Voor een eerste poging valt op dat Sonos in elk geval één ding goed op orde heeft; het design van de Ace is zeer geslaagd. De headset komt in twee kleuren in de winkels te liggen, in zwart en in een zachtwitte tint. Wij kregen van Sonos de witte variant toegestuurd voor onze review.
De hoofdtelefoon bestaat uit een mix van deels gerecycled plastic, kunstleer en metalen elementen. De oorkleppen zijn relatief plat; op het dikste punt meten ze bijna 4cm, ruim een 1cm dunner dan bijvoorbeeld de XM5 van Sony. Hierdoor ogen ze een stuk gestroomlijnder als je ze ophebt. De buitenkant van die oorkleppen is gemaakt van mat wit plastic, dat overigens lekker glad aanvoelt. Aan de bovenkant van de hoofdband vinden we hetzelfde witte plastic terug. De onderzijde van de hoofdband en de binnenkant van de oorkleppen zijn bedekt met zachte kussens en fraai afgewerkt met wit kunstleer. De binnenkanten van beide oorkleppen zitten vast met magneten en zijn eenvoudig te vervangen, mochten ze versleten raken. Een nieuw setje kost 50 euro.
:strip_exif()/i/2006749130.jpeg?f=imagearticlefull)
De metalen elementen vinden we terug in de constructie waarmee de oorkleppen aan de hoofdband zijn bevestigd. Je kunt de oorkleppen verschuiven over deze glanzend metalen hengsels om de pasvorm naar smaak aan te passen. Verder zien we het glanzende metaal terug in twee grilles onder op beide oorkleppen, waarachter de noisecancellingmicrofoons zitten, en in een van de drie bedieningsknoppen.
De headset wordt geleverd met een fraaie draagetui die voor 75 procent bestaat uit gerecyclede plastic flessen. De ruwe stof van de etui wordt wel snel vuil en is lastig schoon te maken. Verder wordt er een USB-C-laadkabel meegeleverd, net als een snoer om de Ace aan te sluiten op een 3,5mm-poort. Dat laatste snoer sluit je ook aan op de USB-C-poort onder op de linkeroorklep. Bij het afspelen vanaf een analoge bron wordt overigens wel een beetje accustroom gebruikt; dit werkt dus niet bij een lege accu.
Draagcomfort
De metalen ophanging maakt de Sonos Ace met zijn 312g een stuk zwaarder dan de eerdergenoemde Sony WH-1000XM5, die 250g weegt. Ook klemt de Ace wat meer, waardoor hij steviger op je hoofd zit. Last van knellingspijn kregen we overigens niet tijdens het dragen, ook niet na luistersessies van ruim drie uur.
De oor- en hoofdbandkussens voelen superzacht aan en zijn beter gevuld dan bij de Sony. Het draagcomfort van de Sonos beoordelen we dan ook als uitstekend. De headset voelt absoluut premium aan. Daar staat wel tegenover dat het nepleer, in elk geval bij ondergetekende, op de zweetklieren werkt. Al na een uurtje luisteren vormt zich een zweterige, natte plek onder de oorkleppen.
Nu zal de Ace niet wakker liggen van een beetje vocht of spatwater, maar de headset heeft officieel geen IP-rating. Het is daarom geen goed idee om met de Sonos Ace op je hoofd door een hoosbui te lopen.
Functionaliteit
Je kunt de Sonos Ace grotendeels bedienen met de knoppen op de headset. Daarvan zijn er drie. Een zit op de linkeroorklep en is bedoeld om de hoofdtelefoon aan of uit te zetten en om de bluetoothkoppelfunctie te activeren. Op de rechteroorklep vinden we een ronde, witte toets waarmee we kunnen schakelen tussen noisecancelling, transparantiemodus en geen van beide; die laatste moet je wel eerst toewijzen in de bijbehorende Sonos-app.
Ten slotte is er nog een metalen knop die je (lang of kort) kunt indrukken en omhoog of omlaag kunt schuiven. Hiermee bedien je het volume, kun je gesprekken opnemen of weigeren, muziek pauzeren enzovoort. De bediening via de knoppen werkt uitstekend. In vergelijking met headsets die tik- en veegbediening gebruiken, is de kans op onbedoelde bedieningsinput een stuk kleiner. Overigens heeft de headset ook ‘draagdetectie’ ingebouwd, zodat het afspelen automatisch wordt gepauzeerd als je hem afzet. Deze functie kan via de smartphoneapp worden uitgeschakeld.
Heb je thuis een Sonos Arc-soundbar onder je televisie hangen, dan kun je de metalen knop iets langer ingedrukt houden om het tv-geluid van je Arc over te hevelen naar de Ace. Dit is handig als je bijvoorbeeld ’s avonds thuis een film zit te kijken, terwijl de rest van het gezin al naar bed is.
Deze schakelfunctie tussen de Ace en de Arc, die Sonos zelf ‘audio swap’ noemt, werkt naadloos. Het meerkanaalsgeluid van de soundbar wordt via een zogeheten binaural renderer, die Sonos zelf heeft ontwikkeld, omgezet in een signaal voor de twee oorkleppen zonder dat daarbij het ruimtelijke karakter van het geluid verloren gaat. Helaas werkt dit vooralsnog alleen in combinatie met de Arc, al belooft Sonos in de ‘nabije toekomst’ ondersteuning voor andere Sonos-soundbars toe te voegen. Bovendien is audio swap voorlopig alleen beschikbaar voor iOS-gebruikers. De functie wordt later aan de Android-app toegevoegd, belooft Sonos.
Voor dit trucje in samenwerking met de Sonos Arc beschikt de Ace over een rudimentaire vorm van wififunctionaliteit. Die kan echter niet worden ingezet om de Ace andersom te integreren met bestaande Sonos-speakers in je huis. Met andere woorden, het is niet mogelijk om bij het thuiskomen de muziekstream van je Sonos Ace met een druk op een knop over te zetten naar je speakers. Ook kan de Ace alleen muziek ontvangen via bluetooth (versie 5.4), niet via wifi. Daarbij ondersteunt de hoofdtelefoon trouwens wel twee verbonden bluetoothapparaten tegelijk. Het apparaat kan overweg met drie bluetoothcodecs: SBC, AAC en aptX Adaptive.
Bediening via Sonos-app
De Ace laat zich veelal prima bedienen met de aanwezige knoppen, maar voor sommige functies heb je toch een app nodig. Hiervoor gebruik je de ‘gewone’ Sonos-app, die inmiddels een update heeft gekregen voor de Sonos Ace. Na het starten van de app duurt het altijd een paar seconden voordat de hoofdtelefoon wordt gevonden.
We kunnen de bedieningsmogelijkheden via de app niet bepaald uitgebreid noemen, maar je kunt er enkele basale taken mee uitvoeren. Denk aan het updaten van de firmware van de Ace en het aanpassen van de equalizer. Die equalizer vinden we een beetje karig. Zo zijn er geen presets beschikbaar en kun je alleen de bas en hoge tonen aanpassen. Een schuif voor middentonen ontbreekt.
Ook kun je de mate van noisecancelling of transparantie niet zelf aanpassen, en is er geen sidetonefunctie om je eigen stem in telefoongesprekken licht versterkt terug te horen voor een natuurlijk aanvoelend gesprek. Wel heeft de Ace een headtracking-functie aan boord, waarbij het stereobeeld desgewenst meebeweegt met je hoofdbewegingen. Ook deze modus kun je via de app activeren.