De Live Pro 2 TWS van JBL wordt in juli drie jaar oud. Ooit kostten ze nog 150 euro, maar inmiddels haal je deze luxe ogende oortjes voor zo’n 80 euro in huis. Ook in dit geval gaat het om in-ears met een steeltje. De buitenkant van dat steeltje ziet er chic uit met zijn glanzende oppervlak met metaallook en hetzelfde kunnen we zeggen van het compacte laaddoosje met afgeronde hoeken. De in-ears zijn met hun IPX5-rating bestand tegen waterstralen, waarmee ze nog iets beter beschermd zijn tegen water dan de vele IPX4-oortjes in deze round-up. Net als de Huawei FreeBuds 6i leg je de oortjes in hun doosje, waardoor je ze makkelijk in het doosje plaatst en ze er weer uit haalt.
:strip_exif()/i/2007284468.jpeg?f=imagearticlefull)
Draagcomfort
De vorm van de in-ears lijkt een beetje op die van de FreeBuds. De driverbehuizing bolt niet te ver uit, waardoor deze niet hinderlijk tegen je oor drukt. Daarbij zijn de oortjes met 4,8g per stuk lekker licht, waardoor je ze langdurig kunt dragen zonder tegen irritaties aan te lopen. Van de zachte siliconen oorkussens worden ook ditmaal drie paar meegeleverd, dat zal doorgaans genoeg zijn om een goede fit te kunnen vinden. Die fit is bovendien zeer stabiel, ook bij sportieve activiteiten. De Live 2 Pro behoort dan ook tot de comfortabelste oortjes in deze vergelijking.
Bediening en app
Als je een Android-telefoon hebt, kun je de oortjes instellen via de JBL Headphones-app. Bij nieuwere JBL-hoofdtelefoons is de app ingedeeld in een aantal tabbladen, maar bij de Live Pro 2 vinden we alle opties onder elkaar op één pagina. Bovenin wordt de accustatus getoond van elk oortje en het laaddoosje, en daaronder stel je onder meer de Ambient Sound-regelaar en de Equalizer in. Verder kun je schakelen tussen een audio- en videomodus (met respectievelijk een voorkeur voor audiokwaliteit en lage latentie), de in-eardetectie in- of uitschakelen, de balans tussen links en rechts aanpassen, een pieptoon afspelen op je zoekgeraakte oordopjes en een spraakassistent instellen. Net als bij de FreeBuds worden alle gangbare assistenten ondersteund, ook Apple Siri.
Je kunt de oortjes uiteraard bedienen met tikjes. Via de app kun je een bepaalde groep commando’s toewijzen aan het linker- en rechteroortje. Aangezien er drie groepen zijn (afspeelregelaar, volumeregelaar en Ambient Sound-regelaar), valt er altijd eentje buiten de boot. Wat meer keuzevrijheid hierin was wel fijn geweest. De tikbediening via de aanraakgevoelige buitenkant van de steeltjes werkt overigens prima; de auditieve feedback is snel genoeg. Vegen wordt niet ondersteund, maar dat betekent ook dat je niet snel de afdichting verstoort als je de oortjes bedient.
Sound
De codecondersteuning blijft beperkt tot de standaardopties, namelijk SBC en AAC. Toch vinden we de Live Pro 2 het best klinkende stel in-ears uit deze vergelijking. Ze hebben een lekker ruime soundstage, zoals je die doorgaans pas zou verwachten bij oortjes van ruim boven de 100 euro. Ook geeft dit model net wat meer scheiding aan individuele instrumenten dan we bij andere oortjes horen. De dynamiek is voor het prijspeil ruim voldoende, maar in vergelijking met duurdere oortjes blijft de Live Pro 2 hier wel duidelijk iets achter. De frequentierespons is uitstekend en de sound voldoende warm, gebalanceerd en gedetailleerd. Daarbij kun je de balans via de equalizer in de app prima naar eigen smaak aanpassen, zonder dat bepaalde frequenties overstuurd klinken.
Omgevingsgeluid
Noisecancellingalgoritmen worden met elke generatie in-ears beter. Dat verklaart mogelijk waarom deze bijna drie jaar oude oortjes geen al te krachtige anc hebben. De passieve afdichting is gemiddeld voor dit testveld, maar de actieve onderdrukking zeker niet. Alleen de anc van de − eveneens wat oudere − Sony WF-C700N imponeert nog minder. Dat de JBL-app je bovengemiddeld veel anc-opties biedt, inclusief instelbare niveaus, lekkagecompensatie, ‘compensatie gehoorgang’ en adaptieve anc, is leuk en aardig, maar ook een beetje overbodig. Wel stoorden we ons minder dan gemiddeld aan laagtonig gerommel door de passieve seal als we geen muziek afspeelden. Windgeluiden blijven voldoende op de achtergrond, behalve als de wind te plotseling opsteekt of van richting verandert.
De ambientmode is wel een positieve uitschieter. Ook hiervoor kun je in de app een niveau instellen. Op de hogere niveaus kun je geluiden en gesprekken om je heen prima verstaan, ook zonder muziek te pauzeren. De lagere niveaus zijn handig om je omgeving te verstaan als je niet naar muziek luistert. De klank is erg natuurlijk, maar je eigen stem wordt standaard onvoldoende versterkt. Dat geeft al snel de neiging om je stem onnodig te verheffen. Wil je jezelf ook goed kunnen horen, dan kun je beter de TalkThru-functie inschakelen; hierbij wordt het volume van muziek sterk verlaagd, terwijl je eigen stem en geluiden in je omgeving versterkt worden.
Accuprestaties
De JBL Live Pro 2 TWS heeft zeker niet de langste adem van alle in-ears in deze round-up, maar de accuduur stelt alsnog niet teleur. Vooral met anc ingeschakeld gaan de oortjes relatief lang mee, bijna een volledige werkdag. Laat je noisecancelling uit, dan kun je de in-ears zelfs bijna tien uur lang buiten hun doosje gebruiken. Het laaddoosje, dat ook draadloos kan worden opgeladen, kan beide oortjes drie keer van een verse lading voorzien.
Bellen
De microfoons van de Live Pro 2 produceren een helder stemgeluid, maar de warmte uit je stem gaat wel grotendeels verloren. Het stemvolume schommelt heel lichtjes en is iets aan de lage kant, maar door het heldere karakter ben je wel voldoende verstaanbaar. Ook in onze microfoonruisdempingstest staat dit al wat oudere setje prima zijn mannetje. In een rumoerige omgeving is het volume van je stem zelfs bovengemiddeld. Wel klinken er ook wat artefacten door en wordt er iets gesnoeid in je stem, maar al met al is de verstaanbaarheid zeker voldoende. In de app vind je bovendien een VoiceAware-optie, waarmee je kunt instellen hoe hard je je eigen stem wilt terughoren tijdens het bellen voor een natuurlijker belgeluid. Dat maakt het bellen ook voor jezelf een stuk fijner.
Originele mictestsample | |
Mictest JBL Live Pro 2 TWS |
Micruistest JBL Live Pro 2 TWS | |
Samengevat
De JBL Live Pro 2 TWS is een setje relatief comfortabele in-ears dat er best luxe uitziet. Bovendien klinken de oortjes erg goed voor hun prijs, met een ruime soundstage, een redelijke dynamiek en voldoende warmte en detail. Daar staat tegenover dat de noisecancelling van deze drie jaar oude dopjes inmiddels wat tegenvalt. De transparantiemodus weet wel te overtuigen, net als de belprestaties. Bovendien biedt de JBL-app meer dan genoeg opties, al valt tegen dat we niet alles kunnen regelen met tikjes. De accuduur is niet de langste, maar bijna een volledige werkdag mét anc zal voor de meesten volstaan.
Pluspunten
Prima geluidskwaliteit Goede transparantiemodus IPX5-rating Nette belprestaties Erg comfortabel
Minpunten
Anc-prestaties blijven achter Tikbediening goed maar beperkt