Door Pieter Molenaar

Samsung B750 lcd-tv onderzocht

17-09-2009 • 09:00

41

Multipage-opmaak

Inleiding

Na eerder de ultradunne Samsung B7020 te hebben bekeken, een lcd-tv met led-backlight, richten we onze aandacht dit keer op de Samsung B750. Deze lcd-tv heeft een conventioneel ccfl-backlight en is voorzien van 200Hz Motion Plus, een interpolatietechnologie waarmee snelbewegende beelden vloeiender worden weergegeven door het tussenvoegen van extra frames. Ook is de B750 voorzien van Medi@2.0-functionaliteit, die in de B7020-review al aan de orde kwam.

Samen met de 7-serie en de led-tv's kondigde Samsung ook de 5- en de 6-serie van lcd-tv's aan. In vergelijking met de 7-serie moet de 6-serie het doen met 100Hz Motion Plus, terwijl de 5-serie voor het lagere marktsegment bedoeld is. Bij de 5-serie ontbreekt Motion Plus en Medi@2.0.

Samsung LE46B750

De B750 is leverbaar in de beelddiagonalen 40", 46" en 52". Tweakers.net testte de tussenmaat, die het typenummer LE46B750 heeft. Hiertoe wordt de set gekalibreerd met de Spyder2Pro-colorimeter en wordt onder meer de HQV-benchmark op de B750 losgelaten. Behalve de hardware komt ook de widget-functionaliteit uitgebreid aan de orde.

Prijzen en specificaties

Merk en type
Merk Samsung
Type LE46B750
Eerste prijsvermelding PW
7 april 2009
Beeld
Schermtype lcd
Hd-specificatie full hd
Schermdiagonaal 46"
Beeldfrequentie 200Hz
Resolutie 1920x1080 (full hd / 1080p)
Beeldverhouding 16:9
Contrastverhouding (dynamisch) niet opgegeven
Beeldverwerkingssysteem
Samsung Crystal FHD Engine, Wide Color Enhancer 3
Verbinding
Verbindingen
component video (YPbPr), 4x hdmi, vga, 2x scart, 2x usb 2.0, koptelefoon, ethernet, pc-audio-in, dvi-audio-in, s/pdif optisch, Common Interface
Tunertype analoog, dvb-c/-t
Geluid
Speakers intern, stereo
Speakervermogen 2x 10W
Uiterlijk
Kleur zwart
Afmetingen
Breedte 1115mm
Diepte 276mm
Hoogte 766mm
Gewicht inclusief voet
24,6kg
Verbruik
Vermogensopname 250W
Vermogensopname, stand-by <0,3W
Overig
Televisie-eigenschappen 24p, picture-in-picture
Teletekstgeheugen 1000 pagina's
Beugelbevestiging Vesa 400mm
Introductiejaar 2009

Nader bekeken

Uiterlijk

Net als de eerder besproken UE40B7020 heeft Samsung de LE46B750 voorzien van een bezel in de Touch of Color-styling. De 7-serie wordt enkel geleverd in de Platinum Black-afwerking, terwijl de 6-serie ook leverbaar is met een rode tint van de bezel en de voet. In vergelijking met de UE40B7020 is de doorzichtige kunststof rand bij de LE46B750, vanaf de zijkant bekeken, wat hoekiger.

De LE46B750 wordt geleverd met een stevige voet met een doorzichtige zuil. De tv is met een gewicht van 24,6kg geen vedergewicht en dat heeft zijn effect op de weerstand tegen 'schommelen'. Zo duurt het een paar seconden voor de beweging die ontstaat door een tikje tegen de bovenkant van de tv is uitgedempt. De UE40B7020 laat wat dat betreft een steviger indruk achter, maar die heeft dan ook een kleinere beelddiagonaal en weegt minder.

Samsung LE46B750 recensie logo en voet Samsung LE46B750 recensie voetbevestiging Samsung LE46B750 recensie dikteSamsung LE46B750 recensie schuinvoor Samsung LE46B750 recensie tiptoetsen Samsung LE46B750 recensie raamwerk achter

De behuizing van de LE46B750 is met zijn dikte van 7,9cm beduidend dieper dan de drie centimeter van de led-tv van Samsung. Door de dikkere behuizing, de grote beelddiagonaal en het hogere gewicht is het raadzaam om bij het verplaatsen of versjouwen van de LE46B750 de hulp van een extra paar handen in te roepen.

De voorkant van het scherm is redelijk sereen. In het midden aan de onderkant van de tv is alleen het Samsung-logo te zien. Daaronder schijnt een blauwe led, die overigens via het menu indien gewenst kan worden uitgezet. Aan de rechterkant van de bezel aan de onderkant treffen we de tiptoetsen aan. Deze zijn niet al te responsief. Ook zijn de symbolen niet altijd goed te zien, waardoor de gebruiker al snel de verkeerde toets aanraakt, bijvoorbeeld de aan-/uit-toets. Bij de B7020-serie heeft Samsung die laatste onder het Samsung-logo geplaatst. Omdat vrijwel iedereen voornamelijk de afstandsbediening zal gebruiken om de tv te bedienen, zullen we Samsung deze manco's niet te zwaar aanrekenen.

Samsung LE46B750 recensie achterkant

De achterkant van de LE46B750-behuizing is van glimmend, hard plastic. Aan de bovenkant zijn aan twee kanten openingen voor de ventilatie zichtbaar, terwijl daaronder de vier schroefdraden voor een vesa-aansluiting zitten. Doordat de behuizing relatief dik is, zal bij gebruik van de vesa-ophanging het scherm wat verder van de muur af staan dan dat van de UE40B7020. Behalve door de dikte komt dat ook door de plaatsing van de aansluitingen: die staan recht naar achteren. Helemaal onderaan zijn de openingen voor de twee 10W-speakers zichtbaar en is een plastic lusje voor de kabelgeleiding aanwezig.

Aansluitingen

Op de collectie aansluitingen is bij de LE46B750 niet bezuinigd. Zo vinden we aan de achterkant drie hdmi-poorten, twee scart-aansluitingen, de vijf connectoren voor component, een antenne-ingang, een vga-poort en een ethernetaansluiting.

Ook over de dedicated audioaansluitingen van de tv valt weinig te klagen. We vinden aansluitingen voor dvi-in, pc-in, analoge audio, koptelefoon en een uitgang optische digitale audio. Wel veren sommige poorten, waaronder die voor hdmi, enigszins mee als er een kabel wordt ingestoken. Een iets stijvere aansluitingsconstructie zou mooier zijn geweest.

Samsung LE46B750 aansluitingen achter

Aan de zijkant van de tv is verder nog een vierde hdmi-poort te vinden, de drie connectors voor av-in, twee usb 2.0-aansluitingen, waarvan er overigens een als usb-host kan fungeren, en een cam-sleuf voor een ci-module.

Samsung LE46B750 aansluitingen zijkant

Voor de liefhebbers plaatsen we ook het productlabel dat aan de achterkant van de tv zit.

Samsung LE46B750 productlabel

Afstandsbediening

De afstandsbediening van de LE46B750 wijkt wat zijn indeling betreft niet veel af van die van de UE40B7020. De belangrijkste functies zijn rond de d-pad gegroepeerd, met daaronder een sectie met gekleurde knoppen. Verder naar beneden treffen we de knoppen voor het geluidsvolume en de kanaalkeuze. Handig in het donker is de knop helemaal rechtsboven, waarmee de toetsen verlicht worden. De toetsen voelen vreemd genoeg stabieler aan dan die van de UE40B7020-afstandsbediening. De menu's reageren echter naar ons gevoel nog steeds hinderlijk traag.

Samsung LE46B750 afstandbediening

Menu-interface

Bij het oproepen van het menu verschijnen links in het scherm verticaal enkele iconen voor de menu-items. Na het aanklikken schuift een semi-transparant scherm over het op dat moment getoonde beeld. De menu's zijn logisch gerangschikt, maar helaas biedt de interface geen mogelijkheid om terug te springen naar het laatst bezochte menu-item. Die functie zou vooral handig zijn bij het veelvuldig aanpassen van de instellingen: bij de kalibratie en de praktijktest moesten we nu onze vingers beurs klikken om steeds dezelfde instellingen op een andere waarde te zetten. Met de afstandbediening kan een snelmenu worden opgeroepen. De instelmogelijkheden zijn behoorlijk uitgebreid.

Samsung LE46B750 recensie menu Samsung LE46B750 recensie menu Samsung LE46B750 recensie menu Samsung LE46B750 recensie menu Samsung LE46B750 recensie menu Samsung LE46B750 recensie menu Samsung LE46B750 recensie menu Samsung LE46B750 recensie menu Samsung LE46B750 recensie menu

Internet- en mediafunctionaliteit

Internet@TV-widgets

Na het inprikken van de ethernetkabel in de achterkant van de tv bekijken we hoe de LE46B750 omgaat met internetcontent. Na het indrukken van de Internet@-toets op de afstandsbediening verschijnt een balk onderaan in beeld met een aantal zogeheten widgets, oftewel mini-internetapplicaties.

Voor de bediening en instelling van de widgets maakt Samsung handig gebruik van de vier gekleurde toetsen op de afstandbediening. Deze zijn contextgevoelig. Met de blauwe toets kan de gebruiker kiezen om ofwel de widgetbalk over het beeld te laten vallen, ofwel het beeld iets te verkleinen, zodat de widgetbalk buiten het beeld kan worden getoond. Met de gele knop kan onder meer de volgorde van de widgets op de balk worden gewijzigd.

Samsung B750 recensie widgets Samsung B750 recensie widgets Samsung B750 recensie widgets Samsung B750 recensie widgets Samsung B750 recensie widgets Samsung B750 recensie widgets

Het aantal widgets in de Widget Gallery is met tien stuks vrij beperkt. Toch bestrijken ze een breed interessegebied. Zo kunnen foto's via de Flickr-widget worden bekeken en geüpload naar de fotodienst, kunnen filmpjes met de YouTube-widget afgespeeld worden en kunnen met de Finance-widget aandelenkoersen in de gaten gehouden worden. Onder de widgets zitten ook een aantal games, waaronder een pokergame en Sudoku.

Jammer is wel dat de content en de Yahoo-interface niet gelokaliseerd zijn. Zo is via de Weather-widget wel Amsterdam als locatie te kiezen, maar moeten we het wel met Engelstalige tekst doen. De Weather-widget geeft niet alleen de huidige weersomstandigheden bij de opgegeven locatie, maar toont ook de nachttemperatuur en de voorspelling voor de komende vier dagen.

Samsung B750 recensie widgets Samsung B750 recensie widgets Samsung B750 recensie widgets

Ook de nieuwsvoorziening van de News-widget is duidelijk geënt op de interesse van de gemiddelde Amerikaan. Dat blijkt niet alleen uit de taal, maar ook uit de onderwerpkeuze. Het nieuws wordt geleverd door Reuters. Bij de widget wordt in eerste instantie een kop getoond van het belangrijkste nieuws, maar door op 'World' te drukken laat de widget ook andere berichten zien. Bij sommige items staan foto's; bij andere wordt een standaard-graphic weergeven.

Voorgeïnstalleerde content

Net als de UE40B7020 bevat de LE46B750 voorgeïnstalleerde content, maar deze sectie is bij het laatstgenoemde model minder uitgebreid, al is er ook content die we niet op de UE40B7020 vonden. Mogelijk wil Samsung op deze manier zijn duurdere led-tv's extra onderscheiden van de lcd-tv's met ccfl-backlight.

Samsung B750 recensie content library Samsung B750 recensie content library Samsung B750 recensie content library Samsung B750 recensie content library Samsung B750 recensie content library Samsung B750 recensie content library

Zo zijn bij de Gallery-afdeling de landschapsfoto's vervangen door foto's van impressionistische schilderijen. Ook bevat de kookrubriek bij de LE46B750 alleen hoofdgerechten, terwijl we bij de UE40B7020 ook recepten voor voorgerechten en desserts aantroffen. Bij de LE46B750 zijn onder het kopje 'Wellness' alleen 'ontspannende geluiden' af te spelen die vergezeld worden door een bijpassende graphic, terwijl bij de led-tv-serie ook massagetips en stretchoefeningen kunnen worden getoond.

Samsung B750 recensie content library Samsung B750 recensie content library Samsung B750 recensie content library

Usb-stick

Om de Media Play-functionaliteit te testen hebben we een usb-stick in de zijkant gestoken waarop een aantal foto's en muziekbestanden staan. Deze werden zonder problemen respectievelijk getoond en afgespeeld. Bij de fotoapplicatie kan de gebruiker naast de basisview via de bovenste balk ook kiezen voor rangschikking in folders; de foto's kunnen geordend worden op basis van datum, terwijl de applicatie de foto's ook op kleur kan rangschikken.

Samsung B750 recensie media play Samsung B750 recensie media play Samsung B750 recensie media play Samsung B750 recensie media play Samsung B750 recensie media play Samsung B750 recensie media play

De muziekspeler kent opties om de muzieknummers te rangschikken op basis van namen van muzieknummers en artiesten, maar een optie om op albums te filteren ontbreekt. Ook is het niet mogelijk om Media Play en de widget-balk tegelijkertijd op het scherm te krijgen. Linksonder bij Media Play kan de gebruiker het opslagmedium kiezen waar de content op staat. Met de usb-ingang is het ook mogelijk om de 'Content Library' aan te vullen. Er is wel een pc voor nodig om de mediabestanden van de Samsung-website op een usb-stick te zetten.

Kalibratie en verbruik

Kalibratie

Om het toestel te kalibreren werd met de THX Optimizer eerst de optimale helderheid en het optimale contrast bepaald. Dit moet nauwkeurig gebeuren, omdat we willen voorkomen dat de details in schaduwen verloren gaan of dat het wit uitgebeten raakt. De testbeelden werden bekeken in een verduisterde ruimte.

De LE46B750 werd via hdmi verbonden aan een laptop waaraan een Spyder2Pro werd gehangen. Via een half-automatisch proces werd gepoogd om de D65-kleurtemperatuurnorm voor film te benaderen. Hiertoe schotelt de laptop vlakken met oplopende grijswaarden via de hdmi-poort voor aan de tv. De kleur hiervan wordt gemeten door de Spyder2-colorimeter. Omdat de LE46B750 is uitgerust met de mogelijkheid om de witbalans te regelen door de drie primaire kleuren afzonderlijk in te stellen, is in principe een nauwkeurige afstelling mogelijk.

De Movie-stand met de Warm2-optie bleek de beste uitgangssituatie te bieden. Vóór de kalibratie van de set werd een kleurtemperatuur gemeten van 6203 Kelvin met een luminantie van 272,5cd/m2. Na de kalibratie, waarbij vooral het rode kanaal flink teruggedraaid moest worden, kwamen we uit op een kleurtemperatuur van 6504 Kelvin: een uitstekende score. Bij 100 procent wit werd een luminantie gemeten van 256cd/m2, terwijl deze bij het volledige zwarte testpatroon 0,58cd/m2 bedraagt. Dit levert een contrastratio op van een 456:1. De backlight was hierbij een tikje teruggedraaid, naar stand vijf.

Samsung LE46B750 roodcurve Samsung LE46B750 groencurve Samsung LE46B750 blauwcurve

Backlight bleeding, kijkhoek

Over de kijkhoek van de tv hebben we niet veel te klagen. Zowel bij een kijkhoek van 160 als van 170 graden is slechts een klein kleurverloop merkbaar. Wel zijn daarbij bij de verst verwijderde rand wat donkere banen zichtbaar. Overigens hebben lcd's vanwege hun ontwerp van nature meer kijkhoekproblemen dan bijvoorbeeld plasmaschermen, en is het aan te raden om films bij voorkeur min of meer recht van voren te bekijken.

Samsung LE46B750 kijkhoek

Bekijken we de hoeveelheid licht die bij een volledig zwart testpatroon nog naar buiten sijpelt, dan zien we dat dit iets meer is dan bij de LED Series 7 van Samsung; die waarneming wordt gestaafd door de hogere uitslag bij de meting van de zwartwaarde. De lichtverdeling daarbij is echter wel uniformer bij de LE46B750 dan bij de eerder bekeken led-tv, al zijn de hoeken en de zijkanten van het scherm toch wel wat lichter dan het midden. De kijkafstand bij deze evaluatie bedroeg ongeveer twee meter.

Samsung LE46B750 backlightbleeding

Energieverbruik

Om het energieverbruik van de tv te meten werd het toestel aangesloten op een VoltcraftPlus 3000. In de standby-stand verbruikt de tv slechts 0,2W, terwijl bij een beeld zonder signaal ongeveer 80,2W werd verbruikt. Dan treedt ook duidelijk de Auto Dimming-functie in werking, waarbij de backlight wordt teruggedraaid. Deze functie is door de gebruiker helaas niet uit te schakelen, maar het effect viel ons alleen op bij het menu wanneer op de achtergrond een donkere filmscène draait.

Wordt er een film afgespeeld op de aan het toestel gekoppelde PlayStation 3, dan stijgt het verbruik. Zonder energiebesparende functies zit de LE46B750 met een gemiddelde vermogensopname van ongeveer 153W in de middenmoot. Het maakte daarbij niet uit of een, bij tijd en wijle, redelijk donkere film zoals Transformers of de blu-ray van de overwegend heldere animatiefilm Happy Feet in de PlayStation 3 werd gestopt.

De spaarstand heeft vier gradaties: uit, 'low', 'medium' en 'high'. In de stand 'low' verbruikt de LE46B750 bij het afspelen van Happy Feet ongeveer 126,6W, bij 'medium' daalt het verbruik verder naar 109,8W, terwijl in de 'high'-stand het opgenomen vermogen zelfs daalt naar 95,9W. 'Low' kunnen we aanraden voor de energiebewuste consument die best met een minder fel scherm tevreden is, maar bij 'medium' en 'high' is het beeld in onze ogen echt wat te donker.

Duidelijk is wel dat lcd-tv's met een ccfl-backlight meer profiteren van spaarstanden dan lcd-tv's met led-backlight. Dit komt waarschijnlijk doordat led-verlichting van nature al redelijk energiezuinig is, zodat het verminderen van de intensiteit van het backlight relatief minder besparing oplevert.

Prestaties

HQV-benches

Met behulp van een HQV-blu-ray-schijfje en een PlayStation 3 werden de diverse beeldverbeterende technieken van het toestel onderzocht en werd gekeken hoe de ruis- en trapfilters functioneren.

Noise-filter

De Noise-tests van de HQV-schijf bestaan uit beelden met een grote hoeveelheid ruis. Zo wordt bij de eerste van de twee testen een 'loop' getoond van in de wind bewegende bloemen, terwijl bij de tweede een bootje van links naar rechts door de golven klieft. Het is aan het ruisfilter van de lcd's om de ruis zoveel mogelijk te onderdrukken, maar zonder dat al te veel beelddetail verloren gaat.

Bij de LE46B750 geeft de stand waarbij geen ruisreductie plaatsvindt zoals verwacht het meeste detail, maar dan moet redelijk wat ruis op de koop toe worden genomen. Beter is de low-stand, die het ruisniveau een stuk vermindert maar nog voldoende detail overlaat, zo blijkt uit beide ruistesten. Bij 'medium' verdwijnt nog meer detail, terwijl bij 'high' het detail te veel wordt uitgesmeerd. 'Low' heeft bij ons in ieder geval de voorkeur.

Video resolution loss-test

Met dit testonderdeel beoordelen we hoe het beeldverwerkingssysteem omgaat met een combinatie van bewegende en stilstaande objecten. Het scherm wordt gevoed met een 1080i-testpatroon waarbij een witte balk om zijn as draait; de achtergrond is stationair en bestaat uit horizontale en verticale beeldlijnen. In de hoeken bevinden zich blokken met horizontale en verticale strepen, van respectievelijk een en twee pixels dik.

Samsung LE46B750 recensie video resolution loss test

De LE46B750 doorstaat deze test prima. Het bewegen van de draaiende balk veroorzaakt geen storende artifacten bij de onderliggende lijnen en balken. Hoogstens vervagen de achtergrondlijnen iets rondom de draaiende balk. De 1- en 2-pixelblokken in de hoeken - zie de inzet hierboven in de hoek rechtsonder - staan als een huis.

Film resolution loss-test

Bij de 'Film resolution loss-test' wordt gekeken hoe goed de tv het oorspronkelijke 1080/24p-filmmateriaal kan reconstrueren uit een 1080/60i-signaal. Deze laatste signaalsoort wordt veel door kabelbedrijven gebruikt. Deze reconstructie van 24Hz-materiaal staat ook wel bekend als 'inverse telecine'.

Bij dit testonderdeel is een 'pan' van het testbeeld van de 'video resolution loss test' opgenomen met 24Hz en vervolgens naar 1080/60i omgezet. De beeldprocessor van de tv moet, om het 1080p-beeld te reconstrueren, een zogeheten 3:2 pull-down uitvoeren.

Met deze test heeft de Samsung iets meer moeite. De 1- en 2-pixelblokken in de hoeken knipperen aan de zijkanten en ook de weergegeven percentages zien er niet scherp uit. De Film Mode-optie stond bij deze test op Auto 2. Het uitschakelen van de gaf hetzelfde resultaat, maar bij Auto 1 was de pan van het testbeeld geheel rustig. Het was mooier geweest als de Samsung-lcd-tv aan de hand van het gevoerde beeldsignaal zelf in staat zou zijn de meest optimale modus in te stellen.

Samsung LE46B750 recensie film resolution loss test 1

Bij de stadion-pan van de HQV-testsuite wordt gekeken naar moiré-effecten en naar het verminderen van de resolutie bij beweging. Doen deze verschijnselen zich voor, dan kan dat erop wijzen dat de omzetting naar 24Hz niet helemaal lekker verloopt.

Samsung LE46B750 recensie film resolution loss test 2

Met 200Hz Motion Plus uitgeschakeld en in de 'low'-stand is de pan van het stadion nog wat schokkerig, maar zijn er geen artefacten zichtbaar. Met 200Hz Motion Plus in de 'standard'- en 'smooth'-stand oogt het panshot heerlijk vloeiend. Een duidelijke winaar tussen deze laatste twee kunnen we niet aanwijzen.

Diagonaalfilter

De HQV-benchmark test ook het trapfilter, waarbij twee deeltesten worden uitgevoerd. Bij de eerste test draaien drie balkjes naast elkaar als spaken in een wiel heen en weer over een deel van de cirkel, terwijl bij de tweede test een witte balk continu ronddraait. Als bij deze testen 'jaggies' zichtbaar worden, wijst dat op een slecht functionerend diagonaalfilter. Beide testen werden door de LE46B750 echter met goed gevolg doorstaan, zoals hieronder is te zien.

Samsung LE46B750 recensie trapfilter

Praktijktest en conclusie

In de praktijk

Testbeelden geven een goede indicatie van de kwaliteit van een scherm en de achterliggende elektronica, maar het gaat de gebruiker natuurlijk om de kwaliteit van sd-, dvd- of hd-beelden in de praktijk.

Omdat het pand van Tweakers.net. niet over een aansluiting voor kabel-tv beschikt, hebben we in eerste instantie getest met Digitenne. Bij deze vorm van digitale tv worden tv-signalen uit de ether geplukt via een antenne die verbonden is met een Digitenne-settopbox. Deze stuurt het gedecodeerde signaal via een scart-aansluiting naar de tv. Het resultaat was, vooral bij snelbewegende beelden, waaronder een voetbalwedstrijd, bedroevend. Zo werden de spelers omgeven door een aura van compressieblokken, en bij het bekijken van tv-series waren bijvoorbeeld tussen de letters van de ondertiteling duidelijk compressie-artefacten zichtbaar. Mogelijk was het beeld beter geweest als de antenne dichter bij het raam geplaatst kon worden, maar dat was fysiek niet mogelijk.

Ook hebben we de dvd-film Pearl Harbor opgezet. De LE46B750 weet deze film goed te upscalen, maar de PlayStation 3 is er beter in: er is meer detaillering zichtbaar en vooral de weergave van ondertitels is met de PlayStation 3 merkbaar vloeiender.

Full hd-tv's komen natuurlijk vooral tot hun recht als een 1080p-signaal via hdmi wordt aangeboden. De film Transformers is, met de meeste beeldverbeterende instellingen geactiveerd, op de Samsung-tv een genot om te bekijken. De kleuren zijn helder en fris, terwijl ook de donkere partijen genoeg detail vertonen. Met een beetje omgevingslicht is ook de backlight-bleeding in de bovenste en onderste balk haast niet meer zichtbaar.

Ook het beginstuk van de animatiefilm Happy Feet is bekeken. Daarbij valt op dat in de 'Standard'- of 'Smooth'-stand van 200Hz Motion Plus artefacten rond snel draaiende pinguïnhoofden zichtbaar worden, evenals een verstoring aan de rechterbovenkant van het scherm. Bij Smooth is dit effect het sterkst. Wordt Clear gekozen of de optie uitgeschakeld, dan verdwijnen de verstoringen grotendeels, hoewel bij de Clear-stand de rand rond de hoofden van de pinguïns soms wat lichter is dan de filmmakers dat bedoeld hadden.

Audiokwaliteit

De speakers van de LE46B750 zullen geen potten breken. Niet iedereen kan en zal zijn tv aan de stereo-installatie hangen, maar voor een beter audiokwaliteit raden we dit wel aan. Tot een geluidsvolume van ongeveer 60 procent is het geluid nog acceptabel, maar wordt de volumeknop verder omhooggedraaid, dan begint het geluid onaangenaam schel te klinken. Toch is het geluid, waarschijnlijk door de diepere behuizing, wel iets beter dan dat van de UE40B7020.

Conclusie

Je moet er de ruimte voor hebben, maar dan haal je met de 46"-B750 van Samsung een zeer goede lcd-tv in huis. Samsungs nieuwe Crystal FHD Engine-beeldverwerkingssysteem weet zowel sd- als hd-content goed weer te geven.

De keuze tussen de B650- en deze B750-serie is lastig. De laatste voegt meer interpolatiebeelden toe voor een vloeiender beeldweergave dan de B650 met zijn 100Hz Motion Plus-technologie, maar ook 200Hz Motion Plus is zoals gezegd niet zonder fouten. Als de feature bij het kijken meestal wordt uitgezet, dan is de keuze tussen de B650 en de B750 in onze ogen snel gemaakt.

Bij de goedkopere LCD 5 Series ontbreekt Motion Plus geheel en is ook bezuinigd op een ethernetpoort en de bijbehorende widget- en dlna-functionaliteit. In onze ogen biedt de Medi@2.0-functioniteit wel een zekere meerwaarde, hoewel het aantal widgets wel wat groter zou kunnen.

De tv is vanwege zijn grotere diepte minder geschikt om aan de muur te hangen dan bijvoorbeeld de nieuwe led-tv's van Samsung, maar daar staat dan ook een vriendelijker prijskaartje tegenover.

Reacties (41)

41
41
23
1
0
5
Wijzig sortering
Jammer, je B750 is niet compatibel met CI+ van Ziggo... Net een verkeerde model meegekregen.
Let op, Samsung hanteert PER MODEL (zoals B750) verschillende soorten TYPES (P of W), je moet per TYPE ook bij een firmware upgrade de JUISTE firmware downloaden.
De firmware upgrade gaat gewoon niet door als de onjuiste versie op de USB staat,
http://tweakers.net/ext/i/1250082481.jpeg

Wanneer je een TV aanschaft voor digitale ZIGGO ci+, let dan goed op!

Compatibele Samsung series:
http://www.ziggo.nl/producten/televisie/ci-plus

LCD 7 Series
LE40B750U1PXXN
LE46B750U1PXXN
LE52B750U1PXXN


Bij mij thuis staat een LE40B650, werkelijk... dat scherm is fantastisch. absoluut een winner!
De 200Hz technologie is naar mijn mening een marketing argument, ik zet de 100Hz optimalistie bij het bekijken van films UIT! Het verpest namelijk het film beeld enorm. Voor het bekijken van sport zie ik wel nut in de Hz technologie.

Wat ook fantastisch is, is dat het systeem .Divx .MKV etc, afspeelt. DLNA werkt ook, alleen Windows 7 kan via DLNA niet overweg met .MKV, jammer.

Digitale TV werkt prima! zie ook:
http://gathering.tweakers.net/forum/view_message/32589717

De HD resolutie van een HDTV zender wordt intern niet geupscalled:
http://gathering.tweakers.net/forum/view_message/32590071

Ziggo Ci+ CAM kaartjes zijn nu te koop, gisteren zelf één aangeschaft.

Alles bij elkaar, goed product. Ik zou alleen voor de B750 zijn gegaan voor de rechthoekige afwerking, maar om daar 400.- euro meer te gaan uitgeven...


edit: typos

[Reactie gewijzigd door Fermion op 23 juli 2024 04:23]

De Samsung LE40B750 is geen 400 euro duurder dan je LE40B650, in dit artikel wordt de 46 inch versie besproken... De LE40B750 kun je voor net onder de 900 euro kopen.
ooops.... mijn fout :s
Inderdaad die Motion Plus smooth shit geeft actie films hetzelfde als de Bold and The Beautiful qua camera werk en na bewerking, allemaal soft bewegingen etc. moet je Cranked is met en zonder kijken is het net een "turned on, things go bad docu" en een "turned off, heavy action movie".
ik weet niet op wat voor reso enz digitene door stuurt maar is de scart aansluiting niet een bottleneck in deze setup?
scart beeld is sowieso nooit echt geweldig geweest dus om daarover nou digitale televisie te testen? sluit het dan via HDMI aan? en digitene + slechte ontvangst geeft nou ook niet echt een duidelijk beeld waar de fout nou zit, wat mij betreft hadden deze resultaten dus net zo goed weg gelaten kunnen worden.

voor de rest een goede review.
Als het menu het zelfde is als mijn tv, en dat gok ik wel, dan kun je per verbinding (HDMI1, HDMI2, SVIDEO enz) eigen instellingen doen, dus zo kan je je HDMI met je media center wat donkerder zetten voor films enzo, en je kabel(of digitene) wat lichter hebben staan, erg fijne opties!

@ technonose,
ik geloof dat dit model dat niet heeft (net als de tv die ik heb) en alleen audio en foto's kan afspelen.

[Reactie gewijzigd door GhostShinigami op 23 juli 2024 04:23]

Hoe wou je digitenne anders aansluiten? Ondanks dat het digi is zend Digitenne gewoon is SD kwaliteit uit. De beeldkwaliteit wordt geen steek beter als je de video anders zou doorsturen. Ik ken overigens ook geen digitenne kastjes met hdmi oid... het zou in principe de decoder onnodig duur maken, want het verbeterd niets aan het apparaat.

Maar dan nog, Digitenne is nou niet echt de beste keuze om tv-ontvangst mee te testen, dat is teveel beinvloedbaar door diverse factoren van buitenaf, nog niet eens naar de lage standaard kwaliteit gekeken.
met een KPN CI module kan het ook.
ik kon mij al niet voorstellen dat ze dit ongemoeid zouden laten. Wellicht kun je met een update dit wel realiseren?

Ik moet zeggen dat het goed werkt. Gewoon een aantal divx-en op je usb en je kunt er door scrollen. Alleen als ik een 250 gb hd er op zet kan ik niet browsen door de folders en moet ik alle op de schijf aanwezige films langs.
Scart beeld is lange tijd juist het beste geweest dat je kon gebruiken.

Tenminste RGB scart.
Het nadeel van scart is dat als één van de aangesloten aparaten geen RGB ondersteunt, dat je dan ook S-video of zelfs composiet voorgeschoteld kunt krijgen, zonder dat je het door hebt. En met name composiet wil je natuurlijk niet.

Maar RGB Scart is wat betreft kwaliteit te vergelijken met component.
Het voordeel van component is dat het progressive scan ondersteunt en RGB scart niet.
Digitenne wordt sowieso niet aanbevolen voor tv-schermen van 32" en groter. De kwaliteit van het beeld is voor kleine televisies goed te noemen, maar op grotere schermen is het een drama! Jammer dat het dvb-t-aanbod via KPN in zeer lage kwaliteit is, ten opzichte van het dvb-t-aanbod in het Verenigd Koninkrijk waar zelfs al begonnen is met het distribueren van beelden in hd-kwaliteit. ;)
Wat is er mis met SCART? Mits er RGB gebruikt wordt is dat een hele zinvolle test. Iedereen heeft nog wel wat apparatuur staan dat via SCART werkt, digitale TV box, DVD speler, eventueel een oude videorecorder. Een moderne TV moet gewoon nog steeds goed met SCART om kunnen gaan.

SCART RGB is lange tijd de beste standaard geweest, zelfs component (voor de HD upgrade) kan er niet tegen op. Echter is SCART nooit een sterk punt geweest bij de aziatische merken, op de echte Europese TV's zag SCART RGB er gewoon stukken beter uit, en dat doet het nog steeds.
Anoniem: 270865 17 september 2009 13:35
Wat ik niet begrijp, recentelijk een review gelezen over de Pana G10, daarna over 2 Philips modellen en nu deze. Bij alle reviews was de conclusie (zo las ik het tenminste) gewoon matige TV's en zeker geen aanraders.
Wanneer ik echter naar andere sites ga de Panasonic G10, heel goed gereviewed. De Philips 7404/8404, goed gereviewd, deze Samsung, goed tot heel goed gereviewed. En dan heb ik het niet over één lullig testje, maar meerdere.
Dus ik begin een beetje het gevoel te krijgen dat ik de tweakers reviews niet al te serieus moet nemen (ja, of ik moet een enorme overkritische techneut zijn).. Jammer in ieder geval .

En wat betreft inoput lag: de samsung heeft dat behoorlijk. Maar de vraag is niet zozeer of de tv er last van heeft, maar of de gebruiker er wel of niet mee kan gamen. Casual gamers zullen het amper merken, hardcore gamers des te meer.
Maar als je daar last van hebt blijft alleen een CRT scherm over: zelfs de meest snelle pc LCD heeft er last van. soms alleen wat minder, dan weer wat meer.
Dus ik begin een beetje het gevoel te krijgen dat ik de tweakers reviews niet al te serieus moet nemen (ja, of ik moet een enorme overkritische techneut zijn)..
Tja, ze beginnen met een kalibratie met een aparaat dat daar helemaal niet geschikt voor is. Dat zegt al wel voldoende lijkt me.

Het is ook duidelijk dat ze het probleem van de invalshoek bij een LCD scherm niet snappen. Het gaat er niet om dat je in zo'n ook geen egale kleur hebt. Het gaat er om dat je gewoon een andere kleur hebt. En dat wil je gewoon niet, ook al is het gelijkmatig over het scherm een andere kleur.
En waarom is een spider er niet geschikt voor? Het is niets anders dan een pc monitor. Het enige wat anders is is de input en die kan je met de spider ook aanpassen. Denk je werkelijk dat professionele kalibraties heel veel anders zijn?

Het verschil is echt niet zo schokkend als niet kalibreren en dan met een spider kalibreren.
Blijf me dit constant afvragen, maar wanneer gaat TFT LCD oid nu eens de good old glas tv beaten?

Mijn 100hz breedbeeld glas tv, geeft nog steeds het beste en helderste beeld en dat voor een schijntje van de prijs van een TFT of LCD scherm.

Jammer dat de techiek op dat punt blijft steken.
goeie vraag :) Ik vrees nooit eigenlijk, ik betwijfel of deze techniek wel geschikt is om de ouwerwetse analoge techniek van die CRT monsterbakken te verbeteren.
Maar ik denk dat pas met laser tv (mitsubishi) en oled de ouwerwetse crt eindelijk overtroffen gaat worden.
Je kan wat betreft zwarting een heel eind komen.
Als de backlight net zo groot is als 1 pixel, dan kan je met LCD eindelijk de zwarting van een CRT of Plasma benaderen. (en het contrast)

Maar het probleem van het verminderde contrast en andere kleuren als je niet precies recht voor een LCD scherm zit zal wel nooit opgelost worden.
Ik heb zelf een LE37B650 (ben zeer tevreden) en ik kan zeggen dat je weinig last hebt van input lag MITS je de tv op game mode instelt.

Er zit nog steeds wel iets van lag in, maar het is goed genoeg voor gamen lijkt me (eerlijk toegeven, ik heb het nog niet geprobeerd). Mijn muis pointer heeft enigzins wat lag als ik die gebruik (mijn pc zit aangesloten op de tv), maar echt last heb ik er niet van.

Bij spellen als guitar hero zul je alleen wel het geluid moeten vertragen, want helemaal haal je het er dus niet uit.

Van de week ga ik mijn Wii erop aansluiten, en dan ff kijken met guitar hero of ik het merk.
Standje game is wat mij betreft nutteloos, of je moet idd heel erge last ondervindenv an die input lag. Je kan in die stand bij Samsung zo goed als niks meer instellen aan de beeldinstellingen. Bij mijn Samsung TV zijn die standaard instellingen verre van ideaal.

Naar wat ik begrepen heb moet je de TV op standje PC zetten (dat is: je gebruikte HDMI input de naam PC meegeven uit lijst met standaard benamingen). Dan wordt de input lag ook beperkt, maar heb je nog wel alle vrijheid van instellen.

Had het bij een eerdere samsung TV review ook al opgemerkt, maar ook hier maar even: Kunnen jullie wat meer uitleg geven over deze opmerking:
De film Transformers is, met de meeste beeldverbeterende instellingen geactiveerd, op de Samsung-tv een genot om te bekijken.
Kan aan mij liggen, maar de algemene mening wat betreft beeldverbeterings opties (waar jullie verder ook niet echt op in gaan wélke het zijn, eerder in de recensie) is dat deze zo veel mogelijk UIT moeten staan. Volgens jullie geven deze AAN de beste resultaten? Daar zet ik wel wat vraagtekens bij. Zaken als Dynamisch contrast, Sharpness en Noise reduction worden veelal niet echt op prijs gesteld. Dynamisch contrast geeft zo het eerste gezicht in veel situaties een mooi contrastrijk beeld, maar gaat vaak wel compleet in tegen de bedoelingen van bijvoorbeeld filmmakers. Mooi voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld de animatiefilm My Neighbours the Yamadas. Ingekleurd met enkel speciale pasteltinten, heeft deze film een aparte, unieke uitstraling. Zet ik Dynamisch contrast aan, een bijvoorbeeld op standje hoog, dan krijg ik bij scenes met blauwe lucht een mooi hoog contrast en strak, helder blauwe lucht. Probleem is dat die lucht totaal niet overeenkomt met hoe deze door de makers is bedoeld. Je kan er niet eens meer een pasteltint in herkennen. Ook levert het gebruik hiervan vaak onnatuurlijk felle groentinten op.

Bij vorige recensie is hier niet meer op gereageerd, maar ik zou toch graag wat uitgebreidere info over jullie gemaakte keuzes willen zien, als het gaat om de beeldverbeteraars.

[Reactie gewijzigd door Sjekster op 23 juli 2024 04:23]

ik heb de B653 met 100hz op aangepast (8 en 0) en dan heb ik mooi beeld en geen arti's (ik merk ze iig niet)

verder uitgebreide review, al had ik graag wat meer vergelijkings matriaal gehad;)
Ik heb zelf de LE32b650 met Medi@2.0-functioniteit .

Deze kan DIVX movies van usb perfect afspelen omdat er een divx licentie op zit.
Die van mij heeft ook Medi@2.0-functioniteit. Dus ik kan mij eigenlijk niet voorstellen dat deze dat niet zou kunnen. Ik lees het echter niet in de review terug.

Ik meld dit omdat dit voor mij juist de doorslag gaf om een tv met Medi@2.0-functioniteit te kopen, en ik daardoor geen mediaplayer hoef te kopen. Overigens gebruik ik het vooral voor de kids, daarvoor is de kwaliteit perfect.

[Reactie gewijzigd door Tomas_ op 23 juli 2024 04:23]

Ik begrijp de conclusie niet echt. Onder het kopje in de praktijk wordt het scherm op sd-kwaliteit redelijk afgekraakt. Vervolgens zorgt de Motion Plus instelling ook nog eens voor artefacten bij een dvd. Daarna wordt er in de conclusie opgemerkt dat je een zeer goede TV in huis haalt. que? Een groot deel van de tijd kijkt men nog steeds SD materiaal dus het erg belangrijk dat hij dat ook goed weergeeft. Wat mij betreft is het dus een zeer matige TV.
Ik denk dat de reviewer misschien wat al te kritisch is geweest? In deze review lees ik bijvoorbeeld:
Similarly, standard definition content looks good on the B750 - producing sharp images without any jagged diagonals while resolving every line in the DVD format.
En ook in een andere review zijn ze over SD prima te spreken:
The Samsung LE46B750 LCD TV produced excellent results with minimal noise via RGB SCART. As with HD, there was no visible evidence of neither black nor white crush.

Scaling (480p via HDMI): The scaling algorithm used by Samsung LE46B750 is somewhat on par with the ATI HD4XXX series graphics cards. The ATI HD4650 produced excellent detail with noticeable colour errors where the Samsung produced slight distortion in fine detail with minimal colour errors.

Film and Video Mode De-Interlacing: Samsung LE46B750 LCD television did an excellent job of de-interlacing. The image was clean and free from aliasing, which is a must for large panels.

Digital Noise Reduction: Enabling noise reduction caused a shimmering effect, which can be perceived if viewed within 1.8 meters, so it’s best disable noise reduction.

[Reactie gewijzigd door PatMan op 23 juli 2024 04:23]

Ik zit al een tijdje te kijken of ik deze TV of een LE40B65x ga kopen, dus deze review komt als geroepen ;-) Wat ik wel mis is in hoeverre deze TV geschikt is voor gaming, ik lees er nogal wisselende verhalen over. De ene zegt dat er te veel input lag is, de ander dat als je de gaming mode inschakelt (heb begrepen dat je dan in feite 200 Hz en andere beeldverbeteraars uitschakelt) je net als op andere TV's prima kunt spelen.
Het enige verschil tussen je beide modellen zijn:

1 - 200hz ipv 100hz
2 - design
3 - prijs
4 - de 650 heeft divx afspeel mogelijkheid via een usbstick ;-)
Anoniem: 162581 17 september 2009 11:39
Hmm..heb er even snel doorheen gelezen. heb zelf de 40B650 en ben super tevreden. Media2.0 is leuk, maar werking is traag en invoer van karakters met de AB gaat langzaam. Youtube is jammer dat er slechts een aantal hoofdcategorieeen wordt afgebeeld.

SD beeld is erg goed. ik heb het dan over beeld van een oude panasonic of samsung sd irdeto decoder, die met Scart het signaal doorgeeft aan de tv. Beeld ziet er echt zeer acceptabel uit, zeker na wat ik in diverse winkels allemaal heb gezien (vanwege slechte signalen en aansluitingen). Het verschilt per zender, maar de RTL's e.d. zien er echt erg goed uit. articats of ghosting heb ik nog niet zien opvallen. game mode kan ik niet goed testen, ik heb geen console...

Verder snap ik de opmerking niet over het minder geschikt zijn om op te hangen: bepaalt de dikte van de TV of 'ie daar meer of minder geschikt voor is? Hij hangt prima hoor bij mij aan de muur...met een laag audiomeubel tegen de muur eronder dat ongeveer 40 cm uitsteekt. Dus lekker belangrijk dat deze TV 8 cm meer van de muur komt dan een LED TV. Het argument om 'm op te hangen is ook vaak dat 'ie dan niet in de weg staat op die leleijke voet. Dat heeft niks met dikte te maken.
Precies, mijn TV hang ook aan de muur, maar niet tegen de muur. Hij moet JUIST draaibaar zijn, kantelbaar, etc , etc. Of je TV dan 8mm of 8CM dik is, maakt niets meer uit.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.