Aan de software die reMarkable op de Paper Pro heeft gezet is eigenlijk niets veranderd ten opzichte van de reMarkable 2. Je kunt vier extra kleuren selecteren om mee te schetsen of mee te markeren, maar dan heb je het wel gehad. De eenvoudige software is ook de kracht van de reMarkable. Als je hem inschakelt, krijg je je documenten te zien met daarboven eventuele mapjes die je gemaakt hebt en dat is het.
Bij reMarkable draait het allemaal om het maken van notities. Dat kun je in ieder document doen en dat gebeurt standaard op een nieuwe laag. Je past het document zelf dus niet aan, maar alleen de laag daarbovenop. Je kunt bovendien meerdere lagen toevoegen, waarvan je de weergave los in- en uit kunt schakelen.
De makkelijkste manier om documenten op je reMarkable te zetten of ervanaf te halen, is met behulp van de eigen software van reMarkable. Als je de software start, zie je bijna dezelfde interface als op je tablet. Je kunt dezelfde documenten lezen en hij synchroniseert ook op welke pagina je bent gebleven, waardoor je gewoon op je computer verder kunt gaan waar je gebleven bent. Dat gaat niet onbeperkt, want als je documenten vijftig dagen met rust laat, kun je ze niet meer synchroniseren. Tenminste, dat kan niet zonder reMarkable Connect-abonnement. Als documenten voorbij die grens van vijftig dagen zijn en je maakt er nieuwe wijzigingen in, gaan ze niet alsnog synchroniseren. Eenmaal gestopt met synchroniseren blijft gestopt, zo bleek toen ik mijn reMarkable-account dat ik alleen voor de review van de reMarkable 2 gebruikte, in ere herstelde.
Er zijn wel mogelijkheden om te integreren met OneDrive, Dropbox en Google Drive, maar helemaal handig werkt dat niet. Ik heb Google Drive gebruikt en daarbij kan je tablet wel documenten van je Drive importeren, maar exporteren gaat in pdf-formaat en dat zorgt ervoor dat je er niet lekker mee verder kunt werken in Google Docs. Ik heb het niet geprobeerd, maar vermoed dat bij Dropbox en OneDrive hetzelfde gebeurt, want het formaat waar reMarkable onder water alles naartoe converteert, is pdf.
De reMarkable werkt dus het best met een Connect-abonnement en daar word je wel een beetje naartoe gepusht. Met Connect krijg je voor 2,99 euro per maand onbeperkte cloudopslag en kun je dus documenten vanuit de software op je computer bewerken. Of je echt een abonnement nodig hebt, hangt van je gebruik af; als je alleen maar op je reMarkable zelf werkt, dan kun je ook zonder abonnement.