:strip_exif()/m/591847/1T9WWC2VgTKYygcBgOnyHNGAZcL3LCoBDc1OFadjFduoJHxm1q.jpeg?f=620xauto)
Mijn Tab S10+ met Book Cover Keyboard AI van Samsung met trackpad en de S-Pen in zijn houder.
Inleiding:
Nadat ik in Januari 2024 mijn smartphone had vervangen door een Samsung Galaxy S24 Ultra 1TB Titanium Orange bij Samsung los gekocht. Nu werd het tijd om mijn oude tablet eens te vervangen en na 5 jaar gebruik toch een keer te vervangen door een nieuwe tablet. Ik had een Samsung Galaxy Tab S5e (Gekocht Juni 2019) generatie met 128GB/6GB RAM uitvoering. De Tab S5e is zo achterhaald en heeft geen updates meer. Daarom vind ik nu de tijd rijp genoeg om te upgraden naar de nieuwste Tab S10 generatie. Ik was al langere tijd toe aan een nieuwe tablet. In de eerste instantie wilde ik al eerder upgraden naar de Tab S9+, ik besloot steeds om te wachten. Want ik las hier en daar over de komst van de Tab S10 en nu de Tab S10 generatie uitkwam besloot ik om te upgraden. Ik dacht bij mijzelf, nu ik al zo lang heb gewacht met het kopen van een nieuwe tablet, en de vooruitgang tussen de Tab S5e naar de Tab S10+ betekent een nog grotere stap voor mij en ik krijg een langer ondersteuning tot 7 jaar lang aan updatebeleid mee tot aan Herfst van 2031 en tot Android 21.
:strip_exif()/m/591847/1T9TnHfCbqAvRFfupIMQ6RxM8ucwEDfBmH27Mw9DRKBEb49MlW.jpeg?f=620xauto)
Bestelling ontvangen via Samsung webshop. Ik heb nog een Samsung Book Cover Keyboard AI met trakpad, de Watch Ultra en een Buds 3 Pro bijbesteld.
Mijn oud tablets tot op heden:
• LG G Pad 8.3 V500 (mijn eerste tablet) 16GB €299 had een Android 4.4 als laatste accu 4600mAh (Januari 2014 tot Juni 2019)
• Samsung Galaxy Tab S5e met 128GB met 6GB RAM uitvoering. Voor €455,- (Juni 2019 tot September 2024)
• Samsung Galaxy Tab S10+ met 512GB en 12GB RAM uitvoering voor €1000,50 (Sinds 1 Oktober 2024- tot op heden)
:strip_exif()/m/591847/1Ta81weLIyvaduNfCz5TCKcFgmyH3czfVGDKfTrtaTQEdpNC8S.jpeg?f=620xauto)
Van links naar rechts: Helemaal links de LG G Pad 8.3, de Tab S5e en helemaal rechts de Tab S10+
Als ik nu de LG G Pad 8.3 in mijn handen vast houd voelt dat enorm als klein, wat is dat een mini tablet nu. Terwijl ik dat toen der tijd als het grootste formaat vond
Tab S10+ of de S10 Ultra:
Toen ik ging upgraden stond ik voor een grote beslissing. Kies ik nu voor de Plus versie of de Ultra versie. Uiteindelijk gekozen voor de Tab S10+, waarom? Ik dacht aan verschillende factoren. Een van die factoren zoals het mee nemen op vakantie of 1 dagje mee uit mee nemen is die Tab S10+ in dat opzicht veel makkelijker dan de Ultra mee te nemen. Ik vind de Tab S10+ net wat handzamer met nog steeds een behoorlijk goede grote diagonaal van 12.4-inch.
:strip_exif()/m/591847/1T9ToVk3YwVUJ0l94j6vXsTIV5zmmqAPx28XIdi1HvgtJJTFTx.jpeg?f=620xauto)
De Tab S10+ in gebruik
Ik vind de Tab S10+ aan de zware kant om steeds in mijn handen vast te houden. Het lukt wel om de Tab S10+ in mijn handen vast te houden, maar soms wordt dat best vermoeiend!
Dagelijks gebruik:
Ik gebruik mijn tablet vrijwel dagelijks in Samsung DeX. Dagelijks gebruik betekent voor mij op de Tab S10+ het browsen, e-mailen, sociale media, YouTube, soms af en toe wat gamen en filmpjes te bekijken als ik op de bank zit. De S-Pen heb ik nog niet gebruikt op mijn Tab S10+. Ik gebruik de tablet meestal vrijstaand. Ik heb een Book Cover van Samsung met een AI functie en handig met een trakpad erop. AI heb ik nog nooit op de Tab S10+ gebruikt en ik weet niet of ik AI ooit zal gaan gebruiken. Leuk dat AI erop zit. Handig vind ik dat de Book Cover los kan van de tablet zelf. Ik gebruik Norton 360 Premium op mijn Tab S10+.
Mijn bestelling via Samsung:
:strip_exif()/m/591847/1T9TvqCM6ioqYfFe3LXP2SzX5Zc93y6RBSrbCCO2q0UP7hQfxX.jpeg?f=620xauto)
Via de ING store kreeg ik 15% korting + 5% extra korting via een extra code verkregen bij de ING. Verder kreeg ik 50% korting op alle accessoire van Samsung zelf.
Micro-SD:
Op mijn nieuwe Tab S10+ gebruik ik een SanDisk Ultra 1.5TB Micro-SD kaart gekocht via Tweakers Pricewatch voor €139. Hierdoor heb ik samen met mijn interne opslag van 512GB iets meer dan 2TB aan opslag
:strip_exif()/m/591847/1T9WfITA8qCcShjQj75HgedjPbSN0r2kXpLmqJcpughdjenpYU.jpeg?f=620xauto)
Interne opslag
:strip_exif()/m/591847/1T9WfIrzQKzsR02YvHyu9bhvtc3l3DwDGpccIiB7ZzEVn9NiZL.jpeg?f=620xauto)
Micro-SD
Screenprotector:
Ik heb voor op mijn Tab S10+ gekozen voor een screenprotector Glas Gehard - Tempered Glass van het merk Casemania. Ik heb via YouTube veel gehoord dat ik een speciale screenprotector van Samsung moet gebruiken, eentje met Anti-reflectie laag heeft. Omdat het scherm van de Tab S10+ en de Ultra bij deze generatie een nieuwe techniek hebben dat de reflecties op het scherm doet verdwijnen. Als je volgens hun een glazen screenprotector gebruikt, verlies je hierdoor deze techniek. Ik heb zelfs naar een Samsung screenprotector gekeken met Anti-reflectie laag erop, alleen is dit weer van plastiek en ik wil graag van glas omdat dit een betere bescherming biedt. Ik wil de originele scherm van mijn Tab S10+ beschermen vandaar keuze voor Glas. Op mijn Watch Ultra gebruik ik ook een Glazen screenprotector en op mijn S24 Ultra.
Ik was ten eerste heel erg bang dat het te veel zou gaan reflecteren. Nadat ik de glazen screenprotector op mijn Tab S10+ heb geplakt, merkte ik vrij weinig van de reflecties en merk ik geen reflecties op het scherm als ik aan het werk ben met mijn tablet. Ik heb er 2 Stuks gekregen en de andere bewaar ik als reserve en ik heb daar niets extra's voor betaald.
Laptoptas:
Omdat mijn nieuwe Tab S10+ een 12.4-inch groot scherm heeft, moest ik ook weer een nieuwe laptoptas kopen. Bij mijn oude Tab S5e gebruikte ik een laptoptas van Case Logic 11.6-inch Zwart en deze zou dus niet meer gaan passen met mijn nieuwe Tab S10+. Ik heb uiteindelijk gekozen voor een Case Logic 13.3-inch laptoptas in een nieuwe kleur Groen (Balsam) en met een schouderhouder en deze is spatwaterdicht voor onderweg bij regen. Verder heb ik in mijn laptoptas 1 kabel USB-C naar USB-C 120W (6A) en mijn powerbank de Xtorm 140W Titan Pro Powerbank
Mijn Tab S5e en mijn oude Watch 5 Pro:
Aanvankelijk wilde Samsung bij inruil op mijn Tab S5e €26 geven voor de 128GB/6GB RAM en voor mijn Watch 5 Pro €77, totaal €103. Mijn vrouw heeft deze Tab S5e en mijn Watch 5 Pro overgenomen en mij die €103 gegeven. Ze heeft net als ik, een S24 Ultra 1TB in Yellow Titanium en een Buds 2 Pro van haar zelf in Paars. Mijn oude Buds 2 Pro in het Zwart bewaar ik als reserve. Mijn vrouw had totheden een Samsung Galaxy Watch 2018 42mm Rosegoud.
Accuduur:
De accuduur bij de nieuwe Tab S10 bleek niet de sterkste punt te zijn. Ik heb dit op Tweakers in een vergelijking met tablets gezien (linkje hier onder). De accu was nog slechter dan bij de Tab S9 (11-inch). In de praktijk kom ik makkelijk de dag door en zelfs genoeg voor de volgende dag. Ik merk niet dat ik te kort kom aan accuduur. In die vergelijk van Tweakers deed de Tab S10 het heel slecht. We wachten nog steeds op een uitgebreide review van de nieuwe Tab S10+ en de S10 Ultra bij Tweakers.net.
256GB vs. 512GB opslag:
Ik stond voor de keuze voor een 256GB of 512GB. Gezien intern opslag veel sneller is en naar de toekomst toe heb ik gekozen voor 512GB snelle interne opslag van UFS 4.0. Naar de toekomst toe ben ik erop voorbereid. Uit mijn eigen ervaring kan je beter iets meer intern opslag kiezen dan straks weer te kort aan opslag te hebben. Ik heb bewust niet gekozen voor de 5G variant van de Tab S10+ om daar in plaats meer opslag te kunnen kiezen.
Software:
Er zit standaard Android 14 op en de eerste updates waren vorige week binnen voor 1 november update. Samsung beloofd ons 7 jaar updatebeleid zowel Security Updates als OS-updates en dat is tot Android 21. Ik gebruik daarnaast nog Norton 360 Premium en deze heeft de tablet overgenomen voor de beste beveiliging.
Gamen:
Ik speel af en toe wel eens een spelletje op mijn Tab S10+. Het ziet eer waanzinnig mooi uit. Spellen dat ik speel zijn: Need For Speed en Call of Duty en Modern Ops, Modern Strike, Bowling Crew, Dead Trigger 2 en Critical Strike, Virtua Tennis en Modern Combat 5 en Mario Run
Ik speel op 120Hz en laat mijn Tab S10+ zelf kiezen wat het beste is. Ik ben nog wel opzoek naar een nieuwe game controller, omdat ik nu met mijn vingers op het scherm moet bedienen en dat is vrij lastig. Welke controllers raden jullie mij aan?
Camera's:
Om eerlijk te zijn heb ik dit nog niet echt getest. Ik heb pas 1 foto gemaakt met de Tab S10+. Het komt gewoon niet voor dat ik met mijn tablet foto's maakt. Ik doe dat altijd met mijn S24 Ultra. Pluspunt is video opnemen op 4K, wel weer jammer enkel op 30 fps en niet op 60 fps. Zelfs in 1080P op 30 fps.
:strip_exif()/m/591847/1TaejbjHUePAsPdD8pv7DWCgIk39mECDEo3MsFq0uTR9xCR7Ec.jpeg?f=620xauto)
Camera overdag van de Tab S10+
:strip_exif()/m/591847/1Taejb38x7kGz6f32znD2BPRgER181IN0C4yCnaM5Kp2Shcnut.jpeg?f=620xauto)
Camera avond van de Tab S10+
45W laden:
Er is niks mis met op 45W laden net als bij de smartphone. Samsung blijft maar hangen op zijn 45W. Wat mij betreft had dit 65W of zelfs 90W kunnen zijn. Samsung is kennelijk terughouden op gevaar van brand en warmte. Dit zou zeker kunnen gezien de concurrentie dit al bewezen heeft waar zelfs al 240W mogelijk is. Ik ben op dit gebiedt op vooruit gegaan van 18W bij de Tab S5e naar 45W bij mijn nieuwe Tab S10+
Bluetooth-tethering:
De Tab S10+ en de Tab S10 Ultra hebben modellen beschikbaar naast de Wi-Fi modellen met apart 5G-ondersteuning. Alleen betaal je daarvoor vaak al over de €100 aan meerprijs. Vaak heb je weer een aparte abonnement bij nodig om via 5G te kunnen gebruiken. Voor mij geen reden om 5G model te kiezen en ik heb dan liever weer meer interne opslag dan 5G ondersteuning. Het heeft mij weer wat bespaard op mijn uitgaven. Op mijn Wi-Fi model van de Tab S10+, heb ik weer de mogelijkheid om via Bluetooth-tethering mijn Tab S10+ te verbinden met mijn S24 Ultra en kan ik zodoende mijn 5G-verbinding via mijn S24 Ultra delen met met mijn Tab S10+ en heb ik overal internet als er geen Wi-Fi mogelijk is. Ik heb bij Odido Unlimited Basis.
Conclusie:
Ik ben op alle punten enorm op vooruit gegaan en ik merk een enorm vooruitgang in het dagelijks gebruik, als ik de Tab S10+ vergelijk met mijn oude Tab S5e tablet. De nieuwe Tab S10+ reageert heel erg vlot op alle punten. Daarnaast ben ik nu veilig tot aan 7 jaar met het updatebeleid. Verder heb ik een grotere scherm van 10.5-inch bij de Tab S5e nu naar een 12.4-inch bij de Tab S10+ wat veel fijner is. De laadfunctie is veel sneller op geworden en wat beter is en dit was op mijn oude Tab S5e 18W en dit is nu naar 45W bij de Tab S10+. Het scherm heeft bij de Tab S10+ een snelle 120Hz scherm gekregen met Anti-reflectie erop. De SoC is van een midrange Snapdragon 670 (10nm) bij de Tab S5e naar een High-End Mediatek Dimensity 9300+ (4 nm) gegaan bij de Tab S10. Het verschil met de Tab S9 van vorige jaar Snapdragon 8 Gen 2 is 18% toegenomen in prestaties naar een Tab S10, wel hoor ik dat de Snapdragon 8 Gen 3 weer ietsjes sneller is.