Door Sjef Weller

Reviewredacteur audio en tv

Eerste oled-tv met Titan OS

TP Vision showt OLED759 en OLED+959

09-10-2024 • 06:00

180

Singlepage-opmaak

OLED+959

TP Vision showde in Londen ook zijn aankomende topmodel voor dit jaar: de Philips OLED+959. Deze televisie kun je beschouwen als een opgevoerde versie van de OLED+909, die we onlangs hebben gereviewd en bekroond met een Ultimate-award. Het nieuwe vlaggenschip ziet er op het eerste gezicht hetzelfde uit. Hij heeft weliswaar een afwijkende, hogere standaard, maar ook dezelfde speakerbalk onder het scherm als we al bij de 909 aantroffen. In het geval van de 959 komen daar achterop nog wel wat speakers bij, waardoor een 5.1.2-opstelling met een vermogen van 102 watt ontstaat, met twee extra surroundunits en twee Atmos-speakers bovenaan. Dit maakt de tv ook wat dikker dan de 909.

Philips OLED+959

De luidsprekersystemen van TP Visions luxere Ambilight-televisies worden geleverd door Bowers & Wilkins (B&W) en dat geldt ook voor de 959. Een vertegenwoordiger van B&W was naar de Abbey Roads Studios gekomen om een demo te geven van het luidsprekersysteem en te laten zien wat voor driverunits er schuilgaan achter de stoffen afdekking van de speakerbar. De drie drivers in de smalle balk meten 30mm x 50mm en hebben elk een titanium tweeter van 19mm in het midden. De subwoofer centraal achterop de tv meet 75mm en wordt ondersteund door vier passieve radiatoren. Voor decodering van geluidsstreams beschikt het toestel over een Dolby MS12-multistreamdecoder, die volgens B&W ook in staat is om stereocontent te upmixen naar een surroundstream. De demo, met onder meer een scène uit Blade Runner 2049, klonk zeer overtuigend en ruimtelijk. Maar omdat er in de Londense studioruimte ook een externe subwoofer was aangesloten, bewaren we ons definitieve oordeel over de geluidsprestaties graag voor later, als we de tv in ons eigen lab hebben kunnen testen.

Driverunits van OLED+959Driverunits van OLED+959

In januari liet TP Vision al weten dat de 959 is uitgerust met hetzelfde META-panel 2.0 als de 909. Dat is een tweedegeneratie-mla-paneel voor een extra hoge lichtopbrengst. Voor de beeldverwerking is de 959 bovendien uitgerust met een dubbele soc, waar de 909 het nog met één exemplaar van de Pentonic 1000-chip moet stellen. Dat zou bijdragen aan een hogere piekhelderheid van 3000cd/m². In Londen liet de fabrikant nog wat andere voordelen zien van het systeem met een dubbele chip, dat TP Vision de ‘8e generatie P5 AI Dual Engine’ noemt.

Meer rekenkracht = beter beeld?

Zo demonstreerde Danny Tack, Senior Director Product Strategy & Planning van TP Vision, hoe de 959 met zijn dubbele processorkracht een extra AI-tussenstap kon invoegen bij een vrij agressieve vorm van bewegingsverscherping van bijvoorbeeld sportbeelden. De 909 laat bij de gekozen setting nog halo’s en andere beeldfouten zien rond snel bewegende objecten in beeld, terwijl die artefacten bij de 959 met dezelfde interpolatie-instelling nog maar nauwelijks te zien zijn. Ook was duidelijk te zien dat de 959 met zijn extra rekenkracht net wat beter in staat is om colorbanding in kleurverlopen tegen te gaan.

OLED+959 - Color banding, Game Bar en Edge enhancementOLED+959 - Color banding, Game Bar en Edge enhancementOLED+959 - Color banding, Game Bar en Edge enhancement

Het krachtigere brein van de 959 levert ook twee extra opties op in de vernieuwde Game Bar, die grafische berekeningen vergen die de 909 nog net wat te ver gaan. Zo heeft de 959 de extra optie 'Centre zoom', waarmee het midden van het gamebeeld vergroot wordt weergegeven. Dit kan van pas komen in bijvoorbeeld shooters: je kunt dan het gebied rond het richtkruis laten vergroten, zodat je wat makkelijker kunt mikken. Ook is er de optie 'Edge enhancer' (zie de derde foto hierboven), die de omtreklijnen van objecten in de gamewereld op verschillende manieren kan verduidelijken, bijvoorbeeld door ze lichter of donkerder te maken, of door ze negatief weer te geven.

Ambilight Plus

Die extra foefjes op de luxe OLED+959 maken de tv wel een flink stuk duurder dan de 909. Het apparaat, dat alleen in 65” te koop zal zijn, komt medio oktober op de markt voor een adviesprijs van 4999 euro. Daar staat tegenover dat het toestel ook als eerste wordt uitgerust met het nieuwe Ambilight Plus. Hierbij worden kleine lensjes gebruikt om het kleurrijke ledlicht op verschillende afstanden van de tv op de muur te richten, waardoor volgens TP Vision de indruk van een hogere resolutie ontstaat dan bij de huidige Ambilight-variant. Voor nu is het nog even wachten op een reviewmodel. We hopen binnenkort een definitief oordeel te kunnen vellen over de Philips OLED+959.

OLED+959 met Ambilight PlusOLED+959 met Ambilight Plus

Reacties (180)

180
180
55
7
0
113
Wijzig sortering
Een tv platform dat is ontwikkeld zodat tv fabrikanten meer inkomsten uit reclame kunnen krijgen is natuurlijk altijd een goede basis voor een stuk software. 8)7

En TP Vision stapt niet over van Google naar Titan omdat het beter is voor de gebruiker, nee omdat ze meer geld kunnen verdienen door de advertenties!
Reach your audience at the perfect time and context. Your brand on full screen when your audience is most engaged with non-skippable pre-roll and mid-roll ads during ad breaks on premium streaming channels.
Titan OS helps your content stand out in the streaming universe and reach more viewers. Engage a wider audience with content discovery solutions. Get your content in front of your audience with prime placement, personalised recommendations and tailored entry points. Extend your reach and explore new monetisation opportunities with exclusive distribution, reaching millions of viewers across Europe.
Als je kijkt op de website van Titan OS dan is geld verdienen voor fabrikanten echt drijfveer #1
Iedere “verbetering” van een gebruikservaring wordt gekoppeld aan meer geld verdienen. In mijn optiek een waardeloos startpunt van een product Stel je voor dat je een platform met de gebruiker vooropgesteld zou maken…
Titan OS’ mission is to re-think TV, together. By featuring channels prominently on the homepage and seamlessly integrating broadcast and streaming feeds in the EPG, Titan OS is not only improving content discovery for audiences but also increasing the potential reach of advertising.
Ik hoop dat het miserabel gaat floppen en geen enkele andere fabrikant er gebruik van gaat maken! Het is ongekend hoe men aan het doorslaan is met advertenties. Je betaald al duizenden euro’s voor een high-end tv, tientallen euro’s per maand voor abonnementen van streaming diensten en alsnog willen ze je opzadelen met meer en meer advertenties. |:(

Apps zijn trouwens HTML5 die in een chromium browser draaien. Zal ook echt goed zijn voor de performance vergeleken met native apps.

[Reactie gewijzigd door MazeWing op 9 oktober 2024 08:08]

Exact dit. Wanneer houdt het eens op met alles te doorspekken met reclame. Wordt tijd dat er ook een term komt voor het verpesten van producten en diensten met reclame, ala 'enshitification'.

Edit: Perplexity zegt:
The trend where products and services are increasingly saturated with commercials can be described as “advertising saturation.” This phenomenon occurs when consumers are overwhelmed by a high volume of advertisements, leading to diminished effectiveness and potential consumer fatigue.
Dekt niet helemaal de lading, but still... ;)

Edit 2:
Certainly! A quirky term for this trend could be “Ad-vasion”—a playful combination of “advertisement” and “invasion.” This term captures the idea of ads invading the user experience, often in unexpected places, while also hinting at the overwhelming nature of commercial saturation in products and services.

[Reactie gewijzigd door Evanesco op 9 oktober 2024 08:30]

De fabrikant van de tv heeft er in ieder geval nog baat bij om jou als klant tevreden te houden en dus niet teveel reclame te tonen.
Google heeft dat (als 3e partij) veel minder.
Dat hangt natuurlijk wel af wat deze advertentiemarkt oplevert voor de fabrikanten. Deze opbrengsten wegen wellicht zwaarden dan het sentiment van de klant.
De fabrikant van de tv heeft er in ieder geval nog baat bij om jou als klant tevreden te houden en dus niet teveel reclame te tonen.
Dat valt te betwijfelen.
Je koopt de TV, en pas daarna zie je al of niet teveel reclame.
Ze kunnen je minstens één keer belazeren.
Ind en erna nooit meer een tv gekocht en geen abbo voor kanalen.
1x belazerd, erna nooit meer :F
Dat stopt wanneer mensen stoppen met dit soort TV's te kopen of geen gebruik te maken van de "slimme" functies. Het is geheel aan jezelf (zolang genoeg mensen dit doen althans...).

Maar ik ben bang dat wetgeving op dit vlak het enige is wat gaat werken.
Omdat onze oude tv het aan het begeven is, moet ik een dezer dagen een nieuwe bestellen.

Vertel me heel graag welke fabrikant dit probleem niet heeft?
Ik denk dat er weinig TV's zijn die niet iets van reclame hebben. Al moet ik zeggen dat mijn LG met WebOS 23 er weinig last van heeft op het home scherm. Zelfs geen aanbevelingen van streaming diensten als je hem goed instelt.

Dit nieuwsitem gaat ook wel weer een stap verder, dat Titan OS is expliciet bedoeld om via reclame meer omzet te genereren. Dat is bij mijn weten bij bestaande TV's nog nooit het uitgangspunt geweest.
Op mijn Sony nog nooit enige vorm van reclame gezien.
Er zijn mensen die 'commercial displays' of 'digital signage displays' kopen in plaats van TV's, in sommige gevallen zijn dit exact dezelfde apparaten alleen met andere firmware zonder alle smart TV functies en dit soort ad ongein. Ze worden meestal verkocht onder een andere naam dan 'TV', Dit is een voorbeeldje (random zoek opdracht): https://business.sharpusa...plays/Models/Details/E558

Het probleem met dit soort displays is dat je minder keuze hebt en er meer voor betaalt (de Sharp hierboven zie ik voor $900 als ik snel zoek). En je hebt kans dat ze standaard heel raar (helder) afgesteld staan omdat ze normaal als billboards gebruikt worden, dus je moet zeker weten dat je dat zelf kunt bij regelen. Maar als je per se geen ad-platform in je woonkamer wil is het met wat uitzoekwerk wel een mogelijkheid denk ik.

[Reactie gewijzigd door johnbetonschaar op 10 oktober 2024 11:39]

Wat een geniale roundtrip is er dus gemaakt. Om geen ads te zien moet je dadelijk dus juist de commercial/ad varianten kopen.
Haha zo had ik er nog niet eens over nagedacht :+
Als je er een kastje zoals dat van Apple, Google of 'wat er verder op de markt is' aan je tv hangt en je tv niet rechtstreeks aan je netwerk hangt, dan is het probleem ook opgelost. Dan maakt het niet uit hoe 'smart' de tv van zichzelf is. Je hebt het smart gedeelte niet nodig, maar er is ook een reden om er meer voor te gaan betalen om het 'smart gedeelte' niet te hebben.
Dat klopt, dat is ook wat ik nu doe. Maar ik voorzie nog wel dat er op termijn TV's op de markt komen die gewoon niet functioneren als er geen netwerk verbinding is, en dan de ads gewoon over het signaal van de externe bron heen projecteren. Van de bekende media players is AppleTV ook zo'n beetje de enige die (nog?) geen ad-platform zijn geworden, dus als je om wat voor reden dan ook geen AppleTV wil gebruiken wordt het al steeds lastiger.
Ik heb niet gezegd dat het makkelijk is. Maar er is een reden dat mijn TV absoluut nooit aangesloten zal worden op een netwerk. Die reclame troep of tracking accepteer ik niet, zeker niet op iets als een TV (ja, ik weet het, uitzendingen bevatten of worden ook onderbroken door reclame, dat is al erg genoeg).
Ik ben er al mee gestopt. Ik wil al zeker 2 jaar een nieuwe tv, maar ik doe het niet, want ik wil niet doodgegooid worden met reclame, wat de tv ook nog eens trager maakt.

Zodra er een OS uitkomt die wel breed gebruikt (i.v.m. app-ondersteuning) wordt en vrij van reclames, ga ik wel weer een nieuwe tv kopen. Tot die tijd blijf ik lekker naar mijn ruim 10 jaar oude 50" full-hd kijken die wel gewoon binnen 3 minuten na het aanzetten beeld geeft (sterker nog, binnen 2 seconden). Dan maar met een chrome-cast aan de slag, beter dan dik betalen zodat je alleen maar meer reclame voorgeschoteld krijgt.
Maar dat opstarten is toch niet zo traag - zeker niet wanneer het apparaat niet op een netwerk aangesloten zit? Althans, dat mag ik hopen. Geen ervaring met de laatste moderne TV's.
Nee, ik overdreef een beetje. Maar waar mijn oude full-hd altijd binnen 2 seconden beeld geeft, heeft mijn LG 4k tv daar ongeveer 10 seconden voor nodig. De oude full-hd had minder dan 10 seconden nodig om op te starten en vervolgens netflix op te starten(wat nu niet meer ondersteund wordt en via een chromecast gaat), de LG heeft daar ongeveer een halve minuut (soms iets korter, soms ook langer) voor nodig. En dan is die LG zeker niet de traagste die ik ben tegengekomen. Ik vind het verschil van mijn tv's (de LG doet er dus 3 tot 6x zo lang over) zeker niet weinig en behoorlijk frustrerend. De LG wordt dan ook heeeeeeel wat minder gebruikt.
Net zoiets als dat het overschakelen van zenders sinds digitale TV langer duurt dan met analoge TV. Ook van "direct" naar "2 tot 3 seconden".

Erg irritant dat soort dingen.

Maar zoals gezegd, ik gebruik niets van die "smart" functies van mijn TV.
Precies! De grootste reden voor mij om 'gewone' tv ook analoog te doen. Als dat er ook nog eens bij zou komen, dan zou tv kijken echt een puur frustratiepunt worden.

Ik gebruik wel wat streamingsdiensten, dus helemaal van het 'smart' af, zie ik ook niet zitten. Die LG kan bijvoorbeeld al niet eens met een chromecast overweg.
Bedankt voor alle toelichting! Ik gebruik verder geen streaming (okay, YouTube - op de computer).
Daarom voor mij gewoon een ATV er achter en laat al die smart zooi maar wezen. Het wordt steeds erger. En dan hebben we het nog niet eens over de gebruikersdata die verstuurd wordt.
Is een pi-hole in je netwerk hier nog een oplossing voor om de ads te 'verwijderen'?
Voor de shield kan ik zeggen van niet.
Die irritante reclame voor Disney+ terwijl ik dat niet heb staat er al 2 jaar op en krijg ik niet weg.
In de TS van dit topic staan instructies voor het vervangen van de launcher:

forumtopic: Nvidia Shield TV - Ervaringen & Discussie - deel 2

Ik heb goede ervaringen met de daar genoemde (fork van) FLauncher. Daar zit geen enkele reclame in.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 9 oktober 2024 09:02]

Ja heb ik erop staan maar draait als launcher over de laucher van de shield zelf heen.
Dan heb je niet goed de instructies in de TS gelezen. Je kan de standaard launcher vervangen met een andere launcher. Dan is het geen "launcher over een launcher". Je hoeft de originele launcher nooit meer te zien als je dat niet wilt.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 9 oktober 2024 11:22]

Even je verdiepen in de Projectivy launcher. Ben je er zo vanaf zonder allemaal gekke dingen te hoeven uithalen.
Wel in combinatie met een platform zoals GoogleTV waarbij alle reclame is uit te zetten door de versimpelde interface aan te zetten. En de meeste tracking en logging is te blokkeren met de pi hole of ad guard.
Jammer alleen dat een Nvidia Shield die simpelere interface niet heeft en je daar meer moeite voor moet doen om ergens vergelijkbaars te komen.

Dus het kan niet ff zomaar overal
Nee helaas YT is niet tegen te houden, je kinderen moeten 10 tallen reclames bekijken

[Reactie gewijzigd door alki op 9 oktober 2024 15:00]

nope. ze maken (denk ik) gebruik van het youtube truukje: ads komen vanaf dezelfde servers als de content. Block de ad, dan block je ook de content. Of ze maken gebruik van dns over https. Nog zo'n fijne uitvinding.
In mijn ervaring wel. Ik zie en zag in ieder geval nooit reclame in mijn tv interfaces met pihole icm Samsung (tizen) en LG tv's (webOS) in de afgelopen 10 jaar.
Heeft ook weer nadelen. Sommige apps werken niet/traag en vaak op momenten dat je even relaxed iets wilt kijken, moet je weer regels toevoegen ect.
En dit is dus waarom ik blijf zweren bij een chromecast of shield of ouderwetse htpc. Ik krijg echt al genoeg reclame. Als ik een serie zit te kijken en ik krijg reclame op een platform waar ik de premium tier van betaal op een tv die ik volledig afbetaald heb, dan is het gelijk over. Ofwel ik vind een manier om je smerige smart OS uit te schakelen, ofwel de TV gaat direct retour.

Ik moet het eerste ingebouwde smart os nog meemaken dat beter in gebruik is dan een chromecast met google tv in app only mode

Gelukkig hebben we reviewers die gewoon vermelden of een tv dit heeft of niet.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 9 oktober 2024 09:12]

Dat niet alleen, een los kastje voor je smart functies verlengt gewoon de levensduur van je tv. Ik denk/hoop dat dit OS gewoon keihard gaat falen. Je zou er maar 1 kopen, trekken ze na een jaar ofzo de stekker er alweer uit en krijg je geen updates meer (en dan maar hopen dat de basis functies dan wel blijven werken, grote kans vanwege html5 en de ads dat dit allemaal van een webserver geserveerd wordt, die kunnen ze dus uitzetten).

De apps voor dit OS zijn HTML5 apps, dat maakt het makkelijk ze te maken (moet nog steeds wel gebeuren), maar dat loopt meestal toch niet zo smooth als iets natives (zoals op een van die losse kastjes waar al tal van uitontwikkelde apps voor te krijgen zijn).
Maar ook bij meer normalere tv's, vaak wordt dat soort software niet langer dan een paar jaar ondersteund, dat terwijl een tv toch makkelijk 10+ jaar mee moet kunnen gaan.

In het geval van los kastje dat achter gaat lopen koop je dan gewoon zo'n nieuw kastje, a 50-100eu, ipv een compleet nieuwe tv (al is dat vaak niet eens nodig omdat dit soort kastjes over algemeen veel langer ondersteund worden, zeker als je een eigen htpc bouwt).

Geef mij maar een zo'n dumb-mogelijke tv. Al die software die ik niet wil gebruiken maakt dat ding enkel kwetsbaar voor hacks en exploits (tv zelf dus niet aan internet hangen!).

[Reactie gewijzigd door Zoop op 9 oktober 2024 09:44]

Ik begrijp jullie gevoelens, maar ik heb de indruk dat b.v. Netflix op mijn LG TV er duidelijk mooier uitziet dan Netflix via mijn Shield (die ik voor Kodi gebruik). Ik bekeek Netflix altijd via de LG app, en kwam erachter toen mijn broer later eenzelfde combo zich erover beklaagde dat Netflix niet zo mooi was: hij keek via de Shield!
Dat zou best kunnen maar dat ligt aan de shitty apps die Netflix maakt. Netflix werkt bij mij iig beter in browser dan bijv de iPad app.

Ik ervaar dat ook wel met Netflix dus, maar niet met Disney of Amazon bijv.

Edit: Kan een gebrek van HDR zijn uit je shield (of bandbreedte op hdmi kabel), kan ook upscalers van LG zelf zijn (framerate / res upscaling) die dat mooier laten lijken. Mijn slechtere ervaring met netflix apps heeft meer met verbindingen te maken.

[Reactie gewijzigd door Zoop op 9 oktober 2024 12:33]

Het is niet zo dat dat aan de verbinding ligt, ik heb glasvezel met goede latency, en het is ook geen verbetering in de LG (heb dat allemaal uitgezet), maar shitty Netfliy app lijkt me zeker mogelijk!
Ik heb zelf ook dikke prima verbinding en zoals ik eerder zei, met geen van de andere diensten heb ik daar last van. Maar toch wil die netflix app soms moeilijk doen met bufferen (zeker met schakelen naar de volgende aflevering van een serie, bijv) en dat zijn volgens mij gewoon bugs.
In ieder geval heb ik geen hoge pet op van de verschillende netflix apps op verschillende platforms. Als het op 1 systeem slechter is dan op een ander, durf ik te wedden dat het gewoon aan de app ligt. App voor op TV's, of zoals hieronder vermeld op Apple TV zal best prima zijn. Ik weet niet wat de shield draait, een android app van netflix? Als die even ruk is als op ipad, dan is dat het dus gewoon :P
Ik weet niet of je met je shield ook een moderne browser kan kijken, anders moet je eens proberen Netflix daarin te openen om te kijken of dat verschil maakt.
Niet nodig: de LG app is werkelijk prima, er was voor mij simpelweg nooit een reden om wat anders te proberen, totdat mijn broer het via zijn Shield deed. Ik zie de kwaliteit van de app ook als beste mogelijkheid, al blijft het vreemd dat Netflix daar niets aan doet. Maar goed, hun compressie op "4K" is ook al niet leuk...
Op de Apple TV 4K is dit in ieder geval geen issue. Daar ziet Netflix gewoon spatzuiver op uit.
Ik heb het idee dat ze veel meer moeite steken in apps voor dat soort platforms.
Zou best kunnen. Maar ik gebruik het 'smart' platform van mijn Philips OLED tv totaal niet...
Yep, Louis Rossman heeft dit gecovered. Netflix heeft bepaalde verificatie methodes waardoor het via een PC op een 720p low bitrate stream blijft hangen. Er zijn hacks voor maar het komt eropneer dat Netflix eigenlijk aangeklaagd zou moeten worden voor het niet leveren van waar je voor betaald, tenzij je specifieke apparaten gebruikt
Dank je! Die wist ik nog niet... idioten! Bang voor illegale kopien o.i.d.? Dat is veel belangrijker dan de kijkervaring van de klanten!
Zoals altijd zijn het de betalende klanten die genaaid worden.
Enige oplossing is of invasive apps gebruiken met matige user experiences en geintegreerde ads, of het heft in eigen hand nemen en een PC met flinke schijfruimte en naar een van de bekende LINUX ISO websites gaan. Yarrr!
oude pc: geen 4k. Geen enkele PC app staat dat toe. Dat is dus een reden om een andere streamer neer te zetten.
de oudste pc’s met 4k support voor streaming diensten stammen uit 2017. 7 jaar is oud genoeg om voor weinig op te pikken.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 10 oktober 2024 11:12]

48-page report urges FTC, FCC to investigate connected TV industry data harvesting.
Ze hebben pas een rapport uitgebracht over data-vergaring en privacy van SmartTV's.
Dit is dus nog exact de reden waarom ik een Apple TV gebruik en mijn TV's niet aan het internet hang. Ik koop de TV op wat ie op dat moment kan qua beeld, als de TV eventuele software updates via USB kan is dat mooi meegenomen maar verder krijgen ze alleen stroom en HDMI, geen wifi of ethernet.

Je bent nog net niet verplicht om een account aan te maken bij het opstarten van de TV om deze te gebruiken...
Een tijdje geleden heb ik de Philips 55OLED807 aangeschaft vanwege zijn veelzijdigheid. De TV heeft een OLED-paneel, draait op Google Android TV, ondersteunt Philips Hue direct vanuit het besturingssysteem, en beschikt over het LG C2-paneel. Daarnaast biedt hij uitstekende connectiviteitsopties, zoals het koppelen van bluetooth-apparaten, waaronder een Xbox-controller en bluetooth speakers. Tot nu toe ben ik erg tevreden over de prestaties van de TV (op de afstandsbediening na, die af en toe wat kuren vertoont).

Eerder besloot TP Vision al om de integratie van Philips Hue niet langer te ondersteunen: nieuws: Philips-Ambilight-tv's krijgen geen Ambilight+Hue-functionaliteit meer. Waarschijnlijk is dit een commerciële zet om meer Sync Boxen of hun app te verkopen, waarmee ze meer inkomsten genereren.

Nu gaan ze nog een stap verder door over te stappen van Google naar hun eigen Titan-platform, ook weer vermoedelijk om meer winst te behalen. Hoewel ik begrijp dat bedrijven winst moeten maken, denk ik dat ze op deze manier het vertrouwen van trouwe klanten verliezen. Ambilight is een leuke feature, maar zonder een degelijk onderliggend besturingssysteem (waar ontwikkelaars nieuwe apps voor moeten maken), betekent dit voor mij dat ik in de toekomst geen Philips (TP Vision) TV meer zal aanschaffen.
Same. Zeer tevreden over mijn Philips android tv, maar als ze overal maar derde-partij OSen van random partijen in gaan duwen dan is het simpel bij mij volgende TV.
Ofwel specific op OS bekijken.. ofwel een domme TV met minipc of kastje eraan.
Deze meeste apps zijn alleen containers van "webapps" en ik ben een groot voorstander van webapps, waarmee we onafhankelijk kunnen worden van app stores en dus gewoon het apparaat kunnen kiezen wat op dat moment bij ons past. Socks zijn snel genoeg en de hoeveelheid data die over de "lijn" gaat zal niet anders zijn. Ik denk dat nativeapps erg wordt overdreven en dat bijv. apple bang is omdat hun verdienmodel daarop is gebaseerd. Dus idem voor je verhaal over TV Vision.

De rest van je betoog heb ik natuurlijk ook gelezen en ik denk dat je gelijk hebt
Fijn, maar dat betekent dan nog meer macht voor Google... ik heb liever dat een mate van concurrentie beide platformen nog een beetje fatsoenlijk houd.
Er zit vrijwel geen marge op TV's of misschien zelfs wel een negatieve dus ze moeten iets....
Een negatieve marge op TV’s? Het zijn geen inktjet printers.

Natuurlijk word er gewoon winst gemaakt op een TV. Alleen nog niet genoeg voor de aandeelhouders.
Ik was juist aangenaam verrast toen Philips/TP Vision na jaren lang rommel te hebben geproduceerd, ineens OLED TV's met Android en een serieuze SoC op de markt bracht. Door de (relatief) krachtige SoC, brede app ondersteuning (lees: Android) en ondersteuning voor DV en DTS had je ineens geen externe media player meer nodig als je Blu-ray remuxes middels Plex af wilde spelen zonder te hoeven transcoderen. Zelfs HFR-content met DV (i.e. Gemini Man) wordt op alle Philips OLED's moeiteloos afgespeeld, terwijl dit op alle Apple TV's (zelfs het laatste model) wordt weergegeven als een slide show en de player vervolgens crasht.

Als ze nu overstappen op een ander OS, krijg je dezelfde kansloze ervaring als met webOS (LG), Tizen (Samsung) en MyHomeScreen (Panasonic). Voor TV's is Android the-way-to go (dat zeg ik als iOS gebruiker) en alle andere alternatieven komen niet eens in de buurt. Maar goed, ze komen er vanzelf wel op terug als niemand meer een Philips TV koopt.

PS. Hoe zit het eigenlijk met Ambilight? Dat blijft natuurlijk een unique selling point. Is dat patent inmiddels nog niet verlopen?
Een tv platform dat is ontwikkeld zodat tv fabrikanten meer inkomsten uit reclame kunnen krijgen is natuurlijk altijd een goede basis voor een stuk software. 8)7
...
Ik hoop dat het miserabel gaat floppen en geen enkele andere fabrikant er gebruik van gaat maken! Het is ongekend hoe men aan het doorslaan is met advertenties. Je betaald al duizenden euro’s voor een high-end tv, tientallen euro’s per maand voor abonnementen van streaming diensten en alsnog willen ze je opzadelen met meer en meer advertenties. |:(
...
Waarin is Titan OS dan anders dan Google / Android, WebOS of Tizen?

Zelf heb ik een dom gemaakte slimme tv (een Samsung met Tizen, maar zonder internetconnectie) welke middels een Apple TV weer slim is gemaakt. Zo heb ik geen reclames, behalve dan de aanbevolen series van Netflix, HBO, Sky, Apple TV+, Disney, ...
Wat me dan ook nog verbaasd is de hoop die ze hebben op FAST. Er is al een enorm aanbod aan streamingdiensten, zenders en dergelijke. Wat voor (financiële) toegevoegde waarde heeft zo’n zender. Meer dan een gimmick is zo’n zender niet. Het is vaak oude meuk.
Yup het klink zuur/cynisch en lekker makkelijk om over te zeuren, maar ook voor mij werkt het gewoon zo...

Na het lezen van dit artikel gaat TP Vision op de shit list, don't buy, zelfs als ze deze grapjes 'optioneel maken' of niet op alle modellen of wat dan ook. Want het is wel duidelijk dat ik deze fabrikant niet meer kan vertrouwen me gewoon een TV te verkopen in plaats van een ad platform.

Jammer voor TP Vision, want LG gaat ook al meer en meer deze kant op en de laatste Philips OLED TV's worden verder goed beoordeeld, dus ik had ze zeker in overweging voor als er weer eens een nieuwe TV zou komen. Nu dus niet meer 8)7
Precies... Hopelijk flopt dit. Dit zegt al genoeg:
Een andere plek waar reclame wordt getoond, is in het homescherm van Titan OS. De indeling van dat hoofdscherm lijkt sterk op die van Google TV, LG’s WebOS en Samsungs Tizen. Bovenin is een schermbrede banner te zien waarin streamingcontent van bijvoorbeeld Netflix, Disney+ of Prime Video wordt gepromoot.
Dit is nou precies wat ik NIET wil op m'n homescreen. Een regel met "aanraders"? Sure, prima. Maar ik wil niet een billboard in mijn huiskamer.

Ironisch genoeg heb ik een Philips gaming monitor gekocht op TV formaat, als "domme" TV, en hij werkt geweldig, op de ambilight na (maar die gebruik ik niet en dus was ik eerlijk gezegd te lui er een garantiekwestie van te maken want het ding is groot en zwaar). Er hangt nu nog een Google TV aan, maar die kan ik weg doen zodra ik dat wil. Niks geen gedoe met software die te traag wordt omdat de processor te oud is, gewoon de dongle vervangen.
Als zelfstandig opererende maker van het gelijknamige smart-tv-systeem moet Titan zien te overleven van advertentie-inkomsten.
Nee, dat moet niet, het is een keuze. Je kan ook een business model hebben waar je licentiegeld per verkocht apparaat ontvangt. Of gewoon een vast bedrag voor ontwikkeling en onderhoud onafhankelijk van het aantal verkochte TV’s.

Niemand dwingt hen een model omtrent reclame te gebruiken. En hoe gaat dit werken met het streaken van Prime en YouTube? Wordt daar de reclame van de Plattformen zelf onderbroken cq aangevuld met reclame van de TV?

Enter Xzibit yo dawg meme

Dit is gewoon een slap excuus de koper verder te melken nadat deze reeds voor een product heeft betaald.
Ik denk niet dat de TV de reclame van YouTube weg drukt, dat schendt de gebruiksvoorwaarden van YouTube.

Stel je voor bij een Youtube video:

Eerst de reclame die al in de content zit: "This video is sponsored by..."
Dan word je onderbroken door reclame van de Youtube App zelf.
En dan word je ook nog eens onderbroken door reclame van de TV.

Nee, dat wordt hem niet.

Of denk je even dit in: Ik moest pas in ons dorpshuis een presentatie geven. Laptop op de HDMI poort van de grote TV aangesloten. Beeld je eens in dat dit ook onderbroken wordt voor reclame, midden in je presentatie.
Of je zit een film te kijken via een apparaat dat op HDMI is aangesloten dat geen CEC ondersteunt. Dan wordt de film niet eens op pauze gezet en draait gewoon door tijdens de reclame. Met een beetje pech hoor je het geluid van de film via je versterker door je reclame heen.
Wat mij chronisch ergert aan “de moderne TV” is dat de maker van het apparaat zichzelf het recht heeft toegeëigend om geld te verdienen NA de verkoop van het product. Ik weet niet wie ermee begonnen is, maar als je het mij vraagt dan mag het per direct stoppen.

Waar halen producenten de arrogantie vandaan om op een apparaat waar ik (vrij veel) geld voor heb betaald, in mijn woonkamer, via mijn internet verbinding, commerciële boodschappen te vertonen waar ik niet om gevraagd heb? Als je heel pietluttig bent, zou je nog kunnen beargumenteren dat de consument ook nog betaalt voor de advertentie. De TV verbruikt tenslotte jouw stroom en jouw data om die advertentie te vertonen.

Als ik nou nog een korting had ontvangen in ruil voor het vertonen van advertenties, dan zou ik het nog kunnen begrijpen. Maar je krijgt het gewoon door je strot gedrukt, of je wilt of niet. Nog even los dat ik elders op TV al zat advertenties te zien krijg. Consumptie promotie ten top.

Elders werd de opmerking ook al gemaakt; ik hoef helemaal geen smart in m’n TV. Wat ik wil is een TV met het allerbeste scherm. Geen apps, geen poespas, niks smart. Die voeg ik zelf wel toe middels een AppleTV, NVIDIA Shield of wat dan ook (ja, daar krijg ik ook advertenties, ik weet het).

Wie gaat dat nou eens doen? Een TV met het allerbeste scherm. Geen speakers, geen smart OS, geen advertenties, geen CI module of antenne aansluiting. 1 HDMI poort en een stroomstekker, meer hoeft het voor mij niet te hebben. Alleen maar het beste beeld, verder niks.
Wat jij nodig hebt is een pc monitor of een beamer :+

Maar ik geef je echt helemaal gelijk, en dat is mede de reden dat ik mijn oude 40" samsung edge led niet vervang voor een groter / betere.
Het probleem is dat er green monitoren zijn van dezelfde grote formaten als een TV. En al zijn ze er wel dan zijn ze totaal niet te betalen.
Dan koop je een monitor.

Een TV die geen TV kan ontvangen, en dus naast de TV ook nog een streaming-achtig kastje nodig heeft lijkt me lastig te verkopen (behalve aan tweakers en tech-enthousiastelingen).

Dat uit de weg, verkoop je dus tegenwoordig TV's met software, en die software heeft updates nodig (want de omgeving veranderd). Zodoende heb je lopende kosten aan onderhoud aan TV's. Logisch dat je dan dus ook herhalende inkomsten wilt hebben, anders komt dat niet uit.

Het alternatief is zoals de eerste smart-TV's, wel een brakke omgeving maar geen enkele support. Dan is je TV kwetsbaar en werken de apps na enkele jaren niet meer. Dure e-waste.
Dan koop je een monitor.
Een 65 inch monitor is niet zo heel makkelijk te vinden. Probeer het maar eens.
Een TV die geen TV kan ontvangen, en dus naast de TV ook nog een streaming-achtig kastje nodig heeft lijkt me lastig te verkopen (behalve aan tweakers en tech-enthousiastelingen).
Een TV die beeld weergeeft bij de mediabox die mensen thuis hebben. Ik wed dat het gros van de moderne consumenten zo’n kastje hebben, zij het van KPN of Ziggo of een ander, maar in ieder geval een doosje met software daarin waarmee ze content consumeren. Daarmee is het hele smart TV eigenlijk vrij onzinnig.
Dat uit de weg, verkoop je dus tegenwoordig TV's met software, en die software heeft updates nodig (want de omgeving veranderd). Zodoende heb je lopende kosten aan onderhoud aan TV's. Logisch dat je dan dus ook herhalende inkomsten wilt hebben, anders komt dat niet uit.
De producent verkoopt al decennia TV’s met software, alleen was het vroeger veel rudimentairder. Maar zelfs de oude beeldbuis van je opa ging naar kanaal 1 als je op de 1 drukte. Dat kon ie niet uit zichzelf. Ik wil daar maar mee zeggen dat het op zich niks nieuws is. En garantie geven moeten producenten ook al decennia.

Wat sinds het Smart TV tijdperk opvalt is dat actualisatie door producenten een vereiste wordt omdat software verouderd. Maar dat is een zelf veroorzaakt probleem. De smart tv is tenslotte ook hun eigen uitvinding. Dat men daar graag inkomsten tegenover zet, begrijp ik best. Ik vind de gekozen route echter uiterst dubieus.

Daarnaast is het zo dat een producent de kosten voor ontwikkeling en onderhoud van de software prima in de verkoopprijs kan opnemen. Sterker nog, dat heeft men zeer waarschijnlijk ook gedaan. En ik mag als consument verwachten dat ik een volledig werkend product ontvang waar ik, wettelijk gezien, minstens 2 jaar probleemloos naar kan kijken en updates ontvangen.

Waar ik niet voor geopteerd heb, is dat die producent stiekem advertentie ruimte in de software van mijn TV heeft verkocht aan derden en die ruimte vult (of laat vullen) met ongevraagde commerciële boodschappen. Was het e-mail, zouden het “unsolicited messages” oftewel Spam worden genoemd, waarvan het moedwillig verspreiden strafbaar is. Als er dan nog een knop op zou zitten om het uit te zetten, okee, maar die is er niet.
Het alternatief is zoals de eerste smart-TV's, wel een brakke omgeving maar geen enkele support. Dan is je TV kwetsbaar en werken de apps na enkele jaren niet meer. Dure e-waste.
Dat kwam in eerste instantie door het volkomen undersizen van de benodigde hardware. Het was niet vooruit te branden. Om nog maar te zwijgen over het feit dat de meeste producenten er voor kozen om zelf het wiel uit te vinden zonder enige kennis van zaken over human interfaces. Het gevolg! Brakke schermen die er eeuwen over deden om te laden. Ik heb nog zo’n model staan (hij doet het nog na ruim 12 jaar). En zoals gezegd, de producent had ook toen al de verplichting om functionerende apparatuur op te leveren. Dat veiligheid en betrouwbaarheid niet (hoog) in het vaandel stonden, zegt veel over de producent.

[nabrander]
Als een producent, omdat het gros van de gebruikers er toch een mediabox of een home cinema aan hangt, die interne smart meuk zou weglaten dan doet hij zichzelf ook een lol. Wat er niet op staat, hoef je ook niet te onderhouden. Geef mensen de boodschap ‘externe media speler vereist’ mee en je maakt een hele doelgroep blij. En trek de kosten van software en het onderhoud ervan wel even van de verkoopprijs af.

[Reactie gewijzigd door Froos op 10 oktober 2024 11:19]

Van mij hoeft het smart gedeelte ook niet. Maar kijk ik naar mijn LG tv, dan kom ik er ook zo goed als nooit in terecht.

Doe ik mijn Apple tv aan, dan springt de tv aan en gaat naar het juiste kanaal gelijk; doe ik mijn Apple tv uit dan gaat de tv ook gelijk uit. Alleen als ik de geavanceerde instellingen van de tv zelf in wil moet ik daar naartoe via de smart omgeving, maar dat komt zo zelden voor dat dat ook geen probleem vormt.

Dat smart platform en de advertenties daarin zie je alleen als je er zelf voor kiest actief van dat smart platform gebruik te maken. Dit praat die advertenties zeker niet goed, maar ik heb geen behoefte op monitor varianten van tv’s. Die zullen ze niche zijn dat het eerder duurder dan goedkoper is. Voor de kleinere tv formaten, <55 inch uit mijn hoofd, bestaan zulke monitoren trouwens wel.
Doe ik mijn Apple tv aan, dan springt de tv aan en gaat naar het juiste kanaal gelijk; doe ik mijn Apple tv uit dan gaat de tv ook gelijk uit. Alleen als ik de geavanceerde instellingen van de tv zelf in wil moet ik daar naartoe via de smart omgeving, maar dat komt zo zelden voor dat dat ook geen probleem vormt.
Je conclusie is dus eigenlijk dat iedereen die een media box heeft, in eender welke vorm, geen gebruik maakt van het smart tv deel en dat het daarmee dus eigenlijk totaal onzinnig is..? Want die conclusie onderschrijf ik zeker.

Het gros van de consumenten in Nederland zal één of andere mediabox hebben. Van KPN, van Ziggo, van Canal Digitaal, etcetera. Ik zou verwachten dat het in het buitenland niet heel veel anders is. Dan zou je kunnen zeggen, wat is dan het nut van die smart meuk? Gooi het eraf, dan hoef je het ook niet te onderhouden.
Mijn conclusie is vooral dat als je geen belang bij dat smart gedeelte hebt, je het niet hoeft te gebruiken (te beginnen bij je tv niet aan het internet hangen). Er zijn ook mensen die het wel graag gebruiken en het is goedkoper voor de fabrikant om dan 1 versie voor iedereen te maken. Veel mensen zie ik het wel gebruiken voor streaming apps of Youtube naast de lineaire tv via mediabox.
Daar kan ik inkomen, maar als je er geen gebruik van maakt terwijl je er wel voor betaalt, is dat wel een beetje zonde.

Ik snap wat je zegt over het goedkoper zijn, maar ik denk dat dat niet van toepassing is. Producenten brengen zoveel modellen uit, product differentiatie genoemd, dat dit in mijn optiek een heel haalbare kaart is. En het is nog goedkoper voor ze ook. Wat er niet in zit, hoef je ook niet te onderhouden.
Ben ik trouwens de enige Tweaker die alle 'beeldverberaars' uitzet? Ik erger me altijd kapot aan die onnatuurlijke laag, en fantoompixels die je ziet rondom de ondertiteling met dit soort foefjes.

Inmiddels is al mijn content (streaming, CI+, blu-ray (die ik zelden afspeel) en zelfs mijn telefooncontent) minimaal 1080p, en meestal 4k HDR.

Sport, films, series. Nooit voel ik de neiging mijn beeld te verbeteren.

Die opsmuk-chip zit totaal werkeloos in mijn Philips708 OLED TV. (tenminste, neem ik aan)
En ik zou graag zien dat Tweakers iets kritischer is, want in bijna alle TV reviews worden de marketing-termen die TV fabrikanten op de doos zetten mbt 'beeldverbetering' klakkeloos overgenomen. Terwijl als je alles uitzet, ik in mijn beleving het beste beeld heb.

Onder het kopje:
Meer rekenkracht = beter beeld?
Dit plaatje linksboven:
Ik wil de auteur niet al teveel aanvallen. Maar het plaatje zoals hierboven wordt weergegeven om de 'verbetering' van de 'verbeteraars' van 909 naar 959 aan te tonen is vrij lachwekkend. (tenminste, dat is hoe ik het plaatje in combinatie met de text interpreteer).

Als 'links' werkelijk het resultaat is na beeldverbetering op oudere modellen. Dan zegt Philips toch eigenlijk dat wij als consumenten knettergek zijn naar die banding te hebben gekeken? En dat we die beeldverbeteraars uit hadden moeten laten?

Of bedoelt men dat deze 'beeldverbeteraar' source content van het niveau MPEG uit 1999 (want zo ziet het eruit) kan opleuken zoals 'rechts'? Maar wie heeft ooit zulke slechte source materiaal tegenwoordig?

Dit is van het niveau 'de vorige Robijn liet allemaal moddervlekken in je spijkerbroek, maar moet je de nieuwe Robijn eens zien: stralend schoon!'.

Excuses voor deze vorm van een lichte rand. Maar ik geloof dat ik een punt heb.

[Reactie gewijzigd door Stpan op 9 oktober 2024 08:08]

@Stpan
Niks mis met een goeie rant, maar op twee dingetjes wil ik toch wel even reageren.
Je schrijft:

“ik zou graag zien dat Tweakers iets kritischer is, want in bijna alle TV reviews worden de marketing-termen die TV fabrikanten op de doos zetten mbt 'beeldverbetering' klakkeloos overgenomen”

Als wij een tv reviewen, kunnen we de vernieuwingen op het gebied van beeldverbetering moeilijk negeren, omdat die nu eenmaal een belangrijk onderdeel vormen van de vernieuwingen van jaar tot jaar. Maar dat we ze klakkeloos zouden overnemen, daar ben ik het echt niet mee eens. We kijken wat er nieuw is, wat het zou moeten doen volgens de fabrikant, wat het daadwerkelijk doet en wat de eventuele neveneffecten zijn, en benoemen de voors en tegens. Zodat iemand die wel gebruikmaakt van dergelijke functies een afweging kan maken. We zullen niet nalaten daarbij te vermelden dat we de meeste van die 'beeldverbeteraars' liever niet gebruiken, omdat die niet bijdragen aan een weergave zoals de regisseur/maker die voor ogen had. Ook testen wij de weergave in sdr en hdr altijd met alle beeldverbeteraars uitgeschakeld en wij lichten in onze reviews ook altijd toe waarom.

Voor dergelijke kanttekeningen is dit artikel echter niet de juiste plek, omdat het geen review is en ik onvoldoende tijd met de bewuste tv heb kunnen doorbrengen om een afgewogen oordeel te vellen. Dat bewaar ik graag voor de uiteindelijke review. Die zit er, wat de OLED959 betreft, overigens wel aan te komen, de tv is net geleverd en we zijn hem nu aan het testen in ons lab.

Op je vragen over de colorbanding: de foto die je noemt, daarin staat linksonder in het linkerbeeld: ‘Wthout SBE’, rechts staat ‘With AI SBE 3.0’. Het linkerbeeld is dus zonder beeldverbetering, terwijl bij rechts de nieuwste vorm van TP Visions anti-colorbandingtechniek is gebruikt. De foto is dus geen vergelijking tussen de 909 en de 959. Hopelijk verduidelijkt dat het een en ander.
Dank voor de terugkoppeling. Dan heb ik waarschijnlijk de subset van reviews gelezen waar niet kritisch werd geschreven over het concept beeldverbeteraars.

Dit is geen review, goed punt.
Maar ik blijf mijn punt dat het benoemde plaatje van het niveau wasmiddel reclame is. Ook na verduidelijking blijft mijn eerdere redenatie dat niemand zulk brak source materiaal meer kijkt staan.

Ik ben benieuwd naar de reviews van dit OS en de TV modellen!
Oh ja absoluut alles gelijk uit... Resolutie verbeteraars zie ik niet veel want inderdaad vrijwel alle content tegenwoordig is wel minimaal fhd (en van fhd naar uhd is niet echt zo'n grote stap meer), maar ik moet me bij een vriend wel altijd even over het soap opera effect heen zetten als we bij hem een film kijken. Heb de frame interpolatie voorheen wel vaker uitgezet op zijn tv want hij ziet het verschil niet eens maar na een update staat het dan altijd weer aan dus ik laat het tegenwoordig maar... Maar ik heb maar heel zelden gehoord dat mensen het wel zagen én fijn vonden (kan me alleen een collega herinneren die het vreemd genoeg juist bij gamen fijn vond, ook al voegde het flinke inputlag toe 8)7 )
Heel eerlijk op mijn LG heb ik upscaling aan staan maar idd de rest uit.
Op mijn Sony stond het wel aan en was het veel natuurlijker en gaf het daadwerkelijk beter beeld ipv het gevoel te hebben naar een soap te kijken.
Ik denk niet dat jij de enige bent die verbeteraars uitzet , want als je online naar de beste instellingen van je nieuwe tv zoekt wordt dat ook bijna altijd gedaan (door mensen die re verstand van hebben)
Ben ik trouwens de enige Tweaker die alle 'beeldverberaars' uitzet?
Nope. Elk beetje filmliefhebber zet die meuk onmiddelijk uit.
Heel goed dat ook privacy expliciet wordt benoemd. Wat belangrijk is is dat je niet alleen toestemming kan geven voor het personaliseren van de aanbevelingen, maar ook al voor het uitlezen van het kijkgedrag op de televisie en dat het intrekken van toestemming ook betekent dat eerder verzamelde gegevens worden vernietigd.
Wat belangrijk is, is de keuze om geen advertenties te zien op je eigen hardware. Toen ik het kopje "Strijd om advertentie-inkomsten" op de eerste pagina zag, dacht ik al "laat maar, niet interessant".

Ik ben afhankelijk van Android TV, maar op de apparaten waar ik het op gebruik heb ik als tweaker de mogelijkheid om alle advertenties te vermijden. Ik heb dus al een platform wat alle streaming media, Kodi, Jellyfin, etc. ondersteunt zonder reclame. Op dat platform heb ik alles gestandaardiseerd (TV's met een eigen "smart" prutje, TV's met WebOS, ... allemaal niet online en verbonden met een losse mediaspeler). Waarom zou ik geïnteresseerd zijn in een ander platform als het enige argument "meer advertentie-inkomsten voor de fabrikant" is?

"The evil you know", etc. ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 9 oktober 2024 09:08]

Dat weerspreek ik niet. Reclame zien is irritant en ik snap heel goed dat je dat niet wilt op een apparaat waar je veel geld voor hebt betaald. Maar opzich is het zien van reclame geen privacy issue. Als je privacy aspecten meeneemt, begin dan bij welke gegevens worden verzameld, niet wat je op je scherm ziet.
"Wat belangrijk is bij een beschimmelde boterham is dat er geen poep op zit."

Het blijft een beschimmelde boterham. De discussie over het beleg wat je erop kan doen is niet relevant als ik geen beschimmelde boterham wil.
Wat een respectloze reactie. Het artikel bevat een kopje "Privacy". Daar reageer ik op. Ik heb er alle respect voor dat je andere dingen ook belangrijk of zelfs nog belangrijker vind. Mijn opmerkingen doet daar niets aan af.
Het artikel bevat een kopje "Privacy". Daar reageer ik op.
In jouw reactie schrijf je:

"Wat belangrijk is(...)"

Daar reageer ik op. Ja, in een vacuum is privacy belangrijk en waar je je op concentreert. Wat in dit geval belangrijker is, is dat überhaupt reclame door je strot geduwd wordt, met of zonder privacyschending. Als er geen reclame was, dan was het privacydeel veel minder een discussie omdat er minder redenen zouden zijn om gegevens te verwerken.

Het is alsof je het hebt over dat in een huis het klimaat onaangenaam is, de verf van de muur bladdert, en dat er een enorme stankoverlast is. Je concentreert je op zulke details en negeert dat het huis in brand staat.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 9 oktober 2024 09:23]

Wat belangrijk is in de context die ik in de zin voor je citaat aanhaal.
Ja, het is goed dat privacy expliciet genoemd wordt. Nee, het maakt geen verschil over hoe onweerstaanbaar slecht dit besturingssysteem is.
Wat belangrijk is, is de keuze om geen advertenties te zien op je eigen hardware.
Wat grappig. Ik zie vooral reclame op mijn eigen hardware. Op mijn eigen desktop pc met mijn eigen monitor, op mijn eigen televisies en op mijn eigen smartphone. Natuurlijk alleen in de browser op websites die ik bezoek, of tussen de programma's die ik bij de publieke omroep kijk door. Maar toch, ze worden weergegeven op mijn eigen hardware.

Waar ik wel moeite mee heb is als er op mijn eigen hardware een OS draait dat reclame laat zien. Dat LG in WebOS reclame weergeeft vind ik met de dag irritanter worden en gaat er op termijn voor zorgen dat ik op iets anders overstap. Maar dat vind ik eigenlijk ook irritant op hardware van een ander; heel soms moet ik voor mijn werkgever Edge gebruiken op zijn hardware. Dan kun je bijna niet om de MSN-website heen, en dat is een berg reclame waar ik me ook behoorlijk aan stoor, terwijl het niet eens mijn hardware is.

TL:DR ik stoor me regelmatig aan reclame, maar altijd vanwege de software die naar mijn mening zelf geen reclame zou moeten toevoegen.
Wat grappig. Ik zie vooral reclame op mijn eigen hardware. Op mijn eigen desktop pc met mijn eigen monitor, op mijn eigen televisies en op mijn eigen smartphone. Natuurlijk alleen in de browser op websites die ik bezoek, of tussen de programma's die ik bij de publieke omroep kijk door. Maar toch, ze worden weergegeven op mijn eigen hardware.
Daarom schrijf ik dat de keuze belangrijk is. Het klinkt alsof jij een keuze hierin hebt gemaakt.
Goed dat er wat concurrentie is op de OS markt.

Wat de gemiddelde consument het meest zal interesseren:
1. App-aanbod.
2. Hoe 'soepel' het OS loopt.

Voor punt 2, ik zou heel graag een 'objectieve' meting willen zien.
Volgens mij kun je prima tijdsmetingen doen op bijvoorbeeld:

1. Tijd nodig: Zappen via een CI+ module van zender 1 t/m 10.
2. Tijd nodig: Van standby tot Netflix eerste suggestie begint met afspelen.
(wel iets verzinnen om internetsnelheid een gelijkwaardige factor te laten zijn)
3. Tijd nodig: Van standby tot het geluid van 20 tot 0 te krijgen.
4. Tijd nodig: tijdens bekijken van content, TV 2 standjes helderder zetten.
5. Tijd nodig: van hoofdmenu TV naar (bijv.) hoofdmenu PS5 via CEC/ARC.

Dan kunnen mijn anekdotische verhalen over mijn Philips TV's namelijk gewoon achterwegen blijven.
Aan het lijstje kun je wat mij betreft ten derde toevoegen: hoe lang worden platform en apps ondersteund in de vorm van updates. Anders zit je over enkele jaren in de problemen als zaken niet meer werken cq onveilig zijn.
Aan het lijstje kun je wat mij betreft ten derde toevoegen: hoe lang worden platform en apps ondersteund in de vorm van updates.
Dat valt deels onder "app-aanbod". Het betreft niet enkel het initiële aanbod, maar ook het aanbod over de levensduur van het gekochte apparaat.

Platform updates zijn minder interessant als het platform stabiel is. Kijk naar de Shield TV, die al 2,5 jaar geen stabiele OS-update heeft ontvangen maar het blijft doen (inclusief up-to-date applicaties).

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 9 oktober 2024 11:21]

Precies, en zet die maar meteen bovenaan. Toen TP Vision net de toko van Philips had overgenomen maakte ik de vergissing een smartTV van dat merk te kopen. Binnen twee jaar waren de meeste apps al niet meer te gebruiken omdat de hardware 'verouderd' was (lees TP Vision had geen trek om apps door te ontwikkelen). Afgezien daarvan was de interface superbrak en traag. Wat fabrikanten onderschatten is hoe lang je daarvan een nare nasmaak overhoud. Het is al een tijd geleden, maar ik pieker er nog steeds niet over om een TV van Philips/TP Vision aan te schaffen. Vergelijkbaar verhaal met LG.
Ik vind dit echt geen concurrent waarbij advertentie inkomsten #1 zijn. Wat mij betreft is Titan OS dan ook gelijk afgeschreven.
Ik blijf het absurd vinden dat TV fabrikanten vinden dat ze op een of andere manier recht hebben op inkomsten via reclame en persoonlijke informatie nadat ze al geld hebben verdiend met de verkoop van het product.

Die smart functies zijn gewoon een stel losse apps die mensen aanroepen via een (hopelijk soepel) gui.
Hoezo heb je er dan recht op om klanten te tracken en deze info te verkopen?
Minder absurd dan een derde partij die enkel de software “levert” op de TV terwijl er vele bedrijven betrokken zijn bij de ontwikkeling van het stukje software die er ook niet direct iets voor krijgen.

Dan heb ik liever dat de fabrikant hier zelf geld voor krijgt en (hopelijk) de prijs van de TV omlaag kan.

Dit zie je wel bij sommige Chinese smartphones welke aanzienlijk beter geprijsd zijn omdat ze reclames tonen in systeem apps. Of Amazon welke helemaal een model hebt in bijvoorbeeld Duitsland om een tablet te kopen met of zonder reclame voor een aantal euro minder/meer.
Ik heb liever dat de fabrikant gewoon geld betaald voor de software. Want waar stopt het? Wil straks de schermfabrikant ook meer geld omdat er advertenties getoont worden? Wil het bedrijf dat de stroomstekker maakt ook een deel?

Je hoeft het niet te betalen met advertenties (en indirect je data en kijkgedrag), de enige reden dat ze dat doen is omdat het meer en langer geld oplevert.
Je hoeft het niet te betalen met advertenties (en indirect je data en kijkgedrag), de enige reden dat ze dat doen is omdat het meer en langer geld oplevert.
Fixed. Linksom of rechtsom zal reclame door je strot geduwd worden, tenzij je zelf actief maatregelen daartegen neemt. Geld is de reden waarom ze het (moeten) doen. Line goes up!

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 9 oktober 2024 08:22]

dat is standaard bij hun kindles en fire tablets ja, moet zeggen het is eerlijk en duidelijk. Heb vorige keer een fire hd 10 in londen opgepikt voor iets van 80 euro, ja er komt reclame op de lock screen, valt mee te leven, er is geen vertraging zoals bij bv youtube waar je eerst een minuut reclame moet kijken, dat is een model waar mee te leven valt.

Caspar heeft natuurlijk volkomen gelijk, zeker omdat bv bij lg de reclame via een update erbij is gekomen, je hebt er dus bij aankoop al geen baat van, je hebt geen keuze en de gevolgen zie je
Trek dat maar door naar alle bedrijven.
Ik hoop dat ze ook hun (e)ARC onder controle houden. In het verleden was het elke keer weer afwachten na een update of alle functies van de communicatie van TV met je sound system het weer goed deden.

Het helpt ook niet dat updates selectief worden uitgerold. Soms zo selectief dat er alleen meldingen komen van enkele users uit enkele landen.
Zo is de AndroidTV 11 nooit via OTA uitgekomen voor AndroidTV9 modellen in NL. Had je eenmaal (handmatig) de atv 11 dan kreeg je wel weer OTA daarop.
Op die specifieke versies zit overigens ook een langdurig (nu al 2 jaar en meerdere updates) probleem met de afstandsbediening: elke druk op de knop wordt 5 tot 10x doorgegeven aan de TV. Communicatie daarover is nul.
Dat laatste (repeating key inputs) ervaar ik ook met TCL TVs van de kinderen en zelfs op de Chromecast 4K. Denk dus eerder dat het aan de Google Remote service ligt, of iets binnen de Google Services. Vreselijk irritant, dat wel.
Goed stuk. Fijn dat er wordt uitgelegd hoe dingen werken en zijn opgebouwd. Desondanks pas ik voor apparaten die je advertenties serveren.
Ik vraag me steeds meer af of er geen alternatieve moederborden komen voor de grote merken waarbij je geen bloatware hoeft te gebruiken, hoe licht de bloatware ook draait.
Je gooit een breed en diep os weg en creërt weer een nieuwe niche, de kans bestaat dat hun eigen modellen het ook krijgen dan heb je dus wat 5 verschillende osen op tvs , vendor lock in zal ook geen vies woord zijn hier.

Ben ik trouwens de enige die " enthousiasmeren" een vreselijk woord vindt?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.