Door Jurian Ubachs

Redacteur

Pakt na trage start toch roem en glorie

Kingdom Come: Deliverance II Review

03-02-2025 • 17:00

114

Multipage-opmaak

Trage start met 'zwervers' Henry en Hans

Kingdom Come Deliverance II

Warhorse Studios is er met Kingdom Come: Deliverance II in geslaagd het eerste deel op alle fronten te verbeteren. Dat levert een uitgebreide, veelzijdige en meeslepende game op die je als speler het gevoel geeft een echt leven te leiden in de middeleeuwen. De game weet de middeleeuwse sfeer prachtig neer te zetten. De audiovisuele presentatie is sterk met prima prestaties op zowel pc als consoles, maar de kans is groot dat je daarbij nog de nodige bugs tegenkomt. De meeste daarvan zijn vooral grappig, maar hun aanwezigheid is natuurlijk niet ideaal. Het vechten is leuk en zorgt voor hoogtepunten, maar voelt tegelijk ook net niet helemaal lekker. Dat komt ook doordat in games meleegevechten in first person zelden echt lekker voelen; in hoeverre dit aan de uitvoering in dit spel ligt, valt dus te betwisten. Wel zorgt dit punt er samen met de bugs voor dat Kingdom Come: Deliverance II nét niet aanvoelt als een echte topgame, maar dat niveau is zeker niet ver weg.

Er zijn weinig games waar ik zo wisselend aan terugdenk als aan Kingdom Come: Deliverance. De firstpersonaction-rpg kon me enorm bekoren met hoe de wereld was opgebouwd en hoe je, spelend als de jonge Henry of Skalitz, door die wereld werd meegesleurd. Ik waande me in het Bohemen van de middeleeuwen. Tegelijk herinner ik me echter ook de vele bugs, het moeizaam werkende vechtsysteem en vooral het soms dodelijk lage tempo. Je moest alles handmatig doen en dat kwam tot een piek - in negatieve zin - toen ik in een klooster dagenlang dezelfde taakjes moest doen en maar niet verder kwam. Zo’n heerlijk spel en tegelijk soms zo verschrikkelijk … maar zeker goed genoeg om erg uit te zien naar de release van Kingdom Come: Deliverance II, zeker nadat ontwikkelstudio Warhorse de game vorig jaar onthulde en schetste dat de game in alles groter en beter zou moeten zijn.

Kingdom Come: Deliverance II gaat verder waar het eerste deel gebleven was. Dat wil zeggen: je speelt nog steeds als Henry, die nog steeds de schildknaap annex bodyguard van Hans Capon of Rattay is, een adellijke jongeman. De edellieden in de regio zijn vooral bezig met een oorlog tussen twee partijen die beide aanspraak maken op de troon. Koning Sigismund slaagt daarin vooralsnog het best, maar Koning Wenceslas - die ergens gevangen zit - heeft ook veel medestanders, waaronder Hans en zijn pleegvader, Sir Hanosh of Leipa. Na een spectaculaire opening, die verklapt dat er later in de game minstens één grote veldslag wordt uitgevochten rond een fort, begint de game met Henry en Hans die onderweg zijn naar Otto von Bergow om te proberen hem aan de zijde van Wenceslas te krijgen.

Die missie loopt echter niet als verwacht. Henry en Hans maken van alles mee en komen uiteindelijk aan bij het kasteel waarnaar ze op weg waren. Er is echter een probleem: het tweetal is al hun adellijk vertoon kwijt en wordt aangezien voor zwervers. Ze komen er niet in. Wanneer het nog wat langer tegenzit, komen Henry en Hans zelfs op een schavot terecht. Al wegkwijnend in de zon geeft het tweetal elkaar de schuld van hun gedeelde malheur en als de lokale autoriteiten besloten hebben dat de straf lang genoeg geduurd heeft, gaan Henry en Hans elk hun eigen weg.

Edellieden of zwervers?

Op dat moment voelt de politiek-militaire situatie die speelt nogal ver weg. Je loopt zonder kleding en zonder bezittingen weg van het schavot, met als hoofdmissie om een manier te vinden om Otto von Bergow te spreken te krijgen. Dat is niet eenvoudig als de maatschappij je aanziet voor een zwerver. Je zult je moeten opwerken en allerlei andere dingen moeten doen, voordat je in de buurt zou kunnen komen van de Lord of Trosky, de regio waarin Henry en Hans zijn beland. Dat begint traag, héél traag. Henry moet op een goed moment zakken dragen om zo wat geld te kunnen verdienen. Een andere methode is ingrediënten verzamelen en handmatig drankjes brouwen, die je zou kunnen verkopen. Een paar simpele Groschen - het betaalmiddel - voelen in die fase al snel aan als heel veel, omdat het verkrijgen ervan moeite kost. Werk voelt in Kingdom Come: Deliverance II ook echt als werk.

Daar is een reden voor. De makers proberen je een wereld te geven die geloofwaardig aanvoelt. Het maken van een potion of het slijpen van een zwaard is werk. Op een knop drukken, een momentje wachten en dan je taak volbracht hebben, is daarvan geen geloofwaardige afspiegeling. In Kingdom Come: Deliverance II doe je de handelingen die nodig zijn dus handmatig. Dat voelt enorm traag en dat is het ook, maar het zorgt er wel voor dat je met enig respect naar het werk kijkt en daarmee ook naar de waarde die het vertegenwoordigt. Wil je de game zo eerlijk mogelijk spelen, dan geeft het echt een kick als je met jouw vaardigheden als smid daadwerkelijk waardevolle dingen weet te maken, waarmee je jezelf dan kunt bewapenen of die je kunt verkopen aan handelaren.

Kingdom Come Deliverance II PC

De keerzijde is dat die traagheid een hindernis vormt voor spelplezier. Natuurlijk, de eerste keer is het nog best aardig en wie stilstaat bij de diepere betekenis van die handelingen, kan het mogelijk zelfs best waarderen. Als je eenmaal lekker op weg bent in het verhaal, worden de trage klusjes vervelender. Het voelt als onnodig oponthoud. Dat leidde ertoe dat ik veel van de extra activiteiten die de game rijk is, toch maar ging ontwijken. Het goede nieuws daarbij is dat dat prima kan. De beginfase is even lastig. Je hebt nog geen armor, goed zwaard of paard, maar zodra die dingen geregeld zijn, kun je bandieten makkelijker aan en kun je hen ontdoen van de spullen die zij in het hiernamaals niet meer nodig hebben. Die spullen verkoop je voor een lieve duit aan een van de handelaren in de dorpjes en zie: je rijkdom groeit sneller dan je in het begin voor mogelijk had gehouden.

Dat is fijn, want het staat je toe om je meer te focussen op het verhaal. Dat verhaal neemt een vlucht zodra je de Trosky-regio achter je laat. Kingdom Come: Deliverance II is min of meer opgedeeld in een proloog en twee stukken daarna, die zich elk afspelen in een andere regio. Trosky voelt al best groot, maar daarna verplaatst het verhaal zich naar de regio rond de grote stad Kuttenberg en die regio is nog veel groter. Dat zijn veel woorden om te zeggen: Kingdom Come: Deliverance II is een grote en lange game. Alleen al de mainquestlijn zal je tientallen uren bezighouden en dan zijn er nog heel veel sidequests en andere interessante onderdelen in de spelwereld om uit te pluizen.

Babbelsysteem

De gameplay van Kingdom Come: Deliverance II is veelzijdig, waarbij het ‘action’-deel net zo nadrukkelijk aanwezig is als het ‘rpg’-deel. Dat laatste komt bijvoorbeeld al naar voren in de handelingen die ik op de vorige pagina beschreef. Door alles handmatig te moeten doen voelt het echter en veel meer alsof je inderdaad een rol speelt in een grotere wereld. Daar komt bij dat Henry ook op een basisniveau moet zien te overleven. Denk daarbij aan zorgen dat je voldoende eet en slaapt en dat jijzelf en je kleding ook af en toe gewassen wordt. Slaap of eet je niet voldoende, dan merk je dat je uithoudingsvermogen snel minder wordt en zie je er onverzorgd uit, dan zullen personages in de spelwereld een stuk minder makkelijk overtuigd worden door de mooie woorden die je voor ze hebt.

Met dat laatste raken we een van de belangrijkste systemen in Kingdom Come: Deliverance II. Wat je heel veel doet in deze game, is praten. Henry babbelt wat af en soms zijn dat niet bijster belangrijke gesprekken met niet bijster belangrijke personages op niet bijster belangrijke plekken in de wereld. Soms is het echter de kapitein van een groep soldaten die op het punt staan je aan te vallen of een burger die jou ergens op betrapt en de bewakers wil waarschuwen, wat jou dan komt te staan op een hoge boete of hogere straf. Op die momenten is het zaak om zo goed mogelijk met de situatie om te gaan. Soms is een zilveren tong het scherpste wapen dat je je kunt wensen.

Inspelen op de ander

Dat werkt in Kingdom Come: Deliverance II met een systeem waarbij Henry zijn antwoorden op verschillende manieren kan insteken, waarbij hij telkens leunt op eigenschappen die hij zelf heeft. Een beetje vleien kan helpen, maar dan is het wel handig als hij een hoge score voor charisma heeft. Je met mooie woorden bij een jonkvrouw naar binnen babbelen wordt lastig als je net een lange rit te paard achter de rug hebt en de bloedvlekken van de gevechten die je onderweg gehad hebt nog in je kleren zitten. Tegelijk zal intimidatie een stuk beter werken als je imposante armor en een sterk wapen bij je draagt en/of zelf oogt alsof je iemand tegen de vlakte zou kunnen meppen. Dat klinkt overzichtelijk, maar het is niet simpelweg zo dat wat Henry als beste eigenschap heeft, altijd het best werkt. Je moet ook een inschatting maken van wat voor persoon je tegenover je hebt. Je kunt nog zo charmant zijn, als de persoon tegenover je totaal niet gevoelig daarvoor is, dan houdt het een beetje op. Je moet dus per keer aanvoelen welke aanpak het beste werkt en soms dus ook accepteren dat er géén optimale aanpak is en je met mooie woorden nergens gaat komen.

Kingdom Come Deliverance II PC

In dat geval is er vaak wel een plan B. Zo zal iemand waarvan jij iets nodig hebt en die zich niet om heeft laten praten misschien een taakje voor je hebben. Geweld is in de middeleeuwen natuurlijk ook altijd een optie. Bedenk daarbij echter wel dat openlijke geweldpleging ook toen al niet echt populair was, als je tenminste zelf niet van adel was. Iemand beroven of eerst vermoorden en dan beroven is een optie, maar als dat gezien wordt, levert het je aardig wat problemen op. Burgers zullen snel naar bewakers toe rennen om hen op de hoogte te brengen van jouw daden. Vluchten kan zeker, maar de bewakers rond het dorp waar jij je misdaad gepleegd hebt, zullen je niet zomaar vergeten. Ik had af en toe dat ik uren later - meerdere dagen verder in het spel - nog bewakers had die met een flinke boete kwamen aanzetten. En dat is top: ik zou het maar stom vinden als bewakers mijn daden al te makkelijk zouden vergeten. Overigens vergeten ze je wel als je lang genoeg weg blijft en je kunt perks verdienen die de tijd die daarvoor nodig is wat verkorten.

Vallen voor dezelfde truc

Op zich is dit dus een goed systeem, dat meestal ook prima werkt. De wereld is geloofwaardig en ik had meestal wel een goed gevoel bij hoe gesprekken verliepen en bij wat wel en niet werkte. Soms gaat het spel echter ook in de fout. Zo werd ik in een kasteel eens betrapt op een plek waar ik niet mocht komen. De bewaker wilde me arresteren, maar ik kon me eruit babbelen met een grapje. Prima, ik heb een torenhoge charismascore, dus dat voelt logisch. Daarna werd ik echter nog eens betrapt ... en toen nog eens ... en weer. Oké, niet mijn sterkste stukje gameplay ooit, maar dat is niet het punt. Het punt is dat dezelfde bewaker elke keer weer in hetzelfde grapje trapte en me dus weer liet gaan. Het is op zichzelf niet eens zo heel erg; het is zelfs best handig, maar het breekt wel de immersie en de geloofwaardigheid waarvoor de game in alles juist zo zijn best doet.

Kingdom Come Deliverance II PC

Er zijn over het algemeen wel gevolgen voor slechte daden, maar het aloude ‘het is pas erg als je betrapt wordt’ geldt hier wel. Niet voor niets is Thievery een van de specifieke onderdelen waarin je Henry kunt trainen en verbeteren. Elke skill die Henry heeft stijgt afzonderlijk in level, naarmate je er meer mee doet. Dat gaat gepaard met het kunnen kiezen van perks die horen bij die vaardigheid. Hoe meer je oefent, hoe beter je wordt: het klinkt bijna logisch. Je voelt waarschijnlijk al aan dat ik Henry in no time had veranderd in een meesterinbreker. Leuk detail daarbij is dat de game ook bijhoudt hoe goed je zichtbaar bent en hoeveel geluid je maakt. Inbreken met een glimmend harnas aan dat ook nog eens best luidruchtig kan zijn, is natuurlijk vrij dom. Altijd een setje simpele donkere kleding en schoenen die weinig geluid produceren bij je hebben is de basis voor een succesvolle kraak.

Voor je er erg in hebt, ben je enkele tientallen uren op weg en begint jouw versie van Henry al aardig vorm te krijgen. Hoewel je quests op allerlei manieren kunt afronden, is het niet zo dat je het verloop van de game verregaand kunt veranderen. De keuzes hebben invloed op de manier waarop je ergens komt, niet altijd op het grotere plaatje. Daarop zijn wel uitzonderingen, die we uit spoileroverwegingen niet met je delen, maar het grootste deel van het hoofdverhaal verloopt dus wel lineair. Daaromheen ben je vaak vrij om te doen en laten wat je goeddunkt. Ik heb vrij veel sidequests overgeslagen. Veel daarvan kun je op een later moment alsnog doen, zelfs al ben je al in de Kuttenberg-regio. Je kunt namelijk terugreizen naar Trosky en die regio ook nog afmaken, mocht je dat eerder niet gedaan hebben.

Vechten niet optimaal, maar alsnog leuk

De manier waarop je de game speelt en waar je je op toelegt bepalen dus mede waar Henry goed in wordt. Dat geldt in het vechten eigenlijk ook zo. Je kunt je eigen versie van Henry maken en daarin kiezen voor een achtergrond die niets met vechten te maken heeft, maar ook dan ontkom je er niet aan om af en toe toch een flink potje te knokken, zowel met je vuisten als met wapens. Dit is iets waarmee je het zeker in het begin best even lastig kunt hebben, want zo heel makkelijk is het niet.

Nooit helemaal fijn

Dat begint met het simpele feit dat dit een firstpersongame is. Vechten in een firstpersongame vind ik nooit echt heel lekker werken. Misschien heb je onlangs Indiana Jones gespeeld; dan snap je denk ik wat ik bedoel. In die game werkte het vechten best goed, maar nog steeds voelden de vuistgevechten toch niet helemaal lekker. Dat geldt voor deze game eveneens, maar dan ook met wapens. Het systeem erachter zit best goed in elkaar, maar helemaal fijn voelde het nooit. Datzelfde geldt voor het schieten met een boog of kruisboog. Ik moest altijd lager mikken dan ik zou denken, waardoor ook dat deel van het vechten niet zonder meer een pluspunt is voor de game.

Het zwaardvechten is dat wél. Oké, wacht, dat is raar: hoe kan iets dat niet lekker voelt, uiteindelijk toch een pluspunt zijn? Nou, om te beginnen wen je er wel aan. Je leert werken met het systeem, je krijgt een beter gevoel voor afstand en voor wat voor aanvallen succesvol zijn en o ja, dat ook nog: je leert een Master Strike. Dat is een beweging waarmee je een aanval van je tegenstander afslaat en hem meteen raakt, in één beweging door. Als je dat goed doet, raakt je aanval altijd. Dat is een lekker voordeeltje om te hebben en ook precies wat ik nodig had om de gevechten leuker te gaan vinden.

Kingdom Come Deliverance II PC

Met alleen de basis kwam ik daar nog niet. De basis is overigens simpel. Je tegenstander heeft een wapen en dat houdt hij links, rechts, boven of beneden, wat verklapt vanaf welke kant zijn volgende aanval komt. Om die aanval te pareren, moet je dezelfde kant kiezen en proberen te blokken. Zelf wil je juist aanvallen vanaf de kant waar je tegenstander het niet verwacht, dus wisselen van zijde is aan te raden. Er zijn allerlei combo’s die je kunt leren om je aanvallen effectiever te maken. Je hierop toeleggen werkt best wel. Dan blijft het soms onhandig of houterig aanvoelen, maar je krijgt er meer gevoel voor, weet je energie ook beter te managen en weet zo toch vaker wel dan niet je vijanden te verslaan. Dat is gaaf en levert ook nog eens veel geld op, want verslagen soldaten hebben vaak waardevolle armor bij zich. Let er daarbij wel op dat niet elk lijk zomaar leeggeroofd mag worden. Bandieten zijn fair game, maar soldaten die gevallen zijn in een veldslag zijn dat niet.

Hoogtepunten

Die veldslagen zijn trouwens steeds hoogtepunten in de game. In de opening krijg je al een voorproefje van een groot gevecht en dat element komt nog een aantal keer terug. Door de manier waarop soldaten hier bewegen en hoeveel het er nou echt zijn, vind ik Kingdom Come: Deliverance II op dit vlak soms een tikje gedateerd overkomen. Dat kon ik eenvoudig naast me neerleggen, want het zijn steeds leuke stukken, waar ik meestal lekker van de ene naar de andere vijand aan het rennen was om er maar zo veel mogelijk achter elkaar uit te schakelen. Het lukte me overigens zeker niet om alle grote gevechten steeds bij de eerste poging te winnen. Soms ligt dat ook aan hoe je metgezellen het ervan afbrengen. Dat kan zorgen voor een klein beetje frustratie, maar dat blijft erg beperkt. De meeste gevechten weet je waarschijnlijk binnen enkele pogingen te winnen.

Kingdom Come Deliverance II PC

Vechten in Kingdom Come: Deliverance II kan op heel veel verschillende manieren. Ik heb me toegelegd op vechten met alleen een zwaard, maar je kunt ook kiezen voor een schild of een van de andere grote of kleine wapens. Daarnaast kun je open gevechten vaak voorkomen door sluipend te werk te gaan en met je dolk vijanden geruisloos te vermoorden. Ik heb hele bandietenkampen op die manier uitgeschakeld. Dat moet ook wel, want als zo’n kamp met een man of zes je ontdekt en aanvalt, ben je waarschijnlijk kansloos. Verder kun je nog vechten terwijl je op je paard zit, wat ook weer bepaalde voordelen heeft, en je kunt je hond de opdracht geven vijanden aan te vallen. Er zit dus heel veel in en ik heb volgens mij nog niet eens de helft van alle mogelijkheden kunnen uitproberen. Dat nodigt dus alvast uit voor een tweede playthrough.

Goede prestaties, maar ook bugs

Op technisch vlak is Kingdom Come: Deliverance II een beetje wisselvallig. In grote lijnen vind ik het een mooie game. Het Boheemse landschap spreekt aan: je rijdt door de bossen, langs uitgestrekte weilanden, door rustieke dorpjes en ga zo maar door. De forten en de stad Kuttenberg vormen dan de landmarks die een wat andere smaak bieden. Kuttenberg deed me soms denken aan een stad als Novigrad uit The Witcher III. Ik kreeg er een beetje dezelfde vibe bij. Dat is alvast een groot compliment, want het derde deel uit Geralts trilogie staat in mijn lijstje favoriete games aller tijden.

De omgevingen vind ik dus mooi. De game is lekker kleurrijk en gewoon rondrijden en om je heen kijken is vaak al een belevenis op zich. Rijdend door de bossen, over open velden of langs een beekje is fijn. Mocht je echter zin hebben om gaten te schieten in de audiovisuele presentatie van Kingdom Come: Deliverance II, dan kunnen we hier beginnen. Zeker op de PlayStation 5, zowel op de Pro als op het basismodel, is texture pop-in zeer goed merkbaar. Richt je ogen op stukken van de wereld die net iets verder weg zijn en je ziet de bomen en gebouwen daar voor je ogen veranderen van vage vlakken naar steeds gedetailleerdere onderdelen van je directe omgeving. Dit is vermoedelijk niet helemaal te voorkomen op de hardware van de PS5. Dat blijkt wel, want op pc is dit probleem minder goed merkbaar. Ik speelde het spel met een Nvidia RTX 3080 Ti en daar zag ik veel minder pop-in dan bij de consoleversie het geval is.

Upscaled 4k60 op PS5 Pro

Op de PlayStation 5 Pro wordt je trouwens niet geconfronteerd met een keuze voor een grafische modus. De console draait de game met 60 frames per seconde en in upscaled 4k. De normale PlayStation 5 laat je een keuze maken tussen een van die twee. De Quality-modus geeft je upscaled 4k, maar beperkt de framerate tot 30fps. De Performance-modus biedt 60fps, maar verlaagt de resolutie naar upscaled 1440p. Ik heb de game voornamelijk in de Quality-modus gespeeld. Kingdom Come: Deliverance II is een vrij trage game, dus de lagere framerate zat mij niet echt in de weg.

De pc-versie heeft natuurlijk meer instellingen in de graphics. Je kunt allerlei features boosten of juist verlagen, maar de belangrijkste instelling voor een pc-game in 2025 is de upscalingtechniek. Kingdom Come: Deliverance II ondersteunt DLSS en FSR, waarbij niet vermeld wordt welke versie van de technieken gebruikt wordt. De menu’s in de game bevatten in elk geval geen verdere informatie over framegeneration of andere moderne features. Ik heb de game vooral getest met DLSS, aangezien ik met een Nvidia-kaart speelde, en haalde daarmee prima prestaties. De game is zelfs met de upscaler uitgeschakeld nog goed te spelen met deze toch inmiddels niet meer ‘toplijn’-videokaart: de framerate schommelde dan rond de 30fps met de grafische instellingen op Ultra. Speel je wat meer met de DLSS-settings, dan kun je die naar voorkeur verhogen tot boven de 60fps. Wel apart is dat de game in zijn menu’s een lock van 32fps en 64fps aanhoudt. Je zou denken dat dat uit te zetten is, maar dat kreeg ik nog niet voor elkaar.

KCD 2 PC - LowKCD 2 PC - MediumKCD 2 - HighKCD 2 PC - Ultra

Grafische presets van de pc-versie, vlnr: Low, Medium, High, Ultra

De pc-versie en de consoleversie kunnen elkaar de hand schudden op het gebied van de bugs. Het origineel had last van behoorlijk wat bugs. Dat is nu iets beter, maar met de nadruk op ‘iets’. Alles bij elkaar viel het me ergens nog mee gezien de grootte van de game, maar ik had op de PlayStation 5 meerdere crashes en heel veel grafische bugs en glitches. Daarnaast viel ik een keer door de map heen; best grappig, maar niet echt de bedoeling natuurlijk. Tegen het einde van de reviewperiode kreeg ik een update waarin Warhorse aangaf de Day One-patch alvast uitgerold te hebben voor reviewers. Helaas was dat te laat om nog uitvoerig te kunnen testen hoeveel van de genoemde issues daadwerkelijk verholpen worden door deze patch, maar het zal allicht een stap in de goede richting zijn. Desondanks denk ik dat gamers de eerste periode na release nog wel even rekening moeten houden met de nodige bugs.

Vlnr: DLSS Native, DLSS Quality, DLSS Balanced

Hoe het kan dat ook deze tweede game best veel bugs heeft? Dat blijft speculeren, maar het geeft te denken dat de ontwikkelaars in interviews al meermaals hebben aangegeven dat de CryEngine, die Warhorse gebruikt voor Kingdom Come: Deliverance II, eigenlijk niet ideaal is voor het type game dat de studio maakt. Dat is volgens de makers echter geen groot probleem. Volgens hen brengt elke engine uitdagingen met zich mee en vindt elke ontwikkelaar de engine waarmee hij werkt altijd suboptimaal. Hoewel er ook bij de ontwikkeling van het eerste deel dus al uitdagingen waren, besloot Warhorse bij de CryEngine te blijven. Het niet hoeven aanpassen van de manier van ontwikkelen was daarbij een belangrijk pluspunt. Wie dit verhaal leest, zou snel kunnen denken: "Ah, dat verklaart misschien waarom er toch nog zoveel bugs zijn." Zeker weten zullen we dat nooit, maar het zou er best aan kunnen bijdragen.

Kingdom Come: Deliverance II bugsKingdom Come: Deliverance II bugsKingdom Come: Deliverance II bugs

Soms gaat het even mis ... (PS5-versie)

Gelukkig is het zeker niet zo dat de bugs spelbrekend of spelbedervend zijn. Ja, de game herstarten na een crash is stom, maar het kost je zelden echt veel voortgang. De game slaat voortdurend automatisch op en je kunt ook handmatig opslaan door de zogeheten Saviour Schnapps te drinken. Die moet je wel brouwen of kopen, dus dat kan niet onbeperkt. Toch had ik er altijd genoeg om er niet al te lang over na te denken. Je hebt dus meestal wel een vrij recente save. Daarnaast zijn de grafische bugs vooral afleidend, maar echt heel erg in de weg zitten ze nooit.

Wel worden de sterke grafische momenten afgewisseld met minder overtuigende beelden. Dan doel ik dus niet op de grafische bugs, maar op minder mooi of minder gedetailleerd uitgewerkte onderdelen in de spelwereld. Denk daarbij aan de textures van gebouwen, zeker wanneer die nog wat verder weg zijn, of de kwaliteit van struiken en bomen. Die zorgen met elkaar voor mooie omgevingen, maar bekijk je ze apart en van dichtbij, dan zijn de bladeren vaak simpele, soms wat grof ogende textures. Dat zorgt ervoor dat de over het algemeen prima graphics soms net niet helemaal overtuigend voor de dag komen.

Prima geluid

De audiovisuele presentatie wordt flink geholpen door het geluid. De game kent allerlei sfeervolle achtergrondmuziekjes, die de middeleeuwse sfeer in het spel goed naar voren brengen. De grootste pluim gaat echter naar de dialogen en de stemmen die deze ten gehore brengen. Ik vond het schrijfwerk erg geslaagd. De game staat bol van humorvolle gesprekken tussen personages en leuk bedachte quests, die voor allerlei hilarische situaties zorgen. De stemmen zijn daarnaast een stuk beter dan die in het vorige deel. Daar waren met name de stemmen van de hoofdpersonages sterk, maar die van overige personages vaak een stuk minder indrukwekkend. Dit keer is dat een stuk beter. Dat komt misschien ook wel doordat dit verhaal in alles groter aanvoelt en er ook meer belangrijke personages zijn, die goed zijn uitgewerkt. Dat trekt het algehele niveau omhoog. Het zorgt er al met al voor dat gewoon luisteren naar pratende personages al erg vermakelijk is en dat de tussenfilmpjes ook leuk zijn om naar te kijken.

Conclusie

Kingdom Come: Deliverance II is een heel ambitieus spel. De game probeert aan elke handeling in het spel een bepaalde gravitas te koppelen, wat zeker de beginfase behoorlijk traag maakt. Het draagt allemaal bij aan een hoge mate van geloofwaardigheid: het voelt alsof jij je rol speelt in een veel grotere, middeleeuwse wereld, waarin niet alles om jou draait. De vrijheid die je daarin hebt en het brede scala aan mogelijkheden dat er is, maken Kingdom Come: Deliverance II al vrij snel leuk. Later begint het verhaal de game wat meer te dragen, wat gepaard gaat met spectaculaire en originele quests. Het vechten voelt voor mij nog steeds wat te houterig en ongemakkelijk, maar ik betwijfel of de makers dat veel beter hadden kunnen doen. Op deze manier vechten in first person voelt altijd een beetje ongemakkelijk. Wel is het jammer dat de game net als zijn voorganger best wat bugs heeft. Warhorse heeft de eerste patch al af, dus een goed deel daarvan zal wellicht snel verholpen zijn, maar het zal waarschijnlijk nog even duren voordat alle gaten gedicht zijn. Neem dat echter niet te zwaar op: ja, sommige bugs waren eventjes irritant, maar ze stonden al met al mijn spelplezier amper in de weg. Dat maakt Kingdom Come: Deliverance II voor mij dan ook een heel geslaagde action-rpg. Dat het spel met zijn sfeer en vibe voor mij af en toe in de buurt komt van The Witcher III: Wild Hunt, een van mijn favoriete games ooit, zegt eigenlijk al genoeg.

Screenshot: PS5

Reacties (114)

114
114
82
0
0
20
Wijzig sortering
Ik vond toch dat ze een beetje de plank missloegen met het eerste deel. De middeleeuwse sfeer en setting zijn erg mooi gedaan en je wilt hierdoor die ' medieval experience' ervaren, maar dan blijkt dat de gameplay gewoon te realistisch is en simpelweg niet leuk waardoor het een forse zit wordt om je er geheel doorheen te slaan. Zorg nou gewoon voor een wat meer 'arcade' achtige gameplay (de zwaard gevechten hoeven niet geheel realistisch te zijn) maar behoud wel zoveel mogelijk het historische correcte. Dan krijg je een veel sterkere game. Ik ben benieuwd of deel 2 dit beter waar kan maken. Als ik het goed begrijp hebben ze iets meer op het realisme ingeboet dus ik ga nog een keer een poging wagen met het tweede deel. Maar ik vrees dat ik de handdoek weer om dezelfde reden in de ring gooi als bij deel 1.
Zoveel mensen zoveel wensen. Als je de weg inslaat van meer standaard actie en voor iedereen dan krijg je uiteindelijk dezelfde saaie meuk die ubisoft elk spel weer presenteert. Maar je punten zijn wel legitiem. Volgens de recensies die ik tot nu toe heb gezien hebben ze die ook deels aangepakt.
Ik vond het heel leuk om eens een ander soort game te spelen. Hoewel er zeker wat jank te detecteren was, kon ik dat naast me leggen door de kwaliteit van de rest. De immersive-simlike rpg elementen vond ik erg leuk. Je krijgt veel mogelijkheden tot hoe je Henry speelt, je kunt werkelijk een andere rol spelen als je dat wil en de makers hebben daar goed rekening mee gehouden. Dat gevoel is tegenwoordig erg zeldzaam in "rpg's ".
Ik speel nu gewoon als Peasant Henry LV 5 met beginners kleding en strohoed met Wooden Sword (Father Godwin omver gereden) en Very Light Bow en continue dronken en slaapwandelen het is een hilarische chaos met guards, cumans, bandits bedreigen met lage stats op Nightmare maar het is prima te doen hoor ^^ één keer struikelen en voet gebroken.. één klap van wapen en bloeden.. even slapen en dronken
wakker worden en mijn stats zijn bijna verdwenen.. ik zal vandaag weer even Kunesh pesten en kijken wie de grotere Bastard is hij of ik :+ hij is ook ideaal om npc's af te maken zonder dat ik de schuld krijg!
Haha dat klinkt goed :+
Mooi voorbeeld van wat je kunt doen.
Ja maar met extra handicaps moet je wel Hardcore mode gebruiken maar als begin is dat niet aan te raden https://kingdom-come-deliverance.fandom.com/wiki/Hardcore persoonlijk zie ik het als een verrijking van de ervaring want de gevechten worden harder maar je hebt ook geen fast travel waardoor je meer ontdekt en health en stamina is niet meer op het beeld en door dronken te zijn en handicaps als somnambulant kom je op de vreemdste plekken en sommige plekken kun je ook zo alleen komen en in deel 2 lijkt Alchemy en Alcohol nog veel meer uitgewerkt ^^ wordt dolle plezier vooral nu Hans Capon veel meer betrokken is dan deel 1

De meeste spelers gaan zsm focussen op statistieken zoals Strengt, Agility, Vitality en combat skills zoals Sword maar dingen zoals Charisma, Speech, Maintenance, Reading, Herbalism, Lockpicking, Stealth wordt zwaar onderschat https://kingdomcomedeliverance.wiki.fextralife.com/Skills ja het is een harde wereld in een donkere tijd maar vooral door bijv. bloemen in het begin te plukken kun je veel voordeel mee doen en daar denken de meesten niet eens over na dat Alchemy & Alcohol alles anders maakt ^^ Proost!
Van een boog gehoord ? het is logisch als je van meerdere kanten wordt aangevallen dat je maar één kant tegelijk kan verdedigen daarom wisselen tussen zwaard en boog op die manier kun je makkelijk een groep van 5 tot 10 uitschakelen vooral met Dollpotion en Bane met pijlen, zwaard, eten enz. en je kunt ook heel creatief zijn met de omgeving en je paard met whistle want de vijanden vallen het paard niet aan zolang er een paar meter tussen jou en hun zit.. hidden mechanic van de boog is ook dat je niet alleen in een gevecht locked wordt maar dat je ook met springen aanvallen kan ontwijken en tegelijkertijd ruimte creëert of over een boom of rots springt.

Vooral bogen zoals Cuman Bow 62 Power en Villager Yew Bow 47 Power gebruiken want die zijn praktisch in gevechten en bogen zoals Yew Longbow 77 Power en Sinew Bow 82 Power zijn alleen goed voor snipen maar niet praktisch genoeg om mee te vechten en persoonlijk gebruik ik liever Short Sword zoals Stinger dan een Long Sword zoals Magdeburg maar deze heb ik wel altijd bij mij voor extreme gevallen met 10 of meer vijanden want dat zwaard heeft 125 Defence en maakt het verschil of je het wel of niet overleefd ^^
Zijn al meer dan genoeg arcade achtige games. Juist het realisme is waarom de game zoveel trouwe fans heeft. Realistische RPG’s kom je gewoon zo goed als niet tegen. Juist het realistische zwaardvechten maakte dat gevechten interessant bleven zelf 100en uren in de game. Het maakte ook dat je keuzes moet maken en dat je niet zomaar iedereen kon afslachten.

Het is een game die niet voor iedereen is en laten we dit ook vooral zo houden. Er zijn al meer dan genoeg 13 in een dozijn games op de mark.
Iedereen mag zijn mening hebben maar ik denk dat als je een iets ander perspectief hanteert het veel minder een "misser" is dan je stelt. Het verhaal is zo geschreven dat je als absolute nietsnut start en door de gebeurtenissen rondom je dorp zo goed als geforceerd word om een held te worden.

Je moet oefenen om beter te worden in combat omdat je 0,0 training hebt in echte gevechten, en dat was juist het gave aan KCD1. Als speler zelf leer je door Henry te trainen in het spel ook direct hoe je beter kan vechten. En trainen is dan letterlijk in het spel trainingen doen met NPCs die je leren hoe je moet vechten.

Smaken verschillen natuurlijk maar bij mij was het gevoel dat ik niets kon en langzaam maar zeker een ridder werd echt een fantastische ervaring en ik hoop dat KCD2 daar verder mee gaat.
Denk dat er wel mods zijn (en voor KCD 2 komen) om die aspecten te finetunen als je dat wilt; voor mij was het survival gedeelte niet echt goed, aan de ene kant was het te simpel en kon je twee dagen of meer zonder eten en slaap, aan de andere kant was het erg beperkt in waar je kon slapen als je dat wel nodig had, en moest je door het hele riedeltje van een inn zoeken en zoeken waar je slaapplek nou was.

Zwaardvechten, denk dat ze een "auto" modus kunnen / konden toevoegen zodat je gewoon knopjes kunt spammen (denk DMC) en een redelijke prestatie neer kunt zetten, meer een pure skill point check dan techniek.
Ik vind juist dat ze de plank volledig raak hebben geslagen met het eerste deel. De gameplay was precies realistisch genoeg.

Er zijn al zoveel arcade games te vinden met onrealistische gameplay.
Ik vond het juist gaaf dat het een keer minder arcade achtig was, en eindelijk weer eens een moeilijke game.

Tegenwoordig speelt het meeste te makkelijk, of is een hoge moeilijkheidsgraad gewoon een extra berg ‘bullet sponge’ vijanden op je afsturen.

Ondanks het wat ruwe (of dankzij) randje hier en daar, heb ik echt genoten van deze game. Heb er wel heel lang over gedaan omdat ik niet zo heel veel uren in gamen steek, en het best een grote game bleek, en ik deze graag op 100% wou uitspelen. Dat heb ik zelden want normaal boeit het me niet, maar was gewoon genieten. De mix van realisme en humor was perfect voor mij.
maar dan blijkt dat de gameplay gewoon te realistisch is en simpelweg niet leuk waardoor het een forse zit wordt om je er geheel doorheen te slaan.
Tsja. Ik ben blij dat Warhorse zich niet teveel aantrekt van jouw mening ;-). Ik vond de gameplay juist door de redenen die jij noemt veel leuker dan de meeste games.

Qua RPGs is KCD mij favoriet. Op de voet gevolgd door Witcher III, waar ik het ook al jammer vond dat ze het drankjes brouwen van deel II hadden versimpeld.
Lekker de nieuwe assassins creed kopen :+
Blij dat ook deel 2 realistisch aanvoelt, sommige vergelijken het zelfs met een soort simulator. Ik geniet elke minuut van de game
Ik hoop wel dat het minder traag is dan deel 1. Momenteel bezig daarmee, maar ik ben nu op een stuk dat ik al meerdere avonden alleen maar bezig ben met mensen ondervragen. Ik voel mij meer een detective dan een ridder. Tuurlijk af en toe voor de afwisseling is prima en weer eens wat anders. Maar op den duur wil ik weer gewoon vechten en veldslagen meemaken.
Ik niet... want die gameplay hoort bij de game. Het is geen hack & slash game, het is een RPG. Stel eerder je verwachten bij, dat brengt minder teleurstelling.
Elden Ring vind ik meer een RPG dan dit spel. Terwijl hakken er goed in zit.

Het moet niet teveel hangen op praten en moods. En dat doet het in dit spel wel.
Dat is dan voornamelijk omdat de term RPG (Role Playing Game) verwaterd is en synoniem is geworden voor computer vechtspellen met leveling en een fantasy setting. In de oorsprong (D&D) is het veel meer een spel van dialogen, verhaalvertelling en sociale dynamiek waarbij vechten soms de oplossing is en soms niet. Daar past dit spel dan weer beter bij, maar bijvoorbeeld ook baldurs gate 3 of disco elysium.
Role playing kan in vele vormen? Misschien voor jou maar voor mij is KC:D de ultieme rpg
Ik snap dat de gameplay erbij hoort, maar de hoeveelheid had ik nou niet echt verwacht. Als ik dan gameplay videos zie en de marketing ervan is dat nou niet echt iets wat er vanaf straalt...
Ze zetten het nou niet echt in de markt als een "medieval detective game", of ik heb ergens echt iets compleet over het hoofd gezien. Maar dan hoor ik graag waar...
Ik zit ook in deel 1. Ik speel op PS5. De controller vliegt soms bijna door de kamer.

Het spel heeft me er al een keer uitgegooid met een vastloper midden in een missie die ik voor de 3e keer aan het proberen was. De pijlen gaan soms door de doelen heen. Het wisselen van wapens gaat houterig. Ik weet soms niet of ik sluip (en als het een simulatie is; waarom kan ik dan niet liggen/kruipen?). De stealth takedown is enorm hit&miss (ook in een simulatie lijkt me een mes in de nek 100% hit en 100% dodelijk). Je hebt geen idee welke missies van tijd afhangen. Je hebt geen idee wanneer/hoe je wordt gezien door vijanden als je sluipt. Ik heb een uur naar verband gezocht en de gewonde gaat alsnog dood en ik krijg 0 beloning. En waarom is de lockpicking zo verschrikkelijk? En heb je net een kostbare saviour schnaps gebruikt, wordt het spel 30 seconden later opgeslagen bij een cut-scene.

En al deze zaken zijn allemaal "kritiek" in het spel.

"Maar je speelt het verkeerd" is dan het goedkope antwoord.

Maar ik vraag me regelmatig af "Is dit eigenlijk wel een leuk spel?"
En dan denk ik "Nee, maar nu gaat het me lukken."
En dan lukt het, gaat de vlag uit en zijn er weer 4 uur voorbij. :)

[Reactie gewijzigd door Jiskefet296 op 4 februari 2025 10:33]

Sorry hoor maar je gaat toch geen spel spelen die niet leuk is. Echt sonde van je tijd en deze is al zo kostbaar.
Misschien wisselen naar een spel wat je *wel* kan bekoren ;-P ?

Soms is het jammer dat je spellen niet meer 2e hands kan doorverkopen...
Er zitten inderdaad enkele meh missies in die wel voor variëteit en een beetje verhaal zorgen, maar wel wat saai tijdverlies zijn.

Als je daar meerdere avonden mee bezig bent is er wel iets mis... Maar soms idd even doorbijten waar dat bij bvb een gta er zou zijn uitgesneden of opgespiced
Het idee van KCD1 was ook niet dat je als een ridder speelt.
Er zitten wel enkele quests in waar je detective mag spelen, maar het is zeker geen medieval detective. Het blijft verder wel een trage game. Alles kost tijd en moeite, maar je krijgt een echt gevoel van progressie er voor terug. Geef je over aan de traagheid en het mondaine ;). Je moet echt alles leren waaronder vechten en zelfs dan is het niet makkelijk.
En het is echt geen game voor de mainstream gamer, maar echt een game waar de passie vanaf spat. Niet volmaakt, maar lijkt erop dat deel 2 juist die problemen aanpakt.
Hahahaha de quest in het klooster? Inderdaad mijn eerste keer ook een halve week op stukgebeten. Maar dan toch vond ik de ervaring wel goed, het was langzaam en traag spelen maar het gaf een hele andere sfeer mee dan andere quests. Heb ik bij mijn tweede keer spelen gegoogled hoe ik zo snel mogelijk door deze quest heen kwam? Ja zeker.
Zie je wel, ik vreesde al dat ik de enige was gezien de reacties :)
Ja dat klooster ben ik nu inderdaad ja, en ervoor had ik ook 2 missies waarin ik alleen maar of van punt A naar punt B weer naar punt A aan het rijden was of mensen aan het ondervragen was.
Ervaring is inderdaad prima, ik hoef ook echt niet alleen maar te vechten.
Gezien de reacties zal ik wel pech gehad hebben, had misschien net een ongelukkige keuze aan quests achter elkaar e.d.

En het is ook eens verfrissend dat je echt als een niemand begint en niet met een paar quests opeens onoverwinnend bent.
Binnenkort maar weer eens tijd voor vrijmaken en even doorbijten haha.
Deel 1 was fantastisch. Des te meer met een paar quality-of-life mods.

Hopelijk komt de PC-versie ook snel op de markt. Ik zie dat het weer via GOG wordt geleverd, dus zonder DRM.
GOG versie komt later in het voorjaar, nu alleen steam en epic inclusief denuvo drm. Ik wacht dus nog even.
Goed om te weten, dan wacht ik nog even.

Ik zag m al aangekondigd op GoG, dus ik dacht dat ie ook op de 4e daar uit zou komen. Geen kopieerbeveiliging, controle over je updates, geen steam DRM (laat staan Denuvo) is me even wachten wel waard. Ook al is dit een van de weinige spellen waar ik nog naar uit kijk.

[Reactie gewijzigd door GromuhlDjun op 3 februari 2025 22:45]

PC versie komt gewoon deze week hoor
PC versie is vanaf morgen 17.00 onze tijd speelbaar :)
De preload is nu al mogelijk (Steam)
Ik ga hem ook op GoG kopen. Geen DRM gewoon manueel downloaden en opslaan op een backup schijf. Kun je hem altijd weer installeren en spelen wanneer je wil, zonder afhankelijk te zijn van online services.

Ik heb een haat-liefde verhouding met het eerste deel. Ik heb het desondanks wel 2x gekocht, op de PS4 en PC. Bepaalde gameplay elementen, waaronder het vechten, lock picking en enkele quests vond ik niet leuk. Doch de sfeer, de setting, het verhaal, de natuur, maar vooral de muziek maken dat ik het spel nog geregeld speel! De muziek is van het niveau - nee, misschien wel beter - dan de meesterwerken van Jeremy Soule in Oblivion en Skyrim. Muziek en geluid is zo ontzettend belangrijk voor mijn beleving van een spel. ...En dat lijkt weer helemaal goed te zitten met het tweede deel!

Vanavond deel 1 maar weer eens opstarten... :)

[Reactie gewijzigd door Jittikmieger op 4 februari 2025 10:37]

Bugs in een game bij release zijn nu geen uitzondering, bij de meeste games worden deze altijd binnen enkele maanden wel allemaal weggewerkt.

De eerste Kingdom Come was spijtig genoeg een hel om de eerste jaren na release door te komen, ondanks het een pracht van een game was, was het gewoon niet afgewerkt en zaten er zoveel bugs in dat het bij momenten zogoed als onspeelbaar was. Dat is dus niet het geval bij Kingdom Come: Deliverance II als ik het hier zo lees .. :) .. en gelukkig maar.

Het is dan ook zoals de makers van Warhorse Studios telkens zelf herhalen
..

Kingdom Come: Deliverance II is wat Kingdom Come: Deliverance had moeten zijn

Ik kijk er alvast naar uit .. ;)
De eerste Kingdom Come was spijtig genoeg een hel om de eerste jaren na release door te komen, ondanks het een pracht van een game was, was het gewoon niet afgewerkt en zaten er zoveel bugs in dat het bij momenten zogoed als onspeelbaar was.
Dat zie je vaker bij kleinere maar ambitieuze studios, al zijn ook grotere studios niet vies om een game met veel bugs uit te brengen. Het verschil is dat een relatief kleine studio als Warhorse meer tijd nodig heeft om het op te lossen.
Die hebben dan ook een aardig excuus, het is inderdaad gewoon veel werk en het is makkelijk om dat te onderschatten. Vaak wordt dat goed gemaakt met enthousiasme en zolang ze het uiteindelijk maar wel fixxen, komt dat wel goed.

Een triple-a studio heeft dat excuus niet, die hebben prima de ervaring, budget en mankracht om zoiets netjes neer te zetten. Als dat niet gebeurd, dan is dat vrijwel altijd een bewuste keuze en dat draait meestal om de centen (kosten besparen, dat terwijl het vaak in zo'n slechte release resulteert en uiteindelijk minder oplevert)
Studios kunnen altijd beroep doen op pre-bètatesters om bugs op te sporen en de gameplay te verbeteren, dit terwijl de game nog verre van afgewerkt is. Maar veel studios zijn hier niet happig op en opteren dit liever in hun eigen tunnelvisie af te werken, terwijl een inkijk van een derde net zaken kan opsporen die zij zelf over het hoofd zien. En dan heb je studios die wel pre-bètatesters inschakelen, maar de opmerkingen en het raadzaam advies dat zij geven gewoonweg in de wind slaan .. |:(
Ik ben ~2 jaar geleden begonnen met een langzame playthrough van KCD op de PS5 (ik had hem al op PC maar daar was ik niet zo ver gekomen), een paar dagen geleden credits gezien; d'r waren geen game breaking bugs, maar wel wat vreemde interacties met NPCs enzo - maar dat is niet veel anders dan games van grotere studios zoals de TES games, is denk ik onderdeel van dit type spellen.

Het voelde allemaal "net niet" qua kwaliteit, graphics... maar het is desondanks een prachtig spel, ze hebben de atmosfeer en natuur heel mooi gevangen. Zie ook bijvoorbeeld een paar van de "live action" promos van de studio op Youtube waar de acteurs van Henry en Hans het gebied bezoeken, als ze buiten in de velden staan is net als in de game: YouTube: Kingdom Come: Deliverance II Official Live Action - Combat.

MAW, je kunt zien / voelen dat het geen AAA studio is / was, maar dat er wel enorm veel liefde en aandacht in gestoken is.
Zelf vind ik het belangrijker dat er liefde en aandacht in een game gestoken wordt dan dat het een aan de band afgewerkt product is. Dit zie je dan ook in tal van games terugkomen met kleine studios dat het net dat iets meer heeft, of een bepaalde visie die je niet in AAA titels terug ziet komen.

Kijk bijvoorbeeld naar "A Plague Tale" .. dit is een type van game gemaakt door zulke kleine studios die zo met hun streek en cultuur verbonden zijn, dat zij er allelei elementen in verwerken waar een buitenstaander niet eens aan denkt.

"Ghost Of Tsushima" of "Hellblade: Senua's Sacrifice" zijn nog zo'n toptitels met veel liefde en aandacht gemaakt door kleine studios ..

Sucker Punch Productions staat dan wel onder supervisie van SONY
en Ninja Theory is door Microsoft overgenomen na hun succes van Hellblade ..

.. toch hebben deze ontwikkelaars nog steeds hun vrijheid in wat ze uitbrengen ..

en daar is Microsoft wel altijd al soepel in geweest waardoor ze in het verleden al tal van toptitels onder hun naam hebben mogen uitgeven.

"Age of Empires" van Ensemble Studios is daar dan ook wel de bekendste van.
door Tony Goodman & Rick Goodman


en zeker niet te vergeten "Dungeon Siege" van Gas Powered Games .. _/-\o_
wat het geesteskind was van Chris Taylor.
Ik kon deel 1 met moeite spelen maar na updates niet meer vanwege de bugs. Erg triest want ik vond het erg leuk.
Ik wacht dus af en niet heel even maar wellicht ruim een half jaar.
Ik vond wel vreemd dat de soldaten in een gevecht niet eens zwaar gewond raken nadat een speler op ze had gestoken. Ik bedoel rechtstreeks steken... vooral eerste pogingen, speler moet gewoon nog harder steken.
Hangt van de uitrusting, wapens, condities af... Cloth is gevoeliger voor Stab & Slash maar goed tegen Blunt en Iron is gevoeliger voor Blunt maar beter met Stab & Slash en dan heb je nog Power van wapens en Defence van uitrusting en de statistieken van je character en de moeilijkheidsgraad en de stamina van jouw character en eventueel wonden..

Persoonlijk vindt ik het juist mooi als je gewond bent met bloedverlies en je wapens en uitrusting beschadigd zijn en er een groep om je heen staat en je door stamina heen bent maar toch levend weg komt of zelfs wint door mentaliteit en even nadenken en ja soms geluk ^^
Tsja, afweging tussen realisme, gameplay, en de mogelijkheden van de engine en developers denk ik. Ja in de praktijk is iemand na 1 geslaagde aanval al uit het gevecht, maar dat zou je als speler zelf ook zijn, da's niet zo leuk natuurlijk.
De review zegt ook dat het gevechtssysteem wat moeizaam voelt. Maar dat komt doordat het heel realistisch is, misschien wel te realistisch. Aan de andere kant: het kostte mij tientalle uren om te masteren. Niet alleen de stats van mijn Henry bleven groeien (wapend, armor, etc), maar ook mij skills. Ik vond dat zelf heel tof.
Ligt het aan mij of ogen sommige screenshots wat gedateerd? Ambient occlussion lijkt afwezig, en je ziet veel belichting op plekken waar je dat niet zou moeten zien. Bijvoorbeeld het personage in afbeelding 22 met die gloed op z'n kleding en tanden die veel te licht zijn.
Ik heb even wat beelden van de eerste game opgezocht en die heeft deze problemen niet.
De screenshots zijn inderdaad heel flets. Net alsof ze in HDR zijn genomen en zonder HDR op tweakers zijn gezet. Als ik naar de gamebeelden in reviews kijk, ziet het er veel beter uit dan deze screenshots.
Dit komt omdat er geen HDR in de game zit. Dit is wat mij betreft echt een tekortkoming en had best in de review genoemd mogen worden.
De eerste game is ook niet helemaal lekker qua belichting (ik heb hem op PS5 gespeeld), maar dat zullen beperkingen van de engine, creatieve beslissingen, prestatie afwegingen, of gewoon bugs geweest zijn.
KCD was het eerst spel dat me weer eens een Skyrim-gevoel gaf sinds Skyrim. Ik ben helemaal klaar om morgen weer op avontuur te gaan met Henry en Hans.
Inderdaad als er spellen zijn die mij bewogen dan waren het Ocarina of Time, Dragon Age Origins, Dark Souls, Mass Effect, Elder Scrolls Skyrim, Kingdom Come Deliverance.. voor jarenlang was Skyrim voor mij het hoogtepunt en toen kwam KCD ^^ veel plezier!
Sterker nog, ik kreeg er het gevoel bij die ik niet sinds Morrowind had, dus ook Oblivion en Skyrim konden mij niet op die manier bekoren. En nee, het is niet perfect, verre van, maar de charme was er wel.
Typisch zo’n game om niet bij release te spelen en te wachten op bug fixes, die gaan komen.
Dat zijn alle spellen.. het is een standaard dat je op dag 1 een Beta tester bent voor de volle prijs maar KCD 1&2 zijn 60€ en geen 70€ of 80€ zoals zo vele spellen en de Royal edition was vrij vroeg maar 40€
En da's prima. De eerste kreeg ook lange tijd na release nog ondersteuning, fixes en DLCs, voor deze hebben ze ook een jaar aan extra's ingepland. De realiteit is dat er in deze categorie games - open wereld, geprogrammeerde actors, groot en complex - gewoon veel mis kan gaan. 10 jaar na de release van Skyrim dat miljarden aan omzet gegenereerd heeft (...neem ik aan) waren er ook nog steeds bugs in die bij nieuwere uitgaves nog steeds niet opgelost waren.
Ik vind dat de prijs (die 10/20 euro minder is dan andere games die vandaag de dag worden uitgebracht (op de ps5)) ook wel als pluspunt mag worden genoemd. Zeker gezien de hoeveelheid content die je er voor krijgt.
Inderdaad en binnen een paar maanden was de Royal edition 40€ en na één jaar was het al iets van 20€ en vorig jaar was het iets van 10€ dus gretig is Warhorse niet maar goed.. een AA spel van omstreeks van 30 miljoen en omstreeks 8 miljoen stuks verkocht voor gemiddeld 30€ of 40€ dan zou ik als ontwikkelaar en uitgever ook dankbaar zijn en de prijzen verlagen.
Ik vind het prima, het voelt nog steeds alsof er twee tiers aan games zijn, AAA en "indie", waarbij de eerste nu 70 euro of meer kost + allerlei optionele uitgaven heeft, en de laatste allemaal onder de 20 euro moeten zijn. D'r mag gerust meer tussenin komen. Games die ik in die categorie zie die ik afgelopen jaren gespeeld heb zijn dus KCD en Days Gone, beide prima games met AAA scope en ambities, maar door een veel kleiner team gemaakt waardoor het imo juist meer charme en minder cynisch is. Ook omdat die AAA games allemaal een bepaalde checklist lijken te volgen, bepaalde verplichte dingen om "goed" te zijn, waardoor ze gewoon zielloos overkomen.
Inderdaad Days Gone was ook prachtig en persoonlijk houd ik ook van Horizon maar spellen zoals Shadow of the Colossus is ook prachtig en dat soort moet veel meer mee gedaan worden.. spellen horen om Gameplay te gaan en ja cinema's kunnen een verrijking zijn maar teveel dan is het meer een interactieve film dan een spel.. waar zijn vervolg delen van Ico, Demon Souls, Bloodborne, Gravity Rush enz. die hebben ook cinema maar de gameplay staat centraal.

Met een bepaald budget zijn er ook bepaalde mensen mee gemoeid en wordt het spel beperkt door een checklist en Warhorse had ook investeerders met deel 1 maar dat was meer Crowdfunding en niet Corporaties en deel 2 heeft misschien wel grote investeerders en een checklist maar ik krijg wel hetzelfde gevoel als bij deel 1 maar dan verbeterd omdat hun meer geld en meer tijd en meer ervaring hadden want misschien weten sommigen het niet maar Warhorse had amper ervaring met deel 1 en slaagde op sommige fronten beter dan AAA met honderden mensen met tientallen jaren ervaring..
Heb enorm veel uren in deel 1 gestoken. Eerst op m'n ps4, daarna op pc (Pprachtig spel, in meerdere opzichten), maar er is m.i. een groot gemis:
"Gore"

Hoe kun je nou een realistische medieval game (op sommige vlekken bijna "sim") maken, zonder dat er ledematen afgehakt kunnen worden. Hoort toch een beetje bij die tijd zou je zeggen. (En het spel heeft toch al pegi 18)
Omdat ledenmaten afhakken moeilijker is dan je denkt. Pezen en botten zijn taai. Leer en mail helemaal.

Dus dat zou juist niet realistisch zijn. Kijk, als we het gaan hebben over lightsabers, dan is het andere koek ;)
Ik bracht het wat gechargeerd, dat klopt. Maar je moet toegeven dat de huidige effecten een stuk beter kunnen.
(Niet alle npc's dragen trouwens leather of een mail)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.