Door Marc Rademaker

Redacteur

AMD HD 5770: DirectX 11 voor de massa

Conclusie

Een DirectX 11-videokaart voor de massa? Check. Laag energieverbruik? Check. De HD 5770 levert prima prestaties, die over het algemeen nagenoeg gelijk zijn aan de prestaties van Nvidia's GTX 260. De GTX 260 kost in de winkel rond de 130 euro en de HD 5770 zou, met een adviesprijs van 159 dollar, een stuk goedkoper moeten worden. De HD 5770 legt echter extra gewicht in de schaal door zijn lagere verbruik en door zijn DirectX 11-compatibiliteit. De HD 5770 mag dan niet sterk genoeg zijn om met drie beeldschermen tegelijk te gamen, er kunnen nog altijd drie beeldschermen aangestuurd worden voor extra productiviteit.

De HD 4850, die het met iets minder geheugenbandbreedte en met veel lagere kloksnelheden moet doen, wordt met gemak voorbijgestreefd door de HD 5770. Het 40nm-procede werpt dan toch zijn vruchten af, aangezien de HD 5770 ondanks zijn betere prestaties iets minder energie verbruikt dan de HD 4850. Tegen de HD 4890, die op de geheugenbandbreedte na over dezelfde specificaties beschikt, is de HD 5770 niet opgewassen. Hiermee rijst dan ook meteen de vraag wat er in het gat tussen de HD 5770 en de HD 5850 komt te liggen, aangezien de HD 4890 daar nu prima tussen past, maar die zal over niet al te lange tijd uit het schap met videokaarten verdwijnen.

Over de beschikbaarheid van de videokaarten is nog niets bekend, maar hopelijk zijn de HD 5770 en de HD 5750 op korte termijn goed verkrijgbaar. Met het lage verbruik en de degelijke prestaties zouden de videokaarten weleens erg populair kunnen worden. Het blijft nog even afwachten wat de reactie zal zijn van Nvidia. De AMD-concurrent zal zonder twijfel zijn GTX 260 in prijs moeten verlagen, evenals de prijs van GTS 250, die waarschijnlijk concurreert met de HD 5750. De HD 5750 moet afhankelijk van de geheugenconfiguratie van 512MB of 1GB geheugen respectievelijk 109 of 129 dollar gaan kosten.

HD 5770 HD 5770 HD 5770 HD 5770 HD 5770 HD 5770 HD 5770 HD 5770 HD 5770 HD 5770 HD 5770 HD 5770 HD 5770

Lees meer

Asus voorziet HD 5750 van eigen koeler Nieuws van 13 november 2009
Voorlopig geen overgeklokte HD 5870's Nieuws van 17 oktober 2009

Reacties (87)

Wijzig sortering
Hiermee rijst dan ook meteen de vraag wat er in het gat tussen de HD 5770 en de HD 5850 komt te liggen, aangezien de HD 4890 daar nu prima tussen past, maar die zal over niet al te lange tijd uit het schap met videokaarten verdwijnen.
Sja, dat was idd wat na dat de specs gelekt waren ook een beetje het eerste wat mij op viel. Best een groot gat tussen de HD5850 en de HD5770. Er was eerst speculatie dat de HD5770 1120 shaders zou krijgen. Misschien word dat wel de HD5830(Dus een cutdown cypress)? Na dat de HD4890 een stuk meer weg is gewerkt om die te introduceren.

Edit: Jahoor: Ben je ff een dag ziek geweest, heb je weer het gemist: Zat dus wel goed met mijn speculatie :).
http://gathering.tweakers...message/32730502#32730502

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 134818 op 13 oktober 2009 09:56]

of de 5790 natuurlijk, wel een gehalveeerde chip maar meer geheugenbandbreedte of hogere kloksnelheden oid
Of misschien van allebei eentje? Een HD5790 en een HD5830. Wie weet gooien ze er zelf nog een HD5810 tussen. Er komt hoe dan ook vast nog wel meer. AMD gaat redelijk domineren met hun nieuwe reeks en het zou zonde zijn als ze Nvidia vrij spel zouden geven in het mid/high tussensegment.
Een HD5790? Op zich lijkt dat logisch, omdat de line-up van ATi aardig compleet is en er terecht op wordt gewezen dat erop dat er een behoorlijke performance gap tussen de HD5770 en de HD5850 zit. Ik denk echter dat deze eerder nog wordt opgevuld met een HD5830 ofzo. Een HD 5790 geloof ik niet in. Je zie in de reviews en benchmarks namelijk dat de HD5770 erg goed presteert, maar op de hogere resoluties wordt genekt door z'n gebrek aan bandbreedte. Zie bijvoorbeeld deze test van Far Cry.

Dat probleem is overigens inherent aan de keuze voor een 128 bits bus ipv 192 of 256 en los je dus niet op met een snellere versie van deze serie. Anderzijds zijn ze daardoor wel goedkoop te produceren. Gezien de prestaties én de prijzen van de HD4870 en HD4890 zullen de prijzen van deze nieuwe kaartjes nog wel wat moeten zakken. Gezien de die size van de GPU van (geschat) slechts 172mm2 zou dat wel moeten lukken. DX11 ondersteuning en het fors lagere energieverbruik moeten dan vervolgens de doorslag geven. Als de voorraad van de HD48xx kaarten op is en de yields bij TSMC wat beter, zal dat wel gebeuren denk ik :)

Edit.: Lees net van CJ op het forum::
Er wordt geexperimenteerd met een 14 SIMD GPU op basis van Cypress. Deze heeft dan dus 1120 SPs. Mocht deze uit komen, dan kan je deze verwachten wanneer de HD4890 uitgefaseerd wordt... eind Q4 '09/begin Q1 '10 dus.
Die HD5830 komt er dus nog wel :9

[Reactie gewijzigd door dirkjesdirk op 13 oktober 2009 12:00]

Wat heb je precies aan Direct X 11? Geen enkele echte kwaliteitsgame zal er de komende jaren gebruik van maken...Tenminste kijk maar hoe het met Direct X 10 is gegaan, geen enkele van de top 10 van meest gespeelde PC games maakt gebruik van Direct X 11...
Dus met andere woorden dit heeft helemaal geen haast.
Dan heb je de hele ontwikkelingen rond DX10 en DX11 gemist denk ik. DX10 werkte niet op XP. 95% van de mensen wilden geen vista, en dus ging geen enkele gamedeveloper overstag. Ook waren bepaalde functionaliteiten uit DX10 gesloopt (die nu wél in DX11 zitten) waardoor er weinig vernieuwends was aan DX10. Weer een reden voor gamedevelopers om het niet te gebruiken.

Nu werkt DX11 op windows7 wat nu al populairder is dan vista aan het begin. Daarnaast werkt het ook op vista, waardoor de markt opeens niet 5% is maar 80%. Daarbij zijn de verbeteringen van DX11 wél significant. Kijk maar naar de benchmarks van battleforge met DX11, daarmee gaat de performance ineens 15% vooruit. (terwijl ik geen enkel voordeel van DX10 kan noemen t.o.v. DX9)
geen enkele van de top 10 van meest gespeelde PC games maakt gebruik van Direct X 11...
Nogal wiedes dat er nog geen games voor zijn als het officieel hoort uit te komen met windows 7 (over anderhalve week dus pas). Maar als je kijkt wat er al gepland staat voor DX11 is dat zeker niet slecht, als je bedenkt dat er nog nauwelijks videokaarten voor in omloop zijn. Nee, binnen een jaar kan DX11 wel eens op grote schaal gebruikt worden.

[Reactie gewijzigd door bwerg op 13 oktober 2009 16:05]

@SUX DeLuxe

De afgelopen jaren toen DX 10 zijn intrede deed waren er de volgende issu's

De pre-reviewers waren niet erg positief over Vista, dit ging door van persoon op persoon, op een gegeven moment was zo goed als geen enkele gamer tevreden over vista, terecht of onterecht dat laat ik in het midden, zelf vond ik het OS ook niet erg volwassen in het begin en veel vervelende buggs hebben, en bepaalde irritante karakter trekjes hebben die men onder Win7 wel eruit heeft gehaald.
Slechte publiciteit kan je maken of kraken, en dat is ook deels met Vista gebeurd mijn ziens, klaas hoort via via van Henk dat Vista zo enorm slecht is en besluit op XP te blijven and so on and on.


Wat er toen volgde:

De game makers zagen ook dat het nieuwe vista/DX10 platform niet het succes was dat men had gehoopt en zag in dat onder XP de meeste gamers zaten en daar zat voor hun dus de grote groep die ze tevreden moesten houden wat ook logisch is vanuit economisch oogpunt.
Je gooit niet je eigen ramen in, en als developers enkel DX10 games zouden hebben ontwikkeld voor vista hadden ze zich zelf in de vingers gesneden omdat ze de grootste inkomsten bron dan hadden uitgesloten om gebruik te maken van hun product.
Dus bleef men met enkele uitzonderingen wel volledige ondersteuning bieden aan DX9
En zoals al gezegd WIndows 7 is nog niet uit dus DX11 ondersteuning is er nog niet
Die gaat binnenkort uit komen.

Waarom word Win7+DX11 wel een succes verhaal?

Mijn mening is dat men in de pre/reviews positief was en ook de beta gebruikers die ook vista hadden gedraaid zijn positief, er komt dus een hele andere tendens die rond gaat in de wereld omtrend Win7, een positieve ipv negatieve toen der tijd met Vista.

De acceptatie zal hier door zeker versnellen , meer mensen die op XP bleven zullen gaan overstappen op deze nieuwe Windows, er gaan meer en sneller games uitkomen , de game makers zien nu wel toekomst in Win7+DX11
Hoop dat je het nu een beetje begrijpt waarom alles nu totaal anders is dan toen der tijd met DX10+Vista

[Reactie gewijzigd door pino85 op 13 oktober 2009 19:19]

De grootste reden waarom Dx10 en Dx10.1 nog niet zo groot zijn is console's. Die dingen zitten nog met voorhistorische graka's.
Volgende generatie komt rond 2012 en zal wel Dx11 hebben, dus developers gaan terug Dx11 in hun games mogen steken van de publisher.

Vista heeft daar allemaal niet veel mee te zien aangezien je 4jaar nodig hebt voor een AAA spel als je zelf de engine maakt. In 2003 zagen ze niet of Vista een succes ging worden of niet. Wel welke generatie GPU's er in Xbox360 en PS3 gingen komen.
"Geen enkele echte kwaliteitsgame zal er de komende jaren gebruik van maken..."

Maat waar heb je het over .......
Als jij Dirt2 geen kwaliteitsgame vindt... en dan hebben we het maar over enkele maanden, en.... behalve het dirt-team zijn er diverse programmeurs bezig met DX11 - als ik AMD mag geloven ;) ..
edit ... het eerste dx11 spel komt op 3 november uit, dirt2.

Verder ben ik het met je eens dat er geen haast is , althans, de slimme tweaker wacht nog even tot ook nvidia met dx11 kaarten komt, en de concurrentie aan beide kanten voor lagere prijzen en snellere kaarten zorgt...

[Reactie gewijzigd door Thijs_ehv op 14 oktober 2009 11:24]

kunnnen echt alle ati kaarten uit de 5k serie nou "DTS-MA" en "DD-true hd" geluid bitstreamen via hdmi? Van de 5870 kan ik het terugvinden maar deze 5750 en 5770 nog niet....
dan zou het misschien nog de moeite zijn voor mij om van een mijn 8800gts te upgraden naar zo'n 5750 (ik game niet/amper meer op pc dus daar doe ik het niet voor)
+ ideaal dat ik dan en mijn dual monitor setup en mijn plasma tv op 1 kaart kan aansluiten (heb nu ook nog een oude 6600 in mijn pc zitten zodat ik er niet elke keer achter hoef te kruipen of nog een switch nodig heb...)
Uit de revieuw van Guru3D:

"Directly tied to the UVD engine is obviously also sound. AMD's Radeon series 3000, 4000 and 5000 cards can pass lossless sound directly through the HDMI connector. This has been upgraded as it's now possible to have 7.1 channel lossless sound 192kHz / 24-bit. The HDMI audio output follows HDMI standard 1.3a and now also supports Dolby True HD and DTS-HD audio. Obviously there is also support for standard PCM, AC-3 and DTS."


Du ja, de audio engine is zeer waarschijnlijk dezelfde als die in de 58xx

[Reactie gewijzigd door Sir Dancelot op 13 oktober 2009 10:06]

Klopt. Dit moet gewoon mogelijk zijn. Alle UVD en Audio functionaliteiten uit de Cypress zitten ook in de Juniper GPU.
Jammer dat Tweakers hier geen aandacht aan geeft terwijl het een best wel significant voordeel biedt voor wie van goed geluid houdt.
Gelukkig is het niet de enige tweaker site :)
http://www.tomshardware.com/reviews/radeon-hd-5770,2446.html
Toms hardware hebben de laatste tijd al veel gekeken naar een dedicated sound path en met deze videokaarten is het mogelijk een DSP op te zetten naar je receiver en dus TRUEHD en DTS HD af te spelen.
Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat ik het niet weet. Als de 5870/5850 het kan, vermoed ik dat deze kaarten het ook kunnen, maar zeker weten doe ik het dus niet. Overigens is het misschien de moeite waard om tot eind 2009/begin 2010 te wachten op de nog lower-end videokaarten, waarvan ik verwacht dat die het ook ondersteunen, en die zullen nog minder energie verbruiken. Alhoewel, het idle-verbruik ligt al extreem laag.
Ik dacht dat deze nieuwe kaarten idle heel zuinig zouden zijn vergeleken met de oude serie kaarten (48xx) maar ik vind het zwaar tegenvallen met een verschil van 20 tot 30 watt.
In idle verbruiken ze sowieso al weinig, dus ook een kleine daling. Je ziet dat de HD5xxx toch lager geraken dan de HD4xxx en GT2xx

Je kan het ook op deze manier zien. Natuurlijk terug in achterhoofd houden dat het verbruik van het volledig systeem is.
kaart - load - idle - delta absoluut - delta %
4850 - 267 - 170 - 97 - -36%
4890 - 325 - 194 - 131 - -40%
5770 - 263 - 148 - 115 - -44%
5870 - 359 - 159 - 200 - -56%
gtx 260 - 318 - 178 - 140 - -44%
gtx 285 - 374 - 194 - 180 - -48%
Die waardes zijn voor het hele systeem he, dus het kan best dat een 5770 slechts 2 watt in idle gebruikt, dat kan je niet zien aan die getallen.
Zelf ben ik toch ietwat gematigd positief

De DX11 games tja, die zijn er niet, zullen wel enkele gaan komen maar vanaf volgend jaar gaat dit pas echt beginnen,

Als ik kijk naar hoe DX10 ging dan zie ik wel dat DX11 sneller zal gaan kwa het op de markt brengen van de games die dit ook echt deels of beter volledig ondersteunen
Het is dat ik atm geen game pc meer heb maar ook ik zou wachten tot in 2010 alles beter op gang komt en dan een mooie slag slaan( DX11 kaart aanschaffen) want nu als je een 4870/4890 of iets in die trend hebt dan zit je voor de meeste games en de meeste resoluties gewoon nog goed vind ik persoonlijk) en op dit moment gezien de lijst is de geen DX11 ondersteuning nog niet van een heel groot belang.
Zelf koop ik ook altijd de 2e serie kaarten van een DX versie, nooit de eerste omdat mijn ervaring met de DX10 kaarten was, degene die toen betaalbaar waren daar had ik niet veel aan in de DX10 games omdat de framerates echt te laag waren

Of dit ook het geval kan zijn als er echte DX11 games uitkomen moeten we natuurlijk even bezien, kan zijn dat deze 1e serie DX11 kaarten zich goed houden in die games.
Verschil is ook toen der tijd kocht ik een mid range DX10 kaart voor het geld waar ik nu een high end DX11 kaart voor haal, dus kan zijn dat het deze keer anders gaat verlopen..
Heb ook geen idee hoe deze 1e serie kaarten gaan presteren in DX11 games, gaan de framerates omlaag of gelijk of omhoog.

Ben wel blij dat de acceptatie van DX11 nu al stukken sneller zal gaan verlopen dan DX10 Natuurlijk mede dankzij Win7 die in de pre/-reviews zo goed als overal goed word ontvangen en ook onder de beta gebruikers.

En deze midrange kaarten ja ze zijn snel maar toch vind ik als je nu een 4870/4890 hebt het niet de moeite om naar 1 van deze kaarten over te stappen..
De meeste games draaien gewoon op acceptabele resoluties goed met die 2 bovengenoemde
Ik vind deze DX11 kaartjes toch gevoelsmatig niet je van het, weet niet exact waarom dit zo is..
Maar goed er gaat nog wel een kaart komen die net boven dit segment komt te zitten, op de koers waar nu de 4890 zit.
Tenminste dat verwacht ik wel, iets in de trend van 5790/5830

[Reactie gewijzigd door pino85 op 13 oktober 2009 11:54]

Naast spellen heeft DX11 ook voordelen voor andere apps die makkelijker de videokaart kunnen aanspreken voor (zware) berekeningen. Daarnaas heeft deze kaart Eyefinity waarmee je 3 schermen kan aansturen, wat ook een pluspunt is, en natuurlijk de mogelijkheid om DTS-HD en Dolby TrueHD door te sturen zijn allemaal pluspunten die hem voor mij aantrekkelijk maken.
Ik als gamer heb eyefinity niet nodig.
Tevens zware berekeningen maken? tja dat kan idd al gebruik ik dat ook niet
De laatste 2 geluid punten heb ik geen verstand van( oftewel gebruik ik dat niet)
Ik kijk meer naar pure prestaties en vooral dan naar prijs/prestaties tov de 4000 serie
Kan me wel voorstellen dat er een enkeling is die 3 schermen thuis heeft staan maar dat zal procentueel gezien niet veel zijn.
Dat geluid , dat kan voor sommigen idd echt een pluspunt zijn en het stroom verbruik ook( al kijk ik niet op paar euro's per jaar)
Maar ik schets het even gewoon voor mij persoonlijk.. en dus ben ik gematigd positief en blijf er bij dat de 4870/4890 als je die hebt er vanuit mijn standpunt geen reden is om over te stappen op dit moment.
Denk zelfs dat de 4870/4890 binnenkort voor echte budget prijzen over de toonbank zal gaan en dus nog aantrekkelijker kunnen worden.

@ Rizon

Zijn die games vanuit de grond opgebouwd op DX11 of eerder door middel van een patch?
En 20games onderweg, dat geloof ik wel maar ik heb er weinig aan als ze nog +- een half jaar/ of langer onderweg zijn.

[Reactie gewijzigd door pino85 op 13 oktober 2009 15:22]

DIRT2 is gemaakt met Dx11 in het achterhoofd. Battleforge is met updates waarbij ze al enkele zaken hebben geport en nu al 15% winst op fps halen.

De andere games beginnen eind dit jaar te komen. Maar door CoD MW2 zijn er enorm veel publishers die hun games naar Q1 2010 hebben gezet, dus verwacht de grootste meute dan.
Battlefield 3 (die komt er wel met frostbite 2), nieuwe stalker, alien vs predator en crysis 2 zijn allemaal al bevestigde games met Dx11 voor 2010.
Wat UEngine gaat doen is nog niet veel nieuws over. Voor UE3 verwacht ik niet veel updates maar UE4 ging zich wel toespitsen op de nieuwe generatie consoles. Ik vermoed dat Ms en Sony daar Dx11 kaartjes in zullen proppen.
Daar zit wat in, stel dat ze Q1 2010 uit gaan komen( op zijn gunstigste) dus grof gezegd binnen een half jaar gaan er echt veel games komen, over een half jaar verwacht ik toch weer wat nieuwe kaarten van ATI dat was dacht ik ook het geval in de 4000 serie met bv de 4870>>4890?

En NVIDIA, als ze dan nog bestaan want ik lees veel verontrustend nieuws dan zal men ook tegen die tijd hun nieuwe DX11 kaarten wel lanceren ga ik vanuit
"Eind dit jaar" is wel erg positief bekeken. Als je ATI's eigen roadmap gezien hebt hoeven we het komende half jaar maar 5 spellen te verwachten.
http://www.fudzilla.com/content/view/15907/1/
Is het je niet opgevallen dat ze enkel A/AA/AAA-titels vermelden? Zoveel games van dat type kom je sowieso niet tegen op een jaar :)
3 games nog dit jr en 3 in het eerste kwartaal (confirmed). De rest is nog niet zeker.
http://en.wikipedia.org/w...s_with_DirectX_11_support

Je mag blij zijn als we de 20 halen voor eind volgend jaar ;)
Dit zijn dan ook niet echt top end midstream kaarten maar echte middenmooters als de 4770 en gts250/260 nu zijn. Het zijn kaarten gericht op gebruikers die niet een zwaardere voeding willen kopen maar wel windows 7 met dx11 kaartje om leuk een beetje te gamen, filmpje kijken en/of eventueel gebruik maken van de extra functies.
Het is ook zeker niet aan te raden om van je 4870/90 over te stappen naar de 5770. Wel als je pre 8800gt videokaartje hebt of iets dergelijks.
Ook als je dx 11 wil draaien op je htpc en redelijk wil gamen. (wel fullheight kastje nodig nb.)
ik heb er weinig aan als ze nog +- een half jaar/ of langer onderweg zijn.
Als je pas plant om binnen 1,5 jaar of later een nieuwe graka te kopen, maakt het half jaar extra niet uit: je kunt binnen een half jaar DX11 gebruiken als je een 5000 serie koopt, in plaats van binnen anderhalf jaar (wanneer je je volgende upgrade plant). Natuurlijk, heb je nu geen graka nodig, dan kun je nog een half jaar wachten om te zien of er exact op het moment dat je je eerste DX11 spel speelt geen betere kaart is. Koop je de komende maand wel een graka, en plan je hem langer dan een jaar te houden, dan heb je wel degelijk iets aan DX11.
Er zijn nu al games met Dx11 hoor, Battleforge en DIRT2. Er zijn ook al meer dan 20games onderweg die de echtte feautures zoals Dx compute en tessalation gaan gebruiken. Frostbite2 is imo de grootste naam die al features krijgt.

Ik zit met 2x 4890 dus allemaal nog niet zo nodig voor mij. Nog even wachten tot ik 2x 5870x2 kan kopen volgende maand. Als NVIDIA tegen dan meer kan tonen dan FUD en nepkaarten, kan ik misschien nog een maandje wachten om van prijsdalingen bij AMD te genieten. Maar elke tweaker die het volgt weet natuurlijk nu al dat het pas vanaf GT400 terug interessant kan worden in het groene kamp.
In hoeverre is de 5770 beter dan de 4870? Die ligt tussen de 4850 en de 4890, presteert die dan ongeveer (energieverbuik daargelaten) hetzelfde als deze nieuwe 5770?

Ik moet zeggen dat ik de prestatie van ATI goed vindt; ze hebben een behoorlijk sterke lijn videokaarten gepresenteert, het wordt voor Nvidia nog lastig om daar op korte termijn weerstand aan te bieden.
Afhankelijk van welke HD 4870, een 512MB of 1GB, kun je stellen dat de HD 5770 met 1GB ongeveer net zo zal presteren als de HD 4870 1GB. Jammer genoeg kon de HD 4780 niet meegetest worden, maar de HD 4870 was 20/25% sneller dan de HD 4850 en de HD 5770 is ook 20/25% sneller dan de HD 4850. Beetje een omweg, maar goed.

De HD 5770 en de HD 5750 zijn geen echte upgrade over de HD 4850/4870/4890, behalve dan dx11, het verbruik en ati eyefinity. Maar qua prestaties zijn ze niet de moeite waard.
Maar zou dx11 niet nog geoptimaliseerd kunnen worden, wat dan weer een prestatiewinst op zou leveren?
http://firingsquad.com/ha...mance/images/fall1920.gif

Zo als ziet levert het gebruik van DX11 compute shaders in game's nog zeker een winst op.
Maar het zal toch wel vele jaren duren voor je de meeste games als full dx11 speelt dus gemiddeld zal je die winst niet zien. Echter als nu al je games al goed genoeg draaien en in de toekomst enkel Dx11 games voor problemen kunnen zorgen, is het wel een optie.
Ik heb zelf een 4870 512MB XXX, van XFX. Die is factory overclocked dus. Ik ben tot nog toe zeer tevreden over die kaart, dus zit nog niet te springen om een upgrade.

Als je van een 4870 komt zou ik naar een 5870 gaan, daar haal je prestatiewinst uit. Behalve DX 11, is die kaart wat energieverbruik betreft ook een vooruitgang.
Ja ik vind dat ook een interessante vraag. Ik heb zo het vermoeden dat de 4870, zeker de 1GB versie, iets beter presteert op de hogere resoluties, dankzij de grotere bandbreedte. Dit zal helpen met AA op resoluties als 1920x1200.
Dat ATI Eyefinity wordt een zege! Eindelijk een dual monitor setup + HDTV tegelijk aan kunnen sturen zonder stekkers hoeven te wisselen. Deze gaat t worden voor mij :)
Zolang een van je schermen maar DisplayPort heeft, dan kan het ja.
Of je tv met HDMI, of je scherm met HDMI of een HDMI -> DVI adapter of een DP -> DVI adapter of ....
Zoveel mogelijkheden.
Nee, de 3e monitor moet altijd iets met de displayport doen en je adapter moet een active DP-DVI adapter zijn.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 134818 op 13 oktober 2009 18:52]

Damn, ik zie in het laatste overzicht dat het wel klopt dat mijn 4890's zoveel herrie maken.. Dat ligt dus niet aan mij.
4890 maakt behoorlijk wat lawaai, zeker als je een zwaarder geklockte versie hebt (en al helemaal als je een reference koeler hebt)

heb zelf een XFX 4890BE, wat een pokke lawaai onder full load!
schrok er de eerste keer wel een beetje van, maar nu onder wc dus lekker stil
Mijn 4870 maakte ook in het begin erg veel lawaai. Ik heb toen de bios aangepast van de kaart en nu maakt ie veel minder geluid. Probleem zat um in de temp>fan speed grafiek in de bios van de kaart.. die stond op 100% blazen al bij 30 graden ofzo ;)
dat is bij deze dan weer niet zo, die gaat naar 45% dacht ik, maar dan nog word hij 80 graden.

je moet natuurlijk niet vergeten dat die xfx 4890BE op 1Ghz geklocked is en dus veel Hitte produceert!

Bij andere kaarten zal een ander bios soms wel eens helpen ja, zeker om 100% fanspeed tegen te gaan op zo een lage temp.
Tja, dan moet je maar de vapor-x versie nemen. ;)
Wel een knap kaartje van AMD, maar zijn ze de laatste tijd ook wel goed in, zeker sinds de 4800-serie :) Toch ben ik benieuwd naar een heads-on met bijvoorbeeld de 4850, 4870 en de 4890 met misschien de 5800-serie. Eventueel nVidia kaartjes erbij, voor een mooie roundup.

Wellicht een idee voor t.net om een dergelijke roundup te maken? :) Dat is goed te gebruiken in de Pricewatch en ook voor Best Buy Guides.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 13 oktober 2009 12:48]

Mja leuk dat een andere site het (al) wel heeft, maar ik bedoel meer voor t.net zelf. THG heeft altijd eens in de zoveel tijd (dacht een half jaar) een round up, maar zie zulke dingen nog weinig hier met betrekking tot videokaarten, vandaar mijn vraag. :)

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 13 oktober 2009 16:09]

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.



Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee