De Galaxy Tab S10+ is samen met zijn grotere broer de allerbeste Android-tablet die je momenteel kunt kopen. Waar zijn voorganger al een erg goed product was, doet de S10+ daar nog een schepje bovenop met een krachtigere chipset en een nieuwe schermcoating die ervoor zorgt dat het display in elke situatie prachtige beelden kan weergeven. Op het gebied van accuduur en oplaadsnelheid kun je min of meer hetzelfde verwachten als vorig jaar. De S Pen die in de verpakking wordt meegeleverd werkt prettig, net als het los verkrijgbare AI Book Cover Keyboard waarmee je, in combinatie met DeX, uitermate productief kunt zijn. Voor de liefhebber zijn er genoeg AI-functies aan boord, die tevens in het Nederlands werken.
De Galaxy Tab S10 Ultra is samen met zijn kleinere broer de allerbeste Android-tablet die je momenteel kunt kopen. Waar zijn voorganger al een erg goed product was, doet de S10 Ultra daar nog een schepje bovenop met een krachtigere chipset en een nieuwe schermcoating die ervoor zorgt dat het display in elke situatie prachtige beelden kan weergeven. Op het gebied van accuduur en oplaadsnelheid kun je min of meer hetzelfde verwachten als vorig jaar. De S Pen die in de verpakking wordt meegeleverd werkt prettig, net als de los verkrijgbare Keyboard Cover. Zonder laatstgenoemde is de tablet te groot om comfortabel te gebruiken, waardoor hij zonder dit accessoire geen aanrader is. Voor de liefhebber zijn er genoeg AI-functies aan boord, die tevens in het Nederlands werken.
Op de tabletmarkt gebeurt er de afgelopen jaren iets moois: Apple staat al een poosje niet meer op eenzame hoogte als het om high-end tablets gaat, waardoor er meer keuze voor de consument is ontstaan. Waar je tot een paar jaar geleden − laten we eerlijk wezen − eigenlijk alleen maar iPads kon aanraden in het hogere segment, wist Samsung de laatste paar jaar flink aan de weg te timmeren naar een waardige Android-concurrent voor de iPad. Dit jaar doen ze dat in de vorm van de Galaxy Tab S10+ en Tab S10 Ultra.
Hoewel de verschillen met vorig jaar op het blote oog bijna niet te zien zijn, is er een grote wijziging doorgevoerd ten opzichte van vorig jaar. De Qualcomm Snapdragon-soc is ingeruild voor een Dimensity 9300+ van MediaTek. De beeldschermen zijn voorzien van een nieuwe coating, zoals we ook op de S24 Ultra zagen. Daarnaast zijn er op softwaregebied cameraverbeteringen doorgevoerd en nieuwe vernuftigheden in de vorm van − je raadt het al − Galaxy AI, hoewel deze inmiddels ook voor de Tab S9-modellen beschikbaar zijn.
Wie hier een derde model had verwacht, moet ik helaas teleurstellen. Er lijken vooralsnog geen plannen te zijn om ook deze keer een kleinere ‘reguliere’ Galaxy Tab uit te brengen. Daarin volgt Samsung het pad dat zijn concurrentie ook bewandelt, want in 2024 zijn er in het midden- en hogere segment tablets geen kleinere tablets verschenen, op de iPad Mini na. Daarmee maakt Samsung momenteel de grootste tablets in het hogere segment.
Hoewel vouwbare telefoons langzaam maar zeker hun opmars maken, hebben veel mensen nog steeds behoefte aan een ‘echte’ tablet. De tabletmarkt is met bijna 20 procent gegroeid ten opzichte van vorig jaar. Dat is niet vreemd, want veel mensen schaffen er een aan voor hun kind, ontvangen een gratis Samsung Tab A bij een van de vele promoties die Samsung heeft, of hebben een iPad in de kast liggen. Daarnaast zijn er sinds kort ook interessante Android-modellen in het middensegment beschikbaar, zoals de OnePlus Pad 2 (die we aanraden in onze BBG) en de Xiaomi Pad 6s Pro.
Zal Samsung zichzelf dit jaar wederom als geduchte concurrent neerzetten tegenover Apple, of gooit de overstap van een Snapdragon- naar een Dimensity-chip roet in het eten? We zoeken het voor je uit in deze review.
Behuizing en scherm
Voor de liefhebber van kleinere tablets is er dus treurig nieuws: er is dit jaar geen kleinere Tab S10 beschikbaar. Samsung heeft ervoor gekozen om alleen nieuwe versies van de forsere Tab S10+ en Tab S10 Ultra uit te brengen. De grotere afmetingen moet je dus voor lief nemen.
Dat is dan ook meteen het voornaamste verschil met vorig jaar, want qua uiterlijk zijn de tablets niet of nauwelijks van hun voorgangers te onderscheiden. De afmetingen zijn identiek, op een millimeter na. Verder ziet één antennelijn op de S10+ er net iets anders uit dan op de S9+. Ook het gewicht wijkt nauwelijks af: de S10+ weegt 10 gram minder en de Ultra is 14 gram lichter geworden. Daarnaast beschikken beide modellen over een IP68-rating, waarmee ze volledig waterdicht zijn, een zekerheid die niet veel andere tablets bieden. We waren vorig jaar prima te spreken over de behuizing, dus het is geenszins vervelend dat er geen grote wijzigingen zijn aangebracht. Wat ik wel jammer vind, is dat de power- en volumeknoppen onveranderd zijn gebleven. Of je nu grote of kleine handen hebt, ze zijn niet comfortabel te bereiken en hadden wat mij betreft meer naar de hoek verplaatst mogen worden. Dat doet vooral afbreuk aan de ergonomie van de Ultra, die door zijn formaat überhaupt niet prettig is om langere tijd als losse tablet te gebruiken.
Tab S9+
Tab S10+
Tab S9 Ultra
Tab S10 Ultra
Schermdiagonaal
12,4"
12,4"
14,6"
14,6"
Resolutie
1752 x 2800
1752 x 2800
1848 x 2960
1848 x 2960
Refreshrate
30-120Hz
30-120Hz
30-120Hz
30-120Hz
Pixeldichtheid
226ppi
226ppi
239ppi
239ppi
Hoogte
285,4mm
285,4mm
326,4mm
326,4mm
Breedte
184,4mm
185,4mm
206,6mm
208,6mm
Dikte
5,7mm
5,6mm
5,5mm
5,4mm
Gewicht
581g
571g
732g
723g
Materiaal
Gorilla Glass 5, Armor Aluminium
Gorilla Glass 6, Enhanced Armor Aluminium
Gorilla Glass 5, Armor Aluminium
Gorilla Glass 6, Enhanced Armor Aluminium
IP-rating
IP68
IP68
IP68
IP68
Een groot display past natuurlijk perfect in een tablet en leent zich uitstekend voor zaken als productiviteit, lezen en het bekijken van films of video's. De Tab S10+ en S10 Ultra zijn met hun respectievelijke schermdiagonalen van 12,4 en 14,6 inch de grootste high-end tablets die momenteel verkrijgbaar zijn. Wel is het jammer dat de Ultra, die over dunnere bezels dan de S10+ beschikt, een kleine inkeping in het scherm heeft om de twee selfiecamera’s te huisvesten. Je went er snel aan, maar ik had ze liever in de schermrand verwerkt gezien, zoals nagenoeg elke tabletfabrikant tegenwoordig doet.
Zo'n groot scherm verliest snel zijn waarde als het geen helder beeld kan produceren, dus hebben we deze zoals altijd uitvoerig getest met onze SpectraCal C6-colorimeter en Portrait Displays Calman Ultimate-analysesoftware. Hoewel de Tab S10+ en de Tab S10 Ultra over ontzettend goede displays beschikken, zou je dat op basis van de testresultaten niet meteen zeggen. Ik leg je zo uit waarom dit zo is. Eerst kijken we naar de helderheid van de beeldschermen.
Zoals te zien, zet de S10-serie geen bijzonder goede score neer. De schermen presteren op dit vlak goed genoeg om in vergelijking met de Android-concurrentie met het blote oog geen groot verschil waar te nemen. Toch komen ze in deze test niet in de buurt van de iPad Pro en presteren zelfs wat slechter dan de Tab S9-modellen van vorig jaar.
Als we kijken naar de kleurweergave, lijken de twee grote broers het net zo matig te doen; in bijna elke grafiek zetten de S10-schermen een ondergemiddelde score neer.
Toch zijn de schermen uitstekend te noemen, dankzij een speciale antireflectieve coating die we kennen van de S24 Ultra. Hoewel de labtests er niet voor niks zijn, lijkt de coating ervoor te zorgen dat er op elke test een minder goede score uit komt. In de praktijk zijn de wat slechtere synthetische scores makkelijk door de vingers te zien wanneer je het toestel buiten, in direct licht, of in een felle omgeving gebruikt.
Boven: Tab S10+ met een op papier slechter beeldscherm. Onder: Tab S9+
Boven zie je de Tab S10+, die op nagenoeg elk testvlak slechter uit de verf komt dan de S9+, die eronder ligt. De speciale coating doet zijn werk uitstekend en de beeldschermen maken daarmee een erg goede indruk. Zo zie je maar dat relatief kleine veranderingen op papier, in de praktijk grote gevolgen kunnen hebben.
Camerasysteem
De camerasystemen aan zowel de voor- als de achterkant van de Tab S10+ en S10 Ultra zijn ongewijzigd ten opzichte van vorig jaar, dus je hoeft geen grote veranderingen te verwachten op dat gebied. Dat is op zich niet erg, want de selfiecamera’s, die de meeste mensen het vaakst zullen gebruiken, presteerden toen ook al prima.
Camerasysteem
S10+
S10 Ultra
Resolutie
Wide: 13MP Ultrawide: 8MP Front: 12MP
Wide: 13MP Ultrawide: 8MP Front: 12 + 12MP
Brandpunt in 35mm-eq.
Wide: 26mm Ultrawide: 15mm Front: 15mm
Wide: 26mm Ultrawide: 16mm Front: 25mm + 15mm
Diafragma
Wide: F/2 Ultrawide: F/2.2 Front: F/2.4
Wide: F/2 Ultrawide: F/2.2 Front: F/2.2 + F/2.4
Autofocus
Wide: Ja Ultrawide: - Front: -
Wide: Ja Ultrawide: - Front: -
Dat wil overigens niet zeggen dat de algoritmes die van toepassing zijn op de beeldverwerking ook hetzelfde zijn gebleven. Daarom hebben we een korte cameratest uitgevoerd om te ontdekken of de beeldkwaliteit verbeterd is.
Er is een zichtbaar verschil tussen de selfies van de S9- en S10-tablets. De foto's van de S10-tablets hebben een wat koelere kleurtemperatuur, waarmee de kleuren meer natuurgetrouw worden weergegeven, en zijn net wat scherper.
Over de kwaliteit van de twee camera's achterop de tablet is genoeg te zeggen ten opzichte van vorig jaar. Zo valt het meteen op dat de ultragroothoekcamera (de eerste rij) in de Tab S10-modellen de scène niet langer overmatig verscherpt. Je levert dus een klein beetje aan 'kunstmatige' scherpte in, maar krijgt er wel natuurlijkere ogende foto's voor terug die minder ruis bevatten. Daarnaast zie je dat de Tab S10-tablets een iets minder wijde lens gebruiken: 16mm tegenover 13mm op de Tab S9-modellen.
Als we kijken naar de primaire camera achterop (tweede rij), zijn er ook noemenswaardige verschillen. De camera van het voorgaande model lijkt witte tinten wat beter vast te leggen, maar weet kleuren en schaduwen minder goed weer te geven. Daarnaast bevatten de foto's van de Tab S10+ en Tab S10 Ultra minder ruis.
Al met al is het camerasysteem een stapje beter dan vorig jaar, dat toen al niet slecht presteerde.
Hardware
Het kloppend hart van de Galaxy Tabs dit jaar is de MediaTek Dimensity 9300+. Daarmee neemt Samsung een interessante stap, aangezien zijn telefoons en tablets nagenoeg altijd een Exynos- of Snapdragon-chipset onder de motorkap hebben. Het is een vrij recente soc die eerder dit jaar op de markt is verschenen. Wel is het op het moment van schrijven niet de nieuwste high-end Dimensity-chip: dat is de 9400, die begin oktober van dit jaar is uitgebracht.
Tab S9+ / S9 Ultra
Tab S10+ / S10 Ultra
Chipset
Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy
Dimensity 9300+
Procedé
4nm (N4P) @ TSMC
4nm (N4X) @ TSMC
Cpu
1 x Cortex X3 @ 3,36GHz 2 x Cortex A715 @ 2,8GHz 2 x Cortex A710 @ 2,8GHz 3 x Cortex A510 @ 2,0GHz 8MB L3 cache
1 x Cortex X4 @ 3,4GHz 3 x Cortex X4 @ 2,9GHz 4 x Cortex A720 @ 2,0GHz 18MB L3 cache
Gpu
Adreno 740
Immortalis-G720 MC12
Ram
12/16 GB Lpddr5X
12/16GB Lpddr5X
NPU
Hexagon
MediaTek 790
Opslag
UFS 4.0
UFS 4.0
De 9300+ wordt door TSMC geproduceerd op het derde generatie 4nm-proces. De gpu is een Immortalis-G720 MP12 en voor de nodige AI-berekeningen wordt er gebruikgemaakt van een MediaTek 790. Opvallend aan het ontwerp van de 9300+-processor is dat het een ‘Big Core’-design betreft. Dat wil zeggen dat de soc niet is opgedeeld tussen krachtigere en zuinigere cores om energie te besparen, een ontwerp dat veel wordt toegepast door andere fabrikanten, maar bijna uitsluitend bestaat uit prestatiecores.
Als eerste test draaien we de 3DMark Wild Life Stress Test, om te onderzoeken of de MediaTek-processor zijn prestaties goed weet vast te houden tijdens langdurige zware belasting.
3DMark Wild Life Unlimited Stress Test - Stabiliteit
Best loop score
Lowest loop score
3DMark Wild Life Unlimited Stress Test - Stabiliteit
Dat valt in de praktijk wat tegen. De Ultra weet iets meer dan 70 procent van zijn prestaties vast te houden, maar de S10+ staat onderaan in de grafiek en verliest meer dan 40 procent van de performance. Daarmee scoort de Dimensity-soc ondergemiddeld. Op zijn best presteert de gpu in de Dimensity 9300+ ongeveer gelijk aan die in de Snapdragon 8 Gen 3 van vorig jaar, maar wanneer de chip aan het thermalthrottlen is, hebben de M- en Snapdragon-chip een streepje voor. Laten we nu naar de cpu-prestaties kijken, door middel van een Geekbench-benchmark.
Op het gebied van de cpu valt de Dimensity-soc tussen de Apple M- en Snapdragon-processors in. Vooral op het gebied van multicoreprestaties maakt hij meer indruk dan de Snapdragon 8 Gen 3.
Synthetische benchmarks zijn niet alles, zeker niet als je een apparaat veel wilt inzetten voor productiviteit. Daarom hebben we een paar real-world scenario's gedraaid om te kijken hoe de Tab S10+ en S10 Ultra daarmee omgaan. We hebben een reeks bewerkingen toegepast op een set raw foto's in Adobe Lightroom, een relatief eenvoudige edit in Premiere Rush geëxporteerd op 4k-30fps, en 10GB aan bestanden heen en weer gesluisd, zowel van een extern apparaat als intern op de tablets zelf. Elke test is drie keer uitgevoerd, waarna we het gemiddelde van de drie resultaten hebben genomen.
Zoals je kunt zien, streeft de iPad Pro de Android-tablets op elk vlak voorbij met een indrukwekkende score. Laat je deze even buiten beschouwing, dan komt de Tab S10 Ultra als beste uit de verf. Daarmee is hij momenteel de best presterende Android-tablet op de markt.
Geluid, haptics, en biometrie
De speakerset-up is ongewijzigd ten opzichte van vorig jaar: in beide tablets zitten vier speakers die een goed en vol geluid leveren, het beste geluid dat een Android-tablet kan produceren. Ook is er ondersteuning voor Dolby Atmos aanwezig, al hoef je daar niet al te veel van te verwachten; het hoorbare verschil is minimaal. Het staat overigens standaard uitgeschakeld in de instellingen, dus blijkbaar had Samsung ook geen bijzondere verwachtingen van de implementatie hiervan.
Op het gebied van haptics, de trilmotor dus, weten de tablets te verrassen, in negatieve zin. Hoewel de S10+ en S10 Ultra de absolute vlaggenschepen van Samsung zijn, voelt het alsof ze gebruikmaken van een trilmotor uit een budgetsmartphone van een paar jaar geleden. De vibratiemotor is niet alleen hoorbaar als hij geactiveerd wordt, ook is hij niet in staat om subtiele tikjes weer te geven. Het deed voor mij behoorlijk afbreuk aan de ervaring met een product dat op elk ander vlak erg premium aanvoelt.
Wat de biometrie betreft kun je kiezen tussen een gezichtsontgrendeling of het apparaat ontgrendelen met je vinger. Beide werken vlot en betrouwbaar genoeg in de praktijk. Wel is de gezichtsvergrendeling niet zo veilig als bij bijvoorbeeld Face ID van Apple, waardoor je deze niet kunt gebruiken voor bank- en andere apps die met gevoelige informatie werken. Bij de vingerafdrukscanner is er gebruikgemaakt van een optische variant, die rechts (horizontaal gezien) in het beeldscherm zit, waardoor hij makkelijk te bereiken is. Op prijzige vlaggenschepen zoals deze hoort daar simpelweg een sonische scanner voor in de plaats te zitten, die nog sneller en nauwkeuriger is.
Software en accessoires
De Tab S10+ en Ultra draaien beide op Android 14 en Samsungs OneUI 6.1.1, op het moment van schrijven de nieuwste versie van de Android-schil. Samsung belooft zeven jaar aan Android OS-updates en beveiligingsupdates, waarmee je tot in ieder geval oktober 2031 en Android 21 vooruit kunt. Dat is een stap vooruit ten opzichte van de vijf jaar die de Tab S9-modellen ontvangen, en bovendien een stuk langer dan veel andere Android-tablets. Boven op alle features die Samsung-telefoons met OneUI aan boord hebben, bieden de Galaxy Tabs een paar extra handigheden.
Zo is het mogelijk om de tablets als extra scherm te gebruiken voor je laptop of desktop met de ingebouwde Second Screen-functie. Deze is alleen beschikbaar voor Windows-gebruikers, dus met een systeem draaiend op macOS of Linux val je buiten de boot. Op deze manier is het mogelijk om de tablets zowel bedraad als draadloos te verbinden. In de praktijk werkt dit stukje software niet meer dan prima; de thirdpartyapp Superdisplay doet het nog steeds beter, met merkbaar minder latency. Dat had als resultaat dat ik tijdens het reviewproces niet meer terug kon schakelen naar de ingebouwde functie nadat ik eenmaal met Superdisplay had gewerkt, omdat laatstgenoemde in de praktijk veel fijner werkt.
Het verschil tussen de 'oude' DeX (links) en 'New DeX' (rechts)
Mocht je het tegenovergestelde willen doen en de inhoud van de Tab willen uitbreiden naar een ander scherm, dan kan dat natuurlijk ook in de vorm van Samsung Dex. Vorig jaar schreven we daarover dat het jammer is dat er niet meer dan vijf vensters tegelijk open kunnen staan in de DeX-omgeving. Dat kan nu wel, met New DeX. Je zou denken dat het puntje van kritiek daarmee is opgelost, maar helaas. Hoewel je tientallen vensters naast elkaar kunt openen in New DeX, is het niets meer dan een screen-mirroringfunctie voor je monitor, waarin tabletapps standaard in losse vensters worden geopend. De voornaamste voordelen die de ‘oude’ versie biedt, komen daarmee te vervallen. Je zou verwachten dat gebruikers juist in een desktopomgeving met verschillende, of in ieder geval meer dan vijf, vensters zouden willen werken, dus waarom Samsung deze keuze heeft gemaakt, is een raadsel.
Accessoires
Beide tablets worden geleverd met een S Pen, die erg fijn werkt. Bij de meeste andere fabrikanten moet je deze los aanschaffen. Er is geen merkbare latency; de pen ligt prettig in de hand en heeft bovendien een handige knop die je voor verschillende functies en snelkoppelingen kunt gebruiken. Een van de fijnste daarvan vond ik de functionaliteit van Note Assist, die ook op Samsungs telefoons beschikbaar is en met behulp van de S Pen extra goed tot zijn recht komt. Zo kun je jouw handgeschreven aantekeningen met behulp van AI omtoveren tot een al dan niet getypte samenvatting, met subkopjes en al. De S Pen kan magnetisch aan de achterkant van de tablet worden bevestigd en opgeladen. Dankzij het handige vakje van het Cover Keyboard kun je hem bovendien altijd met een gerust hart meenemen, zonder bang te hoeven zijn dat de pen van je apparaat afvalt. Hoewel de S Pen drukgevoelig is, herkent hij geen kanteling of rotatie in je bewegingen. Net als de Tab zelf, beschikt de pen over een IP68-rating.
Samsung Tab S10 Ultra met S Pen en AI Book Cover Keyboard
Een ander accessoire, dat je er overigens wel los bij moet kopen, is het AI Book Cover Keyboard. Een prima add-on met toetsenbord en trackpad dat tevens het beeldscherm beschermt. Uiteraard is deze voorzien van een dedicated AI-knop, zoals Windows ook bij nieuwe laptops doet in de vorm van de Copilot-knop. Bij de Samsung Tabs kun je deze instellen om standaard Bixby of Google Gemini te openen. In het geval van de S10 Ultra voelt het bijna verplicht om dit keyboard, of de Slim-variant zonder trackpad, aan te schaffen: door het forse formaat van de tablet, vond ik deze tijdens het reviewproces simpelweg te groot om voor langere tijd comfortabel met één of twee handen te bedienen.
Accuduur en opladen
Net als vorig jaar heeft Samsung er weer voor gekozen om de accucapaciteit onveranderd te laten: de grote S10 Ultra krijgt 11.200mAh aan accucapaciteit, en de kleinere S10+ heeft 10.090mAh aan boord.
Accuduur bij webbrowsen wifi (helderheid @ 250cd/m²)
Accuduur bij video kijken (helderheid @ 250cd/m²)
Accuduur bij webbrowsen wifi (helderheid @ 250cd/m²)
Tablet
Accucapaciteit (mAh)
Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Dat is terug te zien in de accutests, waarbij er tussen de Tab S9- en Tab S10-modellen geen duidelijke winnaar is aan te wijzen: de S9-serie presteert beter in de browsetest, maar de S10-line-up houdt het langer vol bij het afspelen van video. Al met al blijkt de nieuwe Dimensity-chipset dus niet veel zuiniger te zijn in stroomgebruik.
Procent vol na 30 minuten
Laadtijd
Procent vol na 30 minuten
Tablet
Accucapaciteit (mAh)
Gemiddelde toename acculading in % (hoger is beter)
Hoewel er tegenwoordig nog maar weinig mobiele apparaten zijn die wel over een meegeleverde lader beschikken, kunnen we ons voorstellen dat niet iedereen een krachtige 45W-oplader heeft liggen. Deze zul je dus los moeten aanschaffen als je de maximale laadsnelheid wilt benutten.
Mocht het nog niet duidelijk zijn, de Tab S10+ en Ultra lenen behoorlijk wat eigenschappen van de voorgaande modellen. Zo ook de laadsnelheid van 45W, die zelfs al sinds de Tab S7-serie ongewijzigd is gebleven. Daarmee scoren beide tablets hier iets onder het gemiddelde.
Conclusie
De Samsung Galaxy Tab S10+ en Tab S10 Ultra zijn de allerbeste Android-tablets die je momenteel kunt kopen, dat moge duidelijk zijn. Een Excellent-award is daarom voor ten minste één Tab S10 op zijn plek. Hoewel de overstap van Qualcomm naar MediaTek niet het verschil in prestaties of efficiëntie biedt waar Samsung wellicht op had gehoopt, presteert de nieuwe soc wel iets beter dan zijn voorganger.
Als je voornaamste reden om een tablet aan te schaffen het consumeren van media is, dan heb je aan de Tab S10+ en Tab S10 Ultra een goede. De displays zijn groot, groter dan menig ander tablet op de markt, en geven prachtige beelden weer, ongeacht wat de benchmarks zeggen. De coating zorgt ervoor dat je in de praktijk een indrukwekkend scherm hebt dat altijd goed afleesbaar is. Daarnaast zijn er vier speakers aanwezig die het beste geluid produceren dat je in een Android-tablet tegenkomt.
Wie zijn of haar tablet liever gebruikt voor zaken als productiviteit, zal ook blij zijn met de Tab S10-serie. Samsung DeX werkt nog altijd even fijn, al stelt 'New DeX' weinig voor: in principe is het niets meer dan screen mirroring op je monitor. Er zijn fijne accessoires beschikbaar, zoals de meegeleverde S Pen en het los verkrijgbare AI Book Cover Keyboard, die je tablet tot een heus werkpaard omtoveren. De grootste beperkende factor hierin is het gebrek aan volledige versies van programma's, waardoor je het met uitgeklede Android-apps zult moeten doen. Werk je voornamelijk in de browser, dan kom je met DeX en het Book Cover Keyboard een heel eind. Hoewel laatstgenoemde in het geval van de Tab S10+ als fijne toevoeging voelt, lijkt het bij de Tab S10 Ultra bijna verplicht om deze aan te schaffen. Door zijn forse formaat is de tablet zonder dit accessoire simpelweg niet fijn om langere tijd te gebruiken, en ontvangt daarom ook geen Excellent-award.
De camera's op de Tab S10-modellen zijn een duidelijke stap vooruit ten opzichte van vorig jaar. Dat is mooi, want de cameraprestaties van toen waren ook al dik in orde. Gebruik je de tablet veel om te videobellen of een simpele foto te maken met de camera's achterop, dan zullen de S10+ en S10 Ultra je niet teleurstellen.
Wat wellicht iets beter had gekund, is de batterij. De tablets scoren op dit gebied niet slecht, maar de accuduur is niets om over naar huis te schrijven. In plaats van een net iets dunnere behuizing, hadden we daarom liever een net iets grotere accu gezien. Daarnaast laden beide versies nog steeds op met 45W, iets dat de Galaxy Tab-serie al doet sinds de zevende uitvoering. Op dit gebied valt er nog terreinwinst te behalen voor Samsung.
Het is jammer dat er in deze prijscategorie nog gebruik wordt gemaakt van een optische in plaats van sonische vingerafdrukscanner, al werkt deze in de praktijk snel en nauwkeurig. Wat we minder makkelijk door de vingers kunnen zien, is de trilmotor. Deze voelt goedkoop aan en doet afbreuk aan een product dat op elk ander vlak premium aanvoelt.
Op het gebied van software maken de tablets indruk. Er worden zeven jaar aan Android-updates en zeven jaar aan securitypatches beloofd, langer dan bij veel andere fabrikanten. Daarnaast draait OneUI als een zonnetje en zijn er verschillende Galaxy AI-functies die extra goed tot hun recht komen als je de S Pen gebruikt.
Al is het verschil met de Tab S9-serie relatief klein, zijn er dit jaar toch weer stappen vooruit gezet. Als je het beste wilt dat een Android-tablet kan bieden en bereid bent daarvoor fors te betalen, kun je met de Tab S10+ en Tab S10 Ultra bijna geen verkeerde keuze maken.
Hoe Apple hun SOC's in hun tablets gebruikt verbaast me dan ook nog steeds. Zeer krachtige laptop/desktop SOC in je tablet, die vervolgens in 90-95% van use cases door de software wordt belemmerd, waardoor de meeste mensen in dagelijks gebruik het verschil niet zullen merken met de SD/Mediatek chips in highend android tablets.
Allemaal omdat Apple niet wil dat IPad verkopen de Macbook verkopen negatief gaan beinvloeden.
Ik weet niet hoe lang je met zo’n mediatek processor kunt doen, maar ik heb mijn M1 iPad Pro al jaren heel prettig in gebruik zonder enige vorm van schokken en vertraging. Kortom, ik gebruik helemaal geen heftige applicaties, maar wil het apparaat gewoon zeven jaar comfortabel gebruiken lukt dat ook met die mediatek spullen?
Het heeft geen zin om bij dit soort dingen naar het merk te kijken. Zowel Qualcomm als Mediatek maken langzame en snelle processors. Gewoon de benchmarks lezen en kijken of de mediatek chip mee komt met wat op dat moment als "snel" beschouwd wordt. De kans dat je android tablet 7 jaar lang supported blijft, is zeer beperkt, welke je ook koopt.
Als je liever een iPad gebruikt, kan dat ook gewoon.
Support bij Android is een beetje anders. Stel Samsung zegt na 6 jaar, we kappen ermee. Dan blijft Google nog vrolijk jarenlang play service updates doorsturen. Je volledige support is weg, maar een deel van de support gaat nog erg lang door.
"een deel" ja. Dat argument wordt heel vaak gevoerd bij support argumenten tussen android en ios. Maar je weet dus niet hoe het met OS en security patches zit. Bij samsung krijg je die vaak maar 2-4 keer per jaar. Zou eigenlijk maandelijks moeten zijn, want de security patch is maandelijks. Samsung is wel goed in hoe lang die periode is.
Het is vervolgens niet echt transparant of duidelijk in welke opzichten je nu wel en niet supported/updated bent. Google update hun eigen stukje, dat is fijn, maar je tablet draait ook nog een hele hoop van de fabrikant zelf bovenop googles laag.
Bij een apple device is het wel of niet en je zit min of meer gelijk met alle andere devices van apple zo lang je supported bent.
Niet iedereen hecht daar waarde aan, maar ik vind het persoonlijk een beetje jammer dat je op android allemaal een verschillend OS draait. Niet helemaal natuurlijk, want het is allemaal Android. Maar zo simpel is het ook weer niet. Je draait een custom build voor jouw device waar google wel een stukje van kan patchen onafhankelijk van de fabrikant. Het is dus eigenlijk "uitzoekwerk" om in kaart te brengen hoe up to date je device is in zijn totaliteit.
[Reactie gewijzigd door youridv1 op 11 november 2024 14:53]
Hoe vaak je bij samsung updates krijgt is dacht ik wel bekend hoor. Mijn telefoon is nu 3.5 jaar oud, krijg gewoon maandelijks updates. Zou volgensmij wel kunnen vinden wanneer ze van maandelijks afstappen, en wanneer volledig.
Blijft een vraag:
Stel je gaat 10 jaar met je tablet doen. Samsung geeft je 5 jaar updates, Apple 7 jaar (ik noem maar wat eh). Wat heb je liever, een tablet die 3 jaar geen updates meer heeft gehad, of een tablet die 5 jaar lang een deel van de updates heeft gehad.
Deze getallen heb ik maar uit mijn duim gezogen eh, weet ik veel hoe lang exact ze updates geven.
Wat heb je liever, een tablet die 3 jaar geen updates meer heeft gehad, of een tablet die 5 jaar lang een deel van de updates heeft gehad.
Deze getallen heb ik maar uit mijn duim gezogen eh, weet ik veel hoe lang exact ze updates geven.
Voor mij is het heel simpel. Ik doe die samsung na die 5 jaar weg voor weinig via mp of v&a, dus er is dan geen 10 jaar. Datzelfde geldt voor die ipad na 7 jaar.
[Reactie gewijzigd door youridv1 op 11 november 2024 16:02]
Ik vraag me af wie die oude devices nog koopt. Ik heb een ipad van 7 jaar oud, maar die loopt echt tegen het einde van zijn technische levensduur. De vingerafdrukscanner heeft het vorig jaar al begeven en nu geeft inmiddels de laadingang ook al problemen. Vastlopende en crashende apps maken het plaatje compleet om naar iets nieuws te gaan kijken. Ik ga dit een ander niet meer aandoen.
Je hebt echt nog genoeg mensen die het minimale van een apparaat gebruiken en het ook niet boeit of iets .1 seconde of 3 seconden duurt. De interactie is misschien vanuit hunzelf al trager of gewoonweg niet per se nodig.
Zolang je verder eerlijk bent en iemand wil er iets voor betalen heb je vraag en aanbod.
Ik probeer vaak na de duurste piek tweedehands te kopen en dan niet te laat door te verkopen ( apparaat rond de 3-4 jaar oud, mijn gebruik 2-3 jaar). Zowel voor het milieu als de portemonnee voordelig, en bij mij dus heel vaak (minstens) drie gebruikers rond die apparaten.
Waar haal je 2 keer per jaar vandaan? Hun policy is heel duidelijk, flagship tablets krijgen minimaal eens per 3 maanden een update, meestal vaker (ik schat dat ik gemiddeld om de 2 maanden eentje krijg voor mijn Tab S9), flagship telefoons maandelijks. Voor de 6-maandelijkse updates zit je echt in hun budget segment, waar genoeg producenten nog altijd, helaas, bijna geen updates geven (maar soms wel beloven).
Moet je ook heel de pagina lezen. Onder biannual staan in principe alleen (oudere) budget modellen. Zelfs 4-5 jaar oude flagships staan nog onder quarterly.
Ik kan je vertellen dat mijn iPad van 7 jaar geleden ook al een tijdje niet meer actief gesupport wordt. Eens dat er ook android leveranciers zijn die het bij 2 jaar support houden, maar daar zit beweging in. Binnen een paar jaar is dit dus niet meer aan de orde.
Dan ben ik benieuwd welke ipad jij hebt. Alle ipads van 7 jaar geleden zijn nog supported. De jongste ipad die EOL is, is 10 jaar oud. https://endoflife.date/ipad
[Reactie gewijzigd door youridv1 op 11 november 2024 14:42]
Je hebt support en alleen de allerbelangrijkste updates. De ipad 2017 (5e genertatie) heeft geen update naar ipados 17 gehad en krijgt dus slechts patches op 16.
Dit is een interpretatie, je hebt software support en security support. @rko4u heeft het volgensmij over software support. Jij hebt het over security support.
Afhankelijk van je standaarden wil je altijd software support, maar cruciaal voor veiligheid is vanzelfsprekend security support/updates. Daarnaast is er een moment dat software support einde ook gebruik in de weg gaat zitten doordat bepaalde apps niet meer installeren of updaten wat minder dan ideaal is.
Dit is een interpretatie, je hebt software support en security support.
En zo is ook jouw verhaal een interpretatie!
De betreffende iPad krijgt nog volledige software & security support, hij heeft alleen niet meer de nieuwste iPadOS features, daar loopt hij een versie achter.
Het is een feit dat er verschil zitten tussen software en security support.
En de rest zeg ik hangt af van je standaarden. Als je nu gaat zeggen dat er geen verschil zit tussen OS/feature support en security dan snap je het echt niet
Ik zal eerlijk zijn, voor mij sowieso geen Google op mijn apparaten. Maar daar ging het mij niet om, er werd gesteld dat het onzinnig zou zijn om een dergelijk snelle processor in een iPad te plaatsen. Ik weer leg dat, zelfs als niet pro gebruiker, omdat ik dan tenminste zeven jaar Gegarandeerd een snel en vlot werkende tablet hebt.
Wat weerlegd is doordat 'mindere' Qualcomm en Mediatek SOC's het nog prima doen in tablets. De praktisch 3 jaar oude Helio G99 wordt bijvoorbeeld nog rijkelijk gebruikt in nieuwe low-midrange tablets, terwijl deze chip nooit een hoogvlieger is geweest.
De gemiddelde tablet gebruiker heeft de ruwe kracht van Apple Silicone simpelweg niet nodig, ze hadden ook makkelijk hun A SOC's van de Iphones kunnen gebruiken, maar het gebruik van Apple Silicone spreekt een niche aan (beeld en geluid bewerking) die anderen weer meetrekt op de marketing trein en praten de hoge prijzen weer goed. Dit is ook zo'n beetje de enige hoek waar de SOC onbelemmerd mag werken, al begrijp ik dat er dan nog beperkingen zitten in (sommige) apps.
Ik vind het persoonlijk ook smerig dat Apple Intelligence beperkt wordt tot de nieuwe SOC's, de oude M series processors hebben even zeer een NPU en anderen lukt het wel om AI functies aan te bieden op oudere modellen. Planned obsolescence heet dat...
[Reactie gewijzigd door dgtazzman81 op 11 november 2024 22:17]
Mag jij vinden, ik ervaar mijn M1 nog steeds als zeer prettig qua vloeiendheid/ snelheid. Ook met Ziggo / F1 en andere native apps. Ja zelfs bij MS-Teams en PowerPoint. Ervaring heeft mij geleerd, ook bij Apple, dat na een jaar of 4 a 5 nieuwere toepassingen impact hebben waardoor het net niet meer lekker loopt. Ik verwacht dat deze cpu/ gpu het niet alleen qua OS maar ook qua hardware ook echt 7 jaar lekker loopt. Ik weiger dat de geloven als het gaat om mid-range speelgoed.
Dat andere verhaal laat ik maar voor wat het is.
[Reactie gewijzigd door Highlands op 12 november 2024 01:29]
Mijn broertje heeft de Ipad Pro 2018 met 4gb ram en de Apple A12X Bionic chip. Mijn Samsung Galaxy Tab S6 Lite heeft ook 4Gb ram en een Snapdragon 720G en die Ipad Pro is nog zo ontzettend snel. Procreate, Fresco alles werkt gewoon heel goed. Terwijl mijn Tab S6 Lite nu al ontzettend traag is geworden. Ik heb nog veel GB ruimte vrij dus daar ligt het niet aan. Het is wel beter met pen navigatie, maar jeetje toch wel respect voor Apple dat ze zo goed weten hoe je software moet optimaliseren. En het heeft ook Ipad OS 18. Ik vind alleen wel dat Samsung iets beter is met productieve apps en mogelijkheden. Het is met Android ook moeilijk om alles zo goed bij elkaar te hebben. Niet eens Google lukt het met hun eigen tablet en telefoons. :\
Je vergelijkt hier ook een budget tablet/chip (de 720g was hooguit midrange te noemen) met een high end exemplaar. Zelfs 4 jaar geleden was 4 gb ram aan de karige kant voor Android. Je zou moeten vergelijken met een SD855 (eind 2018 aangekondigd) met 6-8 GB aan ram om eerlijk te zijn, die letterlijk 2 keer zo snel is als de 720G. Deze specs zaten dan ook letterlijk in de normale Tab S6 (juli 2019, toen al liep Samsung achter met hun tablets vergeleken met de beschikbare chips).
En het hele punt blijft, je hebt geen laptop/desktop chip nodig om een tablet 7 jaar vlot te laten lopen, zelfs Apple bewijst dit met hun oudere Ipads die gewoon op de chips van hun Iphones van weleer lopen. Apple Silicone voor een tablet blijft voor 90%+ van gebruikers pure overkill. Denk F1 motor in een Dacia, het kan, maar het is voor het gross van de kopers totaal niet nodig en maakt het duurder en complexer dan nodig.
[Reactie gewijzigd door dgtazzman81 op 12 november 2024 10:09]
M'n 8 gen 1 tab van 3 jaar oud doet het nog prima (updates beloofd tot eind 2027) , de SD 870 tab van 5 jaar oud die ik enkele maanden terug aan mijn zus heb gegeven ook, buiten het feit dat die geen updates meer krijgt, Android 14 was de laatste. Discussie over... Je hebt naar mijn mening echt nog geen zinnig tegenargument aangedragen.
De A18 is ook meer dan krachtig genoeg voor een tablet, verbruikt de helft van de stroom van de M4, heeft minder koeling nodig en ondersteunt ook Apple Intelligence.
[Reactie gewijzigd door dgtazzman81 op 13 november 2024 11:53]
Geen zinnig argument? Ik stel dat de M1 in 2027 nog steeds in staat is topprestaties te leveren met een recent OS en up2date apps. Zonder stotteren of andere ellende die veelal oudere tablets wel kennen.
Ik heb geen idee hoe het zit met non-iOS apparaten, en eerlijk gezegd boeit me dat ook niet.
Zie het maar als een verzekering, waarvan de netto extra premie over al jaren voor mij het waard is.
De gemiddelde tablet gebruiker heeft de ruwe kracht van Apple Silicone simpelweg niet nodig, ze hadden ook makkelijk hun A SOC's van de Iphones kunnen gebruiken,
De gemiddelde gebruiker koopt geen iPad Pro of Air, die koopt een iPad (zonder toevoeging) en die heeft dezelfde SoC als de iPhones (A-SoC)
maar het gebruik van Apple Silicone spreekt een niche aan (beeld en geluid bewerking) die anderen weer meetrekt op de marketing trein en praten de hoge prijzen weer goed. Dit is ook zo'n beetje de enige hoek waar de SOC onbelemmerd mag werken, al begrijp ik dat er dan nog beperkingen zitten in (sommige) apps.
Voor die niche is een M-SoC nodig, voor de rest is het gewoon lekker dat je een goede processor hebt die over 10 jaar nog steeds volstaat voor simpel browsen en kaartspelletjes, dus kan die naar je oma.
Ik vind het persoonlijk ook smerig dat Apple Intelligence beperkt wordt tot de nieuwe SOC's, de oude M series processors hebben even zeer een NPU en anderen lukt het wel om AI functies aan te bieden op oudere modellen. Planned obsolescence heet dat...
Ook hier sla je de plank volledig mis. Apple Intelligence werkt ook op Mac's met een M1!
7 jaar - houdt in dat ergens rond 4/5 jaar de hardware techniek zover is doorontwikkeld... of de kans dat hardware een breuk heeft oplopen.
Daarnaast wil ik de flexibiliteit welke ook de auto industrie heeft - dat het switchen van merk geen gedoe geeft. Binnen Android heb je een heel scala aan brands - met de basis van Android. Apple is al snel veel van hetzelfde - op snelheid na, als je applicaties gebruikt waar snelheid snelheid ook telt..
Ik ben 6 jaar geledenovergestapt van de Ipad naar een S7+ 12,4 inch van Samsung.
Nu 6 jaar later werkt deze nog steeds alsof deze gisteren uit de doos kwam. Zelfs de accu is nog steeds 88% terwijl de tablet nooit uit staat.
Het enige slechte eraan is het update beleid destijds. Slechts 2 Android updates voor een tablet van meer dan 1000 Euro is echt slecht te noemen.
Daarom zit ik zwaart te twijfelen of ik nof een Samsung tablet ga kopen na deze.
Misschien een kleinere laptop met dubbelfunctie. Dan heb je toch een tablet, maar ook een windows systeem.
Hmm, hoewel ik niet van mening ben dat de updates van de laatste 2 jaar gigantische verbeteringen hebben gebracht, had een iPad van 6 jaar geleden tot vorig jaar een nieuwe grote upgrade iOS (17) ontvangen.
Op een Mac kun je tegenwoordig veel iOS / iPad apps draaien, ofwel native, ofwel via screensharing.
Ik bedoelde een iPad uit 2018, die heeft iPad OS 17 wel gekregen, het lijkt erop dat het dus 5 jaar na introductie major releases zijn: 4 nieuwe releases na de introductie. Daarna nog minimaal 2 jaar security patches, hoewel ernstige gaten daarna ook nog wel worden gedicht.
Ik ben zelf al jaren een Android gebruiker kwa telefoon maar voor tablets is Apple gewoon de way to go. Mijn iPad Air uit 2019 doet het nog perfect (ik type dit bericht erop) ik draai de nieuwste iOS 18.1 en hij is gewoon nog snel. Het grootste issue is de beperkte 64 gb opslag. Ik ga hierna voor een galaxy fold om te zien hoe dat bevalt maar er is een kans dat ik gewoon weer een iPad koop voor erbij.
Misschien een kleinere laptop met dubbelfunctie. Dan heb je toch een tablet, maar ook een windows systeem.
Hier een teleurgestelde MS Surface gebruiker (wel van jaren geleden).
Het lijkt leuk, een tablet veranderen in een laptop door er een toetsenbord aan vast te klikken. Nou, dat werkt niet.
Als laptop is het een beroerd apparaat, scherm blijft niet in een willekeurige stand staan zoals je van een premium laptop gewend bent, en Windows is geen tablet OS, de touch interface is om te huilen zo slecht.
Koop 2 apparaten, of koop een iPad Pro met toetsenbord (Logitech combo touch, is ook meteen bescherming) als je met de beperkingen van iPadOS als desktopachtig systeem kunt leven.
De 8 gen 1 is ondertussen ook al dik 3 jaar oud en loopt nog als een trein. De meeste midrange SOC'S komen nog altijd niet in de buurt. De SD 870 werd tot vorig jaar nog gebruikt in nieuwe midrange producten, was toen bijna 5 jaar oud...
De winsten liggen steeds meer op vlak van efficientie de laatste jaren.
[Reactie gewijzigd door dgtazzman81 op 11 november 2024 10:09]
Vergeet niet dat apple daarna nog jaren aan de software verkoop verdient op hun apparaten via de afgesloten store. Dat heeft een Samsung etc niet. Dit geeft Apple dus wel een extra prikkel om hun apparaten wat hogere specs en ondersteuning te geven zodat deze langer mee gaat
En dit zeg ik als Android / Windows gebruiker.
Het scheelt ze ook gewoon geld om niet meerdere chip productielijnen in stand te houden, en elk jaar maar 1 laptop / 1 mobile SOC te bakken en die in alles te zetten.
Hier in huis Samsung tablets gehad en wel topmodellen. Ben er niet kapot van. Eentje was wel na een paar weken helemaal stuk: Intern werd alles vervangen, duurde 3 weken en moest het naar een Vodafone winkel brengen…. De andere had na 2 jaar de accu stuk, terwijl we er zeer netjes mee omgaan. Softwarematig… ja vooral nadruk op “matig”. Nu een IPad voor mijn dochter met een M chip. Niet overdreven: ze werkt veel grafisch met o.a. Affinity designer, maak haar eigen grafische ontwerpen. De performance van de chip is niet overdreven: alles vliegt, en software als Affinity designer is nauwelijks beperkt ten opzichte van de PC versie.
Los van de SOC. Voor mij was bepalend dat de Android apps niet geoptimaliseerd zijn voor een tablet. Dat was voor mij de reden om over te stappen naar een IPad.
Valt wel mee, 1100 euro koop je een ipad pro voor met m4.
Eigenlijk is de ipad pro een kiloknaller. Goedkoper dan een iphone!! En ik weet wel welke duurder is om te maken. Iphones hebben echt een bizarre winstmarge.
Als je een groot ontspiegeld scherm wil, waarvoor ik naar de S10 zou overstappen met Lightroom, kom je bij Apple op € 2 768 uit, dat is aanzienlijk meer dan de vanaf € 1 400 bij de Samsung.
Als je een groot ontspiegeld scherm wil, waarvoor ik naar de S10 zou overstappen met Lightroom, kom je bij Apple op € 2 768 uit, dat is aanzienlijk meer dan de vanaf € 1 400 bij de Samsung.
Hoezo? Lightroom is beschikbaar op Android en de S10 tablets hebben standaard een anti-glare laag...
Je moet het dan wel doen met een kwalitatief veel minder goed scherm. Vooral op kleurweergave verliest de Samsung het gewoon tov de Apple.
Zie ander commentaar die ik elders heb gemaakt. Valt mij tegen dat Samsung de 'Apple' panelen niet in hun eigen tablets is gaan gebruiken (ze maken ze immers voor Apple en hebben de patenten zelf in hand), er is contractueel niets wat ze let dit te doen (Apple heeft ze zo van het schap gekocht zonder exclusiviteits afspraken). Moet haast aan de prijs van de panelen liggen.
Dit zie je ook vaak zat bij LG, LG Electronics en LG Display zijn bijna onafhankelijk opererende entiteiten.
Ze moeten ook haast wel om geen rechtzaken aan hun broek te krijgen. Nu is elke divisie ook gefocust op zoveel mogelijk winst creëren. Of Apple of LG Electronics de klant is maakt voor de streep van LG Display niet uit.
Heb je toevallig een bron over het feit dat Samsung de patenten heeft en Apple geen exclusiviteits deal heeft?
Patenten zijn openbaar, de rest had ik ten tijde van de Ipad release van Google met geloofwaardige bronnen, zou ze nu niet zo snel vinden. Waren in ieder geval lijsten met andere toestellen waar de panelen inzitten.
Is ook redelijk logisch, gezien Samsung de panelen, zei het in kleinere maten, al aan enkele telefoonboeren had verkocht. BOE maakt soortgelijke panelen en deze zijn ook in enkele telefoons in gebruik.
Dusver is Apple de enige die ze voor tablets afneemt, wellicht vanwege de prijs.
Was er een beetje ingedoken uit interesse en de poeha die Apple over de panelen aan het maken was. De tech blijkt al enkele jaren te bestaan, maar was tot nu toe slechts op kleinere schaal gebruikt.
[Reactie gewijzigd door dgtazzman81 op 11 november 2024 12:23]
Ze weten dat ze dan hun tablets niet meer kunnen aanbieden als goedkoper alternatief en dan koopt niemand het meer. De minpunten van het Android ecosysteem worden dan niet meer goedgemaakt door een lagere prijs. “Als je al x moet betalen, dan kun je net zo goed het origineel kopen”.
Ik lees overigens in de review aan het einde best vaak “jammer”, “ gemiste kans” en dergelijke. Dus ik weet genoeg… gewoon lekker laten liggen en of volledig budget gaan of een IPad kopen
Groot verschil is dat de iPad Pro een aanzienlijk beter scherm heeft met een 2 keer zo'n hoge helderheid dus reflectie is sowieso dan minder een issue. De M4 SoC presteert ook vele malen beter en is in veel praktijktesten (zeker met bijv Lightroom exporteren) ruim 2x zo snel...
Veel mensen vergeten ook even dat de iPad OS versie van bepaalde apps vaak ook meer opties kennen en beter werken op een groot scherm. Dit komt omdat ze vanaf de grond zijn opgebouwd voor de iPad i.p.v. dat simpelweg de telefoon versie opgeblazen wordt...
Het zijn daarom dus ook helemaal geen concurrenten van elkaar. Een factor 2 verschil in prijs zorgt er voor dat ze voor compleet verschillende segmenten bedoelt zijn en het dus onzin is om ze met elkaar te vergelijken.
De prijs is niet 2x zo hoog als je de nano-textuur versie niet kiest.
Daarom zei ik namelijk ook dat door die 2x zo hoge helderheid dit minder een noodzaak is dan bij bijvoorbeeld de S9/S10 serie
Mijn dochter maakt de mooiste dingen met ProCreate op een iPad Pro met Apple Pencil. Die mogelijkheden die ze heeft, plus de kwaliteit en flexibiliteit haal je niet op een laptop. Onmogelijk. Tekenen op een tablet alsof je op papier tekent, geen waarneembare vertraging. Dat gaat perfect op een iPad Pro, dat gaat aardig op een top Android tablet, dat gaat beroerd of niet op een gewone Android tablet, en dat gaat niet op een laptop.
Dat heeft natuurlijk invloed op de marge op het product. Maar de prijs van o.a. Apple producten wordt allang niet meer bepaald door de som van de kosten plus een percentage marge.
ik vraag me af of dat ooit het geval is geweest. Kosten + marge doe je alleen bij echte commodities. Voor al het andere is een optimalisatie van 'wat de gek ervoor geeft', waarbij je het somproduct van het aantal gekken en de marge maximaliseert
Maar dan wel zonder extra geheugen, waarbij hier een geheugenkaartje er in kan worden gepropt. Wil je bijvoorbeeld 1TB en je betaald opeens ruim 700 euro meer.
Ik heb zelf een iPad Pro (12.9 M1 1TB) die ik tweedehands heb gekocht, was prima koop (1000 incl pen en magic keyboard), maar laten we niet doen of ze goed betaalbaar zijn, want je koopt een pro model om serieuze dingen er op te kunnen doen, en dan wil je jezelf niet beperken tot 256GB opslag.
Tevens kost dat setje ruim 2800 euro met het nieuwste model, dat zijn wel echt absurde prijzen.
[Reactie gewijzigd door Benjamin- op 11 november 2024 21:31]
True, de upgrades zijn eigenlijk bij alle Apple producten echt bizar. Persoonlijk zou ik altijd een laptop pakken voor werk, tablet enkel voor de bank. Maar ook daar pak ik geen tablet voor. Enige tablets in mijn huis zijn voor de kinderen.
Ik was altijd een fan van de Surface tablets, heb de originele Surface RT met touchcover nog liggen. Nog steeds vind ik ze mooi, en qua design superieur aan de iPads.
Echter heb ik deze keuze gemaakt omdat mijn Surface inmiddels flink oud was, ik een mobiel apparaat nodig had om op te werken, en ik tevens hem ook voor bijv sculpten e.d. wilde gebruiken.
Er zijn absoluut dingen die je er niet op kan, en er zijn ook zeker dingen die ik zou willen, zoals een goed bestandsbeheer systeem. Maar eigenlijk mis ik niets echt, voor dat soort dingen kan ik mijn PC of zelfs telefoon wel gebruiken.
Al met al een superfijn apparaat die veel rollen kan vervullen, en is de prijs niet een (groot) probleem en mis je niets belangrijks, dan vind ik dit wel het mooiste apparaat om zo mee te nemen.
Tevens wat ik ook niet onbelangrijk vind, is het geluid. Tijdens slaapdiensten neem ik hem mee om nog even wat te kijken, en dan is de audiokwaliteit wel echt serieus goed voor zo'n apparaat.
Of je kan richting windows gaan met hun nieuwe Surface Pro 11. Een tablet waarmee je locally cyberpunk op full HD kan spelen ook rond dezelfde prijs.. keuze is voor mij snel gemaakt.
Ik heb ooit geprobeerd m'n iPad te vervangen door een Surface maar helaas merk je toch al snel dat Windows, en vooral Windows software, gewoon niet prettig loopt op een tablet.
Het onscreen toetsenbord is niet heel prettig om mee te werken. Wat raar is aangezien het beste onscreen toetsenbord op iOS jarenlang van Microsoft geweest is. Daarnaast is veel software gewoon niet geschikt gemaakt. Vaak kleine menus die moeilijk met de vinger te bedienen zijn of überhaupt geen optie voor bediening met de hand.
Met als allerbelangrijkste: Civ6 heeft op iOS de ideale touch-interface en op Windows is het nauwelijks met touch te bedienen. En dat is mijn belangrijkste maatstaf: Kan ik op de bank Civ spelen ja of nee 😜
ARM lijkt inderdaad achterop te raken bij Intel. De ARM chips worden nog wel sneller, maar ook minder zuinig en vooral veel duurder. De wet van de remmende voorsprong denk ik? Android is voor mij iig geen voordeel... laat het aub Windows of (minder beperkte versie van) Linux draaien zeg.
Ipad SOC is zeer krachtig, maar die extra kracht heb je echt niets aan op iPadOS, je betaalt in principe voor iets wat je niet gaat gebruiken.
Behalve als je videos gaat editen op je iPad, maar at that point is een macbook ook een redelijke optie.
Dat ligt echt eraan wat je belangrijk vind. Een iPad met zeer krachtige processor geeft je wel een comfortabel gevoel dat hij over 5 jaar niets te kort komt om nog altijd een goede gebruikerservaring te geven.
Een tablet die nu een Soc aan boord heeft die krachtig genoeg is om nu gewoon prima mee te komen maar wel aan zijn limiet zit, dan is het maar de vraag of die over 5 jaar nog altijd prima presteert.
In mijn opinie zou je een apparaat niet moeten kopen over wat hij over zoveel jaar nog wel of niet kan doen, maar of hij nu doet wat nodig is. Als hij dat doet zal hij dat over 5 jaar nog steeds op hetzelfde niveau doen, mogelijk met wat minder batterij, maar daarbij is een krachtigere SOC niet heel relevant.
Behalve als je videos gaat editen op je iPad, maar at that point is een macbook ook een redelijke optie.
Absoluut. Ik denk dat je een iPad wellicht beter kunt gebruiken vanuit ergonomisch oogpunt, als je geen tafel hebt die je kunt gebruiken oid. En je op locatie alsnog productie moet zijn (mbt. video bewerking oid). Op andere vlakken denk ik dat het snel duidelijk is dat je beter een Macbook kunt gebruiken.
Bij Samsung Tablets weet ik uit ervaring dat de geadverteerde batterij erg kan verschillen van wat de werkelijke waarde is. Ik vraag me af of dit bij Apple ook zo is. Een nieuwe Tab S8+ had bij aanschaf bijvoorbeeld minder dan 9800 mAh ( milliAmpereUur) terwijl er werd geadverteerd met meer dan 10000. Dat laatste noemt Samsung de nominale gemiddelde waarde per geproduceerde accu. Dit omdat iedere batterij zoals Samsung het uitlegt ieder wat afwijking heeft van de nominale accu/batterij.
Ik heb geen idee hoe dat bij Apple is.
Mijn Tab S8+ had bij aankoop 93% van de 9800, dus minder dan 9800 nieuw. En dat terwijl Samsung adverteert met hogere waarden over de tienduizend mAh.
Daarbij moet ik wel aangeven dat ik slechts iets meer dan 500 euro betaalde voor de Tab S8+ en ik vermoed dat iemand die daarom geretourneerd heeft bij het meten van de daadwerkelijke accu capaciteit. Maar op dit moment heeft mijn Tab S8+ nog 89% van de accu capaciteit bij dagelijks gebruik.
Ik vind het dus moeilijk om te overwegen of Apple niet eerlijker is in hun batterij/accu voorlichting.
Samsung adverteerde bijvoorbeeld 5000 mAh bij de Samsung A55 mobiel, en ik haalde bij de mobiel dus volgens metingen 5010 mAh, dus weer meer dan wat geadverteerd werd.
Verder vraag ik me af welke video codec er wordt gebruikt in de video test.
In de praktijk vind ik het handiger om te zeggen hoeveel % procent per uur een tablet of mobiel verliest per uur, inplaats van een langdurigheid test.
Dat is ook weer afhankelijk van het type scherm.
Kortom, is Apple eerlijker in de oprechte Accu/Batterij specificaties?
Omdat ik in het Android ecosysteem zit, ben ik benieuwd hoe Apple het doet als het echt gaat om de praktijk.
Bij de Tab S8+ verlies ik 11% tot 12% per uur en dat is na 2 jaar iedere dag in gebruik. Dus ik laad nog steeds op tot 80% wat bij Samsung maximale accu bescherming heet.
Het klinkt voor mij wel logisch dat vanwege marketing altijd de maximale prestaties van een accu worden geadverteerd, maar in de praktijk wordt een Tab S8+ van meer dan 10000 mAh gewaardeerd op hoogstens 9800 mAh.
En inmiddels na de voorbij gegane jaren zit ik op hoogstens 9300 mAh bij een volledig 100% opgeladen accu/batterij.
De woorden accu en batterij gebruik ik naast elkaar omdat accu in het Nederlands veel gebruikt wordt, en battery in het Engels.
Op XDA developers waren er bij aanschaf toendertijd een paar jaar terug al mensen die aangaven dat de werkelijke capaciteit die Samsung batterij'en hebben echt significant lager is dan geadverteert.
In dit artikel wordt de top Samsung tablet vergeleken met de top Apple tablet.
Apple is een merk, geen OS. Apple maakt verschillende OS-en.
Ik ben blij voor jou dat je gelukkig bent nu je 15 jaar van Apple af bent.
In Android termen vind ik het behoorlijk duur en een matige accuduur vergeleken met de concurrentie. Vanwaar de award dan? Ik vind 900 euro voor een dergelijk tablet gewoonweg te duur voor wat je krijgt.
Je krijgt nog altijd veel waar voor je geld, ook vergeleken met de concurenten, al komen deze steeds dichter in de buurt.
Wat we vooral tegenvalt bij de S10 tablets zijn de echt marginale verbeteringen tegenover de S9 tablets.
Ik ben nog altijd van mening dat Samsung deze in januari ging uitbrengen met Mediatek 9400/SD elite SOC (hier waren veel geruchten over), maar dit heeft veranderd omdat een aantal concurrenten met 8 gen 3 tabletten aan zijn komen zetten. Ik had op z'n minst verwacht dat ze de oled panelen die ze aan Apple hebben verkocht voor de Ipads zouden gebruiken, niet dat deze slecht zijn, ver van.
Ja, de Oneplus Pad 2 is ruwweg €400 goedkoper (gebasseerd op Black Friday aanbiedingen van OP en makkelijk verkrijgbare kortingen Samsung), maar dan krijg je geen Oled, geen SD kaart, geen Gorilla glas, geen IP certificering en geen vingerafdruk lezer, maar wel een aspect ratio dat zich minder leent om films te kijken en gamen.
[Reactie gewijzigd door dgtazzman81 op 11 november 2024 08:36]
Ik had op z'n minst verwacht dat ze de oled panelen die ze aan Apple hebben verkocht voor de Ipads zouden gebruiken, niet dat deze slecht zijn, ver van.
Denk je niet dat Apple dit allemaal dichtgetimmerd heeft qua contract etc? Daarbij wil het ook niet zeggen dat Samsung alle patenten rondom die schermen hebben he.. Veel van de onderdelen in Apple producten zijn door Apple ontworpen en worden simpelweg door o.a. Samsung in elkaar gezet.
Heb wat onderzoek gedaan destijds, Apple heeft niks dichtgetimmerd aan deze schermen en Samsung heeft alle relevante patenten in bezit. Iedereen kan ze zo van de plank kopen bij Samsung (en BOE ook, trouwens, die soortgelijke panelen heeft, alleen nog niet in deze grote maten heeft geproduceert).
Apple ontwerpt lang niet alle onderdelen zelf, wat ze wel vaak doen is contractueel exclusiviteits afspraken maken, wat in dit geval niet is gebeurd.
[Reactie gewijzigd door dgtazzman81 op 11 november 2024 09:18]
Kan zo van internet af worden geplukt, alle patenten zijn trouwens per definitie openbaar in te zien, tijd om de oogkleppen af te doen, Apple is lang niet heer en meester van alles, kan ook niet. De schermen liggen zo te koop voor andere partijen (en zijn ook al gebruikt door snderen, alleen in telefoons, nog niet in tablets). Ze zijn wel heel goed in paketten samen te stellen en SOC's maken en alles te optimalizeren voor hun software/hardware.
[Reactie gewijzigd door dgtazzman81 op 11 november 2024 10:00]
Vaak wel, in geval van deze schermen niet, ergo ik snap niet dat Samsung ze niet zelf gebruikt. Kan alleen aan kosten liggen, of deze release was niet echt gepland en ze hadden nog legio panelen/behuizingen van de S9 serie liggen waar ze van af moeten.
Ik vind het maar een bijzondere conclusie, de series zijn nauwelijks beter dan het voorgaande model, sommige vlakken zelfs minder. Concurrenten doen het beter op sommige vlakken bij Android, qua productiviteit kan je beter een Ipad pakken aan de benches te zien, dan vraag je je toch af, voor wie zijn deze belachelijk dure tablets gemaakt? Want ik zie het niet..
Dat is nu eenmaal het 'probleem'. De Android concurrenten doen het op 1 of 2 vlakken beter dan Samsung, maar moeten dan dusdanige concessies doen op andere vlakken om een lager prijspunt te halen, dat Samsung qua totaal pakket aan de top blijft...
[Reactie gewijzigd door dgtazzman81 op 11 november 2024 09:08]
Dusdanige concessies ben ik benieuwd naar? Noem eens dusdanige concessies die andere androids hebben tegenover de Tab S10+ ?
Want ik zou hem gewoon echt niemand aanraden voor het huidige bedrag.
De Ultra is ook veel te duur, maar die snap ik nog enigszins qua (niche) markt.
Oled, sd lezer, gebruik van ufs 3.1 of zelfs ufs 2.2 in sommige gevallen, vingerafdruk scanner, kwaliteit van onderdelen, kwaliteit van geluid, Gorilla glas, hoeveelheid ram, update beleid (en vooral uitvoering hiervan), IP certificering om er enkele te noemen. De concurrenten maken allemaal concessies op meerdere van deze punten en andere.
Is dit de meerprijs waard? Moet iedereen zelf bepalen, maar de meerprijs wordt al snel minder bij Samsung als je 1-2 maanden wacht. M'n S9 Ultra 512 GB heeft mij €750 gekost een maand na release, is al heel wat schappelijker.
[Reactie gewijzigd door dgtazzman81 op 11 november 2024 09:37]
Oled, sd lezer, gebruik van ufs 3.1 of zelfs ufs 2.2 in sommige gevallen, vingerafdruk scanner, kwaliteit van onderdelen, kwaliteit van geluid, Gorilla glas, hoeveelheid ram, update beleid (en vooral uitvoering hiervan), IP certificering om er enkele te noemen. De concurrenten maken allemaal concessies op meerdere van deze punten en andere.
Is dit de meerprijs waard? Moet iedereen zelf bepalen, maar de meerprijs wordt al snel minder bij Samsung als je 1-2 maanden wacht. M'n S9 Ultra 512 GB heeft mij €750 gekost een maand na release, is al heel wat schappelijker.
Ik heb jarenlang Oled schermen gehad (telefoon nu nog, S23) en ik heb nu een LCD tablet weer (Oneplus pad), maar ik zie het grote voordeel van vroeger niet meer, pixeldichtheid en refreshrate doen me meer goed. SD Lezer was 5 jaar geleden leuk, maar als je ze niet meer kan uitwisselen met je telefoon is de meerwaarde wel aanzienlijk minder al (leuk dat Samsung het op alle toptelefoons weglaat). UFS versie bij andere fabrikanten is ook gewoon prima hoor (Mijne zit ook gewoon op UFS 3.1). Kwaliteit van geluid is bij de concurrentie ook gewoon dik in orde.
Laat ik het zo stellen, ik zie gewoon absoluut niet in waarom deze tablet 2x zo duur zo moeten zijn in vergelijking met bijv. een Oneplus pad 2, het is het geld gewoon niet waard.
Zoals ik zei, ieder moet z'n eigen afwegingen maken. Ik zou ook geen Samsung kopen tegen volle prijs, maar er zijn niet veel mensen die gek genoeg zijn Samsung tablets tegen volle prijs te kopen. Als het prijsverschil onder de €200 komt, wat zeer realistisch is, dan wordt het verhaal wellicht heel anders.
Ik had de S9+ destijds voor €600 kunnen kopen, wat weer redelijk in de buurt komt van een Oneplus pad 2 als die niet in de aanbieding staat.
Dat is natuurlijk altijd een oneerlijke vergelijking, ik heb de oneplus pad 2 voor 450 incl hoesje en 75W lader bij oneplus zelf gekocht, dat is 375 goedkoper dan dat de s9+ nu kost met dezelfde opslag (256gb).
Ben het overigens verder met je eens dat de overweging gewoon persoonlijk is, de pad is wat meer niche omdat bijv. de camera gewoon niet goed is.
Hoezo niet eerlijk, dit is een maand na release voor de S9, de Oneplus Pad 2 is na enkele maanden, buiten promoties om, nog altijd dezelfde prijs als bij release. Zal met de S10 series idem gaan, Samsung prijzen zakken nu eenmaal snel in.
De Pad 2 viel bij mij al gelijk van het lijstje vanwege de aspect ratio en de beperkte opslag opties/gebrek aan SD lezer.
[Reactie gewijzigd door dgtazzman81 op 11 november 2024 10:55]
Het is oneerlijk omdat je zegt bij oneplus de promoties te negeren maar bij samsung reken je wel met een promotionele prijs. De s9+ 256 gb is 225 euro duurder nu dan de prijs waarvoor jij deze kon kopen product: Samsung Galaxy Tab S9+
De algehele prijs zal wel zakken, maar is nog steeds op dit moment 350 euro hoger dan de prijs bij belsimpel voor de oneplus pad 2. Dat is op een bedrag van ongeveer 500 euro toch best wel een verschil.
Ik heb bij Oneplus net WEL de promo prijs meegenomen en bij Samsung niet als je goed terugleest.
De lage prijzen bij Samsung zijn grotendeels via derden, Samsung zelf sport minder drastisch met hun prijzen, maar geven er liever lokkertjes bij (horloge, buds, etc.). De prijs die ik als referentie heb genomen voor de Oneplus is de huidige Black Friday promo prijs, waar je de keyboard cover er ook bijkrijgt. Zelfs de Tweakers prijs voor de S9+ heeft op 750 EURO gelegen, maar hij was zeker nog goedkoper te krijgen op momenten met een beetje shoppen.
[Reactie gewijzigd door dgtazzman81 op 11 november 2024 16:08]
Ik heb bij Oneplus net WEL de promo prijs meegenomen
de Oneplus Pad 2 is na enkele maanden, buiten promoties om, nog altijd dezelfde prijs als bij release.
Maar aangezien er promoties waren nemen we die dus mee, toch? of toch niet? sorry, ik kan hier niet zo goed een consistent beeld uit halen. Kijken we nou naar de release prijs buiten promoties om bij de pad 2 maar niet bij de s9+? volgens mij wel namelijk..
en bij Samsung niet als je goed terugleest.
Ik had de S9+ destijds voor €600 kunnen kopen
Hier neem je dus toch wel een promotionele prijs mee, want deze is niet meer voor dit bedrag te krijgen.
maar hij was zeker nog goedkoper te krijgen op momenten met een beetje shoppen.
oneplus pad 2 ook en die prijs staat ook niet op pricewatch, dus nogmaals als je eerlijk wilt vergelijken moet je kiezen.. OF we nemen de nooit tweakers geregistreerde stunt prijzen mee voor beide producten of voor geen. Nu doe je het alleen voor de s9+ en niet voor de pad 2.
De 600 was geen promotie prijs, was simpelweg de prijs van een zekere retailer op dat moment zonder kortingsacties of dergelijke. De huidige prijs van de Oneplus is degelijk wel een promo prijs, namelijk 50 EURO korting en een gratis toetsenbord erbij.
Dus 600 EURO non promo S9+ vs 500 EURO non promo Pad 2 als je het terug wilt brengen. Prijzen van de S9+ zijn daarna wel weer gestegen, maar ik zou hem momenteel voor 700 EURO kunnen kopen, je hoeft natuurlijk niet alleen in Nederland te blijven voor Samsung, de EU wordt voor garantie doeleinden als 1 entiteit gezien (zelfde geldt voor Oneplus, maar hun prijzen schelen niet echt aanzienlijk per land).
Apple staat al een poosje niet meer op eenzame hoogte als het om high-end tablets gaat,
Het kan aan mij liggen maar waar in dit artikel wordt aangetoond dat Samsung écht in de buurt komt van de IPad Pro 13” met M4 en nanotextuur? Even los van de prijs dan en ook niet de meerwaarde van iOS.
Nou kun je natuurlijk wel zeggen 'los van de prijs', maar met een bijna dubbele prijs voor de Ipad (iets meer dan 1500 euro voor de 1TB S10+ inclusief pen en toetsenbord, en iets minder dan 3000 euro voor de 1TB Ipad Pro 13 inclusief antireflectief scherm, pen en toetsenbord) ontkom je er niet aan om over de prijs te praten.
Mooi ding. Zelf overweeg ik een One Plus Pad 2 (ook door Tweakers in deze review in de benchmarks meegenomen) aan te schaffen. Die zijn prijs kwalitatief onverslaanbaar. Met een Snapdragon Gen 3 en een goed 12.1" scherm al vanaf 385,- online te vinden..
[Reactie gewijzigd door PROximity op 11 november 2024 06:41]
Met als bijkomend voordeel dat je niet aan de oneUI zit.
Grootste probleem is dat ik gewoon een standaard android ervaring wil hebben. Ja de onePlus heeft ook zijn eigen saus eroverheen, maar nog een stuk minder dan Samsung.
Apple is voor mij nog steeds een no go. blijf het een verschrikkelijk overpriced ecosysteem vinden wat helemaal tegen mijn logica ingaat.
Dat kan maar is in mijn opmerking niet als zodanig bedoeld.
Waarom zou ik €900+ uitgeven als een aparaat van €400~€500 beter aan mijn behoeftes voldoet.
Is maar net wat je behoeftes zijn natuurlijk. Een apparaat van 400-500 euro heeft 99% zeker gegarandeerd een minder mooi beeldscherm bijvoorbeeld dan een toestel van 900-1000 euro. Dus dat kan je moeilijk vergelijken met elkaar..
Werk je bijvoorbeeld als een fotograaf en wil je on the go jouw foto's kunnen overzetten, bewerken en doorsturen naar de klant dan loont het echt wel om bijvoorbeeld voor een iPad Pro te gaan. Ongeacht de hogere prijs weet je dan iig zeker dat de foto natuurgetrouw is qua kleuren en qua bewerking.
Ik heb zelf deze s10 ultra in huis gehaald met heel wat kortingen betaalde ik uiteindelijk 739 eur (5g versie). Dan vind ik hem zijn prijs waard. Maar 1400 zou ik er absoluut niet voor geven.
Scherm is wel subliem om series op te kijken en het geluid dat uit zo een dun apparaat komt is ook echt wauw. Ik prefereer hem soms boven mijn TV in de living.
Hoe bevalt jou de HDR-weergave? Ik heb dit niet terug gelezen in de review. Op dit moment bezit ik nog een S9 Ultra. HDR valt erg tegen op deze tablet, vrijwel geen noemenswaardig verschil met SDR.
Dat vind ik vrij goed. Hangt ook wat van het bronbestand af. Kwa beeld en geluid stelt hij niet teleur en dat is waar ik hem voor gekocht heb. De mediatek soc heb ik nog niet uitgebreid kunnen testen.
De tabletmarkt is met bijna 20 procent gegroeid ten opzichte van vorig jaar. Dat is niet vreemd, want veel mensen schaffen er een aan voor hun kind, ontvangen een gratis Samsung Tab A bij een van de vele promoties die Samsung heeft, of hebben een iPad in de kast liggen.
Hie helpt een oude iPad in de kast hebben liggen met het groeien van de tablet markt?
Ook vind ik het bijzonder dat de ultra zonder keyboard cover niet goed bruikbaar is. Dat zou toch een erg serieus minpunt moeten zijn voor een tablet, gezien die zo nauwelijks als tablet/enkel als laptop (zonder volwaardig OS daarvoor) is te gebruiken dan?
Wat ik nog mis is of de cover persé fysiek aan de tablet gekoppeld moet zijn. Voor productiviteitstaken die verder gaan dan een emailtje typen zal je toch een wat ergonomischere houding zoeken, het is zonde als je en de cover en nog een los toetsenbord moet aanschaffen alsnog.
Tsja hoeveel mensen gebruiken een toetsenbord bij een tablet ? Het kan, maar ik heb persoonlijk nog nooit iemand gezien met een toetsenbord + tablet. Voor mij (en als ik bij anderen kijk) is een tablet iets dat je op de bank gebruikt. Maar ik zie wel regelmatig verkopers etc die hun tablet gewoon bijhebben, en daar kan ik wel inkomen. Maar dan is het dikwijls de helft van de tijd een surface.
Ik zie het wel regelmatig op dus idd Surface tablets maar ook vaak zat op iPads, en zelf doe ik het ook met mijn Surface van werk. Maar daar kies je eigenlijk alleen voor als je het apparaat ook zonder toetsenbord gebruikt, bijv. Documenten lezen in portrait mode of op het scherm aantekeningen maken met de stylus. Moet je dan eens wat typen, van een kort mailtje tot een heel verslag, dan is het fijn om de cover erbij te nemen. Maar uit deze review komt voort dat de ultra alleen maar fatsoenlijk als laptop is te gebruiken, en dan vind ik wat je krijgt wel karig voor dit geld als je het naast andere laptops zet.
Lees ik er nu overheen? Ik zie nergens iets staan over HDR-weergave. Had ik graag iets over willen lezen, want de weergave van HDR op mijn S9 Ultra vind ik om te huilen.
Snap niet zo goed waarom deze tablets als "excellent" beoordeeld worden terwijl ze op alle onderdelen te kort lijken te komen (althans, dat maak ik op uit de review)?
Ik heb een paar jaar geleden (edit: net 3j geleden zie ik op de factuur) de Xiaomi pad 6 gekocht en dat ding is nog altijd ongelooflijk.
Zotte accuduur, nog altijd retesnel, super snel opgeladen en was nog geen 350€.
Geen idee hoe deze 3x beter zou moeten zijn (als je op prijs af gaat).
[Reactie gewijzigd door Ryuuken op 11 november 2024 12:39]