De zwarte Motorola Moto Buds+ haal je voor ruim 70 euro in huis, al is er ook een beide variant die op het moment van schrijven nog steeds 100 euro kost. Deze plastic in-ears hebben een matzwarte afwerking die slechts wordt doorbroken door een spiegelende ovale ring aan de buitenkant. De oortjes liggen plat in hun laaddoosje en laten zich daardoor eenvoudig uitnemen. Dat laaddoosje heeft een gemiddeld formaat, maar is wel lekker dun en past dan ook met gemak in je broekzak. Een IP-rating is er niet, maar Motorola adverteert dat de oortjes waterafstotend zijn. We betwijfelen of dat genoeg is om langdurig gebruik in de regen en bij zweterige sportactiviteiten te doorstaan.
:strip_exif()/i/2007284492.jpeg?f=imagearticlefull)
Draagcomfort
Met hun 4,2g zijn het de lichtste oortjes van het hele testveld. Ze hebben ook de meest gestroomlijnde vorm van alle dopjes-met-steeltje, waardoor ze nauwelijks tegen de binnenkant van je oor drukken. Ze voelen licht en fijn in je oor, ook als je ze urenlang in hebt. De fit is niet de allerstabielste, want de oortjes kunnen iets verschuiven bij heftige hoofdbewegingen, maar de seal blijft ook dan vaak behouden. Je krijgt ook hier weer drie maten zachte eartips meegeleverd.
Bediening en app
Ook de Moto Buds+ kun je bedienen door tegen de buitenkant van de steeltjes te tikken. Motorola heeft er net als Huawei voor gekozen om enkele tikken te negeren, waardoor het risico op onbedoelde bedieningscommando's klein is. Hierdoor blijven er in dit geval echter maar drie tikacties over per oortje: twee keer tikken, drie keer tikken en aangetikt houden. Daarbij kun je 'aangetikt houden' alleen toewijzen aan het schakelen tussen ambientmodi of het oproepen van de ingebouwde spraakassistent van je telefoon, en niet aan de volumebediening. Dat beperkt het nut van de bediening met tikjes enigszins. Ook vinden we de reactie op met name dubbele tikjes iets te lang duren om er fijn mee te werken.
Op Android-telefoons kun je de oortjes instellen met de app Moto Buds. De app is logisch ingedeeld. Helaas zie je bovenaan het hoofdscherm alleen de accustatus per oortje en niet de laadstatus van het bijbehorende doosje. Verder is de software compleet genoeg, met onder meer een zelf instelbare equalizer met tien schuiven, een schuif waarmee je overschakelt naar een 'Gamemodus' met lagere latentie (maar ook lagere audiokwaliteit), de mogelijkheid om in-eardetectie uit te schakelen, een pasvormtest en een eigen zoekfunctie voor als je je dopjes kwijt bent. Er zijn overigens ook opties die op niet-Motorola-toestellen ontoegankelijk zijn, zoals 'Ruimtelijke audio'.
Sound
Naast het 'Sound by Bose'-logo op het laaddoosje beloven ook de overige audiospecificaties veel goeds. De Moto Buds+ hebben een dubbele driver met een unit van 11mm voor de lage frequenties en een losse trebledriver van 6mm. Ook ondersteunen de oortjes niet alleen de gangbare SBC- en AAC-codecs, maar ook de hires LDHC-bluetoothindeling. Koppel je ze met een capabele Motorola-smartphone, dan kunnen de in-ears zelfs overweg met Dolby Atmos en Dolby Headtracking.
Helaas valt de praktijk tegen. Niet dat de oortjes slecht klinken, absoluut niet, maar ze springen er ook niet uit. De soundstage blijft net wat achter bij de JBL's, bijvoorbeeld. Er is voldoende hoogdetail, maar de bassen zijn standaard wat te zwak afgesteld. Als we die via de equalizer wat oppompen, maakt dat een hoop goed, maar is bij hogere volumes vervorming hoorbaar. De oortjes zijn van zichzelf lekker luid, maar de sound is al met al iets aan de dunne kant. Daar staat wel tegenover dat het geluidskarakter niet of nauwelijks verandert als je noisecancelling uitgeschakeld laat; de meeste oortjes klinken dan wat dunner, maar daar hebben de Moto Buds+ geen last van.
Omgevingsgeluid
De passieve noisecancelling van de Moto Buds+ is nogal gemiddeld voor het prijsbereik. Als je over straat loopt, krijg je het geluid van langsrijdende auto's en fietsers alsnog enigszins mee. De actieve noisecancelling doet het wel bovengemiddeld. Windruis blijft echter hoorbaar, overigens zonder dat het de muziek overstemt. Heb je de oortjes in zonder iets af te spelen, dan hoor je duidelijk wat laagtonig gerommel door de seal.
Ook met de transparantiemodus ingeschakeld is een lichte gons te horen als je je hoofd beweegt. Deze modus klinkt verder natuurlijk genoeg en gesprekken zijn goed te volgen, waarbij ook je eigen stem voldoende wordt versterkt. Aan de omgevingsgeluidcontrole valt verder overigens niet heel veel in te stellen; je kunt schakelen tussen de verschillende modi en er is ook een adaptieve ruisonderdrukkingsfunctie, maar dat was hem ook wel.
Accuprestaties
De compacte en lichte oortjes blinken niet uit in accuduur; ze zijn nog net geen hekkensluiter. In de praktijk betekent dit dat ze het zonder actieve noisecancelling net geen volledige werkdag uithouden en met anc er na een kleine vijf uur mee ophouden. Het laaddoosje, dat ook draadloos opladen ondersteunt, kan beide oortjes ongeveer 3,5 keer volledig opladen voordat het zelf leeg is.
Bellen
Tot nu toe weten de Moto Buds+ nergens echt mee op te vallen, maar dat stopt hier. Ze hebben namelijk de fijnste belmicrofoons van deze round-up. Je stem komt warm, luid en duidelijk over, zonder vervelende volumeschommelingen. In onze ruistest blijven deze in-ears ook goed overeind. Door de ruisonderdrukking klinkt je stem hierbij wat doffer, terwijl de ruis nog enigszins is te horen in de vorm van een zachte sis, maar de boodschap komt voldoende luid door.
Originele mictestsample | |
Mictest Motorola Moto Buds+ |
Micruistest Motorola Moto Buds+ | |
Samengevat
De Motorola Moto Buds+ zijn zeer lichte in-ears die een IP-rating ontberen. Wel kunnen ze overweg met de hires LDAC-codec en ondersteunen ze in combinatie met ondersteunde Motorola-telefoons zelfs Dolby Atmos en Dolby Head Tracking. Helaas klinken de Moto Buds+ wat dunnetjes door de iets te laag afgestelde bassen. De actieve noisecancelling is oké, maar de passieve afdichting en windruisdemping vallen wat tegen. De accuduur is niet bijster indrukwekkend, maar de belprestaties juist wel; met deze oortjes in kom je luid, duidelijk en warm over op je gesprekspartner.
Pluspunten
Goede belprestaties LDAC-support Goede anc …
Minpunten
… maar windruisdemping valt tegen Dunne sound Geen IP-rating Beperkte accuduur