Ten opzichte van veel andere fabrikanten blinkt Garmin uit in sport- en gezondheidsfuncties, en het samenbrengen van die twee. Buiten profielen voor een groot aantal sporten, waarbij Garmin bovendien per sport verschillende data toont en vastlegt, zit dat hem vooral in de inzichten die gegeven worden in trainingsvoortgang, fitheid, herstel en suggesties voor volgende trainingen.
Garmin biedt op het gebied van sport en gezondheid veel verschillende functies en inzichten voor sport in het algemeen en hardlopen in het bijzonder. Om onderscheid te maken tussen de duurdere en goedkopere modellen, worden die laatste (softwarematig) beperkt. De Forerunner 165 is zoals gezegd het goedkoopste model uit de huidige Forerunner-serie. Daarom mis je functionaliteit die de Forerunner 265 en 965 wél hebben.
Het horloge maakt gebruik van Garmins Connect-platform, dat bestaat uit een webportal en smartphoneapp waar je een schat aan gezondheids- en sportgerelateerde gegevens kunt vinden. Data wordt hierbij standaard geüpload naar de cloud. Mocht je dat niet willen, dan zijn Garmin-horloges ook standalone te gebruiken zonder dat het aanmaken van een account of het koppelen met een smartphone verplicht is. Het gros van alle data-analyse wordt op het horloge gedaan; je mist bij offlinegebruik vooral inzicht over een langere periode, want voor de meeste inzichten gaan de horloges niet verder dan zeven dagen terug.
De nieuwe Forerunner 165 biedt alle basisfuncties die we van Garmin-horloges gewend zijn. Er is ondersteuning voor tientallen verschillende sporten, waaronder hardlopen, fietsen en zwemmen, maar bijvoorbeeld ook krachtsport, cardio en yoga worden ondersteund. Ten opzichte van Garmins duurdere horloges ontbreekt een triatlonfunctie, waarbij je in één activiteit makkelijk kunt wisselen tussen zwemmen, fietsen en hardlopen. Ook heeft het horloge één profiel voor outdoor fietsen, waar duurdere horloges onderscheid maken tussen wielrennen, gravelfietsen en mountainbiken. Maakt dat uit? Niet echt, tenzij je voor die sporten verschillende gegevensschermen wil gebruiken. De Forerunner 165 kan verbinding maken met externe ANT+-sensors voor hartslag, snelheid, cadans en tempo. Daarnaast kun je verbinding maken met een voetsensor, lamp en radar. Vermogensmeters voor fietsen worden níet ondersteund.
Het horloge laat je je trainingstatus, en het aerobe en anaerobe effect van trainingen zien, berekent je VO₂max, hersteltijd en de tijd waarbinnen je met jouw huidige trainingsniveau een 5k, 10k, halve of hele marathon kunt lopen. Ook heeft de Forerunner 165 wrist-based runningpower, waarbij zonder extra sensors het vermogen wordt berekend tijdens hardloopactiviteiten. Het horloge berekent bij hardloopsessies daarnaast automatisch je staplengte, verticale beweging en grondcontacttijd. Al die data krijg je achteraf overzichtelijk als grafieken te zien in de Connect-app.
Het horloge logt 24/7 stappen, slaap en bloedzuurstofverzadiging. Op basis van slaap, hartslag en hartslagvariabiliteit berekent de Forerunner je body battery, een getal dat globaal aangeeft hoeveel energie je hebt en hoe uitgerust je bent. Daarnaast toont het horloge wat jouw hrv-status is en in hoeverre je last hebt van stress. Verder wordt je ademhaling gemeten. Het morning report dat Garmin eerder introduceerde en dat aan het begin van de dag een overzicht geeft van jouw trainings- en herstelstatus, is ook bij de Forerunner 165 aanwezig, zij het wat beperkter dan bij Garmins duurdere horloges.
Als smartwatch hebben Garmin-horloges beperkte functionaliteit en daar verandert de nieuwe Forerunner 165 niets aan. Het horloge kan uiteraard smartphonenotificaties weergeven en, bij apps die dat ondersteunen, kun je met een aantal vooraf ingestelde antwoorden reageren. De Music-variant van de Forerunner 165 ondersteunt bovendien offline muziek, waarbij het mogelijk is om playlists van Spotify naar het horloge te kopiëren en deze via een bluetoothheadset af te spelen. Op die manier kun je tijdens het hardlopen naar muziek luisteren zonder je telefoon mee te nemen. Ook is er ondersteuning voor Garmin Pay, zodat je contactloos kunt betalen met ING-, ABN AMRO- en Rabobank-Maestro-kaarten, en verschillende Visa- en Mastercard-creditcards. Via Garmins Connect IQ-store kun je extra apps downloaden, maar deze zijn vooral op sport gericht.
Verwacht dus niet dat je met dit Garmin-horloge gemakkelijk je smarthome kunt bedienen, Google Maps-navigatie kunt gebruiken, handsfree kunt bellen of je agenda kunt inzien. Ook ondersteuning voor Google Assistent, Siri en Amazon Alexa ontbreekt. Op die punten doen de Forerunners onder voor meer allroundsmartwachtes, zoals de Samsung Galaxy Watch, Pixel Watch en Apple Watch.
Verschillen tussen Forerunner 165, 265 en 965
Hieronder vind je een overzicht van functies die de Forerunner 165 biedt, met daaronder de extra's die de duurdere modellen daarbovenop hebben.
Specificaties en functies Forerunner 165
- 1,2"-360x360-pixelamoledscherm met 'chemisch gehard glas'
- 4GB opslaggeheugen
- behuizing van glasvezelversterkt polymeer
- multi-GNSS (single band)
- smartphonemeldingen
- weerbericht
- agenda
- zon op en zon onder
- Garmin Pay
- offline muziek (bij Forerunner 165 Music)
- stappenteller
- hartslagmeter
- hrv-status
- stresstracking
- slaapmonitoring en slaapscore
- slaapcoach
- detectie van dutjes overdag
- body battery
- morning report
- SPO₂-tracking
- work-outs: hardlopen, hardlopen op outdoortracks, trailrunning, ultrahardlopen, lopen binnen, hardlopen op een loopband, hardlopen op indoortracks, fietsen, indoor fietsen, kracht, hiit, cardio, crosstraining, step-aerobics, traplopen, wandelen, pilates, hiking, yoga, virtueel hardlopen, zwemmen in een zwembad, zwemmen in open water, tennis, pickleball, padel
- daily suggested work-outs: geeft afhankelijk van voorgaande trainingen, trainingsbelasting, herstel en eventueel ingeplande races suggesties voor hardloop- en fietstrainingen
- Garmin Coach: (vaste) trainingsplannen voor het toewerken naar hardloopafstanden van 5km, 10km en halvemarathon
- trainingeffect
- VO₂-maxberekening
- fitnessleeftijd
- running dynamics
- hardloopvermogen
- trackmodus voor hardlopen
- PacePro-racestrategie voor tempo/hartslag
- hersteltijd
- raceprognose
- livetrack
- sensors via bluetooth en Ant+ (hartslag, voetsensor, lamp, radar, snelheid, cadans, tempo)
Specificaties en functies Forerunner 265
- Alle functies van de Forerunner 165 plus:
- 1,3"-416x416-pixelamoledscherm met Corning Gorilla Glass 3
- 8GB opslaggeheugen
- hoogteacclimatisatie
- redshiftmodus (alleen rood scherm voor 's avonds)
- trainingreadyness
- uitgebreide trainingsstatus
- prestatieconditie
- lactaatdrempelberekening (met optionele borstband)
- loadratio korte versus lange termijn
- extra sportprofielen: triatlon, indoorroeien, jumproping, mountainbiken, e-bike, e-mountainbiken, veldrijden, wielrennen, gravelbiken, gewoon fietsen, toerfietsen, peddelsurfen, roeien, badminton, squash, tafeltennis, platformtennis, racquetball, skiën, snowboarden, XC-klassiek skiën, langlaufen vrije stijl, basketbal, volleybal, veldhockey, ijshockey, voetbal, American football, lacrosse, rugby, ultieme frisbee, cricket, softbal, honkbal, boksen, gemengde vechtsporten, inline skaten
- multiband-gps en automatisch wisselen tussen single- en multibandontvangst
- triatlonmodus
- multisportautotransitie
- verschillende sporten combineren in één activiteit
- geavanceerde zwemfuncties (tempowaarschuwingen, work-outs, synchronisatie achteraf van externe hartslagmeter)
- virtual parter / virtual racer
- bediening indoortainer
- sensors via bluetooth en Ant+ (hartslag, voetsensor, lamp, radar, snelheid, cadans, tempo, vermogen, indoortrainer)
Specificaties en functies Forerunner 965
- Alle functies van de Forerunner 265 plus:
- 1,4"454x454-pixelamoledscherm met Corning Gorilla Glass DX
- 32GB opslaggeheugen
- extra sportprofielen: combi zwemmen/hardlopen, boulderen, klimmen, golfen, discgolf, motorrijden, overlanding, motorcrossen, off-road-atv, sneeuwscooter, off-pisteskiën, schaatsen, sneeuwwandelen
- ingebouwde kaarten
- grouplivetrack
- realtime stamina
- endurance score
- mbt-grit en -flow
- geavanceerde fietsdynamica
Hoewel de duurdere Forerunners meer functies hebben, biedt de Forerunner 165 prima functionaliteit voor niet alleen beginnende, maar ook gevorderde sporters. Het belangrijkste verschil met de Forerunner 265 en 965 is wat mij betreft het ontbreken van de eerder genoemde triatlonmodus. Doe je aan multisport, dan is de Forerunner 165 dus niet ideaal. Ook de trainingreadyness-score, een getal tussen de 0 en 100 dat op basis van voorgaande work-outs, hersteltijd, rusthartslag, stress en slaap aangeeft of je klaar bent voor een lichtere of een zwaardere training, is wat mij betreft een gemis. Samen met de ook ontbrekende trainingsstatus-, prestatieconditie- en loadratioberekeningen betekent dit dat de Forerunner 165 wat minder inzicht geeft in training en herstel. Of dat een gemis is? Als je serieus met een trainingsplan bezig bent, vind ik van wel, al is luisteren naar je lichaam is natuurlijk de beste raadgever en moet je dit soort inzichten vooral als ondersteuning gebruiken.
Ik heb de Forerunner 165 tegelijk getest met een Garmin Epix Pro, die ik al meer dan een jaar als referentie gebruik. Dit is een van de topmodellen van Garmin, die over alle functies van de Forerunner 965 beschikt. In de praktijk bleek de data die beide horloges tijdens mijn testperiode van ruim vier weken verzamelden, vrijwel identiek. En hoewel ik de hierboven genoemde extra inzichten fijn vind als ondersteuning bij keuzes of ik een extra training doe of juist hersteltijd neem, is ook de data die de Forerunner 165 geeft over sport en gezondheid, ruim voldoende om inzicht in je gesteldheid te krijgen.