Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

Windows Phone 7, reddingsboei van Microsoft

21-10-2010 • 09:00

246

Multipage-opmaak

Inleiding

Na maanden wachten is het moment eindelijk nabij: Microsoft laat fabrikanten en providers de eerste toestellen met Windows Phone 7 uitbrengen. Daarmee ligt Microsoft keurig op het schema van de releasedatum die het vanaf de aankondiging in februari heeft genoemd.

Windows Phone 7 is een grote release voor de smartphonemarkt in het algemeen en voor Microsoft in het bijzonder. Na de teloorgang van de support voor en het marktaandeel van Windows Mobile 6, en na het Amerikaanse debacle van de Kin heeft Microsoft successen nodig om actief te blijven op de smartphonemarkt.

Tweakers.net kon Windows Phone 7 in de afgelopen maanden al diverse keren kort uitproberen, maar sinds anderhalve week hebben we een Samsung Omnia 7 en sinds een week een LG Optimus 7 om te testen hoe Windows Phone 7 in de praktijk werkt. Later deze week komt er een review van de eerste generatie hardware met het nieuwe OS, maar in dit verhaal gaan we vooral in op Windows Phone 7 zelf: of het werkt, hoe het werkt en of het concurrerend is met andere platforms als Android, iOS, BlackBerry en Symbian.

Windows Phone 7

De nieuwe weg van Microsoft

Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald, zo luidt het spreekwoord. Hoewel de hoge heren van Microsoft dit Nederlandse spreekwoord vast niet kennen, hebben ze het wél ter harte genomen. Halverwege de ontwikkeling van Windows Mobile 7 werd het project stilgezet en vervangen door een nieuw project, dat uiteindelijk de naam Windows Phone 7 zou krijgen.

Microsoft besloot gedurende de ontwikkeling van Windows Phone 7 een deel van de interface al aan de wereld te tonen zonder het te zeggen; de Zune HD werd uitgerust met veel van de elementen die later in Windows Phone 7 bleken te zitten. Veel techpers en klanten reageerden positief op de interface, waarmee de geheime publieke bètatest was geslaagd.

De grote onthulling volgde op 15 februari dit jaar, tijdens een persconferentie in Barcelona. Het is onduidelijk of Microsoft de interesse had onderschat of dat het de persbijeenkomst exclusief wilde houden, maar er waren slechts 250 plekken en naar schatting 1500 gegadigden. De interesse kwam wellicht mede doordat er van Windows Phone 7, in tegenstelling tot van andere Microsoft-producten, weinig was uitgelekt.

De interface van Windows Phone 7 is weliswaar origineel, maar de wijze waarop Microsoft het op de markt brengt, doet sterk denken aan de manier waarop Apple met de iPhone kwam. De tijd dat fabrikanten de interface van Microsofts mobiele OS naar eigen believen mogen aanpassen is voorbij. Ook worden eisen gesteld aan de hardware en zijn de manieren voor providers om de software te customizen beperkt.

Aan de ontwikkelkant is eveneens veel van Apple overgenomen. Zo kunnen applicaties alleen worden geïnstalleerd via Microsofts eigen Marketplace. Updates van het OS komen rechtstreeks van Microsoft, waardoor de wirwar van updates voor de diverse toestellen en providers tot het verleden behoort. Daarnaast besloot Microsoft zich niet te richten op het toevoegen van zoveel mogelijk functies, maar op het goed uitwerken van een beperkt aantal.

De erfenis van 20.000 Windows Mobile-applicaties werd weggegooid. Ze kunnen worden aangepast aan Windows Phone 7, maar ze werken er niet standaard op. De vraag is of dat jammer is; Microsoft probeert op alle mogelijke manieren veel en interessante applicaties in Marketplace te krijgen voordat de eerste toestellen in de winkel liggen.

Een opvallend detail is de taalondersteuning. Tot aan Windows Mobile 6.5 riep Microsoft de hulp in van fabrikanten om de software te vertalen, waardoor Windows Mobile-versies bij release in de obscuurste talen beschikbaar waren. Bij Windows Phone 7 is dat anders; Microsoft doet het allemaal alleen. Nederlands stond niet op het lijstje met prioriteiten, waardoor een gelokaliseerde versie van het OS vermoedelijk pas in april volgend jaar verschijnt.

De weg van Microsoft: aan het einde schijnt de zon?

Opzet Windows Phone 7

De opzet van Windows Phone 7 valt in diverse elementen uiteen. Naast vertrouwde elementen als lockscreen, applicaties en notificaties zijn er ook nieuwe zaken als het startscherm en hubs.

Startscherm

Het startscherm bestaat uit een lange lijst met wat Microsoft 'live tiles' noemt. Deze grote tegels, waarvan er slechts een of twee in de breedte passen, halen hun informatie uit de applicatie waarvoor ze staan of van het internet. Ze kunnen bewegen en sommige doen dat voortdurend. Een tegel is een snelkoppeling naar bijvoorbeeld een contactpersoon, internetpagina of applicatie. Tegels laten informatie zien; Zune toont een plaatje van de artiest waarvan je een liedje aan het afspelen bent, Pictures toont een willekeurige recente foto, People rouleert foto's die het van contactpersonen heeft.

Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7

Er is een aantal vastgestelde tegels. Zo zijn er uiteraard Phone, People en Messaging, en tegels voor e-mail, Xbox Live, Marketplace, Office, Zune, Me, Maps, Settings en Internet Explorer. Daarnaast kunnen fabrikanten eigen tegels toevoegen. HTC heeft een eigen hub met de kenmerkende flip clock, Samsung levert de applicatie Now mee, met nieuws en weerbericht. Tegels met contacten wisselen continu tussen de naam en de foto van de contactpersoon. Tegels kunnen worden verplaatst door ze vast te houden, waarna alle andere tegels kleiner worden. Vervolgens kunnen ze op een andere plek worden losgelaten. De gebruiker kan in theorie zoveel tegels aanmaken als hij of zij wil: er is op het oog geen vastgesteld maximum.

Hubs

De hubs vormen de plaats waar applicaties kunnen samenkomen. Daardoor wordt informatie van verschillende bronnen op één locatie weergegeven, in plaats van in diverse verschillende applicaties. Zo kunnen de achievements in diverse games in een Xbox-hub worden weergegeven en toont de Pictures-hub foto's die op het toestel staan en die van Facebook zijn opgehaald.

Er zijn standaardhubs: People, Pictures, Music & Videos, Office, Xbox Live en Marketplace. Deze hubs hebben een eigen tegel op het startscherm. De hubs hebben dezelfde interface als applicaties en gedragen zich in sommige gevallen, zoals bij Marketplace, ook als een applicatie.

Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7

Lockscreen

Het lockscreen van Windows Phone 7 is eenvoudig; een groot plaatje dient als achtergrond. Bovenin worden statusmeldingen klein weergegeven: mobiel netwerk, wifi en accu. Onderin staan meldingen over de hoeveelheid ongelezen mail, sms'jes en gemiste oproepen. Daartussenin staan groot tijd en datum, en de eerstvolgende afspraak uit de agenda. Om te ontgrendelen, moet het lockscreen naar boven worden geveegd.

Screenshot Windows Phone 7

Interface applicaties

Applicaties starten veelal met een splashscreen. De interface is grotendeels gelijk. Zo staan bovenin diverse tabbladen, is het tabblad waarop de gebruiker zich bevindt uitgelicht en staat de rest ernaast en slechts deels op het scherm. Onderin staan enkele controls, zoals Refresh of Save, en als er meer opties zijn, blijkt dat uit drie puntjes rechts onderin. Door daarop te klikken, schuift de balk onderin naar boven om ruimte te maken voor meer opties. Deze interface, met veel ronde iconen onderin en half zichtbare woorden bovenin, wordt door Microsoft de Metro UI genoemd.

Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7

Voor applicaties ligt de interface niet vast, maar Microsoft heeft graag dat software-ontwikkelaars zich houden aan de Metro UI, met grote onafgemaakte woorden bovenin het scherm en ronde knoppen voor opties onderaan. Het moet worden gezegd: het werkt. Je krijgt automatisch de neiging om naar rechts te scrollen in de interface en doordat er altijd achtergronden worden gebruikt, ziet het er bovendien grafisch gelikt uit. In het algemeen is de interface van de applicaties mooi en doeltreffend.

Een druk op de Windows-knop leidt automatisch terug naar het homescreen met de tiles of tegels. Dat gebeurt overigens, zoals met alles in Windows Phone 7, met een grafisch effect; het homescreen wordt vanaf de linkerkant als het ware op het scherm gekwakt. Het geeft, in tegenstelling tot de grafische effecten in applicaties, niets extra's aan het homescreen; het gebruik wordt er niet logischer of intuïtiever door. Wat het wel toevoegt aan de gebruikservaring is eyecandy, een factor waarvoor sommige mensen gevoeliger zijn dan andere.

Set-up van een toestel

Live ID

Het eerste waarmee je wordt begroet bij het aanzetten van een Windows Phone 7-toestel is, uiteraard, het logo van de fabrikant en/of het toestel. Vervolgens zie je een animatie van Windows Phone 7. Zoals bij alle andere toestellen moet je datum en tijd invoeren. Dat gaat via scrollbare menu's, die in uiterlijk anders, maar in werking hetzelfde zijn als die van iPhones.

Het belangrijkste onderdeel van de set-up is echter het aanmelden met je Live ID. Het Live ID, het voormalige Hotmail-account, is belangrijk voor toegang tot Marketplace, het importeren en backuppen van contacten en diensten als Xbox Live en Zune. Een Live ID is verplicht bij Windows Phone 7; zonder Live ID kun je geen applicaties installeren of games spelen.

Welke Live ID?

Een aantal van de belangrijkste diensten is vooralsnog niet beschikbaar in Nederland en België. Marketplace is beperkt, net als Zune en Xbox Live. Kortom: officieel kun je de diensten in Windows Phone 7 nog lang niet volledig gebruiken. De omweg is even simpel als effectief. Je kunt de locatie van je Live ID instellen op een land waar de diensten wel worden ondersteund. Daarmee kun je in elk geval applicaties downloaden uit Marketplace en games spelen in de Xbox-hub.

Als je je Live ID alleen voor Hotmail en msn gebruikt, kun je prima je normale Live ID in Nederland of België gebruiken. Denk er wel aan, de eerste keer dat je je aanmeldt bij Marketplace of een andere dienst die via Live ID werkt, word je gevraagd naar het land waarin je je bevindt. Tot onze verbazing staat Nederland daar niet tussen. België wel, maar daarmee wordt de hele Marketplace Franstalig. Die locatie kun je later niet meer wijzigen.

Speel je echter ook met je Live ID op Xbox Live en heb je een betaalmiddel uit Nederland gekoppeld, dan kun je beter een nieuw Live ID aanmaken. De locatie kan dan niet meer worden gewijzigd naar een ander land dan Nederland. Toch kun je wel een Nederlandse creditcard koppelen aan aankopen. Een Nederlandse creditcard werkt wel, als je maar een billingadres invult in het land dat je hebt gekozen. Het adres hoeft niet aan de creditcard te zijn gekoppeld.

Applicaties of muziek kopen in Marketplace is lastig. Daarvoor moet je een creditcard hebben die is geregistreerd in een van de landen waar de Windows Phone 7-toestellen wel beschikbaar zijn. Een optie is ook een prepaid card, zoals die in sommige landen te koop is.

Gebruikers zijn vermoedelijk voorlopig het beste af met een nieuw Live ID, speciaal voor het toestel. Op die manier grijpen wijzigingen die je maakt om toegang te krijgen tot services op de telefoon niet in op bijvoorbeeld de Xbox. Je eigen Live ID kun je altijd als secundair account toevoegen; een Windows Phone 7-toestel kan een stuk of vier Live ID's tegelijk hebben. Ook verschillende Exchange-accounts zijn mogelijk.

Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7

Na de set-up

Na de set-up kom je direct op het startscherm terecht. De volgende logische stap is het toevoegen van accounts; Windows Phone 7 heeft ondersteuning voor Exchange, Google, Windows Live en daarnaast de mogelijkheid om eigen e-mail handmatig toe te voegen. Ook kan een Facebook-account worden toegevoegd. Bij Exchange en Google kun je in beide gevallen kiezen wat moet worden gesynhroniseerd: e-mail, contacten en/of agenda. Bij een eigen mailaccount wordt alleen de mail opgehaald.

Opvallend genoeg kun je je niet aanmelden met een LinkedIn-account. Dat kan via de website Live.com wel. Als je die hebt gekoppeld, komen de LinkedIn-berichten samen met de Facebook-updates in de What's New-tab van de People-hub. Die What's New-tab geeft nieuwe updates van alle gekoppelde diensten weer. Het is de bedoeling dat daarin op termijn ook andere webdiensten kunnen worden geïntegreerd. Voor de Nederlandse markt lijken Twitter en Hyves de voornaamste kanshebbbers.

Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7

Hubs

Windows Phone 7 kent in totaal zes hubs:

  • People, waarin info over contactpersonen moet samenkomen;
  • Office, met daarin opgeslagen of gedownloade Office-documenten en bijbehorende programma's;
  • Xbox Live, met daarin alles wat met games te maken heeft;
  • Pictures, met daarin alle foto's die op de telefoon staan en die via webdiensten worden binnengehaald;
  • Music & Video, de Zune-muziekspeler, die onder meer info van het internet haalt en muziek kan afspelen of streamen;
  • Marketplace, waarin applicaties en muziek kunnen worden gedownload.

De functie van de hubs is dus vooralsnog beperkt, maar het werkt wel als startpunt voor bepaalde functies van de telefoon en biedt duidelijkheid.

People

De People-applicatie kan worden gebruikt om contactinfo te vinden als je mensen wilt bellen, sms'en of mailen. Het zoeken gaat via een normale, scrollbare lijst, maar als je op alfabet wil kiezen, gaat dat niet via een lijst naast de contactenlijst, maar met een fullscreen-alfabet, waarin een letter kan worden gekozen. In de People-applicatie komt onder What's New ook informatie van Facebook binnen.

Door de mogelijkheid om contacten te importeren van de simkaart, uit Exchange en uit Google-accounts zullen veel mensen snel al hun contacten kunnen invoeren. Het invoeren van Facebook-vrienden als contactpersonen is optioneel; je kunt er ook voor kiezen om alleen Facebook-vrienden te koppelen als zij al in je lijst staan. De koppeling gebeurt automatisch, een functie die HTC ook al in zijn Sense-interface voor Android aanbood. Het verloopt bovendien goed; de juiste contacten kunnen worden gekoppeld. De koppelingen kunnen ook ongedaan worden gemaakt of er kunnen contacten worden samengevoegd die de software zelf niet aan elkaar heeft gekoppeld.

De People-hub bestaat uit drie tabbladen: Recent, All en What's New. Bij All staat de gebruiker zelf bovenaan met een foto en de laatste Facebook-update. Zoeken kan via de zoekknop op het scherm, de zoekknop onder het scherm en door op de letter te drukken; dan verschijnt een fullscreenmenu met letters. Door bijvoorbeeld op de R te drukken, begin je automatisch bij contacten van wie de naam met de R begint.

De grootste vernieuwing zit bij What's New, waar Facebook-updates en, indien ingesteld op de Live.com-website, updates van andere netwerken staan. De gebruiker kan rechtstreeks reageren door op een ballon aan de rechterkant te drukken. Op geen enkel moment hoeft de Facebook-site te worden geopend.

De People-hub werkt op alle fronten prima. Ook met honderden contacten is er geen sprake van vertraging en alle elementen zijn goed uitgedacht en logisch. Alleen de Instellingen-pagina is lastig te vinden; die kan worden bereikt door lang op de tekst People boven in beeld te drukken. De toevoeging van Facebook in de People-hub is ideaal voor Facebook-gebruikers; hij nodigt uit om het netwerk te gebruiken voor het plaatsen van updates en om te reageren. Daardoor is de Facebook-integratie in Windows Phone 7 beter dan in welk OS dan ook. Liefhebbers van Twitter en Hyves kunnen alleen maar hopen dat er ooit integratie voor hun lievelingsnetwerk komt.

Toch is er nog iets te wensen over. Het is verwarrend dat alles in What's New komt. De optie om de verschillende netwerken over verschillende tabbladen te verdelen zou wenselijk zijn.

Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7

Office

De Office-hub doet wat je van de naam verwacht; hij kan Office-documenten openen, bewerken en opslaan. De interface sluit mooi aan, maar daarbij gaat wel een aspect verloren dat in Windows Mobile 6 nog wel kon; een aantal functies past er gewoon niet in. Microsoft gaat ervan uit dat gebruikers onderweg niet veel met Office-documenten willen doen. Omdat voorlopig ook copy/paste ontbreekt, is Windows Phone 7 voor die-hard zakelijke gebruikers vooralsnog niet aan te raden, ondanks de uitstekende integratie met Exchange.

Wat er wel in zit is OneNote, Word, Excel, PowerPoint en SharePoint. Al deze applicaties zijn mooi in de Office-hub gebundeld. Een nieuw document maken kan alleen met Word en Excel, editen kan ook in PowerPoint. De functies van Excel bijvoorbeeld zijn beperkt tot het sorteren van cellen, een filter toepassen, een cel formatteren, spreadsheets verzenden en opslaan. Daarnaast kan info worden gevonden en is de functie Outline aanwezig. In Word is het aantal functies nog beperkter; je kunt comments plaatsen bij documenten en ze versturen.

De Office-integratie is in functionaliteit dus beperkt, maar het werkt wel soepel. Alle documenten gaan snel open en zijn goed te bewerken en op te slaan. Uitgebreide bewerkingen onderweg uitvoeren is echter niet ideaal.

Windows Phone Office-hub

Xbox Live

Microsoft heeft grootse plannen met de Xbox Live-hub. Voorlopig is het niet meer dan een veredelde uitlezer van achievements en er zijn spellen die 'live' kunnen worden gespeeld. Dat betekent vooralsnog niet dat je matches tegen onlinetegenstanders kan spelen, maar wel dat je highscores en achievements kunt halen. Vermoedelijk worden er meer en meer aansprekende gametitels toegevoegd en wellicht kunnen Xbox 360-games deels mobiel worden gespeeld. Daarbij kun je ook denken aan het regelen van een transfer in een voetbalspel.

Het aantal games was ten tijde van het maken van deze review, voor de release, uiteraard nog beperkt. Wel is duidelijk dat de grafische capaciteiten van Windows Phone 7 voldoende zijn om leuk te kunnen gamen. Grofweg neemt Windows Phone 7 vooralsnog een voorsprong op Android en staat het ongeveer gelijk aan iOS.

Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7

Pictures

In de Pictures-hub worden twee soorten multimediabestanden samengevoegd: lokale bestanden en foto's die van webdiensten worden opgehaald. Dat gebeurt automatisch door de verbinding van Windows Live ID met zaken als Facebook. Hetzelfde deed bijvoorbeeld Google in zijn Gallery-applicatie voor Android 2.1 en 2.2, waarin foto's die lokaal worden opgeslagen en die in Picasa Webalbums staan, samen worden getoond. Het grote verschil is dat de Android-galerij eigenlijk alleen eigen foto's toont.

De koppeling tussen lokale bestanden en multimediabestanden die bij webdiensten staan, is een logische. De enige bottleneck is de verbinding; de hub doet bij wifi goed zijn werk, maar wie het met een gprs-verbinding moet doen, zal voornamelijk lokale bestanden gaan bekijken.

Toch werkt het goed. Er zijn in de hub twee onderdelen. Het eerste blad geeft de keuze tussen All, Date en Favourites en draait vooral om lokaal opgeslagen foto's en eigen plaatjes. Het tweede onderdeel, What's New, toont foto's van contacten op Facebook en Skydrive, de opslagdienst van Microsoft. Windows Phone 7 geeft de kans om foto's van een WP7-toestel automatisch naar Skydrive te uploaden, zodat vrienden ze direct kunnen zien, mits ze ook een Windows Phone 7-toestel hebben.

De Pictures-hub werkt goed en ziet er mooi uit. De tegel op het startscherm verandert bovendien in een onlangs bekeken afbeelding: een mooi detail. Het grootste probleem is dat niet veel Nederlanders alle foto's van vrienden via Facebook of Skydrive bekijken. Daarom zie je niet alle foto's van vrienden die je wilt zien; ondersteuning voor andere sociale netwerken zou ook in de Pictures-hub zeer welkom zijn.

Music & Videos

De Music & Videos-hub draagt ook de naam Zune. Het is vermoedelijk de hub waaraan Microsoft de meeste aandacht heeft besteed, ook omdat dezelfde interface en features op de muziekspeler Zune HD waren te vinden. De hub gaat open met een overzicht van gepauzeerde muziek of video's. Zelfs als je een filmpje op de mobiele site van YouTube hebt opgezocht, verschijnt dit met een thumbnail in de hub. Vlak daarachter gaat de History verder met andere items die onlangs zijn beluisterd of bekeken.

Een tabblad verderop zijn pas toegevoegde items te zien, waarna het Zune-menu verschijnt met de keuze uit Music, Videos, Podcasts en Radio. Die laatste optie is er altijd, omdat Microsoft fabrikanten verplicht een fm-ontvanger in toestellen te bouwen.

Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7Screenshot Windows Phone 7

De muziekspeler heeft geavanceerde mogelijkheden zoals streaming en is goeddeels gelijk aan de software op de Zune HD. Het is te hopen dat Zune Pass in Nederland verkrijgbaar zal zijn. Dat werkt als Spotify en maakt het streamen van alle muziek die in de catalogus staat voor een vast bedrag per maand mogelijk. Standaard kunnen Windows Phone 7-gebruikers van alle liedjes een preview van dertig seconden horen.

De muziekspeler ziet er goed uit en werkt handig. Er zijn diverse manieren om muziek te sorteren. Het is waarschijnlijk de beste muziekspeler op de smartphonemarkt en dan rekenen we de iPod-functie van de iPhone mee. De interface is overzichtelijk en ziet er grafisch ronduit gelikt uit. Van een artiest wordt automatisch een afbeelding gedownload en op de achtergrond van de muziekspeler gezet. Bovendien kun je de andere albums en songs van die artiest bekijken en een biografie lezen, als de software die kan vinden. Dat alles gebeurt zonder merkbare vertraging.

De Zune-hub is een van de weinige applicaties die in de achtergrond kunnen blijven draaien. Door op een volumeknop te drukken, komt boven in beeld een dropdown met een volumeregelaar en knoppen voor de bediening van de muziekspeler.

Het grootste nadeel van de muziekspeler is de desktopsoftware. Muziek overzetten kan alleen met de desktopsoftware van Zune, net zoals alle andere gegevens die moeten worden overgezet. Desktopsoftware is het ondergeschoven kindje van de smartphonemarkt; de kwaliteit varieert van heel slecht tot matig. Daarom is het een uitkomst dat veel smartphones zich kunnen melden als massa-opslagmedium. Dat maakt het gemakkelijk om bestanden over te zetten. Ook kunnen veel smartphones via Windows Media Player synchroniseren.

Windows Phone 7-toestellen kunnen geen van beide. De Zune-desktopsoftware is echter niet bedoeld voor mensen met oudere pc's. Het installatiebestand is 103MB en vereist minimaal Windows XP SP3. Daarbij komt dat het programma vol zit met eyecandy en daardoor grafisch veel vraagt. Als het echter lekker draait, is Zune een van de minst beroerde desktopprogramma's. Het werkt snel en kan goed synchroniseren. Nadeel blijft dat het verplicht is om te kunnen syncen, net zoals Apple dat voorschrijft met het eveneens redelijk zware programma iTunes.

Marketplace

Hoewel Microsoft het vaak heeft over dé Marketplace, zijn het er drie. Ten eerste is er Microsofts Marketplace voor applicaties en games. Ten tweede heeft de fabrikant een eigen hoekje met exclusieve applicaties of applicaties die exclusief voor klanten van dat merk gratis zijn. Daarnaast is de Zune Marketplace erin verwerkt, met muziek en video's.

Marketplace doet zijn werk zoals je het verwacht, met een groot voordeel ten opzichte van andere downloadwinkels: je kan applicaties uitproberen. Dit zijn geen Lite-versies, maar trials die beperkt zijn in tijd. Nadeel lijkt dat voor de overgrote meerderheid van de applicaties tot nog toe moet worden betaald en dat de prijzen vrij hoog zijn. Daarnaast hebben Nederlandse gebruikers een in het buitenland geregistreerde creditcard nodig, wat een extra hobbel is om zaken aan te schaffen. Die situatie duurt tot medio 2011, als de volgende versie van Windows Phone uitkomt met Nederlandse taalondersteuning en ondersteuning voor services in Nederland.

Als er updates zijn voor applicaties verschijnt er op het startscherm een cijfer in de Marketplace-tegel. Vervolgens kan er in de hub voor worden gekozen om de applicaties een voor een of allemaal tegelijk bij te werken.

De Marketplace ziet er goed uit, maar is vooralsnog uiteraard enigszins leeg. Wel zijn de eerste Nederlandse applicaties al ingediend, zoals die van Buienradar. Ook Nu.nl werkt aan een Windows Phone 7-applicatie. Het is onduidelijk of en wanneer Tweakers.net met een app voor Windows Phone 7 komt.

Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7

Standaardapplicaties: browser, toetsenbord, mail

Tekstinvoer

Niet langer een HTC-toetsenbord, een Samsung-toetsenbord of weer een ander toetsenbord; alle Windows Phone 7-toestellen krijgen hetzelfde, door Microsoft ontwikkelde toetsenbord voor Windows Phone 7.

Het toetsenbord is contextgevoelig; het past zich aan aan de kleur van de applicatie. Het heeft altijd een qwerty-indeling, in het Engels tenminste, en werkt in zowel portrait als landscape. Curieus is dat het toetsenbord in landscape niet over de hele breedte gaat. Voordeel is dat je meer toetsen met de vingers van beide handen kunt raken; nadeel is dat er kostbare ruimte ongebruikt blijft. Het hangt ongetwijfeld van ieders eigen voorkeur af of dit beter is of niet.

Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7

Er zit een aantal handigheden in het toetsenbord. Zo is er een aparte knop voor het invoegen van smileys, verrekte handig voor wie er veel gebruik van maakt :). Ook is het corrigeren van woorden prettig. Je kan altijd klikken op het woord waarvan je de spelling wil veranderen, ook al staat de cursor elders in de tekst. De tekstvoorspelling is voorlopig niet in het Nederlands. Wie hem heeft aanstaan, zal vaak zien dat keurig gespelde woorden tot Engelse woorden worden omgevormd, wat niet prettig werkt.

Als je een letter indrukt, wordt hij tijdelijk vergroot, een techniek die je in veel huidige onscreentoetsenborden ziet. Het toetsenbord typt snel, redelijk nauwkeurig en goed. Alternatieven zoals het HTC-toetsenbord en technieken zoals Swype bieden echter vooralsnog in het Nederlands een veel snellere en meer nauwkeurige tekstinvoer.

Screenshot Windows Phone 7

Browser

Wie zich Internet Explorer uit Windows Mobile 6.5 herinnert, dat nota bene op het stokoude IE6 was gebaseerd, zal de browser in Windows Phone 7 met achterdocht openen. IE onder Windows Mobile 6.5 is een van de slechtste smartphonebrowsers op de huidige markt.

In Windows Phone 7 is veel verbeterd. De browser heeft de rendering engine uit IE8 geleend en kan websites daarom, eindelijk, prima weergeven, maar dat is voor een moderne smartphonebrowser slechts het begin. Gebruikers vragen ook geregeld om ondersteuning voor webtechnieken en standaarden als html 5, Flash en Silverlight. Bovendien moet een browser snel zijn. In onze praktijktests in reviews van het afgelopen jaar daalde de laadtijd van de Tweakers.net-frontpage van ongeveer 6 seconden naar tussen 2 en 3,5 seconden, een duidelijke indicatie dat aan de browsers wordt gewerkt. Vooral Apple en Google doen daar hard aan mee.

Microsoft heeft op dit gebied nog altijd een grote achterstand. IE onder Windows Phone 7 is weliswaar mooi, handig en gemakkelijk in gebruik, maar laadt pagina's traag en ondersteunt geen html 5, Flash en zelfs geen Silverlight. Dat laatste is vooral opvallend omdat applicaties voor Windows Phone 7 worden geschreven in eh… Silverlight.

Daarnaast zijn de opties beperkt. Zo kun je geen url invoeren terwijl je in landscape-modus browst. De landscape-modus laat namelijk pagina's in fullscreen zien, waarbij het niet mogelijk is elementen uit de interface naar voren te halen, zoals bij veel concurrerende browsers wel kan. Daar komt bij dat er onder Windows Phone 7, in elk geval vooralsnog, geen keuze is. Er is geen concurrerende browser, waardoor je vastzit aan Internet Explorer, en zolang er voor veel websites nog geen applicaties zijn, zul je als gebruiker je favoriete websites via de browser moeten bezoeken. Een ander irritatiepunt ligt niet aan Microsoft, maar is wel hinderlijk; veel websites herkennen de browser niet als mobiele browser en laten dus de hele website in plaats van de mobiele versie zien.

Toch heeft Microsoft grote stappen gemaakt op browsergebied. Het is te hopen dat de softwaremaker tijdens de updates voor Windows Phone 7 oog heeft voor de tekortkomingen van dit belangrijke onderdeel van het OS.

Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7

Mail

De e-mailclient van Windows Phone 7 is een van de betere op de smartphonemarkt. Allerhande mailaccounts kunnen worden toegevoegd: Windows Live, Exchange, Google en Yahoo worden standaard aangeboden en daarnaast kun je handmatig instellingen invoeren voor andere pop3- of imap4-mailaccounts. Daarbij kun je van elke soort verschillende accounts invoeren en lijkt er geen maximum te zijn aan het aantal e-mailaccounts.

Toch zit er vooralsnog een aantal irritante bugs in de mailclient. Zo is het ogenschijnlijk onmogelijk om een aangemaakte mailbox te verwijderen en heten alle Gmail-accounts standaard Google Mail, waardoor ze niet te onderscheiden zijn. Windows Live-accounts krijgen een volgnummer. Update: Eerder stond hier ook dat de naam van mailboxen niet te wijzigen zou zijn, maar zoals op GoT werd uitgelegd, is dat wel mogelijk via het Settings-menu.

De interface van de mailclient is mooi; mails worden helder weergegeven en kunnen in html worden getoond. De animaties zijn vloeiend en mails laden snel. Bovendien zitten er voor Exchange-gebruikers features in als het bekijken van urgente mails en mails die van een vlag zijn voorzien.

Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7

Maps

Zoals je zou verwachten is Windows Phone 7 uitgerust met Bing Maps. Als kaartenprogramma werkt Bing Maps prima. Het kan de locatie snel opzoeken en goed weergeven. In- en uitzoomen werkt via pinchen goed en gemakkelijk. Een groot nadeel is: Bing Maps doet niets meer dan dat. De zoekfunctie leidt je terug naar de standaardzoekmachine van het OS en zoekt vervolgens op webresultaten. Navigatie, zoals in Google Maps op Android en Ovi Maps op Symbian, kun je vergeten. Ook functies uit de desktopversie, zoals Bird's Eye, zitten niet in de mobiele versie.

Maps lijkt vooralsnog meer op een opzetje dan op een serieus kaartenprogramma voor Windows Phone 7 en is alleen bruikbaar om iets op kaarten op te zoeken. Een opvallend detail: er zijn verschillende versies van Maps in omloop. Zo had de LG Optimus 7 wél de optie om een route te berekenen en de Omnia 7 niet. We vermoeden dat dit verschil gelijkgetrokken gaat worden.

Routes berekenen kan wel, navigeren gaat niet. Dat is een gemis dat in een update hopelijk wordt opgelost.


Snelheid en instellingen

Snelheid

Nee, de Qualcomm Snapdragon-processor is niet verplicht in toestellen met Windows Phone 7, maar het is geen geheim dat Microsoft zwaar tegen Qualcomm aanleunt. In een filmpje uit de presentatie van Steve Ballmer van anderhalve week geleden kwam eerst Qualcomm aan het woord en daarna mochten HTC, Samsung, LG en Dell pas wat zeggen.

In de praktijk was het echter voor fabrikanten ondoenlijk een toestel klaar te hebben met een andere processor. Microsoft leverde namelijk drivers mee voor de Snapdragon-processors en wie een andere cpu verkoos, moest zelf de drivers schrijven. Zelfs Samsung, dat over het algemeen eigen processors gebruikt, koos eieren voor zijn geld en presenteerde een Windows Phone 7-toestel met Snapdragon-processor.

De uniforme hardware heeft een voordeel; de software loopt, in tegenstelling tot het oudere Windows Mobile, op alle beschikbare toestellen als een trein. Secondenlang aankijken tegen de rollende blokjes boven in beeld, het wachtsymbool dat de beruchte strandbal uit Windows Mobile heeft vervangen, gebeurt alleen nog als er veel gegevens van het internet worden gehaald. Wachten tot applicaties worden geopend is er niet meer bij.

Instellingen

Ondanks de belofte van Ballmer dat Windows Phone 7 'wonderfully yours' is, valt er niet bijster veel in te stellen. Microsoft heeft alle geavanceerde instellingen van Windows Mobile grotendeels verwijderd ten faveure van de eenvoud van Windows Phone 7. Dat maakt dat er geregeld instellingen ontbreken die wel logisch zouden zijn. Het hebben van meer opties betekent dat je een toestel meer naar je eigen hand kunt zetten en juist dat element ontbreekt nu. Voor veel consumenten geen gemis, maar voor veel tweakers waarschijnlijk wel.

Pluspuntje is dat er veel linkjes zijn te vinden naar privacy statements, een element dat ook andere smartphonemakers zouden mogen inbouwen.

Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7

Updates en notificaties

Updates

Het maakt niet meer uit of je een Windows Phone 7-toestel hebt van Samsung, LG, Asus of HTC, en of je dat hebt gekocht bij Vodafone, T-Mobile of KPN: Microsoft dicteert de updates en rolt die zelf uit naar alle gebruikers. Dat gebeurt deels over-the-air en deels via de Zune-desktopsoftware. Het Zune-programma wordt het iTunes van Windows Phone 7; updates, applicaties en muziek zullen via het programma lopen.

Er is nogal wat te updaten, omdat Microsoft veel nieuwe functies heeft beloofd die er bij de release nog niet in zitten. Daaronder zijn belangrijke functies als multitasken, copy/paste en Nederlandse taalondersteuning.

Notificaties

Met de opkomst van smartphones, sociale netwerken en applicaties als mobiel internet zijn notificaties in rap tempo uitgegroeid tot misschien wel het allerbelangrijkste in een mobiel OS. Het is een gebied waarop Apple met zijn iOS achterloopt; notificaties staan daar enkel als roodgekleurd nummertje bij applicaties of als overlay op het scherm. Android heeft dat veel beter geïmplementeerd; elke applicatie die dat wil, kan in de notificatiebalk verschijnen. Ook BlackBerry 6 heeft een dergelijk niet-storend notificatiesysteem. Symbian S60 had notificaties die een onmiddellijke actie van de gebruiker vroegen, maar in Symbian^3 is dat een veel subtielere pop-up geworden.

Windows Phone 7 heeft drie verschillende notificaties: een notificatie in een tegel op het homescreen, een notificatie die van boven op het scherm komt en een 'in-app'-notificatie, voor als je al in het programma zit dat een notificatie wil geven.

Het notificatiesysteem is beter dan dat van iOS, maar net een beetje minder dan dat van Android. Het meest vervelende is het toekomstperspectief. Microsoft wil het notificatiesysteem openstellen voor adertentienetwerken. Zo kunnen gratis applicaties ook als ze niet actief zijn een commerciële boodschap van boven in je scherm laten glijden. Het is de vraag hoeveel gebruikers daarop zitten te wachten.

Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7Screenshot Windows Phone 7

De tekortkomingen: multitasking, copy/paste en meer

Naast de tekortkomingen in hubs en applicaties die we al hebben genoemd, zoals een beperkte Maps-applicatie die zelfs geen zoekfunctie heeft en het niet kunnen verwijderen van mailboxen, zijn er nog meer tekortkomingen in Windows Phone 7.

Multitasking

Op dit moment kunnen maar enkele applicaties in Windows Phone 7 multitasken en die kunnen dat op een beperkte manier; muziek kan blijven doorspelen, mail blijft opgehaald worden en tabs in Internet Explorer kunnen op de achtergrond laden.

Multitasking, zoals dat te vinden was in Windows Mobile en zoals dat nog steeds zit in Symbian, Maemo/MeeGo en WebOS, komt niet meer terug. In plaats daarvan zal Microsoft in een toekomstige update api's toevoegen die bepaalde vormen van beperkte multitasking mogelijk maken. Daarbij gaat het grofweg om dezelfde vormen als wat Apple op iOS ondersteunt; navigatie kan doorlopen, apps kunnen uploads afmaken op de achtergrond en 3rd party-streamingdiensten kunnen muziek blijven doorspelen. Dat is voor veel mensen geen groot gemis, maar er blijven mensen die liever volledige multitasking en daarmee volledige vrijheid willen. Het is jammer dat die keuze voorlopig niet wordt geboden.

Applicaties kunnen zichzelf overigens nu al pauzeren. Als de gebruiker bijvoorbeeld tijdens een game een tijd niets doet en het scherm gaat uit, dan gaat de game na het deblokkeren van het scherm verder waar hij was gebleven. In de tussentijd verschijnt de melding 'resuming' in beeld.

Screenshot Windows Phone 7

Copy/paste

Microsoft heeft de kritiek gehoord; copy/paste komt begin 2011 naar Windows Phone 7 en dat is hard nodig. Het systeem van het herkennen van url's, adressen en telefoonnummers, en die in de juiste applicatie openen, is leuk, maar voor het gebruik van Office en e-mail is copy/paste een kleine noodzaak.

Copy/paste op iOSVermoedelijk heeft Microsoft dat niet eerder ontwikkeld omdat het een omweg vereist. Elke applicatie draait in een sandbox, waardoor het kopiëren van gegevens uit een applicatie en die in een andere applicatie plakken gevolgen voor de beveiliging met zich meebrengt. Bovendien zal Microsoft nog broeden op een gemakkelijke manier om copy/paste zichtbaar en gebruiksvriendelijk te maken. Het is te hopen dat de functie er snel komt.

Kleine tekortkomingen

Het aantal instellingen is domweg te laag. Zo zijn er geen geavanceerde instellingen om apn's te bewerken. Een naam, gebruikersnaam en wachtwoord zijn niet altijd genoeg als er met proxy's en aparte mms-protocollen wordt gewerkt. De ervaringen op andere platforms leren dat providers de instellingen niet altijd op orde hebben en in veel Android-fora worden dan ook de juiste instellingen besproken.

Ook ontbreken enkele geavanceerde features. Zo is er geen tethering aanwezig, een feature die wel op vrijwel elk ander platform werkt. De functie om de internetverbinding van je smartphone te delen met een laptop of met andere gebruikers is voor sommige gebruikers een nuttige toevoeging of zelfs een belangrijk argument om een toestel al dan niet aan te schaffen. Een tetherende smartphone kan bijvoorbeeld als backup dienen als vast internet eruit ligt, een noodzaak voor sommige consumenten en kleine bedrijven.

Daarnaast is video-out nog niet ingebouwd. De demo's die Microsoft op grote schermen heeft gegeven tonen aan dat het wel kan, maar vermoedelijk wil Microsoft eerst zaken als drm goed regelen. Een video-out maakt immers het tonen van films op grote schermen mogelijk. Ook is er jammer genoeg geen fm-transmitter aanwezig die het mogelijk maakt om muziek van een smartphone bijvoorbeeld via fm op een autoradio te laten horen.

Tethering in Android 2.2

Hoe wordt op Windows Phone 7 gereageerd?

Zoals bij elke review hebben ook nu weer zoveel mogelijk mensen binnen en buiten Tweakers.net meegeholpen door even met de toestellen te spelen. De eerste indrukken van die tientallen testers hebben geleid tot de conclusies op deze pagina.

Om te beginnen een open deur: niemand vergelijkt Windows Phone 7 met Windows Mobile 6.5. Daarvoor zijn de overeenkomsten simpelweg te schaars. Veel mensen zien het als een nieuw OS, dat bovendien niet echt op concurrerende besturingssystemen lijkt; grafisch onderscheidt het zich goed.

Velen prijzen het uiterlijk van het startscherm en de applicaties. Sommigen vinden echter de onafgemaakte woorden om duidelijk te maken dat er een tabblad naast zit onduidelijk. Ook zijn er mensen die het te groot of lelijk vonden.

De werking blijkt vrij eenvoudig. Vrijwel iedereen kon zonder uitleg basishandelingen uitvoeren, zoals e-mailen, applicaties downloaden of een internetpagina openen. Velen misten echter de Nederlandse taalondersteuning bij tekstinvoer.

Over het algemeen werd Windows Phone 7 positief ontvangen; het werkt snel en logisch. Toch zijn sommigen het oneens met de ontwerpkeuzes die Microsoft heeft gemaakt. Ook de designkeuze om een klein deel van het menu weer te geven viel niet bij iedereen in de smaak. Het viel op dat de waardering voor Windows Phone 7 het grootst was bij iPhone-bezitters. Zij zijn vermoedelijk meer dan gemiddeld gevoelig voor de animaties, achtergronden en snelheid van het besturingssysteem.

Windows Phone 7

Gallery

Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7 Screenshot Windows Phone 7

Conclusie

Het is erop of eronder voor Microsoft. Wil het een belangrijke rol gaan spelen in de mobiele markt, moet Windows Phone 7 snel een succes zijn en marktaandeel gaan halen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat intern veel uit de kast is getrokken. Mensen die normaal aan Xbox, Zune, Exchange en andere onderdelen werken, zijn bij de ontwikkeling van Windows Phone 7 betrokken. Of Windows Phone 7 dat succes gaat brengen, hangt af van twee factoren: de voortdurende steun van belangrijke fabrikanten als Samsung, LG en HTC, en de aanwezigheid van veel, heel veel mooie en nuttige applicaties in Marketplace.

Aan het OS kan het nu echt niet meer liggen. De interface is mooi en overtreft op veel punten de concurrentie van iOS, Android en Symbian; de bediening is gemakkelijk en toestellen zijn snel. Wel ontbreken er functies en zijn er bugs te vinden, maar dankzij het updatemechanisme heeft Microsoft in elk geval de kans om fixes daarvoor op doeltreffende wijze naar alle gebruikers uit te rollen.

De toestellen waarop Windows Phone 7 draait, zijn vooralsnog duur en de Nederlandse taal ontbreekt. Het succes in Nederland zal dan ook tot medio 2011 beperkt blijven. Toch is het niet overdreven te stellen dat Microsoft tegen alle verwachtingen in een succesvolle comeback maakt in de smartphonemarkt en een serieuze greep doet naar een groot marktaandeel.

Wie moet zich zorgen maken? Vooral Apple. Android is doorgedrongen tot bijna alle lagen van de markt en houdt zich daardoor gemakkelijker staande. Symbian is grotendeels een OS geworden voor mid-range-toestellen en komt daardoor niet in het vaarwater van Windows Phone 7. BlackBerry heeft deels andere doelgroepen.

Niet alleen zit de iPhone in het marktsegment waarin Windows Phone 7 zich begeeft, maar ook blijken iPhone-bezitters danig onder de indruk van het OS van Microsoft. Daarnaast heeft Windows Phone 7 een aantal sterke punten, zoals de Zune-integratie, waarvan Apple ook zijn verkoopargument heeft gemaakt. Het wordt interessant om te zien hoe Apple deze frontale aanval gaat pareren.

Windows Phone 7

Reacties (246)

246
240
143
5
0
43
Wijzig sortering
een redelijke, gevarieerde review.

de simpelheid van het nieuwe OS dig ik wel. dat alles gemakkelijk in beeld te brengen is, is zeker een pluspunt.

ook een pluspunt is dat je nergens meer voor moet wachten. als bezitter van een WM6 machine kan ik daar alleen maar gelukkig van worden. ik hoop wel dat Wi-Fi sterk verbeterd is: in de huidige situatie valt Wi-Fi er te vaak zonder enige notificatie eruit en de enige manier om dan verder te gaan is het Wi-Fi herstarten. dat is omslachtig, dus hopelijk is dit aangepast.

nadelen zie ik ook. vooral het gemis van geavanceerde instellingen vindt ik zeker niet prettig. dat is nu 1 van de relatieve pluspunten van WM6: het leek heel erg op zn grote broer. dus met mappenstructuren e.d.
bij WP7 heb ik meer het idee dat het een entertainment OS is, gericht op de sociale markt (net zoals de geflopte Kin)

ook dat IE geen Flash (dat is nog logisch) geen HTML5 (misschien te nieuw?) en zelfs geen Silverlight (waar alle apps op worden geschreven) ondersteunt is een zwaar gemis. nu blijf je het houden met IE. misschien dat een Firefox port wel dit zulks dingen gaat ondersteunen.

mijn mening is gemixed. WP7 heeft redelijk veel voordelen, het ziet er makkelijk uit, en iedereen kan er zijn ding mee doen. tegelijkertijd is die simpelheid ook een van de grootste nadelen: op mijn WM6 wil ik graag nog wel eens klooien met instellingen, maar dat is hier niet beschikbaar.

het systeem heeft zo te zien nog wel wat kinderziektes. mede daarom hou ik nu nog de boot af voor WP7. weten zij echter IE de nodige ondersteuning te geven, het Wi-Fi gedeelte sterk te verbeteren en (en dat is misschien wel niet meer eens mogelijk) geavanceerde instellingen mogelijk maken, dan kunnen er nog wel eens mooie apps voor komen. tot die tijd echter, zal Microsoft zich keihard moeten bewijzen en door moeten ontwikkelen.
Goed samengevat! Ik vond een goed punt aan de review wat jij een 'entertainment OS' noemt. Namelijk dat de iPhone gebruiker zich het prettigst voelt bij WP7. Veel mensen vinden Android misschien te moeilijk maar kunnen zich helemaal vinden in het gesloten WP7.

Doordat Microsoft zelf de updates doet en er geen tot weinig mogelijkheden zijn voor 3rd parties met custom zaken is het allemaal erg goed te overzien voor Henk en Ingrid ;) . Zeg maar de gewone doorsnee gebruiker.

Microsoft snapt heel goed dat ze niet het beste OS hoeven te maken. Alleen maar het beste geaccepteerde OS. Net als DOS en Windows hoef je het niet op kwaliteit te winnen maar op gebruiksgemak / bekendheid.

Een goede en weloverwogen stap van Microsoft. Zeker als je een iPhone feel van een OS kan krijgen op een ‘mainstream’ geprijsde smartphone. En omdat de gewone man steeds meer met een smartphone loopt is hier ook echt behoefte aan.
Ze blijven niet voor niks winphone 6.5 supporten omdat die meer op de business folks is gericht.
bij WP7 heb ik meer het idee dat het een entertainment OS is,
MS Office, de uitstekende Exchange integratie en de heel goede sync mogelijkheden vna het OS maken het ook heel geschikt voor de zakelijk markt.
Ondesrteuning van Flash was niet zo onlogisch geweest. Mijn WM 6.5 tel (htc hd mini) ondersteunt dit zonder (noemswaardige) problemen. Toch handig voor sommige flash only sites (al is het voor die sites weer niet echt werkbaar).
Dat is raar:
Zo is er geen tethering aanwezig, een feature die wel op vrijwel elk ander platform werkt.
Je kunt ook zeggen, "op alle andere platformen m.u.v. iOS, WebOS, Bada, Android en Symbian^3". Dan blijft Symbian S60 en S40 over - de enige platformen die tethering doen (zonder extra apps te moeten installeren daarvoor). Tethering gaat nml via bluetooth en niet via wifi - wat op de meeste platformen wél werkt. Als je het via wifi doet, dan heb je het niet over tetheren, maar over een mobiel hotspot.

Verder vraag ik me af hoe WP7 integratie van alternatieve apps afhandelt. Stel dat ik liever Google Maps gebruik omdat daarin een wereldstad als Kyoto niét een groot groen vlak is, maar daadwerkelijk vol zit met straatjes. Hoe gaat het dan als ik vanuit een contactpersoon een optie à la "navigate to this person" aantik? (ik neem aan dat zoiets er wel in zit) Zijn de systeemvoorzieningen goed genoeg voor een dergelijke applicatie om zichzelf te registreren als "default" voor bepaalde acties (zoals "navigate to") of forceert WP7 altijd de default app voor whatever je wil openen?

Dat geldt dus niet alleen voor links naar een actie, maar ook voor bestanden. Misschien wil ik wel een andere image viewer installeren die ik prettiger vind werken of die iets ondersteunt wat default niet ondersteund wordt (ahem! Android en animated gifs?) of wil ik een alternatieve PDF reader installeren? Of gewoon een applicatie voor een bestandsformaat dat helemaal nog niet bekend is binnen WP7 zoals (gokje) ePub.
Je kunt ook zeggen, "op alle andere platformen m.u.v. iOS, WebOS, Bada, Android en Symbian^3".
Niet geheel correct, bij carriers die het toestaan (o.a Vodafone dacht ik) is er gewoon Tethering aanwezig onder iOS.
Ah ok, dan had ik iPhone OS moeten noemen, dus pre-iOS. Maar het is dus wel met een mits en een maar eraan.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 24 juli 2024 01:54]

Je kunt ook zeggen, "op alle andere platformen m.u.v. iOS, WebOS, Bada, Android en Symbian^3".
.
Ik heb tethering via bluetooth al vaak gebruikt op een Nokia N8 (met Symbian^3 dus). Werkt prima. :)
Symbian^3 mag dus van je uitzonderingen lijstje af.
Het is weer het traditionele kampgevecht tussen Windows, Apple en Android fans.
Iedereen heeft zijn eigen voorkeur. Waar de meesten in de thread naar kijken is het internetgebruik wat gegenereerd wordt door de verscheidene mobiele operating systemen. Feit is dat in mei dit jaar, Apple de marktleider is wanneer het om mobiel internet gebruik gaat. Apple (inclusief iPods) genereert rond 45 tot 50% en had in mei dit jaar zijn dieptepunt met 40%.
Tweede is Android die in een jaar tijd van 5% naar 26% groeide. En Windows ... tsja, dat bungelt ergens onderaan met 2%. Deze cijfers komen van admob
Gebaseerd op internet gebruik lijkt het slechts een kwestie van tijd dat Android Apple voorbij streeft.

Kijken we echter naar aantallen telefoons, niet alleen smartphones, dan zien we heel andere cijfers. Hier wat cijfers van Gartner van augustus 2010.
Gartner verwacht dat het Windows marktaandeel verder zal dalen. IDC daarentegen verwacht dat Windows Mobile nog wel zal stijgen.

Blijkbaar hebben Gartner en IDC nog steeds vertrouwen in Symbian. Hoewel het marktaandeel blijft dalen, blijft Symbian de marktleider in 2014, met Android als goede tweede.

Windows 7 zal toch echt meer functionaliteit moeten gaan bieden om IOS en Android voorbij te streven. Op basis van de review zal Windows 7 niet mijn eerste keuze zijn. Het brengt niets nieuws onder de zon. Mijn eerste indruk is dat Windows 7 het van de zakelijke markt zal moeten hebben aangezien de meeste bedrijven nog steeds Microsoft producten als standaard voeren. Wellicht dat Microsoft marktaandeel zal proberen te winnen door telefoons onder de kostprijs te gaan verkopen. :)

[Reactie gewijzigd door epoortvliet op 24 juli 2024 01:54]

Microsoft verkoopt geen telefoons, ze verkopen een OS aan LG, HTC, Samsung, Motorola, etc en concurreren daar met Android, MeeGo en Symbian. Hoe kunnen ze dan onder de kostprijs verkopen?
Ik weet niet waar ze dat gemeten hebben dat Iphone bezitters "danig onder de indruk waren"
Bezit zelf alle IOs devices en ben nog niet over de streep getrokken.
Het notificatie systeem vind ik in IOs juist perfect geïmplementeerd, daar ik geen last heb van al die onzin als ik daar zelf niet voor kies.
Tevens is het IOs zeer overzichtelijk en gebruiksvriendelijk.
Dan dezelfde fout die Apple maakte in het begin van copy past niet implementeren is killing, zeker nu Android en IOs al al verder ontwikkelt zijn!
De Xbox Live integratie zou ik op mijn zakelijke telefoon zeker niet willen hebben, snap niet dat MS dat zo sterk wil integreren.
De marketplace met kwalitatieve apps van alle platforms zal uiteindelijk de winnaar bepalen.
Voorlopig loopt Windows 7 mobile ver achter en als het net zon open platform is als Windows 7, dan zullen vrees ik ook weinig apps verkocht worden, daar de meeste Windows bezitters bekent staan voor het vele "lenen".
Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @Luxurydiver21 oktober 2010 16:47
Ik heb de toestellen bij zoveel mogelijk mensen in de handen gedrukt: daarbij zitten - omdat ik nu eenmaal journalist ben - veel iPhone-bezitters (want veel journalisten en mediamensen gebruiken iPhones). Alle iPhone-bezitters die ik erover heb gesproken, enkele tientallen, waren op een of twee na onder de indruk. Let wel: niet op basis van screenshots, maar het daadwerkelijke spelen met het toestel :)

Het is geen wetenschap, maar de relatie tussen het hebben van een iPhone en het onder de indruk zijn van WP7 was ronduit opvallend. Android-, BB- en Symbian-gebruikers vonden het over het algemeen ook wel leuk, maar waren minder enthousiast.

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 24 juli 2024 01:54]

Misschien zijn iPhone-bezitters over het algemeen gewoon meer enthousiast? ;)
Maar meestal niet over iets anders dan een iPhone....
Nou ja, er is dus blijkbaar gekeken naar welke soort gebruikers enthousiast waren over de WP7 maar niet of diezelfde gebruikers net zo enthousiast zijn over een ander mobiel OS.
Anoniem: 80466 @Ocelot22 oktober 2010 17:27
En hebben ze meer met nieuwe gadgets
Kansloos... Dit biedt gewoon helemaal niets wat iOS of Android al jaren hebben of beter doen. Microsoft wil natuurlijk graag maar dit keer hebben ze gewoon de boot gemist. Het is gewoon te laat. Android en iOS zullen leidend blijven waardoor het niet interessant is om apps voor Windows 7 te maken (userbase te klein) net als Symbian, Bada en Meego.
Welke aandelen heb jij? Ik wil ze ook! Jij weet blijkbaar de markt feilloos te voorspellen!

Doordat Microsoft laat is hebben ze goed naar de concurrentie kunnen kijken en daar hun voordeel mee kunnen doen, nu is de functionaliteit nog niet optimaal, maar als het volledig is uitgerold, kan het best nog wat worden.

Microsoft heeft natuurlijk het grootste marktaandeel in PC besturingssytemen, daarnaast hebben ze de Xbox en alles daarom heen (welke trouwens ook "laat" was in vergelijking met de PS2) en hun andere diensten waarmee WP7 mee geïntegreerd kan worden.

[Reactie gewijzigd door SMARB op 24 juli 2024 01:54]

Om het kansloos te noemen is wellicht wat hard (en mist onderbouwing), maar ik denk wel dat ze zeker wat gemist hebben omdat ze zo laat zijn. Ze hadden namelijk al een aardige userbase, en die zijn ze grotendeels kwijtgeraakt aan de concurrent. En nu willen ze weer een userbase opbouwen, daardoor hebben ze behoorlijk wat in te halen, en ze zullen het daarom ook zeker niet makkelijk krijgen.
(welke trouwens ook "laat" was in vergelijking met de PS2/3)
Ik zou die 3 bij bij PS2/3 weglaten ;) De Xbox 360 was er veel eerder dan de ps3.
Heb je de review gelezen? De reviewer geeft aan dat dat Windows Phone 7 een hele goeie kans maakt om uitstekend de concurrentie aan te gaan.

Dus ik denk dat jij een stukje uit de tekst gemist hebt.
De review zegt dat W7 vooral van iOS klanten gaat afsnoepen. Dat moet je mij toch eens uitleggen, want de meeste van hun klanten kopen een iPhone omdat het een iPhone is, met een mooi design en een Apple logo-tje op, en aangezien ik niet denk dat Mr Jobs W7 gaat installeren op de iPhone5, lijkt het me een illusie dat daar mensen weggehaald gaan worden.
Uit welk marktonderzoek heb je deze wijsheid? Volgens mij kopen mensen een iPhone omdat het lekker werkt, niet perse omdat er Apple op staat. Als WP7 net zo goed werkt maar je niet aan een bepaalde provider vast zit, zullen een aantal iPhone gebruikers waarschijnlijk wel overstappen. En waarom ook niet, leve de keuzevrijheid!
En uit welke marktonderzoek komt die wijsheid? Juist ....
Het is allemaal speculatie, inclusief het hele artikel van de reviewer.

Persoonlijk geloof ik ook niet dat iPhone gebruiker zo snel zullen overstappen, Apple-gebruikers zijn over het algemeen redelijk loyaal.

Time will tell.
Anoniem: 380152 @Zoop21 oktober 2010 12:49
Ik denk niet dat alleen Apple (Mac) gebruikers een iPhone hebben. Ik heb zelf helemaal niets met apple, maar ik heb wel een iPhone omdat ik WM6 totaal niets vond, en android spreekt mij ook niet aan.

Nu WP7 er zo goed uit ziet, kan ik mooi mijn Tmobile opzeggen in april en kan ik een WP7 toestel kopen.
Ik heb een iphone 4. Ben er erg blij mee, maar heb hem zeker niet omdat er Iphone opstaat of omdat het toevallig van Apple afkomt. Het kan best wezen dat ik over 2 jaar gewoon een windows phone 7 toestel heb. Vind de hubs in iedergeval mooier en het schort Apple ook soms aan wat creativiteit wat betreft het hoofdscherm etc. DIt is nog steeds een reden voor mij om te jailbreaken en de Ui wat te tweaken.
Daar ben ik het mee eens, veel mensen kopen Apple omdat het Apple is...
@calvinturbo, dat komt omdat Apple een goede naam heeft wat betreft gebruiksvriendelijkheid. Maw, als WP7 ook de massa kan overtuigen van hetzelfde, maken ze wel degelijk een kans. Android heeft z'n naam al tegen, iets met robot klinkt veels te ingewikkeld voor de simpele n00b. Windows Phone, iPhone, je kan er makkelijk mee op facebook komen, games spelen en het ziet er fancy uit. Als het dan ook nog goed werkt gaat de word of mouth reclame vanzelf en zullen ze heus wel marktaandeel krijgen. Natuurlijk zal Apple niet vd kaart geveegd worden, maar de doelgroep is wel hetzelfde!
De helft van de iphone kopers heeft nog nooit een mac gehad
Anoniem: 196662 @elley21 oktober 2010 11:02
Grootste groep gebruikers van iPhone koopt het omdat het hip is. In Amerika zie je vandaag al dat de iPhone z'n 'hipheid' aan het verliezen is en mensen zijn naar Android aan het gaan. Pas sinds 2weken geleden begin je onder de modale mensen ook praat over W7P te horen, dus dat kan ook een vaart lopen.
Hoeveel iPhone gebruikers stappen er over naar Android, en hoeveel andersom? Ben wel benieuwd naar cijfers voordat je kan zeggen dat iPhone mensen naar Android overstappen. Er zijn namelijk wel cijfers van tevredenheids onderzoeken, en de mensen met een iPhone zijn over het algemeen meer tevreden met hun toestel dan mensen met een Android.

http://www.techworld.com....hone_users_most_satisfied
Anoniem: 196662 @ZpAz21 oktober 2010 14:37
Heb je zelf wel gelezen wat je linkt?

1) Bij iOS is 71% gelukkig met hun aankoop, bij Android 67%. Dat is de volle 4% verschil...
2) Het gaat over wat ze van hun huidig OS vinden, niet wat ze als volgens OS gaan kopen
3) Je onderzoek is van maart. Markt is al drastisch veranderd met bv Samsung die in Amerika doorbreekt.
4% verschil, heb ik gezegd dat het verschil groot zou zijn? Het onderzoek is inderdaad van Maart, sindsdien is de iPhone 4 er, in in het huidige kwartaal zijn 91% meer iPhone's verkocht als in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Dus niet enkel Android groeit maar ook iOS.

Ik wilde enkel neerzetten dat volgens jou 'iedereen naar Android' stroomt wat gewoon onjuist is.
Ik kan alleen maar zeggen dat ik iPhone bezitter ben en dit systeem absoluut zie zitten. De fragmentatie in iPhone stoort me enorm (voor alles een app inderdaad, maar ik zou graag dezelfde informatie bij elkaar zien zoals bij WP7).
Ik vind het een innoverende interface
Oh, ik heb alles gelezen hoor, en dat ze een goede kans maken zegt nog niet dat ze het makkelijk krijgen. Nog zegt het iets hun userbase die zij kwijt zijn geraakt, en moeten zien te heroveren.
Dat de reviewer het zegt, maakt het nog niet waar.

Dus ik denk dat jij een stukje uit mijn reactie gemist hebt.


Ik heb er in ieder geval sterk mijn twijfels over of MS zo gemakkelijk deze markt kan herintreden.
Het gaat er niet om hoe groot je userbase is maar hoe groot hij kan worden. Wanneer MS ervoor zorgt dat Windows / Xbox en WP7 goed te combineren zijn heb je een enorm grote userbase die je moet overhalen om WP7 te gebruiken. Het grootste voordeel wat MS kan leveren ITT IOs of Android is de cooperatie tussen de eerder genoemde platformen. Als voorbeeld, je kan een SAP client maken (om een voorbeeld te noemen vanuit mijn werk) die zonder veel aanpassingen ook werkt op een WP7. Het platform kan je gebruiken, je hoeft alleen aanpassingen door te voeren in de UI ivm het kleine scherm. Wanneer ze dit voordeel (en op games gebied de combo met Xbox) goed uitbuiten heb je binnen de kortste keren een userbase waar je eng van wordt! Helaas is het ze in het verleden nooit gelukt om de platformen goed te combineren maar gezien ze op alle vlakken flinke vooruitgang hebben geboekt moet het nu wel goed kunnen komen.

Het succes van WP7 ligt naar mijn mening dan ook volledig bij MS zelf. Als ze ervoor zorgen dat ze op zakelijk gebied een oplossing bieden die van meerwaarde voor bedrijven is zullen die bedrijven ervoor kiezen om WP7 te gebruiken (wanneer dat gebeurd win je ook heel veel zieltjes in de consumenten markt aangezien die mensen de tel al reeds gebruiken op hun werk). Daarnaast moeten ze de kids voor zich winnen. Dit kunnen ze doen via eyecandy/sociale netwerken (zoals de Iphone en Android al eerder hebben gedaan, dit heeft dus geen grote kans van slagen) maar daarnaast ook met de Xbox/WP7 combo. Doen ze dit goed (vooral op game gebied) zullen die Xbox gamers heel snel de niet Xbox gamers overhalen, want Xbox Live is nog steeds het beste online platform en een mooi podium om je mobile games te promoten cq verkopen (en dat van een PS3 gamer :P)

(Note: ik weet dat je allang Java clients heb voor SAP maar het gaat om het idee)

[Reactie gewijzigd door Mellow Jack op 24 juli 2024 01:54]

Volgens mij kijk jij wel heel erg door een gekleurde bril!
Waarom zou een SAP client op een WP7 zoveel makkelijker te maken zijn als voor een iOS of een android. Het is niet zo dat het allebei Windows is dat je het zo kan overzetten!
Het is echt meer dat alleen een aanpassing doen voor een klein scherm!
Het is een volledig ander OS dus je moet een volledig nieuwe client maken! Dit kan net zo makkelijk voor iOS als voor android.

WP7 heeft 2 voordelen. 1 die jij al noemt het klinkt als windows dus dat zal wel goed samen werken. Of dat ook zo is laat ik even in het midden.
2 MS gaat serieus geld uit geven aan een reclame campagne. Hierdoor zal het hoe dan ook momentum gaan krijgen. Of het nu beter is of niet.

Mijn eerste indruk zo vanaf de plaatjes is dat het een vreselijk drukke interface is die ook nog constanct beweegt en veranderd.
Ehh.. Android is bijvoorbeeld 2 jaar oud, dus te laat kan het nooit zijn.

Maar terug op ari3's comment: volkomen belachelijk, duidelijk geen kennis over de huidige stand van zakken op de mobiele markt. User base te klein? Hoe groot is volgens jouw Android's user base, heul groot?

On topic:

over de mogelijkheden voor meer tweaks, zoals het in de artikel wordt gezegd: er zijn veel mensen die de vrijheid willen hebben om allerlei tweaks te kunnen plegen op de phone.

Die groep staat nog altijd in een schrile contrast met het groep die helemaal geen behoefte heeft om to the bone tweaks te kunnen uitvoeren. Het zo simpel houden van een OS heeft zich goed bewezen met iOS.

Ik denk persoonlijk dat WP7 vooral op zakelijke markt veel harten zal stellen, nu worden al iPhones als warme broodjes aan zakenlui verkocht met als enige reden dat het zo simpel werkt en mensen meer tijd geeft om meer werkt gedaan te krijgen.

Nou koppel die simplicity met een sterke office integratie+exchange and you got a winner. iOS heeft zijn tegenpartij gevonden, interessant wat die gaat doen.
Pardon, sterke office integratie? Heeft u de review wel gelezen? Echt editen zit er niet in, het is meer een viewer, dat kan elke andere smartphone al jaren...
Exact. En ze moeten qua userbase echt helemaal opnieuw beginnen. Want alles wat Windows Mobile onderscheidde van de concurrenten is weggegooid. De bestaande userbase krijgt ook geen opvolger meer van het OS dat ze gewend zijn, maar een overgang die net zo ingrijpend is als naar een totaal ander OS overstappen.
WP7 biedt dankzij .NET, Silverlight en XNA ondersteuning de beste, krachtigste en makkelijkste mogelijkheden om spellen voor te ontwikkelen.

Visual Studio is NOG STEEDS de beste omgeving om software in te ontwikkelen, GUI's ontwikkel je met Expression Blend en de XNA developer community en ondersteuning van Microsoft is onovertroffen en vele malen beter dan van iOS en Android.
Waar zijn hun sites voor game developers zoals Microsoft met XNA heeft?

====
whoops, dit moet een reactie op ari3 zijn

[Reactie gewijzigd door Slashdotter op 24 juli 2024 01:54]

Helemaal mee eens. Ik heb nog nooit zoiets moois als Visual Studio meegemaakt. In combinatie met XNA was dat de reden dat ik een jaar terug een xbox360 heb gehaald en is dit ook weer de reden waarom ik een WP7 toestel ga halen.
Visual Studio is NOG STEEDS de beste omgeving om software in te ontwikkelen, GUI's ontwikkel je met Expression Blend en de XNA developer community en ondersteuning van Microsoft is onovertroffen
Dat is een mening ... en ik deel hem overduidelijk niet
Het is toch wel een feit dat al vele jaren geen enkele fabrikant zoveel om z'n developers geeft dan Ms. 'T is hun brood.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 196662 op 24 juli 2024 01:54]

Vandaar dat ze zo weinig ontwikkelde voor WM en dat alle developers daardoor nu alles weer opnieuw moeten doen..
WM is geen WP. Het is een ander besturingssysteem en kan gezien worden als een herstart van Microsoft (zoals ook gezegd wordt in het begin van de review).
Waarom dan de ballast meenemen van een oud en redelijk mislukt project? Het vertraagt alleen maar en kan voor veel instabiliteit zorgen.

Overigens ben ik het met Rizon eens dat Microsoft goed zorgt voor z'n developers. Maar het blijft een beetje raar vergelijken, aangezien het ook het grootste platform is.
Volgens mij bied Apple ondertussen (al helemaal op de smartphone-platform) behoorlijke tegenwicht.
1. 79 Euro voor een heel jaar, poepoe
2. Klopt en 90+% komt er gewoon door, kwestie van enigzins de regels volgen
3. 70% is voor jou, geen kosten aan reclame, exposure, server-kosten, etc. pretty good deal

Toon mij een succesvol programma wat zo weinig kosten heeft aan het verspreiden van hun software.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 24 juli 2024 01:54]

Aangezien je er maar eentje vraagt... http://www.videolan.org/vlc/

Hier nog enkele andere http://sourceforge.net/directory/popular
Dat zijn aloude bekende, wat als ik als totaal onbekende developer mijn app zsm wil verkopen... en niet gratis aanbieden... dan wil ik dus reclame, exposure en dat lukt mij echt niet met een eigen simpele webpage. Verder ga je voorbij aan punt 1, 2 en 3.

Edit @ZpAz: Inderdaad, me dunkt dat ze daardoor een aardig record hebben gebroken.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 24 juli 2024 01:54]

Je weet dat VLC in de app-store staat?
Is het niet zo dat apple je verplicht een Mac te gebruiken bij het deven van iphone apps?

Kan me heugen dat dat mij in het verleden het verkeerde keelgat al in schoot.
Klopt inderdaad, maar is dat zo vreemd? Wil ik voor Windows Phone 7 devven heb ik een Windows bak nodig... maar dat wordt vaak dan niet vreemd gevonden, dan is het 'had je maar geen Mac moeten halen'.

En is het eens andersom.... ;)
php-ers zeggen ook altijd dat php het beste platform is. Cobol fossielen vinden die nieuwerwetse talen ook maar inefficient.

Dat VS de beste IDE is hoor ik alleen van Microsoft en van mensen die enkel .NET doen. En zeker wanneer je dat icm een sterk benadrukte 'nog steeds' neerzet kan ik je gewoon niet serieus nemen.

Als VS zo fantastisch is, waarom hebben veel ontwikkelaars dan alsnog de R# plugin nodig om echt productief te worden?

[Reactie gewijzigd door Janoz op 24 juli 2024 01:54]

Janoz Moderator PRG/SEA @exyll21 oktober 2010 12:02
Ik weet dat je het als grapje bedoeld, maar een dergelijke opmerking ligt precies in het verlengde van mijn eerdere opmerking over Cobol fossielen.

IMHO zijn elke 20 minuten die ik kan besparen omdat een tool werk uit handen neemt, 20 minuten die ik voor de daadwerkelijke implementatie van de oplossing kan gebruiken.
Ze zijn laat op de markt maar dan verwacht je dat features zoals copy & paste en een fatsoenlijke browser aanwezig zijn. Dat is niet het geval waardoor deze voor mij al direct onbruikbaar is.
Kansloos? Denk ik niet. IOS is kansloos.. Hoe lang blijf je slikken dat je programma's via een icoon moet openen en tegenwoordig via een folder? Wel eens gehoord van Widgets en/of integratie van verschillende online diensten in 1 applicatie? Ik denk eerder dat IOS kansloos gaat worden. Symbian uiteindelijk ook, maar goed dat is al bekend. Android en WP7 zijn meer geintegreerd met online diensten, IOS niet.
Maar goed ieder zijn ding, maar denk eerst even na voordat je iets kansloos noemt,
Sure, ik heb geen idee waar je het nu over hebt eigenlijk. iOS heeft nog steeds het meeste online verkeer met allerlei social diensten van alle platforms, blijkbaar is het toch vrij goed en handig te gebruiken.
Uuhm dit heeft totaal niks met de discussie te maken maare de doorsnee Apple gebruikers == rijker dan de gemiddelde personen == duurdere abo's == meer data verkeer ;)

Hier heb je je reden voor het data gebruik...

Wat MarcMiddenDorp wilt zeggen is dat de Widgets gebruikt moeten worden voor het gebruik van Facebook/mail/etc omdat dat zulke dingen "de nieuwe hype van de toekomst" zijn maar ik wil daarop zeggen dat ik expres sense van mijn HTC heb verwijderd en juist een page met iconen en folders gebruik ZONDER WIDGETS :)
Nee een 'tile' waarop foto's van je contact personen langskomen is nuttig?

iOS heeft badges waardoor in één oogopslag duidelijk is hoeveel mails, skype, whatsapp, notify, facebook etc. berichtjes je binnen hebt gekregen. Het enige dat ontbreekt is een real-time temperatuur aanduiding en dat vind ik het zo boeiend als een slideshow van m'n contact foto's :-)

Oftewel, iOS heeft geen widgets nodig.

Integratie is wel degelijk aanwezig op iOS. Hoe denk je dat applicaties elkaar zo éénvoudig kunnen aanroepen? Je kunt Safari embedded en alle apps launchen. Dat gecombineerd met multitasking geeft denk ik voldoende integratie.

Wellicht bedoel je iets anders maar ik zou niet weten wat dat dan zou zijn.

Het enige wat iOS mist is de uitgebreide notificatie bar van Android. Ja en vrijheid van te installeren software.. maar dat is ook maar voor 1 op de 100 gebruikers nodig.
Ondanks dat ik van Android weer terug overgestapt ben naar iOS (Galaxy S naar iPhone 4, vanwege rare problemen met Galaxy) zijn de widgets nou juist iets wat ik het meeste mis op de iPhone.

Die badges zijn allemaal wel leuk en aardig en het is fijn om te zien dat je mail hebt. Maar ik vind met een mailwidget nou juist handig dat ik meteen op mijn "desktop" zie van wie die mail is, weet je meteen of het belangrijk is zonder dat ik de app hoef te openen.
Daarnaast zou een calendar widget op de iPhone voor mij ook een hele grote stap voorwaarts zijn. Dat je in een keer je komende afspraken ziet staan in plaats van eerst weer een app te moeten starten.

Integratie is ook zeker wel aanwezig, en ja, op zich zeker ook goed, maar de sociale integratie zoals WP7 lijkt te hebben en Android (in elk geval Galaxy S) heeft, loopt de iPhone hier erg op achter. Natuurlijk heeft niet iedereen daar behoefte aan, maar in mijn Galaxy S koppelde ik het contact aan facebook (kan ook in iPhone), maar waar de iPhone alleen de foto en paar kleine dingen aan info overneemt kan je in Android (en zo te zien WP7) ook veel verder gaan, door alle laatste updates in het userprofiel te zien en zelfs de foto gallery benaderen van die persoon. En zo zijn er wel een paar meer dingen.

iOS werkt zonder twijfel erg goed en heeft bij mij de voorkeur boven android om verschillende redenen. Android blijft nog wat hakkeliger en trager in mijn beleving. iOS en Android hebben beiden dingen die ik op beide platformen mis. WP7 is voor mij een goede kanshebber om mijn nieuwe telefoon te worden, omdat de dingen die ik in iOS en Android mis wel terugzie in WP7. Ze hebben nog even de tijd om een aantal dingen erin te bouwen voordat ik de overstap zou wagen (copy-paste als goed voorbeeld) en ik wil ook eerst zien hoe de appmarkt zich ontwikkelt maar als ze het goed aanpakken bij Microsoft en snel een aantal updates releasen om de boel wat meer 'af' te maken dan zie ik ze zeker in staat om een goed marktaandeel te pakken. Ik ben in elk geval zeer geinteresseerd om eens zo'n toestel in m'n handen te houden en ermee te spelen.

[Reactie gewijzigd door ankhie op 24 juli 2024 01:54]

oneens, ik verwacht hier heel veel van. Voor de gebruiker hebben ze een prachtig OS: het zit er mooi uit, en totaal anders dan de concurrenten. Ook lijkt het op het eerste gezicht (nog niet mee gewerkt) goed te werken.

Maar DE grote troef zijn denk ik de vele (miljoenen?) .NET ontwikkelaars die hierop gelijk aan de slag kunnen. Vooral in de zakelijke markt lijkt me dit erg aantrekkelijk, want hierdoor kunnen applicaties goed aansluiten op bedrijfssystemen etc.
Voor games hebben ze het uitstekende XNA framework (makkelijk te leren voor .NET ontwikkelaars). Dus voor zowel zakelijk als recreatieve gebruikers hebben ze alle tooling in huis om mooie applicaties mee te maken.

Ik ben alleen benieuwd hoe het opgepikt gaat worden door de markt. Maar ze zijn zeker concurrerend en onderscheidend in de huidige markt.
Ik vind je nogal erg zeker overkomen van je zaak. De review geeft duidelijk aan dat dit goede concurentie is, en zelfs plus punten heeft tegen over iOS4 of Android. Dit heeft een grote kans van slagen, microsoft is nou eenmaal geen kleine speler, een goede marketing en een paar interesante toestellen en ze zijn gewoon back on track. Ik heb hier wel vertrouwen in.
quote: ari3
Het is gewoon te laat. Android en iOS zullen leidend blijven waardoor het niet interessant is om apps voor Windows 7 te maken (userbase te klein) net als Symbian, Bada en Meego.
Microsoft te laat? Microsoft is met heel veel dingen "te laat" geweest en toch nog marktleider geworden dus "te laat" is geen garantie dat je echt "te laat" bent.

Neem bijvoorbeeld Internet Explorer, Microsoft Word etc.

[Reactie gewijzigd door sjaool op 24 juli 2024 01:54]

Neem bijvoorbeeld Internet Explorer, Microsoft Word etc.
Verschil is dat ze met hun bijna-monopolie met Windows daar misbruik van konden maken; met de telefoon is dat niet zo. Bij bedrijven die veel met MS-programmatuur werken hebben ze met WP7 misschien wel een steentje voor, maar dat zal 't wel zijn.
Zei je dit ook tijdens de introductie van de iPhone en Android? Want toen was het Win mobile en Symbian wat telde.
Waarom is het kansloos? Android was ook niks nieuws onder de zon en gewoon iets wat al een jaar op iOS kon maar is ook succesvol geworden. Dus waarom zou Microsoft hetzelfde kunstje als Google niet kunnen herhalen.
Hij (ari3) geeft inhoudelijk commentaar op het onderwerp, en is dus hiermee on-topic, of je het hier mee eens bent staat er toch los van. Wanneer worden de kiddo's van deze site is geblokkeerd om nog te modereren?
Ja, want iPhone OS begon met een lekkere basis... Sterker nog volgens mij begonnen ze met ongeveer dezelfde basis als Windows Phone 7 nu tracht te doen. Het enige verschil wat ik nu kan ontdekken is echter dat Microsoft op korte termijn de 'gebreken' aan wilt gaan pakken, waar Apple het over de midden tot lange termijn uitsmeerde.
Ik geloof niet dat veel iOS gebruikers de overstap naar WP7 zullen maken. Apple gebruikers zijn over het algemeen redelijk trouw aan dat merk en die gaan echt niet over naar een telefoon van Microsoft.
Er is natuurlijk een kleine kern van apple diehards die altijd alles van apple wil hebben en voor de computers zal jou opmerking wel standhouden. Maar ik denk dat de IPhone het voor de bulk van hun verkopen toch van andere vekoopargumenten moet hebben. Als voorbeeld een kleine (niet geheel representatieve) analyse van de IPhone gebruikers om mij heen. Omdat veel van deze mensen natuurlijk eerst de lokale "expert" raadpleegt ken ik aardig de hoofdredenen van deze mensen om de IPhone te kopen.

63%: Door het uiterlijk van de telefoon in combinatie met het OS
6%: "Omdat ie van die schattige ronde hoekjes heeft" <--nu mijn vrouw :)
19%: De internet mogelijkheden
6%: Omdat iedereen hem heeft en er tevreden mee is.
6%: Hij is van Apple (zegt ie zelf niet, maar zijn macbook, ipod, ipad en apple-evangelisatie-drang doen anders vermoeden)

Ik snap dat deze getallen niet representatief zijn maar ik denk zeker dat bovenstaande redenen bij een aanzienlijk deel van de mensen mee spelen. Een door de fabrikant mooi gedesignde WP7 telefoon voldoet waarschijnlijk aan de eerte vier verkoop argumenten en zou dus best wat marktaandeel terug kunnen pakken. Doordat telefoons in de praktijk een erg korte levensduur hebben lijkt me dit ook een markt waar je (met genoeg geld) snel marktaandeel kan winnen en verliezen.

Ze hebben in eerste instantie de boot gemist maar ik denk dat ze nu met een speedboot achter de boot aan aan het varen zijn om alsnog in te stappen.

@vgroenewold: cijfers zijn niet verzonnen redelijk gebiased omdat ik vooral vrouwen met IPhones ken en de redenen van enkele mannen met een Iphone zo niet weet en dus ook niet heb meegenomen. De cijfers zijn op basis van 14 mensen waarvan 11 vrouw. De punten die jij noemt versterken mijn stelling alleen maar, de meeste mensen kopen een telefoon op de features niet omdat er een appel of een raam op staat. Het punt van Tom is wel nog een sterk punt wat het inderdaad nog wel eens wat lastiger kan maken om markt aandeel van apple te veroveren.

[Reactie gewijzigd door jmzeeman op 24 juli 2024 01:54]

In diverse enquetes/onderzoeken onder bezitters van de iPhone komen zij als meest tevreden over hun toestel naar voren en is de kans dat ze overstappen op iets anders kleiner dan bij de concurrentie.

Daarbij is het aanbod van applicaties ontzettend belangrijk. In de praktijk zie je dat aanbieders van mobiele applicatie deze eerste uitbrengen voor de iPhone. Daarmee bereiken ze de grootste aantallen. Een applicatie voor Android komt op de tweede plaats. Wanneer de Windows Phone geen behoorlijk marktaandeel krijgt wegen de kosten van de ontwikkeling van een Windows Phone app niet op tegen de baten. En zonder een mooi aanbod van applicaties is een telefoon een stuk minder interessant.

[Reactie gewijzigd door Tom op 24 juli 2024 01:54]

De ontwikkelsoftware van Phone 7 is inmiddels al meer dan 300 000 keer gedownload.
ook zijn de eerste NL apps al beschikbaar, Buienradar, NU.nl.. etc.

Juist omdat het geen rocket science is om apps te maken, zal het vemoedelijk vrij snel gaan met de apps.

Hoop alleen dat de prijzen wel wat redelijker zullen worden. juist de lage prijzen bij apple spreken me aan. je kunt dat wat makkelijker een gokje wagen. (7 euro is te veel)
niet helemaal mee eens.
toen ik vd zomer in amerika was hadden ze het op de tv erover dat er een omslag was naar android.
dat er steeds vaker eerst voor android een app werd gemaakt ipv iphone....
Interessante cijfers, maar volledig gekozen om jouw eigen argument te versterken wat ze dus niet doen, want ze zijn verzonnen. :)

Ik zie in mijn omgeving mensen de iPhone gebruiken vanwege de vele apps, het handige en snelle UI en de prettige syncing. Exchange support voor de werk-mail en presto, de baas had 1 of ander Symbian geval gekocht laatst en die was uren bezig zaken te configureren. Dat is precies het punt voor de meeste mensen, het werkt gewoon lekker eenvoudig.
Prettige syncing? Je bedoelt met iTunes? Het slechtste programma ooit geschreven? Het programma dat je computer doet hangen zodra je er een Apple apparaat aan hangt, zo traag is als dikke str*nt, zeer gebruiksonvriendelijk is en crasht om de haverklap? Ik heb het dan over de Pc versie welteverstaan, voor de Mac weet ik het niet (gebruiksonvriendelijkheid blijft in ieder geval)
Het feit alleen al dat je met een iPhone en een iPod iTunes moet gebruiken is een hele grote reden om GEEN Apple apparaat aan te schaffen.

Pc gebruikers worden daarentegen op hun wenken bedient met WP7 denk ik. Een Smartphone die goed integreert met je Windows (Vista, 7) Pc en bovendien uitstekend integreert met al je social media.
Ik raadde een vriend van me laatst af om een iPhone te kopen vanwege bovenstaande, maar hij was eigenwijs en kocht toch een iPhone 4. Vanochtend begon het geklaag al over iTunes... Nee, als je een Apple computer hebt, is een iPhone wellicht een prima keus, maar de meerderheid gebruikt toch een Pc met Windows en dan is een iPhone, iPod, iPad een afrader imo.
Zoals al zovaak is aangegeven kan je andere software gebruiken buiten iTunes. Maar hier onder Windows 7 en onder OSX werkt iTunes echt prima, dat het onder Windows meer software installeert dan ik zou willen is zeker zo, maar langzaam snap ik echt niet, nooit last van gehad. En vooral bij de iPhone, iPod en iPad heeft een heleboel gewoon Windows als OS, behalve hier hoor ik daar nooit klachten over.

Of WP7 zo geweldig gaat werken qua integratie vanwege het feit dat ze hetzelfde bedrijf zijn wat Windows ontwikkelt, klinkt logisch maar het verleden heeft mij niet overtuigd dat dat dus zo is. Activesync was altijd een ramp, wellicht is dat nu beter ja, maar dat moet ik eerst zien.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 24 juli 2024 01:54]

En dan roepen ze dan apple aanhangers van die evangalisten zijn!

Wat een onzin hier. I-tunes is niet gebruiks onvriendelijk is mij nog nooit gecrached. Ik gebruik Vista x64. gewoon aankoppelen en syncen.
WP7 gaat straks precies net zo. Zonder Zunes geen sync, geen app's geen update's.
Het intergreerd dus helemaal niet met windows 7. Want zonder Zune gebeurt er helemaal niets. Dat het ook van MS komt zegt niets. WM heeft nog nooit van intergratie gehoord. In het verleden niet en uit deze review blijkt dat ook nog niet.

Maar de mentaliteit van het is van MS dus dan moet het wel goed samenwerken is licht bevooroordeeld en nergens op gebaseert!
Anoniem: 80466 @ronny22 oktober 2010 16:53
I-tunes is niet gebruiks onvriendelijk is mij nog nooit gecrached. Ik gebruik Vista x64. gewoon aankoppelen en syncen. WP7 gaat straks precies net zo. Zonder Zunes geen sync,
Op WP7 zullen gebruikers met name wireless sync gebruiken. (Indien ingesteld start wireless sync automatisch 10 minuten na het inpluggen in oplader)
Aankoppelen van het device zal dus nauwelijks nog nodig zijn.
Als hij daadwerkelijk uren bezig geweest is om dit in te stellen dan moet ik concluderen dat hij niet al te handig is. Als je er echt niet uitkomt bestaat er zoiets als internet en heb je binnen 10 min een handleiding waarin staat hoe dit moet.
Ik heb dit zelf ook op Symbian ingesteld en het is niet meer een kwestie van de juiste gegevens invoeren. Als je dat niet lukt dan lukt het je op geen enkele telefoon.
Laat oprah een winphone 7 gebruiken bam allemaal extra mensen die hem ook moeten hebben.
Hell laat allemaal celebs een winphone 7 gebruiken.

Gemiddelde consument is een kudde dier wat doet wat cool is zelf volwassenen.

[Reactie gewijzigd door BlackwaterEl1te op 24 juli 2024 01:54]

Ben ik enigszins wel met je eens. Veel Apple iPod, iPhone en iPad bezitters hebben zo'n ding gekocht omdat het enorm gehypt is. En de "domme" mens is nou eenmaal erg gevoelig voor Hypes en reclames en wat de massa doet... Zelf nadenken ho maar... Ik ben geen Apple basher, maar imo is Apple kwalitatief zeker niet de beste keus...

Ik waardeer het dat Microsoft een andere weg is ingeslagen op de Smartphone markt en ik denk ook zeker wel dat de WP7 userbase snel gaat aantrekken...
Niet de standaard iphone gebruiker, die kent amper wat van apple en daar gaat het hem hier over.
Ik zie mezelf ook nog niet overstappen. Echter vind ik WP7 er wel erg fraai uitzien. Heerlijk gebrek aan poespas, strak en simpel, ben alleen nog niet overtuigd van het gebruiksgemak. De interface is erg mooi, maar volgens mij niet de handigste.

Steve Jobs zei eens dat het probleem met Microsoft was dat ze "geen stijl" hadden. Eerlijk gezegd vind ik WP7 er stijlvoller (meer Europees ook, zo zonder poespas) uitzien dan iOS4.

Echter puur mooi en stijlvol is als sleeke website presentatie leuk, maar is het ook voldoende voor een telefoon? Naar mijn mening zijn daar de features maar vooral het gebruiksgemak toch belangrijker.
Kan je je wel weer afvragen of ze daar hun eigen inhouse design-afdeling voor gebruikt hebben of een bureau hebben ingehuurd.

In hoeverre is het dan nog je eigen stijl, ipv. een toegeëigende stijl?
Uh? ALLE bedrijven hebben gewoon externe bedrijfjes in huur staan om de trends op te volgen, enquetes te houden,... Een legertje socio- en psychologen die niks anders doen dan huisstijlen ontwerpen.

Dat heet outsourcing.. En wat die mensen doen, noemt men Marketing.
De marketplace voor WP7 wordt nog wel wat denk ik. XNA developers kunnen hun XBOX games vrij makkelijk overzetten naar WP7. En Silverlight experts kunnen ook meteen zonder problemen aan de slag met het platform. Je hoeft als .Net ontwikkelaar geen nieuw framework te leren en conversie is simpel.

Edit:

Ik hoop wel dat er snel wat betaalbaardere toestellen komen, persoonlijk zie ik het echt niet zitten om meer dan €100,- uit te geven aan een toestel waar je misschien 3 jaar mee doet. Maar misschien dat er nog leuke abonnementen uit komen.

[Reactie gewijzigd door roy-t op 24 juli 2024 01:54]

Geen copy/paste, geen multi-task, geen tethering, niet de mogelijkheid om hidden SSID's te joinen, beperkte ondersteuning NL-markt (waaronder market place), weinig tot geen customizations, een IE die toch niet 'je van het is' en de beperking op andere browsers..

Ik zie nog geen reden om over te stappen. De helft is 2 stappen vooruit, de andere helft doet een stap achteruit. Het voelt mij erg als "on-af". WinMo 6.5 met HTC Sense bevalt me tot nu toe prima. WinMo 7 mag misschien de toekomst zijn, als dit niet allemaal wat beter wordt, stap ik misschien zelfs van WinMo af.

Het concept achter WinMo 7 klinkt mooi. Het voelt alsof men goud in handen heeft. Eigen beheer, goede centrale updates en programmatuur, vereiste hardware en stabiliteit. In de praktijk levert dit echter een 'perfect concept' op; maar is het ook wat de consument wil? Voor WinMo 6.5 zijn duizenden applicaties beschikbaar. Voor 7 is dit weg. Wat "ideaal is voor de meesten", is dat niet voor iedereen. Het komt op mij een beetje over als van alles de juiste ingrediënten hebben, maar niet in de juiste proporties weten te mengen.

En hoe blijft de ondersteuning van Microsoft? Wordt dit net zoiets als de Windows Vista Ultimate Extra's? Dat is aardig geflopt.

[Reactie gewijzigd door Eagle Creek op 24 juli 2024 01:54]

Microsoft denkt simpel Apple te kunnen kopiëren, wat in mijn ogen episch gefaald is. Het resultaat is een OS wat bijzonder weinig te customizen is, wat weer resulteert in een soort eenheidsworst. Door de beperkingen van MS ziet het er op elk toestel nagenoeg hetzelfde uit en werkt het overal hetzelfde. Leuk voor sommige gebruikers, absoluut niets voor mij. De 'eyecandy' in WP7 valt compleet in het niet vergeleken met de eyecandy op de Desire HD en/of Galaxy S of Tab.
En toch lijkt het me een behoorlijk persoonlijk os te worden. Met op je startpagina iedere keer nieuwe foto's van je vrienden. Je laatst afgespeelde muziek/filmpjes enz. Waarschijnlijk is het dus een zeer dynamische omgeving waarin je je begeeft.
Functies die ook standaard op android zitten maar die ik eigenlijk niemand zie gebruiken (mijzelf incluis). Geef mij maar "persoonlijk" op de android manier: het aanpassen van het OS naar mijn voorkeuren. Een dynamische startpagina instellen kan dan altijd nog mocht ik dat willen.
Microsoft denkt simpel Apple te kunnen kopiëren
|:( Nee, dat hebben ze nou juist niét gedaan. Ze hebben een compleet uniek OS neergezet dat op vrijwel geen enkel front zelfs maar lijkt op het iOS of Android. Het enige dat nu 'lijkt' op Apple, is het feit dat Microsoft de controle op het ontwikkelen van applicaties strikter wil houden, in tegenstelling tot WinMo.
Het resultaat is een OS wat bijzonder weinig te customizen is, wat weer resulteert in een soort eenheidsworst
Die tweede zin klopt niet. Eenheidsworst? Je bedoelt dat alle menus er hetzelfde uitzien? Da's toch bij alle OS'en zo? Goed, Android is tot op zekere hoogte een uitzondering met de customizable dashboard, maar net als de iOS zijn de meeste dingen in één stijl verwerkt.
Neen. FooLsKi bedoelt waarschijnlijk met Eenheidsworst dat alle WP7 smartphones exact hetzelfde OS hebben. Bij Android zit dat anders. Ik heb een HTC Hero en als je hem vergelijkt met de Galaxy S, ook al draaien ze allebei op Android, is de interface danig verschillend, en tot een mindere graad de featureset.

Ook zou ik je mening over iOS kopiëren willen ontkrachten. Het is heel duidelijk dat Microsoft met WP7 eerder een stylishe OS wilt neerzetten, in tegenstelling tot een krachtige OS. Denk maar aan de integratie met Zune, dat schreeeuwt gewoon een iPod kopie uit. Ook het gebrek aan geavanceerde features en inperken van aanpasbaarheid maakt duidelijk dat ze niet doelen op een tweakerpubliek, maar eerder de grote (niet zo tweaker-georiënteerde) massas. Enkel Apple deelt in dit gedrag.

[Reactie gewijzigd door Gyzome op 24 juli 2024 01:54]

Neen. FooLsKi bedoelt waarschijnlijk met Eenheidsworst dat alle WP7 smartphones exact hetzelfde OS hebben. Bij Android zit dat anders. Ik heb een HTC Hero en als je hem vergelijkt met de Galaxy S, ook al draaien ze allebei op Android, is de interface danig verschillend, en tot een mindere graad de featureset.
Ja, zo zou je eenheidsworst inderdaad kunnen opvatten. Maar dat het OS zich niet onderscheidt op de verschillende (aanstaande) WP7 toestellen maakt het naar mijn idee niet een minderwaardig alternatief voor het iOS of Android. De keuze is dan:

- Eenheidsworst pur sang, vrijwel geen enkele keus: iPhone
- Eenheidsworst OS op een grote variatie aan toestellen (van goedkoop tot luxe)
- Variatie, practisch zonder limiet: Android. Vele telefoons en even zoveel verschillende Android varianten.
Ook zou ik je mening over iOS kopiëren willen ontkrachten.
Ik geef geen mening over het iOS.
Het is heel duidelijk dat Microsoft met WP7 eerder een stylishe OS wilt neerzetten, in tegenstelling tot een krachtige OS.
Stylish: Jazeker, dat wil immers toch de consument (gebruiksgemak boven alles, zo schreeuwde de consument door de iPhone massaal te kopen)? Microsoft nu dus ook, op geheel eigen wijze.
Niet krachtig? Waar baseer jij dat op? Heb jij benchmarks bij de hand voor WP7 toestellen vs. de iPhone 3G of 4?
enk maar aan de integratie met Zune, dat schreeeuwt gewoon een iPod kopie uit.
Zoals Ras al terecht aangaf is Zune in de verste verte geen iPod kopie, ze bestaan al erg lang naast elkaar en zijn ieder hun eigen weg ingeslagen. Apple was echt niet de eerste met kleurafbeeldingen van album covers of semi-3d menu structuur.
Ook het gebrek aan geavanceerde features en inperken van aanpasbaarheid maakt duidelijk dat ze niet doelen op een tweakerpubliek, maar eerder de grote (niet zo tweaker-georiënteerde) massas. Enkel Apple deelt in dit gedrag.
Ja, daar lijkt het inderdaad wel op. In hoeverre dit OS tweakbaar is zal nog moeten blijken (van developers kant gezien toch enigszins tweakbaar aangezien er al een custom rom van ontwikkeld wordt voor de HTC HD2), maar de primaire doelstelling lijkt gebruiksgemak te zijn. Zie ook mijn eerdere opsomming.
Zune bestaat al heel lang naast de iPod. Het zijn allebei mp3-spelers met een eigen interface. Om dan hard te gaan roepen dat het een iPod kopie is lijkt me op z'n zachtst gezegd onjuist.

Wat het duidelijk wel is, en jouw observaties bevestigen dat ook, is een iPhone concurrent. En ik denk niet dat microsoft er problemen mee heeft dat je WP7 duidelijk als concurrent van de iPhone/iOS gaat zien.
De Zune is ooit gebracht als iPod-killer. Het enige wat het ding dood heeft gekregen is de geloofwaardigheid van Microsoft in de mp3speler-markt, met een marktaandeel in Amerika van twee procent. Wereldwijd is het wegens de beperkte verkrijgbaarheid niet serieus meetbaar.

Microsoft heeft zo te zien weinig geleerd van die les. Zune kopieerde Apple's marketing. Niet de vormgeving, maar de filosofie erachter. Nu proberen ze niet alleen de filosofie maar ook de markt en ecosysteem te kopieeren. Als ze geluk hebben en het ding aanslaat zullen ze in ieder geval geen verlies maken. Maar een nieuwe Kin ligt op de loer.

Je kunt innovatie niet kopieeren.
en je iphone verandert vaak van uiterlijk? ;)
Ik wordt persoonlijk ook nog eens erg depressief van de menus en het strikte, mij nu al saai overkomende OS.

In mijn ogen is dit totaal geen alternatief voor Android. Maar ook WebOS zou ik prefereren. En eigenlijk denk ik dat ik ook nog eerder Blackberry of Symbian^x zou willen.
Ik ben depressief van WiMo 6.5, en van Apple en Symbian moet ik niks hebben. WebOS heb ik eigenlijk nooit bekeken.

Eerlijk is eerlijk! Dit ziet er stukken beter uit, maar om nou de eerste te willen zijn met een WP7 toestel? Nee. Ook het feit dat er geen ondersteuning is in Nederland houd mij nog erg tegen, daarom heb ik besloten om over te stappen naar Android. Ook het niet kunnen customizen van je foon zie ik niet zitten (ik ben een Tweaker :P).

Na een jaartje ga ik eens kijken hoe het met de community van WP7 ervoor staat. Mijn gevoel zegt dat het echt wel potentie heeft, maar als er een kleine groep actievelingen achter staat heb ik er geen zin in. Ik ben bang dat WP7, net zoals Blackberry, maar een kleine groep mensen echt zal aanspreken.

Persoonlijk denk ik zelf dat MeeGo meer indruk zal maken dan WP7 bij veel gebruikers.

[Reactie gewijzigd door Cybergamer op 24 juli 2024 01:54]

Het resultaat is een OS wat bijzonder weinig te customizen is, wat weer resulteert in een soort eenheidsworst. Door de beperkingen van MS ziet het er op elk toestel nagenoeg hetzelfde uit en werkt het overal hetzelfde.
Dat werkt voor Apple anders ook al jaren perfect, zowel op de desktop als op de iPhone.
Microsoft wordt al jaren bekritiseerd over het niet durven te breken met oude besturingssystemen om compatibiliteitsredenen. Nu doen ze dat eens, en dan worden ze bekritiseerd om het niet hebben van duizenden applicaties 8)7.

Persoonlijk vind ik het een goede en juiste stap van Microsoft om te durven breken met oude besturingssystemen. Op die manier begin je met een frisse basis en is het dus mogelijk de kwaliteit van applicaties omhoog te halen.
Microsoft wordt al jaren bekritiseerd over het niet durven te breken met oude besturingssystemen om compatibiliteitsredenen. Nu doen ze dat eens, en dan worden ze bekritiseerd om het niet hebben van duizenden applicaties 8)7.
Dat is niet zo gek. Sterker nog, het is heel logisch: sommige mensen hebben graag die duizenden applicaties, anderen liever die frisse basis. Microsoft koos eerst voor die eerste groep mensen, maar nu voor die tweede groep.
Op korte termijn zijn een aantal van de genoemde punten belangrijk, op iets langere termijn zullen de marketplace en copy paste geen problemen meer zijn. Waar ik wel van stond te kijken was het niet ondersteunen van tethering. Ik mag hopen dat dit middels een applicatie wel mogelijk zal worden, want anders gaat WP7 hem niet worden.

Ik vind een aantal dingen jammer aan dit toestel, maar zeker het game en muziek gedeelte trekt mij erg, ik zit op het moment uren en uren per week in de trein en dan zijn dit soort dingen zeer welkom, maar als dit ten koste gaat van het verliezen van tethering dan zijn ze mij kwijt.
Ik Februari loopt mijn contract af, als dit voor die tijd geregeld is dan zal ik opzoek gaan naar een mooi toestel, zo niet dan ga ik voor Android.

Ik denk dat Microsoft moet oppassen met die limitaties, halen ze die niet weg dan zijn ze een directe concurrent van Apple, dat klinkt leuk, maar dan ben je wel gelimiteerd. Zorgen ze dat die limitaties weg zijn dan kunnen ze een veel bredere markt pakken.
Anoniem: 196662 @roy-t21 oktober 2010 10:58
Zo makkelijk is het allemaal niet hoor. Wie geen WPF kent zal zich verslikken in SL en wie wel WPF kent zal vaak vloeken op SL.
SL is leuk om simpele dingetjes te doen maar het heeft nog veel doorontwikkeling nodig om iets met vrijheid te worden. Als het dat wordt wat Ms er mee wil doen want de tegenhanger Flash is ook niet gemaakt om grotere applicaties mee te bouwen.
Op zich met je eens dat SL beperkt is maar in mijn optiek zijn die beperkingen vooral beperkingen van de telefoon of de telefoon sandbox. Als ik het vergelijk met WiMo en Android (beperkte ervaring) dan is SL in WP7 echt geniaal. Een interface die bijvoorbeeld goed werkt voor zowel Chasis 1 en toekomstig 2 is zo gedaan.
meer dan €100,- uit te geven aan een toestel waar je misschien 3 jaar mee doet.
Ough, en ik maar denken ach wat is € 250,- op 2 jaar nou, net meer dan een € 10,- in de maand voor een apparaat.

Met de huidige telefoons is mijn budget trouwens iets gestegen (€ 360,-) aangezien (bijna 2 jaar geleden) er nog geen overtuigende Android toestellen waren in mijn ogen die betaalbaar waren.
Ze hadden het nooit WINDOWS phone moeten noemen.
De Windows naam is gewoon niet meer belangrijk bij verkoop, sterker nog, ik denk dat het tegen ze werkt.

Met XBox en Zune hebben ze laten zien dat ze wel leuke namen kunnen verzinnen die veel betere beleving geven. Het heeft ook niets met windows (/windows 7) te maken qua code en layout. Windows 7 mag dan succesvol zijn. Mensen denken bij Windows eerder aan uitgebreid besturingssysteem op hun laptop/desktop, waar ze al zat "gedoe" mee hebben (of dat nu MS fout is of niet). Voor een telefoon willen ze juist eenvoudig. En dat is Windows Phone 7 ook. Aleen dus niet echt in naam....

Voor Enterprise werkt de naam weer wel, echter gezien de features is het nog niet een echte Enterprise phone....
Als je het droog bekijkt zijn de windows niet aanwezig op de phone.
En om dan nog maar door te gaan: "Microsoft Tile phone 7" zou dan een betere naam zijn.

Ik denk dat Microsoft Phone 7 een goede naam zou zijn. Windows helpt ze niet.
ik denk dat ze het succes van Windows 7 een beetje overschatten.
Er worden 7 licenties per seconde verkocht, is dat overschatten?
Ik denk niet dat ze het succes van win 7 overschatten. Het is een van de best verkopende OSsen van Microsoft, daarnaast kennen mensen veel mensen ' Microsoft' maar nog veel meer ' Windows'.

Het is dus een geweldig goed aanbod om een telefoon aan te bieden die helemaal wordt begrepen door je computer. Een Apple Iphone werkt toch ook het beste met een Apple computer.

Ik denk dat jullie de waarde van bekende merknamen onderschatten.
Maar het is natuurlijk wel zo dat áls mensen eenmaal Windows Phone 7 associeren met "simpel", "snel", "geen gedoe", dat dat ook weer terugslaat op de desktop Windows en dus op Windows 7/8.
Ik denk dat het merk Windows, een grote inhaalslag heeft gemaakt (wat betreft vertrouwen ed.) met windows 7, want dat is toch wel de beste windows sinds ehh 98..

@WP7
persoonlijk ben ik één van die personen die de interface ronduit lelijk vind, ik mag binnenkort een telefoon kiezen; en ik ga vooralsnog voor de desire HD (hoevel ik nog wel de WP7 hardware reviews van tweakers afwacht). Android + HTC lijkt meer te bieden dan WP7... vooral omdat we ook nog moeten wachten op ondersteuning voor nederland (marketplace)... en ik heb geen zin om een jaar in onzekerheid te zitten.
Ik associeer Windows eerder met buggy, traag, spyware en bloatware. Dus ik kan me wel vinden in de uitspraak van GS2K1.
En ik associeer Windows met snel, makkelijk, handig, weinig onderhoud (allemaal in vergelijking met Ubuntu 10.10). Mensen kennen windows, en b.v. niet android, en zullen dan sneller voor windows kiezen.
Ik vind het er heel mooi en veelbelovend uitzien. Het biedt alles wat iOS en Android ook heeft. En het ziet er heel mooi en simpel uit, evenals de toestellen die WP7 draaien.


E: Ik denk dat WP7 nog wel eens veel iOS klanten kan trekken. Erlijk is eerlijk het ziet er simpel en heel mooi uit, synchroniseert makkelijk met Windows (Windows gebruikers hebben ook gelijk 1 besturingssysteem voor hun smartphone en desktop), en qua games zal het ook goedkomen.

[Reactie gewijzigd door Thomas op 24 juli 2024 01:54]

Inderdaad: het ziet er simpel uit.
Dat is ook mijn belangrijkste bezwaar: Het lijkt wel alsof het om peuterspeelgoed gaat. Ik voel me als volwassene totaal niet aangesproken.
Daarnaast heb ik het gevoel dat het besturingssysteem nog strengere regels heeft als de iPhone. Als gebruiker heb je het recht om de telefoon te gebruiken voor de taken waar Microsoft toetemming voor gegeven heeft. Voor de rest moet je maar niet zeuren.

Ik ben dus niet enthousiast.
Ik denk dat ik overstap van WM 6.5 naar Android na dit verhaal te hebben gelezen. Ik wil nu eenmaal mijn telefoon ook helemaal kunnen tweaken. Begrijp me niet verkeerd; MS maakt mijns inziens de juist marketingkeuze, maar het is niet waar ik mee zou willen werken. Ik krijg er gewoon niet het juiste gevoel bij. Op naar de HTC met Android.
Bij Windows Mobile en bij Android duurde het ook een tijdje voordat er honderden, zo niet duizenden apps waren om je telefoon te tweaken. Daarnaast komt deze telefoon ook niet in alle landen tegelijk uit.

Echter denk ik dat deze telefoon in de nabije toekomst best te tweaken valt. Ook met behulp van onze vrienden van XDA-Developers en alle Windows Mobile 6 communities waarin gebruikers over zullen stappen.
Anoniem: 372418 21 oktober 2010 11:55
Ziet er vet uit. Dit zou wel eens mijn eerste touch-screen phone kunnen worden. Het home screen ziet er een stuk bruikbaarder uit dan dat van de Android toestellen en vooral de iPhones.

Ik ben op het moment nog steeds dol op mijn E72 omdat je daar op je startscherm alles in een oogopslag ziet qua e-mail, agenda en oproepen. Dit is ook zo bij WM6.5 en wat ik mis in de nieuwere OSen.

Dat is het probleem vind ik met ios en Android, te veel focus op apps en te weinig op basisfuncties.
Het home screen bruikbaarder dan iOS? In welk opzich? Het aantal tiles is minder dan het aantal icoontjes waarop badges verschijnen. Wat vind jij bruikbaarder op het homescreen dan Android of iOS?
Anoniem: 134417 @exyll21 oktober 2010 12:35
Veel hoeft niet altijd beter te zijn denk ik.
Met tiles die zo groot zijn (en duidelijk) lijkt het me niet meer dan logisch dat elke pummel (no hard feelings :p ) een wp7 toestel kan bedienen.
De stijl loopt doorheen het hele os (minmalistisch iig + tjah..metro he )

IOS is handig, maar iig teveel op een scherm (al wennen de meeste mensen er in no-time aan) // Maar ja..eerste indruk weegt zwaar door. En omdat het je hier maar een paar icoontjes hebt...simpeler te vinden dan tig icoontjes op je scherm die miniscuul zijn..
Anoniem: 372418 @exyll21 oktober 2010 13:03
Precies, wat je zelf zegt. Het zijn minder tiles; meer is niet altijd beter.

Ik gebruik mijn telefoon hoofdzakelijk voor e-mail, SMS en bellen, en af en toe sociaal netwerkstuff en Twitter. Dat is het enige wat ik LUID EN DUIDELIJK wil zien als ik mijn telefoon opstart; niet een hele berg icoontjes. Veel duidelijker dan dit kan het niet. Ik wacht met smart op de eerste W7 toestellen met een qwerty.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.