Door Sjef Weller

Redacteur audio en tv

In-ears onder 100 euro

Dertien dopjes in een dozijn?

01-03-2025 • 06:00

181

Multipage-opmaak

Inleiding

Zoals je onlangs kon lezen, hebben we de afgelopen jaren flink zitten schaven aan onze audiotestmethode. Nu die procedure staat, is het tijd om het kaf van het koren te scheiden in de wereld van over-ears en in-ears. Vooral in die laatste categorie verschijnen elk jaar veel producten, omdat niet alleen gevestigde audiofabrikanten, maar ook de meeste smartphonebedrijven hun eigen oortjes op de markt brengen.

We trappen af met een grote, vergelijkende test van in-ears die je voor minder dan 100 euro kunt kopen. Hoewel je met deze oortjes flink bespaart ten opzichte van de topmodellen die we doorgaans reviewen, bieden ze in veel gevallen toch een heel behoorlijke sound. Bovendien zijn de meeste uitgerust met noisecancelling, terwijl sommige ook nog eens een indrukwekkende accuduur hebben.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je nergens op inlevert. Zo ondersteunen de meeste in-ears in deze prijsklasse geen premium bluetoothcodecs als LDAC of aptX, al zijn er wel uitzonderingen op de regel. Verder hoef je geen al te luxe materialen te verwachten; het is hier echt plastic dat de klok slaat. Ook moet je in de meeste gevallen niet de allerbeste noicecancellingprestaties verlangen, en hetzelfde geldt voor de belkwaliteit.

Op de komende veertien pagina’s zullen we dertien setjes in-ears van tien verschillende fabrikanten uitgebreid aan de tand voelen, waarbij we elk setje beoordelen op basis van geluidskwaliteit, comfort, design, belkwaliteit, noisecancelling, bediening en app.

Over soundstage, dynamiek en scheiding

Om de geluidskwaliteit van hoofdtelefoons te beschrijven, maken we gebruik van termen als soundstage en dynamiek. Voor alle duidelijkheid leggen we drie belangrijke termen hieronder uit.

De soundstage, in goed Nederlands ook wel ‘geluidsbeeld’ genoemd, is de denkbeeldige, driedimensionale ruimte die wordt gevormd door het geluid uit luidsprekers of hoofdtelefoons. Deze term beschrijft de diepte, breedte en hoogte die je ervaart als je naar muziek luistert.

De term dynamiek beschrijft de variatie in volume en intensiteit in de muziek. Hoe groter de verschillen tussen zachte en krachtige passages die een speaker of hoofdtelefoon weer kan geven, hoe beter de dynamiek.

De scheiding gaat over hoe goed gedefinieerd de individuele instrumenten, stemmen en andere geluiden zijn binnen de soundstage. Zijn ze goed te volgen, dan spreken we van een goede scheiding. Klinkt het geheel als één grote, gepureerde soundsoep, dan spreken we van een slechte scheiding.

Kemar en 13 oortjes

Fresh ’n Rebel Twins Ace

Het Rotterdamse Fresh ‘n Rebel (FnR) wordt in 2025 twaalf jaar oud. Je vindt de hoofdtelefoons, in-ears en bluetoothspeakers van deze eigenzinnige fabrikant niet alleen bij de grote elektronicawinkels en -webshops, maar ook bijvoorbeeld in je plaatselijke Action. De Twins Ace is FnR’s goedkoopste setje in-ears met actieve noisecancelling aan boord. Met 55 euro is het ook meteen het goedkoopste stel anc-dopjes in deze round-up; de Sony WF-C510N kost nog 5 euro minder, maar doet niet aan actieve ruisonderdrukking.

Design en draagcomfort

Met zo’n lage prijs moet ergens bespaard worden. Zo is er voor de Ace geen app beschikbaar. Je bedient de oortjes via een klein drukgevoelig vlak in de steeltjes. Druk je een keer links, dan switch je tussen noisecancelling, transparantiemodus en geen van beide. Om muziek te pauzeren of af te spelen, druk je één keer rechts. Druk twee keer om achteruit (links) of vooruit (rechts) te skippen, of houd het knopje ingedrukt om het volume te verlagen (links) of verhogen (rechts). Er valt niets in te stellen aan de bediening, maar hij werkt wel snel en betrouwbaar. Onbedoelde commando’s komen nauwelijks voor en je tikt ook niet snel de ‘seal’ los bij het bedienen.

De oortjes ogen plastic en niet bepaald luxe, maar jongere luisteraars zullen de uitgesproken kleurstellingen vast kunnen waarderen. Ons model is volledig uitgevoerd in blauw, met blauwe steeldopjes en dito laaddoosje. De led onder het deksel van dat doosje geeft globaal aan hoe vol zijn accu is (in stappen van 25%). Het doosje is klein genoeg om in de jas- of broekzak te passen. Door het ontwerp van de laaddoos en de manier waarop de oortjes erin steken, vergt het nog best wat oefening om ze eruit te halen zonder ze te laten vallen. Zeker op een perron of in de buurt van een rooster in de stoep vonden we het best spannend om de in-ears uit het laaddoosje te vissen.

Met 4,5 gram per oortje kun je er prima langere tijd mee rondlopen. Wel zijn de drie paar meegeleverde oorkussens van wat harder en dikker materiaal dan we gewend zijn. Het ziet er bij nadere inspectie wat goedkoop uit, maar voor het draagcomfort had het bij ons geen nadelige effecten. Wel willen de oortjes wat sneller verschuiven bij felle hoofdbewegingen. De seal kan daarbij iets sneller verloren gaan dan bij de andere in-ears in deze round-up, maar dit gebeurde slechts een keer of twee tijdens het testen. Verder zijn de oortjes met hun IPX4-rating zweet- en regenbestendig.

Sound

We zijn niet zo gecharmeerd van het geluid dat uit de Ace komt. De sound is vrij lomp, mist over het hele frequentiebereik aan detail en neigt naar een schelle klank. De soundstage is de krapste van alle in-ears in deze round-up en ook wat dynamiek betreft vallen deze oortjes echt wel tegen. Met hun frequentierespons scoren de Twins Ace net geen voldoende. Ook is de scheiding onvoldoende en blijft het volume standaard wat achter bij de andere oortjes in deze vergelijking. Daarbij komt dat deze in-ears bij gebrek aan een eigen app geen EQ-functie hebben. Bovendien is het met de codecondersteuning zeer karig gesteld; verder dan SBC komen ze niet.

FR FnR Twins Ace

Omgevingsgeluid

Zonder app valt er weinig in te stellen aan de controle van omgevingsgeluid. Door in het linkersteeltje te knijpen kun je schakelen tussen anc en de transparantiemodus of beide uitschakelen, en dat was hem dan. Maar dat gezegd hebbende, die noisecancelling en transparantiemodus vallen niet tegen. In vergelijking met de andere oortjes in deze vergelijking houdt de anc van de Ace best veel tegen, behalve als je door de wind fietst of loopt. Kalme wind klinkt nog als een licht geruis op de achtergrond, maar met stevige en plotselinge windvlagen weten de oortjes zich geen raad; die briesen vrij storend door de muziek heen.

De transparantiemodus van de Twins Ace behoort tot de beste in deze round-up. Het doorgelaten omgevingsgeluid klinkt vrij natuurlijk en gesprekken om je heen zijn goed te volgen. Ook kun je jezelf voldoende horen praten in deze modus, zodat je minder snel geneigd bent je stem onnodig te verheffen.

NC Twins Ace

Accuprestaties

Van de dertien geteste oortjes heeft de Ace de kortste adem. Zonder anc (waarbij het geluid overigens een stuk dunner klinkt dan met) houden de oortjes het na zeven uur voor gezien, terwijl de accuduur met noisecancelling ingeschakeld een krappe 4,5 uur bedraagt. Daar staat tegenover dat het laaddoosje voldoende power heeft om de oortjes ruim drie keer op te laden voordat het zelf aan de lader moet. Daarbij wordt het afspelen automatisch gepauzeerd als je ze uit je oren haalt; dat helpt de accu’s te sparen. Maar ook hierbij geldt: er is geen app, dus de in-eardetectie uitschakelen kan niet. Het laaddoosje ondersteunt overigens geen draadloos laden via bijvoorbeeld een Qi-lader.

Bellen

Telefoneren met deze oortjes is niet bepaald een feest, zeker niet voor je gesprekspartner. De microfoons laten je stem nogal dof klinken en het stemvolume golft op en neer. Onder de streep ben je wel voldoende te verstaan voor je gesprekspartner, ook als je niet belt vanuit een rustige omgeving. De oortjes doen hun best om omgevingsruis weg te filteren en snoeien daarbij ook een beetje in je stem, zonder dat je echt onverstaanbaar wordt.

Originele mictestsample
Mictest FnR Twins Ace
Micruistest FnR Twins Ace

Samengevat

De Fresh ’n Rebel Twins Ace is een stel scherp geprijsde in-ears, zeker gezien de actieve noisecancellingprestaties. Die zijn voor dit prijspeil heel redelijk, al wordt windruis wel een stuk minder goed gedempt. Verder zijn het kleurrijke, maar vrij simpele oortjes zonder begeleidende app. Gelukkig werkt de drukbediening prima. Hun sound is wat lomp en schel, waarbij je bovendien genoegen moet nemen met de basale SBC-codec. Ook de belprestaties zijn niet bijzonder en de accuduur is aan de korte kant.

Pluspunten

  • Goedkoopste anc-dopjes
  • Redelijke noisecancelling
  • Goede transparantiemodus
  • IPX4-rating

Minpunten

  • Windruisdemping valt tegen
  • Geen app
  • Relatief korte accuduur
  • Lompe sound
  • Doffe belstem

Fresh ’n Rebel Twins Rise

De Twins Rise zijn al wat langer op de markt dan de Ace en zijn op het moment van schrijven een tientje duurder. We vinden ze op vrijwel alle vlakken een heel klein beetje beter. Als je je in-ears graag via een Android-app wilt bedienen, dan kun je de Rise echter overslaan. Ook hierbij gebruik je namelijk de oortjes zelf voor de bediening. Je knijpt nu niet in de steeltjes, maar drukt een knop hoog aan de zijkant van het steeltje in. De commando’s zijn precies hetzelfde als bij de Ace en werken ook in dit geval erg goed. De seal blijft dan ook prima in stand.

Design en draagcomfort

Ook deze oortjes, die in tal van kleuren verkrijgbaar zijn, hebben een plastic look-and-feel. Het geteste model heeft een vrij sobere bruine kleurstelling. De led onder het deksel van het laaddoosje geeft net als bij de Ace globaal aan hoe vol zijn accu is en doet dat wederom in stappen van 25 procent. Het doosje is relatief hoog, maar past alsnog met gemak in een jas- of broekzak. Omdat je deze in-ears niet in het doosje steekt, maar legt, tover je ze met een geruster hart uit het laaddoosje, ook als je op een winderig perron staat.

Het gewicht van 4,9 gram per oortje is vrij gemiddeld en licht genoeg om er meerdere uren achter elkaar mee rond te lopen. Wel is de ronding die in je oor drukt wat forser, waardoor je echt voelt dat je ze in hebt. Dat kan na enige tijd wat vervelend worden. Net als bij de Ace zijn de oorkussens, waarvan er drie paar worden meegeleverd, van wat harder en dikker materiaal dan we gewend zijn. Het materiaal oogt wat goedkoop, maar dat heeft niet direct gevolgen voor het draagcomfort. De oortjes blijven doorgaans prima op hun plek zitten, ook bij wat fellere hoofdbewegingen. Ook deze Fresh ‘n Rebels zijn met hun IPX4-rating zweet- en regenbestendig.

Sound

In vergelijking met de Ace klinkt de Rise een tikkeltje beter en vooral een stuk minder schel. De soundstage is nog steeds relatief krap, maar wel iets ruimer dan bij de Ace. De dynamiek is iets minder belabberd, al verdient die nog steeds geen voldoende. De frequentierespons is bovengemiddeld binnen deze round-up en scoort een goede voldoende. Helaas bieden de Rise-oortjes, net als hun goedkopere Ace-broertjes, net niet genoeg scheiding en blijft het volume standaard wat achter bij de andere oortjes in deze vergelijking. Ook in dit geval is er geen app met EQ-functie beschikbaar en zul je genoegen moeten nemen met de basale SBC-codec.

FR FnR Twins Rise

Omgevingsgeluid

De kwaliteit van de ruisonderdrukking is zeer vergelijkbaar met die van de Ace. De Rise had bij ons een iets betere passieve afdichting, terwijl de actieve onderdrukking van de nieuwere Ace een heel klein beetje meer ruis weet op te heffen. Ook laat de Rise iets meer storende, hoge ruis horen bij forse windvlagen.

De transparantiemodus vonden we op de Rise juist iets natuurlijker klinken dan de toch al indrukwekkende bewustzijnsmodus van de Ace. Ook is je eigen stem in deze doorlaatstand nog iets duidelijker te horen, maar veel ontlopen de twee elkaar hier niet.

NC Twins Rise

Accuprestaties

De Rise-oortjes hebben zeker niet de langste adem van allemaal, maar gaan ongeveer een uur langer mee dan hun goedkopere Twins-broertjes, zowel met als zonder anc. Dat betekent dat je zonder noisecancelling vrijwel een werkdag vooruit kunt met deze in-ears, voordat ze in hun laaddoosje moeten. Dat laaddoosje kan beide oortjes zo’n drie keer bijvullen. Heb je een draadloze laadmat liggen, dan kun je het doosje ook daarmee van verse energie voorzien.

Bellen

De Twins Rise presteren heel behoorlijk als je ermee belt. De microfoons weten onze stem goed helder en zonder volumeschommelingen vast te leggen, al gaat de warmte uit je stem wel verloren. Het stemvolume had wellicht iets hoger gemogen, maar al met al ben je als beller met de Twins Rise voldoende te verstaan. Bel je vanuit een lawaaiige omgeving, dan weten de oortjes de ruis om je heen redelijk goed weg te filteren. In onze microfoonruistest vallen wat geluidsartefacten te horen en is het volume wederom aan de lage kant, maar is de verstaanbaarheid ruim voldoende.

Originele mictestsample
Mictest FnR Twins Rise
Micruistest FnR Twins Rise

Samengevat

De Fresh ’n Rebel Twins Rise is een setje in-ears met redelijke actieve noisecancelling en voldoende passieve afdichting. De plastic oortjes klinken niet slecht, maar ook niet bijzonder goed. Bovendien zul je genoegen moeten nemen met de basale SBC-codec. Voor de Twins Rise is geen Android- of iOS-app beschikbaar, dus je bedient ze voornamelijk via hun drukknopjes, wat gelukkig wel naar behoren werkt. Ook de transparantiemodus zit goed in elkaar. De accuduur is niet bijzonder, maar als beller ben je wel oké te verstaan.

Pluspunten

  • Redelijke noisecancelling
  • Goede transparantiemodus
  • Goede drukbediening
  • IPX4-rating

Minpunten

  • Windruisdemping valt tegen
  • Geen app
  • Alleen SBC-codec
  • Ronding drukt tegen oor

Huawei FreeBuds 6i

De FreeBuds 6i van het Chinese Huawei koop je voor zo’n 80 euro. Dit setje voelt alvast iets luxer aan met zijn compacte, matzwarte laaddoosje. De oortjes zelf zijn van glossy zwart plastic gemaakt. Net als bij de Twins Ace steek je de in-ears verticaal in het laaddoosje, maar in dit geval is er wat meer ruimte om je vingers goed rond de oortjes te krijgen. Je tovert ze dan ook zonder moeite tevoorschijn. Bovendien zijn de oortjes met hun hogere IP54-rating niet alleen regen- en zweetproof, maar ook stofdicht.

Draagcomfort

Ook Huawei levert drie paar oorkussens mee, in dit geval gaat het om de gebruikelijke, zachte siliconen eartips. De vorm van de in-ears is plezierig, zonder een al te grote bolling aan de oorkant. Daardoor zitten de oortjes erg lekker als je ze langere tijd achtereen in hebt. Wel zijn deze FreeBuds 6i de zwaarste oortjes uit deze round-up. We ervoeren een stevige fit met deze in-ears, ook bij sportieve activiteiten blijven ze muurvast zitten. Helaas zitten de verder prima oorkussens via een erg korte nozzle aan de in-ears vast, waardoor ze iets te makkelijk losschieten als je de oortjes uitneemt, resulterend in losse eartips in je oor. Tijdens het testen moest ik enkele keren de losgeschoten eartips met mijn vingernagels uit mijn oren vissen.

Bediening en app

Je kunt de oortjes bedienen door op de buitenkanten van de steeltjes te tikken of vegen. Huawei is zo slim geweest om enkelvoudige tikjes compleet te negeren, je moet minstens twee keer tikken of het aanraakvlak langer aangetikt houden om een commando te geven. Dat helpt onbedoelde tikjes te voorkomen. De bediening is tot op zekere hoogte instelbaar. Zo kun je elk type tikcommando uitschakelen of er een beperkt aantal opdrachten aan koppelen. Het werkt allemaal best goed, met slechts een kleine vertraging tussen input en reactie. Schakel je veegcommando’s in voor de volumebediening, dan moet je wel uitkijken dat je de seal niet opheft door te wild te vegen.

Het instellen van de bediening en andere functies doe je via Huaweis app AI Life. Zoals we van de Chinese fabrikant gewend zijn, moet je wel wat extra moeite doen om de app op je Android-telefoon te installeren; deze staat immers niet in de Play Store. In dit geval moet je via je browser eerst de app Huawei AppGallery downloaden en installeren. Vanuit die app kun je vervolgens AI Life opsporen en op je smartphone zetten.

Heb je dat eenmaal achter de rug, dan heb je een prima functionerende bedieningsapp in handen. Via AI Life zie je de laadpercentages van je oortjes en hun laaddoosje, kun je de tikbediening bewerken, kiezen tussen hoogste audiokwaliteit en stabielste verbinding, updates binnenhalen, je zoekgeraakte oordopjes terugvinden en een pasvormtest doen. Ook geef je hier aan of je oortjes automatisch de muziek moeten pauzeren als je ze uitneemt, kun je een optie voor lage audiolatentie activeren en de sound aanpassen via een equalizer. Voor fans van stemassistenten hebben deze oortjes een streepje voor op de rest, want ze ondersteunen zo’n beetje alle gangbare assistenten op Google- en Apple-telefoons.

Huawei FreeBuds 6i - appscreensHuawei FreeBuds 6i - appscreensHuawei FreeBuds 6i - appscreensHuawei FreeBuds 6i - appscreens

Sound

De FreeBuds 6i zijn voorzien van een driver met een diameter van 11mm en dat is vrij gemiddeld binnen dit testveld. Het volume dat eruit komt is echter bovengemiddeld; deze oortjes zijn samen met Samsung Galaxy Buds FE de luidste van allemaal. De sound die eruit komt is minder indrukwekkend, maar zeker niet slecht. De soundstage is duidelijk ruimer dan die van beide Twins-setjes, maar binnen deze round-up gemiddeld en daarmee alsnog aan de krappe kant.

De dynamiek valt tegen en laat de oortjes wat vlak klinken, terwijl er nauwelijks scheiding is tussen instrumenten in de muziek; in vergelijking met de betere audio-oortjes klinkt muziek meer als één grote soundsoep. Deze FreeBuds laten wat detail liggen in het hoge en middenbereik en hoewel bassen goed te horen zijn, beuken ze niet echt. Huawei levert een uitgebreide 10-bands equalizer via de app, maar deze helpt onvoldoende om die minpuntjes glad te strijken. Zodra we bijvoorbeeld de bassen een beetje extra aanzetten, raken ze al licht overstuurd. We vinden het extra jammer dat de geluidskwaliteit wat tegenvalt, omdat de FreeBuds 6i verder juist erg compleet zijn. Zo ondersteunen ze naast de gangbare SBC- en AAC-codecs ook de hires codecs LDAC en L2HC.

FR Huawei FreeBuds 6i

Omgevingsgeluid

De noisecancelling van de FreeBuds 6i werkt prima, maar is niet per se indrukwekkend. Zowel de passieve afdichting als de actieve ruisonderdrukking presteert gemiddeld voor dit prijspeil. De seal in je oren maakt je voetstappen en andere geluiden uit je lichaam duidelijker hoorbaar dan de andere oortjes in deze test. Ook horen we meer laagtonig gerommel als we de muziek uitzetten. Windruis weet dit model wel redelijk naar de achtergrond te dringen. Alleen heftige, plotselinge windvlagen leveren een wat luider geknisper op, maar niet zo luid dat dit de muziek overstemt. Fijn is wel dat je de mate van ruisonderdrukking via de app kunt instellen op drie niveaus. Ook kun je kiezen voor ‘adaptive’ noisecancelling, waarbij de oortjes schakelen tussen de verschillende anc-niveaus op basis van de hoeveelheid omgevingsgeluid.

De ambientmode, waarbij omgevingsgeluid juist door de microfoons wordt doorgespeeld naar je oren, verdient een ruime voldoende. We vinden deze functie op deze Huawei-oortjes net iets minder goed dan op de Fresh ‘n Rebels op de vorige pagina’s, omdat je jezelf minder duidelijk hoort praten in de transparantiemodus. Wel kun je via de app als extraatje een spraakmodus activeren bij gebruik van de ambientmode. Hierbij wordt iets meer nadruk gelegd op versterking van stemgeluid, wat het iets makkelijker maakt om gesprekken te volgen.

NC FreeBuds 6i

Accuprestaties

De accu’s van de FreeBuds 6i zijn oké, zonder hoge ogen te gooien. Met anc ingeschakeld houden de oortjes het na 5,5 uur voor gezien. Zonder noisecancelling kun je er een ruime werkdag mee voort. Met het laaddoosje kun je ze zo’n drie keer volledig opladen, voordat het zelf aan de lader moet. Draadloze opladers worden niet ondersteund.

Bellen

We vinden ons stemgeluid wat robotisch klinken als we bellen met deze oortjes. Maar het stemvolume is goed en vrij van schommelingen, waardoor we onder de streep goed te verstaan zijn. Bellen op rumoerige plekken maakt dat de oortjes snoeien in zowel het omgevingsgeluid als je eigen stem, waardoor kleine delen van de boodschap wegvallen. Maar door het goede, krachtige stemvolume scoort de verstaanbaarheid hier een nipte voldoende.

Originele mictestsample
Mictest Huawei FreeBuds 6i
Micruistest Huawei FreeBuds 6i

Samengevat

De Huawei FreeBuds 6i is een stel betaalbare in-ears met aardig wat extra features, zoals ondersteuning voor hires codec LDAC. De AI Life-bedieningsapp van Huawei vergt wat extra moeite om te installeren, maar werkt uitstekend. Ook de tikbediening zit goed in elkaar. Helaas valt de geluidskwaliteit tegen; het volume is goed, maar de oortjes klinken te vlak. De noisecancelling is niet zo bijzonder en levert storende bijgeluiden op, al werkt de windruisdemping best aardig. De accuduur is geen uitschieter, maar wel voldoende. Bij het bellen laten ze je een beetje blikkerig klinken, maar ben je dankzij het stevige volume toch te verstaan.

Pluspunten

  • LDAC-support
  • Goede tikbediening
  • IP54-rating
  • Stevig volume

Minpunten

  • Vlakke sound
  • Anc geen uitschieter
  • Gedoe om app te installeren
  • Eartips kunnen losraken in oor

Getest

Huawei FreeBuds 6i (Zwart)

Prijs bij publicatie: € 78,98

Vanaf € 79,-

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (3)

JBL Live Pro 2 TWS

De Live Pro 2 TWS van JBL wordt in juli drie jaar oud. Ooit kostten ze nog 150 euro, maar inmiddels haal je deze luxe ogende oortjes voor zo’n 80 euro in huis. Ook in dit geval gaat het om in-ears met een steeltje. De buitenkant van dat steeltje ziet er chic uit met zijn glanzende oppervlak met metaallook en hetzelfde kunnen we zeggen van het compacte laaddoosje met afgeronde hoeken. De in-ears zijn met hun IPX5-rating bestand tegen waterstralen, waarmee ze nog iets beter beschermd zijn tegen water dan de vele IPX4-oortjes in deze round-up. Net als de Huawei FreeBuds 6i leg je de oortjes in hun doosje, waardoor je ze makkelijk in het doosje plaatst en ze er weer uit haalt.

Draagcomfort

De vorm van de in-ears lijkt een beetje op die van de FreeBuds. De driverbehuizing bolt niet te ver uit, waardoor deze niet hinderlijk tegen je oor drukt. Daarbij zijn de oortjes met 4,8g per stuk lekker licht, waardoor je ze langdurig kunt dragen zonder tegen irritaties aan te lopen. Van de zachte siliconen oorkussens worden ook ditmaal drie paar meegeleverd, dat zal doorgaans genoeg zijn om een goede fit te kunnen vinden. Die fit is bovendien zeer stabiel, ook bij sportieve activiteiten. De Live 2 Pro behoort dan ook tot de comfortabelste oortjes in deze vergelijking.

Bediening en app

Als je een Android-telefoon hebt, kun je de oortjes instellen via de JBL Headphones-app. Bij nieuwere JBL-hoofdtelefoons is de app ingedeeld in een aantal tabbladen, maar bij de Live Pro 2 vinden we alle opties onder elkaar op één pagina. Bovenin wordt de accustatus getoond van elk oortje en het laaddoosje, en daaronder stel je onder meer de Ambient Sound-regelaar en de Equalizer in. Verder kun je schakelen tussen een audio- en videomodus (met respectievelijk een voorkeur voor audiokwaliteit en lage latentie), de in-eardetectie in- of uitschakelen, de balans tussen links en rechts aanpassen, een pieptoon afspelen op je zoekgeraakte oordopjes en een spraakassistent instellen. Net als bij de FreeBuds worden alle gangbare assistenten ondersteund, ook Apple Siri.

Je kunt de oortjes uiteraard bedienen met tikjes. Via de app kun je een bepaalde groep commando’s toewijzen aan het linker- en rechteroortje. Aangezien er drie groepen zijn (afspeelregelaar, volumeregelaar en Ambient Sound-regelaar), valt er altijd eentje buiten de boot. Wat meer keuzevrijheid hierin was wel fijn geweest. De tikbediening via de aanraakgevoelige buitenkant van de steeltjes werkt overigens prima; de auditieve feedback is snel genoeg. Vegen wordt niet ondersteund, maar dat betekent ook dat je niet snel de afdichting verstoort als je de oortjes bedient.

JBL Live Pro 2 TWS appscreensJBL Live Pro 2 TWS appscreensJBL Live Pro 2 TWS appscreensJBL Live Pro 2 TWS appscreens

Sound

De codecondersteuning blijft beperkt tot de standaardopties, namelijk SBC en AAC. Toch vinden we de Live Pro 2 het best klinkende stel in-ears uit deze vergelijking. Ze hebben een lekker ruime soundstage, zoals je die doorgaans pas zou verwachten bij oortjes van ruim boven de 100 euro. Ook geeft dit model net wat meer scheiding aan individuele instrumenten dan we bij andere oortjes horen. De dynamiek is voor het prijspeil ruim voldoende, maar in vergelijking met duurdere oortjes blijft de Live Pro 2 hier wel duidelijk iets achter. De frequentierespons is uitstekend en de sound voldoende warm, gebalanceerd en gedetailleerd. Daarbij kun je de balans via de equalizer in de app prima naar eigen smaak aanpassen, zonder dat bepaalde frequenties overstuurd klinken.

FR JBL Live Pro 2 TWS

Omgevingsgeluid

Noisecancellingalgoritmen worden met elke generatie in-ears beter. Dat verklaart mogelijk waarom deze bijna drie jaar oude oortjes geen al te krachtige anc hebben. De passieve afdichting is gemiddeld voor dit testveld, maar de actieve onderdrukking zeker niet. Alleen de anc van de − eveneens wat oudere − Sony WF-C700N imponeert nog minder. Dat de JBL-app je bovengemiddeld veel anc-opties biedt, inclusief instelbare niveaus, lekkagecompensatie, ‘compensatie gehoorgang’ en adaptieve anc, is leuk en aardig, maar ook een beetje overbodig. Wel stoorden we ons minder dan gemiddeld aan laagtonig gerommel door de passieve seal als we geen muziek afspeelden. Windgeluiden blijven voldoende op de achtergrond, behalve als de wind te plotseling opsteekt of van richting verandert.

De ambientmode is wel een positieve uitschieter. Ook hiervoor kun je in de app een niveau instellen. Op de hogere niveaus kun je geluiden en gesprekken om je heen prima verstaan, ook zonder muziek te pauzeren. De lagere niveaus zijn handig om je omgeving te verstaan als je niet naar muziek luistert. De klank is erg natuurlijk, maar je eigen stem wordt standaard onvoldoende versterkt. Dat geeft al snel de neiging om je stem onnodig te verheffen. Wil je jezelf ook goed kunnen horen, dan kun je beter de TalkThru-functie inschakelen; hierbij wordt het volume van muziek sterk verlaagd, terwijl je eigen stem en geluiden in je omgeving versterkt worden.

NC JBL Live Pro 2

Accuprestaties

De JBL Live Pro 2 TWS heeft zeker niet de langste adem van alle in-ears in deze round-up, maar de accuduur stelt alsnog niet teleur. Vooral met anc ingeschakeld gaan de oortjes relatief lang mee, bijna een volledige werkdag. Laat je noisecancelling uit, dan kun je de in-ears zelfs bijna tien uur lang buiten hun doosje gebruiken. Het laaddoosje, dat ook draadloos kan worden opgeladen, kan beide oortjes drie keer van een verse lading voorzien.

Bellen

De microfoons van de Live Pro 2 produceren een helder stemgeluid, maar de warmte uit je stem gaat wel grotendeels verloren. Het stemvolume schommelt heel lichtjes en is iets aan de lage kant, maar door het heldere karakter ben je wel voldoende verstaanbaar. Ook in onze microfoonruisdempingstest staat dit al wat oudere setje prima zijn mannetje. In een rumoerige omgeving is het volume van je stem zelfs bovengemiddeld. Wel klinken er ook wat artefacten door en wordt er iets gesnoeid in je stem, maar al met al is de verstaanbaarheid zeker voldoende. In de app vind je bovendien een VoiceAware-optie, waarmee je kunt instellen hoe hard je je eigen stem wilt terughoren tijdens het bellen voor een natuurlijker belgeluid. Dat maakt het bellen ook voor jezelf een stuk fijner.

Originele mictestsample
Mictest JBL Live Pro 2 TWS
Micruistest JBL Live Pro 2 TWS

Samengevat

De JBL Live Pro 2 TWS is een setje relatief comfortabele in-ears dat er best luxe uitziet. Bovendien klinken de oortjes erg goed voor hun prijs, met een ruime soundstage, een redelijke dynamiek en voldoende warmte en detail. Daar staat tegenover dat de noisecancelling van deze drie jaar oude dopjes inmiddels wat tegenvalt. De transparantiemodus weet wel te overtuigen, net als de belprestaties. Bovendien biedt de JBL-app meer dan genoeg opties, al valt tegen dat we niet alles kunnen regelen met tikjes. De accuduur is niet de langste, maar bijna een volledige werkdag mét anc zal voor de meesten volstaan.

Pluspunten

  • Prima geluidskwaliteit
  • Goede transparantiemodus
  • IPX5-rating
  • Nette belprestaties
  • Erg comfortabel

Minpunten

  • Anc-prestaties blijven achter
  • Tikbediening goed maar beperkt
Tweakers zegt: Great value

Getest

JBL Live Pro 2TWS (Zwart)

Prijs bij publicatie: € 79,99

Vanaf € 83,-

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (4)

JBL Tune Beam 2

De JBL Tune Beam 2 kwam afgelopen december uit en is daarmee een flink stuk nieuwer dan de Live Pro 2. Hoewel ze een adviesprijs van 100 euro hebben, willen bepaalde winkeliers nog wel eens stunten met sommige kleurstellingen. Zo is de doorzichtige, zwarte variant op het moment van schrijven voor 81 euro te koop. Daarvoor krijg je een stel oortjes met steeltjes die er, in tegenstelling tot de Live Pro 2, eerder stoer uitzien dan luxe. In dit geval steek je de in-ears in het meegeleverde laaddoosje, waardoor voorzichtigheid geboden is als je ze uit het doosje haalt; je laat ze al snel uit je vingers glippen. Net als de Huawei FreeBuds 6i hebben deze nieuwe JBL-oortjes een IP54-rating, wat betekent dat ze stof-, zweet- en spatwaterdicht zijn.

Draagcomfort

Deze in-ears en hun doosje zijn iets groter en dikker dan de Live Pro 2. Ook zijn de oortjes met 5,2g per stuk een klein tikkeltje zwaarder. We merkten wel dat ze goed op hun plek blijven zitten, zelfs tijdens het sporten. De fit voelt zelfs nog iets steviger aan dan bij de Live Pro 2. Hoewel de oortjes een fractie groter zijn, duwen ze niet meer tegen je oor, dus ook daar zul je niet snel last van hebben. Ook nu worden weer drie paar eartips meegeleverd. De siliconen oorkussens van de Tune Beam 2 voelen net zo fijn aan als die van hun oudere broertje.

Bediening en app

De tikbediening via de steeltjes werkt exact hetzelfde als bij de Live Pro 2 en kent ook dezelfde instelmogelijkheden. De auditieve feedback is in dit geval nog iets sneller, we zouden deze bijna direct kunnen noemen. Maar ook in dit geval hadden we graag iets meer vrijheid gehad bij het instellen van de tikbediening.

Hoewel je de Tune Beam 2 op Android kunt instellen met dezelfde JBL Headphones-app als de Live Pro 2, is de app in dit geval wel anders ingedeeld. Bovenin zie je nog steeds de laadpercentages van elk oortje en het doosje, maar daaronder zijn alle functies verspreid over drie tabbladen. Dat oogt een stuk overzichtelijker. De oortjes hebben enkele functies die bij de Live Pro 2 ontbreken en vice versa. Zo vind je op het tabblad Diversen de optie om gedurende een vooraf bepaald tijdsbestek 'Relax-geluiden' af te spelen, zoals golvend water, bosgeluiden of een knisperend kampvuur. De in-eardetectie, die muziek automatisch pauzeert wanneer je de oortjes uitdoet, kun je ondertussen bij de Tune Beam 2 niet uitschakelen.

JBL Tune Beam 2 appscreensJBL Tune Beam 2 appscreensJBL Tune Beam 2 appscreensJBL Tune Beam 2 appscreens

Sound

De JBL Tune Beam 2 klinkt goed, maar zijn sound is op vrijwel alle vlakken net iets minder dan die van de Live Pro 2. De soundstage is een klein stapje smaller, instrumenten hebben iets minder scheiding en de dynamiek ligt net een stapje lager. Deze verschillen zijn echter vrij subtiel. Duidelijker is dat de Tune Beam 2 nog een tikkeltje warmer klinkt, met iets stevigere bassen. De Live Pro 2 stelt daar meer detail in het hogere en middenbereik tegenover, waardoor muziek in die regionen net wat meer sprankelt. Overigens is het aantal ondersteunde audiocodecs ook ditmaal beperkt tot de twee meest gangbare: SBC en AAC.

De Tune Beam 2 heeft dezelfde 10-band equalizer als zijn oudere broer, maar je kunt de app ook een EQ-profiel laten maken aan de hand van een gehoortest. JBL noemt dit Personi-Fi. De test leverde in ons geval een fijne, heldere sound op zonder aan warmte in te boeten. Ook heeft de Tune Beam 2 een Spatial Sound-optie met aparte presets voor film, muziek en games. Deze feature laat de audio ruimtelijker klinken, wat sommigen misschien fijn vinden in films en games. Voor gewone muziek zouden we deze optie echter links laten liggen, want je stereotracks gaan er niet beter van klinken. Waar je muziek ook niet beter van gaat klinken, maar wat wel kan helpen je oren in goede conditie te houden, is een volumebegrenzer; als je deze inschakelt, beperkt de app het afspeelvolume tot 85dB.

FR JBL Tune Beam 2

Omgevingsgeluid

De actieve noisecancelling van de Tune Beam 2 is een stukje krachtiger dan bij de Live Pro 2 en zelfs nipt het best van alle in-ears in deze vergelijking. Hetzelfde kunnen we zeggen van de passieve afdichting. Ook windruis wordt vrij adequaat buiten de deur gehouden. Plotselinge, krachtige windvlagen klinken zoals altijd iets luider, maar doorgaans hoor je stevige wind enkel terug als een lichte ruis op de achtergrond. De Tune Beam 2 heeft wel iets minder uitgebreide anc-opties in de app dan de Live Pro 2, maar je kunt nog wel zelf een anc- of ambientmodeniveau instellen. De ambientmode werkt haast even goed als bij de Live Pro 2, maar ook hier kun je beter voor TalkThru kiezen als je ook je eigen stem goed wilt kunnen horen.

NC JBL Tune Beam 2

Accuprestaties

De Tune Beam 2 was al een indrukwekkend stel in-ears voor zijn prijs, maar de accuduur is helemaal imposant. Met anc ingeschakeld gaan de oortjes ruim 9,5 uur mee zonder in hun laaddoosje te hoeven. Met anc uitgeschakeld loopt de accuduur zelfs op tot vijftien uur. Dat is met gemak de beste accuduur uit deze round-up. Ook in dit geval heeft het meegeleverde laaddoosje genoeg capaciteit om beide oortjes drie keer volledig op te laden. Helaas ondersteunt het doosje zelf geen draadloze laders.

Bellen

De belprestaties van Tune Beam 2 vallen juist wat tegen, al scoren de oortjes in beide microfoontests wel een voldoende. We vinden onze stem via de microfoons erg schel klinken, waarbij het volume aan de lage kant is. Ook in de microfoonruisdempingstest komt onze stem schel over, terwijl het gesnoei in de ruis wat geluidsartefacten oplevert en wat kleine hapjes uit onze boodschap haalt. Het volume is in deze test echter wel voldoende. Net als de Live Pro 2 heeft de Tune Beam 2 een VoiceAware-functie om je eigen stem goed te kunnen horen tijdens het bellen. Daarnaast kun je beide belstemmen wat helderder of juist warmer laten klinken via de app.

Originele mictestsample
Mictest JBL Tune Beam 2
Micruistest JBL Tune Beam 2

Samengevat

De JBL Tune Beam 2 is een stoer, maar vrij comfortabel setje in-ears met een nette IP54-rating. Deze oortjes vertonen voor deze prijsklasse uitstekende anc-prestaties. De tikbediening is erg soepel dankzij de vrijwel directe auditieve feedback, al valt tegen dat we niet alles kunnen regelen met tikjes. De Tune Beam 2 klinkt goed, niet zo goed als de JBL Live Pro 2, maar wel wat warmer. De JBL-app biedt veel instelopties, waaronder ook spatial sound en een automatische EQ-setting op basis van een gehoortest. Bellen is niets bijzonders, maar wel oké. De Tune Beam 2 is echter heer en meester onder de honderd euro als het om de accuduur gaat.

Pluspunten

  • Zeer lange accuduur
  • Warme sound
  • Goede noisecancelling
  • IP54-rating
  • Uitgebreide app

Minpunten

  • Schelle belstem
  • Tikbediening goed maar beperkt
Tweakers zegt: Excellent

Getest

JBL Tune Beam 2 (Zwart)

Prijs bij publicatie: € 99,95

Vanaf € 86,-

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (6)

Motorola Moto Buds+

De zwarte Motorola Moto Buds+ haal je voor ruim 70 euro in huis, al is er ook een beide variant die op het moment van schrijven nog steeds 100 euro kost. Deze plastic in-ears hebben een matzwarte afwerking die slechts wordt doorbroken door een spiegelende ovale ring aan de buitenkant. De oortjes liggen plat in hun laaddoosje en laten zich daardoor eenvoudig uitnemen. Dat laaddoosje heeft een gemiddeld formaat, maar is wel lekker dun en past dan ook met gemak in je broekzak. Een IP-rating is er niet, maar Motorola adverteert dat de oortjes waterafstotend zijn. We betwijfelen of dat genoeg is om langdurig gebruik in de regen en bij zweterige sportactiviteiten te doorstaan.

Draagcomfort

Met hun 4,2g zijn het de lichtste oortjes van het hele testveld. Ze hebben ook de meest gestroomlijnde vorm van alle dopjes-met-steeltje, waardoor ze nauwelijks tegen de binnenkant van je oor drukken. Ze voelen licht en fijn in je oor, ook als je ze urenlang in hebt. De fit is niet de allerstabielste, want de oortjes kunnen iets verschuiven bij heftige hoofdbewegingen, maar de seal blijft ook dan vaak behouden. Je krijgt ook hier weer drie maten zachte eartips meegeleverd.

Bediening en app

Ook de Moto Buds+ kun je bedienen door tegen de buitenkant van de steeltjes te tikken. Motorola heeft er net als Huawei voor gekozen om enkele tikken te negeren, waardoor het risico op onbedoelde bedieningscommando's klein is. Hierdoor blijven er in dit geval echter maar drie tikacties over per oortje: twee keer tikken, drie keer tikken en aangetikt houden. Daarbij kun je 'aangetikt houden' alleen toewijzen aan het schakelen tussen ambientmodi of het oproepen van de ingebouwde spraakassistent van je telefoon, en niet aan de volumebediening. Dat beperkt het nut van de bediening met tikjes enigszins. Ook vinden we de reactie op met name dubbele tikjes iets te lang duren om er fijn mee te werken.

Op Android-telefoons kun je de oortjes instellen met de app Moto Buds. De app is logisch ingedeeld. Helaas zie je bovenaan het hoofdscherm alleen de accustatus per oortje en niet de laadstatus van het bijbehorende doosje. Verder is de software compleet genoeg, met onder meer een zelf instelbare equalizer met tien schuiven, een schuif waarmee je overschakelt naar een 'Gamemodus' met lagere latentie (maar ook lagere audiokwaliteit), de mogelijkheid om in-eardetectie uit te schakelen, een pasvormtest en een eigen zoekfunctie voor als je je dopjes kwijt bent. Er zijn overigens ook opties die op niet-Motorola-toestellen ontoegankelijk zijn, zoals 'Ruimtelijke audio'.

Moto Buds+ appscreensMoto Buds+ appscreensMoto Buds+ appscreens

Sound

Naast het 'Sound by Bose'-logo op het laaddoosje beloven ook de overige audiospecificaties veel goeds. De Moto Buds+ hebben een dubbele driver met een unit van 11mm voor de lage frequenties en een losse trebledriver van 6mm. Ook ondersteunen de oortjes niet alleen de gangbare SBC- en AAC-codecs, maar ook de hires LDHC-bluetoothindeling. Koppel je ze met een capabele Motorola-smartphone, dan kunnen de in-ears zelfs overweg met Dolby Atmos en Dolby Headtracking.

Helaas valt de praktijk tegen. Niet dat de oortjes slecht klinken, absoluut niet, maar ze springen er ook niet uit. De soundstage blijft net wat achter bij de JBL's, bijvoorbeeld. Er is voldoende hoogdetail, maar de bassen zijn standaard wat te zwak afgesteld. Als we die via de equalizer wat oppompen, maakt dat een hoop goed, maar is bij hogere volumes vervorming hoorbaar. De oortjes zijn van zichzelf lekker luid, maar de sound is al met al iets aan de dunne kant. Daar staat wel tegenover dat het geluidskarakter niet of nauwelijks verandert als je noisecancelling uitgeschakeld laat; de meeste oortjes klinken dan wat dunner, maar daar hebben de Moto Buds+ geen last van.

FR Moto Buds+

Omgevingsgeluid

De passieve noisecancelling van de Moto Buds+ is nogal gemiddeld voor het prijsbereik. Als je over straat loopt, krijg je het geluid van langsrijdende auto's en fietsers alsnog enigszins mee. De actieve noisecancelling doet het wel bovengemiddeld. Windruis blijft echter hoorbaar, overigens zonder dat het de muziek overstemt. Heb je de oortjes in zonder iets af te spelen, dan hoor je duidelijk wat laagtonig gerommel door de seal.

Ook met de transparantiemodus ingeschakeld is een lichte gons te horen als je je hoofd beweegt. Deze modus klinkt verder natuurlijk genoeg en gesprekken zijn goed te volgen, waarbij ook je eigen stem voldoende wordt versterkt. Aan de omgevingsgeluidcontrole valt verder overigens niet heel veel in te stellen; je kunt schakelen tussen de verschillende modi en er is ook een adaptieve ruisonderdrukkingsfunctie, maar dat was hem ook wel.

NC Moto Buds+

Accuprestaties

De compacte en lichte oortjes blinken niet uit in accuduur; ze zijn nog net geen hekkensluiter. In de praktijk betekent dit dat ze het zonder actieve noisecancelling net geen volledige werkdag uithouden en met anc er na een kleine vijf uur mee ophouden. Het laaddoosje, dat ook draadloos opladen ondersteunt, kan beide oortjes ongeveer 3,5 keer volledig opladen voordat het zelf leeg is.

Bellen

Tot nu toe weten de Moto Buds+ nergens echt mee op te vallen, maar dat stopt hier. Ze hebben namelijk de fijnste belmicrofoons van deze round-up. Je stem komt warm, luid en duidelijk over, zonder vervelende volumeschommelingen. In onze ruistest blijven deze in-ears ook goed overeind. Door de ruisonderdrukking klinkt je stem hierbij wat doffer, terwijl de ruis nog enigszins is te horen in de vorm van een zachte sis, maar de boodschap komt voldoende luid door.

Originele mictestsample
Mictest Motorola Moto Buds+
Micruistest Motorola Moto Buds+

Samengevat

De Motorola Moto Buds+ zijn zeer lichte in-ears die een IP-rating ontberen. Wel kunnen ze overweg met de hires LDAC-codec en ondersteunen ze in combinatie met ondersteunde Motorola-telefoons zelfs Dolby Atmos en Dolby Head Tracking. Helaas klinken de Moto Buds+ wat dunnetjes door de iets te laag afgestelde bassen. De actieve noisecancelling is oké, maar de passieve afdichting en windruisdemping vallen wat tegen. De accuduur is niet bijster indrukwekkend, maar de belprestaties juist wel; met deze oortjes in kom je luid, duidelijk en warm over op je gesprekspartner.

Pluspunten

  • Goede belprestaties
  • LDAC-support
  • Goede anc …

Minpunten

  • … maar windruisdemping valt tegen
  • Dunne sound
  • Geen IP-rating
  • Beperkte accuduur
Tweakers zegt: Great value

Getest

Motorola Moto Buds+ (Grafiet)

Prijs bij publicatie: € 73,54

Vanaf € 68,79

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (2)

OnePlus Nord Buds 3 Pro

De OnePlus Nord Buds 3 Pro is met 57 euro een van drie goedkoopste setjes uit deze round-up. We testten de zwarte versie, maar er is ook een blauwe variant verkrijgbaar. De glossy plastic oortjes steek je verticaal in een klein ovalen laaddoosje dat eenvoudig in een broek- of jaszak past. Hierdoor is het wel altijd een beetje priegelen om ze weer uit het doosje te halen. Ze hebben een relatief hoge IP-rating; met IP55 zijn de oortjes stofdicht en bestand tegen waterstralen.

Draagcomfort

In de verpakking vind je drie paar eartips, waarmee voor de meeste oren een goede fit te vinden is. De lichte oortjes (4,4g per stuk) hebben bijna dezelfde gestroomlijnde vorm als de Moto Buds+, waardoor ze niet hinderlijk tegen de binnenkant van je oren drukken. Je kunt ze gerust uren aaneen inhouden, zonder dat ze gaan storen. Net als de Motorola-oortjes kunnen de Buds 3 Pro wat verschuiven bij heftige bewegingen, maar in dit geval heeft dat wat vaker gevolgen voor de seal, waardoor je ze weer even aan moet duwen.

App en bediening

Als je een OnePlus-telefoon hebt kun je ze instellen via de ingebouwde menu's. Anders kun je de app HeyMelody installeren (zowel voor Android als iOS). In deze overzichtelijk ingedeelde app zie je de laadstatus per oortje, maar niet die van het laaddoosje. Verder kun je er de ruisonderdrukking instellen, een equalizersetting kiezen of maken, de Gamemodus activeren voor kortere latentie in ruil voor mindere audiokwaliteit, dubbele verbinding inschakelen en een luide pieptoon afspelen op de oortjes, mocht je ze kwijt zijn.

Ook kun je hier de tikbediening aanpassen of uitschakelen. Er zijn vijf verschillende commando's per oortje, maar welke bedieningsfuncties je kunt toewijzen verschilt per commando. Je hebt hierbij dus geen volledige vrijheid. In dit geval heb je wel zelf de keuze of je enkele tikjes wilt gebruiken of liever uitschakelt om onbedoelde tikcommando's te voorkomen. De bediening werkt best oké. Een geduldige aanpak is wel geboden, want er is een duidelijk merkbare vertraging tussen tikjes en de bijbehorende auditieve feedback.

OnePlus Nord Buds 3 Pro appscreensOnePlus Nord Buds 3 Pro appscreensOnePlus Nord Buds 3 Pro appscreensOnePlus Nord Buds 3 Pro appscreens

Sound

De OnePlus Nord Buds 3 Pro ondersteunen de gangbare SBC- en AAC-audiocodecs en zijn voorzien van een stevige 12,4mm-driver, de grootste van alle in-ears in deze round-up. Maar dat betekent helaas niet dat ze de beste sound hebben. Als we de EQ ongemoeid laten, klinken ze zelfs vrij dun en schel. Als we de EQ-preset 'Lage tonen' selecteren en de BassWave-schuif naar rechts slepen, wordt de sound al wat warmer. Maar ook dan zijn de midden- en hogere frequenties nog iets te luidruchtig aanwezig, zonder meteen heel gedetailleerd te klinken. Daarbij is de soundstage bijna net zo krap als bij de Twins Ace. Daar staat tegenover dat de oortjes van zichzelf een stuk luider zijn, wat dat betreft kunnen ze meekomen met de JBL's en Moto Buds+. Verder kun je ook zelf een equalizerinstelling maken met behulp van zes schuiven. Hiervan kun je er drie opslaan.

FR OnePlus Nord Buds 3 Pro

Omgevingsgeluid

De noisecancelling is zoals je voor iets meer dan vijftig euro mag verwachten; niet heel indrukwekkend. De oortjes houden zowel passief als actief ongeveer net zoveel ruis tegen als de Moto Buds+ van de pagina hiervoor. Als je bijvoorbeeld met ingeschakelde noisecancelling over straat loopt, hoor je auto's voorbijkomen en ook pratende mensen zijn gewoon te horen, maar niet te verstaan. Ook de onderdrukking van windruis is niet zo indrukwekkend. Hoewel je de anc kunt instellen op drie verschillende niveaus en er ook een adaptieve modus is, gebruikten we de functie in de praktijk alleen op zijn hoogste stand. Dan heb je er tenminste nog íets aan, zeg maar.

Verder biedt de app ook de functie 'Persoonlijke ruisonderdrukking', waarbij het antigeluid zou worden aangepast op de structuur van je gehoorgang. Hiervoor moet je eerst een test doorlopen, waarbij je je hoofd niet mag bewegen en niet mag slikken. Maar wat ik ook probeerde en hoe stil ik mijn hoofd ook hield, deze test eindigde steevast in een foutmelding.

De transparante modus is ook al niet de beste. Gesprekken zijn niet goed te volgen met de oortjes in, terwijl ongewenste geluiden zoals het geruis van een airconditioning te veel worden versterkt. Dit levert geen natuurlijke sound op bij gebruik van de ambientmode. Je eigen stem wordt dan wel weer voldoende versterkt bij gebruik van deze instelling.

NC OnePlus Nord Buds 3 Pro

Accuprestaties

De accuduur van de OnePlus Nord Buds 3 Pro is bovengemiddeld. Met anc uitgeschakeld houden ze het ruim tien uur vol. Zet je noisecancelling aan, dan neemt de accuduur helaas wel met ongeveer de helft af. Het laaddoosje kan beide oortjes ruim 2,5 keer opladen voordat hij zelf moet worden opgeladen. Daarvoor moet je wel een USB-C-kabel inprikken, want draadloos laden wordt niet ondersteund.

Bellen

Onze beltests met de microfoon wijzen uit dat je prima kunt bellen met deze oortjes, maar niet vanuit een rumoerige omgeving. Zoek je eerst een rustige plek op voordat je belt, dan komt je stem wat schel over, maar ben je uitstekend te verstaan. Is er echter veel lawaai om je heen, dan snoeien de algoritmes zo rigoureus in het microfoongeluid dat delen van de boodschap wegvallen, de stem erg dun klinkt en gewoon niet luid genoeg is.

Originele mictestsample
Mictest OnePlus Nord Buds 3 Pro
Micruistest OnePlus Nord Buds 3 Pro

Samengevat

De OnePlus Nord Buds 3 Pro is een scherp geprijsd setje in-ears met een nette IP55-rating. Ze komen in een compact laaddoosje en zijn comfortabel, al willen ze bij snelle bewegingen nog weleens verschuiven. Daarbij is de tikbediening even wennen door de trage auditieve feedback. Hoewel de oortjes relatief grote drivers aan boord hebben, valt de sound wat tegen: die is aan de schelle kant, ook als je met de EQ de bassen oppompt. Verder zijn de ruisonderdrukking en transparantiemodus niet zo indrukwekkend, maar is de accuduur wel bovengemiddeld.

Pluspunten

  • Nette accuduur
  • IP55-rating
  • Compact laaddoosje
  • Comfortabel …

Minpunten

  • … maar niet de stabielste fit
  • Tikbediening vergt wat geduld
  • Schelle sound
  • Geen indrukwekkende anc

OPPO Enco Air4 Pro

De oortjes en het doosje van de OPPO Enco Air4 Pro zijn volledig wit en kosten zo'n 80 euro, maar verder lijken ze als twee druppels water op de OnePlus Nord Buds 3 Pro die we op de vorige pagina bespraken.

De gelijkenissen zijn niet beperkt tot het uiterlijk alleen. Ze hebben ook dezelfde 12,4mm-driver, hetzelfde draagcomfort en dezelfde app en bedieningsfuncties. Ook de prestaties van de noisecancelling, de transparantiemodus en belmicrofoons zijn gelijk. Lees dus vooral de vorige pagina voor meer info, dan beperken we ons hier tot de enige categorie waar nog wel wat kleine verschillen zitten: de geluidskwaliteit.

OPPO Enco Air4 Pro appscreensOPPO Enco Air4 Pro appscreensOPPO Enco Air4 Pro appscreensOPPO Enco Air4 Pro appscreens

Sound

Niet dat deze OPPO-oortjes van zichzelf zo anders klinken dan die van OnePlus Nord, maar ze ondersteunen wel een extra hires codec: LHDC. Helaas hebben ze ook een afwijkende equalizerfunctie in de HeyMelody-app. En dat heeft grote gevolgen, want zoals je op de vorige pagina kon lezen, heb je die equalizer wel echt nodig om een lekkere sound uit de oortjes te krijgen. Bij de OPPO Enco4 Air Pro bestaat die uit slechts drie presets, zonder mogelijkheid om zelf een instelling te maken of de presets aan te passen. Hierdoor blijft de sound wat ons betreft altijd te dun. Bij de OPPO's kun je daarom maar beter een aparte equalizerapp van derden installeren om toch nog een fijn geluid uit de oortjes te krijgen.

FR OPPO Enco Air4 Pro

Originele mictestsample
Mictest OPPO Enco Air4 Pro
Micruistest OPPO Enco Air4 Pro

Samengevat

De OPPO Enco Air4 Pro is een setje in-ears met een nette IP55-rating. Ze komen in een compact laaddoosje en zijn comfortabel, al willen ze bij snelle bewegingen nog weleens verschuiven. Daarbij is de tikbediening even wennen door de trage auditieve feedback. Hoewel de oortjes relatief grote drivers aan boord hebben, valt de sound wat tegen: die is aan de schelle kant, ook als je met een van de slechts drie EQ-presets de bassen oppompt. Verder zijn de ruisonderdrukking en transparantiemodus niet zo indrukwekkend, maar is de accuduur wel bovengemiddeld.

Pluspunten

  • Nette accuduur
  • IP55-rating
  • Compact laaddoosje
  • Comfortabel …

Minpunten

  • … maar niet de stabielste fit
  • Tikbediening vergt wat geduld
  • Schelle sound
  • Geen indrukwekkende anc
  • Beperkte equalizer in app

Getest

OPPO Enco Air4 Pro (Wit)

Prijs bij publicatie: € 79,99

Vanaf € 85,-

Vergelijk prijzen

Samsung Galaxy Buds FE

De Samsung Galaxy Buds FE zijn een stel steelloze in-ears van pakweg 60 euro. Ze zijn verkrijgbaar in het wit en donkergrijs; wij testten de tweede variant. Deze antracietkleurige oortjes liggen in een vierkant wit laaddoosje met afgeronde hoeken en zijn daar eenvoudig uit te vissen. Dat laaddoosje is het kleinste van het hele testveld en past daarmee ook in de krappere broek- of jaszak. De oortjes ogen vrij ingetogen en stevig, maar met hun IPX2-rating zijn ze officieel slechts bestand tegen transpiratie. Als je ermee door de regen loopt, neem je dus een risico.

Draagcomfort

In de categorie onder 100 euro kom je meer dopjes met steeltjes tegen, en de Galaxy Buds FE vormen dan ook een van de slechts drie setjes in-ears zonder steeltje. Van die drie is dit setje ook nog eens de enige die wordt geleverd met zogeheten wingtips, een soort van vleugel die helpt de oortjes op hun plek te houden. Je hebt keuze uit twee maten, terwijl er van de normale eartips drie verschillende maten worden meegeleverd. Het resultaat is dat deze oortjes de stabielste fit hebben van alle oortjes in deze test; je moet wel echt je best doen om ze uit je oren te krijgen, zonder je handen te gebruiken. Door de vorm van de oortjes voel je ze wel licht tegen de binnenkant van je oren drukken, meer dan bij de vele oortjes met steeltjes in deze round-up. Ik kon hier zelf wel aan wennen, maar als jij je daaraan stoort, zijn dit niet de fijnste oortjes om uren achtereen in te hebben.

Bediening en app

De tikbediening op deze oortjes kent een relatief korte vertraging tot je auditieve feedback hoort, en mede daardoor werkt de bediening prima. De aanraakgevoelige buitenkant van de oortjes zit op de juiste plek, zodat je ze niet per ongeluk losser tikt. Wel is het jammer dat we niet alle gewenste functies konden toewijzen aan een tikcommando. De acties voor één, twee of drie keer tikken zijn niet per oortje instelbaar, zodat je net wat tikcommando's tekortkomt.

Het instellen van de oortjes gaat via de Galaxy Wearable-app van Samsung. In deze app zie je de accupercentages van beide oortjes en het laaddoosje. Je kunt er verder schakelen tussen de omgevingsgeluidsmodi, softwareupdates binnenhalen, een pastest doen en je zoekgeraakte oortjes proberen terug te vinden door een pieptoon af te spelen. Ook is er een equalizerfunctie, maar daar heb je alleen de keuze uit zes kant-en-klare presets.

Samsung Galaxy Buds FE appscreensSamsung Galaxy Buds FE appscreensSamsung Galaxy Buds FE appscreensSamsung Galaxy Buds FE appscreens

Sound

Gelukkig is de geluidskwaliteit ook zo al in orde. De oortjes hebben − voor het prijspeil − een ruime soundstage, waarmee ze dicht in de buurt komen van de JBL Pro Live 2 TWS. Ze geven daarmee voldoende richting aan individuele instrumenten, maar kunnen de heldere scheiding van de JBL's niet evenaren. De dynamiek blijft ook wat achter, maar de oortjes zijn van zichzelf wel lekker luid. Als je deze dopjes met een geschikte Samsung-telefoon koppelt, kun je gebruikmaken van Samsungs eigen SSC-codec. In combinatie met andere apparaten ondersteunen de oortjes de gebruikelijke SBC- en AAC-codecs.

FR Samsung Galaxy Buds FE

Omgevingsgeluid

Er valt niet veel in te stellen aan de noisecancellingfunctie van de Galaxy Buds FE, maar de passieve en actieve ruisonderdrukking behoren wel tot de beste in deze round-up. De oortjes presteren hiermee ongeveer gelijk aan de Twins Ace van Fresh 'n Rebel, maar de Samsungs zijn iets beter in staat om windruis uit je oren te houden. Ook de transparantiemodus verdient een dikke voldoende met zijn natuurlijke klank en een goede versterking van je eigen stem, zodat je moeiteloos gesprekken kunt voeren zonder de oortjes uit te nemen.

NC Galaxy Buds FE

Accuprestaties

Een accuduur van negen uur zonder anc en zes uur met is goed voor een plek in de middenmoot. Hoewel het laaddoosje erg klein is, kan het beide oortjes ruim twee keer volledig opladen. Heeft het laaddoosje zelf verse energie nodig, dan moet je hem via USB-C opladen, want met draadloze laadmatten kan hij niet overweg.

Bellen

Als de Galaxy Buds FE je stem moeten filteren uit een soep aan omgevingsruis, hebben ze daar grote moeite mee. Of liever gezegd, dan lijken ze die moeite überhaupt niet te doen. In onze microfoonruisdempingstest blijft de testruis voortdurend hoorbaar, wat het voor je gesprekspartner lastig maakt om je boodschap eruit te filteren. Bel je vanuit een rustige omgeving, dan leggen de microfoons je stem helder en ook met behoud van warmte vast, al is het volume duidelijk iets te laag.

Originele mictestsample
Mictest Samsung Galaxy Buds FE
Micruistest Samsung Galaxy Buds FE

Samengevat

De Samsung Galaxy Buds FE zijn steelloze in-ears die door hun extra wingtips muurvast blijven zitten, ook tijdens het sporten. Wel drukken de forse units licht tegen de binnenkant van je oor, wat op den duur kan gaan storen. Ze leveren een goede sound, al vallen de equalizeropties van de bijbehorende app nogal tegen. De tikbediening is beperkt instelbaar, maar toch fijn door de snelle feedback. Hoewel de passieve afdichting door de oortjes goed is, is de actieve noisecancelling niet heel bijzonder. Ook de belprestaties zijn niet heel indrukwekkend.

Pluspunten

  • Stabiele fit
  • Compact laaddoosje
  • Goede sound
  • Fijne tikbediening
  • Prima anc

Minpunten

  • Forse units drukken tegen je oor
  • Tegenvallende EQ-opties in app
  • Slechts IPX2-rating

Sony WF-C510N

De nieuwe Sony WF-C510N is verkrijgbaar in het geel, blauw, wit en zwart. Wij testten de zwarte uitvoering. Deze is inmiddels te koop vanaf 39 euro en dat maakt hem het goedkoopste setje in-ears in deze round-up. De kleine, steelloze oortjes zijn ook de enige zonder actieve noisecancelling, al beschikken ze wel over een transparantiemodus. Ze liggen in een langwerpige, maar slanke laadkoker die eenvoudig is mee te nemen in de jas- of broekzak. De oortjes hebben een IPX4-rating en zijn daarmee spatwaterdicht. Je kunt er dus gerust mee door de regen fietsen.

Draagcomfort

De oortjes wegen 4,6g per stuk en zijn daarmee erg licht voor steelloze oordopjes. Ze hebben geen extra wingtips, zoals de Galaxy Buds FE, waardoor ze iets minder stabiel blijven zitten als je ermee gaat sporten. Maar ook als ze een klein beetje verschuiven, betekent dat niet automatisch dat ze meteen hun afdichting kwijtraken. Bovendien hebben deze Sony's geen uitstekende binnenkant die tegen je oor drukt, waardoor ze mogelijk fijner zijn om langdurig in te hebben. De zachte, siliconen eartips voelen net zo fijn aan als bij de meeste andere oortjes in deze round-up. Er worden ook in dit geval weer drie verschillende maten meegeleverd.

App en bediening

De volledige buitenkant van deze oortjes is een drukknop. Doordat je moet drukken in plaats van tikken, heb je niet snel last van onbedoelde 'spookbediening'. Er zit ongeveer een seconde vertraging tussen een druk op de knop en de beoogde actie, dus enig geduld is geboden. Omdat de buitenkant met het knopvlak ietwat schuin zit, moet je bovendien voorzichtig zijn om de oortjes niet los te tikken.

De bediening is beperkt instelbaar in de Sound Connect-app van Sony, want je kunt alleen kiezen of je de afspeelregelaars en ambientregelaars aan links of rechts wilt toewijzen. Welk commando wat doet, daar heb je vervolgens niets over te zeggen. De app is verder aardig compleet. Je kunt er de laadniveaus van elk oortje en laaddoosje aflezen in procenten, met daaronder informatie over de actieve audiocodec. Daarnaast vind je er allerlei instellingen zoals de omgevingsgeluidcontrole, een uitgebreide equalizer en de mogelijkheid om een voorkeur in te stellen voor geluidskwaliteit of een stabiele verbinding.

Sony WF-C510N appscreensSony WF-C510N appscreensSony WF-C510N appscreensSony WF-C510N appscreens

Sound

De compacte oortjes bevatten elk een bescheiden driver met een diameter van 6mm. Toch komt er een aardig volume uit: het zijn niet de luidste in-ears in deze round-up, maar ook zeker niet de zachtste. De soundstage is vergelijkbaar met die van de Galaxy Buds FE en dat is best indrukwekkend voor deze prijs. Daar staat tegenover dat de dynamiek duidelijk wat achterblijft, al brengen deze Sony's wel meer scheiding aan dan beide Fresh 'n Rebels en de FreeBuds 6i. Standaard is het geluidskarakter wat aan de vlakke kant, maar via de uitgebreide equalizer met handige Clear Bass-schuif valt dit aardig op te vijzelen zonder dat er al te merkbare vervorming optreedt. Dat je voor nog geen 40 euro genoegen zult moeten nemen met de standaard SBC- en AAC-audiocodecs, zal verder niemand verbazen.

FR Sony WF-C510N

Omgevingsgeluid

De WF-C510N doet niet aan actieve noisecancelling, dus jezelf helemaal afsluiten voor de buitenwereld is er niet echt bij. Toch slagen de siliconen eartips er aardig in om een eigen geluidsbubbel te creëren; de passieve afdichting is bovengemiddeld binnen dit testveld. Er is echter duidelijk een laagtonig sealgerommel te horen als er even geen muziek speelt.

Wel heb je bij deze oortjes beschikking over een transparantiemodus, waarbij het geluid om je heen door de microfoons wordt versterkt. Voor deze ambientmodus kun je in de app een niveau instellen, van 0 tot en met 20. Sony heeft deze functie goed onder de knie, met een erg natuurlijke sound tot gevolg. Bovendien kun je gericht kiezen om stemmen meer te versterken dan andere geluiden via de Focus op stem-functie. Wel is het jammer dat in deze modus niet ook automatisch je eigen stem wordt versterkt. Hierdoor kunnen gesprekspartners kraakhelder klinken, terwijl je jezelf dof terughoort.

NC Sony WF-C510N

Accuprestaties

Omdat deze oortjes geen anc hebben, hebben we enkel de accuduur zonder noisecancelling kunnen meten. Die is overigens erg goed: je kunt ruim dertien uur naar de in-ears luisteren, voordat ze in hun laaddoosje moeten. Het compacte laaddoosje kan beide oortjes vervolgens nog één keer helemaal volladen. Het laaddoosje zelf heeft overigens geen ondersteuning voor draadloos opladen.

Originele mictestsample
Mictest Sony WF-C510N
Micruistest Sony WF-C510N

Samengevat

De Sony WF-C510N is een stel in-ears zonder actieve noisecancelling, maar wel met een goede transparantiemodus. Door de passieve afdichting creëren deze oortjes alsnog een bescheiden eigen geluidsbubbel. De sound is standaard aan de vlakke kant, maar met de prima EQ-opties is dit aardig goed recht te zetten. De dynamiek blijft echter wat achter bij de betere oortjes onder 100 euro. De ‘tikbediening’ met drukknoppen voorkomt spookcommando’s, maar de lange vertraging is minder fijn.

Pluspunten

  • Lichtgewicht dopjes
  • Goede transparantiemodus
  • Geluidsbubbel door passieve seal
  • IPX4-rating

Minpunten

  • Geen actieve noisecancelling
  • Sound standaard wat vlak
  • Vertraging bij ‘tikbediening’

Getest

Sony WF-C510 (Zwart)

Prijs bij publicatie: € 39,-

Vanaf € 44,99

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (4)

Sony WF-C700N

De Sony WF-C700N wordt binnenkort twee jaar oud en er klinken geruchten dat Sony dit jaar met een opvolger komt. Maar tot die tijd is het voor pakweg 70 euro een populair setje in-ears dat, in tegenstelling tot de WF-C510N op de vorige pagina, wel over actieve noisecancelling beschikt. De WF-C700N is verkrijgbaar in wit, groen, paars en zwart. Ook deze steelloze in-ears komen in een langwerpige, kokervormige laaddoos. Het doosje is in dit geval wat ronder vormgegeven en valt iets langer uit, maar zal prima in de meeste broekzakken passen. Met hun IPX4-rating zijn ook deze Sony-oortjes weer spatwaterdicht.

Draagcomfort

Op papier lijken deze oordopjes ideaal om uren mee rond te lopen, want met 4,6 gram per oortje zijn ze licht genoeg. Ook ditmaal worden weer drie maten oorkussens meegeleverd. Om een goede seal te krijgen, moest ik deze in-ears echter behoorlijk diep in mijn oren duwen. Daardoor drukken ze ferm tegen de binnenkant van het oor en het duurde wel even voordat ik daaraan gewend was. Helaas blijkt de fit ook niet al te stabiel; tijdens het sporten merkten we dat de seal snel verloren ging door kleine verschuivingen. En zelfs tijdens een langere wandeling zul je de oortjes herhaaldelijk aan willen drukken, omdat ze na verloop van tijd vanzelf weer wat uit hun seal lijken te schuiven.

App en bediening

Je bedient de WF-C700N door op de buitenkant van de oortjes te drukken. Ook in dit geval is het zijvlak dat uit je oor wijst een drukknop, net als bij de WF-C510N. Dat zijvlak is ditmaal wat bol in plaats van vlak, maar voor de bediening vonden we dat niet veel uitmaken: die werkt prima, al had de lichte vertraging van een seconde volgens ons iets korter mogen zijn. De drukcommando's zijn hetzelfde als bij het goedkopere broertje en zijn ook op dezelfde manier instelbaar. Je hebt dus geen volledige vrijheid om de bediening naar eigen inzicht in te stellen, maar kunt enkel een vast groepje drukcommando's aan links of rechts toewijzen.

De app is uiteraard ook dezelfde als bij de WF-C510N. Wel vind je na koppeling met de WF-C700N enkele opties die bij de goedkopere dopjes ontbreken. Zo kun je de app een 'persoonlijk' equalizerprofiel laten maken door in twee stappen een keuze te maken uit verschillende afstellingen, terwijl je naar je zelfgekozen muziekstream luistert. We gaan liever zelf aan de slag met de EQ-schuiven en dat kan gelukkig ook nog steeds. Verder heeft de WF-C700N anc aan boord, dus ook daarvoor zien we nu een optie bij de 'Ctrl omgevingsgeluid'-functie in de Sound Connect-app.

Sony WF-C700N appscreensSony WF-C700N appscreensSony WF-C700N appscreensSony WF-C700N appscreens

Sound

Ondanks de bescheiden 5mm-drivers komt er aardig wat volume uit deze oortjes. Ze zijn dan ook de luidste uit deze test, samen met de FreeBuds 6i en de Galaxy Buds FE. Ook de soundstage is zeker niet slecht, al kunnen deze dopjes net niet tippen aan het ruime geluidsbeeld van de JBL Live Pro 2. De WF-C700N levert een heel behoorlijke scheiding en ook dynamisch scoren ze bovengemiddeld binnen dit testveld. Wel ben je op dit prijspeil beperkt tot de standaard SBC- en AAC-codecs, Sony's eigen hires LDAC-codec wordt door de C700N niet ondersteund.

In vergelijking met de andere oortjes in deze round-up is de sound erg afhankelijk van een goede seal. Als de in-ears ook maar een beetje verschuiven, verliest het geluid al zijn warmte. Maar ook als ze perfect in je oren zitten, is de sound standaard wat vlak. Voor een overtuigend basgeluid moet je toch even met de equalizer spelen en dan vooral met de Clear Bass-optie. Ook heeft dit setje duidelijk niet het hoog- en middendetail dat je bijvoorbeeld op de duurdere WF-1000XM5 wel vindt. Maar ook binnen deze prijsklasse zijn inmiddels oortjes te vinden die je muziek meer laten sprankelen, zoals eerder genoemde JBL's. Van de steelloze oordopjes vinden we de WF-C700N allround wel de beste sound bieden, zolang ze maar goed genoeg in je oren zitten.

FR Sony WF-C700N

Omgevingsgeluid

We schreven al dat de WF-C700N actieve noisecancelling aan boord heeft, maar heel veel blijkt deze niet te doen. De passieve afdichting is nog wel oké, maar in het lagere frequentiebereik weet de actieve ruisonderdrukking hooguit een paar decibel van het omgevingsgeluid weg te snoepen. De oortjes vangen bovendien aardig wat wind op en weten het resulterende geknisper niet genoeg te dempen. Dat maakt ze niet de beste keus voor op de fiets of tijdens het wandelen.

Nu kunnen we hier uitweiden over hoe je in de app ook adaptieve geluidsregeling kunt activeren, waarbij de oortjes op basis van de activiteit die ze meten automatisch schakelen tussen noisecancelling en transparantie, maar gezien de beperkte anc-prestaties houden we het bij een vermelding. De transparantiemodus is echter een stuk indrukwekkender en klinkt erg natuurlijk. Helaas wordt ook bij deze Sony-oortjes je eigen stem niet mee versterkt in deze ambientmodus.

NC Sony WF-C700N

Accuprestaties

De anc mag dan niet zoveel doen, maar met een accuduur van bijna negen uur bij gebruik van noisecancelling heb je ook eigenlijk geen reden om de functie uitgeschakeld te laten. Alleen de JBL Tune Beam 2 houdt het langer vol met anc ingeschakeld. Daarbij moeten we wel opmerken dat de anc-functie op die JBL's ook een stuk meer uithaalt. Toch hoef je de WF-C700N om de accuduur niet te laten liggen. Het compacte doosje kan beide oortjes nog één keer volledig opladen. Draadloos opladen van de laaddoos gaat echter niet.

Bellen

Als je de WF-C700N gebruikt om te bellen vanuit een rustige omgeving, stellen ze niet teleur. Je stem zal ietwat blikkerig klinken, maar het volume is krachtig genoeg. Bel je vanuit een drukke straat, dan is het een ander verhaal. De oortjes laten de ruis tussen de woorden door bijna ongemoeid, maar snoeien wel in delen van je boodschap, wat de verstaanbaarheid niet ten goede komt. Bovendien blijft er in rumoerige situaties te weinig stemvolume over.

Originele mictestsample
Mictest Sony WF-C700N
Micruistest Sony WF-C700N

Samengevat

De Sony WF-C700N is een setje in-ears met actieve noisecancelling. De anc-prestaties blijven echter ver achter bij die van duurdere Sony-dopjes en ook bij andere anc-oortjes onder 100 euro. Daarbij hebben de C700N-oortjes niet de stabielste seal, wat extra jammer is omdat de sound daar erg afhankelijk van is. Bij een degelijke afsluiting is de geluidskwaliteit niet de beste in de prijsklasse, maar wel goed en luid. De accuduur is prima. Bellen vanuit een rustige omgeving is ondertussen goed te doen, maar in de drukte ben je slecht verstaanbaar.

Pluspunten

  • Lichtgewicht dopjes
  • Prima accuduur
  • IPX4-rating
  • Acceptabele sound …

Minpunten

  • … totdat de oortjes verschuiven
  • Belprestaties vallen tegen
  • Anc doet niet veel

Getest

Sony WF-C700N (Groen)

Prijs bij publicatie: € 69,-

Vanaf € 72,01

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (4)

Soundcore Liberty 4 NC

De Soundcore Liberty 4 NC haal je op het moment van schrijven voor zo'n 70 euro in huis. De steeloortjes zijn verkrijgbaar in wit, zwart en blauw. Het bijbehorende vierkante laaddoosje met afgeronde hoeken ziet er best fraai uit, maar valt wat groter uit dan het gros van de laaddoosjes in deze vergelijking. De oortjes zelf hebben een erg plastic look-and-feel, maar zijn met hun IPX4-rating wel geschikt voor gebruik in de regen. Dankzij stevige magneten plaats je ze eenvoudig in hun laaddoosje. Ook het uithalen gaat soepel genoeg.

Draagcomfort

Deze Soundcore-oortjes zijn met 5g per stuk niet bepaald zwaar en hangen dan ook bijna onmerkbaar licht in de oren. Dit zijn prima oordopjes voor als je graag uren achtereen naar muziek luistert. Bij heftige hoofdbewegingen willen ze nog weleens verschuiven, maar tijdens het fietsen of wandelen blijft de seal eenvoudig in stand. Je hoeft ze niet heel ver in te duwen voor een goede seal. En dat is maar goed ook; net als bij de FreeBuds 6i is de nozzle zeer kort, waardoor de eartips makkelijk losschieten van de oortjes. Als je ze onder een foute hoek weer uit je oren trekt, kan zo'n oorkussen in je oor blijven steken. Daar liepen we tijdens het testen meerdere keren tegenaan. De kans dat je een goede fit vindt met deze oortjes is trouwens nog wat groter dan bij de andere in-ears in deze round-up, want je krijgt er ditmaal niet drie maar vier maten eartips bij.

App en bediening

De oortjes stel je in via de Soundcore-app voor Android en iOS. Dit is de meest uitgebreide app die we tijdens het testen voor deze round-up zijn tegengekomen. Zo vind je er een pasvormtest, een Gaming Mode-schuif voor lagere latentie (ten koste van de audiokwaliteit), geluidslekcompensatie, een zoek-mijn-oortjesfunctie en zelfs een instelbare volumebegrenzer, waar je ook kunt zien wat het decibelvolume is van de muziek die je op dat moment beluistert. Het enige minpunt is dat de app de laadstatus van de oortjes en het laaddoosje niet weergeeft in procenten.

Via de app stel je ook de tikbediening in. Hierbij heb je een grote mate van vrijheid, al kun je het schakelen tussen ambientmodi niet aan een enkel tikje toewijzen. De bediening werkt doorgaans fijn en snel, met een goede, vrijwel directe auditieve feedback als je op de oortjes tikt. Wel is het aanraakgevoelige vlak vrij klein en had het voor ons gevoel een fractie hoger moeten zitten om echt intuïtief te werken.

Soundcore Liberty 4 NC appscreensSoundcore Liberty 4 NC appscreensSoundcore Liberty 4 NC appscreensSoundcore Liberty 4 NC appscreens

Sound

De oordopjes hebben een 11mm-driver aan boord waarmee voldoende volume wordt geproduceerd, al zijn het zeker niet de luidste oortjes. Ze leveren een acceptabele, maar niet opvallend ruime soundstage, leveren ruim voldoende scheiding aan instrumenten en de dynamiek is oké. Het geluidskarakter laat zich omschrijven als erg helder, met veel detail in het hoog- en middenbereik. Bassen zijn goed gedetailleerd, maar niet opvallend krachtig.

Ook hier blinken de Liberty 4 NC-dopjes overigens uit qua functionaliteit. Zo kun je via de app voor de hires LDAC-codec kiezen voor een betere streamkwaliteit. Ook zijn er veel EQ-opties; een equalizer die je zelf kunt instellen met acht schuiven, tien prima bruikbare presets en een automatische equalizer aan de hand van een gehoormeting in de app. Bovendien kun je een virtuele '3D Surround Sound'-optie activeren, wat nuttig kan zijn als je films of series kijkt. Voor stereomuziek laten we deze functie liever uitgeschakeld.

FR Soundcore Liberty 4 NC

Omgevingsgeluid

De Soundcore-app biedt keuze uit behoorlijk wat anc-instellingen. Een volautomatische adaptieve noisecancellingfunctie ontbreekt niet, evenals een handmatige modus waarin je uit vijf anc-niveaus kiest. Uniek binnen deze round-up is de mogelijkheid om de anc-instelling te selecteren op basis van vervoermiddel; zo kun je hier kiezen voor vliegen, treinen, bussen en autorijden, blijkbaar elk met zijn eigen anc-gedrag.

Helaas merken we in de praktijk niet veel van die verschillende instellingen, omdat zelfs het zwaarste noisecancellingniveau niet heel krachtig is. Ook de passieve afdichting door de oortjes is niet bepaald indrukwekkend en hetzelfde geldt voor de windruisonderdrukking, zelfs als we de aparte windnoisefunctie inschakelen. De enige omgevingsgeluidfunctie die we echt goed vinden werken, is de transparantiemodus; deze klinkt erg natuurlijk en je kunt ook je eigen stem goed horen.

NC Soundcore Liberty 4 NC

Accuprestaties

De Liberty 4 NC-oortjes hebben niet de langste accuduur, maar echt reden tot klagen is er ook niet. Met anc houden de dopjes het ruim 7,5 uur uit voordat ze in het laaddoosje moeten, zonder anc geven ze er pas na ruim tien uur de brui aan. Het ietwat lijvige doosje heeft voldoende capaciteit om beide oortjes vier keer volledig op te laden en laat zichzelf ook draadloos opladen.

Bellen

Als je belt via deze Soundcore-oortjes, zullen je gesprekspartners je voldoende kunnen verstaan. Of het ook een pretje is om met je te praten, is een tweede. De microfoons laten je stem vrij blikkerig, misschien zelfs een beetje robotisch klinken, terwijl het volume op en neer golft. In onze microfoonruisdempingstest weten de oortjes vrijwel alle ruis weg te filteren, maar gaan ook veel t's en s'en verloren. Hierdoor klinkt je stem mat en dof, maar het goede stemvolume maakt dat het geheel net te verstaan blijft.

Originele mictestsample
Mictest Soundcore Liberty 4 NC
Micruistest Soundcore Liberty 4 NC

Samengevat

De Soundcore Liberty 4 NC is een stel lichte in-ears met steeltjes. Ze hebben een heldere sound, met niet al te krachtige, maar wel goed gedetailleerde bassen. De noisecancelling stelt niet heel veel voor, maar de transparantiemodus zit goed in elkaar. Ook de accuduur is in orde. De Soundcore-app verdient een speciale vermelding, dit is de meest complete instelapp die we zijn tegengekomen bij in-ears onder honderd euro. Helaas hebben de oortjes korte nozzles, waardoor de eartips los kunnen komen in je oor.

Pluspunten

  • Heldere, gedetailleerde sound
  • Goede transparantiemodus
  • Zeer uitgebreide app
  • LDAC-support
  • IPX4-rating

Minpunten

  • Anc stelt niet veel voor
  • Plastic look-and-feel
  • Fors laaddoosje
  • Eartips kunnen losraken in oor

Teufel Airy TWS 2

Het Berlijnse Teufel bracht enkele maanden geleden de Airy TWS 2 uit, de opvolger van zijn oude Airy TWS-steeldopjes. Deze in-ears zijn verkrijgbaar in wit, groen, blauw, rood en in zwart, en ze kosten zo'n 80 euro. Voor dat geld krijg je een vrij forse en lomp ogende, maar ook stevig aanvoelende laaddoos. Met zijn afmetingen zal het ding beter in een jaszak passen dan in de broekzak. De oortjes zelf zijn van dik en stevig plastic gemaakt, daardoor ogen ze echter ook wat lomp. Je steekt de steeloortjes verticaal in het laaddoosje en het kan wat gepriegel vergen om ze eruit te vissen. De in-ears zijn met hun IPX4-certificering prima bestand tegen een regenbui.

Draagcomfort

Hoewel de oortjes, zeker voor steeldopjes, wat fors lijken, zijn ze met hun 4,7g niet bepaald zwaar. Als je ze goed in je oren drukt, voel je wellicht een heel zachte druk tegen de binnenkant van je oor. Erg storend vonden we dat niet; je kunt deze oortjes flink wat uren in houden zonder dat ze gaan irriteren. De fit is zeer stabiel. Ook bij het sporten merkten we dat ze goed op hun plek bleven zitten. Er is Teufel blijkbaar veel aan gelegen dat de dopjes goed in je oren passen, want er worden maar liefst vijf maten eartips meegeleverd.

App en bediening

Je kunt de Airy TWS 2 instellen met de Teufel Go-app, te vinden in de Play Store en in Apples App Store. We vinden deze app vrij spartaans; zo zie je er de accustatus van beide oortjes, maar niet van het laaddoosje. Verder kun je kiezen tussen anc, transparantie en geen omgevingscontrole, de apparaatsoftware bijwerken, multipointverbindingen inschakelen, een timer instellen voor automatische uitschakeling en een sterk versimpelde equalizer gebruiken. Verder is er een ingebakken handleiding waarin de tikbediening wordt uitgelegd, maar die bediening aanpassen of uitschakelen kan niet.

En wat hadden we de tikcommando's graag uitgeschakeld, want fijn is anders. Vaak als we dubbeltikken om een track vooruit of achteruit te skippen, wordt slechts één tikje geregistreerd, waardoor na een seconde vertraging de muziek ongewenst pauzeert. Daarbij is er geen auditieve feedback, behalve bij het wisselen tussen de omgevingsgeluidmodi. Bovendien worden onbedoelde aanrakingen nogal eens als tikjes geïnterpreteerd.

Teufel Airy TWS 2 appscreensTeufel Airy TWS 2 appscreensTeufel Airy TWS 2 appscreensTeufel Airy TWS 2 appscreens

Sound

Deze Teufels hebben een karakteristiek undergroundgeluid, met een nadruk op diepe bassen, niet al te veel detail in het hoog en een flinke dip in het middenbereik. Voor elektronische muziek kan dit erg lekker zijn, maar wie meer van andere muziekgenres houdt zal deze oortjes minder waarderen. Het volume van deze in-ears valt wat tegen. Ze hebben wel een mooie scheiding, al is de soundstage zeker niet de breedste. De dynamiek van de oortjes is voldoende, maar niet ontzettend indrukwekkend.

FR - Teufel Airy TWS 2

Omgevingsgeluid

Er is niet veel in te stellen aan de omgevingsgeluidcontrole, maar de noisecancelling en transparantiemodus functioneren wel prima. De passieve afdichting behoort tot de beste in deze round-up, alleen de JBL Tune Beam 2 houdt nog net wat meer tegen. Ook de actieve noisecancelling is bovengemiddeld in vergelijking met de rest van het testveld. Loop je buiten door de wind, dan schakel je de anc echter maar beter uit; de noisecancelling versterkt het windgeruis juist.

De transparantiemodus scoort een dikke voldoende, met een goede, natuurlijk klinkende versterking van je omgeving. Met die functie kun je bovendien prima gesprekken voeren zonder de dopjes uit te nemen, want ook je eigen stem wordt netjes mee versterkt.

NC Teufel Airy TWS 2

Accuprestaties

De accuduur van de oortjes is zeer acceptabel, al laat de Airy TWS 2 zeker geen records sneuvelen. Met ruisonderdrukking stopt de muziek na ruim vijf uur, terwijl je er zonder anc meer dan een werkdag mee vooruit kunt. Het laaddoosje mag dan flink zijn, maar daar staat tegenover dat het de oortjes zo'n vier keer volledig kan opladen. Voor dit prijspeil hoef je bij Teufel alleen geen ondersteuning voor draadloze laders te verwachten.

Bellen

Deze oortjes zijn beter geschikt om naar undergroundmuziek te luisteren dan om mee te bellen. In onze microfoonruisdempingstest snoeit de Airy TWS 2 zo driest in de ruis dat er van de gesproken boodschap bijna niets meer overblijft. Met deze oortjes in wil je dus niet bellen vanaf een druk kruispunt, want je bent niet te verstaan. Bel je in een stille omgeving, dan ben je gelukkig wel te verstaan. De microfoons laten stemmen echter zo dof klinken dat er voor je gesprekspartner weinig te genieten valt.

Originele mictestsample
Mictest Teufel Airy TWS 2
Micruistest Teufel Airy TWS 2

Samengevat

De Teufel Airy TWS 2 is een stel budget in-ears met een zeer kenmerkende undergroundsound, met diepe bassen en niet al te veel hoog- en middendetail. Dat maakt deze oortjes erg geschikt voor bepaalde typen elektronische muziek. Verder hebben de wat lomp ogende in-ears prima ruisonderdrukking aan boord, al valt hier bij stevige wind niet veel van te merken. Voor bellen zijn deze oortjes minder geschikt en de bijbehorende Teufel Go-app is wel erg spartaans ingericht.

Pluspunten

  • Goede sound voor edm
  • Prima ruisonderdrukking
  • Vijf maten eartips meegeleverd
  • IPX4-rating

Minpunten

  • Spartaanse app
  • Beetje lomp
  • Onmachtig tegen windruis
  • Niet de beste beloortjes

Accutests

  • Accutest - geen anc
  • Accutest - anc
Accutest - geen anc
Oordopjes Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
JBL Tune Beam 2
14u59m
Sony WF-C510N
13u15m
Soundcore Liberty 4 NC
10u47m
OnePlus Nord Buds 3 Pro
10u43m
OPPO Enco Air4 Pro
10u32m
JBL Live Pro 2 TWS
9u50m
Sony WF-C700N
9u25m
Samsung Galaxy Buds FE
9u10m
Huawei FreeBuds 6i
8u48m
Teufel Airy TWS 2
8u27m
Fresh 'n Rebel Twins Rise
7u55m
Motorola Moto Buds+
7u38m
Fresh 'n Rebel Twins Ace
6u59m
Accutest - anc
Oordopjes Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
JBL Tune Beam 2
9u40m
Sony WF-C700N
8u57m
JBL Live Pro 2 TWS
7u40m
Soundcore Liberty 4 NC
7u34m
Samsung Galaxy Buds FE
5u59m
Huawei FreeBuds 6i
5u34m
Fresh 'n Rebel Twins Rise
5u32m
OnePlus Nord Buds 3 Pro
5u23m
Teufel Airy TWS 2
5u17m
OPPO Enco Air4 Pro
5u16m
Motorola Moto Buds+
4u46m
Fresh 'n Rebel Twins Ace
4u26m

In beide accutests eindigt de JBL Tune Beam 2 met kop en schouders bovenaan. Verder valt op dat met anc uitgeschakeld bijna alle oortjes een volle werkdag meegaan, met uitzondering van de twee Fresh 'n Rebel-modellen en de Moto Buds+. De Fresh 'n Rebel Twins Ace is zowel met als zonder anc hekkensluiter.

Conclusie

Ook voor minder dan honderd euro kun je al goed klinkende en veelzijdige in-ears vinden. Wel valt op dat de meest featurerijke modellen lang niet altijd de prestaties bieden die nodig zijn om van al hun mogelijkheden te profiteren. Oortjes met ondersteuning voor luxe hires codecs blijken bijvoorbeeld niet de sound van de best klinkende oordopjes te kunnen evenaren, terwijl modellen met de meest uitgebreide instelmogelijkheden voor noisecancelling vaak niet de beste anc-prestaties bieden.

Toch hebben we enkele interessante aanraders kunnen vaststellen. Op deze pagina lees je welke oortjes volgens ons allround het best zijn, welke wat ons betreft het best klinken, welke de fijnste oordopjes zijn om mee te bellen en welke oortjes je moet hebben als je de beste noisecancelling zoekt voor een budget van minder dan honderd euro.

Beste beller: Motorola Moto Buds+

Veel in-ears in deze prijsklasse blijken nogal moeite te hebben om je stem goed verstaanbaar en zonder volumewisselingen vast te leggen. Maar dat geldt niet voor de lichte Motorola Moto Buds+. Deze oortjes weten je stem luid en duidelijk vast te leggen. Daarbij klink je helder, zonder dat meteen alle warmte uit je stem verdwijnt. Ook in lastige situaties met veel omgevingslawaai staan de microfoons hun mannetje, al zul je dan wel wat doffer klinken. Verder hebben deze dopjes veel interessante features, met name voor bezitters van een Motorola-telefoon, al kan de LDAC-ondersteuning ook voor andere Android-bellers interessant zijn. Deze oortjes zijn echter niet bedoeld voor grote basliefhebbers en de anc is op zich best goed, maar de windruisdemping valt erg tegen. Helaas is ook de accuduur niet zo indrukwekkend. Toch verdienen deze Motorola-oortjes met hun goede belkwaliteit een mooie Great Value-award.

Beste noisecancelling: JBL Tune Beam 2

Van oortjes onder honderd euro hoef je geen verbluffende anc-prestaties te verwachten, maar met name nieuwere modellen laten nog best nette prestaties zien. De JBL Tune Beam 2 spant de kroon met pakweg 30dB demping op 100Hz en bijna 40dB op 1KHz. De oortjes zijn bovendien minder gevoelig voor windruis dan de meeste andere in-ears in deze test.

Beste sound: JBL Live Pro 2 TWS

Onder de honderd euro hoef je niet dezelfde dynamiek en detail te verwachten als bij topmodellen van 200 of 300 euro. Toch valt naar de meeste oortjes in deze round-up prima te luisteren. De JBL Live Pro 2 TWS is wat ons betreft echter de duidelijke winnaar als het om geluidskwaliteit gaat. Deze oortjes kostten ooit dubbel zoveel als nu en dat hoor je. De Live Pro 2 zet een weids stereobeeld neer en levert sprankelende hoge tonen, gedetailleerde middentonen en een warme bas. Bovendien laat de sound zich prima tunen via de JBL-app. Een Great Value-award is dan ook dik verdiend.

Beste allrounder: JBL Tune Beam 2

De winnaar van de anc-kroon onder honderd euro is toevallig ook de beste allrounder. De JBL Tune Beam 2 is namelijk niet alleen een goede lawaaionderdrukker, hij kan ook zelf prima geluid produceren en doet met zijn sound niet veel onder voor de JBL Pro Live 2 TWS. Het geluidskarakter mag dan iets minder gedetailleerd en breed zijn, maar de Tune Beam 2 produceert wel net wat krachtigere bassen. Bovendien hebben deze oortjes flinke longen, resulterend in de langste accuduur van allemaal. Als je ermee belt, klink je een stukje scheller dan met de Moto Buds+, al blijf je wel gewoon goed te verstaan. Ook is dit een stel in-ears dat goed blijft zitten, zelfs als je aan het sporten slaat. Daarmee is dit de verdiende winnaar van deze round-up en is een Excellent-award op zijn plaats.

Reacties (181)

181
181
81
1
0
89
Wijzig sortering
Wanneer krijgen we op Tweakers eens wat andere merken te zien dan de standaard marketing merken die bij de gemiddelde retailer te koop zijn?

Earfun heeft een hele goede reputatie opgebouwd, QCY idem, Moondrop timmert aan de weg...als Tweakers zijnde verwacht ik juist ook dit soort spelers in round-ups terug te zien.

Tweakers lijkt zo een beetje 'oude wijn in nieuwe zakken' te worden, daar zelfs zit ik, als oude vent en al 24 jaar lid, niet op te wachten.
Toevallig laatst een setje Redmi buds 5 pro gekocht.
Staan ook niet tussen het overzicht.
Ze klinken echter fantastisch, hebben een hoog draagcomfort en een goede anc.
Redmi buds zijn heel fijn. Heb de pro 4 en ben benieuwd naar de pro 6.
Geweldige oortjes, mis alleen draadloos opladen eigenlijk
Waarschijnlijk omdat het meerendeel van de mensen hun ‘oortjes’ gewoon bij de gemiddelde retailer koopt?

Als je met zo’n selectie het grootste deel van de markt meepakt is dit een goed begin lijkt me?
Dit is inderdaad een goed argument maar dit zou in mijn mening meer gelden bij nu.nl door tweakers dan op tweakers zelf.

Af en toen gaat het al over het buitenland en dingen die uitgekomen zijn die we niet kunnen halen. Dan is het wel raar als we het niet gaan hebben over dingen die we wel kunnen halen maar dat dan wel via een webwinkel moet die niet "standaard" is.
Ik denk dat het merendeel van de Tweakers ook gewoon met spul rondloopt van de grote merken ipv niche spul of spul van een opkomend merk.
Ja het aandeel daarvan zal hier ongetwijfeld hoger liggen dan gemiddeld dat wel.

Persoonlijk heb ik 2 QCY setjes gehad afgelopen jaren en beide waren vooral goedkoop. Best OK-ish maar meer niet.
Ik houd het persoonlijk dus ook wel gewoon bij de bekendere merken uit de gemiddelde retailer met ditto Nederlandse garantie.

Beetje een vooroordeel dat Tweakers in alles Tweakers zijn en alles getweaked/ gejailbreaked/geroot hebben :)
Ik zit specifiek op tweakers voor meer diepgang in het technieuws dan de mainstream. Dus ik ben het er volledig mee eens dat deze selectie merken eigenlijk nergens op slaat. Anders ga ik wel naar nu.nl inderdaad.

P.s. Ik heb de Nothing Ear A oortjes en die zijn qua geluidskwaliteit net zo goed als de airpod pros die ik ervoor had, en ik zou mezelf als zeer kritisch beschrijven mbt audio hardware. Noise canceling is veel slechter en het is zeker geen koptelefoon, maar uitstekend voor wat het is.
Dagelijks mag ik in de FB group van mijn dorp gevonden in-oortjes aanzien, veelal dure Apple dingen. Het lijkt mij dat als je een paar verloren hebt je gaat uitkijken naar goedkopere alternatieven. OK, dit artikel gaat over goedkopere alternatieven. Ik heb zelf ooit voor een habbekrats een setje AWEI aangeschaft en ik moet zeggen dat ze zeer goed klinken.
Mja. Maar het is juist interessant om die niche eens mee te pakken en een kans te geven door ze daar tegenover te zetten. Vooral ChiFi is absurd goed voor de prijs. Ik vind dat andere merken ook weleens wat aandacht verdienen om de markt wat interessanter te maken. Het zorgt voor hogere kwaliteit om zo (nog) mee te kunnen tellen dan altijd maar die standaard producten die iedereen al kent.

Zie bijv ook mijn Sony ANC reviews hier op tweakers voor een vergelijk. Echt wel interessant hoor.

[Reactie gewijzigd door xs4me op 1 maart 2025 15:51]

Ja maar hoe moeten die mensen er ooit achter komen dat er andere merken zijn als tweakers ze al niet eens noemt?
denk ook niet dat tweakers het audiofielen platform is dat je voor ogen hebt.
Nee, maar het is wèl een platform voor _tweakers_. Mensen die buiten de gebaande paden dingen doen en kopen. Voor mensen die graag "hobbien".
Tweakers is nou niet de enige bron om voor earbuds te zoeken.
Mee eens, en ik begrijp ook best wel dat Tweakers niet alles kan testen. Maar een overzicht maken wat er te koop is, en daarin een keuze van 15 earbuds maken lijkt mij zeker informatief
Rare opmerking.. ze testen toch niet de verkrijgbaarheid maar de geluids/gebruikskwaliteit? Bovendien kun je intussen werkelijk alles eenvoudig online bestellen, dus zo'n test heeft voor de gebruiker veel meer waarde als de bijzondere uitblinkers opgespeurd worden in een test in plaats van het testen van makkelijk verkrijgbare bulk.
Nog steeds erg tevreden met mn Realme Buds Air 5 Pro. Prima ANC en vooral goed met bellen, ook buiten met wind en op de fiets (inmiddels opgevolgd door versie 6)

Zelf kijk ik altijd op de pagina van scarbir voor advies: https://www.scarbir.com/
Ik kijk ook altijd even op aartjan.nl , prima long-time reviewer van de Chinese budget brands, en al een paar keer goede oortjes (wel bedraad toen nog) gekocht obv zijn reviews.

scarbir meteen toegvoegd aan favorieten, thanks!
Ik ook! Vanwege een review van Aartjan een heel prima usb Trasam Q1 miniDAC gekocht en diverse KZ oordopjes. Echt geweldige kwaliteit tegen een absurd lage prijs. Verder heb ik ook draadloze oordopjes, Huawei Freebuds Pro 2. Die waren wel wat duurder dan €100, maar echt super geluidskwaliteit. Ik heb ze alweer enkele jaren, en in deze serie is Huawei inmiddels toe aan de Freebuds Pro 4. Deze kosten €199, maar zeker het overwegen waard.
KZ maakt IDD zeer goede IEM's

heb zelf een combo van KZ AZ-09 pro's met KZ-Castor IEM's
Ik gebruik vaak Crinacle, maar die is al vrij bekend.
Ik ken hem alleen van YouTube, maar wel goeie reviews idd.
Zag trouwens vorige week op AudioScienceReview dat hij zijn eigen merk CrinEar IEMs is begonnen!

Edit: linkje https://www.audiosciencer...r-iems-by-crinacle.60932/

[Reactie gewijzigd door denios op 1 maart 2025 22:09]

Zag trouwens vorige week op AudioScienceReview dat hij zijn eigen merk CrinEar IEMs is begonnen!
Klopt ja haha. Hij heeft in het verleden ook al een paar keer een collab gedaan. Ik ben benieuwd of hij dezelfde prijs-kwaliteit verhouding kan bewerkstelligen als de goede Chi-Fi merken zoals Moondrop. Bijvoorbeeld de Moondrop Aria zijn, helemaal met iets betere tips, eigenlijk niet verslaan daarin.

[Reactie gewijzigd door Halfscherp op 2 maart 2025 14:12]

Dat is een leuke site om op ideeën te komen maar die gebruikt geen test apparatuur, enkel zn eigen oren.

Maar bijv. rtings en tweakers hebben goede apparatuur waarmee je veel beter ANC en audio kwaliteit kan testen en vergelijken, tevens worden accu tests veel beter uitgevoerd.

Ook heb ik na een rijtje chinese goedkope oortjes en headsets (gevonden via scarbir & aartjan) nu toch maar gekozen voor de betere merken (samsung & sony).

Vaak was goedkoop toch duurkoop en met garantie claims kan ik nu meestal gewoon naar een winkel in de buurt.
Ik heb één setjes QCY oordopjes, de t19, en die hebben een hele irritante ruis. Als je ze niet op standje ik wil m'n oren stuk hebt staan, kun je het de hele tijd horen. Bloedirritant door je podcast of zachte stukken van muziek heen. Misschien iets voor fans van white noise. Wel N=1, maar toch..
Dat is dus zeker interessante info, die met een test in de roundup bevestigd dan wel ontkracht of als n=1 gezien zou kunnen worden.

Het gaat mij er niet om dat QCY per se een fantastische set heeft, maar dat ik van Tweakers meer verwacht dan een lijstje wat ik uit elke ander medium/bedrijf/site ook kan krijgen.
Dat is waar Tweakers ooit haar kracht vandaan haalde.
Kz is ook zo’n merk onder de fans. Je hebt best veel merken voor goed geluid. Maar ik denk dat dit voor een specifieke doelgroep is. Ik heb zelf ook veel soorten en merken uit China gekocht. Geweldig spul en relatief goedkoop.
Yep! En het voordeel is dat KZ ook oortjes heeft waar het bluetooth gedeelte los is. Dus wired als je wil, maar zo om te klikken naar draadloos. En als het draadloze deel defect raakt of de accu er mee ophoud kan je dat zo vervangen zonder compleet nieuwe oortjes te kopen.
Goeie vraag..

Er zullen ongetwijfeld mensen op Tweakers zijn die geïnteresseerd zijn in exclusieve modellen.
Maar ik denk iets met doelgroep op Tweakers oid.
Ik vind het wel interessant als ze een categorie alternatieven ofzo opnemen Ik koop het liefst bij een gerenommeerde retailer. Niet ergens uit China. Maar ik kan me voorstellen dat Tweakers dit wel willen weten.
Ik heb earfun dopjes, wat een drama geluid.
Msschien ben ik verwend met sony xm spul maar dan nog bedraade oortjes uit de 5 euro bak klinken minstens net zo goed/slecht.
Chinese merken produceren lage kwaliteit en degelijke kwaliteit. Belangrijk is gewoon een goede review te lezen voor te kopen.
Tja, 99% wordt in China vervaardigd, en juist de "bekende merken" vragen meer geld omdat de marketing en distributie terugverdiend moet worden, niet omdat ze perse/altijd beter zijn.
En ze willen er een goede marge op kunnen draaien. Daarnaast is er natuurlijk afbraak risico. Dus een relatief goedkoop product moet ook goed zijn. Dit betekent dus ook veel test werk en kwaliteitsmanagement. Wat allemaal kosten verhogend en /of vertragend werkt.
Omdat dit de volume producten uit de Pricewatch kunnen worden/zijn.

Daarnaast kan Tweakers niet alles, zal er altijd een 89e product zijn zoals Wout laatst benoemde in de podcast. Ook zou Sjef deze misschien best willen testen in de toekomst en kan tweakers ook niet alles, zoals al een scarbir.com zich focused op deze niche.

[Reactie gewijzigd door flipjevandejam op 1 maart 2025 13:14]

Omaan het lijstje toe te voegen; ik heb al een tijd JLAB inears (bij de mediamarkt gehaald dus redelijk toegankelijk en ruim onder de 50 euro). Ben erg te spreken over de kwaliteit maar ben benieuwd hoe dat zich vergelijkt met de anderen.
Waarschijnlijk komt dat doordat Tweakers afhankelijk is van welke producenten spullen opsturen om te testen. De duurdere merken zullen dat sneller doen, want de prijs is al niet voor niets hoger vanwege het hogere marketingbudget.

Maar Tweakers zou wel een oproep kunnen plaatsen om aan te kondigen dat ze een bepaalde productgroep gaan testen en dat je dan vrijwillig je product kan sturen om het na bijvoorbeeld 2 weken weer retour te krijgen.
Zo kunnen ze ook minder standaard merken of uitvoeringen testen van in dit geval bluetooth oordopjes.
Heel goed idee idd!
Ook de reden dat ik mijn aankopen nooit baseer op wat Tweakers neer zet.

Gelukkig zijn er wel sites, en reviewers op bijv. Youtube die de meestal betere, en interessantere producten tov. mainstream meuk test.
Tweakers gebruikt objectieve testcriteria met eigen testapparatuur. Dat jij liever YouTubers gelooft die niets testen maar gewoon luisteren is je goed recht.
Want er zijn geen mensen op youtube die dit niet doen?

Goed om te weten dat jij precies weet welke reviewers ik vertrouw of niet. Ook typisch van u dat u blijkbaar alle youtubers op een hoop gooit.
Dit is waar ik ook aan dacht!

Ik heb zelf afgl november de toen nieuwe EarFun Air Pro 4 gekocht, en man wat een goed ding!

Giga batterijduur, prima geluid, goed werkende opties (anc varianten), moderne BT versie, dual device optie èn onder de 100 euro.

En ook bizar, regelmatig updates! Ja, he, ik weet het.
Ik was ook geinteresseerd in de EarFun Air Pro 4, goed om te horen dat je er zo enthousiast over bent!
Had al een tijdje naar de 3 zitten kijken, maar wachtte op een versie met multipoint, wat de 4 nu heeft.

Ik ga ze bestellen 👍

[Reactie gewijzigd door denios op 1 maart 2025 16:56]

Succes. Ik ben met deze dopjes echt heel blij.

Ook interessant voor jou:
https://www.reddit.com/r/Earbuds/s/m835BLSe9Z

Ik heb op internet een willekeurige 20% korting code gevonden, die daadwerkelijk werkte!

Stop ff 30 minuutjes daarin en wie weet vindt je wat leuke korting, als dat nog kan nu.
Thanks, top!

Edit: 30% korting met code van SimplyCodes!

[Reactie gewijzigd door denios op 1 maart 2025 16:56]

Ik zou zelf ook graag audio producten van de wat minder mainstream merken zien. Heb hier zelf meerdere Moondrop oortjes liggen welke allemaal super goed zijn :)
Zeker mee eens, bijv: Marshall Minor IV

Heb de headset ervan, echt fantastisch geluid!
I echo @denios comments re other brands, e.g. Dasounds. Bought them for £9.99 at Poundland (Hmm! Poundland? or Poundsland!) as a backup for my Pixel Buds, which replaced my Jabra Elite 85t after they had a "romantic" moment with a toothed mammal (anybody with a spare pair of "large" eartips?). Commentary on the very cheap earbuds could be interesting.
SoundPeats mag je hier ook onder scharen, goed spul waar ik ook bij budget goed onder de indruk ben geweest. Zeker met het Bluetooth bereik.
Tweakers kijkt vaak naar de meest populaire producten in de Pricewatch. Geen idee if dat voor deze vergelijk ook is gedaan, maar dat zou goed kunnen. Dan komt er nog bij dat de fabrikant wel een setje moet sturen om te testen. Meestal blijven dan de usual suspects over.
Niet dat ik mij erg in dit onderwerp verdiept heb. Maar sluit mij hier in zijn algemeenheid wel bij aan. Mij valt ook op dat hier altijd een bepaalde selectie producenten uit een artikelen groep de aandacht krijgt en de rest van de markt nooit benoemd wordt.

Ik kom hier juist bij Tweakers omdat ik hoop dat zij de onbekende pareltjes voor mij weten te vinden. Dat wat er op de voorkant van de Mediamarkt folder zou kunnen staan weet ik intussen wel.

Dus de artikelen lees ik vaak niet echt meer. Gelijk door naar de comments waar dus mensen als jij met mooie alternatieven komt die ik ook eens kan bekijken.
Eens. Ik ben ook erg blij met mijn 2e setje QYC. Wellicht een test doen voor oortjes onder de 40 euro. Want 100 euro voor voor iets wat vroeger gratis bij je telefoon zat (bedraad) en binnen no-time kwijt of weggoob aar is, vind ik veel te veel.
Helemaal mee eens. Ik heb sinds kort de Nothing Ear (a) oortjes. Werken erg goed. ook prima geschikt voor sporten, en het geluid is ook echt heel erg prima. zeker voor de prijs. Ik zie steeds dezelfde merken terugkomen, en dan ook nog een paar oortjes van dezelfde merken.

uitvoering: Nothing Ear (a) (Zwart)
Precies, ik mistte bijv. ook al de "klassieke" merken Sennheiser en Audio-technica. En dan wel 2x JBL, die toch best wel bekend staan om een vette baggersound met veel te veel opgepompt bas. Die zou ik zelf eigenlijk niet eens op mijn short-list opnemen als ik een setje zou overwegen. Vreemde keuze wat mij betreft.

[Reactie gewijzigd door hhj op 5 maart 2025 20:25]

Als mede eigenaar van de Soundcore Liberty 4 NC ben ik het helemaal eens over de prestaties van de noice cancellation die zijn echt dramatisch slecht, alleen frequenties onder 50 db heb ik het gevoel dat ie ze lichtelijk dempt.

Wel vreemd dat iedereen laaiend enthousiast over de nc is. En ja ik heb verschillende tips gebruikt
Wellicht omdat de meeste gebruikers geen alternatief hebben gehoord?
Gaat om reviews van bekende sites
Wellicht dat de seal in jouw oren niet echt optimaal is. Ik heb 2 setjes Liberty 4's omdat ik er juist zo tevreden over ben. Ook de NC is m.i. heel veel beter dan 'stelt niet zoveel voor' wat in de review hier gesuggereerd wordt. Als ik de grafiek vergelijk met de winnaars van de test, dan zit het verlies (+5db) vooral in het 400-700 Hz bereik. De NC4's lijken juist wat beter te scoren in het hoog en laag.

Maar goed, het is wss ook een beetje persoonlijke voorkeur die ik graag bevestigd wil zien ofzo. Wellicht dat de prijs ook meespeelt, de NC4's zijn al een paar jaar op de markt en regelmatig onder de 60 euro te krijgen.

Volgens mij heb je dan een prima setje. M.i. zijn dit soort dopjes qua audio kwaliteit per definitie inferieur aan een goede open back overear set zonder NC. Audio kwaliteit is op zich objectief te meten, maar vaak vooral smaak gebonden en daarmee een subjectieve ervaring. Maar voor het gebruiksdoel (compact, draadloos, 'prima sound' en niet te duur want makkelijk kwijt) zijn ze wat mij betreft echt een dikke prima.
Ik heb weliswaar geen L4 maar de wat oudere P3. En die bevallen mij ook pirma.
NC boeit me niet heel veel, maar werkt voor mij goed genoeg als ik op de bank mijn eigen serie kijk op de laptop/chormebook. Ik krijg regelmatig een stoot tegen mijn arm omdat mijn vrouw tegen me praat en ik dat dus niet hoor, omdat dit prima gecanceld wordt ;-)

Daarnaast gebruik ik ze ook met sporten (roeitrainer, etc) en hoor dan ook vrij weinig van mijn omgevingsgeluid als de muziek speelt.

Of het losraken van de rubber stukken enkel iets voor de L4 is weet ik niet, ik heb dit met de P3 iig nog nooit gehad en dat terwijl ik de grootste maat gebruik.
Daarom heb ik deze ook gekocht... andere merken met maar 3 groottes passen vaak niet goed en vallen uit mijn oren.

[Reactie gewijzigd door Thasaidon op 1 maart 2025 15:20]

Dat losraken komt mij ook niet bekend voor. Ik gebruik de L4NC nu een jaar en is me nog nooit gebeurd. En zoals hieronder gemeld ben ik ook behoorlijk tevreden met het geluid, comfort en ANC.

Ik geloof dat ik er iets van 60 euro voor heb betaald. Voor dat geld kan je echt niet zonder zitten.
Uit het minpunt dat de oordopjes los konden laten blijkt al dat er geen goede afdichting was in de oren wat de NC ook gelijk een stuk slechter maakt. Ik heb daar juist totaal geen last van bij de 4 NC. De fit met de standaard tips is veel beter dan bij het setje wat ik hiervoor had en ik hoef ze nooit weer terug in mijn oren te duwen of uberhaupt te beroeren. De NC is dan ook van een redelijk niveau. Ook het plastic is van een prima kwaliteit en niet storend. Het laaddoosje is wel zwaar, wat ik vervelender vind dan de grootte. Maar de batterijduur van het laaddoosje is dan weer uistekend, het ondersteunt draadloos opladen, de grote oplichtende knop aan de bovenkant is zeer fijn, en de bouwkwaliteit is ook goed.
Ik heb ze ook en ben niet ontevreden. Onvergelijkbaar met mijn Bose QC35ii, maar voor het geld prima. Ook buiten in de wind prima geluid.

Eerst had ik nog de Apple AirPods Pro 2 geprobeerd, die hebben fantastische ANC. Maar die waren in de wind totaal onbruikbaar en 3x zo duur… Al met al gezien de prijs blij met de Liberty 4 NC.
Had de Liberty 4 en de Space A40 beide gekocht in de
aanbieding tijdje terug.
Vond het geluid was net wat voller en warmer op de L4, maar inderdaad bijna non-existente NC. De A40 doet dat velen malen beter. Doorslaggevende voor mij was het draagcomfort, laatstgenoemde kan ik de hele dag dragen, waar de L4 ik na een halfuurtje echt al zat was. Heb die dan ook geretourneerd.

Had graag de A40's hierin mee getest zien worden, maar snap dat niet alle duizenden earbuds die op de markt zijn getest kunnen worden ;)
Jammer dat de Nothing Ear (a) niet is meegenomen in de test! Ik ben daar erg tevreden over, net als de meeste reviewers.
De noise cancellation is matig, geluid is dan wel weer 9/10

Ze zijn vaak in de aanbieding voor een mooie prijs van 69

[Reactie gewijzigd door valhellis op 1 maart 2025 07:30]

Matig, bedoel je dan in vergelijking met andere in-ears? Ik heb de (a) ook en in vergelijking met mijn over-ears is het inderdaad minder, vooral zonder muziek. Maar matig zou ik het niet noemen, zeker met muziek vind ik ze prima.

Ongetwijfeld zijn er betere. Maar voor 69 euro vond ik het een uitstekende koop.

[Reactie gewijzigd door D-Three op 1 maart 2025 10:22]

Kijkende naar de oortjes met het beste anc (even niet de prijs meedenken) dan vind ik het matig. Voor de prijs is het uiteraard prima.
Ik heb persoonlijk de Nothing Ear (a) en met de noise cancelling is echt niks mis. Enige waar ik niet volledig positief over ben is dat touch controls soms niet helemaal 100% werken, en dat de transparency mode eigenlijk niks doet.

Verder voor die prijs zeer tevreden, geluidskwaliteit en noise cancelling zijn goed. Batterijduur is ook subliem.
Als ik ze vergelijk met veel duurdere stelt het weinig voor maar als je naar de prijs kijkt is het oké
Precies! Ik ben toendertijd geswitched van een Anker Soundcore Liberty 2 naar een Nothing Ear, een wereld van verschil. Terwijl die eerste tientallen €€ duurder was. Mijn zoon heeft een CMF by Nothing Buds Pro 2 en was verrast toen de noise cancelling "aanging". En geloof me... een 15-jarige die zich positief verrast uit... :? ;)
Op de luchthaven laatst de JBL spullen uitgeprobeerd... Zelfs met de kortingen zou ik die niet aanschaffen.

[Reactie gewijzigd door Obfzk8R op 1 maart 2025 08:16]

Welke nothing ear heb je en is de nc echt zo goed.
Ik heb de witte Nothing Ear. En ik vind de NC uitstekend. Altijd tof als ik in de sportschool de dopjes indoe en de blerende muziek en rumoer hoor wegvallen. En altijd vervelend als ik de dopjes eruit moet halen :'(
Ik heb best veel draadloze oordopjes meegemaakt - in het verleden -, van mijzelf, mijn zoon of mijn vrouw, maar alleen die van Nothin of CMF verbinden altijd vlekkeloos. Die van Soundcore altijd en bij elk mobiel apparaat gehannes omdat 1 kant maar verbind of zoiets...

[Reactie gewijzigd door Obfzk8R op 1 maart 2025 08:40]

Verschillende ervaringen zijn altijd interessant. Heb zelf soundcore liberty 4's en nog nooit zo'n eenvoudinge en goede verbinding ervaring gehad.
Welke nothing ear heb je nothing ear a of nothing ear.
Ikzelf heb de Nothing Ear. Mijn zoon heeft de Nothing Buds Pro 2.
Is de anc echt goed en welke geluiden dempt het. Ik heb de soundcore liberty pro 3 en ik merk niet zo veel van de anc. Hoe is de geluidskwaliteit.

[Reactie gewijzigd door shagie op 7 maart 2025 21:50]

Ik hoor geen omgevingsgeluiden meer op het moment dat ik de dopjes indoe en ANC automatisch inschakelt.
Heb de Nothing Buds Pro 2 voor mijn vrouw gekocht. Ze was heel blij met de nc en het geluid.
Goede aankoop! Mijn zoon heeft daar de blauwe van. En is er ook harstikke tevreden en blij mee.

[Reactie gewijzigd door Obfzk8R op 2 maart 2025 16:12]

Toen ik vorig jaar nieuwe bluetooth oordopjes zocht, heb ik op deze website gekeken: https://www.scarbir.com/truewireless

Daar stond destijds de 'Earfun Air Pro 4' bovenaan, nu nog steeds zo te zien. Deze gekocht en ben echt zeer tevreden. Geluidskwaliteit vind ik uitstekend (heb een Bose 700 headset). Noise cancellation ook, zelfs beter dan de Bose. En de batterij gaat echt zo ongelooflijk lang mee. Geen moment spijt van gehad.
Bestaat er een review site waarbij ze ook kijken naar hoe goed een earbud blijft zitten tijdens het sporten? Ik heb meerdere geprobeerd en bij mij vallen ze eruit tijdens het sporten, vooral actieve sporten zoals Zumba.
Dit lijkt mij best lastig te testen aangezien het ook heel erg aan de vorm van je oren kan liggen. Een doppie wat voor mij prima blijft zitten valt bij jou er misg zo uit.
Ik heb juist vanwege dat "uit je oor vallen" de Rolfstone Nova Sport oortjes gekocht voor mijn vriendin. Sindsdien heb ik haar er niet meer over gehoord, en ze is Bodycombat instructrice.

https://www.bol.com/nl/nl...3ZM8UTtSck9saAlsQEALw_wcB

Ook nog eens een Nederlands merk, mooi meegenomen.
Bedankt, ik was er niet bekend mee. Denk dat de Wingtips ook los te koop zijn ergens omdat ze niet onderdeel zijn van de oordopjes zelf, maar een bandje zijn eromheen.

[Reactie gewijzigd door Lisadr op 1 maart 2025 15:47]

Ik heb heel wat oordopjes geprobeerd (en vele vielen uit) en voor hardlopen zweer ik bij mijn Shokz OpenRun (vanaf 119 euro momenteel). Ik draag overigens ook een bril en geen probleem. Inmiddels zo'n 2 jaar in gebruik naar volle tevredenheid. 1x p. week opladen terwijl ik zo'n 4 uur per week loop. Overigens het goedkopere model (OpenMove) een slechte ervaring mee. Die begaf het al na 2 maanden (zodoende via Coolblue omgeruild voor de OpenRun). De fysieke knoppen (volume, aan/uit) zijn voor mij ook een must want ik kan niet overweg met het 2x tikken of 3x tikken op functie x, y te activeren op andere oordopjes/koptelefoons.

De Shokz werken perfect ook met (muziek podcasts via Playrun app) muziek op mijn Garmin Forerunner 255 Music en voor aanwijzingen onderweg (pace, walk/run, enz.) dit kan overigens niet met ieder type Garmin. Op de fiets gebruik ik nog enkele bedrade QCY-8 en QCY-19 van jaren terug dit werkt daarvoor nog prima al moet je geregeld ze in je oor draaien zodat ze niet uitvallen is mijn ervaring. Ik mijn Shokz alleen voor tijdens sporten.

[Reactie gewijzigd door funrider op 21 maart 2025 14:33]

Inderdaad jammer dat het altijd dezelfde merken zijn.
Had bij een site als deze verwacht dat er ook gekeken zou worden naar merken zoals earfun of moondrop.
Wat @kennyboy55 zegt over scarbir.com. Op aartjan.nl/blog/ is ook vanalles te vinden. Ik heb nu al ruim een jaar de Redmi Buds Pro 5. Een stuk beter dan menig 'groot' merk. Groot tussen quotes, want Xiamo is natuurlijk ook massive. En de Redmi's zijn gewoon via reguliere kanalen in NL te koop. Geen reden dus voor Tweakers om dergelijke merken niet mee te nemen. Gemiste kans...!
Ik heb onlangs ook de Earfun Air Pro 4 gekocht. Ik heb amper ervaring met draadloze oortjes maar heb het idee nu al verpest te zijn.
@Sjef Weller De schappen hangen nu vol met
uitvoering: JBL Tune Flex (Zwart)
en ze worden overal gepromoot onder pubers.
Hoe verhouden deze oortjes zich tot de geteste modellen?

Is het slimmer om nog even door te sparen of geeft deze even goed geluid alleen dan zonder bepaalde features?

En deze?
https://www.action.com/nl...olix-draadloze-oordopjes/
die veel pubers kopen i.v.m. de lage prijs?

Of deze:
https://www.hema.nl/vrije...aadcase-wit-39680051.html
die mensen mee nemen als ze toch in de buurt van die winkel zijn.

En hoe reageren ze als er haren overheen bewegen. Die van de action kunnen dan spontaan je Spotify liedje pauzeren of het laatst gekozen nummer gaan bellen. Hoe is dat bij anderen?
Die van de Action zijn al zinloze e-waste nog voordat ze verkocht zijn.

Interessant is ook eens te onderzoeken hoe vaak mensen nieuwe kopen enkel omdat ze hetzij de linker hetzij de rechter kwijt zijn. Of omdat er een gevallen is en niet meer werkt.
Is dat zo? Ik heb een setje roseland earbuds gekocht van 9,99, draadloos, met charging case en die gebruik ik al bijna 3 jaar elke avond. Zonder enig probleem. Voor waar ik de voor gebruik voldoen ze uistekend. Heb zelfs een setje op voorraad liggen.
Ik heb ze van de Action van Fresh and Rebel. Zelfde merk als 2 van de exemplaren in de test met dezelfde functies. Zijn gewoon prima oortjes. Zie niet in waarom dit meer e-waste zou zijn als duurdere dopjes. Eigenlijk jammer dat deze niet meegenomen worden in de test.

Gewoon bedrade oortjes is natuurlijk wel beter, en lastiger kwijt te raken.

[Reactie gewijzigd door HijDieAllesWeet op 1 maart 2025 11:10]

Toch vrij grote kans op verlies van zo'n oortje de reden waarom ik deze niet voor meer dat €25 koop.
De uiteindelijke relatief korte levensduur alleen al door de kleine accu (die altijd wordt volgeladen) versterkt mijn reden om alleen tws in het goedkopere segment te kopen.

Ik heb in het verleden wel eens duurdere aangeschaft (House of Marley ~€150), maar de veel hogere prijs leverde slechts beperkt beter geluid en ANC op, terwijl de accuduur al na een jaar de gebruikstijd terugbracht tot 1 tot 1 1/2 uur.

De al meerdere keren genoemde scarbir.com en aartjan.nl zijn daarbij altijd goede bronnen geweest.
Dit heeft bijna altijd voor hun prijs uitstekende oortjes opgeleverd, zoals:
QCY T5 (no frills, goed geluid)
Haylou GT1 plus (aptx, compact genoeg om op te slapen)
Redmi 6 play (nog compacter, met IP4 goed bij regen/fitness)

Dan reden waarom reactie op dit bericht.
Fresh & Rebel met ANC een jaar geleden gedaan gekocht bij Action voor € 15. Uitstekend, zelfs als die € 50 hadden gekost.
Er ligt zeker ook rommel bij Action, maar deze behoren zeker niet tot e-waste.
Denk dat dit eerder past in een review met budget in ears onder de 20,- ipv onder de 100

Je laatste punt is idd wel een goede, zou ik persoonlijk als man helemaal niet op gekomen zijn

[Reactie gewijzigd door dr86 op 1 maart 2025 07:59]

2 weken geleden de Hema oortjes gekocht.
Werken voor mij, heb weinig eisen, prima.
Soms moet ik bluetooth op de iPhone uit- en aanzetten om verbinding te maken.

Eigenlijk heb ik een hekel aan het gebruik van oortjes, heb ze gekocht voor een aantal podwalks door Amsterdam.

Zie: https://hetverhaalvannederland.ntr.nl/
Gave tip die podwalks!
Toevallig had het consumentenprogramma Kassa gister ook een budget-oordopjestest met o.a. dopjes van de Zeeman, Kruidvat en Hema:
https://www.bnnvara.nl/ka...ordopjes-onder-de-30-euro
Grappig gebruik van de 3DIO microfoon daar :D Ik gebruik die voor ASMR. Helaas een reteduur ding maar hij werkt ook wel erg goed.

Edit: Aan de foto te zien lijkt het niet eens een 3DIO. Maar het filmpje werkt hier niet. Ik ben benieuwd welk merk het is, ik dacht dat 3DIO het enige merk was dat zulke oorschelp microfoons maakt.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 2 maart 2025 22:24]

Tweakers gebruik in de video ook een andere.

Ik heb (lang geleden) ook concert registratie microfoons gebeuikg die je in je eigen oren moest doen en dan het draadje in de mobiele DAT-recorder.

Dat was voor als we een gast optreden verzorgde, dan zaten we immers niet zelf aan de zaal opname apparatuur. Dus voor het geval die opname niet fantastisch werd, hadden we een eigen. Uiteraard met wat meer zaal geluid. Ik probeerde dan tijdens de repetities de ideale spot in de zaal te vinden voor dat type opname.

[Reactie gewijzigd door djwice op 2 maart 2025 22:39]

@Sjef Weller ^^ goede aanvulling voor het vervolg van de test: de door mij en andere gesuggereerde oortjes + BNN-VARA geteste.

Ben wel benieuwd of die even hard onderuit gaan in de Tweakers test en hoe die zich verhouden tot de hier geteste modellen.

[Reactie gewijzigd door djwice op 2 maart 2025 22:42]

Anoniem: 2158854 1 maart 2025 08:42
Ergens bekruipt mij hier toch het gevoel van "goedkoop = duurkoop".
Voor €69 meer heb je bijv. uitvoering: Bose QuietComfort Earbuds (2024) (Zwart)
En voor iets meer dan het dubbele koop je deze: uitvoering: Sony WF-1000XM5 (Zwart)

Hoe verhouden deze budget series zich t.o.v. zoiets als bovengenoemd?
Waar lever je op in? Lees wat over codes en plastic fantastic. Maar hoe erg is dat daadwerkelijk?
Dat mis ik een beetje op hoofdlijnen.

Ook op de langere termijn, heb ik persoonlijk toch meer vertrouwen in iets robuuster dan de goedkoopjes zoals nu worden weergegeven. En ja, ik snap dat niet iedereen een dergelijk budget heeft.
Ik kan je uit eigen ervaring zeggen dat JBL Live Pro 2 TWS erg goed klinken. Er zit NC op maar gebruik dat niet, dus kan je niet vertellen hoe dat werkt.

Ik heb ook de Apple AirPods 4 zonder NC en daar doet deze JBL niet voor onder.

En exotische high def codecs boeien me niet op de fiets. Ze moeten alleen ook goed klinken als ik thuis of op het werk luister.

[Reactie gewijzigd door ikweethetbeter op 1 maart 2025 08:53]

Je krijgt vast betere noise cancelling bijvoorbeeld. En als je vaak in de trein zit met deze dingen, dan kan dat zomaar het geld waard zijn. Zet je absoluut nooit je noise cancelling aan, dan heeft het natuurlijk nul zin om extra te betalen daarvoor.

En veel dingen blijven persoonlijk: Wil jij de beste geluidskwaliteit? Dan is stap 1 natuurlijk geen draadloze oordopjes kopen in de eerste plaats. Wil je die toch om wat voor reden dan ook, dan zal dat vast ook beter kunnen worden met duurdere. Maar sommige mensen zullen zich daar heel druk over maken (en voor degene die het het belangrijkste vinden, is simpelweg deze dingen niet kopen waarschijnlijk een goede optie), en andere maakt het geen drol uit zolang er iets van geluid uit komt, en een groep zit ertussenin.

Ik heb zelf een Soundcore A1. Kosten geen drol, heb een keer gratis gehad als bedankje, en dat was een heel goed bedankje, want toen die een keer kapot ging, heb ik direct nieuwe gekocht: Van deze hele roundup heb ik alleen vertrouwen in de Samsung dat ze in mijn oor blijven zitten, omdat die net als mijn A1 wingtips heeft.
Wat mijn A1 niet heeft bijvoorbeeld is zinvolle microfoon. Die is zo slecht dat bellen ermee gewoon tijdsverspilling is. Tja, die enkele keer dat ik het doe schakel ik gewoon over naar normale telefoon microfoon.
Ja maar met die gedachtengang kunnen we de prijzen die jij noemt ook weer verdubbelen of er net ff 100 euro boven op gooien. En dan is het einde zoek. 100 euro is een mooie grens wat mensen maximaal willen uitgeven denk ik. Je moet ergens een scope hebben.
Bij mij was het duurkoop = duurkoop met de Sony 1000XM4, het linkeroortje was na 2 jaar kaduuk. De batterij liep binnen een kwartier helemaal leeg en was dus onbruikbaar.

Nu gebruik ik een paar maanden de Soundcore oortjes in deze test, die waren 40 euro in de aanbieding. Kwalitatief (geluid en NC) is het wat minder goed dan de Sony's, maar voor die +- 150 euro verschil in prijs is dat het waard.
Over de Samsung buds FE lees ik
Er valt niet veel in te stellen aan de noisecancellingfunctie van de Galaxy Buds FE, maar de passieve en actieve ruisonderdrukking behoren wel tot de beste in deze round-up. De oortjes presteren hiermee ongeveer gelijk aan de Twins Ace van Fresh 'n Rebel, maar de Samsungs zijn iets beter in staat om windruis uit je oren te houden. Ook de transparantiemodus verdient een dikke voldoende met zijn natuurlijke klank en een goede versterking van je eigen stem, zodat je moeiteloos gesprekken kunt voeren zonder de oortjes uit te nemen.
Maar dat vertaald zich naar:
Minpunten: Anc is niet bijzonder

Dat snap ik niet
Daar was duidelijk iets fout gegaan. Is nu gecorrigeerd, thanks voor het opmerken!
Waarom zijn de nothing ear a niet getest.
Ik heb zelf oortjes van Rolfstone, die bevallen me heel goed. Ze hebben meerdere oortjes maar ook koptelefoons.
En het is een Nederlands merk!
Dergelijke merken zouden wat meer in de spotlight mogen wat mij betreft.
Heb je nèt iets meer te besteden dan raad ik de Sony Linkbud S aan! Ook met enige regelmaat voor €80 te krijgen. Super draagcomfort en m.i. goede geluidskwaliteit, zeker tov bijvoorbeeld Soundcore Anker A3i.

Kwam van de XM4 af (niet wasmachine bestendig…) maar die hebben een stuk minder draagcomfort.
Mijn Linkbud S heb ik nu bijna twee jaar. Ik heb ze niet super intensief gebruikt, maar aan 1 kant is de batterij al binnen 20-25 min leeg... Heel irritant.

Ben er verder tevreden over. Maar ik lees op internet veel batterij problemen. Vervangen schijnt de enige optie te zijn. Maar eens kijken of ik dat zin in heb...

Dus als je ze koopt, wees bewust van het risico.
Super fijn deze dopjes. Heb zellf dopjes van JBL.

Enige grote nadeel is dat de batterij enorm is gedegradeerd en ze snel leeg zijn. (Na 3 jaar)

En dan moet je ze dus weg gooien... Niet echt milieu/gebruiks vriendelijk dus.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.