Noisecancelling
Hoewel alle JBL Live 3-setjes actieve noisecancelling hebben, heeft die bij de Flex 3 veel minder effect. Zonder oorkussens die je gehoorkanaal deels afsluiten voor geluiden van buitenaf, is de passieve noisecancelling van de Flex 3 uiteraard niet noemenswaardig: er wordt een beetje geluid tegengehouden op hogere frequenties, maar lage en middentonen worden nauwelijks gedempt. De actieve noisecancelling introduceert een lichte ruis in de hogere regionen, alsof de anc precies de hoge tonen probeert tegen te gaan die de gebrekkige passieve afdichting nog net wel weet tegen te houden. Gelukkig is deze hoogtonige ruis heel licht, waardoor die binnen enkele seconden al niet meer opvalt.
Actieve noisecancelling is doorgaans vooral effectief op lagere frequenties en dat horen we ook bij de Flex 3 terug; die weet laagtonige ruis ietwat te dempen, maar het houdt niet over. Omgevingsgeluid blijft met de Flex 3 altijd goed hoorbaar. Dat geldt ook voor wind. Zeker als die wind vol tegen de oortjes beukt, wordt alles wat je afspeelt volledig overstemd. Door de ingebouwde sensors weigerde de anc dienst als we de oortjes van de Flex 3 in ons audiotesthoofd plaatsten. Hierdoor hebben we de actieve noisecancelling niet kunnen doormeten, maar de bescheiden passieve afdichting door de kussenloze oortjes wel.
De anc van de Buds 3 geeft meer het gevoel in je eigen, afgesloten cocon te zitten. Toen we met de oortjes aan het water zaten, kwamen geluiden van een industriegebied aan de overkant nog wel door, maar dan diep op de achtergrond. Zodra we muziek aanzetten, verdwenen die geluiden nog meer naar de achtergrond en was ik me er niet meer van bewust. Wind horen we als een licht ruisend geluid. Blaast die wind vol tegen de oortjes, dan is het geluid duidelijker aanwezig, maar zonder de muziek te overstemmen. Al met al scoort de noisecancelling op de Buds 3 een dikke voldoende.
De anc van de Beam 3 gaat nog een stukje verder; die is gewoon goed. We konden duidelijk horen dat de Beam-oortjes net wat meer omgevingsgeluid weten tegen te houden. Wel is het geluid van wind die tegen de oortjes beukt bij de Beam 3 een beetje luider, mogelijk vanwege de steeltjes die uit je oor hangen en daardoor meer wind vangen. Afgezien daarvan presteert de anc van de Beam 3 net iets beter, zoals je in onderstaande meetresultaten kunt zien. Links zie je de actieve en passieve ruisonderdrukking door de Beam 3. De tweede grafiek vergelijkt de actieve noisecancelling van de Beam 3 met de Buds 3. Vergelijken we de noisecancelling van de Beam 3 met die van de duurdere JBL Tour Pro 3, die we onlangs tot de nieuwe anc-koning uitriepen, dan blijft hij daar duidelijk nog wat bij achter. De Tour Pro 3, met schuimrubberen oorkussens, weet in het hogere en middenbereik nog zo’n 5 à 20dB extra te dempen, zoals je hieronder in de rechterafbeelding kunt zien.
Omgevingsmodus
Veel moderne in-ears beschikken over een omgevingsmodus, waarbij het geluid om je heen niet wordt gedempt, maar juist doorgelaten. Door de open vorm laat de Flex 3 vanzelf al veel omgevingsgeluid door, dus die heeft zo’n modus niet nodig. Ook met noisecancelling ingeschakeld kun je prima gesprekken voeren met mensen om je heen, zonder de oortjes uit te nemen of de muziek te pauzeren. Via de Smart Talk-functie kun je bovendien automatisch het muziekvolume laten verlagen wanneer je spreekt, mocht je toch nog moeite hebben om iemand te verstaan. Deze functie, die ook beschikbaar is voor de Buds 3 en Beam 3, reageert echter ook als je meezingt met de muziek waar je naar luistert.
De Beam 3 en Buds 3 beschikken wel over een omgevingsmodus, oftewel Ambient Aware, zoals JBL de functie noemt. Op beide setjes werkt deze functie even goed. Je kunt de mate waarin geluid wordt doorgelaten zelf instellen in de app. Zet je de schuif vol open, dan wordt omgevingsgeluid zelfs een beetje versterkt. Dat klinkt niet heel natuurlijk, maar maakt dat je ook gesprekken op afstand makkelijker volgt. Voor een natuurlijker effect zet je de schuif iets voorbij het midden; omgevingsgeluid klinkt dan haast alsof je geen oortjes inhebt.
Accuduur
Ook de accuduur verschilt nogal per type oortje. De Beam 3 gaat van de drie het langst mee op één lading. Zonder anc is zijn accuduur ruim dertien uur. De Flex 3 volgt met ruim elf uur. De Buds 3 houden het ondertussen na 650 minuten voor gezien. Schakel je anc in, dan neemt de totale accuduur bij elk setje met ongeveer drie uur af. Door de ingebouwde sensors van de Flex 3 kregen we anc niet ingeschakeld als we die dopjes in onze kunstoren plaatsten, waardoor we de accuduur met noisecancelling ingeschakeld niet op de gebruikelijke manier konden meten. We hebben echter kunnen vaststellen dat ook deze oortjes, net als de Beam 3 en Buds 3, het een volle werkdag uithouden met anc ingeschakeld. Dat is een prima score.
Daarnaast kun je de oortjes natuurlijk altijd snel extra opladen door ze in hun laaddoosje te stoppen. Dat laaddoosje heeft voldoende capaciteit om de accu van de oortjes vijf keer volledig op te laden. Dat volledig opladen duurt ongeveer twee uur wanneer de accu’s van beide oortjes leeg zijn.