Door Olaf Weijers

Redacteur

Meshwifisets met of zonder 6GHz

TP-Link vs. ASUS, Linksys en Netgear Round-up

23-10-2024 • 06:00

120

Singlepage-opmaak

TP-Link Deco XE75 Pro

Samengevat

De TP-Link Deco XE75 Pro is voor de prijs goed uitgerust. Zowel met als zonder clients die 6GHz ondersteunen, kun je met de set gebruikmaken van de voordelen van de 6GHz-radioband. De set is sneller dan de X50 die we eerder bekeken, maar als je de set met een draadloze backhaul gebruikt, blijft de clientdoorvoer achter ten opzichte van de theoretische maximumdoorvoer. De 6GHz-mogelijkheden zijn vooral interessant als je de set draadloos gaat gebruiken in een omgeving die drukbezet is met andere wifinetwerken. De 2,5Gbit/s-aansluiting maakt de XE75 Pro interessant als je een internetverbinding hebt die sneller is dan 1Gbit/s. Om er gebruik van te maken, moet je een goede draadloze verbinding met de hoofdnode maken of je client met een netwerkkabel verbinden.

Getest

TP-Link Deco XE75 Pro, 3 pack

Prijs bij publicatie: € 369,-

Vanaf € 371,92

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (3)

We ontkomen er niet aan om TP-Link mee te nemen in deze round-up, al is het alleen al omdat het merk bijna voor elke snelheids- en antenneconfiguratie een meshset in het assortiment heeft. TP-Link heeft over het algemeen een goede prijs-specificatieverhouding en dat geldt ook voor de producten met 6GHz-ondersteuning. De AXE75-router is al tijdenlang een goede deal als je een niet al te dure router zoekt met ondersteuning voor deze band. De Deco-meshlijn biedt de XE75 en XE75 Pro. De twee sets zijn gelijk aan elkaar op een 2,5Gbit/s-aansluiting na. We testen daarom de XE75 Pro omdat deze in de wifitestopstelling niet begrensd is op 1Gbit/s; Wi-Fi 6E kan namelijk hogere snelheden bieden.

Deco XE75 - Voor- en achterzijdeDeco XE75 - Voor- en achterzijde

De XE75 Pro hebben we al eerder bekeken in een uitgebreide review. We nemen de set ook in deze round-up mee, dus zullen we wat van die informatie herhalen.

De XE75 Pro is als losse satelliet of in een set verkrijgbaar. Mocht je al over een Deco-opstelling beschikken, dan kun je de satelliet toevoegen aan het bestaande netwerk, al is de 6GHz-backhaul dan natuurlijk niet beschikbaar. Dat betekent niet dat de radio helemaal ongebruikt blijft, want je kunt die ook voor clients instellen. Een ander scenario waarin de XE75 Pro interessant kan zijn, is als de internetverbinding sneller wordt dan 1Gbit/s en je veel bandbreedtevreters zowel bedraad als via wifi gebruikt, al zijn de scenario’s dat één client meer dan 1Gbit/s kan halen, dun gezaaid.

De XE75 Pro is gebaseerd op de Qualcomm IPQ0518-soc met een 1GHz-Arm Cortex-A53 aan boord. De 2,5Gbit/s-aansluiting bevindt zich ook in deze soc; de twee overige ethernetaansluitingen met een snelheid van 1Gbit/s worden verzorgd door een Realtek RTL8367S-ethernetcontroller. Op de soc zijn twee wifiradio’s aangesloten, de Qualcomm QCN6102 en QCN6122. Deze twee chips verzorgen respectievelijk het 5GHz- en 6GHz-netwerk; de IPQ5018 heeft ook een ingebouwde wifiradio die verantwoordelijk is voor de 2,4GHz-radioband. De XE75 Pro is daarmee nagenoeg gelijk aan de Deco X50, maar dan voorzien van een 6GHz-radio.

Zoals we kennen van de Deco-lijn, is ook deze set uitgerust met ongelabelde ethernetaansluitingen. De internetaansluiting prik je in een willekeurige poort op een willekeurige satelliet en de software doet in de meeste gevallen de rest. Elke satelliet kan als router functioneren; ze zijn dan ook hetzelfde uitgerust. Het aansluiten van de set is in de meeste gevallen dus prima door een leek te doen.

Het beheer van het netwerk is ook niet ingewikkeld. Dat komt enerzijds doordat de Deco-applicatie je aan de hand neemt door de belangrijkste keuzes die nodig zijn om de set aan de praat te krijgen. Anderzijds is er ook maar weinig af te stellen wat geavanceerde functies betreft. Dat betekent niet dat de set mank is qua functionaliteit, want de XE75 beschikt onder andere over uitgebreid ouderlijk toezicht (weliswaar gedeeltelijk achter een abonnement) en vpn-server en clientfuncties. Ook de meestgebruikte netwerktechnieken zijn af te stellen, zoals portforwarding en zaken als SIP-passthrough. Voor de meeste gebruikers is de functionaliteit dus uitgebreid genoeg, maar de echte netwerkfreak is beter af met een uitgebreider instelbaar alternatief zoals de ASUS ZenWiFi- of FritzBox-meshsets.

Software

De Deco-apparatuur is zowel via een webinterface als via een smartphoneapp te beheren. Bij wifirouters zie je over het algemeen dat de smartphoneapp een afgeslankte variant is van de webinterface, waarin je minder functionaliteit en instelmogelijkheden terugvindt. In dit geval is dat deels zo. De smartphoneapp biedt een stuk meer instelmogelijkheden dan de webinterface, maar uiteindelijk geldt dat de set maar tot op zekere hoogte instelbaar is en veel van de functies zichzelf automatisch instellen.

Deco mesh appDeco mesh appDeco mesh appDeco mesh appDeco mesh appDeco mesh app

Voor normaal gebruik is dat geen probleem. Het biedt een hoop instelgemak en maakt het bijna onmogelijk om de instellingen van de meshset te verprutsen. Heb je echter wat meer eisen, zoals controle over welk wifikanaal de set gebruikt of de uitzendsterkte van de satellieten, dan moet je voorbij de Deco’s kijken naar bijvoorbeeld AVM of ASUS. Dat betekent niet dat de Deco weinig opties biedt, want IPTV, vpn, netwerkbeveiliging en ouderlijk toezicht worden ondersteund. In die zin biedt de Deco-productlijn dezelfde functionaliteit als de routers van TP-Link. Voor sommige functies moet wel een abonnement of moeten zelfs verschillende abonnementen worden afgesloten, wat afbreuk doet aan de lage prijs van de set als je die over een langere termijn bekijkt.