Dit wil je écht niet weten
Huib Modderkolk
Dit wil je écht niet weten
Uitgever: Podium
ISBN: 9789463812160
Pagina's: 288
De Volkskrant-onderzoeksjournalist Huib Modderkolk schreef in 2019 met Het is oorlog, maar niemand die het ziet een fantastische bestseller. Het kon dan ook niet anders dan dat er een vervolg moest komen. Dat vervolg is er nu met Dit wil je écht niet weten, dat vol staat met spannende verhalen over cybercrime en spionage, hoewel dit duidelijk een heel ander boek is dan het vorige.
Dit wil je écht niet weten draait in de eerste plaats om Modderkolk zelf. Het boek heeft een opvallend narratief. Dat begint bij het moment waarop Modderkolk, die als journalist vooral schrijft over geheime diensten, benaderd wordt door een man die zegt dat hij bij de Israëlische geheime dienst Mossad heeft gewerkt. De man wil zijn verhaal doen, specifiek tegen Modderkolk. Maar als doorgewinterde journalist is Modderkolk sceptisch. Het boek gaat vervolgens voor een groot deel over hoe Modderkolk probeert de identiteit van 'de Mossad-man' te achterhalen en zijn verhaal te verifiëren.
In die zoektocht leer je veel over het werk van de Nederlandse en internationale geheime diensten, en vooral over de Israëlische. Dat leest als een spannend boek, vooral als Modderkolk een privédetective inschakelt en telkens over zijn schouder kijkt als hij door de stad fietst. De zoektocht gaat door tot aan de laatste pagina, maar de ontknoping verklappen we hier natuurlijk niet.
Uitstapjes naar Stuxnet
Als het boek alleen over dit mysterie was gegaan, was dat wat mager geweest. Gelukkig wisselt de schrijver deze hoofdstukken af met andere verhalen die hij gebruikt als puzzelstukjes. Hij gaat bijvoorbeeld langs bij een hacker die zich heeft aangesloten bij een vrijwillig 'leger' van hackers dat strijdt tegen de Russische invasie van Oekraïne. Met dat verhaal introduceert Modderkolk een expert die hem uitlegt hoe geheime diensten in oorlogstijd te werk gaan, al ligt dat soms nogal ver van de oorspronkelijke zoektocht af. Een ander verhaal gaat over een man met Iraanse roots die in Amsterdam komt wonen en een goede baan als programmeur heeft, maar in aanraking komt met de Iraanse geheime dienst en uiteindelijk het land wordt uitgezet. Hoewel deze verhalen weinig te maken hebben met het hoofdverhaal, geven ze een goed inkijkje in hoe buitenlandse diensten invloed op Nederland kunnen hebben.
Die andere verhalen in dit boek zijn stuk voor stuk erg sterk en interessant, hoewel je je soms kunt afvragen waarom ze precies in dit boek zitten. Bovendien stond een van die verhalen al eerder in de Volkskrant, maar er staan wel nieuwe anekdotes, onthullingen en uitleg in. Een deel van het einde van het boek gaat bovendien over Stuxnet, een onderwerp waarover Modderkolk al jaren publiceert. Het was Modderkolk die in 2019 onthulde dat de Nederlandse AIVD een rol speelde bij het binnendringen van het Iraanse atoomcomplex Natanz en daar het cyberwapen losliet. In Dit wil je écht niet weten krijg je veel mee over de zoektocht naar die details. Vooral als je die zaak niet zo goed hebt gevolgd, zet dit boek het duidelijk voor je op een rij.
Wat Dit wil je écht niet weten zo sterk maakt, is niet alleen hoe spannend de verhalen zijn, maar ook de goede schrijfstijl. Modderkolk schrijft in korte, krachtige zinnen, waardoor het boek razendsnel wegleest. Het is dan ook zeker een aanrader, maar neem wel een van de andere boeken op onze lijst mee, want dit boek heb je binnen een paar avonden uit.