Voor de Paper Pro heeft reMarkable een nieuw, of eigenlijk twee nieuwe pennetjes geïntroduceerd. Ze heten 'Marker' en 'Marker Plus' en dat is verwarrend, want zo heetten de stylussen van de reMarkable 2 ook. Daardoor zou je misschien verwachten dat ze uitwisselbaar zijn, maar dat is niet het geval. De reMarkable 2 gebruikte een passieve stylus, terwijl de Paper Pro een actieve stylus heeft.
De nieuwe actieve stylus is er dus als Marker, zonder 'gummetje' achterop, en als Marker Plus mét gummetje. Voor die laatste versie betaal je wel vijftig euro extra. ReMarkable voorzag onze Paper Pro van een Marker Plus-pen en daarbij krijg je acht vervangende puntjes.
In vergelijking met de reMarkable 2 schrijft de Paper Pro nog een stukje 'echter'. Het lijkt door het ruwere schermoppervlak meer alsof je met een potlood op papier schrijft. Je kunt de stylus ook schuin houden om een stuk te arceren. Dat kon bij de reMarkable 2 ook al en die functionaliteit is gelukkig niet verloren gegaan. Het 'gummetje' achter op de stylus profiteert ook van het ruwere scherm, waardoor je preciezer kunt gummen. Het is een beetje de vraag of je dit zult merken als je niet zoals ik de twee tablets naast elkaar houdt. De reMarkable 2 schreef al goed, maar de Paper Pro dus nog wat beter.
In de software wordt uiteraard rekening gehouden met het kleurenscherm en je kunt net als bij de reMarkable 2 kiezen uit negen verschillende virtuele pennen en drie lijndiktes. Bij de reMarkable 2 kon je ook in blauw en rood aantekeningen maken, hoewel beide uiteraard als grijs werden weergegeven. Bij de Paper Pro komen daar groen, geel, cyaan en magenta bij. Je kunt niet zelf een kleur mengen. De Paper Pro is duidelijk niet bedoeld als schetsblok, in ieder geval niet als je iets anders wilt gebruiken dan de negen voorgeprogrammeerde kleuren.
De stylus werkt dus prettig, maar het nadeel van een actieve stylus is dat je hem moet opladen. Gelukkig zit er een accu in het pennetje en wordt hij draadloos opgeladen als je hem magnetisch tegen de tablet aan plakt. Een ander nadeel is zoals gezegd dat de stylus van de reMarkable 2 niet op de Paper Pro werkt. Ik heb geen assortiment aan stylussen liggen om te checken of dat ook geldt voor andere pennen, maar gebaseerd op wat ik op andere websites lees, werkt een Wacom-stylus in ieder geval niet. Ik had toevallig wél een stylus van Logitech liggen, die ondersteuning heeft voor het USI-protocol. USI wordt gebruikt bij Chromebooks en het lijkt erop dat reMarkable datzelfde protocol gebruikt voor de Paper Pro. De USI-pen werkte zonder problemen op de Paper Pro en de Marker Plus-pen werkte op een Chromebook die ik ook nog had liggen.
Toetsenbord
Voor 99 euro koop je een hoes voor je reMarkable Paper Pro, maar er is ook een optie om de Type Folio aan te schaffen. Dat is een hoes en toetsenbord ineen en reMarkable stuurde hem met het reviewsample van de Paper Pro mee. De Type Folio kost 249 euro: dat is simpelweg te veel geld voor wat het is.
Het gaat om een toetsenbordhoes die je Paper Pro heel netjes op zijn plek houdt met behulp van magneten. De buitenkant is gemaakt van een mooi synthetisch stofje met een patroontje erin. Het is niet helemaal zwart, maar er zit wat kleur doorheen. Als je hem openklapt, kun je je Paper Pro in een vloeiende beweging rechtop zetten en dan verschijnt het toetsenbord.
Het toetsenbordje tikt wel aardig, afhankelijk van wat je ervan verwacht. Als je rekent op hetzelfde toetsenbord als in een heel dunne laptop, dan komt het redelijk in de buurt. Het toetsenbord zit verwerkt in een dunne hoes. Tijdens het tikken bewegen de toetsen die je aanslaat en de toetsen ernaast een beetje mee en de aanslag is kort, maar op zich wel duidelijk. Het is eerder een 'noodtoetsenbord' dan eentje waarop je eens lekker een lang verhaal gaat tikken.
ReMarkable heeft wel gedacht aan achtergrondverlichting op het toetsenbord, maar gek genoeg alleen voor de letterknoppen en niet voor de andere toetsen. Een irritante designkeuze, want van de letters weet ik wel waar de knoppen zitten, maar waar vind ik bijvoorbeeld de tilde (~)?
Wat mij betreft is het toetsenbordje hoe dan ook overbodig, want de software is niet echt bedoeld om mee te tikken. Er is één lettertype, je kunt één heading maken, vetgedrukte letters maken en voor normale letters kiezen, en twee soorten opsommingen maken: een met puntjes en een met checkboxes. Dan heb je het wel gehad. Als je graag notities wilt typen in de documenten op je reMarkable, kun je dat ook gewoon in de applicatie op je computer doen. Daarvoor heb je helaas wel een reMarkable Connect-abonnement nodig, maar de prijs van het toetsenbordje is even hoog als zes jaar en elf maanden Connect-abonnementsgeld. Het toetsenbord is kortom te duur; de software biedt een wereld van mogelijkheden als je de pen gebruikt, maar met het toetsenbord kun je niet eens cursieve letters maken.