In deze round-up vergeleken we meerdere meshsets uit het duurdere segment met verschillende backhaulconfiguraties. De insteek was om te onderzoeken of sets met een gereserveerde backhaulmogelijkheid beter presteren dan de goedkopere sets die we in de eerdere round-up bekeken. Dat is gedeeltelijk het geval. De backhaulsnelheden die we meten bij deze sets zijn hoger, vooral bij de TP-Link Deco XE75 Pro en ASUS ZenWiFi XT9. Met bedrade clients aan beide zijden profiteer je dus zeker van snelheidswinst door wat meer uit te geven voor een dergelijke set. Ook draadloze clients krijgen vooral op 5GHz een stuk meer doorvoer voor elkaar.
Afhankelijk van de grootte van je huis en of twee accesspoints volstaan, kan het dus zeker lonen om hetzelfde uit te geven voor een set met twee snellere accesspoints in plaats van drie die de backhaul delen.
Daarnaast was de vraag of 6GHz-ondersteuning een onmisbare toevoeging is aan een meshset ten opzichte van sets die een gereserveerde 5GHz-radio gebruiken voor de backhaulcommunicatie. De resultaten die de sets neerzetten in onze testopstelling bieden echter nog weinig uitsluitsel om die vraag goed te kunnen beantwoorden. De twee sets met 6GHz-ondersteuning blijken beide over hun eigen uitdagingen te beschikken, door softwareproblemen of eigenzinnig backhaulgedrag, en ook de 5GHz-gebaseerde sets die we hebben bekeken, zijn niet zonder nukken. Alle deelnemers in deze round-up beschikken over een achilleshiel, waarbij het scenario waarin de sets ingezet worden, de set kan maken of breken.
De twee sets met 6GHz, de Linksys Velop Pro 6E en TP-Link XE75 Pro, kunnen de 6GHz-radio voor clients inzetten. Linksys kiest ervoor om dit standaard te doen; bij de Deco-set moet je dit zelf apart inschakelen. In het laatste geval verwacht je dat dit er in uitgeschakelde toestand voor zorgt dat de 6GHz-radio exclusief gebruikt wordt voor de backhaul en daarmee de andere radio's vrij blijven voor de clients. Dit is niet het geval bij de Deco-set, die altijd alle radiobanden gebruikt voor backhaulverkeer. Dat heeft voor- en nadelen. Het voordeel is dat er bij rustige draadloze omstandigheden meer bandbreedte bruikbaar is voor het backhaulverkeer, wat we ook terugzien in de meetresultaten van de backhaulsnelheid. Is het wel druk of zijn het juist draadloze clients die de backhaul gebruiken, dan zakt de snelheid in omdat de radiotijd verdeeld moet worden tussen clients en backhaul. De keuze om de backhaul zo in te zetten, is dus niet in alle gevallen voordelig. De Linksys staat voor dezelfde uitdaging, maar heeft duidelijk grote moeite om fatsoenlijke bandbreedte aan te bieden aan clients die verbonden zijn op een draadloze satelliet. De prestaties zijn dusdanig dat we deze set absoluut niet kunnen aanraden.
De sets met een extra 5GHz-radio kunnen meer garanties bieden voor de backhaulbandbreedte. Ook dat zien we terug in de resultaten, want daar zien we dat je op een draadloos verbonden satelliet geen snelheid hoeft te verliezen ten opzichte van een verbinding rechtstreeks op de router. Tenminste, als de backhaulverbinding voldoende bandbreedte biedt. Bij de Netgear Orbi 850-serie is gekozen voor een lagere bandbreedte voor de backhaulradio dan voor het clientnetwerk. Bij druk verkeer op de satelliet kan dat ervoor zorgen dat de backhaulverbinding de bottleneck vormt. De set zal beter uit de verf komen als deze volledig bedraad wordt aangesloten. De backhaulbandbreedte van de ASUS ZenWiFi XT9 vormt in theorie niet zo snel een beperking, maar in de praktijk zien we dat deze onder ideale omstandigheden niet de geadverteerde snelheid weet te halen. Zodra de afstand tussen de satellieten groter wordt, zien we ook dat de bandbreedte rap afneemt. De set biedt daardoor wat minder dekking dan de overige deelnemers.
Als we naast de prestaties de prijzen van de verschillende sets in ogenschouw nemen, komen de ZenWiFi XT9 en TP-Link XE75 Pro het gunstigst naar voren. Ten opzichte van de Orbi 850 leveren beide sets erg goede prestaties, al haalt de ASUS niet de maximale opgegeven prestaties. Ze zijn daarnaast toekomstvast als ze worden gebruikt met een internetverbinding die meer dan 1Gbit/s doorvoersnelheid biedt.