Met zes modellen is Gigabyte het best vertegenwoordigde merk in deze round-up. De instapper, de Gigabyte B850M DS3H, is met een prijs van iets boven de 150 euro veruit het goedkoopste bord in de test. Met de ruim 450 euro kostende B850 AI TOP zit Gigabyte echter ook achter het duurste bord in de test.
Gigabyte B850M DS3H
De B850M DS3H is een micro-ATX-moederbord dat je direct herkent als een budgetmoederbord. Zo heeft het relatief kale bord geen i/o-cover of voorgeïnstalleerd i/o-shield, mist de heatsink op de bovenste vrm-fasen en krijg je maar voor één M.2-slot een koeler meegeleverd. Op diverse punten is dat zelfs een achteruitgang in vergelijking met zijn voorganger, de B650M DS3H.
Toch is de B850M DS3H op diverse functionele punten een behoorlijke upgrade in vergelijking met zijn voorganger. Het PCIe x16-slot voor de videokaart ondersteunt nu PCIe 5.0, dat was nog 4.0, en ook een van de twee M.2-slots heeft een upgrade gekregen naar PCIe 5.0. Daarnaast is de vrm wat zwaarder uitgevoerd.
Gigabyte B850 Eagle WIFI6E
De B850 Eagle WIFI6E is een paar tientjes duurder, maar ziet er direct een stuk luxer uit. Het is een fullsize-ATX-bord met een voorgeïnstalleerd i/o-shield, een toolless ssd-heatsink en een mechanisme om het PCIe-slot te ontgrendelen met een knopje. Functioneel zijn de verschillen kleiner. Je krijgt vooral meer slots met weinig bandbreedte, zoals de PCIe 3.0 x1-slots en het derde M.2-slot met maar twee lanes bandbreedte. Zoals de naam al zegt is de toevoeging van wifi nieuw ten opzichte van de B850M DS3H, maar de Eagle heeft wel de twijfelachtige eer om het enige bord in de test te zijn met 1Gbit/s-ethernet.
Gigabyte B850 Gaming X WIFI6E
De B850 Gaming X biedt net wat meer dan de Eagle. Dit bord heeft wel 2,5Gbit/s-ethernet, een sneller derde M.2-slot en koeling voor alle ssd's. De Vcore-vrm heeft een flinke upgrade gekregen van acht naar twaalf powerstages. Wel blijft Gigabyte nog altijd de ALC897-audiocodec gebruiken.
Gigabyte B850 Aorus Elite WIFI7
De B850 Aorus Elite WIFI7 is het eerste bord dat binnen Gigabyte's gamingserie Aorus valt. De vrm is opnieuw iets uitgebreid, naar veertien powerstages dit keer, en bij de chipsetheatsink is wat rgb-verlichting aangebracht. Het wifikaartje heeft een upgrade gekregen naar Wi-Fi 7. Opvallend is verder de aanwezigheid van een interne HDMI-poort, om een scherm in je behuizing op aan te sluiten.
Intussen blijft Gigabyte ook voor dit bijna 240 euro kostende bord vasthouden aan Realteks instapaudio-oplossing, wat inmiddels toch wel een tikje gênant begint te worden. Voor de liefhebber is er overigens ook een witte Ice-versie van dit bord.
Gigabyte B850 AI TOP
Met een bijna twee keer zo hoge prijs is de B850 AI TOP opeens een bord in een totaal ander segment. Hoewel B850 in principe een budgetchipset is, heeft Gigabyte er met de AI TOP een high-end moederbord omheen gebouwd. Het belangrijkste wapenfeit van dit bord is de mogelijkheid om de PCIe 5.0-lanes te verdelen over twee fysieke x16-slots, waardoor je twee videokaarten kunt gebruiken voor het trainen van AI-modellen. Om je daarbij te helpen biedt Gigabyte ook eigen software aan, de AI Top Utility.
De B850 AI TOP biedt echter nog meer high-end features. Zo heeft Gigabyte hem uitgerust met niet een, maar twee 10Gbit/s-netwerkpoorten; alleen Gigabyte's 900 euro kostende X870E Aorus Xtreme AI TOP en wat zakelijke ASRock Rack-borden weten dat te evenaren. Bovendien is de Vcore-vrm met zestien 110A-powerstages aanzienlijk krachtiger en stapt Gigabyte voor dit bord eindelijk over op een luxere audiocodec, namelijk de Realtek ALC1220.
Gigabyte B850I Aorus PRO
Het laatste Gigabyte-bord dat we bekijken is de B850I Aorus PRO, een mini-ITX-model. Net als die van ASRock en ASUS biedt ook Gigabyte's ITX-model twee M.2-slots; een PCIe 5.0-slot met koeling op de voorkant en een bloot PCIe 4.0-slot op de achterkant. In de forse M.2-heatsink op de voorzijde is zelfs een ventilator verwerkt. Je kunt de voorste M.2-ssd volledig zonder gereedschap monteren, en voor het ontgrendelen van het PCIe-slot is een knopje aanwezig. Zeker op krappe ITX-bordjes is dat een welkome feature. Overigens gebruikt Gigabyte op dit bord geen vrm-fan.
Juist op dit bordje komen we de meest luxe audiovoorziening tegen, namelijk een Realtek ALC4080. De netwerkvoorzieningen zijn vrij standaard; een Wi-Fi 7-kaartje met ondersteuning voor maximaal 160MHz-netwerken en 2,5Gbit/s-ethernet. Mocht het ontwerp iemand bekend voorkomen: de B850I Aorus PRO is in feite gewoon de X870I Aorus PRO, maar dan zonder USB4 en in een zwart in plaats van wit thema.