Door Paul Hulsebosch

Redacteur

Gamescom: James Cameron's Avatar: The Game

Na'vi

In de demo was het na de Hammerhead afgelopen met de RDA en stapten we over in de schoenen van de Na'vi. De RDA-soldaten moeten het hebben van futuristische mitrailleurs, met hier en daar een buggy, turret of mech. De soldaten kunnen verder een handige rol opzij maken, wat goed van pas komt als er een dino op je af dendert. De Na'vi zijn echter veel atletischer. Enkel gewapend met pijl en boog of knots proberen ze de RDA van Pandora te verdrijven. Op het eerste gezicht lijken de Na'vi geen partij voor de RDA. De blauwe reuzen hebben echter als voordeel dat ze de omgeving goed kennen en dus op veel meer plekken kunnen komen dan de RDA-militairen. In de praktijk betekent dit dat je zult moeten proberen om ongezien in de buurt te komen van de RDA-troepen te komen. Daarnaast hebben ze de natuur aan hun zijde, wat wil zeggen dat ze gebruik kunnen maken van precies de dino's waar de RDA zo'n hinder van heeft. Naast de lompe reuzen waarop je kunt rondrijden zijn er ook kleine, vliegende varianten waarmee je je kunt verplaatsen.

*Moeite

Voor beide partijen geldt dat ze effort points kunnen scoren. Die verdien je door vijanden te killen en door allerlei kleine doelen te halen. Met die effort points kun je de gebruikelijke upgrades voor je wapens kopen. Je hebt ook effort points nodig om nieuwe delen van de spelwereld te ontsluiten. Het spel wordt gemaakt op basis van de Dunia-engine, vooral bekend van Far Cry 2. Daarmee roepen de makers een dichte jungle op waarin het nodige te vernietigen is. Grappig is dat het spel een dag- en nachtcyclus heeft, en dat de kleurige planten in het spel 's nachts licht geven.

*Bril

Het spel is te spelen in 2d en zo werd het door Ubisoft ook getoond in Keulen, maar komt pas echt tot zijn recht in 3d. Dat was de versie die we konden spelen, met een speciaal brilletje op de neus. Dat is vooral even wennen. Het werkt ontegenzeggelijk, maar geeft ook een wat vervreemdend effect, vooral omdat het lijkt of de wereld uit laagjes opgebouwd is. Het voelt een beetje aan als kijken in een kijkdoos, met voorwerpen die achter elkaar geplaatst zijn. Opvallend is dat Ubisoft ervoor gekozen heeft om ook de crosshair van je wapen in 3d weer te geven: het kruis zweeft een aantal virtuele meters voor je in de lucht. Ook opmerkelijk is dat het 3d-effect beter wordt naarmate je dichterbij voorwerpen komt.

*Afwachten

Alleen al door het driedimensionale effect dat Ubisoft inbouwt, wordt Avatar zonder meer een interessante game. Voor wie een 3d-tv heeft is het natuurlijk interessant om zelf in een 3d-wereld rond te kunnen lopen. Wie het spel in 2d speelt, moet het doen met een wat grofkorrelige wereld. Van de gameplay hebben we helaas nog niet veel kunnen zien. Duidelijk is dat de troepen van de RDA het van ouderwets knallen moeten hebben, maar van de Na'vi hebben we nog weinig kunnen zien. Het is bovendien afwachten wat Ubisoft van de omgeving zal maken. We hebben welgeteld één level gezien, terwijl het spel er uiteindelijk zestien krijgt.

James Cameron's Avatar The Game verschijnt voor de pc, de Xbox 360, de PlayStation 3, de Wii, de PSP en de DS. Enkele acteurs uit de film lenen hun stem aan het spel, waaronder Sigourney Weaver en Michelle Rodriguez.

Reacties (52)

Wijzig sortering
"Voor wie een 3d-tv heeft is het natuurlijk interessant om zelf in een 3d-wereld rond te kunnen lopen. Wie het spel in 2d speelt, moet het doen met een wat grofkorrelige wereld."

Betekent dit dat je een 3d-tv nodig hebt om het spel in 3d te kunnen spelen? Of is met de genoemde 3d bril dit op iedere tv te bereiken? Dit laatste lijkt me logischer, maar bovenstaande zin lijkt het eerste te suggereren...
Je hebt een 120HZ monitor nodig en een bril van nVidia als je het op je pc in 3d wilt spelen. Bij een tv heb je een 3d-tv en een 3d-bril nodig :)

OT:
Far Cry 2 was dan misschien niet helemaal geweldig, maar die engine kan er wel wat van zeg :') Lijkt me een erg gave game en film worden, alleen jammer dat 3d-tv's/gaming nog niet erg mainstream is...

[Reactie gewijzigd door germania op 27 augustus 2009 09:46]

Ik schat ook in dat ze dat bedoelen. Zou het ook werken met een 3D LCD (Philips) of een passief stereo systeem? (Polarisatie.)
Nee want die 3Dtv van Philips is niet 3D maar garbled 2D... marketing kunnen ze prima bij Philips...

Met passief stereo systeem zit er wel een goede kans in, maar op zich is dat niet per se nieuw. Heb zoveel spellen in S3D gespeeld, vooral de HalfLife serie (of iig de Source engine) is er goed in.

Dat deze speciaal met S3D in het achterhoofd is gemaakt is wel hoopgevend voor wat leuke special effects en geen glitches.

[Reactie gewijzigd door JahunP op 27 augustus 2009 22:07]

want je ogen zien ook 3d.
nee slechts stereoscopisch.

het systeem van philips maakt daar goed gebruik van.
en als je het ziet merk je hoe goed het is.
en je hebt geen bril nodig.
Systeem van Philips is niet meer. Was wel jammer want werkte best goed.
Bij een tv ging het dacht ik alleen om een tv die minimaal 100hz aan kon.
Verder moet je console via HDMI zijn aangesloten. Tenminste, dat is wat ik er van begreep.
Bij een 3d-tv hoef je geen bril te gebruiken lijkt me, als je dit met een brilletje kunt spelen moet dat dus op iedere TV lukken zou ik zeggen. Al ga ik ook twijfelen aan de hand van de tekst. Ik ben wel benieuwd hoe dit uitpakt, iets om in de gaten te houden.. :)
Volgens mij is het zoals in die neiuwe 360 Arcade game "Invincible Tiger".
Daar kan je kiezen voor "normaal" 3-D of 3-D met een 3-D tv, dus beide opties.
En die zijn dus afzonderlijk van elkaar te gebruiken.

Maw op een normale tv kan je dan dus ook 3-D spelen.
Je hebt een 3d-tv nodig om het spel in 3d te kunnen spelen. Met 2d-tv en 3d-bril kom je er niet...
het lijkt mij dat je met een 2dtv en 3d-bril ook 3d krijgt. want met een 3d scherm hoef je niet ook een speciale bril op.

er zal waarschijnlijk een 3d mode in komen die je of met een 3d tv of met een bril kunt gebruiken en een traditionele 3d mode.
Misschien een beetje voorbarig maar mijn insziens wordt dit een 13 in een dozijn titel..

Kom op, de mechs, die typische aircrafts, buggies, jungle omgevingen, mariniers tegen buitenaardsen.. hoe afgezaagder kan het?
Dan heb ik het nog niet eens over de verhouding mens / alien, die rechtsreeks uit titels als Unreal weggetrokken lijkt. Alien als soort barbaarse krijger, mens als schietgrage lomperik.
Deze preview schetst mij een beeld van een game die opgebouwd is uit voornamelijk 1:1 overgenomen onderdelen van successen als Halo, Unreal (tournament) en Aliens vs. Predator... Ik zou graag wat vernieuwing zien in gameplay/storyline de zogenaamde veelbelovende titels.

Daarnaast ken ik weinig echt boeiende shooters die je de meerdere rassen laten spelen met elk hun eigen 'tactiek'. Volgens dit artikel speel je een soort shiet-op-alles-wat-je-ziet shooter als je een marine speelt, en een tactical shooter/adventure als je als Na'vi bezig bent. Ik vrees dat het uitloopt op een game die uit 2 "delen" bestaat waarvan er geen een echt goed ontwikkeld is, met als unique selling point die 3d technologie.
Al de games die je opnoemt baseren zich anders gedeeltelijk op de werken van de persoon die deze wereld heeft gemaakt :p
James Cameron = aliens, terminator, the abyss, dark angel. Binnenkort Avatar en er wordt nog veel meer van zijn Battle Angel verwacht.

Als iets goed blijft, wordt het gewoon niet afgezaagd.
Ik hoor bij previews etc van de film ook eigenlijk niemand inhoudelijk op het verhaal etc ingaan, maar iedereen loopt te kwijlen over de CGI (die mooi is, maar IMO echt geen fotorealiteit benadert, vooral die Navi niet). Heb ergens dus ook het gevoel dat dit is waar de film het van moet hebben, en dat de rest weinig bijzonders is....
Ik snap niet dat ze niet zulk soort shooters maken met meerdere rassen aliens. Dan kun je veel meer diepgang creëren door bijvoorbeeld elk ras een bepaalde eigenschap te geven en allianties tussen verschillende rassen toe te staan, in plaats van 1 ras aliens af te schilderen als barbaars. Daarnaast zijn er vandaag de dag zo ongelooflijk weinig shooters waarbij het aantal partijen meer dan 2 bedraagt, de enige 2 die ik zo op kan noemen zijn Unreal Tournament (1999) en Halo 2.

Als ik zo naar de screenshots kijk, denk ik ook niet dat de wapens in dit spel speciaal zullen worden. Dat vind ik een gemiste kans: als je dan toch een onrealistische shooter uitbrengt, wat weerhoudt je er dan van om het standaard pakket van mesje, pistooltje, assault rifle, sniper rifle, shotgun en handgranaten uit te breiden met wat onbekendere experimentele wapens zoals in Prey?

Verder denk ik dat de game toch iets eigens krijgt, door het idee dat de flora en fauna ook tegen je zijn. Maar ik denk niet dat deze game iets écht revolutionairs gaat brengen, op die 3d technologie na dan. Al denk ik persoonlijk dat het nog te vroeg is om een game met een dergelijke technologie uit te brengen. Immers heeft eigenlijk niemand nog een 3d-tv en moeten veel mensen hun monitor upgraden om gebruik te kunnen maken van de 3d technologie.

[Reactie gewijzigd door Neophyte808 op 27 augustus 2009 19:59]

Ik moet telkens aan die Nickelodeon serie denken als ik de naam van deze film hoor. Het feit dat ze ook nog eens hetzelfde lettertype voor de titel hebben gebruikt vermindert de verwarring niet ;)
Toen ik voor het eerste van de film hoorde dacht ik ook direct dat ze daar een film van gingen maken. Vond het al apart dat ze daar James Cameron voor hadden gestrikt.

Naast de naam van de film is overigens ook de naam 'Pandora' van de planeet wel erg afgezaagd overigens.
Er komt ook een film van "Avatar: The last Airbender" aan, de trailer van die film ziet er ook goed uit trouwens. Ik haalde de twee namelijk ook doormekaar in het begin

Zie: http://www.youtube.com/watch?v=OfsojNtU9yQ

[Reactie gewijzigd door Lukin op 27 augustus 2009 09:55]

Tsja, 3D zal wel de toekomst zijn, maar mij kan het niet echt boeien en films in 3D of dit spel laat ik dan graag aan me voorbij gaan. Noem me ouderwets, maar in een 2D wereld kan ik me veel beter inleven. Beetje back to the 80s die 3D brilletjes.
De 3Dbrillen zien er vandaag wel anders uit omdat niet de kleur wordt aangepast maar de projectie van het beeld. De film wordt met twee lenzen opgenomen welke op een afstand van elkaar zitten gelijk aan onze ogen. Daarna wordt deze afgespeeld en zorgt zo'n gepolariseerd brilletje ervoor dat je linker oog enkel opname van linker lens ziet en rechter oog enkel opname van rechter lens.

Voordeel van 3D is dat je bij het bewegen van je hoofd een echte diepte krijgt. Bij een 2D render blijft alles stilstaan.
Ik denk dat Final Destination 4 eerste thriller in 3D wordt maar ik heb geen idee of die taferelen met echt dieptezicht nog "leuk schrikwekkend" zijn.
De 3Dbrillen zien er vandaag wel anders uit omdat niet de kleur wordt aangepast maar de projectie van het beeld. De film wordt met twee lenzen opgenomen welke op een afstand van elkaar zitten gelijk aan onze ogen. Daarna wordt deze afgespeeld en zorgt zo'n gepolariseerd brilletje ervoor dat je linker oog enkel opname van linker lens ziet en rechter oog enkel opname van rechter lens.

Voordeel van 3D is dat je bij het bewegen van je hoofd een echte diepte krijgt. Bij een 2D render blijft alles stilstaan.
Ik denk dat Final Destination 4 eerste thriller in 3D wordt maar ik heb geen idee of die taferelen met echt dieptezicht nog "leuk schrikwekkend" zijn.
Ik vraag me eigenlijk af of er alternatieven bestaan voor mensen die al een bril dragen?
Natuurlijk, een gepolariseerde 3D bril op sterkte ;)

Maar, even serieus, er bestaan ook versies als opzetstuk voor brildragers.
Bij sommige 3Dtechnieken zou je de bril kunnen aanpassen naar scherpte maar zou wel vrij duur worden. De huidige 3Dbrillen passen over je eigen bril tenzij die echt grote montuur zou hebben. Is uiteindelijk comfortabeler gevoel dan iemand die nooit een bril draagt en plots 2uurtjes zo'n ding moet opdoen.
ik draag brill en die nV brill gaat er gewoon overheen.
Is de kwaliteit echt veel beter in vergelijking met vroeger de gekleurde brillen?
Ja, compleet andere ball park.

Sowieso nu wel full color te zien en 0 ghosting als je een goede setup hebt..
Er is ook een variant met actieve brillen, Nvidia gebruikt dat voor de PC en XpandD gebruikt dat voor de bioscopen, het voordeel van de actieve bril is dat je bij beweging van je hoofd niet het 3D effect verbreekt, iets wat bij gepolariseerde brillen eerder gebeurt (in een bepaalde hoek bijvoorbeeld).

@mdma3012: je kan ze ook gewoon op zetten als je een bril draagt, ik draag zelf een bril en zet hem er dan gewoon voor, past perfect.
Ik zie mezelf echt geen film kijken met de hele tijd zo een waardeloze bril op mijn kop. Ik moet ook zeggen dat ik enorm snel hoofpijn krijg als ik naar een 3d film kijk ala de pandadroom in de Efteling. Zolang dat niet gefixed is zal 3D tv niet voor mij weggelegd zijn.
Pandadroom maakt gebruik van 2projectoren waardoor je je hoofd moet rechthouden. Dit is bij de laatste cinema's dus niet nodig, beide beelden worden overlappend geprojecteerd aan hoge snelheid.
Sowieso heb je altijd mensen die hoofdpijn krijgen als hun hersenen inpulsen krijgen die ze niet kunnen vertalen. Je zit bij de ongelukkige minderheid.
Pandadroom maakt gebruik van 2projectoren waardoor je je hoofd moet rechthouden. Dit is bij de laatste cinema's dus niet nodig, beide beelden worden overlappend geprojecteerd aan hoge snelheid.
Uhm, dergelijke systemen gaan er altijd van uit dat de ogen horizontaal naast elkaar zitten, dus je moet altijd je hoofd rechthouden. Dit geldt voor zowel actief als passief stereo en zelfs voor 3D schermen waar je geen bril voor nodig hebt.
Bij RealD en Dolby 3D mag je je lekker in de zetel afleggen in welke richting je je hoofd ook wil houden ;)
Maken gebruik van circulaire polarisatie. Brilletjes zijn iets duurder en worden dus wel gemaakt voor meermaals gebruik.
@Rizon
Sowieso heb je altijd mensen die hoofdpijn krijgen als hun hersenen inpulsen krijgen die ze niet kunnen vertalen.
Als het goed is, is 3D toch wat de hersenen prima moeten kunnen vertalen. Als je er hoofdpijn van krijgt, wijst dat toch op een beeld wat niet optimaal is.
Is enkel zo over langere termijn. Als ik iemand die goed ziet m'n bril opzet, heb je vaak dat ze hoofdpijn krijgen.
Bij de techniek die de Pandadroom gebruikt heb je altijd mensen die er last van hebben. Meerderheid van het publiek ervaart last als ze meer dan 20-30minuten moeten kijken. Daarom duurt het bij de Efteling ook maar 12minuten.
Wie het spel in 2d speelt, moet het doen met een wat grofkorrelige wereld.
mijn leraar zij vroeger altijd, "als je iets absoluut niet begrijpt zal het wel ironie zijn."
zo ook hier?? ik ga toch echt kwijlen van die screenshots, grofkorrellig mijn holletje.

Deze titel gaat concurreren met diablo3 om mijn speeltijd :)
Helaas, de opmerking is niet ironisch bedoeld... Op de tv's die Ubisoft in Keulen had staan, zag het spel er in 2d wel degelijk grofkorrelig uit. Ben benieuwd hoe het spel er op een goeie pc-monitor uitziet. Dat gaan we in de toekomst zeker testen. Komen we op terug :-)
Grofkorrelig, als in een 'grain-effect', zoals bij Mass Effect? wellicht is dat uit te schakelen? Ik kan me voorstellen dat ze dit als optie erin doen, gezien de link tussen het spel en de film.
Nee, echt pixelated, als in: lage resolutie en / of geen anti-aliasing.
Ik heb van de week de trailer bekeken op de 360, en het zag er idd best grof uit, eerlijk gezegd TOTAAL niet zoals in de screenshots. Geen idee of het op consoles op een vrij lage resolutie gerenderd wordt, of dat iets anders hiervan de reden is...
Komt dat niet doordat lang niet alle trailers op XBL een hoge / HD resolutie hebben; zeker niet de streaming content? Of zag je duidelijk verschil tussen de 'in-game' beelden en andere beelden in de trailer?
Was geen streaming filmpje, echt een download. Zag er niet slecht uit door de resolutie van het filmpje, zo leek het. Was volgens mij zelfde resolutie als meeste filmpjes die je daar kan downloaden. Probeer anders eens online op gametrailers oid een filmpje terug te vinden, dan kan je het zelf beoordelen.
Het ziet er wel ontiegelijk mooi uit, je zou bijna denken dat de ze crytek engine te pakken hebben.
Het is de Dunia engine (van Far Cry 2), zoals in het artikel staat.
Ik moet enkel nog een review/preview zien die belooft dat het geen slechte consoleport is en dan ben ik verkocht. Het verhaal zal in ieder geval leuker zijn dan games die een film overnemen of baseren op.
24nov op Steam :)
Wat vroeger alleen nog maar box-art kon zijn is nu in-game graphics geworden. Wow, wat ziet dit er mooi uit.
Ik vraag me af of er ook een multiplayer modus in deze game komt. Als dat zo is ga ik de game zeker kopen!
Deze game (de looks) doet me denken aan een oude game ''Evolva''
Die was ook op een buitenaardse planeet vol met flora en fauna.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee