Door Olaf Weijers

Redacteur

Meshwifisets met of zonder 6GHz

TP-Link vs. ASUS, Linksys en Netgear Round-up

23-10-2024 • 06:00

120

Singlepage-opmaak

Conclusie

In deze round-up vergeleken we meerdere meshsets uit het duurdere segment met verschillende backhaulconfiguraties. De insteek was om te onderzoeken of sets met een gereserveerde backhaulmogelijkheid beter presteren dan de goedkopere sets die we in de eerdere round-up bekeken. Dat is gedeeltelijk het geval. De backhaulsnelheden die we meten bij deze sets zijn hoger, vooral bij de TP-Link Deco XE75 Pro en ASUS ZenWiFi XT9. Met bedrade clients aan beide zijden profiteer je dus zeker van snelheidswinst door wat meer uit te geven voor een dergelijke set. Ook draadloze clients krijgen vooral op 5GHz een stuk meer doorvoer voor elkaar.

Afhankelijk van de grootte van je huis en of twee accesspoints volstaan, kan het dus zeker lonen om hetzelfde uit te geven voor een set met twee snellere accesspoints in plaats van drie die de backhaul delen.

Daarnaast was de vraag of 6GHz-ondersteuning een onmisbare toevoeging is aan een meshset ten opzichte van sets die een gereserveerde 5GHz-radio gebruiken voor de backhaulcommunicatie. De resultaten die de sets neerzetten in onze testopstelling bieden echter nog weinig uitsluitsel om die vraag goed te kunnen beantwoorden. De twee sets met 6GHz-ondersteuning blijken beide over hun eigen uitdagingen te beschikken, door softwareproblemen of eigenzinnig backhaulgedrag, en ook de 5GHz-gebaseerde sets die we hebben bekeken, zijn niet zonder nukken. Alle deelnemers in deze round-up beschikken over een achilleshiel, waarbij het scenario waarin de sets ingezet worden, de set kan maken of breken.

De twee sets met 6GHz, de Linksys Velop Pro 6E en TP-Link XE75 Pro, kunnen de 6GHz-radio voor clients inzetten. Linksys kiest ervoor om dit standaard te doen; bij de Deco-set moet je dit zelf apart inschakelen. In het laatste geval verwacht je dat dit er in uitgeschakelde toestand voor zorgt dat de 6GHz-radio exclusief gebruikt wordt voor de backhaul en daarmee de andere radio's vrij blijven voor de clients. Dit is niet het geval bij de Deco-set, die altijd alle radiobanden gebruikt voor backhaulverkeer. Dat heeft voor- en nadelen. Het voordeel is dat er bij rustige draadloze omstandigheden meer bandbreedte bruikbaar is voor het backhaulverkeer, wat we ook terugzien in de meetresultaten van de backhaulsnelheid. Is het wel druk of zijn het juist draadloze clients die de backhaul gebruiken, dan zakt de snelheid in omdat de radiotijd verdeeld moet worden tussen clients en backhaul. De keuze om de backhaul zo in te zetten, is dus niet in alle gevallen voordelig. De Linksys staat voor dezelfde uitdaging, maar heeft duidelijk grote moeite om fatsoenlijke bandbreedte aan te bieden aan clients die verbonden zijn op een draadloze satelliet. De prestaties zijn dusdanig dat we deze set absoluut niet kunnen aanraden.

De sets met een extra 5GHz-radio kunnen meer garanties bieden voor de backhaulbandbreedte. Ook dat zien we terug in de resultaten, want daar zien we dat je op een draadloos verbonden satelliet geen snelheid hoeft te verliezen ten opzichte van een verbinding rechtstreeks op de router. Tenminste, als de backhaulverbinding voldoende bandbreedte biedt. Bij de Netgear Orbi 850-serie is gekozen voor een lagere bandbreedte voor de backhaulradio dan voor het clientnetwerk. Bij druk verkeer op de satelliet kan dat ervoor zorgen dat de backhaulverbinding de bottleneck vormt. De set zal beter uit de verf komen als deze volledig bedraad wordt aangesloten. De backhaulbandbreedte van de ASUS ZenWiFi XT9 vormt in theorie niet zo snel een beperking, maar in de praktijk zien we dat deze onder ideale omstandigheden niet de geadverteerde snelheid weet te halen. Zodra de afstand tussen de satellieten groter wordt, zien we ook dat de bandbreedte rap afneemt. De set biedt daardoor wat minder dekking dan de overige deelnemers.

Als we naast de prestaties de prijzen van de verschillende sets in ogenschouw nemen, komen de ZenWiFi XT9 en TP-Link XE75 Pro het gunstigst naar voren. Ten opzichte van de Orbi 850 leveren beide sets erg goede prestaties, al haalt de ASUS niet de maximale opgegeven prestaties. Ze zijn daarnaast toekomstvast als ze worden gebruikt met een internetverbinding die meer dan 1Gbit/s doorvoersnelheid biedt.

Reacties (120)

120
119
30
5
0
85
Wijzig sortering
Ik ben totaal niet bekend qua netwerken. Maar wat houdt de Backhaul verbinding in? Is dat bijvoorbeeld voor communicatie tussen de mesh satalieten of juist voor tussen je apparaat en sataliet?

Daarnaast ben ik eigenlijk ook wel benieuwd hoe de kastjes van bijvoorbeeld Fritzbox zouden scoren in deze tests.

[Reactie gewijzigd door protected22 op 23 oktober 2024 08:56]

Bij dit soort Meshwifisets heb je vaak de keuze uit een bedrade of draadloze backhaul. Neem bijvoorbeeld de geteste Asus XT9. Dit is een 'tri-band' model dat dus 3 banden uitzendt: 2.4Ghz, 5Ghz-1 en 5Ghz-2.

Met een draadloze backhaul verbinden de router en nodes draadloos met elkaar via de 5Ghz-2 band. Ze hebben dus een aparte draadloze frequentie om met elkaar te communiceren. Deze zit doorgaans op een hoog kanaal (100 tot 140) om niet met het 'normale' 5Ghz WiFI signaal te verstoren. Dit zorgt voor een veel stabielere en snellere verbinding dan bijvoorbeeld WiFi extenders. De overige 2 banden (2.4 en 5Ghz-1) worden gebruikt om je apparaten van WiFi te voorzien.

Nog beter is een 'wired backhaul'. De nodes worden dan bedraad met de hoofdrouter verbonden. Ze kunnen allemaal via de router worden verbonden of 'gedaisychained' aan elkaar. Dit geeft natuurlijk de meest stabiele verbinding en snelheden. De router en nodes zullen doorgaans allemaal dezelfde snelheid halen dan.

Ik gebruik zelf een Asus Zenwifi set met bedrade backhaul. Voordeel hiervan is dat de 5Ghz-2 band dan vrij komt om óók als Wi-Fi signaal te fungeren. Nu heb ik een 2.4G, een 5G en een extra 5G band die 160mHz bandbreedte ondersteund.

Ben er zelf enorm tevreden mee, de WiFi is nog nooit zo stabiel geweest. Ik draai Asuswrt firmware met wat leuke aanpassingen en de router fungeert tevens als modem. Ik heb m'n KPN glasvezel modem dus niet aangesloten, de Asus Zenwifi XT9 is verbonden met het glasvezel kastje. Ik haal vrijwel overal in thuis +- 900 Mbit via Wifi.

[Reactie gewijzigd door stin00 op 23 oktober 2024 16:42]

Goed om te horen dat er ook positieve ervaringen zijn met Asus routers. Vanwege mijn ervaring met verschillende Asus routers had ik mezelf voorgenomen om qua routers niet meer voor Asus te gaan, maar wellicht moet ik dat heroverwegen als mijn Unifi hardware verouderd is.

Ik had voor mijn ouders twee RT-AX92U2 aangeschaft om met een wired backhaul in een AI mesh setup te draaien met stock firmware (Merlin ondersteuning was er niet/beperkt). Thuis had ik een Asus RT-AC86U.

In beide setups had ik enorme problemen met 2.4ghz smart devices die continu offline raakten. En ik was niet de enige die dat probleem had met Asus routers. Verschillende gebruikers, ook met andere Asus routers, hadden dit probleem destijds.Na veel tijd er aan besteed te hebben heb ik alles maar verkocht. Wellicht spelen dit soort problemen niet met Asuswrt-Merlin. Iemand toevallig vergelijkbare ervaringen die opgelost werden door over te stappen op Asuswrt-Merlin?
Jammer om te horen. Ik heb deze setup met veel plezier draaien. Wel met een merlin gnuton firmware (https://github.com/gnuton/asuswrt-merlin.ng) hiermee kan je ook zelf kiezen hoe je de 3 verschillende radio's wilt inzetten met zowel Wireless als wired backhaul. Verbinding is hiermee super stabiel en alle IoT spullen werken prima via het guest netwerk.
Inderdaad, ik had eerst thuis 2 ZenWifi XT8 en sinds tijden 2 ZenWifi XP4 + 1 ZenWifi XT8 maar de firmware ondersteuning is echt ronduit slecht: updates met bekende stabiliteits problemen [1] of zelfs helemaal geen [2]. Voor mij van Asus vrij snel de keuze gekregen tussen of security updates of stabiel internet met MacBooks.

Helaas wordt de XP4 ook niet door Merlin noch door forks ondersteund [3] [4]...

Professionele routers of beschikbaar zijn van alternatieve firmware wordt dus mijn selectiecriterium als ik ooit door de zure appel bijt.

[1] https://www.snbforums.com...are+stability&o=relevance
[2] https://www.snbforums.com/threads/hybrid-xp4.90694/
[2] https://www.reddit.com/r/...t8_thread_for_those_with/
[3] https://github.com/gnuton...0#issuecomment-1497277436
[4] https://github.com/gnuton...3#issuecomment-1923544167
Misschien is dit een domme vraag, maar als je een zogenoemde bedrade backhaul hebt kan je dan niet net zo goed gewoon een paar AP's neerzetten. Heb er niet veel ervaring mee, maar dacht dat juist dit soort mesh setups waren bedoeld voor diegenen die geen kabels willen/kunnen trekken naar elk hoek van het huis?

Wat is het voordeel om die mesh bedraad aan te leggen ipv gewoon een paar ubiquity AP's neer te hangen?
Het voordeel is dat de mesh slechts 1 ssid/netwerknaam heeft en zo managed is dat je client altijd met t beste AP verbonden is
Met meerdere AP's kan je toch ook gewoon zelfde SSID uitzenden en dan gewoon DHCP op een van de AP's aandoen en de rest uit? apparatuur zou automatisch ook de sterkste signaal moeten pakken zover ik weet.

In beide gevallen heb je maar 1 netwerk

[Reactie gewijzigd door wcman op 28 oktober 2024 15:41]

Helemaal akkoord, ik heb 5 Asus Zenwifi's over 3 verdiepingen en achteraan in de tuin, wired backhaul.
Stabiele WIFI met seamless transitie over het hele huis, werkt zeer goed en aangenaam.

De snelheid is wel zeer duidelijk afhankelijk van de afstand,
Bekabelde backhaul is zeker een plus, maar al je vaste internet verbonden apparatuur ook bedraden is een nog veel grotere plus.

Mijn dochter met gezin woont in een flat met veel gezinnen met jongeren er in, en had continu wifi problemen, vorig jaar heeft ze nieuw laminaat aangelegd, heb ik tijdens het helpen, meteen sleuven in de ondervloer getrokken voor cat6e kabels, nu de TV's & PC's bekabelt zijn, heeft ze geen problemen meer.

Zelf gebruik ik een software (N100) OPNsense firewall/router met bedrade AP's, op die manier is mijn netwerk veel modulairder geworden en de firewall heeft een Pi-hole achtige plug-in.
Backhaul is de verbinding tussen de onderlinge componenten van het systeem, dus tussen router en mesh punten.
grappig hoe een persoon het begrip backhaul niet begrijpt en men in de eerste zin dan nóg dat woord blijft gebruiken verder wel een goede uitleg overigens

voor de mensen die het nog niet snappen
een backhaul is een backbone of een ruggegraat ofwel de digitale verbindingsweg tussen de verschillende netwerk apparatuur waar vervolgens je telefoon of laptop of smarttv aan een normale cliënt verbinding hangt

idealiter wil je zon backhaul natuurlijk bedraad zodat je zo min mogelijk storing hebt in of rond je huis
want zelfs in de betere triband oplossingen zie je heel vaak toch wel overlap en die veel hogere band als backhaul ziet je vaak alleen bij de allerduurste sets

nadeel is dat er nog steeds maar heel weinig multi-gbit accespoint/satelites zijn

een centrale router met een 10gbit voor wan én een 10g poort voor naar je server/nas én 2 (of meer) 2,5gbit poorten voor backhaul naar wifipunten ...

zou nanno 2024 toch een absolute minimum moeten zijn en wifi access pointa met 2, 5gbit poort moeten ook bij iedere mediamarkt in de schappen liggen

de realiteit is dat er zelf in onze PW maar weinig accespoint met hoger dan 1gbit poorten staat
valt toch wel mee hoe weinig (75) routers er beschikbaar zijn met 2 of meer 2 2,5gbit poorten.
categorie: Modems en routers

[Reactie gewijzigd door xtrme op 23 oktober 2024 14:41]

Zulke sets bijvoorbeeld van Ubiquiti voor een UDM Pro met WAN en LAN 10Gbps, een switch met SFP+ ertussenin voor meerdere 2.5Gbps+ poorten en dan nog twee of drie Wi-Fi 7 punten kost je dik boven de duizend euro. Dat gaat 99% van de huishoudens toch wel te ver voor enkel router plus wifi, welke je in basis gratis erbij krijgt van je provider. Of anders zoals Freedom voor 2 euro per maand...
Bij providers heb je dan vaak ook wifi sets erbij van twee of drie stuks voor een paar euro per maand of eenmalig een dikke honderd euro. Totaal andere bedragen voor gigabit infra dus en dan kun je je provider vaak nog bellen voor wat ondersteuning ook

[Reactie gewijzigd door OruBLMsFrl op 23 oktober 2024 19:55]

Ik ben totaal niet bekend qua netwerken. Maar wat houdt de Backhaul verbinding in? Is dat bijvoorbeeld voor communicatie tussen de mesh satalieten of juist voor tussen je apparaat en sataliet?

Daarnaast ben ik eigenlijk ook wel benieuwd hoe de kastjes van bijvoorbeeld Fritzbox zouden scoren in deze tests.
Backhaul is een term voor de verbinding tussen de apparaten van de set onderlig. Ze praten met elkaar, dat is de backhaul.

Even in de praktijk. Stel je hebt een set van 2 en A staat op de begane grond en B staat op de eerste etage. Wanneer je dan op de eerste etage bent heb je sterk bereik van B en dus zal je in de regel daarmee verbinden. Vervolgens gaat dat signaal eerst terug naar A voor het verder naar het internet gaat. Dat is die backhaul. Die backhaul wordt hier draadloos opgezet, maar zoals vermeld kan dat ook via een kabelverbinding worden opgelost. Deze opzet stelt je in staat om overal nodes/acces points neer te zetten.
Mijn inziens is er bij deze test maar één winnaar, en dat is de TP-Link Deco XE75 set. De primaire basisfuncte van een netwerkwifiset is het faciliteren van zowel een snel wifinetwerk met een goed bereik. Als het één van de twee mist (wel snel maar nul bereik,of veel bereik maar geen snelheid) dan kan het bij voorbaat geen goed product meer zijn.
Details als een goede webinterface, instellingen en energieverbruik komen allemaal op een tweede plaats.

Met één product in deze test die een wifibereik heeft van 'slecht' en twee producten welke 'slecht' en 'erg slecht' scoren op de wifisnelheid lijkt mij dat het enige product dat voor beide aspecten een 'erg goed' scoort de enige logische winnaar.

Het voelt anders een beetje als een test waarbij een auto wordt getest. Het ding is prachtig en heeft allerlei moderne snufjes. Behalve dat de remmen niet werken en de motor zo weinig vermogen heeft dat je de 120 km/h niet kan halen. Maar het dashboard ziet er goed uit en de kleur is mooi. Dus winnaar!
Als je goed bereik wilt, kunt je beter de set met 3 nodes kopen lijkt me. Dit is de test voor twee nodes, dus bereik is in deze minder relevant.

DE reden dat ik zelf voor Asus ben gegaan, is omdat ze hun routers niet dicht timmeren en er automatisch uitgaan dat ik een beperking heb oid. Zit zelfs een wereld aan externe software bij, OPENWRT etc. Poortje forwarden? Tuurlijk, geen probleem. Heb je nog een oude router van Asus liggen? Toevoegen als extra node, want ik heb hem al gevonden in je netwerk? Done.

Goede software ondersteuning/interface is minstens zo belangrijk als "bereik" alleen.
Als je goed bereik wilt, kunt je beter de set met 3 nodes kopen lijkt me. Dit is de test voor twee nodes, dus bereik is in deze minder relevant.
Daar ben ik het niet mee eens ;) Een derde satellliet vraagt extra radiotijd, en zorgt voor meer bezetting op je wifikanalen. Daarnaast zijn drie accesspoints niet altijd noodzakelijk voor een appartement of kleinere woning, maar dan is het wel fijn als een set met twee satellieten bij iets meer afstand nog steeds een goede verbinding op kunnen bouwen.
Als je het met twee accesspoints af kan, scheelt dat ook weer voor de 'wifi-oorlog' met de buren.
Die wifi oorlog valt wel mee want bijv Asus gebruikt voor elke node hetzelfde kanaal. Maar je moet dan wel zorgen voor weinig overlap tussen de twee. M.i. zijn meer nodes nog altijd de betere keus maar dat vergt wel spelen met de radio sterkte. Die hoeft immers niet altijd op 100% te blijven staan.

Het vermeende slechte bereik van Asus herken ik overigens niet. Ik heb thuis een ET8 setje staan en die komen behoorlijk ver. Meerdere muren zijn geen probleem en ik heb altijd goede ontvangst op mijn telefoon. En dat is met de 6 GHz band nota bene.

Geen idee waarom maar 6 GHz wifi blijft een zeldzaam fenomeen in het wild. Prima want zo hebben wij nu thuis al 1,5 jaar ongestoord bereik. :Y)
Dat is omdat er in Europa enkel low power indoor gebruik is toegestaan ;) Daarom verkopen die 6ghz setjes niet lekker hier, of thans, wordt er weinig aandacht aan besteed door de fabrikanten.
Thanks dat wist ik niet. Ergens wel vreemd want buitenshuis is dat signaal al snel weg. Gelukkig maken vrijwel alle devices er moeiteloos gebruik van. Telefoons allemaal, en twee laptops omdat ik daar Intel AX210 kaartjes in heb geprikt vorig jaar. En lekker veel bandbreedte zonder het hele spectrum te pakken. Hoog tijd dat die hele 6 GHz band wordt vrijgegeven in de EU.
Dat het buiten snel weg is, is omdat je low power mode verplicht bent te gebruiken. Uit mijn hoofd 25mW vs 200mW, dat is grofweg 10dB. Een SNR van 30dB wordt als uitstekend gezien, dat zakt dan naar 20dB, een slok op een borrel gegeven dat je met 10dB al op het randje zit van een werkende verbinding. En buiten gaat het veelal om een line of sight. Als je je lichaam tussen je telefoon en het accesspoint zet dempt dat ook al redelijk fors.
Ik durf dan wel met enige zekerheid te stellen dat mijn Asus nodes hier zich niet aan die limiet houden. Het signaal is sterk door meerdere binnenmuren heen en zelfs buiten op balkon met dus een buitenmuur ertussen. Maar sta ik beneden en zo'n 30 meter van het balkon vandaan dan pik ik het signaal niet meer op.

*Toevoeging*

De 5 GHz en 6 GHz band hebben beide dezelfde SSID dus devices kiezen zelf waarmee ze verbinden. En ik ga er niet van uit dat een telefoon zou verbinden met 6 GHz als dat signaal zoveel zwakker is. En omdat devices vrijwel altijd op de 6 GHz zitten heb ik de 5 GHz teruggeschroefd naar 80 MHz uit sociaal oogpunt. De 2,4 GHz heeft een apart SSID en is alleen in gebruik voor wat IoT devices op een verzwakt 20 MHz kanaal.

[Reactie gewijzigd door watabstract op 23 oktober 2024 23:25]

Ik durf dan wel met enige zekerheid te stellen dat mijn Asus nodes hier zich niet aan die limiet houden. Het signaal is sterk door meerdere binnenmuren heen en zelfs buiten op balkon met dus een buitenmuur ertussen. Maar sta ik beneden en zo'n 30 meter van het balkon vandaan dan pik ik het signaal niet meer op.
Die houdt zich wel aan de limiet hoor, tenzij je een ander landcode hebt ingevuld.

Hard schreeuwen met een flinke antenne lukt vele apparaten wel, zeker als er nog iets van beamforming gebruikt wordt. Als ik in de auto zit pik ik het signaal van mijn accesspoint ook nog op. Dat is 2 betonnen vloeren, breedplaat dus vrij massief. Bruikbaar is het echter niet, en daar gaat het redelijk mank. Ook een buitenmuur stelt an sich niet heel veel voor. Vooral de vers gestorte betonnen wanden en vloeren zijn killing vanwege het vochtpercentage vermoed ik. Een enkele verse betonnen vloer dempt veel meer dan 2 oude vloeren is mijn beperkte ervaring.
*Toevoeging*

De 5 GHz en 6 GHz band hebben beide dezelfde SSID dus devices kiezen zelf waarmee ze verbinden. En ik ga er niet van uit dat een telefoon zou verbinden met 6 GHz als dat signaal zoveel zwakker is. En omdat devices vrijwel altijd op de 6 GHz zitten heb ik de 5 GHz teruggeschroefd naar 80 MHz uit sociaal oogpunt. De 2,4 GHz heeft een apart SSID en is alleen in gebruik voor wat IoT devices op een verzwakt 20 MHz kanaal.
Tja, welkom in mijn wereld. Ik heb de eer om voor zo'n 30.000-50.000 clients de apparatuur te mogen beheren. Clients zijn superirritant want ze bepalen alles zelf. Ze kunnen enorm sticky zijn en niet overschakelen naar een andere band of ander accesspoint. Kan soms minuten duren of helemaal niet. Of juist veel te vaak, dan hebben ze 40dBm SNR en een RSSI van -60, da's prima en dan hoef je niet te wisselen, Maar hup, die iphone gaat roamen naar een ander accesspoint. Je zou je 5GHz prima naar 40 kunnen zetten, dat is de default hier. Dat bied alsnog veel bandbreedte maar je hebt net een paar dB meer power. Nadeel: als je clients kijken naar enkel rssi dan is de keuze duidelijk.
In de Asus ET8 set hier kan ik geen landcode instellen dus ik vermoed dat dit automatisch gaat obv IP. Maar je zal inderdaad wel gelijk hebben dat het signaal verzwakt wordt en dat dit door beamforming mogelijk gemaskeerd wordt. Overigens heb ik buiten wel gewoon een bruikbaar signaal gelukkig.

Ik heb voor de gein de 5 GHz radio nu inderdaad eens op 40 MHz gezet. Ik moest daarna de laptop twee keer van wifi afhalen en nu kiest die weer gewoon de 6 GHz.

Nogmaals, ik ben heel blij dat 6 GHz niet zo snel aanslaat want ik heb ondanks drukte in de ether hier een mooi zuiver signaal en goeie verbindingen.

Overigens stoort het me wel dat met de introductie van wifi 7 er ook kanaalbreedtes van 320 MHz mogelijk worden gemaakt. Zijn er eindelijk veel meer kanalen beschikbaar en dan pakken de fabrikanten ze allemaal voor een klein beetje meer bandbreedte voor de devices. Ik vind het best wel treurig dat dit in de wifi-standaard niet is tegengehouden. Zo blijf je last houden van het aloude verhaal van te weinig kanalen.
Gelukkig is er iets als SSID coloring waardoor dit enigszins meevalt, ook worden subcarriers beter ingedeeld en is het mogelijk een gedeelte te gebruiken als ik het me goed herinner. Het is dus niet 802.11n on steroids gelukkig.
Die wifi-oorlog is vooral afhankelijk van welke kanaalbreedte je pakt. Pak je met 2x160MHz je backhaul én je clientnetwerk heb je het al 100% verpest voor je buren, er is dan vrijwel niks meer vrij voor je buren om te gebruiken.

Wat ik overigens mis is de specificaties en gebruikte instellingen van de sets, maar die feedback gooi ik wel in een topic.
"meer bereik" is wat ik eigenlijk bedoelde, niet "goed". Verkeerde woordkeuze.
Volgens mij is dit niet geheel juist zoals andere ook al aangeven werken deze stations intern via een apart signaal. Dus een extra station zou zowieso de bezetting van de wifi kanalen niet beinvloeden, hooguit wanneer je buren toevallig op hetzelfde kanaal draaien als het interne kanaal van de stations.

Persoonlijk kan ik me goed voorstellen dat je altijd 3 stations wilt, zeker in Nederland waar woningen doorgaans dragende muren hebben die het signaal kunnen blokkeren. Maar zelfs in een meerlaagse woning kom je altijd wel een hoekje tegen waar je signaal net wat minder. Zo heb ik een glazen uitbouw op de begane grond waar ook het basis station staat waar het signaal zo goed als weg valt ondanks dat ik 2 lagen hoger ook een station heb staan.
Goede timing Olaf. Was net bezig me hier in te verdiepen. Wat ik me afvroeg bij 2 nodes heb je je altijd een ring. Maar bij 3 nodes, moet dat ook een ring zijn? Als in alle nodes moeten elkaar kunnen "zien"?
Alle nodes hebben een backhaulverbinding met elkaar nodig. Die kan bedraad of draadloos zijn, en in het laatste geval moet zo'n draadloze node minimaal een van de andere node kunnen bereiken, een 'ring' is dus niet nodig maar het kan wel een redundantievoordeel bieden als er alternatief pad bestaat zodra de verbinding tussen twee nodes verstoord raakt.
In onze testopstelling testen we niet in een ring-, of driehoektopologie. We regelen het onderlinge bereik zodat de nodes in een lijn komen te staan, waarbij in het geval van een set van drie stuks, de derde node geen (goed) bereik heeft met de eerste node en dus de backhaulverbinding opbouwt met de tweede, middelste, node. Die is dus bij doorvoertests vanaf de derde node naar de eerste node de schakel die aan beide kanten het verkeer moet verzenden en ontvangen. Meer over de test-topologie vind je in dit artikel
Bedankt voor de duidelijke uitleg Olaf!
Voor al dat moois heeft TP-Link dan ook hun Omada line-up. Nee, niet open source, maar wel met veel meer mogelijkheden en features dan de gemiddelde gebruiker nodig heeft.

Want wij zijn Tweakers, maar de meeste mensen die dit kopen hebben ook een digitale beperkingen en die wil je niet overstelpende met keuzes waar ze niks van afweten.
Voor al dat moois heeft TP-Link dan ook hun Omada line-up. Nee, niet open source,
Met OpenWRT heb ik zoveel e-waste bespaard door up-to-date software te draaien op prima hardware van +7 jaar oud. En die AP's zijn ook prima bruikbaar voor iemand die technisch minder bekwaam is.

Geen OpenWRT-ondersteuning? Geen deal. Ik wil niet afhankelijk zijn van iemand voor wie langdurige ondersteuning van mijn hardware een belangenconflict is.
Want wij zijn Tweakers, maar de meeste mensen die dit kopen hebben ook een digitale beperkingen en die wil je niet overstelpende met keuzes waar ze niks van afweten.
De meeste mensen gebruiken enkel het draadloze netwerk geleverd door de router van hun provider.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 oktober 2024 13:56]

Eensch met het e-waste aspect, lovin OpenWRT.
Ik ben echter wel benieuwd hoe jij in OpenWRT 'bruikbaar voor iemand die minder bekwaam is' ziet? Ja, er zijn veel walkthroughs te vinden. Maar even inloggen en een SSID'tje erop gooien is niet erg gebruikersvriendelijk voor een persoon die niet noodzakelijk weet wat hij/zij aan het doen is. Om het over andere functionaliteit maar helemaal niet te hebben.
Voor de meeste mensen werkt netwerk apparatuur als een "set and forget" opstelling. Auto-update staan aan, dus daar zal niemand ook een probleem in zien, wanneer er geen geavanceerde features zijn die je gebruikt.

Meestal wordt er wel een relatief simpele exploit bedacht voor de initramfs build, die bijvoorbeeld op de OEM software ge-upload kan worden en na een reboot een minimale versie van het nieuwe OS boot. Vanuit daar kan je de sysupgrade image flashen, waardoor het apparaat geflasht is. Echter is zelfs dit proces absoluut niet weggelegd voor de meeste consumenten, want "updaten gebeurt toch automatisch?". Een update gebeurt op OpenWRT sowieso niet automatisch, dus dat is ook iets om rekening mee te houden.

Een groot deel van de OpenWRT-capable devices heeft zelfs nog een reeks aan specifieke handelingen nodig, die voor de gemiddelde consument abra-cadabra zijn (serial console verbinding, basis kennis over linux/command line, TFTP connectie). En dan heb je OpenWRT er slechts op staan. Wanneer men wilt beginnen met de Wifi opzetten, dan is bij de gemiddelde consument het spoor helaas al bijster.

Wat dat betreft zou het lonen om voor OpenWRT een (te annuleren) wizard in te bouwen. Ik zou verwachten dat een consument daar prima mee geholpen is. De consument zou daarmee prima een mesh netwerk, domme AP voor bekabelde backhaul, router, etc op kunnen zetten.

Al met al is OpenWRT voor nu helaas alleen interessant voor de hobbyist of tweaker. Ik raad het absoluut aan wanneer jij jezelf onder die noemer schaart. Maar mocht je daar nog onzeker over zijn, dan raad ik aan om eerst eens te gaan proberen om een oude router te voorzien van OpenWRT. Je kan er veel van leren als je de interesse hebt.

offtopic:
Ik heb nu bijna mijn gehele netwerk vol hangen met OpenWRT apparaten:
Switches:Domme AP's met bekabelde backhaul:Router (als AP):Router (als switch):
  • Linksys WRT320N (een oudje die nog prima met VLAN's overweg kan, en met een custom build de laatste versie van OpenWRT aan kan)
Alles hangt achter een EdgeRouter ER-X-SFP, zonder OpenWRT weliswaar. Diverse VLAN's en ieder VLAN waarop ik wifi toegang wil hebben, heeft z'n eigen SSID, welke wifi clients met behulp van 802.11r (fast roaming) tussen iedere AP laat switchen.

Alle netwerk apparatuur is tweedehands, of verkregen bij abonnement, met een uitzondering van 2 van de 3 switches. Met deze opstelling ben ik zo'n €500 kwijt geweest.

Ik kan denk ik niet zeggen dat mijn thuisnetwerk onder doet aan de netwerken die ik bij meerdere bedrijven aan heb laten leggen met enterprise apparatuur.

[Reactie gewijzigd door InjecTioN op 23 oktober 2024 12:50]

Dank voor je uitgebreide post! _/-\o_
Ik val echter onder de noemer 'weet wat ie doet' en gebruik OpenWRT al op diverse plekken ;)
Hoe werkt het instellen van 802.11r? Is dat een optie in OpenWRT waarbij je in verschillende AP's kan kiezen naar welke SSID die mag schakelen?
Wanneer je 2 apparaten hebt die je als AP wilt laten dienen, zorg je ervoor dat beide apparaten bij hetzelfde netwerk kunnen, en beide een SSID hebben die identiek aan elkaar zijn. Vervolgens kan je “802.11r Fast Roaming” in de instellingen van de aangemaakte SSID’s inschakelen.

Ik raad je aan om onderstaande link eens te bekijken en de video van OneMarkFifty eens te bekijken. Hij geeft een uitgebreide uitleg over hoe het werkt. Ook een interessante instelling wordt daarin vernoemd om de DTIM interval van 2 naar 3 te wijzigen als je Apple iPhone’s of andere wifi apparaten van Apple in je netwerk gebruikt. Een aantal jaar geleden kon dit problemen veroorzaken voor Apple devices, waarin ze te langzaam of helemaal niet gingen roamen, maar weet niet of Apple dat inmiddels gefixt heeft. Een wifi cliënt beslist namelijk zelf of die gaat roamen of niet.

https://openwrt.org/docs/guide-user/network/wifi/roaming
Dankjewel, ik heb nu verschillende oude ap's met hetzelfde SSID. Maar het is een ramp, bijna geen enkel cliënt wisselt vanzelf naar een sterker signaal. Heb ook een HP 1920 switch in het midden. Ga het lezen en wat ap's scoren die openwrt kunnen draaien. Tot nu toe is het netwerk ongepland gegroeit, maar zo werkt het niet.
@HakanX let ook op de signaalsterkte. De Wifi clients (laptop, smartphone, etc) beslissen namelijk zelf of het bereik van de wifi host (AP) - die weliswaar verder weg staat - een beter ontvangst heeft (of niet). De wifi host bepaalt zelf ook niet of een andere AP beter bereik heeft. Die "slimmigheid" heeft die simpelweg niet. Wat je kan doen, is de DTIM interval inderdaad iets verhogen naar 3, en een beetje spelen met de sterkte van de antenne (uitgedrukt in dB). Je wilt namelijk niet dat een ander AP te veel overlap biedt in een gebied waar reeds een AP staat.

Succes!
Ik ben echter wel benieuwd hoe jij in OpenWRT 'bruikbaar voor iemand die minder bekwaam is' ziet?
Simpel: een tweaker configureert het, een non-tweaker gebruikt het.
Wat brengt openwrt dan specifiek voor jou wat een degelijke router niet heeft? In de geavanceerde instellingen van mijn routers heb ik altijd wel kunnen vinden wat ik nodig had.
Voor de tweaker features die standaard software van veel fabrikanten niet heeft. Voor de non-tweaker gebruiker, security updates (nieuwere firmware), als de fabrikant is gestopt met support van een device. Het is wel de vraag of non-tweakers devices updaten. En de periode van support vanuit de fabrikant verschilt erg veel per fabrikant. Asus support zijn netwerk devices redelijk lang geen idee welke leveranciers nog meer goed zijn hierin.
Voor een is de DECO XE75 een zeer goed product maar ik ben enorm blij dat die van mij kapot is gegaan en daardoor mijn geld heb terug gekregen. Wat enorme flut dingen zijn het waar je compleet afhankelijk bent van de deco app (uiteindelijk is die ook zo aan z’n einde gekomen omdat deco geen verbinding wilde maken met het internet en ik ook geen toegang kreeg tot de app).

Los daarvan, keldert de snelheid per meter met 40% in waarbij je dus op 3 meter afstand nog maar 20 Mbit haalt op zowel 5 als 6 ghz.

Daarbij valt mij op dat er een soort hype is op mesh en dat het in een relatief kleine woning juist meer problemen kan geven dan het oplost (niet kan kiezen welke punt het beste verbinding heeft en dus de slechtere punt pakt.

Ik had die van mij in AP modus en alle punten bekabeld aangesloten. Toch was de kwaliteit en snelheid dermate slecht.

Ik heb veel bekabeld verbindingen liggen in mijn huis en ook een stuk of 4 netwerkswitches. Blijkbaar is dat dus ook een probleem voor de DECO XE75. Die houden niet van netwerkswitches en geven rare bugs en glitches.

De superwifi punten van kpn (1ste gen) werkte vele malen beter maar vanwege overstap georiënteerd naar een onafhankelijk systeem. Zo teleurgesteld ben ik weer terug naar 1 router en dat is de ASUs axe11000 geworden en nu nergens meer last van.

Moraal van het verhaal, voor jouw de grote winnaar (uit de test), voor mij een vreselijk slecht product.
Dit klinkt meer als incompetentie dan dat het aan de set ligt. Je moet een set kiezen die bij je situatie past, als je nu genoeg hebt aan een enkele router dan is je ruimte niet groot genoeg en had je de nodes te dicht op elkaar staan en dat geeft alleen maar issues met snelheid, dat ligt niet aan deze set, dat is gewoon hoe wifi werkt.
Nou fijn dat je mensen ineens incompetent noemt. De reden dat ik voor mesh ben gegaan was het bereik op zolder. De wifi van de glasvezel modem had hier geen bereik. Als je gaat inlezen, kom je, onder ander ook bij Tweakers, uit dat mesh de ultieme wifi ervaring biedt, ongeacht de situatie. Overal fijn internet. In geen een artikel, product of review wordt er genoemd dat meerdere mesh “te dicht” bij elkaar problemen zou geven. Dat het voor jou als “algemeen bekend” staat betekent dat niet dat het voor iedereen zo is. Dus sowieso niet netjes om dat als incompetent te labelen. Los van het feit dat jan modaal niet eens zoveel kennis heeft en moeite doet om achter te komen dat een netwerkswitch problemen geeft.
Zoals je zelf al aangeeft is dat je Deco unit stuk is gegaan, dus niet echt representatief dan voor al deze units. Ik kan niet spreken voor @Theo Maar wat hij zegt is dat bij een mesh set het belangrijkste is dekking en snelheid, en op basis van de test komt de Deco daar het beste uit de bus. Wat ik overigens niet helemaal eens ben, want snelheid op Wifi zegt me niks, haal liever stabiel 500 (bijvoorbeeld) dan instabiel 1000.

Wat mij betreft moet stabiliteit en bereik de belangrijkste factor zijn, maar ik ga dan ook niet voor z'n overdreven dure set voor thuis gebruik.
Dat is niet met alle TP-link meshsets.
Ik heb in een groot huis 6 switches en 7 Deco M4
Erg stabiel.

Het zou dus aan de XE75 kunnen liggen, óf je had een maandagochtend model.
Idd zeer stabiel die dingen. Bijna "sluit aan en blijf er vanaf". Ik dank mijn zwager nog steeds voor die dingen. Half jaar later zag ik bij toeval dat zijn Ziggo naar een switch in de meterkast ging. Toen wist ik waarom die bij hem niet werkten.
Moraal van het verhaal is dat je beter hun Omada lijn kunt gebruik. Amper tot niets duurder en veel meer functionaliteit en kwaliteit.

Al deze sets stellen enorm teleur.
Omada is wel een stuk duurder. 3x Deco X50 kun je krijgen voor minder dan €200, een Omada access point is minstens €100. En een Omada Wifi 6E access point is met €400 helemaal schreeuwend duur.
Valt nogal mee. Een wifi 7 AP is €180 met 2 dek je je huis af.
uitvoering: TP-Link Omada EAP772

De x50 is idd goedkoper en heeft 3ap's maar je kunt niets instellen.
Omada is inderdaad prima. Draai zelf Omada achter een Mikrotik RB5009. Omada zal voor veel gebruikers gewoon een stap te ver zijn. De meeste mensen zullen niet veel effort willen steken in het configureren van hun wifi en zullen denken dat bijvoorbeeld een vlan een caramel toetje is. Dan zijn deze setjes prima en dat is grosso modo de meerderheid van de gebruikers.
Als dat je ervaring is dan snap goed dat je blij bent dat je er vanaf bent. Wel gek hoor. Ik heb de Deco XE75 Pro inmiddels bijna een jaar staan en ik ben verbluft over het bereik.

Ik heb destijds een set met 3 nodes gekocht en ik gebruik er nu letterlijk maar eentje. Die ook nog eens mega ongunstig in de hal van het huis staat (want de verbinding komt het huis binnen via de meterkast). Toch heb ik door heel het huis nu voldoende internet. Op zolder weliswaar nog maar 150 mbit van de 1.000, maar het signaal heeft op dat moment flink wat obstakels moeten doorstaan.

Je merkt wel duidelijk dat wifi 6 apparaten tot veel hogere snelheden komen dan apparaten met een oudere wifi adapter.

Ik ben wel benieuwd naar de snelheden als ik er nog een node tussenprop, want dat heb ik dus nog niet eens getest...
Ik deel je mening dat het eigenlijk anders is voor iedereen en dat het afhankelijk is van de woning situatie.

Heb lang een 3 set Netgear ORBI RBKE963 gehad en dat was niks dan drama. Grappig genoeg zorgde een netgear 2.5gbit switch mede voor de issues, net als jij dus ervaart met de TP-Link DECO.
Dit klopt, heb nu een BE85 (3 units, bekabeld aangesloten) waarbij 1 unit direct de glasvezel lijn pakt en de andere 2 units zijn aangesloten op de ‘master unit’, immers kreeg ik het achter de switch niet werkend gemaakt.

Al met al werkt het goed zolang je er vooral niet aankomt en niet te dicht bij in de buurt ademt ☺️.

Conclusie is dat het het allemaal rommel is.
Side note, voor de Orbi en deco had ik een Sophos XG 230 met extensie poorten en 3x een APX100 en dat werkte ongelofelijk goed en stabiel voor 5 jaar ofzo.
Ik heb 6x de XE75 in huis. Vanaf dag een werkt alles naar behoren. Sterker nog, ik ben een jaar verder en die dingen zijn nog nooit van de stroom geweest. Top product.
Zo zie je maar dat de ervaring compleet afhankelijk is van de verschillende variabelen per huishouden.

Ikzelf gebruik deze set (3 stuks, wel de PRO) en heb een 2,5 gbit internetverbinding. Draadloos haal ik door het hele huis over WIFI 6E zo'n 1200mbit up/down met een MacBook Air. De deco's zijn allemaal bekabeld aangesloten en ik maak ook (net als jij) gebruik van meerdere switches. Ik ben enorm tevreden over de snelheid en stabiliteit, ook bij het switchen tussen deco's en de mesh. Ik loop dagelijks door huis tijdens o.a. Teams calls en de verbinding springt naadloos over zonder dat ik hier iets van merk.

Wel baal ik dan weer van het gebrek aan instellingen (VLAN's etc), maar dat terzijde.
Dat niet alle netwerkswitches compatibel zijn klopt, maar dat heeft ook met evenveel te maken met wat de switch met het verkeer doet. Elke fabrikant implementeerd dat wat anders.
Ikzelf ben actief in de IT en voor huis-tuin en keuken gebruik gebruik ik steeds de TP-Link Deco reds (X60 voornamelijk). Voor een normaal thuisnetwerk kan ik alles doen wat nodig is bij veel mensen. Ook heb je geen PoE nodig en je hebt nog een extra poort waarop je dan een switch kan plaatsen voor het 'interne' netwerk zodat dit samen met de WiFi clients komt. (Bvb voor printers handig)
Unifi en Cisco heb ik ook ervaring mee, voornamelijk met Unifi heb ik zeer slechte ervaringen in grote omgevingen, elke update zorgt weer voor nieuwe problemen.
Van de devices in deze test ook gewerkt met iemand die zelf Orbi's had gekocht, 3 stuks voor een appartement van 120 m² was niet voldoende. We dachten eerst dat er een staalconstructie in het gebouw gebruikt was, maar met de TP-Link met 2 nodes ging het prima.
Ook de Linksys appraten zijn niet stabiel, veel verlies van connectie tussen de node's wanneer via wireless mesh verbonden.
Wat meestal het probleem is, is de software, tegenwoordig brengt elke fabrikant nieuwe versies uit zonder degelijke quality control.

[Reactie gewijzigd door Gumball3000 op 23 oktober 2024 13:35]

Voor een is de DECO XE75 een zeer goed product maar ik ben enorm blij dat die van mij kapot is gegaan en daardoor mijn geld heb terug gekregen. Wat enorme flut dingen zijn het waar je compleet afhankelijk bent van de deco app (uiteindelijk is die ook zo aan z’n einde gekomen omdat deco geen verbinding wilde maken met het internet en ik ook geen toegang kreeg tot de app).

Los daarvan, keldert de snelheid per meter met 40% in waarbij je dus op 3 meter afstand nog maar 20 Mbit haalt op zowel 5 als 6 ghz.

Daarbij valt mij op dat er een soort hype is op mesh en dat het in een relatief kleine woning juist meer problemen kan geven dan het oplost (niet kan kiezen welke punt het beste verbinding heeft en dus de slechtere punt pakt.

Ik had die van mij in AP modus en alle punten bekabeld aangesloten. Toch was de kwaliteit en snelheid dermate slecht.

Ik heb veel bekabeld verbindingen liggen in mijn huis en ook een stuk of 4 netwerkswitches. Blijkbaar is dat dus ook een probleem voor de DECO XE75. Die houden niet van netwerkswitches en geven rare bugs en glitches.

De superwifi punten van kpn (1ste gen) werkte vele malen beter maar vanwege overstap georiënteerd naar een onafhankelijk systeem. Zo teleurgesteld ben ik weer terug naar 1 router en dat is de ASUs axe11000 geworden en nu nergens meer last van.

Moraal van het verhaal, voor jouw de grote winnaar (uit de test), voor mij een vreselijk slecht product.
Dat komt omdat in AP modus de wired backhaul niet samengaat bij TP-Link. In ap mode weigert hij de wired backhaul te gebruiken, in ieder geval wanneer je externe switches gebruikt. Het omschakelen naar de normale modus lost dit probleem op. In dat geval kun je normale switches gebruiken.

Opmerkelijk genoeg geldt dat niet voor elke versie. Mijn versie is wat ouder en ik draai dus wel in AP mode in combinatie met een wired backhaul. Dat ging dan niet via de switch in de modem, maar wel wanneer ik er een TP-link switch tussen zette. Echter bij mijn moeder heb ik een vergelijkbare setup neergezet van notabene hetzelfde type Deco en daar weigerde hij dus de wired backhaul te gebruiken, ook nadat ik alle switches had vervangen. Vervolgens bij support geinformeerd en die gaven aan dat je voor een ad-hoc netwerk, dus niet rechtstreeks aansluiten op je main deco, gebruik moet maken van router modus.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 24 oktober 2024 01:46]

Om de Deco app te gebruiken heb je geen internet nodig, alleen stroom op de Deco unit en dan zend die al signaal uit waarmee je dus verbinding maakt en de app gebruikt.

Ik kan dit iig prima zonder internet op de Deco aan te sluiten.
Heb met switch van provider gezeten en dus toevallig die situatie gehad.

Verder kan ik me totaal niet vinden in je verhaal over zo'n zwaar verlies, ik denk toch echt dat dit eerder aan je opstelling en instellingen ligt dan de Deco in brede zin. Mijn 3 units zijn draadloos met elkaar verbonden en haal op degene die de zolder moet dekken nog 800mbit, beneden zit ik overal op 1000mbit, wat ik echt super vind aangezien ze draadloos verbonden zijn.
Heb je voor de TP-Link een account nodig om deze te gebruiken?

Via mijn internetprovider heb ik drie Deco M5 mesh points. Voor de officiële firmware is het nodig om een account te maken. Ik heb de apparaten in de doos gelaten tot ik er OpenWRT op kon installeren. Dat werkt prima, ook is er nog geen ondersteuning in stable.

Voor de TP-Link Deco XE75 is er nog geen vermelding op https://openwrt.org/toh/start
Ik heb zelf de Asus mesh serie van 2 (misschien 3?) generaties eerder. Bevalt me heel goed.
Heb wel de mesh satellietjes via kabel aangesloten. Wat eigenlijk een beetje tegenvalt aan deze nieuwe serie is dat deze volgens mij satellietjes nog steeds "maar" 1Gb/s poortjes hebben (of lees ik het nu verkeerd?). Terwijl het draadloze deel daar ruim overheen gaat. Nu is het wel zo dat er op draadloos veel verlies is etc.

Als je dit dus bekabeld gaat aansluiten heb je misschien iets winst in reactie (al is dat vaak ook minimaal) maar voor de rest ga je in doorvoer mogelijk dus achteruit?

Wat ik wel altijd jammer vind bij mesh systemen is de prijs. Vaak heb je meerdere kleuren en als voorbeeld bij Asus het scheelt niet een paar euro tussen die 2 kleuren als je er 1 koopt. Je zit al vrij snel (hangt van de set af) op 10 a 20 euro verschil. Voor alleen een andere kleur.
Doorvoer op 1 Gb bekabeld is dan misschien “langzamer”, maar wél gegarandeerd. Hier in de buurt met veel radar signalen is dat wel zo prettig. Ook de latency, belangrijk voor gaming, is veel stabieler
Ik ben ook voorstander van de draad. Alleen in dit geval zou het plezierig zijn geweest als er 2,5Gb/s poortjes opkomen. Via draadloos halen ze die snelheid (nog niet) maar de techniek gaat momenteel wel zover dat de 1Gb/s behaald wordt (of eigenlijk meer). Dus als je het met draad als backhaul aansluit wordt je daarop belemmert.
Bij alles waar firmware een rol speelt, zou de door de fabrikant gegarandeerde ondersteuningstermijn daarvan een rol moeten spelen in een review, mogelijk aangevuld door de ervaringen met die leverancier en firmware updates tot nu toe. Dat er bij Asus een alternatieve firmware beschikbaar is, zou dan best eens een doorslaggevend pluspunt kunnen zijn.
Als gebruiker van een Netgear ORBI-set vind ik het wel belangrijk om in iedergeval even op te merken dat als je deze wilt gebruiken i.c.m. apple handhelds (iPhone, iPad) dat je tegen irritante problemen kan aanlopen.

Als je zoekt op "netgear orbi iphone" vind je legio mensen met dezelfde problemen: Ofwel geen verbinding meer kunnen maken met het netwerk, wel verbinding hebben maar geen dataverkeer of soms wel verbinding maar hele langzame doorvoer. Dit zou te maken hebben met hoe Apple zijn dataverbinding wil beveiligen en de opties daar omheen, maar andere sets doen dit zonder problemen...

Het systeem zelf met bedrade backhaul werkt goed en bereik bij mij is met 2 satelieten voor een woning van 320m2 oppervlak prima, maar als iPhone gebruiker irriteert dit mateloos...

Be warned :)
Ik gebruik inmiddels meer dan 5 jaar een Orbi set en nooit een probleem ervaren met noch een iPhone of iPad.
iPhones zijn inmiddels al een keer of 2 waarschijnlijk vervangen. Heb wel altijd dezelfde (SE).

Ik heb altijd alle Orbi apparaten bedraad aangesloten en de wifi ervaring (maar ook de 1gbps ethernetaansluitingen) werken altijd vlekkeloos.
Klopt hoor, niet iedereen heeft er last van. Als het werkt, zowel bedraad als wireless werkt de Orbi perfect met goede latency en snelheden, maar het kan dus ook anders zijn...

Ikzelf heb een 14 pro en ik heb continu last, terwijl mijn vriendin met een iphone 12 nergens last van heeft, zegt ze.

Het komt alleen te vaak online voor om het te negeren wat mij betreft.
Als ik iemand kan helpen te informeren voordat ze veel geld uitgeven, ben ik tevreden. De setjes zijn niet bepaald goedkoop.

Ik had het liever ook op voorhand geweten.
Gaan we weer. Je legt een verband tussen het draadloze netwerk en dragen van een mobiele telefoon, met een verhoogd risico op kanker en onvruchtbaarheid, toch? Ik ben zeer benieuwd naar je bronnen, want dat verband is behoorlijk lastig aan te tonen.
Er is ooit een verband gelegd tussen het ontstaan van een tumor achter het oor van een mevrouw en haar veelvuldig gebruik van de mobiele telefoon. Dat is al jaren geleden. De tumor was echter ontstaan door een combinatie van pech (genetische aanleg) en opwarming van het weefsel. Door dit inzicht zijn telefoons aangepast waardoor de onderdelen die warm worden niet meer in contact komen met de huid.
Verder is er, voor zover ik weet, geen enkel onderzoek wat heeft kunnen aantonen dat er enig negatief effect is van deze vorm van elektromagnetische straling. Bij schadelijke straling gaat het over de energie die wordt overgebracht en de intensiteit. Warmte is een goed voorbeeld van elektromagnetische straling: hoe hoger de temperatuur, hoe hoger de intensiteit en hoe hoger de frequentie.
Al met al is het grootste gevaar van elektromagnetische straling dat het ook warmte kan veroorzaken.
De WHO stelt dat er geen verband is tussen (elektro)magnetische velden en kanker, de IARC is wat voorzichtiger in die conclusie.
Waar gaat het vaak mis? Door warmte en door andere factoren. Zoals de beschermende coating op hoogspanningskabels. Bij hoogspanningskabels is er bovengemiddeld veel leukemie vastgesteld. Men dacht aan de elektromagnetische velden/straling, maar het bleek door deeltjes van de beschermende coating te komen waar onder andere chroom-verbindingen in zitten. Dat bladdert af, daalt neer, mensen krijgen het binnen en dat kan kanker veroorzaken.
Wij hebben een proef gedaan met mensen die hadden aangegeven dat ze gevoelig zijn voor elektromagnetische straling. Hoofdpijn, duizelig, slaapproblemen etc. Uit test is echter gebleken dat ze doorgaans niet reageren op de elektromagnetische straling zelf maar op de suggestie daarvan.
Dat maakt de klachten overigens niet minder echt! Ze hebben echt hoofdpijn en die hoofdpijn gaat echt weg als ze ervan overtuigd zijn dat de bron is uitgeschakeld. Maar het komt niet daadwerkelijk door de elektromagnetische straling.
Dus als jij beter slaapt doordat je de apparatuur uitschakelt dan moet je dat zeker doen. Maar ga alsjeblieft niet verkondigen dat mensen onvruchtbaar kunnen worden of kanker kunnen oplopen door het gebruik van dit soort apparatuur. Nano-plastics, PFAS, luchtvervuiling, zonlicht, roken, rood vlees (zelfs overmatig pindakaas dankzij acrylamide) en meer van dien vormen echt een veel groter risico.
Heb je wat bronnen die dit bevestigen?
Vanuit het oogpunt van stroomverbruik kan ik het me wel voorstellen, verder zijn er geen bewezen effecten op gezondheid van radio golven. Veel mensen denken dat ‘straling’ per definitie kanker verwekkend is maar de energie op deze frequenties schiet jou DNA echt niet stuk zoals bij een specifiek spectrum van radioactive straling.
+1 tnx! Maar goed kan niet modereren
En verhuis ineens naar een hutje midden op zee, de GSM masten en radiotoren in Lopik zijn ook gevaarlijk! Oh ja, ergens voor de kust van Friesland naar het noorden zodat je ook het radioverkeer van vliegtuigen ontwijkt, maar wat doe je dan met de straling van zeeschepen die langs varen?

Wellicht is de maan een oplossing, maar de kosmische straling is ook weer zoiets...

:+
Ik zou me meer zorgen maken over de plastics die je binnenkrijgt en voor onvruchtbaarheid zorgen bij kinderen dan een mobiel bij je balzak.
Is er een reden dat er niet getest is met bedrade backhaul?

Voor zover ik begrijp is er een voordeel aan mesh accesspoints waarbij pakketjes alleen naar specifieke accesspoints worden verzonden zodat alleen dat accesspoint zendtijd claimt. Dit zou dan interferentie kunnen voorkomen ten opzichte van het gebruik van "domme" (niet-mesh) access points, waarbij meerdere accesspoints tegelijkertijd proberen hetzelfde pakketje proberen te verzenden.

Als dat klopt, dan zou er dus een voordeel bestaan voor het gebruik van mesh sets in bedrade opzet. Voor het behalen van een zo snel mogelijke en stabiele verbinding zou dit dan toch interessant zijn voor tweakers lijkt me.
Hoe de set presteert met een bedrade backhaul kun je uit de testresultaten halen bij de clientprestaties op de router/hoofdnode. Deze presteert - afgezien van de backhaulverbinding met de satellieten - als bedraad accesspoint. Een kanttekening is wel dat de hoofdnode in onze testopstelling wel altijd een draadloze verbinding onderhoudt met de satelliet. Dat kan in incidentele gevallen bij sets met een gedeelde backhaul voor kan zorgen dat de kanaalbreedte van het clientnetwerk minder is. In deze round-up is dat voor geen van de sets het geval.
Anoniem: 57411 23 oktober 2024 06:34
Is zo een een setje ook handig voor gebruik bij een 5g thuis-abonnement, zoals recent hier besproken is?

Ik stel me zo voor dat het dan makkelijker (dan bij draadjesnetwerk) is om het 5g kastje op een plek te zetten die gunstig is voor de ontvangst, vandaar. Of loopt men het risico dat de wifi en de 5g elkaar verstoort?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 57411 op 23 oktober 2024 06:40]

Kan prima. Ik heb wifi punten in de aanbieding een keer op IBood gehaald van Zyxel, die koppelen direct met het 5g voor thuis apparaat. Destijds voor 20 euro per stuk. Twee stuks bedraad aangesloten en overal wifi in huis.
5G is maximaal 1 gigabit en dan moet je al flink mazzel hebben. Een hogere doorvoer is dan alleen nuttig als je intern nog iets van een NAS hebt en die vol in gebruik hebt (en die ook voorzien is van meer dan een gigabit verbinding naar je router.

Kijk vooral naar wat je nodig of überhaupt potentieel nut van hebt, een gigabit backbone en wifi-5 is voor veel mensen al ruim voldoende. Upgraden is vaak niet nodig, als je gewoon iets nieuws nodig hebt kan je overwegen het nieuwste aan te schaffen (wifi 7 met 6GHz bijv) maar ook daar: wat heb je echt nodig.

Dit review geeft in iedergeval inzicht in hoe deze apparaten presteren in een mesh setup om in je overwegingen mee te nemen.

[Reactie gewijzigd door mjl op 23 oktober 2024 11:15]

Ik heb dan een TP-Link DECO x50 maar kan geen moer instellen in de interface of app.

Ik had graag een knop "geavanceerde opties" gezien waarbij je in ieder geval nog een kanaal mag kiezen. Zo kan ik het "Zigbee gebied" ontwijken.
Zelfs zendkracht kan je niet instellen waardoor je soms te veel overlap hebt. Niet handig als je fysiek net te ver van de ene af zit maar de volgende te dichtbij moet plaatsen om nuttig te zijn.

Het is dat ik het al heb en niet meer kan retourneren.
Zo heb ik, sinds ik een TP-Link Deco X-10 heb staan mijn iCloud Private Relay uit moeten schakelen, omdat ik anders een belachelijk lage connectiesnelheid heb.
Ik zie geen enkele reden, behalve upsell, waarom er inderdaad geen Advanced tab in hun Deco-app zit.
Ik heb de X50 en werkt voortreffelijk, en heb dus verder geen instellingen nodig gehad zoals jij beschrijft. Jammer dat het voor jou niet werkt. Hoe is je setup? Ik heb geen sateliet op de tussenverdieping geplaatst om overlap te voorkomen. Ik heb later nog wel een derde unit in de garage geplaatst.
Ik ben dan geen poweruser maar heb wel graag gewoon de basis instellingen tot mijn beschikking.

Op elke verdieping heb ik een AP staan maar in de huiskamer richting achterdeur heb ik onvoldoende bereik voor de deurbel en richting voordeur heb ik in de schuur geen bereik meer.

Daarom staat er 1 in de huiskamer richting voordeur en hangt er 1 (die tevens dienst doet als switch voor een camera en PC) in de schuur.

De schuur had ik liever veel lager willen zetten qua uitzendkracht om overlap (gemeten) af te stemmen.
Nadeel van de Asus AIMesh vond ik dat het wifi kanaal van het cliënt netwerk op alle nodes op hetzelfde kanaal werd ingesteld als de ‘router’. Is dit bij de nieuwe firmware opgelost (ik gebruik mesh niet meer, alle nodes zijn gewoon als bedrade individuele AP ingesteld met hetzelfde SSID)?

Ik heb zelf een ET12 en XT12 set. Het meest lastigste was om van de set de mesh functionaliteit te voorkomen. Ze zijn op een of andere manier gekoppeld vanuit de fabriek, de nodes overtuigen als individuele AP te werken had wat voeten in aarde.

[Reactie gewijzigd door mjl op 23 oktober 2024 08:15]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.