Door Sjef Weller

Reviewredacteur audio en tv

Voor elk oor wat wils?

JBL Live TWS 3-serie in-ears Review

18-10-2024 • 06:00

74

Singlepage-opmaak

Uiterlijk, laaddoosje en app

JBL Live Beam 3

We beginnen met het uiterlijk van de Beam 3. Deze oortjes zien er grofweg hetzelfde uit als de Tour Pro 3 (TP3); ze hebben een steeltje met een aanraakgevoelige buitenkant en aan de andere kant van het oortje prijkt een siliconen oorkussentje dat je in je gehoorgang plopt voor een goede afdichting. Wel zijn de oortjes van de Beam 3 wat compacter dan die van de TP3. In plaats van twee afzonderlijke drivers voor hoge en lage/middentonen, beschikken de luidsprekers van de Beam 3 elk over één dynamische driver van 10mm.

We hebben de zwarte variant getest, maar de Beam 3 is ook verkrijgbaar in paars, zilver en blauw. De gekozen kleur is steeds consistent doorgevoerd: bij de paarse editie zijn de oorkussens, de oortjes en het laaddoosje bijvoorbeeld volledig in die kleur uitgevoerd. Daarbij heeft de buitenzijde van het steeltje een glanzend oppervlak, wat we best stijlvol vinden ogen.

JBL Live Beam 3 - uiterlijkJBL Live Beam 3 - uiterlijkJBL Live Beam 3 - uiterlijkJBL LB3 schermpjeJBL Live Beam 3 - uiterlijk

JBL Live Buds 3

De naam van de Buds 3 zegt het al: dit zijn in-ears zonder steeltjes. De oortjes van de Buds 3 lijken op een flinke boon met een siliconen oorkussen. Deze in-ears zonder steeltje zijn het compactst van deze serie, al bevatten ze dezelfde 10mm-driver als de Beam 3. De kant die van je oren af wijst, heeft een aanraakgevoelig vlak voor de tikbediening. Deze zijde heeft een glanzende afwerking met het JBL-logo in een zilverkleurige ring, terwijl de rest van de oortjes (en het laaddoosje en de oorkussens) in de gekozen kleur zijn uitgevoerd. De Buds 3 zijn ook verkrijgbaar in zwart, paars, blauw en zilver.

JBL Live Buds 3 - uiterlijkJBL Live Buds 3 - uiterlijkJBL Live Buds 3 - uiterlijkJBL Live Buds 3 - uiterlijk

JBL Live Flex 3

De Flex 3 heeft ongeveer dezelfde vorm als de Beam 3, met als grote verschil dat deze in-ears geen oortip met siliconen kussens hebben. Het zijn open-earoortjes, waarbij ingebouwde speakertjes het geluid direct je oren in sturen zonder je gehoorgang volledig af te sluiten. Een ander verschil met de Beam 3 is dat de volledige oortjes van glossy plastic zijn gemaakt, in plaats van alleen de aanraakgevoelige buitenkant van de steeltjes.

JBL Live Flex 3 - uiterlijkJBL Live Flex 3 - uiterlijkJBL Live Flex 3 - uiterlijkJBL Live Flex 3 - uiterlijkJBL Live Flex 3 - uiterlijk

Laaddoosje

Alle oortjes uit de Live 3-serie worden geleverd met een laaddoosje dat is voorzien van een kleurentouchscreen, net als de Tour Pro 3 en diens voorganger. Die relatief dikke Smart Charging Case is bij de Beam 3, Buds 3 en Flex 3 wel wat compacter, waardoor je deze net wat makkelijker in je broekzak laat glijden. Het touchscreen is daardoor ook wat kleiner dan bij de TP3, maar het schermpje is nog steeds groot genoeg om de oortjes efficiënt te bedienen. Ook met dikke vingers werkt deze bediening na enige oefening prima.

Anders dan bij de TP3 kun je geen bluetoothloze audiobronnen op de case aansluiten. Het schermpje dient dan ook puur ter vervanging van de JBL-app. Daarmee heeft het touchscreen een vrij hoog gimmickgehalte, al moeten we toegeven dat de bediening via het schermpje vaak sneller gaat dan via de app.

JBL Live TWS 3 - uiterlijk Smart Charging CaseJBL Live TWS 3 - uiterlijk Smart Charging CaseJBL Live TWS 3 - uiterlijk Smart Charging CaseJBL Live TWS 3 - uiterlijk Smart Charging CaseJBL Live TWS 3 - uiterlijk Smart Charging CaseJBL Live TWS 3 - uiterlijk Smart Charging CaseJBL Live TWS 3 - uiterlijk Smart Charging Case

De app

De Live 3-oortjes maken gebruik van dezelfde JBL Headphones-app als alle andere moderne hoofdtelefoons van JBL. De beschikbare instellingen zijn daarbij wel afhankelijk van het gekoppelde apparaat. Bij het opstarten zoekt de app dan ook eerst uit welk model je draagt, wat regelmatig een kleine tien seconden duurt. Daarna verschijnen automatisch de juiste instellingen op je scherm. In dat geval gaat de bediening via het touchscreen van het laaddoosje sneller.

Er valt relatief veel in te stellen voor de Live 3-setjes. Op het hoofdscherm vind je informatie over de accustatus van de individuele oortjes en de Smart Charging Case. Daaronder vind je onder meer de instellingen voor actieve ruisonderdrukking (anc), de instellingen voor het laaddoosje en een schakelaar om te wisselen tussen een modus met hoge audiokwaliteit (‘audiomodus’) en een met een snellere verbinding (‘videomodus’). Ook kun je op deze pagina instellen of je tikbediening wilt gebruiken en zo ja, welke gebaren je aan welk oortje toe wilt wijzen.

Naast het hoofdscherm zijn er nog twee tabbladen. In het middelste tabblad, Audio, kun je hogeresolutiegeluid inschakelen via Sony’s LDAC-codec, de uitgebreide equalizer gebruiken, spatial sound inschakelen voor je films of games (muziek kan ook, maar dat klinkt wat gekunsteld) en VoiceAware instellen, JBL’s sidetonefunctie waarbij je stem tijdens gesprekken door de oortjes klinkt, zodat je minder snel de behoefte voelt om onnodig je stem te verheffen.

Een handige extra optie is de Privé-oproepmodus. Deze functie kun je gebruiken als je moet bellen vanuit een luidruchtige omgeving, zoals op een congres. Je kunt dan één oortje inhouden en het andere bij je mond houden terwijl je praat, zodat je stem directer in de microfoons klinkt en het omgevingslawaai beter kan worden onderdrukt.

Op het laatste tabblad, Diversen, vind je onder meer de functie Relax-geluid, waarmee je het geluid van bijvoorbeeld golven, een kampvuur of bosgeluiden kunt afspelen. Hierbij kun je vooraf instellen hoelang je die geluiden wilt horen. Ook staat de Vind mijn oordopjes-optie op deze pagina, waarmee je je zoekgeraakte oortjes kunt terugvinden door ze een luide pieptoon te laten afspelen.

JBL Live TWS 3 - appJBL Live TWS 3 - appJBL Live TWS 3 - appJBL Live TWS 3 - appJBL Live TWS 3 - appJBL Live TWS 3 - appJBL Live TWS 3 - app

Tikbediening

De drie paar oortjes hebben allemaal een aanraakgevoelig vlak voor tikbediening. Bij de Beam 3 en Buds 3 werkt dit prima, met goede auditieve feedback en niet veel tijd tussen commando en uitvoering. De Flex 3 reageert ook snel op enkele, dubbele en drievoudige tikjes, maar deze oortjes interpreteren soms hoofdbewegingen en kaakactiviteit foutief als input. Om die reden hebben we de tikbediening van de Flex 3 vrij snel weer uitgeschakeld.