Introductie
Gezien ik weinig TV kijk was mijn oude TV nog van het 50 Hz CRT tijdperk. Maar met de nieuwe HD mogelijkheden, en een DVD collectie die uitbreidt en je toch eens op de bank wil kijken, werd het toch eens tijd voor een nieuwe TV.
Ik werd al snel overdonderd door het enorm grote aanbod waarbij het hard zoeken was tussen verschillen van meerdere types per merk, maar vooral de merken nogal verschillen van elkaar in beeldkwaliteit, afwerking en features. Na het nodige uitzoekwerk, en een kijkje in de winkel naar verschillende modellen, had ik een pre-selectie gemaakt. De Samsung LE32B650, Samsung UE32B6000, of the Philips 32PFL8404H.
De UE32B6000 viel snel af, omdat ik niet onder de indruk was van de meerwaarde van een LED TV, en dit model een aantal zaken miste die wél in mijn eisenlijst stonden.
De LE32B650 van Samsung en de 32PFL8404H van Philips waren zeer aan elkaar gewaagd. Beide mooi beeld. De Philips had een paar extra's, namelijk een slankere rand om het scherm heen die het geheel kleiner maakt, de Ambilight, en een S-VHS ingang die op de Samsung ontbrak. Deze waren echter niet essentieel voor mij, en gezien ik de Samsung prettiger en vooral sneller vond werken in de on-screen menu's, is uiteindelijk de keuze hierop gevallen.
Inhoud
Na het openen van de doos kom ik als eerste de poot tegen. En wat me direct opvalt: de poot is zwaar! Goed punt voor de stabiliteit van het toestel, gezien ik veel toestellen op lichte kunststofpoten heb zien wankelen.
Vervolgens kom ik een dikke handleiding tegen, de afstandbediening + batterijen, de voedingskabel, en de TV.
Kabels voor het aansluiten van videobronnen zijn niet meegeleverd, hou hier rekening mee (ik weet niet hoe het tegenwoordig bij andere merken is op dit gebied). Geen punt voor mij, deze kabels zitten immers bij de videobronnen wél altijd erbij.
Alle glanzend zwarte delen zijn netjes afgeplakt met transparant, makkelijk verwijderbaar folie, dat je kunt laten zitten tot alles op zijn plaats staat. Goed bij nagedacht!
Plaatsing
Zoals ik al eerder zei, er zit een zware poot bij, afgewerkt met glas, die op 4 rubbervoetjes staat. Na het plaatsen van de TV op de poot, en het vastschroeven, merk ik dat het geheel dan ook stevig staat. Een waarschuwing: gebruik voor de schroeven géén powertools!! In eerste instantie draaien ze misschien een beetje moeilijk, maar met een powertool draai je ze gegarandeerd lam.
De TV is draaibaar op zijn poot.
Wel opvallend is dat het geheel vrij hoog staat, en er is geen hoogteverstelling mogelijk. Best niet op een te hoge kast plaatsen dus.
Muurbevestiging is met dit model ook mogelijk. Deze bevestiging moet je wel apart als optie aanschaffen. Wel zit er een paneeltje meegeleverd om netjes het gat van de voet dicht te maken zodat het geheel aan de muur ook netjes uitziet.
In- en uitgangen
Hier had ik de nodige eisen.
De TV heeft 4x HDMI ingangen, waarvan 1 met een adapter (niet meegeleverd) op de DVI poort van de PC kan worden aangesloten.
Ook een VGA poort voor de PC is aanwezig, vergezeld van een minijack audio-in voor de PC bron.
Er zijn 2 SCART aansluitingen aanwezig, 1 ervan met de RGB aansluitmogelijkheid.
Ook 1 set composite audio & video ingangen is aanwezig, op de zijkant van het apparaat.
Eveneens ontbreekt 1 set component ingangen niet.
Het enige dat niet aanwezig is is een S-VHS ingang, maar ik kan prima zonder.
Uitgangen dan. Een eis van mij was dat er een audio uitgang aanwezig was, iets dat veel modellen niet hebben. Veel mensen beoordelen het geluid van de televisies tegenwoordig als slecht, maar mijn verwachtingen van zulke kleine speakertjes in een LCD behuizing is ook niet echt hoog. Geluid is een beetje blikkerig, maar voor nieuws enzo prima te doen.
Zowel een optische digitale, als een composite analoge uitgang zijn aanwezig. Geluid gaat dus lekker over de stereo voor films en concerten.
Dan hebben we nog 2 USB poorten aan de zijkant. Hierop kom ik terug onder "Multimedia Center".
Als laatste is een LAN poort aanwezig, waarmee de televisie kan worden aangesloten op het internet.
Bediening
Ik denk dat dit heel persoonlijk is, maar ik vind de bediening prettig. De menu's reageren snel en zijn logisch ingedeeld, en de belangrijkste functies kun je snel benaderen.
Eén nadeel is dat de instelling voor beeldverhouding niet met 1 druk op een knop te veranderen is, en altijd via het menu moet. Gezien ik nog wel eens ouder 4:3 beeldmateriaal kijk, had ik dit liever anders gezien.
De afstandbediening is nogal aan de grote kant. Zelf zie ik hier geen nadelen aan, je drukt niet snel op een verkeerde knop, en alle knoppen zijn verlicht. Natuurlijk kan de verlichting uitgeschakeld worden om de batterijen te sparen.
Dead pixels, de vrees bij aanschaf van elk LCD product
Dead pixel tester van de PC even gedraaid, en geen dode pixel te bespeuren!
Kabel TV
Voor kabel TV zit reeds een decoder ingebouwd in het toestel. Kaartje aan de zijkant erin, en klaar. Instellen is ook een eitje, dus je bent er snel klaar mee.
Verder kan ik er vrij weinig over zeggen, ik ben immers niet zo'n kabel addict en heb het toestel voornamelijk voor andere zaken.
Analoge VCR
Ja, lach maar, ik heb nog zo'n ding
Natuurlijk is het beeld niet beter dan de analoge bron toelaat, maar ik vind er prima naar te kijken. Instellen van de analoge tuner was ook een eitje.
Ghosting
Geen ghosting te zien. Het toestel is 100 Hz en heeft een zeer snelle reactietijd, zoals we van Samsung gewend zijn. Een snelle voetbalwedstrijd, of een snelle PlayStation2 game is allemaal geen probleem en ziet er super uit.
Digitaal full HD
Het beeld ziet er prachtig uit. De kleuren zijn helder en de contrast is goed. En natuurlijk is alles naar wens aan te passen. Ook de kleurtemperatuur kan gewijzigd worden, als je een "warmer" of "kouder" beeld verkiest.
Multimedia Center
Hierdoor ben ik optimistisch verrast. De 2 USB poorten kun je een USB stick op aansluiten, met foto's, muziek, films. Net als op de PC krijg je een popupmenu waaruit je kunt kiezen wat je wil doen. Heb je de stick aangesloten voordat je het toestel aanschakelde, kun je hem direct benaderen via de Media Player knop. Vervolgens kies je het type media (Movie, Photo, etc) en kun je door je media browsen en je bestand selecteren.
Het is gewoon heerlijk en gemakkelijk om zo foto's uit mijn camera direct te kunnen bekijken. Want ja, ook mijn USB kaartlezertje voor de SD kaart van mijn camera wordt zonder meer herkend. Het zou me niet verbazen als een USB harddisk mogelijk is, maar dit heb ik nog niet kunnen testen.
Video dan. Geen probleem, tot nu toe speelt die álles probleemloos af. Of het nu MPEG is, of DivX, hij speelt het zonder problemen. Zelfs de aanwezigheid van een SRT bestandje met subtitles wordt perfect ondersteund. De afstandbediening is voorzien van directe Play, Stop, FF en Rew knoppen voor de Media Player, voor gemakkelijke bediening.
Internet
Schijnbaar is het streamen van internetmedia zelfs mogelijk, direct op de TV. Dit heb ik niet getest, en zal ik ook niet gaan testen. Mijn TV staat niet in de buurt van de netwerkrouter, en het geeft mij niet genoeg meerwaarde om die mogelijkheid aan te leggen. Mijn internet is al niet van de snelste als het aankomt op streaming video, en daarbij betwijfel ik dat je een Youtube filmpje op zo'n grote TV wil zien.
Overigens zal internetbrowsen waarschijnlijk tijdrovend zijn, met een onscreen keyboard.
Maar pin me hier niet op vast, zoals ik al zei heb ik het niet getest.
Afwerking
Dit is een heel persoonlijk punt denk ik. Ik vind de televisie een mooie klasse uitstraling hebben. Het geheel is afgewerkt in glanzend zwart, met een transparante glasplaat ervoor die aan de buitenkanten nog iets uitsteekt. De poot is op dezelfde manier afgewerkt. Erg mooi, zolang je er met je vingers vanaf blijft. Ook het schermgedeelte zelf heeft een glanzende finish, die bij TV kijken niet hinderlijk is.
Ook de afstandbediening is in glanzend zwart afgewerkt. Zoals ik al zei, zijn de knoppen vrij groot, dus heel snel maak je het niet vies.
De knoppen op het toestel zijn aanraakknoppen. Maar veel zul je die niet gebruiken, want alles kan met de afstandbediening. Minpuntje vind ik het ontbreken van een hoofdschakelaar die ook echt de stroom eraf haalt, het toestel staat altijd in stand-bye. Wil je hem volledig uitzetten (wat zeker aan te raden is als je langere tijd van huis bent, en wordt ook aanbevolen in de handleiding) zul je dus de stekker uit het stopcontact moeten trekken.
Stroomverbruik
Nog geen uitgebreide ervaringen mee, maar aan de hand van de specificaties zou ik zeggen gemiddeld. Niet overdreven hoog, en er zijn verschillende energiezuinige modes aanwezig, bijvoorbeeld om de backlight te dimmen.
Is energiebesparing een belangrijk punt, kijk dan naar een Panasonic, die scoren hierin schijnbaar zeer goed. En zoals ik onder "Afwerking" (2de alinea) reeds aanhaalde, is het toestel enkel in stand-bye te zetten, en dien je voor volledig uitschakelen de stekker uit het stopcontact te halen.
Ik ben zeer tevreden met deze aanschaf, het toestel voldoet aan mijn eisen en biedt een hoop meer dan ik oorspronkelijk verwachtte. Vandaar mijn algemene beoordeling: zeer goed!
Foto's
Let niet op zichtbare kabels, want die hangen niet netjes in de kabelhouder (nét te kort). De houder zit in het midden achterop de TV, zodat de kabels dus achter de poot uit het zicht kunnen blijven.
Foto 1: TV in uitgeschakelde toestand. De glanzende finish is hier goed te zien.
Foto 2: TV in ingeschakelde toestand, met het hoofdmenu geopend.
Foto 3: TV in het Media Player hoofdmenu voor ingeplugde USB stick. In het midden rechts zie je nog nét het uiteinde van de USB stick achter de TV uitkomen, die dus redelijk uit het zicht zit.
Foto 4: de afstandbediening. Links zonder, rechts met ingeschakelde toetsverlichting.
Eigenlijk zijn 4 foto's niet genoeg om alles te laten zien. Indien beelden gewenst zijn van bepaalde menu's, of van de aansluitingen opzij en achterop, kan ik die op verzoek altijd nog ergens anders uploaden.