Sinds enkele maanden verkoopt TP Vision Philips-televisies met Titan OS, het nieuwe smart-tv-systeem van Europese bodem. Titan was in eerste instantie alleen te vinden op goedkopere (mini)ledmodellen, maar heeft nu ook voor het eerst zijn weg gevonden naar een oledtelevisie, de Philips OLED759. Tijdens een persevenement in de historische Abbey Road Studios in het noordwesten van Londen vertelde TP Vision meer over de laatste ontwikkelingen rond Titan OS en over de Philips OLED+959, TP Visions topmodel voor dit jaar, die binnenkort op de markt komt.
Strijd om advertentie-inkomsten
TP Vision probeert al een tijdje minder afhankelijk te worden van Google TV. Het smart-tv-platform van Alphabet verdient geld door advertenties en aanbevelingen te tonen, maar die opbrengsten gaan allemaal naar Google zelf, in plaats van naar de tv-fabrikant. Wil een tv-bouwer die inkomsten opstrijken, dan zal het zelf een OS moeten maken of kopen, zoals LG deed met webOS en Samsung met Tizen. TP Vision heeft dat ook enkele jaren geprobeerd met het eigen platform Saphi, maar besloot uiteindelijk dat het onderhouden van zo’n OS te tijdrovend en kostbaar was. Saphi werd losgelaten en daarvoor in de plaats kwam Titan OS, een nieuw besturingssysteem van een derde partij, het bedrijf Titan uit Barcelona.
In januari maakten we voor het eerst kennis met dat nieuwe OS. Als zelfstandig bedrijf hoopt Titan verschillende tv-fabrikanten te enthousiasmeren om zijn contentplatform te gebruiken, door ze extra inkomsten uit advertentieverkoop te beloven. Vooralsnog is het OS in Nederland echter alleen op Philips-tv’s te vinden. Tv-bouwer TP Vision heeft dan ook een flinke vinger in de Titan-pap. Zo heeft het een groot deel van het managementteam geleverd aan het Spaanse bedrijf en is TP Vision aandeelhouder van Titan.
Eerste toestellen met Titan OS
Het systeem maakte de afgelopen maanden zijn opwachting op Philips-tv’s uit de 6000-, 7000- en 8000-series. De duurdere midrange- en high-end oled-tv’s van TP Vision, de OLED809, OLED+909 en OLED+959, draaien nog ‘gewoon’ op Google TV. In Londen toonde TP Vision echter ook zijn nieuwe OLED759, de eerste tv met oledtechnologie die standaard voorzien is van Titan OS. Dit instapmodel oled-tv is inmiddels te koop en we hopen binnenkort een exemplaar van TP Vision te ontvangen voor een gedegen review.
Werden we in januari nog toegesproken door de directeur van Titan, in de Abbey Road Studios voerde Diederik Houtman, Europees Head of Product Management van TP Vision, het woord. Terwijl hij de nieuwe OLED759 demonstreert, vertelt hij dat inmiddels 85 procent van de Philips-televisies die je in de winkels vindt op Titan OS draait. Volgens Houtman is het nieuwe OS geknipt voor deze goedkopere televisies, omdat het lichter zou zijn dan Google TV. "Bij Titan OS werkt het grootste deel van de apps online. Slechts een paar werken echt lokaal. Daardoor is er minder geheugen nodig om het systeem soepel te laten draaien", vertelt hij. Of dat betekent dat de duurdere, krachtige tv-modellen van TP Vision ook volgend jaar weer op Google TV zullen draaien, blijft vooralsnog onduidelijk. "Daar horen jullie volgend jaar in januari meer over, als we de tv’s voor 2025 introduceren."
'Een app is zo gemaakt'
Bij een nieuw smart-tv-systeem horen nieuwe apps voor alle gebruikelijke streaming- en andere diensten, zowel wereldwijd als lokaal. Met het oog daarop weet Houtman te vertellen dat het Europese appaanbod de afgelopen zes maanden is uitgebreid met ruim honderd Titan-apps. Hij toont zich tevreden met de vorderingen. "Met ons aanbod zitten we nu tussen de 85 en 90 procent van wat het meest bekeken wordt per regio", aldus Houtman. "En dat is waar we op mikken, dat willen we bieden." Daarbij moet wel worden opgemerkt dat dat aanbod niet puur uit apps bestaat. "In die cijfers zitten ook aanbieders waarvoor we geen tv-app hebben, maar die je wel naar je Titan-tv kunt casten."
De toestroom van nieuwe apps is best snel gegaan, aldus Houtman, al duren de ingewikkeldere projecten hem nog wel wat te lang. "Een app is zo gemaakt", zegt hij. "Maar als er meer partijen komen kijken bij één zo’n app, kost het soms maanden om de voorwaarden met elkaar af te stemmen." Ook was het meer werk om Titan OS klaar te stomen voor zijn oleddebuut dan je op het eerste gezicht zou denken. Want de Philips OLED759 mag dan een oledinstapper zijn, met lagere piekhelderheden dan de OLED809 en een prijs vanaf 1099 euro voor het kleinste 48”-model, het blijft wel oled. "Daarbij heb je nu eenmaal een risico op inbranden", legt Houtman uit. "Gelukkig hebben we allemaal trucjes om dat risico te bedwingen. Dingen als pixelshift, een screensaver, logoverduistering, daar zijn allemaal tools voor. Dat stukje software moesten we er nog wel bij ontwikkelen voor de OLED759."
Een duik in de menu's
Om zijn eigen woorden te illustreren, navigeert Houtman vervolgens door de instellingenmenu’s naar de inbrandbeveiligingsopties. We zien dat de functies 'Local image protection' en 'Auto pixel shift' desgewenst kunnen worden uitgeschakeld. "We weten dat sommige kijkers zich eraan storen als de zwarte rand links breder is dan rechts, want dat krijg je als Auto pixel shift actief is. Daarom vinden we het belangrijk dat je die beveiligingsfunctie ook uit kunt schakelen." Wel word je getrakteerd op een flinke waarschuwing in beeld als je besluit die opties uit te zetten.
Vervolgens duikt Houtman in de digitale tv-gids om nog een ander snufje te demonstreren. "In Titan OS komen lineaire televisie-uitzendingen en free-to-air samen", stelt hij. Het idee is dat je zogeheten FAST-channels, gratis online tv-streams, als favoriet kunt instellen. Deze kanalen komen dan tussen de lineaire, digitale tv-zenders in de onscreen gids te staan. Aangezien smart-tv’s soms wel honderden van die ‘Free Ad-supported Streaming Tv’-kanalen (afgekort als FAST) hebben, waarvan je er misschien maar een paar interessant vindt, is dat best handig. Voeg je zo’n kanaal toe als favoriet, dan staat het voortaan tussen de ‘echte’ tv-zenders in de televisiegids, compleet met programmering.
Verdienen aan advertenties
Naast handig is deze stap ook gewoon logisch. Althans, als je het bekijkt vanuit het businessperspectief van Titan OS. Als zelfstandig opererende maker van het gelijknamige smart-tv-systeem moet Titan zien te overleven van advertentie-inkomsten. FAST-channels spelen daarbij een belangrijke rol, zoals we al zagen bij onze eerste kennismaking met Titan OS eerder dit jaar. Als je zulke streams bekijkt, worden om de zoveel tijd reclames getoond. Dat levert Titan en de fabrikant van de bewuste tv geld op. Het is daarom zakelijk gezien wel zo verstandig om de drempel voor het bekijken van die streams zoveel mogelijk te verlagen.
Dergelijke midroll-advertenties werken zoals je waarschijnlijk al gewend bent van YouTube: in een hoek van het beeld zie je hoelang de advertentie nog duurt of hoeveel seconden je moet wachten voordat je de reclame kunt skippen. Deze advertenties kunnen gepersonaliseerd zijn, als je daarvoor toestemming geeft. Geef je geen toestemming om je kijkgedrag bij te houden, dan krijg je algemene advertenties te zien.
Een andere plek waar reclame wordt getoond, is in het homescherm van Titan OS. De indeling van dat hoofdscherm lijkt sterk op die van Google TV, LG’s WebOS en Samsungs Tizen. Bovenin is een schermbrede banner te zien waarin streamingcontent van bijvoorbeeld Netflix, Disney+ of Prime Video wordt gepromoot. Technisch gezien zouden daar ook andere advertenties kunnen worden getoond, zoals advertenties voor fysieke winkels. Volgens Houtman blijft het wat TP Vision betreft echter bij kijkaanbevelingen. "Als er bijvoorbeeld een advertentie voor MediaMarkt in het homescherm zou komen, dan gaan wij ervoor liggen."
Privacy
Onder die bovenste banner zie je een rij met geïnstalleerde apps en daar weer onder staat een aantal rijen met kijkaanbevelingen per streamingaanbieder. Ook deze aanbevelingen zijn eigenlijk advertenties en die leveren Titan en de tv-fabrikant inkomsten op. Op onze vraag hoe hoog die inkomsten voor TP Vision tot dusver zijn, krijgen we helaas geen antwoord. Ook in dit geval kan je kijkgedrag worden gebruikt om gepersonaliseerde aanbevelingen te doen. Stem je er niet mee in dat je kijkgewoontes worden bijgehouden, dan krijg je hier eveneens algemene aanbevelingen te zien.
Bij de eerste installatie van de tv kun je die toestemming geven of weigeren, maar je kunt je eerder gegeven toestemming ook naderhand nog intrekken. Houtman navigeert desgevraagd naar het privacygedeelte van de instellingen om de betreffende opties en schermen te laten zien. Terwijl hij door de menu’s bladert, valt op dat de indeling van de menu’s er exact hetzelfde uitziet als de menustructuur die we kennen van oudere Philips-tv’s met TP Visions eigen Saphi 2-OS. Ook de lettertypes en icoontjes in het homescherm blijken geen spat veranderd. Op onze vraag hoe dat te rijmen valt met de eerdere claim dat Titan OS van de grond af is opgebouwd, antwoordt Houtman dat tv-fabrikanten Titan OS kunnen customizen in hun eigen huisstijl. Mocht bijvoorbeeld ook Sony besluiten Google TV in te ruilen voor Titan OS, dan zal het besturingssysteem er op die televisies net even anders uitzien.
Niet dat Sony daar plannen voor heeft, of in elk geval niet voor zover wij weten. Of we Titan OS in de Benelux binnenkort ook terug gaan zien op andere televisies dan die van TP Vision, is nog een groot vraagteken. Houtman wil daar niets over loslaten. Toch is de interesse van andere tv-fabrikanten een belangrijke voorwaarde voor het overleven van Titan. Mocht het echter onverhoopt misgaan met het jonge bedrijf, dan heeft dat geen gevolgen voor consumenten die thuis een Philips-tv met Titan OS hebben staan, bezweert Houtman. "Stel dat Titan omvalt, dan blijft het smart-tv-systeem gewoon bruikbaar, daar hebben we wel voor gezorgd."