Na een paar jaar gebruik te hebben gemaakt van Home Assistant in een Docker-omgeving, was het tijd om over te stappen naar een dedicated oplossing. In de afgelopen jaren hebben we als gezin steeds meer sensoren toegevoegd, zijn de automatiseringen preciezer geworden en maakt het gezin er intensiever gebruik van. Niets is zo vervelend als een Home Assistant die onbetrouwbaar is, met recentelijk enkele hiaten in de logging en monitoring.
Dit bracht mij bij de keuze voor de Green, hoewel dit misschien vreemd lijkt voor een tweaker, die eerder voor de Yellow zou gaan vanwege de betere specificaties en prestaties. Mijn benadering is echter dat het systeem betrouwbaar moet zijn, niet te veel tijd mag kosten en compatibel moet zijn met bestaande of standaard sensoren. Met andere woorden, we willen niet te veel verstrikt raken in afhankelijkheden en het mag geen tijdrovende hobby worden. Het moet gewoon werken en iedereen moet het kunnen bedienen
De bestelling was snel geplaatst en werd binnen enkele dagen vanuit Denemarken geleverd. Zoals verwacht was de inhoud eenvoudig, met een adapter, een nette Cat5E-kabel en het brein zelf.
Het kastje zelf is gemakkelijk weg te werken, hoewel het enige nadeel is dat je het moet openen als je een batterij wilt toevoegen. Voor nu functioneert het echter prima zonder batterij. De adapter trok wel even onze aandacht, aangezien we inmiddels gewend zijn aan USB-C, maar de Green wordt geleverd met een barrel-connector.
Nadat alles was aangesloten, volgden er enkele updates. Ik koos voor de installatie via de browser, en tot mijn verbazing meldde de pagina dat dit 20 minuten kon duren, maar het was binnen 5 minuten afgerond.
Daarna kreeg ik de keuze tussen een nieuwe blanco installatie of het terugzetten van een back-up. In dit geval was het terugzetten van een back-up de eenvoudigste optie. Na het maken van een back-up van de oude omgeving en het stoppen van de container, kon ik de *.tar uploaden. Hier kreeg ik weer een melding dat dit lang kon duren, maar het verliep anders. De Green werd gestart vanuit de back-up met een ander IP-adres, hoewel de installatiepagina bleef aftellen. Feitelijk draaide deze al op een ander IP-adres een nieuwe tab deed dus wonderen. Het proces om vanuit een back-up te starten verliep soepel. Alle logs, metrics, gebruikers en sensoren werden keurig overgezet.
Vanwege een verschil in de core versie tussen de back-up en de huidige versie werd al snel een update aangevraagd, die zonder problemen werd uitgevoerd.
In totaal nam dit proces van uitpakken tot gebruiken ongeveer 20-30 minuten in beslag.
De Green, in combinatie met de configuratie, veroorzaakte geen merkbare belasting, en wat betreft specificaties maak ik me nog geen zorgen.
Integraties:
- Shelly
- SolarEdge
- UniFi
- Forecast Solar
- Homewizard Energy
- Lokale kalender
De volgende stap is het toevoegen van de SkyConnect, die ik meteen had besteld vanwege de bezorgkosten. Helaas heb ik nog geen Zigbee-sensoren om het mee te testen.