Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jurian Ubachs

Redacteur games

Assassin's Creed II

Conclusie

Ondanks dat laatste minpunt moeten we concluderen dat er bar weinig mis is met Assassin's Creed II. Het spel weet zijn voorganger op alle fronten achter zich te laten, wat met name op het gebied van variatie in de missies en het vechten ook pure noodzaak was. Daarbij is de spelwereld in Assassin's Creed II ook groter - of zo voelt het in elk geval - en zijn de diverse verhaallijnen een stuk beter geïmplementeerd dan in het eerste deel, wat een dijk van een game oplevert. Assassin's Creed II kent weliswaar zijn gebreken, maar weet toch vooral de game te zijn die het eerste deel eigenlijk al had willen zijn. Misschien vinden we het een beetje jammer dat het verhaal in het heden geen conclusie kent, maar aan de andere kant: laat het vooruitkijken naar Assassin's Creed III beginnen!

Pluspunten

+ Sfeervol
+ Verhaallijnen
+ Veel te doen
+ Variatie in gevechten
+ 'Moordenaar zijn' sterk neergezet

Minpunten

- Glitches in AI
- De stad door rennen wordt vermoeiend...
- ... en naar beneden vallen ook

Cijfer: 9

Titel Assassin's Creed II
Platform Xbox 360, Playstation 3
(2010: pc)
Ontwikkelaar Ubisoft
Uitgever Ubisoft
Releasedatum 19 november 2009

Laagste prijzen voor: Assassin's Creed II, Xbox 360
Winkel Beoordeling Prijs Totaal

Bol.com Plaza

Score: 2 (36)

€ 27,71

€ 27,71

Kostenoverzicht

Productprijs € 27,71
Pakketpost (boven €20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 27,71

Bekijk

Laagste prijzen voor: Assassin's Creed II, Windows
Winkel Beoordeling Prijs Totaal

Ubisoft Store

Score: 5 (2)

€ 3,-

€ 3,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 3,-
Opsturen tot €30 € 0,-
iDEAL € 0,-
Totaal € 3,-

Bekijk

Gameshop Play-it

Score: 4 (1)

€ 19,99

€ 21,97

Kostenoverzicht

Productprijs € 19,99
Opsturen vanaf €14.99,- Brievenbuspakket € 1,98
iDEAL € 0,-
Totaal € 21,97

Bekijk

Bol.com Plaza

Score: 2 (36)

€ 22,38

€ 22,38

Kostenoverzicht

Productprijs € 22,38
Pakketpost (boven €20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 22,38

Bekijk

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (79)

Wijzig sortering
Ligt het nou aan mij, of wordt vanaf de 2e alinea bij "Verhaallijnen" gewoon het verhaal gespoiled? Toen ik die tweede regel las stopte ik gelijk met lezen, want achter dat soort dingen kom ik liever terwijl ik zelf het spel speel.
Lukt het je echter alle Assassin's Tombs te vinden en af te sluiten, dan wacht je een zeer fijne beloning: de armor van Altaïr, dat tevens de sterkste armor in het spel is.
Bedankt voor de spoiler he! :Y)
Misschien vinden we het een beetje jammer dat het verhaal in het heden geen conclusie kent
En wederom bedankt. :X

Moet een review (verhaal)spoilers bevatten? Bij anderen heb ik dat niet opgemerkt bij de AC 2 review. Kan Tweakers.net daar geen rekening mee houden?

Edit: typo's

[Reactie gewijzigd door Roorensu op 18 november 2009 09:06]

Dat van die armor van altaïr was al in veel previews te lezen en werd ook aangegeven door de ontwikkelaars, net als het verhaaltje over hoe Enzio assassin wordt. Bij (uitgebreide) reviews wordt altijd wel het globale verhaal verteld, dus als je niks over het verhaal wilt weten moet je denk ik gewoon geen reviews lezen. Over het einde van het spel is inderdaad wel jammer.
Inderdaad, heb het zelf helemaal gelezen aangezien ik Assassin's Creed toch maar niks vind.. maar de reviewer geeft gewoon doodleuk mee waar het hele verhaal eigenlijk over gaat.

Bij een review van een film mag je zoiets wel verwachten maar bij game reviews is het echt niet nodig om het complete plot van de game direct al mee te geven.

En idd (@mktools24), waar is de L4D2 review?! :) Dat is pas een game ..
L4D2 is stoer ;) Ik speel nu alleen de demo dus ik heb alleen nog die eerste 2 maps kunnen spelen maar voor wat ik heb gezien is het wel mooi, qua graphics er veel op vooruit gegaan t/o L4D, welke ik toch al wel een half jaar speel en nog steeds enthousiast :D Custom maps ftw!
Van wat ik heb gehoord is het niet geweldig. Op een ander forum klaagt men erover dat het daglicht thema niet goed is voor het horrorniveau en dat de animaties echt slecht zijn. Verder zou ht aleen maar meer van hetzelfde zijn. Heb zelf nog niets gespeeld though.
Ik heb het spel zelf al, eerste 3 campaigns gespeeld en het is echt fantastisch! De moeilijkheidsgraad ligt stukken hoger maar dat maakt het eigenlijk alleen maar leuker.
Welnee. Ik heb van zowel het heden als het verleden het begin beschreven, wellicht de eerste 2% van het verhaal.. de inleiding dus. Daar staat verder nauwelijks info bij die je niet al mag weten.. hooguit als je deel 1 nog niet gespeeld hebt en dat nu nog zou willen doen, is het een spoiler.

Ben trouwens ook zeer benieuwd waarom jouw reactie +3 is ge-mod, want het is gewoon niet waar :).
2% spoilen is ook spoilen. Jij vindt misschien dat dat niet uitmaakt, maar er zijn gewoon mensen die daar anders over denken. En waarom zou je uberhaupt spoilen?
Welnee. Ik heb van zowel het heden als het verleden het begin beschreven, wellicht de eerste 2% van het verhaal.. de inleiding dus.
2% spoilen is ook spoilen.
Erm... 2% van het verhaal <> 2% spoilen

Een inleiding vertellen die overal, ook door Ubi in de trailer is weggegeven, is niet spoilen.
Alles wat Jurian, de schrijver, vertelt wist ik al door de filmpjes op assassinscreed.com te kijken en door previews (behalve dan de speelervaring).

Als je een spel gaat reviewen dat bekend is om zijn verhaal, moet je toch wel iets vertellen over het verhaal.
Exact wat ik dacht toen ik het las. Maar ik wil er verder niet echt een punt van maken. Ik kan goed begrijpen dat bij een review van een game die sterk bepaalt wordt door een uitgebreid verhaal, je toch iets zult moeten vertellen over dat verhaal, omdat het een gelijk evenredig belangrijk element van de beoordeling zal moeten uitmaken.

Dat de game bijvoorbeeld een open einde zou hebben was natuurlijk te verwachten omdat al sinds deel 1 bekend is dat het een trilogie gaat worden.

Maar bijvoorbeeld dit vind ik niet leuk om nu al te weten:
Dat begint met de geleidelijke introductie in de wereld van de moordenaars, en die vangt aan met de terechtstelling van zijn vader en broers, die Ezio uiteraard op wraak doet zinnen.

Overigens, dat 'Pieces of Eden'-verhaal zat ook al in deel I als ik mij niet vergis.
Je ziet in de trailer al dat zijn vader en broers worden opgehangen... oeps! Heb ik je net ook nog vertelt dat ze worden opgehangen!
Is dit ook een DX10.1 game of DX11 ? :D
En waarom zou dat boeiend zijn? DX10 vereisen zou al dom zijn, omdat je dan XP-gebruikers buitensluit. Maar DX11 :?
?

Welke DX10.1/DX11 games kunnen er niet op XP gespeeld worden? Je hebt het denk ik een beetje verkeerd begrepen. Er is een hele lijst DX10-games uit, die kunnen toch ook op XP gespeeld worden? ;) (en dan nog: ja, je sluit OS'en uit, laten we dan maar nooit een nieuwe DX gebruiken :P)

Nee, AC2 heeft geen DX11 helaas. Als je de DX11 benchmark "heaven" ziet dan kan je wel zien hoeveel meerwaarde DX11 kan hebben bij stenen huizen, muren, wegen etc. Maar goed, het zal nog wel even duren voordat de DX11-implementatie zo goed zal zijn als bij die heaven-benchmark...

[Reactie gewijzigd door bwerg op 18 november 2009 12:51]

Omdat DX11 gewoon de DX van nu is... Daarmee sluit je dan helaas XP even buiten, net als met DX10(.1). Maar voor XP komen toch geen DX uitbreidingen meer dus het heeft nu totaal geen zin om nog voor DX9 te gaan ontwikkelen, aangezien DX11 gewoon veel meer biedt.

Tevens "verwacht" ik niet dat AC2 DX11 os krijgt. De eerste DX11 spellen zouden in 2010 uitkomen (ja, net als AC2), maar het eerste spel zou DiRT 2 zijn. Dan zal AC2 hoogstwaarschijnlijk DX10(.1) geschreven worden.
Inderdaad. Je kiest er zelf voor om nog XP te draaien, dan heb je nu een hele goede reden om te updaten naar een nieuwe OS. ;)
Dat een game gebruik maakt van optimalisaties in DX10, DX10.1 en DX11 sluit niet uit dat er geen "renderpath" voor DX9 zal zijn. Gezien het een console port is zal het dus wel op deze manier in zijn werking gaan. We mogen enkel hopen dat nVidia niet wederom een stokje steekt voor de verbeteringen die DX10.1 en DX11 brengen omdat zij zelf hier geen ondersteuning voor bieden. (ja, muv een paar kaarten die het niet waard zijn aan te schaffen omdat ze prijstechnisch niet goed in de markt liggen)
Goede review!
Kan echt niet wachten tot de pc versie uitkomt, ook al is er nogal wat onduidelijkheid over. Op de ubisoft site zelf staat nog steeds dat het deze week voor de pc uitkomt, op andere sites staat januari, en weer op andere sites staat maart.
Als je kijkt bij GCShop (van de prijzentabel hierboven) staat er een releasedate van 19 november.
In de review staat 2010, even googlen zegt eerste kwartaal 2010. Mediaoffer en Bol.com vermelden 26 feb 2010, 12game zegt maart 2010, wehkamp 31 januari.
GCShop en een aantal andere shops lijken het in ieder geval fout te hebben.
Ubisoft heeft zelf aangegeven dat assassins creed II is gedelayed tot Q1 2010.

Bron: http://twitter.com/Ubisoft/statuses/4339003186
Inderdaad! En ik heb het met mijn stomme kop ook al besteld ervanuitgaande dat het idd 19-11-2009 zou zijn. Erg vervelend dat dit opeens zo is verplaatst/uitgesteld.

Anyways, heb zowel Assassins Creed 1 & 2 besteld :). Voldoende speelplezier daar dus!!!
Ik vind dat de reviewer iets minder gedetailleerd over het verhaal mocht vertellen. Het zijn geen directe spoilers, maar toch geeft de review al wat redelijk wat van het verhaal weg door te vertellen over hoe Ezio Assassin wordt, en waarom.
Deze spoilers (eigenlijk: hoe het verhaal start) zitten ook al in de trailer, op de site van de game zelf, en wss op de achterkant van de doos van de game. Als je een review schrijft moet je toch iets van het verhaal vertellen, niet? Echt spoileren vind ik dit niet. Het is al algemeen bekende info voor iedereen die al ietsje interesse had in deze game en al een beetje heeft rondgekeken.
Kun je de clips tussendoor skippen? De eerste keer was nog wel te doen, maar het spel nog een keer spelen werd door de ellenlange clips echt waardeloos
Dat vond ik eigenlijk wel de grootste replay-killer van AC1. Ik wilde gewoon lekker die assassinations opnieuw doen, maar als je dan een hele hoop clips moet bekijken gaat dat niet zo snel.
Die herhalende investigations waren zo erg nog niet, vergeleken met dat.


Verder houd ik er maar rekening mee dat het 2010 wordt voor de pc versie. Was bij AC1 ook zo en nu weet niemand het zeker - dus ik gok op 2010.
Die voorbereidende missies, daar fietste ik gewoon even vlot doorheen.
Was veel hetzelfde, maar als je gewoon elke keer het bij vier missies houdt viel het wel mee. De eindassassinaties vond ik wel leuk. Daar zag ik ook wel variatie in. De ene keer een ventje die op zijn feest alle gasten wil vermoorden, de andere keer ren je over paaltjes in het water naar en boot.
Staat ook op de laatste pagina... Platform: Xbox360 2010: pc

Komt voor mij ook wel goed uit... ben momenteel aan het sparen voor een nieuw systeempje in januari en door de release van zowel MW2 als L4D2 wordt het mij wel moeilijk gemaakt het geld in m'n zakken te houden :)

Maar goed de pc versie komt in 2010
Om dit heel kort (maar krachtig), te zeggen, nee.

Zelf heb ik het spelletje al weten te spelen (*kuch*) en moet zeggen dat ik me ook vreselijk erger aan die clips.
Ben het overigens wel met de review eens, het is een prachtig spel, maar het rennen door die stad, daar wordt je toch zo moe van.

Misschien dat het aan mij ligt maar ik vind het spel zo gruwelijk "traag" spelen.
Heerlijke game lijkt me dat. Vooral de sfeer van de Italiaanse renaissance lijkt me geweldig. ook dat je af en toe wat Italiaans hoort is gewoon een mooi detail. Zwemmen en meer variatie in de game vind ik eigenlijk alles wat ik had aan te merken op de vorige. Het Free runnen vind ik zelf fantastisch. Het wordt dalijk moeilijk om te kiezen welke game je in je vrije tijd gaat spelen.
Ik hoop alleen dat er dan voor dat Italiaans wel (optionele) subtitles zijn. Mijn beheersing van Middeleeuws Italiaans is een beetje roestig. ;-)
Subtitles zijn inderdaad aan te zetten. Hoewel dit niet echt nodig is.
Alleen het gevloek ed is in het Italiaans en dat ondertitelen ze niet :)
Rest is allemaal in het engels.

Wat ik mis in de review maar een erg leuk detail vond is de informatie in het spel.
Bij elk bijzonder gebouw en bij alle personen kan je in de database kijken.
Hier zie je dan een filmpje of stukje tekst met informatie.

Zo simpel maar erg vermakelijk.

Wat ook erg leuk is zijn de dieven die rondlopen in het spel. Je kan deze achtervolgen en beroven van hun goud.

Maar voor de rest, zeer goede review! Snap precies wat de schrijver bedoelt.
Het blijft nog steeds prachtig om te zien hoe soldaten wegrennen als je de rest van de groep buurt hebt afgeslacht.
hehe dat italiaanse gevloek wil ik wel voor je vertalen hoor als je daar waarde aan hecht ;)
Volgens GCshop staat de releasedate voor de PC op 19-11-2009

Zeer nette review met veel info. Toppie :)
Ook op de screenshots spat de actie, sfeer en spanning er vanaf. Dus dat wordt nog wat als ik de game heb.
Als ik de reviews op het internet mag geloven dan wordt dit een geweldige game.
Ik had `m al in de pre-order zitten bij gcshop en kreeg zojuist een mailtje dat ze `m op de post hebben gedaan. Met een beetje gelukt morgen ACII in het bezit dus!
Vreemd, aangezien verder hieronder wordt aangegeven dat de release van de PC versie in maart is... en jullie hebben hem morgen al binnen?
ik denk op console..
Waarom vergeet iedereen Left 4 Dead 2, dat is toch ook wel een topper.

Anyway, jammer dat deze niet gelijktijdig voor de PC uitkomt. Ik heb net mijn xbox weggedaan omdat ie toch alleen maar stof stond te happen. Naja dan wacht ik wel tot 2010.
Dat zal misschien wel komen door de negatieve publiciteit daar omheen. Er hing vanaf het begin een negatieve sfeer, wat misschien niet geheel terecht is. Iets wat ik zelf niet kan beoordelen.

Feit is dat mensen meer uitkeken naar deze game omdat het duidelijk was dat er een grote verbetering zou komen tov het eerste deel. Maar goed, misschien komt er nog wel een L4D2 review, Tweakers zet meestal niet meerdere van deze artikelen op één dag online :)
Jammer (en raar) dat de PC-versie langer op zich laat wachten. Weet iemand wat hier de reden van is?

Het lijkt me toch dat het verspreiden van x360- en ps3-doosjes meer tijd inneemt dan de boel op Steam gooien. Alleen de retail-doos zou evt langer kunnen duren omdat ze nog eoa installer moeten schrijven, en nog wat DRM erop willen gooien. Maar via Steam zou je er juist éérder aan moeten kunnen komen, ipv later.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 17 november 2009 20:05]

Jammer (en raar) dat de PC-versie langer op zich laat wachten. Weet iemand wat hier de reden van is?

Simpel, anders verkoopt de console versie veel minder. Maar piraterij zal ook wel een deel van het excuus zijn. Zolang wij betere qualiteit graphics kirjgen vind ik het best.
Dat lijkt mij een erg lam excuus. Ik betwijfel ten zeerste dat mensen het uberhaubt voor meerdere platformen aanschaffen! Dus het 'verlies' (voor zover je van verlies kan spreken) pak je toch.
Als jij de keuze zou krijgen, zou je dan de pc versie kopen of de console versie? Ik denk dat er ondanks alle negatieve klanken nog steeds heel veel mensen voor de PC versie gaan.
de omgevingen zien er mooi uit, de poppetjes erin zien er wat minder uit. Iets te oud voor een 2e versie. Ze hadden hier wel wat meer tijd aan mogen besteden.

Verder vondt ik het niet zoveel. Het vermoeiend rondrennen door die stad en verkeerd springen + dialogen wordt je echt knetter gek van.

Ik hoopte dat ze dit nu onderhand wel is opgelost hadden, niet dus.

Het is het net niet, en zal het einde dus ook niet zien :P
[quote]Ze hadden hier wel wat meer tijd aan mogen besteden.[/quote]
Net zoals jij aan je taal? vondt ik, onderhand ? ...


En het detail van de mensen is net zo goed vooruit gegaan als dat van de omgeving vind ik persoonlijk!
Dit is echt een mooi maar vooral sfeervol spel!

Dat je problemen hebt met de gameplay kan ik inkomen, maar over de graphics kan je volgens mij echt niets negatiefs opmerken!
Ik kan het niet laten om skeptisch te zijn omtrent die variatie. In hoeverre is variatie echt een verbetering? Dat hangt toch enorm af van het soort variatie. In hoeverre is het gewoon niet meer van hetzelfde? Ja armor zit erin, ja er zijn nieuwe moves, ja we hebben een economisch systeem. Maar werkelijk, over de gehele speelduur hoe 'gevarieerd' blijven die dingen nog? Ik bedoel het als een open vraag, ik heb het zelf nog niet gespeeld natuurlijk.

Ik bedoel niet dat het spel geen verbeteringen kent, ik vind het geweldig dat je nieuwe moves leert naarmate je meer characters leert kennen door het verhaal heen. Maar is dit zodanig goed geïmplementeerd dat het geen gevoel van gemaaktheid met zich meebrengt?

Ik blijf gewoon een beetje kritisch, met name omdat Ubisoft zo enorm heeft willen hameren op het feit dat er meer variatie in zit. Wie wil je overtuigen? AC2 gaat toch wel de aandacht krijgen.

Mijn punt is een beetje dat ik heb het gevoel heb dat mensen vergeten dat "nieuwe aspecten" en "gevarieerde gameplay" verschillende dingen zijn. AC1 was ook nieuw, relatief uniek, immersive etc, werd ontzettend warm binnengehaalt door de reviews. Toch miste het uiteindelijk de ervaring van gevarieerde gameplay. Mijn vraag blijft dus: verzorgt datgeen wat nieuw is aan AC2 ook daadwerkelijk de ervaring van een gevarieerde gameplay? Daarvan ben ik nog niet echt overtuigd.

[Reactie gewijzigd door GutTerIchI op 18 november 2009 07:14]

Je weet dat een review wordt geschreven nadat het spel is gespeeld? De schrijver geeft in de review duidelijk aan dat hij vindt dat de vernieuwingen voor een gevarieerde gameplay hebben gezorgd.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True