reMarkable Paper Pro met Marker Wit Review

10 december 2024, laatste update op 11 december 2024, 487 views Rapporteer

Prachtig ontworpen schrijftablet biedt kleur maar een fletse schrijfervaring

Pluspunten

• top bouwkwaliteit, een "conversation piece"
  • relatief dun
  • gaat lang mee op acculading
  • kleur voegt zeker wat toe
  • karige functionaliteit geeft focus
  • Scherm groot genoeg voor A4 tijdschrift

Minpunten

• pen heeft harde punt en tikt in plaats van schrijft
  • kleuren zijn mat en flets
  • achtergrond is grauw grijs
  • backlight is lichtblauw
  • RM's focus op weinig functies is doorgeslagen
  • geen fingerprint beveiliging
  • geen drm voor epub's

2 van 5 sterren (Slecht)
Zelf gebruik ik sinds vier jaar de RM2. Deze heeft twee grote nadelen: geen kleur - met name een gemis bij het arceren en annoteren van pdf's - en geen back light. De RM pro leek dit nu op te lossen. Na de review van de Tweakers redactie direct de kale versie besteld bij RM, en een prima de luxe opbergmap met een korting van 80% bij een grote webwinkel. Inmiddels enige uren gebruikt.

Voordelen ten opzichte van RM2

De diagonaal van het RM pro scherm is bijna 4 cm langer dan de 26 cm van de RM2. Dat lijkt niet veel maar ik merk dat je nu een a4 tijdschrift met meerdere kolommen net wel kan lezen terwijl dit op de RM2 te priegelig wordt. Ook de snelheid van het bladeren is een stuk verbeterd, al blijft het soms tergend sloom vergeleken met een tablet. Gebruik het dus niet om even snel een tijdschrift of dossier door te bladeren. Het is slow reading dat de klok slaat

Het arceren en annoteren in kleur lukt prima, en voegt veel verrijking toe. Behalve dan als je besluit om de kleur later te veranderen. Je kan je pennenstreken selecteren maar daarna slechts wegknippen, niet aanpassen.

Nadelen

Mijn oordeel over deze gekleurde upgrade is tamelijk zwartgallig.

Als eerste is de schrijfervaring voor mij helemaal niet beter dan op de RM2 zoals de Tweakers review stelt. De passieve pen van de RM2 heeft een zachte punt. Als je daarmee schrijft hoor je hem niet en hij heeft meer weerstand dus de punt glijdt niet over het display maar schuurt soepeltjes. Nog steeds geen echte ballpoint ervaring, maar wel een prettige doorschrijver.

De harde punt van de RM pro lijkt veel meer op de pen van de iPad. Die gebruik ik ook met een speciale matte folie om het schrijven wat natuurlijker te maken. Bijna identiek aan de RM pro maar ze blijven allebei mijlen ver weg van pen en papier. Om te beginnen: het maakt herrie! Het tikken van de pen op het display is duidelijk hoorbaar en irritant. Verder glijd je makkelijk "uit", voor een slordige schrijver als ik leidt dit tot een nog onleesbaarder handschrift. Ook niet vermeldt in de review: de RM pro schrijft in het zwart en zet dit pas om in kleur als je je pen van het display haalt. Dit proces oogt erg rommelig en maakt dat je de neiging heb te kijken naar wat je zojuist neerpende in plaats van wat je aan het opschrijven bent. Tenslotte heeft de RM pro zonder backight een veel minder wit display. Het oogt grauw grijs. De backlight (die bij mij wel goed is gecallibreerd) maakt het niet witter maar eerder lichtblauwer. Die hoge kleurtemperatuur is vooral 's avonds niet fijn. Door deze manko's verslaat in bijna alle opzichten een iPad met pen en matte folie de RM pro voor bijna de helft van het geld. Tenzij je in die marketingslogan trapt dat minder functies een "betere gebruikservaring" biedt. Bij mij in elk geval niet.

Kortom, alle voordelen die de RM pro zou hebben ten opzichte van de RM2 gaan koppie onder ten opzichte van de nieuwe compromissen. Er wordt zwaar ingeleverd op het, letterlijk en figuurlijk, sterkste punt van Remarkable: een schrijfervaring die in de buurt komt van echt papier. Dat RM haar USP zo verkwanseld is voor mij, zoals de Noren zeggen, "uforståelig".

Gelukkig blinkt RM wel uit in een coulant retourbeleid. Dat kan - als het goed is - zonder kosten binnen drie maanden. Bij mij gaat de RM pro echter al binnen drie dagen terug in de doos naar het Noorden.

Heb jij ook een reMarkable Paper Pro met Marker Wit?