Door Olaf Weijers

Redacteur

Laad je auto slim op met Home Assistant

Zo vind je altijd een vrije plek

11-02-2025 • 06:00

164

Introductie

We zitten in de koudste periode van de winter, en bezitters van elektrische auto’s weten maar al te goed hoeveel invloed dat heeft op het rijbereik. De batterijcapaciteit van een EV vermindert door de kou, en de klimaat- en rijhulpsystemen verbruiken meer dan gewoonlijk. Dat betekent dat de auto vaker opgeladen moet worden, maar niet iedereen met een elektrische auto beschikt over de mogelijkheid om dat op een privélaadpaal te doen. Publiek laden heeft nadelen: je deelt de oplaadplaatsen met anderen en je kunt daardoor weleens misgrijpen. Daarnaast is het niet de bedoeling om de oplaadplek veel langer bezet te houden dan nodig is. In sommige gevallen worden er daarom al 'kleefboetes' toegepast door de tijd die de auto doorbrengt aan de paal apart in rekening te brengen.

Je kunt Home Assistant inzetten om openbaar laden makkelijker te maken. In dit artikel bekijken we meerdere automatiseringen die het leven met een EV makkelijker maken. Met deze automatiseringen sta je altijd vooraan om een vrijgekomen plekje in te nemen, sta je nooit in de weg voor anderen, en krijgen kleefboetes geen vat op je.

Wat heb je nodig?

In de ideaalste situatie heb je de auto al aan Home Assistant gekoppeld via een integratie. Vrijwel alle EV’s zijn ‘connected’, zodat je op afstand via een app de oplaadstatus in de gaten kunt houden of de voorverwarming kunt activeren. Veel integraties zijn nog door de community gebouwd en vaak geen onderdeel van de standaard Home Assistant-integraties. Om deze te installeren is de communitystore HACS nodig. In de tabel hieronder staan de integraties voor Home Assistant van de populairste EV-merken in Nederland.

Volkswagen

Audi

Skoda

Seat

Cupra

Tesla

Kia / Hyundai

Community

Community

Community

Community

Community

Intern

Community

BMW / Mini

Renault

Peugeot /
Opel /
Citroen(DS)

Mercedes

Toyota

Nissan

Intern

Intern

Community

Community

Community

Community

Op het moment van schrijven bleek de Toyota-integratie kapot. BYD geeft geen toegang tot de api en kan niet worden toegevoegd aan Home Assistant. Vrijwel alle integraties geven toegang tot de belangrijkste statusgegevens van de auto die nodig zijn voor de automatiseringen die we in dit artikel maken, maar het kan nodig zijn om creatief om te denken omdat je situatie niet aansluit op de voorbeelden die gebaseerd zijn op mijn Volkswagen e-Golf. Loop je vast, aarzel dan niet om je te melden in de reacties onder het artikel, of, als deze gesloten zijn, in het centrale Home Assistant-topic op ons onvolprezen forum.

Laadpaalstatus

Om Home Assistant te laten assisteren bij het laden op openbare laadplaatsen, moet deze op de hoogte zijn van de status van de oplaadpunten. Dit krijg je voor elkaar door de Shell Recharge-integratie, die ook weer via de communitystore HACS kan worden geïnstalleerd.

Na de installatie kies je je favoriete oplaadpunten op de kaart van Shell. Bij de details van de geselecteerde laadpaal, onderaan de zijbalk, vind je het serienummer van het laadpunt waarmee je de paal kunt toevoegen aan Home Assistant. Je kunt een onbeperkt aantal laadpalen toevoegen, dus het is geen probleem om een ruime selectie palen toe te voegen die Home Assistant allemaal monitort.

De naamgeving van de laadpunten gebeurt over het algemeen met hun straatnaam. Dat kan lastig zijn als een lange straat veel laadpunten heeft. Om de oplaadpunten makkelijker te beheren en gebruiken, is het aan te raden om de naam in Home Assistant aan te passen, zodat je in één oogopslag weet om welk laadpunt het gaat als je de paal later in een pushbericht krijgt toegestuurd.

Autostatus op je dashboard

Met de data van je auto in Home Assistant is het bijna vanzelfsprekend om deze een mooie plek te geven in de interface. Een fraaie manier om dit te doen is met de Ultra Vehicle Card waarmee je in eenHA - Ultra Vehice Card - laden oogopslag de status van je auto kunt zien. Om de kaart echt af te maken kun je zelf twee afbeeldingen van de auto aanleveren: een normale en een variant daarop die de auto weergeeft met laadpaal. Voor dat laatste moet je wellicht je Photoshop-skills aanspreken (of een mooie foto maken).

De kaart biedt duidelijke aanwijzingen om de meeste basisfuncties die een auto ondersteunt toe te voegen, maar het kan zijn dat de integratie die bij je auto hoort meer mogelijkheden biedt. Uiteraard houdt niets je tegen om nog meer handige snelkoppelingen toe te voegen aan je dashboard. Hierbij kun je denken aan een knop om de standverwarming van de auto te activeren of een regelaar die de bovenste laadgrens van de accu instelt.

Laadplekken visualiseren op je dashboard

Deze automatisering is gebaseerd op mijn (luxe) situatie: ik heb maar liefst vier oplaadplekken voor de deur. Meestal is er wel een plekje vrij, maar om dat in één oogopslag te kunnen zien in Home Assistant is alsnog fijn. Dat krijg je voor elkaar met een picture-elements-kaart. De basisafbeelding bestaat uit een lay-out van je favoriete laadplekken. Niet iedereen beschikt over de vaardigheden om zo'n opdracht fraai af te ronden: ik schaar mezelf ook onder die groep. Daarom heb ik een afbeelding laten maken van parkeerplaatsen in pixelartstijl door ChatGPT. Het resultaat daarvan moest nog iets worden bijgevijld om de indeling van de plaatsen goed te krijgen. Naast een afbeelding van je parkeerplaats(en) heb je ook hetzelfde aantal afbeeldingen nodig van auto's in proportie met de afbeelding van de parkeerplaats.

In Photoshop, Paint.NET, GIMP of een andere afbeeldingseditor van je keuze maak je een nieuwe afbeelding van 512 bij 512 pixels. De eerste laag van de afbeelding vul je met de parkeerplaatsen. Voor elke parkeerplaats die de basislaag bevat, maak je een ‘autolaag’: een transparante afbeelding met een auto op de positie van de parkeerplaats waar de laag bij hoort. Alle lagen van de afbeelding exporteer je los in jpeg-formaat.

Laadplek basisafbeeldingLaadplaats-kaartLaadplaats-kaartLaadplaats-kaart

In Home Assistant maak je op het dashboard een picture-elements-kaart aan, die je vult met de basislaag en daarbovenop de autolagen. Aan elke autolaag wijs je in de kaart de juiste laadpaalentiteit toe. Als zichtbaarheidsvoorwaarde geef je op dat de entiteit bezet moet zijn. Dat zorgt ervoor dat er bij bezetting van de paal een auto in het bijbehorende parkeervak verschijnt. Hieronder vind je de YAML van de kaart.


type: picture-elements
elements:
  - type: image
    image: /api/image/serve/48e1f5463658249ec52d4dc3009ba25a/512x512
    style:
      left: 50%
      top: 50%
      width: 100%
    entity: sensor.laadpaal_4
    tap_action:
      action: none
    hold_action:
      action: none
    state_image: {}
    state_filter:
      Occupied: opacity(100%)
      Available: opacity(0%)
  - type: image
    style:
      left: 50%
      top: 50%
      width: 100%
    entity: sensor.laadpaal_3
    tap_action:
      action: none
    hold_action:
      action: none
    state_image: {}
    state_filter:
      Occupied: opacity(100%)
      Available: opacity(0%)
    image: /api/image/serve/cff766255590fba1750fb2fe8513e306/512x512
  - type: image
    style:
      left: 50%
      top: 50%
      width: 100%
    entity: sensor.laadpaal_2
    tap_action:
      action: none
    hold_action:
      action: none
    state_image: {}
    state_filter:
      Occupied: opacity(100%)
      Available: opacity(0%)
    image: /api/image/serve/b9669178d9fdc61210248e6259cf121e/512x512
  - type: image
    style:
      left: 50%
      top: 50%
      width: 100%
    entity: sensor.laadpaal_1
    tap_action:
      action: none
    hold_action:
      action: none
    state_image: {}
    state_filter:
      Occupied: opacity(100%)
      Available: opacity(0%)
    image: /api/image/serve/9b4af36e476e62e4bdc1d28d184b447c/512x512
image: /api/image/serve/7adc0912cac7bc0df2fd9f7f3cd11d9d/512x512
grid_options:
  columns: 12
  rows: 4

Voor je eigen situatie moet je één of meer variabelen aanpassen.

sensor.laadpaal_X Aanpassen naar je gewenste laadpaal-entiteit

Laadpaalcheck bij thuiskomst

Deze automatisering bekijkt of de laadplekken die je voorkeur hebben beschikbaar zijn zodra je thuiskomt met een batterijcapaciteit die opladen vereist. Als er geen voorkeursplek beschikbaar is, krijg je een bericht om uit te wijken naar een van de vrije alternatieve laadplekken.


alias: Auto - Laadpaalcheck bij thuiskomst
description: ""
triggers:
  - entity_id: sensor.olaf_distance
    below: 2500
    trigger: numeric_state
conditions:
  - condition: numeric_state
    entity_id: sensor.egolf_battery_level
    below: 50
  - condition: state
    entity_id: sensor.olaf_direction_of_travel
    state: towards
actions:
  - variables:
      laadpalen_favoriet:
        - sensor.laadpaal_1
        - sensor.laadpaal_2
        - sensor.laadpaal_3
        - sensor.laadpaal_4
      laadpalen_extra:
        - sensor.laadpaal_5
        - sensor.laadpaal_6
        - sensor.laadpaal_7
        - sensor.laadpaal_8
  - choose:
      - conditions:
          - condition: template
            value_template: >
              {{ laadpalen_favoriet | select('is_state', 'Available') | list |
              length > 0 }}
        sequence: null
      - conditions:
          - condition: template
            value_template: >
              {{ laadpalen_extra | select('is_state', 'Available') | list |
              length > 0 }}
        sequence:
          - variables:
              vrije_palen: >
                {{ laadpalen_extra | select('is_state', 'Available') | list }}
          - data:
              title: Voorkeursplekken bezet
              message: >
                beschikbare alternatieven:
              
                {% for laadpaal in vrije_palen %}
                {{ states[laadpaal].name }}{% if not loop.last %}\n{% endif %}
                {% endfor %}
              data:
                car_ui: true
            action: notify.mobile_app_telefoon
      - conditions:
          - condition: template
            value_template: >
              {{ laadpalen_favoriet | select('is_state', 'Available') | list | length == 0
              and laadpalen_extra | select('is_state', 'Available') | list | length == 0 }}
        sequence:
          - data:
              title: Geen laadplekken beschikbaar
              message: >
                Er zijn momenteel nergens vrije laadplekken beschikbaar.
              data:
                car_ui: true
            action: notify.mobile_app_telefoon

De automatisering activeert zichzelf op het moment dat je je woonplaats binnenrijdt. Home Assistant-zones werken niet altijd even betrouwbaar als ze elkaar overlappen. Als alternatief kun je Home Assistant voor deze automatisering uitrusten met de nabijheidintegratie die de positie en beweegrichting bijhoudt van je telefoon, auto of beide. Deze integratie heeft bij mij, in tegenstelling tot zones, nog geen klap misgeslagen. De automatisering wordt uitgevoerd op het moment dat je minder dan 2500 meter van huis bent. Vervolgens wordt gekeken of er aan twee condities is voldaan: de auto heeft minder dan 50 procent lading en de richting van de reis is naar huis toe. Dit kun je uiteraard aanpassen naar waarden die voor je eigen situatie het best werken.

Hierna wordt de automatisering ingewikkelder. De automatisering definieert variabelen waar Home Assistant vervolgens verder mee kan werken. In de variables-component worden twee lijstjes gevuld met laadpalen: laadpalen_favoriet en laadpalen_extra.

De volgende stap is een keuze uit drie scenario’s op basis van de status van de laadpalen. Zijn er laadpalen vrij in laadpalen_favoriet, dan gebeurt er niets, want je kunt direct naar je favoriete plek om te parkeren en laden.

Zijn alle laadpalen in laadpalen_favoriet bezet, dan kijkt de automatisering door de laadpalen_extra-lijst en bepaalt welke er vrij zijn. Home Assistant stuurt daarna een pushbericht naar je telefoon met een lijst van vrije laadpalen. De volgorde van de palen in laadpalen_extra wordt hierbij behouden; je kunt de lijst bij het vullen dus op afstand of voorkeur sorteren.

Als alle laadpalen rondom huis bezet zijn, komt het laatste scenario aan bod. Die stuurt je een pushbericht met een teleurstellende melding, wat in elk geval voorkomt dat je vruchteloos rondjes rijdt op zoek naar een laadplek.

Voor je eigen situatie moet je een aantal variabelen aanpassen:

sensor.olaf_distance Aanpassen naar je eigen distance-entiteit.
sensor.egolf_battery_level Aanpassen naar het batterijniveau van de auto.
sensor.olaf_direction_of_travel Aanpassen naar je eigen direction-entiteit.
laadpalen_favoriet Hier voeg je de lijst met favoriete palen toe.
laadpalen_extra Hier voeg je de lijst met alternatieve palen toe.
notify.mobile_app_telefoon Aanpassen naar je eigen telefoon-entiteit.

Wachten op laadplaats

Als alle laadplaatsen die je graag gebruikt bezet zijn, kun je ervoor kiezen om te wachten op een plekje. Home Assistant kan dat natuurlijk prima voor je doen. Deze automatisering is gebouwd met behulp van een helper. In Home Assistant maak je een schakelaar aan onder de helpers (Instellingen -> Apparaten en diensten -> Helpers), die je bijvoorbeeld ‘parkeerplaats zoeken’ noemt.

Zijn de laadplekken vol, dan krijg je een wachtknop
Zijn de laadplekken vol, dan krijg je een wachtknop.

De automatisering die bij deze functie hoort, activeert als één van je beoogde plekken verandert van status. Vervolgens wordt de status van de parkeerplaatszoekhelper gecontroleerd. Als deze is deze ingeschakeld, krijg je een pushbericht dat er een parkeerplaats is vrijgekomen. De helper wordt hierna weer uitgeschakeld.

Om gemakkelijk gebruik te maken van de schakelaar, kun je deze als tegel in de interface van Home Assistant toevoegen. Hierbij kun je gebruikmaken van de zichtbaarheidsopties voor de tegel, door voor elke paal een voorwaarde toe te voegen die monitort of de paal bezet is. Als aan alle voorwaarden wordt voldaan, ofwel: alle palen zijn bezet, verschijnt de knop in de interface en kun je deze makkelijk activeren. Zodra de knop zijn werk heeft gedaan en een plekje vrijkomt, verdwijnt deze ook weer automatisch uit beeld. Dat houdt de interface overzichtelijk zonder overbodige knoppen.

Automatisering


alias: Auto - Parkeerplaatsmelding
description: ""
triggers:
  - trigger: state
    entity_id:
      - sensor.laadpaal_1
    to: Available
    from: Occupied
  - trigger: state
    entity_id:
      - sensor.laadpaal_2
    to: Available
    from: Occupied
  - trigger: state
    entity_id:
      - sensor.laadpaal_3
    to: Available
    from: Occupied
  - trigger: state
    entity_id:
      - sensor.laadpaal_4
    to: Available
    from: Occupied
conditions:
  - condition: state
    entity_id: input_boolean.parkeerplaatsmelding
    state: "on"
actions:
  - action: notify.mobile_app_telefoon
    metadata: {}
    data:
      title: Parkeerplaats is vrij!
      message: Je kunt gaan laden
  - action: input_boolean.turn_off
    metadata: {}
    data: {}
    target:
      entity_id: input_boolean.parkeerplaatsmelding
mode: single​​​​​

Lovelacekaart


type: tile
entity: input_boolean.parkeerplaatsmelding
visibility:
  - condition: state
    entity: sensor.laadpaal_1
    state: Occupied
  - condition: state
    entity: sensor.laadpaal_2
    state: Occupied
  - condition: state
    entity: sensor.laadpaal_3
    state: Occupied
  - condition: state
    entity: sensor.laadpaal_4
    state: Occupied
  - condition: state
    entity: switch.egolf_charging
    state: "off"
  - condition: state
    entity: person.olaf
    state: home
name: Wachten op plekje
show_entity_picture: false
hide_state: true
grid_options:
  columns: full
  rows: 1
tap_action:
  action: toggle
hold_action:
  action: toggle

Voor je eigen situatie moet je een aantal variabelen aanpassen:

input_boolean.parkeerplaatsmelding Aanpassen naar je eigen helperentiteit.
sensor.laadpaal_# Aanpassen naar je favoriete laadpalen.
notify.mobile_app_telefoon Aanpassen naar je eigen telefoon-entiteit.
switch.egolf_charging Aanpassen naar de entiteit die de laadstatus weergeeft.
person.olaf Aanpassen naar je eigen entiteit.

Laadpaalkleefnotificatie (of lui laden?)

Openbare laadplaatsen gebruik je niet alleen voor jezelf. Er is weinig zo vervelend als wachten tot een ander zijn allang volgeladen auto ontkoppelt, zodat je van je bereikangst wordt verlost en je auto van een volle lading kunt voorzien. Home Assistant kan je inlichten als de laadplekken volstromen, zodat je een ander die ook wil opladen niet blokkeert. Zo komt je buurman nooit bij een volledig bezette laadplek aan waar jouw auto misschien al uren onderdeel uitmaakt van de ‘kleefbrigade’. Dit maakt het mogelijk om redelijk 'lui' te laden zonder ooit echt in de weg te staan.


alias: Auto - Laadpaalkleefnotificatie
description: ""
triggers:
  - trigger: state
    entity_id:
      - sensor.laadpaal_1
  - trigger: state
    entity_id:
      - sensor.laadpaal_2
  - trigger: state
    entity_id:
      - sensor.laadpaal_3
  - trigger: state
    entity_id:
      - sensor.laadpaal_4
  - trigger: state
    entity_id:
      - switch.egolf_charging
    to: "off"
conditions:
  - condition: state
    entity_id: sensor.laadpaal_1
    state: Occupied
  - condition: state
    entity_id: sensor.laadpaal_2
    state: Occupied
  - condition: state
    entity_id: sensor.laadpaal_3
    state: Occupied
  - condition: state
    entity_id: sensor.laadpaal_4
    state: Occupied
  - condition: state
    entity_id: binary_sensor.egolf_charging_cable_connected
    state: "on"
  - condition: state
    entity_id: switch.egolf_charging
    state: "off"
  - condition: state
    entity_id: device_tracker.egolf_position
    state: home
  - condition: numeric_state
    entity_id: sensor.egolf_battery_level
    above: 75
  - condition: time
    after: "08:00:00"
    before: "23:30:00"
actions:
  - action: notify.mobile_app_telefoon
    metadata: {}
    data:
      message: clear_notification
      data:
        tag: kleefnotificatie
  - action: notify.mobile_app_telefoon
    metadata: {}
    data:
      message: Laadplaatsen zijn vol, auto is klaar met laden.
      title: Je kleeft de paal
      data:
        tag: kleefnotificatie
  - delay:
      hours: 0
      minutes: 30
      seconds: 0
mode: single

De automatisering activeert op de statusverandering van de laadplaats(en) die je monitort. Hierna wordt een hele rij voorwaarden afgehandeld. Er wordt gecontroleerd of op dat moment alle laadplekken in gebruik zijn, of de auto zich bij de laadplekken bevindt, of de auto aangesloten is op een laadkabel en niet bezig is met opladen, en de batterijcapaciteit hoger is dan 75 procent. Wordt aan al deze voorwaarden voldaan, dan krijg je een melding om de auto te verplaatsen.

Om het aantal meldingen binnen de perken te houden, wacht de automatisering 30 minuten alvorens weer een nieuwe poging te wagen met een melding waarbij de oude verwijderd wordt. Daarnaast houdt de automatisering rekening met je nachtrust.

Voor je eigen situatie moet je wederom een aantal variabelen aanpassen:

sensor.laadpaal_X Aanpassen naar je favoriete laadpalen.
switch.egolf_charging Aanpassen naar de entiteit die de laadstatus van de auto weergeeft.

binary_sensor.egolf_charging_cable_connected

Aanpassen naar de entiteit die de laadpoortstatus weergeeft.

device_tracker.egolf_position

Aanpassen naar de entiteit die de autopositie aangeeft.
sensor.egolf_battery_level Aanpassen naar de entiteit die het batterijniveau van de auto weergeeft.
notify.mobile_app_telefoon Aanpassen naar je eigen telefoon-entiteit.

Laadstatuscontrole

Deze automatisering controleert of de auto wel wordt opgeladen nadat je de laadkabel aansluit. Dat kan voorkomen als de stekker niet goed is aangedrukt, of als je bent vergeten om de laadpaal te activeren met je app, pas of badge. De automatisering activeert nadat de laadkabel 15 minuten op de auto is aangesloten en kijkt of er op dat moment ook opgeladen wordt. Als dit niet het geval is, stelt Home Assistant je op de hoogte en kun je kijken waarom het opladen niet gestart is. Deze automatisering kan conflicteren met uitgestelde laadacties. Mocht je daar regelmatig gebruik van maken, dan zul je een geschikte entiteit moeten zoeken om toe te voegen aan een voorwaarde die de automatisering annuleert.


alias: Auto - controle oplaadstatus
description: ""
triggers:
  - trigger: state
    entity_id:
      - binary_sensor.egolf_charging_cable_connected
    to: "on"
    for:
      hours: 0
      minutes: 15
      seconds: 0
conditions: []
actions:
  - if:
      - condition: state
        entity_id: switch.egolf_charging
        state: "off"
    then:
      - action: notify.mobile_app_telefoon
        metadata: {}
        data:
          title: Ben je iets vergeten?
          message: De auto laadt niet op..
mode: single

Voor je eigen situatie moet je wederom een aantal variabelen aanpassen.

notify.mobile_app_telefoon Aanpassen naar je eigen telefoon-entiteit.

switch.egolf_charging

Aanpassen naar de entiteit die de laadstatus van de auto weergeeft.

binary_sensor.egolf_charging_cable_connected

Aanpassen naar de entiteit die de laadpoortstatus weergeeft.

Tot slot

Met de bovenstaande automatiseringen moet je een heel eind komen om openbaar laden fijner te maken met de hulp van Home Assistant. Het kan natuurlijk zijn dat je eigen situatie afwijkt, zodat je de automatiseringen uit dit artikel stevig moet aanpassen. Kom je daar niet helemaal uit, of heb je een briljante toevoeging die ontbreekt in dit artikel? Laat het weten in de reacties.

Reacties (164)

164
158
72
8
1
82
Wijzig sortering
Auteur van de genoemde Shell Recharge integratie hier. Dank Olaf voor dit artikel, leuk te zien dat mijn relatief nieuwe product zoveel toffe toepassingen mogelijk maakt! Als je het goed vind? Voeg ik je scripts toe aan de documentatie.

Wat los commentaar op de reacties:
Ik heb hem geschreven omdat ik een soort van gedwongen (iets met CO2 targets halen, maar zeker geheel tevreden) EV ben gaan rijden. Ik laad vaak op mijn werk op, maar ook wel eens in weekend in de buurt, ik heb geen oprit, wel al zo'n 10 jaar zonnepanelen, maar dus helaas zit slim thuisladen er niet in. Niet elke EV rijder heeft een oprit.

De dichtsbijzijnste laadpalen hier hebben een blokkeertarief overdag, dat betekent dat ze vaak snel vrijkomen, een notificatie is dus nuttig, dan ben ik de buren die hem vanuit hun raam kunnen zien vaak voor, vandaar de integratie.

Een van de laadpalen in mijn buurt loopt soms vast, ik herken dat als een paal lang vrij is, ik ben blijkbaar de enige die even het telnummer op de paal belt en -zonder wachtrij- iemand aan de lijn krijg die hem even een reset geeft. Dat zouden meer mensen moeten doen.

Er zijn zeker Belgen die hem ook gebruiken, niet elke regio staat bol met laadpalen blijkbaar.

Ik poll elke 5 minuten om de Shell Recharge API te ontlasten.

De onderliggende python package die ik ervoor gemaakt heb ondersteund ook prive Recharge laadpalen aan huis, incl. start/stop, een gebruiker heeft dit toegevoegd, ik hou van open-source om deze reden! Ik ben er nog niet aan toegekomen om dit in de HA integratie in te bouwen. Zie example-user.py script hier
https://github.com/cyberjunky/python-shellrecharge

Ik heb de integratie aangemeld om default in HACS te krijgen maar sta in een github PR wachtrij van enkele honderden.. wellicht kunnen jullie reageren, liken... https://github.com/hacs/default/pull/2917

Misschien is het een kortere weg om hem default in HA te krijgen, zal eens kijken, heb dat zware screening traject eerder ondernomen, dat is pittig, elke letter code en documentatie word dan 3 keer omgedraaid, ook leerzaam. Ook is onduidelijk wat er gaat gebeuren met de API, daar Shell de hele boel in de verkoop heeft staan. Uiteraard hebben ze zelf een website en app in de lucht te houden.

[Reactie gewijzigd door RDNZL op 12 februari 2025 10:42]

Leuk dat je reageert! Dankjewel voor je mooie werk, het is prima als je de voorbeelden uit het artikel wil opnemen in je documentatie. Ik heb een like achtergelaten bij je pull request voor HACS.

Interessant om te horen dat laadpalen vastlopen, dat heb ik nog niet meegemaakt. Wil de paal dan helemaal niet meer opladen of stoppen enkel de updates? Als dat laatste het geval is heb ik misschien ook wel 1 of 2 vastgelopen palen in de wijk.
Ga ik doen, die scripts zijn handig en slim gemaakt! De paal wil dan niet starten met laden, knippert er een error led. Wellicht een maandagochtend model is altijd dezelfde.. Inmiddels ook al 3x van eigenaar gewissel, Alfen, Moov, en nog een... ze plakken de stickers maar over elkaar heen LOL
Heel fijn die Shell integratie! Heb je via de API-poll misschien ook de mogelijkheid om via de integratie de dichtstbijzijnde status van laadpalen in x km rondom opgegeven geo locatie terug te geven? Idee.. je rijdt een onbekende plaats binnen bent bijna op bestemming, klikt in HA op knop en je krijgt meteen (route naar) dichtstbijzijnde vrije laadpaal terug...De Recharge van shell werkt namelijk bijzonder slecht op CarPlay :-(.
Ik weet niet of alle palen via Shell Recharge te vinden zijn, maar mochten ze er niet in zitten (de Vattenfal palen in mijn wijk zaten er niet in), dan kun je het ook op een andere manier oplossen. Via https://www.enbw.com/elek...pp/ladestation-finden/map kun je het ID van je favoriete laadpaal uitlezen en koppelen aan HA. Ik kreeg zo live de status van de 6 palen rondom mijn huis, inclusief zone notificatie zodat ik bij het inrijden van de wijk kon zien waar ik heen kon rijden. Heeft me in een jaar tijd nog nooit naar de verkeerde plek of bezette paal laten rijden.
Fijn dat je een alternatief aandraagt, bij mij werkte Shell Recharge prima, maar ik begrijp dat dat niet voor iedereen het geval is. Aanvullend op je post voor de rest: De integratie voor de ENBW-methode vind je hier en installeer je het makkelijkst met HACS.
Supervet artikel. Ben het noob stadium echt wel voorbij, maar dit is next level.

Binnenkort maar eens mee gaan pielen.

Thanks!
Mooie oplossing idd, en heel herkenbaar!
Gebruik zelf deze om de palen in mijn buurt uit te lezen middels een python scriptje. Mag ik vragen hoe de koppeling naar HA opgezet heeft?

[Reactie gewijzigd door halberti op 11 februari 2025 09:04]

Heb even snel gekeken maar ook die is twijfelachtig gezien hij de unlock door scope door geeft aan je HA.

Je moet al die write scopes uit de oermissie sets halen zodat het veilig blijft.

Voor volvo heb ik dat gedaan met een eigen git repo versie.maar ik zie bijna overal op al die community projecten dat men plain text passwords gebruikt en ook in memory geen encryptie gebruikt en vervolgens door unlock , en locatie coords door geeft.

Handig als ze je auto willen stelen
wat bedoel je met unlock scope?

ook als je hem alleen in read-only modus gebruikt?
Het gaat om de permissies die je geeft aan het app account in de skoda portal ,

ik ken skoda niet maar dit hoort als het correcte security is een OAuth token te zijn en daarin liggen claims aan wat het account mag,

Voorbeeld bij volvo vraag je alleen de claims voor SOC:
https://developer.volvoca...nts/battery-charge-level/

en NIET voor unlock of location:
https://developer.volvoca...ints/doors-windows-locks/

Omdat het account de permissies niet heeft kun je bij compromise ook niet het command door voeren als dief.

Daarnaast dien je vanuit security perspectief ten alle tijden in HA (Of Evcc ) en de addons alle credentials als encrypted op te slaan en encrypted in memory te gebruiken. Dit gaat bij veel hobby projecten en addons mis.
Je hoeft de S-Pin niet op te geven...
Ik zag dit wat laat, de auteurs rammelden al (terecht) aan mijn deur :P De Škoda, SEAT en Audi integratie zijn allemaal toegevoegd. Bedankt voor het melden.
Ik gebruik al jaren met 2 Skoda's (BEV & ICE) naar alle tevredenheid deze integratie voor Skoda Connect: https://github.com/skodaconnect/homeassistant-skodaconnect/
Hier zijn altijd vrije palen, alleen de parkeerplaatsen zijn altijd bezet.. Jammer dat de gemeente er niets tegen doet.
Dat is beetje het probleem. Een oplossing is allee openbare parkeerplaatsen voorzien van opladers dan hoeft er geen speciale parkeerplaats te zijn voor PHEV/EV.

Anderen kant ik zie veel nieuwbouwprojecten geen rekening houden met thuis laden. Veel rijtjeswoningen als die bv een meter verder naar achter geplaatst worden dan kan men in de voortuin de auto parkeren/laden dan hoeft de gemeente al een stuk minder openbare parkeerplaatsen/laadpalen te plaatsen.

Dat geldt ook voor appartementen veel hebben er nu een parkeergarage met eigen parkeer op woning maar geen mogelijkheid tot het plaatsen van een laadpaal en deze te verbinden aan de woning.

Dit zijn gemiste kansen in mijn optiek.
Anoniem: 2195394 @redslow11 februari 2025 08:49
Alleen een laadpaal bij iedere parkeerplaats brengt 2 dingen met zich mee:
- Heel veel kosten, en ook veel van die kosten voor mensen zonder EV.
- Maar nog belangrijker: Het stroomnet kan nooit aan dat al die palen tegelijkertijd laden, dus hoe ga je dan bepalen wie er mag laden? Want je moet dus de capaciteit gaan verdelen, waardoor je als EV rijder nog meer in onzekerheid zit dan zonder laadplek: immers, je bent wel aangesloten maar misschien kan je niet of met maar weinig capaciteit laden.

Ook de andere opties die je noemt, dat klinkt allemaal leuk maar brengt veel meer met zich mee dan alleen een huis 1 meter verplaatsen. Sowieso is verplaatsen van 1 meter niet altijd mogelijk gezien hoe vol onze grond ligt, en kan/wil/mag je niet zomaar overal in je voortuin een auto zetten. Hetzelfde voor appartementen, het kan wel maar het brengt heel veel complexiteit met zich mee (en dus kosten, die veel mensen gewoon niet willen betalen omdat ze geen EV hebben).

EV rijden is zeker de toekomst, maar we zijn nu eigenlijk met zijn allen een oplossing aan het bedenken zodat we nog meer individueel en associaal kunnen leven. De enige echte oplossing is: Minder auto's, en losraken van de mentaliteit 'ik heb recht op alles, ik moet gewoon 2 auto's kunnen hebben en dat moet maar worden geregeld'.

En nee dat gaat niet makkelijk zijn, het is immers ook al tientallen jaren aan de gang dat we meer en meer op onszelf worden (al heeft het internet het wel in een stroomversnelling gebracht).
Alleen een laadpaal bij iedere parkeerplaats brengt 2 dingen met zich mee:
- Heel veel kosten, en ook veel van die kosten voor mensen zonder EV.
Klopt, als je alles 3x16/3x32A maakt. Alleen dat is zelden nodig. Met 11kW laden = veelal eigenlijk te snel, zeker als je bedenkt wat er gemiddeld gereden wordt, en zeker in woonwijken voor parkeerduur er is. Omdat het uiteindeiljk eigenlijk gewoon een stopcontact is met een betaalmiddel, zou je de complexiteit en aansluiting simpeler kunnen maken, en eventueel de aansluiting in een amsterdammertje kunnen verwerken. Nogmaals, veel EV's hebben een gemiddeld gecombineerd gebruik van 20kWh/100km, en de gemiddelde Nederlander rijdt 63km/dag (CBS). Natuurlijk zijn er mensen die meer rijden, en ik zeg ook niet dat ALLE laadpalen "traag" moeten zijn, maar zelfs met een beperkte lantaarnapaal aansluiting (want een OV net ligt er toch al) die eventueel zelfs centraal gestuurd kan worden heb je voor EV parkeren, met het oog op bewoners, vaak al genoeg. Voor je beeld: dat is 10A, oftewel 2,3kW, oftewel 100km in 8u laden.
- Maar nog belangrijker: Het stroomnet kan nooit aan dat al die palen tegelijkertijd laden, dus hoe ga je dan bepalen wie er mag laden? Want je moet dus de capaciteit gaan verdelen, waardoor je als EV rijder nog meer in onzekerheid zit dan zonder laadplek: immers, je bent wel aangesloten maar misschien kan je niet of met maar weinig capaciteit laden.
Dat is het mooie van palen. Wat je nu al ziet op grote parkeerterreinen, zoals in parkeergarages (denk aan een grote ondergrondse parkeergarage in een stad onder een kantoorgebouw met 42 3x16A palen) is dat er vrij actief geloadbalanced wordt, en de auto's goed met de palen kunnen praten. Palen weten wat het pand aan capaciteit heeft (inclusief opwek van het pand, want veel van die panden hebben ook zon opwek), en hoeveel (andere) auto's zijn aangesloten/hoe vol ze zijn/hoe snel ze kunnen laden. Een simpele PHEV heeft meestal maar een eenfase boordlader die slechts zo'n 14kWh hoeft te pompen en bovendien nog 60% vol is bij inplug, terwijl die arme Groninger die net een forensentocht van 240km met een 3-fase volle EV leger is (zeg: 40%). De loadbalancer zal de Groninger meestal totdat ze gelijk zijn prio geven, en daarna de auto's in balans laden, totdat de PHEV vol is en dan de Groningen weer meer capaciteit, etc...

Dit soort kunstjes kun je natuurlijk verder leggen dan enkel een parkeerterrein: net zoals de meeste mensen met een thuislaadpaal de paal feitelijk als 0A op de hoofdaansluiting tellen vanwege loadbalancing (ander zal het vrij snel fout gaan als ze én de legionellarun willen doen, én 4 grote pannen water willen koken op hun 11kW inductiefornuis), zou je ook de netbeheerder in staat kunnen stellen om een bepaalde categorie palen centraal aan te sturen. Sterker nog: het hebben van een "buffer" afname apparatuur is voor een netbeheerder net zo belangrijk om een stabiel net te garanderen als een "buffer" aanbiedende apparatuur.
Ook de andere opties die je noemt, dat klinkt allemaal leuk maar brengt veel meer met zich mee dan alleen een huis 1 meter verplaatsen. Sowieso is verplaatsen van 1 meter niet altijd mogelijk gezien hoe vol onze grond ligt, en kan/wil/mag je niet zomaar overal in je voortuin een auto zetten. Hetzelfde voor appartementen, het kan wel maar het brengt heel veel complexiteit met zich mee (en dus kosten, die veel mensen gewoon niet willen betalen omdat ze geen EV hebben).

EV rijden is zeker de toekomst, maar we zijn nu eigenlijk met zijn allen een oplossing aan het bedenken zodat we nog meer individueel en associaal kunnen leven. De enige echte oplossing is: Minder auto's, en losraken van de mentaliteit 'ik heb recht op alles, ik moet gewoon 2 auto's kunnen hebben en dat moet maar worden geregeld'.

En nee dat gaat niet makkelijk zijn, het is immers ook al tientallen jaren aan de gang dat we meer en meer op onszelf worden (al heeft het internet het wel in een stroomversnelling gebracht).
En vandaar dat ik voorstel dat we eigenlijk twee (drie) soorten openbare infra gaan aanbieden:

- Parkeerplekken, met traag/goedkoop palen voor lokale bewoners. Eigenlijk zou je op elke parkeerplek een "OV" (openbare verlichting) aansluiting willen hebben, die 10A op één fase AC kan leveren, en bovendien door de netbeheerder gestuurd is. Voor de meeste mensen zal dit voldoende zijn. Hier mogen ook andere, niet-ladende auto's parkeren, zoals ICE's (voor zolang nog toegestaan met geluidsnormen en roetnormen in acht), en FCEV's.
- Forensenlaadplekken - met 3x16A AC. Let op de formulering "laadplek". Dus niet parkeren, en alleen laden van EV's. In de buurt van kantoren, winkels, en een aantal bij residenties (maar niet toegekend/boventallig op lokale parkeervergunningen). Bedoeld voor mensen die weten dat ze de volgende dag ver moeten rijden, of mensen die juist tijdens/ná de ochtend spits aankomen (maar voor/tijdens de avondspits weer weg gaan). Welliswaar aanstuurbaar door netbeheerder, maar wat prioriteit want wie daar bewust gaat staan heeft een reden. Echter wel met anti-kleef maatregelen (zei het kentekenherkenning + niet laadherkenning, of laadpas + niet laadherkenning/andere vormen handhaving binnen norm), zodat je niet de frustratie hebt dat als je moet laden, deze plekken volstaan met volle auto's/niet ladende auto's/ICE-auto's - die horen op parkeerplekken (waar je ook kan laden)
- DC stations. Maar die hebben we al (en steeds meer). Hoewel je bij winkels misschien zo af en toe een 50kW DC paal zal willen zien.

Nogmaals, de kracht van een EV is juist dat het hem niet uit maakt wáár de energie vandaan komt, of hoe het er in gaat, en dat ze zelfs kunnen bijdragen aan congestie problemen.
Misschien dat Jeroen Horlings (@Yero) dit in een mooi verwoord Tweakers artikeltje kan verwerken? Je hele verhaal is exact waar ik al een paar jaar van droom. Qua capaciteit zou het echt nu al ontzettend goed kunnen.

Bijvoorbeeld op mijn werk, waar nu 8x 22 kW palen staan. Dat betekent een netaansluiting van 176kW. Daar kun je dus ook 77x (zevenenzeventig!!) 2kW palen van maken + 2x 11 kW (voor degene die snel en ver moeten). Dan heb je de hele parkeerplaats vol, hoeft niemand in de pauze laadpalen vrij te maken (zoals nu bij die acht laadpalen zo is). Zelfs die 77 trage 2 kW paaltjes kunnen nog 75 tot 100 km bijladen in een 8-urige werkdag. Dus zonder de uitbreiding van de zwaarte van de netaansluiting van het bedrijfspand waar ik werk, kunnen het aantal elektrische rijders vertienvoudigen (!). Dat is toch fantastisch positief nieuws in deze depressieve tijden :)

Als al die auto's ook nog eens een of enkele kW's mogen terugleveren dan heb je met een parkeerplaats á lá 77 EV's ook al een gigantisch dynamische netbalanseermachine staan. Waar je de voertuigeigenaren mooi weer voor kan compenseren of betalen, als netbeheerder zijnde.
Hoe zeg je "ik heb totaal geen verstand van EV's of auto's in het algemeen" zonder te zeggen dat je er totaal geen verstand van hebt.....
Haha, laten we de cijfers er eens bijpakken hier uit Nederland van nieuwverkoop personenauto's uit 2024:

https://mijn.bovag.nl/act...24-op-de-valreep-gestegen

41,9% is Hybride
34,7% is Full EV
23,5% is nog maar een volledige brandstofauto.

Maar de EV is gefaald :+ Niemand wil ze hebben, behalve bijna iedereen. :Y)
Ok dus 65% is nog een brandstofauto, de 35 overige procent EV lease.

Lekker goochelen met percentages door hybride en benzine apart te zetten waardoor EV er beter uitkomt en het net lijkt of die plek 2 bezet 😂
Grappig dat je begint over goochelen met cijfers en dat vervolgens zelf probeert te doen haha. Door jouw manier van redeneren te volgen zouden er ook 76,6% EV verkopen zijn (immers: er zit een EV component in de hybride auto's). Zo werkt het natuurlijk niet. Hybride is een eigen categorie auto die zowel EV als ICE techologie bevat.

Feit is dat brandstofauto's (dus: auto's met alléén een brandstofmotor) inmiddels nog maar een kwart van de verkopen uit maakt. Meer dan 75% van de nieuw verkochte auto's zijn dus inmiddels full EV of deels EV. En dat is dus ook mijn punt: meer dan 75% van de nieuwe eigenaren wil een auto die op zijn minst deels een EV is ;)

Overigens maakt allemaal niet veel uit: zelfs al kijken we enkel naar die 35% Full EV verkopen, dan zijn dat alsnog 132.166 nieuw verkochte geregisteerde auto's en daarmee wordt jouw punt onderuit gehaald dat "niemand er een wil" of dat ze "van geen kant verkopen". En dat was mijn oorspronkelijke punt. Daar kan je de ogen voor sluiten, maar de wereld gaat ondertussen gewoon door terwijl jij dat doet.

Uit de verkoopcijfers komt daarnaast niet terug dat die 35% overige verkopen lease zijn, dit is een aanname die maakt. Onderbouw je uitspraak op zijn minst met bronnen. ;)

[Reactie gewijzigd door Steephh op 13 februari 2025 13:37]

Die hybrides zijn onzinnig, die rijden op stroom in de parking of de straat uit en daarna gewoon weer op benzine. En die PHEV's worden vrijwel nooit opgeladen, die zijn enkel fiscaal.

Dus ik vind dat gewoon brandstofauto's eigenlijk.

En de verkopen zijn inmiddels ingestort, door wegvallende subsidies en eindige salderingsregeling. Het zal vanaf hier enkel minder worden. Kijk al maar naar de cijfers over januari de verkopen zijn gecrasht.
Elk jaar storten de nieuwe verkopen in januari in. Dat is over alle type auto's, niet alleen EV. Relatief gezien zijn de verkopen EV niet afwijkend in Januari en dat terwijl subsidies zijn weggevallen en fiscale regelingen steeds minder interessant worden.

Het marktaandeel van nieuwe elektrische auto’s lag daarmee in januari op 34 procent.

Bron: https://mijn.bovag.nl/act...i-met-4-6-procent-gedaald

[Reactie gewijzigd door Steephh op 13 februari 2025 13:45]

Ik weet niet waarom ik reageer, maar kun je voor jezelf spreken aub. Ik ben prima tevreden met mijn twee EV's.

Ik zie sowieso wat in het maken van een overdaad aan hele trage laadpalen (bijvoorbeeld door lantaarnpalen te gebruiken). Het huidige model met de veel te dure laadtarieven komt ook omdat er zo weinig zijn: dan moet er relatief snel geladen worden omdat het aantal laadpalen per EV vrij laag is.

[Reactie gewijzigd door PatrickH89 op 11 februari 2025 10:45]

Alsof je een vermogen moet hebben om een oprit te hebben. In Schubbekutteveen heeft bijna de helft van de woningen een eigen oprit, en zijn er ook voldoende mogelijkheden om voldoende laadpalen in de straten aan te leggen.

In de grote steden zijn de uitdagingen groter, maar juist daar heb je alternatieven.
Als je in mijn reactie daar een bevestiging van ziet dan lijkt me de confirmation bias toch wel compleet. Ik heb overigens geen oprit.

De laadpalen die er zijn kosten veel, maar bij lange na geen 1 euro per kWh en het lijkt me vrij onlogisch dat het duurder wordt als er veel meer palen zijn (omdat de snelheid prima omlaag kan voor de gemiddelde automobilist).

Misschien eens tijd om je frustraties te uiten in de kroeg? Daar past dit soort praat meer dan hier.
Ik heb er (privé) 2 gehad; 1 van m'n (nu ex-)vrouw en één van mezelf. Renault Zoe en een MG4. Heerlijke wagens.
Hier particulier gekocht en ruim een jaar publiek geladen zonder issues. Nu een eigen laadpaal maar niet omdat het anders vervelend was.

Dus tja, spreek voor jezelf.
Als je m'n postgeschiedenis op GoT bekijkt in het ID.x topic lijkt het me vrij duidelijk dat ik er daadwerkelijk 1 heb.

Dat je niet op mij reageerde is niet relevant. Door te zeggen dat "niemand" dit wil spreek je voor mij, onterecht.
Veel rijtjeswoningen als die bv een meter verder naar achter geplaatst worden dan kan men in de voortuin de auto parkeren/laden
Een paar kleine details die misschien roet in het eten gooien:
  • De meeste gevels in de stad zijn gemiddeld 4 meter breed. Veel plezier van je voordeur die rechtstreeks uitkomt op een parkeerplaats.
  • De trend in ruimtelijke ordening is juist om minder te verharden en meer groen en waterdoorlatende oppervlakken te voorzien. Maar laten we dat idee lekker negeren en overal privé-opritjes aanleggen.
  • De straat zal ook telkens opnieuw opengegooid en aangepast moeten worden want de meeste voetpaden zijn er niet op voorzien om een auto op te laten rijden.
  • Uiteraard betekent dit ook telkens het verdwijnen van een openbare parkeerplaats.
  • En last but not least: In stedelijke omgevingen is elke meter kostbaar. Veel geluk om mensen te overtuigen om nuttige woonruimte op te offeren voor een auto.
Dat is dus niet de toekomst. Fabrikanten moeten door blijven innoveren tot we batterijen in 5 minuten van 20% naar 80% kunnen opladen. Openbaar (en thuis) laden is maar een tussenoplossing omdat de technologie nog niet op punt staat.

[Reactie gewijzigd door wagmomma op 11 februari 2025 13:25]

5 minuten van 20% naar 80% kunnen opladen
Hebben we in ieder geval geen straatverlichting nodig, want dan geeft elke laadkabel licht.

Er zijn geen simpele oplossingen. Ik heb zelf ondervonden dat er allerlei regels zijn (bv. landelijke regels voor een woonerf) die het voor gemeenten niet zo eenvoudig maken om parkeerplaatsen toe te staan of overal laadpalen te faciliteren.
Panden/rijtjeshuizen zo'n 2,5 tot 3 meter verhogen. Dan past er een auto onder en kan je vast wel je EV traag opladen. Scheelt ook een hoop parkeerplekken die de gemeente aan hoeft te leggen en die ruimte kan dus vergroenen.

En mocht de globale opwarming toch geen "hoax" bliken te zijn, dan is die extra hoogte wel makkelijk om je voeten droog te houden.

Win/win/win.
Als alle andere parkeerplaatsen vol zijn, zetten ze hem natuurlijk op de elektrische laadplekken.

Want elektrische auto's mogen geen voorkeur hebben ......
Was dat maar het geval. Mensen parkeren hem gewoon het liefst voor de deur.
Overal vrije plekken en dan knallen ze die grote klus bus even expres zo dat je niet kunt laden.

Je hebt hier in onze wijk alleen maar "file parkeren". Mensen hebben letterlijk schijt aan je.
Terecht toch, waarom zou een EV een voorkeursbehandeling moeten krijgen bij het parkeren?
Neenee, EVs krijgen voorkeursbehandeling bij het laden, niet bij het parkeren. Vol = wegwezen.
Ik heb hier 3 palen in de buurt. Eentje van die 3 (ecotap) doet alles behalve gaan laden. Van de andere 2 is al tijden een aansluiting defect. De overgebleven 2 aansluitingen zijn eigenlijk altijd bezet. Eén van de palen kent een bord dat er alleen EVs mogen staan, de andere heeft dat bord niet dus daar staan geregeld anderen die niet laden.

Ik heb gelukkig mijn eigen paaltje dus ik kan altijd laden. Voor de tweakers met ev maar zonder paaltje is dit wel ideaal. Laadapps op de telefoon kunnen ook aangeven of een paaltje vrij komt.
Het zal aan mij liggen, maar notificaties via de apps krijg ik dus in geen mogelijkheid werkend. Heb hier goedkope vattenfall palen (0,339 ct/kw), maar de Incharge app krijg ik niet zover om me daadwerkelijk een bericht te sturen. De optie zit in de app, maar de werking is 0,0.
De database met de palen is openbaar, heel veel apps hebben een overzicht. Ik heb de Easy Charging Quality app. De opvolger van Smoov volgens mij. Smoov deed het in ieder geval.
Ga ik die eens proberen.
Mooi, is er ook functionaliteit voor thuisladen? Met bidirectioneel laden zie ik wel een toekomst: de ene dag/nacht geen stroom trekken uit de accu omdat er de volgende dag een flink eind gereden moet worden en de andere dag wel bijvoorbeeld. Zou handig zijn als je daarvoor parameters in HA zou kunnen instellen.
Ik heb zelf geen ervaring, maar die is er zeker, indien je laadpaal slim aan te sturen is: zoek naar een paal die OCCP ondersteunt en dan kan je deze integratie gebruiken: https://github.com/lbbrhzn/ocpp

Wat je dan kan doen is laden in de geodkoopste uren in de nacht, en dna bespaar je echt bakken met geld. Deze youtuber heeft bekeken hoe winstgevend dit kan zijn, en komt erop uti dat hij dankzij zijn km vergoeding zijn auto op kortte tijd helemal terugverdient: YouTube: 🤑 of 😭? EV + Solar + Dynamisch contract
Evcc kan een goed alternatief zijn. Die werkt met veel laadpalen en autos. Features als dynamisch contract, laden op goedkope of zonnige uren en load balancing zijn ondersteunend.

https://github.com/evcc-io/evcc
En community support.

Zo heeft mijn module voor volvo weerbericht look ahead functionaliteit om optimaal te zonnen laden met evcc zonder in de app elke dag dingen aan te moeten passen.

Ik laad nu al een half jaar vol automatische alle overcapaciteit van mijn pv naar mijn auto zonder ook maar 1 setting aan te passen en tegelijk nooit met een lege auto te zitten.
https://github.com/MartijnvanGeffen13/Volvo4evcc

Voor Home automation , let wel op dat er heel veel slechte en onveilige addons zijn. Ik hoor hoer ook weer heel veel mensen hun soc ophalen, hoop dan ook dat iedereen dat met read only en only soc doet.

Heb albdiverse modules die read write doen gezien samen met door unlock engine start en lokatie.

Bester in breker kom hem maar halen even met mijn wifi connecten en HA browsen en have fun. (Natuurlijk nig wel een exploit nodig om bij der server te komen maar toch )

[Reactie gewijzigd door Scriptkid op 11 februari 2025 08:09]

Ik weet niet of ocpp een randvoorwaarde is, maar automatisch laden in (dynamische) daluren kan ook met de losse Jedlix app (of een kloon daarvan) buiten HA om. Al gaat dat dan wel een beetje aan de scope van dit artikel voorbij, want voornamelijk gericht op een eigen thuislader.

De app is gratis, maar je auto of lader moet ondersteund zijn. Ik gebruik het met mn Tesla + Alfen Pro thuislader. Inprikken, gewenste vertrektijd instellen en lekker laten uitpuzzelen.

Het integreert ook met zonnepanelen opbrengst, maar dat heb ik nog niet echt kunnen proberen omdat ik het hele spul pas sinds november heb en de zon nog niet overvloedig geschenen heeft.
Ja hoor, de meeste thuisladers hebben wel een home assistant integratie of ondersteunen OCPP waarmee die ondersteuning volledig lokaal wordt. Zonnepaneelomvormers hebben vaak ook een integratie en dynamische energietarieven kan je uitlezen.

Zo werkt het bij mij ook perfect. Ik start het laden van de auto vrijwel nooit handmatig. Overschot zonne-
energie? Auto gaat laden! Laag dynamisch tarief? Auto gaat laden!
M'n agenda is ook geïntegreerd zodat Home Assistant weet wanneer de auto hoeveel procent geladen moet zijn en hij indien nodig toch wat duurdere uren gaat laden voordat ik moet gaan rijden.
Bidirectioneel weet ik niet, maar voor thuisladen incl een dynamisch energiecontract (Zonneplan) gebruik ik EV Smart Charging.

Deze kan in principe iedere laadpaal die je in HA kan krijgen aansturen, desnoods met een extra automatisering. Ik gebruik het icm mijn zelfgebouwde laadpaal met SmartEVSE.

Wij denken er verder niet over na: we zetten de auto neer, sluiten de kabel aan en HA doet de rest. Lekker overzichtelijk :+

Voorbeeldje van HA dashboard hier: https://gathering.tweaker...message/80941376#80941376
Code op Github via https://gathering.tweaker...message/80561464#80561464
Ik heb voor mijn Alfen laadpaal een component gemaakt zodat hij in Home Assistant gehangen kan worden: https://github.com/ThaStealth/alfen_modbus

Hiermee is het mogelijk om de laadpaal via Home Assistant te besturen, ik had dit gebouwd met het oog op dynamische tarieven en laden op het moment dat de zon er is, maar voorlopig zit ik nog goed met mijn energiecontract zonder teruglevertoeslag.
Kan je daarmee de EVE Connect app nog blijven gebruiken?
Ik heb deze HA integratie al eens probeert maar de connectie is zeer wisselvallig en breekt soms na een tijdje af. En ik kan enkel de app of de integratie gebruiken omdat er maar 1 actieve connectie kan zijn.
Mijn Alfen paal is beheerd door leasemaatschappij (zakelijk) en ondanks dat ik IP connectie heb naar de paal lijkt het dat de modbus interface uit is.
Heeft de modbus "module" nog een specifieke naam om aan te laten zetten zodat ik de vraag goed gericht kan uitzetten?
Alternatief, kan je ook ombouwen naar https://www.smartevse.nl/ - als je geen elektrotechnicus van beroep bent, maar wel een tweaker, een erg leuk project om te doen! Je kan een "domme" laadpaal ook eenvoudig slim maken hiermee. Op GoT is er erg veel info te vinden, hoe dit te doen.

Integratie met Home Assistant is eenvoudig.
Ik heb de moed opgegeven om mijn wagen slim op te laden vanwege de laadpaal die de werkgever installeerde. Die Shell Recharge laadpaal krijg ik niet in HA. De enige manier die ik kon vinden was Node red maar geraak er gewoon niet uit om het werkend te krijgen. Heb nog geen handleiding gevonden die het stap voor stap eenvoudig kan uitleggen, diegene die er zijn vereisen al veel Node red kennis.
Ik heb die paal ook :'( , m’n collega heeft het wel voor elkaar gekregen. Maar die heeft er een Homey tussen gezet. Schijnbaar kan Homey hem wel aansturen…
Dat is de Node Red optie. Schijnbaar heeft er iemand voor Homey een addon of dergelijke gemaakt.
Ik blijf Eggen Nooit paal van je werkgever instaleren maar zelf doen, dan jheb je een premium paal met full controle.

Je zet gewoon bedrag hoger en verdient hem binnen paar jaar terug daarna draai je winst.
Hoe bedoel je dit? Ik heb binnenkort de mogelijkheid een paal neer te gaan zetten. Dit kan via het werk.

Wat bedoel je met bedrag hoger? Ik wil hem niet publiek laten gebruiken (want eigen oprit) maar de vergoeding van die stroom kan ik niet zelf bepalen.
Als je een eigen paal zet zoals bijvoorbeeld de Alfen paal (Heb zelf een alfen eve single line ), dan komen deze met backoffice optie en RFID.

In mijn geval eflux. dit kost 5 euro per maand en zij handelen alle betalingen af en belasting etc.

Nu kun jij in Eflux instellen wat jouw paal kost per KWH, en gewoon de tank dongle van de zaak er langs halen zonder dat je ergens naar hoeft te kijken. Daarnaast kun je bepalen of je paal ook via QR code pay en zichtbaar is op de publieke maps.

Stel dat jij stroom inkoopt voor 30 cent / kwh kun je de paal op 40cent / KWH zetten. Dan krijg jij 40cent/kwh van eflux en betaald de zaak automatische 48 cent aan eflux (inc btw).

jij hebt nu 10cent / kwh winst op netto inkoop van je stroom, Heb je PV dan zet je er een EMS systeem tussen zoals EVCC wat solar optimised charging doet en je verdient nu 40cent / kwh


Als je zelf je paal durft te plaatsen dan ben je met +- 1300 euro klaar = na 13000 Kwh laden winst pakken, of 3250 Kwh solar laden.

Daarna gaat de teller lopen op winst (Onkosten vergoeding voor je onderhoud van je paal :) ).

Wat de meeste doen is kijken op de kaart wat de average kosten zijn van de laadpalen in de buurt en daar dan net onder gaan zitten dan heb je zelf winst en de zaak ook.

Gezien ik zelf nog een duur dag tarief heb staat mijn paal zelfd nog hoger maar dan gaat het wel heel hard met de zonne stroom :) panelen betalen zich binnen een jaar terug.

Heb 6kwh bijgelegd puur voor de auto. +-4000 Kwh gaat naar de auto * 45cent = 1800 euro per jaar (panelen kosten me 1500 euro inc leggen )

EVCC: https://evcc.io/
Eflux: https://www.e-flux.io/nl
alfen: https://alfen.com/nl/eve-single-pro-line (Letop loadbalancing + Rfid nodig in licentie)

Alfen zijn premium palen van nederlandse bodem met hele goede support voor de community en luisted ook naar wat de community vraagt aan opties en integratie (Modbus, api, homewizzard, auto switching , native backoffice profiles etc.).

[Reactie gewijzigd door Scriptkid op 12 februari 2025 13:48]

Thanks voor deze uitleg! Hier kan ik wat mee :D
Hoewel ik het geweldig vind om vanalles te automatiseren ben ik toch wel héél blij dat mijn auto uit 2009 gewoon 'dom' is. Wel een OBD2-poort, maar geen app die 'm 24/7 volgt en vanalles in kan stellen.

Zou overigens mooier zijn om de snippets in te klappen of alleen relevante stukjes te delen, en dan de hele code op GitHub te knallen (of een eigen Tweakers GitLab/Gitea instance? ;)), want nu is het lastig te lezen allemaal. Sowieso zoals in het Home Assistant topic verplicht is [code=yaml] tags gebruiken, of kan dat niet in artikelen? :o
Hoewel ik het geweldig vind om vanalles te automatiseren ben ik toch wel héél blij dat mijn auto uit 2009 gewoon 'dom' is. Wel een OBD2-poort, maar geen app die 'm 24/7 volgt en vanalles in kan stellen.
Leg eens uit waarom.
Deze wagens zijn een privacy nachtmerrie.Het grootste probleem is niet eens dat de data gelekt is maar dat de fabrikanten duidelijk al die data verzamelen. Wat niet verzameld wordt kan niet gelekt worden. Het zal niet lang duren voor al die data verkocht wordt om wat meer geld in het laatje te brengen. Als dat al niet gebeurt tenminste.

Zeer leuk speelgoed voor de gemiddelde tweaker. Ik heb onze elektrische Citroën E-C4 ook in Home Assistant zitten. Maar op vlak van privacy is het weer 1 grote klucht.
Zijn er voorbeelden waarbij de data is gelekt, gebruikt wordt en waar de eigenaar van de auto daar aantoonbaar nadeel van heeft ondervonden? Ik snap dat je nerveus wordt van dat gelek van data, maar ik maak graag een risico-inschatting op basis van cijfers.
Ik vind dat Tesla grootschalig intern beelden deelt van mensen in hun auto toch wel aantoonbaar nadeel. Je auto is je eigen ruimte en daar heb je gewoon recht op privacy. Het feit dat er dus honderden mensen bij Tesla hebben gezien hoe jij iets gedaan hebt dat zij opmerkelijk vinden is hetzelfde als wanneer iemand anders naaktfoto's van je op het internet gooit
Nee, dat is niet hetzelfde als naaktfoto's op het internet en daar gaat het precies fout: je verzint een extreme situatie (naaktfoto's op het internet) om jezelf en anderen bang te maken. Je vergeet gemakshalve even dat het hier ging om (je eigen woorden) intern delen van beelden en dat zijn dan zeer waarschijnlijk ook nog niet eens naaktbeelden.
En hoezo grootschalig? Waaruit blijkt dat? Hebben "honderden" mensen beelden van individuele eigenaren gezien?
Ja, dat hebben ze. Ging om interne chats met honderden leden, die maanden of zelfs jarenlang actief is geweest. Dat is toch heel wat anders dan een enkel incident.
Ik lees het net. Maar dat is niet heel veel anders dan wat er nu al gebeurt op Youtube, Dumpert en Skoften.
Maar goed, je hebt een punt, dat is een risico hoewel ik nog niets lees over werkelijke schade die mensen hierdoor geleden hebben.
Schade hoeft niet altijd financiëel te zijn. Daarom ook mijn voorbeeld van naaktfoto's op het internet; het kost je niks, de kans dat bekenden je tegenkomen is nihil, maar je voelt je toch zwaar genaaid omdat het gebeurd is.
Als je zo'n belachelijk dure computer op wielen koopt zou je toch verwachten dat dat prijskaartje iets meer integriteit omvat.

Maar goed, met dat alles kom ik toch terug op mijn originele punt; ik ben blij dat mijn auto hte allemaal niet heeft. Niemand die een server kan hacken en mijn auto op afstand kan volgen of ontgrendelen, niemand die de beelden van de binnenkant van mijn auto kan bekijken, en geen apps nodig om in de gaten te houden hoe het met mijn auto gaat. In deze tijd een zeldzaam stukje privacy..
Ik denk dat je moet afvragen hoevaak jij naakt in de auto een rondje rijdt.
Ik kan me niet herinneren dat ik ooit naakt in de auto gereden heb. Sterker nog (en misschien tot mijn verdriet) heb ik ook nooit intieme dingen gedaan met iemand anders in de auto :)
dan zal het best mee vallen met schade die je hebt geleden mbt beeldmatteriaal uit die auto.

mentale schade door dat je het beeld matteriaal niet hebt kan een ander ding zijn :)
Tesla vraagt ook of de beelden mogen gebruikt worden (niet of ze misbruikt mogen worden... maar goed)
Je moet dit expliciet toestaan! Er is dus wel degelijk recht op privacy op dat vlak.

De privacy van jezelf of uw partner is wel helemaal weg als ze toegang hebben tot uw auto. Daar kan je dan weer niks aan doen :-)
Leuk dat je het expliciet toe moet staan, maar de toegang hebben ze en kun je niet uitzetten.
En als je toestemming geeft om beelden te gebruiken wil dat niet ineens zeggen dat dat voor álle doeleinden is, daar is de AVG heel duidelijk over..
Je kan de toegang wel uit zetten. Maar dan heb je zelf ook geen toegang meer...
Je kunt de toestemming intrekken en de toegang voor jezelf uitzetten, maar geloof je nou echt dat er niemand bij Tesla toch op een knop kan drukken om stiekem mee te kijken?
Mag ik een camera in je woonkamer plaatsen? Dan mag jij achteraf bewijzen of je daar een nadeel aan ondervindt.

Mijn punt is dat we misschien wat bewuster moeten zijn van wie welke data van ons heeft. Of ze daar nu wel of niet iets slechts mee doen staat daar los van. Dat kan altijd nog gebeuren in de toekomst.

[Reactie gewijzigd door OGrasmachien op 11 februari 2025 13:04]

Mag ik een camera in je woonkamer plaatsen? Dan mag jij achteraf bewijzen of je daar een nadeel aan ondervindt.
Als die camera nodig is om een bepaalde dienst te leveren, dan wil ik daar wel over nadenken. Ik kan wel wat scenario's bedenken waarbij ik daar geen bezwaar tegen zou hebben. Bovendien is dit een erg vreemd voorbeeld want als de beelden van mijn sex-orgies in de woonkamer online komen, ben jij de eerste en enige persoon die ik in elkaar hoef te slaan :)

Ik ben wat allergisch voor massahysterie en soms vind ik de discussie over privacy daar erg op lijken. We zijn ontzettend verschrikkelijk bezig met wat er *kan* gebeuren en verliezen soms uit het oog *of* het ook gebeurt.
Met andere woorden, zolang jij maar niet weet wat er met je data gebeurd, mag iedereen ermee doen wat ie wil.

Voor jou even de volgorde van events:
1. Data delen
2. Misbruiken van gedeelde data
3. Schade lijden door misbruik van gedeelde data.

Je kunt dus alleen achteraf constateren dat je schade hebt geleden. Jij hoort blijkbaar bij de groep 'Dat zien we dan wel weer'
Er is ook een groep die stap 1 al probeert te voorkomen, zodat ze niet bij stap 3 kunnen uitkomen.
Jij noemt het een soort van massahysterie, ik noem het bewustzijn
Iedereen maakt een balans op en weegt risico af tegen voordeel/nut. Iedereen stapt op de fiets, wetende dat de kans op letsel best wel groot is. Iedereen drinkt alcolhol, wetende dat het kankerverwekkend is. We wegen in al die gevallen de voordelen tegen de risico's.
Ik accepteer dat mijn auto online is en ik accepteer het risico dat er van mijn data misbruik wordt gemaakt omdat ik inschat dat de kans dat dat gebeurt ontzettend klein is en als het al gebeurt is de kans dat ik daar financieel, emotioneel of lichamelijk schade van ondervind ook klein is.
Vanuit mijn universum gezien is iedereen die zijn autosleutel in een metalen bakje in het midden van het huis bewaard het slachtoffer van massahysterie. Hetzelfde voor mensen die alle locatietracking opties in hun telefoon uitzetten, die geen gebruik willen maken van Strava, of die alleen maar contant willen betalen.
Angst is een hele slechte raadgever.
De voorbeelden die je geeft (fietsen en alcohol) zijn tegenstrijdig aan je laatste statement. Niemand zit altijd angstig op de fiets na te denken ' wat als ik word aangereden' en niemand drinkt op dezelfde manier angstig een biertje.
Zo doe je het voorkomen, als degenen die om privacy geven altijd angstig zijn.

Jij accepteert het risico dat je data misbruikt wordt op basis van jouw afweging. Maar ik neem aan dat je de deuren van je huis op slot draait als je op vakantie gaat. Andere afweging dus omdat jij het risico anders inschat. En je bent hopelijk niet de hele vakantie bezig met 'stel je voor dat er ingebroken wordt'.
En grappig dat je Strava noemt, omdat dat precies een voorbeeld is van de mogelijkheid om data te misbruiken (in het verleden dan, toen ze daar achter kwamen zijn dingen ACHTERAF aangepast).

Als mensen dus een andere afweging maken dan jij en besluiten de deuren van hun data op slot te draaien, voel jij je geroepen om daar een oordeel over te vellen (door het bijvoorbeeld massahysterie te noemen, ofwel te ridiculiseren).

Ik zal alleen nog reageren als je meldt wanneer je hoe lang op vakantie gaat en dat je je huis niet zal afsluiten.
De voorbeelden die je geeft (fietsen en alcohol) zijn tegenstrijdig aan je laatste statement. Niemand zit altijd angstig op de fiets na te denken ' wat als ik word aangereden' en niemand drinkt op dezelfde manier angstig een biertje.
Ik vind mensen die pleiten voor helmplicht op de fiets en mensen die pleiten voor totale geheelonthouding ook in de ban van de massahhysterie.
Zo doe je het voorkomen, als degenen die om privacy geven altijd angstig zijn.
"Om privacy geven" is een erg vage term. Veel opmerkingen hier hebben niets met privacy te maken. Waarom zou je er een probleem mee hebben dat iemand anders jouw locatie weet, of weet waar je geweest bent? Dat is toch uiteindelijk alleen maar omdat je bang bent dat er iets met die gegevens gebeurt? Is dat geen angst?

Ik doe mijn deur meestal op slot als ik niet thuis ben, maar soms ook niet. Soms komt de loodgieter langs op een ongelegen moment, dan laat ik de garagedeur open. Ik doe mijn deur nooit op slot als ik wel thuis ben. Zie? Ik maak een afweging waarbij ik nut/gemak afweeg tegen de risico's en mijn grens (deur wel/niet op slot) ligt daarbij waarschijnlijk heel ergens anders dan bij mijn buurman. Die heeft zijn huis dichtgetimmerd en zal nooit zijn deuren los laten.

Strava houdt locatiedata bij en er is dus een risico dat dat gelekt wordt. En dat is ook gebeurt. Precies hier werden mensen bang gemaakt: via Strava zou iedereen kunnen zien welke fiets je rijdt en ook nog eens je thuisadres kunnen achterhalen. Het voltallige fietsendievengilde lag in de bosjes klaar om je fiets te jatten. En hop: extra functies om je thuisadres te kunnen verbloemen en hordes gebruikers die vertrokken. Massahysterie.

En ja, ik vind wat van die mensen. Mijn moeder durft de deur niet uit omdat ze in de Telegraaf alleen maar ellende leest. Drie sloten op de deur, elke avond vijf rondjes door het huis om te kijken of er niets open staat. Lampen rondom die aangaan als de poes langsloopt en een chagrijnige blik bij elke hoodie die over het voetpad langs het huis loopt. Vreselijk.
Ik zal alleen nog reageren als je meldt wanneer je hoe lang op vakantie gaat en dat je je huis niet zal afsluiten.
Iedereen die mijn Facebook tijdlijn bekijkt weet wanneer ik op vakantie ben en het is echt niet zo heel moeilijk om ook nog mijn adres te achterhalen. Ik heb mijn deur op slot, maar binnenkomen is echt niet zo lastig. Daar vindt je een 47 inch televisie, wat oude laptops en tablets en wat schilderijen. Succes ermee.
Privacyredenen, veiligheidsredenen, en ik vind het wel fijn dat als er iets aan mijn auto kapot gaat ik gewoon naar een garage kan gaan ipv naar een softwareleverancier :)

Er is al een heel aantal keer bewezen dat die EV-software zo lek als een mandje is, van zomaar auto's kunnen volgen op afstand tot ze ontgrendelen, terwijl dat allemaal 'features' zijn die ik nu ook niet mis..
Ik zou ze missen. Vanmorgen de auto voorverwarmd voor mij vrouw, zodat ze niet hoeft te krabben. Ik krijg bericht als mijn auto klaar is met laden zodat ik de laadpaal vrij kan maken voor iemand anders. Ik krijg bericht als ik hem toevallig vergeet op slot te zetten en ik kan hem dan op slot doen zonder naar buiten te hoeven. Ik kan op afstand de conditie van mijn 12V batterij in de gaten houden en aan de trend zien of ik die al moet vervangen (een bekend probleem bij de e-Niro).

En als mijn auto niet doet wat ik wil, ga ik gewoon naar de dealer.

Ik heb nog geen data gekregen waaruit zou blijken dat ik werkelijk een risico loop.
Hier dezelfde set-up. Status van accu van de auto en aantal vrije palen op de Awtrix Ledclock in de kamer, en een noticatie wanneer er een paal is vrijgekomen in de straat.

![image](https://pics.gotid.nl/i/4...98f-9315-68da9545683a.jpg)
![image](https://pics.gotid.nl/i/5...782-9571-ccf9ee80c33c.jpg)
![image](https://pics.gotid.nl/i/c...121-aaac-914175bafd29.jpg)
![image](https://pics.gotid.nl/i/7...60f-8d8f-e075828d813e.jpg)

[Reactie gewijzigd door kooskabelloos op 11 februari 2025 07:20]

Werkt die notificatie goed en correct? Ik zie via de Recharge integratie vaak vrije palen, maar die blijken dan toch bezet of andersom. Het is 80% van de tijd correct, maar net iets te vaak niet om betrouwbaar te zijn.
Mijn ervaring is nog extremer: Shell recharge geeft van mijn favoriete laadpaal (22ct/kWh) 300m van huis, bijna altijd aan dat de laadpaal vrij is, ook wanneer mijn auto aan het laden is. Het is een Shell recharge laadpaal, de status wijzigt zodra ik een laadsessie start, maar na ~30 minuten staat de paal weer op vrij.

[Reactie gewijzigd door de-wolff op 11 februari 2025 09:17]

Hier werkt de integratie bij de palen voor mijn deur feilloos. N=1, maar daardoor durfde ik het wel aan om het artikel er grotendeels op te baseren, al is de garantie met die soort integraties natuurlijk wel tot aan de drempel want ze zijn voor de werking afhankelijk van meerdere partijen.
Wishful thinking, maar misschien verbetert de integratie nu er even veel ogen op gericht zijn, er hoeft er maar één een bug of mogelijke optimalisatie te spotten ;)
Het zal van veel factoren afhangen, maar er zijn natuurlijk veel meer apps die de beschikbaarheid laten zien. Laadpaal exploitanten hebben er dan ook baat bij dat de status correct en op tijd wordt weergegeven. Het zal ongetwijfeld verbeteren.

Jouw artikel lezend bedacht ik me dat met een registratie over tijd je een patroon zou moeten kunnen ontdekken in de beschikbaarheid van palen. Er van uitgaand dat de gebruikers een patroon volgen. Dan zou je voorspellend kunnen werken.
Als ik wegrij van de paal geeft hij 5 minuten later aan dat de paal vrij is. :-) Gebruik het nu 2 maanden en gaat best goed.
@OlafWeijers Bedankt voor dit artikel, hier ga ik zeker gebruik van maken. Wat mij betreft mag Tweakers vaker zulk soort Home Assistent projecten delen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.