Introductie
Wat maakt een kindertablet tot een kindertablet? Het begint met de software die erop te vinden is. Denk aan een versimpelde gebruikersinterface en meegeleverde (educatieve) software die is toegespitst op kinderen. Er zijn fabrikanten die daar aandacht aan besteden en speciale apparaten op de markt brengen die al volledig zijn ingericht met kinderen in gedachten, zoals Deplay en Kurio. Daarnaast zijn er fabrikanten die 'normale' tablets op de markt brengen, die met een paar handelingen in een speciale kindermodus gezet kunnen worden. Denk aan Samsung en realme. Ook zijn er normale tablets zonder kindermodus die compatibel zijn met de speciale Google Kids Space-app, wat in principe ook een kindermodus is. Deze app staat gewoon in de Play Store, maar is niet 'compatibel' met elke tablet of smartphone.
Zowel met de standaardinterface van speciale kindertablets als met de ingeschakelde kindermodus van andere tablets, wordt een sterk versimpelde, kleurrijke interface voorgeschoteld. In deze modus zijn de iconen extra groot en kan alleen gekozen worden uit kindvriendelijke apps. Er is in deze interface ook een speciale kinderbrowser te vinden die alleen toegang biedt tot kindvriendelijke websites, en videospelers die alleen verwijzen naar content voor kinderen. Ouders moeten kunnen instellen wat hun kinderen wel en niet mogen zien, maar ook apps kunnen toevoegen of juist verwijderen. Ook de schermtijd is belangrijk. Het instellen van al deze opties gebeurt in de normale of speciale oudermodus van de tablet.
Beheerfuncties van Kurio, Samsung en Deplay
Verder moeten kindertablets tegen een stootje kunnen. De kans dat een tablet uit de handen van je kroost klettert, is groot en als dat gebeurt, moet hij daartegen kunnen. De dedicated kindertablets worden standaard geleverd met grote rubberen hoezen. Voor de standaardtablets met een kindermodus zijn zulke hoezen meestal ook beschikbaar, maar die zul je los moeten aanschaffen.
Er wordt veel gezocht naar kindertablets en als ik zelf op onderzoek uitga, kom ik in een jungle van obscure apparaten terecht en word ik om de oren geslagen met merken waarvan ik nog nooit gehoord heb, belabberde specificaties en vage fabrikanten die blijkbaar het woord 'softwareondersteuning' niet in hun woordenboek hebben staan. Het overgrote deel neemt niet eens de moeite de telefoon op te nemen of e-mails te beantwoorden, maar de tablets zijn wel te koop bij grote retailers of komen vrij hoog in de zoekresultaten van Google.
Uiteindelijk kon ik in contact komen met enkele fabrikanten en heb ik wat tablets kunnen vinden die daadwerkelijk worden ondersteund en ten minste Android 13 (GO) bevatten: de Kurio Kindertablet Premium en de Deplay Kids Tablet Pro 10”. Deze tablets heb ik tegenover goedkope tablets gezet die niet specifiek gericht zijn op kinderen, maar wel een kindermodus hebben en nog lang genoeg worden ondersteund door de fabrikant: de Samsung Galaxy Tab A9-serie.
:strip_exif()/i/2006675140.jpeg?f=imagenormal)
Daarnaast is het, zoals ik eerder schreef, op veel tablets mogelijk om een familiemodus of ouderlijk toezicht in te stellen. Het opzetten en configureren daarvan kost wat meer tijd dan aan de slag gaan met tablets die al een kindermodus aan boord hebben. In deze review en bijbehorende Best Buy Guide-pagina besteden we vooral aandacht aan speciale kindertablets en tablets met een kindermodus die ongeveer even duur zijn. Samsung heeft overigens onlangs aangekondigd een 'Kids edition' van de Tab A9 uit te brengen. Deze variant wordt standaard geleverd met alle kinderaccessoires en heeft de kindermodus standaard al aanstaan. Hoeveel dat model in de Benelux gaat kosten, is nog niet bekend.
:strip_exif()/i/2006675150.jpeg?f=imagenormal)
Hardware en scherm
Het viel me op dat de meeste fabrikanten bij deze categorie tablets weinig aandacht besteden aan de prestaties. Het draait allemaal net niet of net aan. Als we kijken naar de specificaties, zien we trage, oude hardware, oude OS-versies, weinig geheugen en weinig opslag. Ik begrijp dat mensen niet te veel willen uitgeven aan een tablet voor hun kinderen, maar ik heb het idee dat veel van de kindertablets die ik heb zien langskomen, al lang op hun max zitten. De kans dat het apparaat snel dichtslibt of een toekomstige game niet (goed) draait vanwege zwakke hardware, weinig geheugen of een achterhaalde Android-versie, is groot en dat is jammer.
Op dat gebied doen de fabrikanten die geen speciale kindertablets maken, het beter, zeker als je kijkt naar de prijs. Zo zijn de Deplay Kids Tablet Pro 10” en de Samsung Galaxy Tab A9 op het moment van schrijven ongeveer even duur, rond 195 euro. De tablet van Samsung heeft echter een beter scherm met een hogere resolutie en refreshrate, een krachtigere processor, een grotere accu en langere softwareondersteuning. Over dat laatste valt nog te debatteren, maar daarover later meer. De Kurio Kindertablet Premium is met 120 euro een stuk goedkoper, maar op hardwaregebied krijg je ook een flink stuk minder. Zo is het scherm van de Kurio belabberd. De kijkhoeken zijn zo slecht dat je de tablet recht voor je gezicht moet houden om alle kleuren goed te zien. De vier jaar oude processor is zo traag dat bij bijna alle handelingen horten en stoten optreden in de gebruikersinterface. Gelukkig merk je daar bij de meegeleverde kinderapps weinig van, ook daarover later meer.
|
Kurio Kindertablet Premium |
Samsung Galaxy Tab A9 |
Deplay Kids Tablet Pro 10" |
Scherm |
7"-lcd, 1024x600 pixels |
8,7"-lcd,1340x800 pixels |
10"-lcd,1280x800 pixels |
Soc |
Allwinner A133 |
MediaTek Helio G99 |
Unisoc Tiger T606 |
Geheugen/ opslag |
2GB/32GB 128GB-microSD |
4GB/64GB, 4GB/128GB, 8GB/128GB 64GB-microSD |
4GB/128GB MicroSD-kaartslot
|
Accu |
3200mAh |
5100mAh |
6000mAh |
OS-versie |
Android 13 Go |
Android 13 |
Android 13 |
Camera's |
2Mp-hoofd-, 0,3Mp-frontcamera |
8Mp-hoofd-, 2Mp-frontcamera |
13Mp-hoofd-, 5Mp-frontcamera |
Geluid |
Stereoluidsprekers, 3,5mm-jack |
Stereoluidsprekers, 3,5mm-jack |
Stereoluidsprekers, 3,5mm-jack |
Het geluid dat de tablets produceren, is goed genoeg. Hoge en middentonen klinken goed en als er gesproken wordt, is dat duidelijk te verstaan. Lage tonen zijn bij de Kurio en Deplay niet goed te horen en op de Samsung een beetje. Het zal goed genoeg zijn voor de gemiddelde kinderoortjes, dus we tillen hier verder niet te zwaar aan. Daarnaast hebben alle tablets een 3,5mm-koptelefoonaansluiting, zodat je je kind niet hoeft op te zadelen met dure, draadloze dopjes.
De behuizingen van de tablets zijn volledig van plastic. De Deplay en Kurio worden standaard geleverd met een dikke rubberen hoes, waardoor ze goed tegen een stootje kunnen. Zonder de hoes voelt de Deplay een beetje fragiel aan, maar het is uiteraard de bedoeling dat je het apparaat met de hoes gebruikt. Als je kind groot genoeg is en de hoes niet meer nodig heeft, is de tablet ook goed te gebruiken zonder hoes en is hij lekker dun. Omdat de Samsung een 'normale' tablet is, heeft hij een stevigere behuizing. Die is te vergelijken met de duurdere Samsung-tablets en laat zich niet torderen. Voor deze tablet zijn ook speciale kinderhoezen beschikbaar, maar die moeten los worden aangeschaft.
Deplay Kids Tablet Pro 10"
Kurio Kinder Tablet Premium
Samsung Galaxy Tab A9
Scherm
We zijn aan de slag gegaan met Portrait Displays Calman Color Calibration-software om te kijken hoe groot de verschillen tussen de tablets zijn en hebben de resultaten naast die van andere goedkope en iets duurdere tablets gezet om te kijken hoe de kindertablets zich verhouden tot die andere apparaten. De Tab A9 van Samsung scoort redelijk en eindigt in de meeste grafieken in de middelste regionen. Met een helderheid van ongeveer 430cd/m² moet je niet in de volle zon gaan zitten met de tablet, maar is hij goed genoeg af te lezen in een goed verlichte kamer. De Deplay en Kurio scoren een stuk slechter en eindigen onderaan de grafiek. De Deplay doet het met ongeveer 330cd/m² nog redelijk. De Kurio komt niet verder dan 188cd/m², wat echt heel laag is.
- Piekhelderheid 15%
- Piekhelderheid (33%)
- Piekhelderheid (100%)
- Minimale helderheid
- Kleurtemperatuur
- Gem. grijsafwijking
- Gem. kleurafwijking
- DCI-P3-kleurdekking
- Colorchecker
Ook op het gebied van kleurweergave moet je niet te veel verwachten van deze tablets. De A9 zit met een grijsafwijking van 4,37ΔE nog redelijk dicht bij de voor het menselijk oog zichtbare 3ΔE. De Deplay doet het wat slechter met 5,65ΔE. De Kurio Kindertablet heeft een afwijking van maar liefst 18,63ΔE.
- Kurio Kindertablet Premium
- Samsung Galaxy Tab A9
- Deplay Kids Tablet PRO 10"
Software: leuk en leerzaam
Aan de software wordt gelukkig wel veel aandacht besteed. De gebruikersinterface zit bij alle tablets die we hebben getest, simpel in elkaar en de kans dat een kind per ongeluk op iets verkeerds klikt, is bij alle tablets goed afgevangen. De meegeleverde apps zijn leuk en leerzaam. Het valt wel op dat een deel van deze apps (grotendeels) Engelstalig is. Ook de video- en tv-apps verwijzen vaak naar de Engelstalige versie van een tekenfilmserie, die in Nederland en Vlaanderen met Nederlandse synchronisatie wordt uitgezonden.
V.l.n.r: Samsung Kids, Deplay Kid en Kurio Kindermodus
Bij sommige apps wordt je kind nu en dan geplaagd met een foutmelding dat de content niet beschikbaar is in ons land, wat mij het idee geeft dat er weinig aandacht is besteed aan de Nederlandse markt. De Kurio heeft dat het best voor elkaar, en geeft zoveel mogelijk kinderapps en video’s weer in het Nederlands. Zo nu en dan kwam er echter ook wat in het Frans, Arabisch, Duits en Japans langs. De Deplay heeft daar nog meer last van, al blijft het bij die tablet voornamelijk beperkt tot het Engels.
De Deplay en de Kurio hebben verschillende videoapps beschikbaar, waarmee je kind naar video’s van bijvoorbeeld Cartoon Network of NPO kan kijken. Ook YouTube Kids is aanwezig. De tablet van Deplay heeft standaard ook Disney+, Videoland en Netflix meegeleverd. Voor deze apps moet uiteraard tegen betaling een abonnement worden afgesloten en dat brengt me bij het volgende punt. Vooral de Deplay heeft nogal wat apps die deels gebruikt kunnen worden, maar ook de Kurio heeft aardig wat apps die in demovorm op de tablet staan. Voor het unlocken van de volledige app moet worden betaald of in sommige gevallen een extra account worden aangemaakt. Ik begrijp dat er geld verdiend moet worden, maar ik betwijfel of ouders blij zijn als kindlief te pas en te onpas komt aanrennen, omdat er een account moet worden aangemaakt of moet worden betaald.
Het valt me op dat de standaard meegeleverde apps op de Kurio allemaal goed en zonder al te veel haperingen werken. Ik maakte me daar zorgen over vanwege de oude, zwakke soc in de tablet. Kurio heeft bijna al zijn apps dus goed geoptimaliseerd. Je moet alleen niet te veel verwachten van andere apps en spellen die je achteraf toevoegt. Zelfs internetten gaat soms moeizaam en hoewel de meegeleverde apps goed werken, duurt het soms tergend lang voordat ze zijn gestart.
De Samsung-tablets zitten daartussenin wat het aankopen of registreren van apps betreft. Als er op de tablet wordt overgeschakeld naar de kindermodus, is het aanbod in vergelijking met de andere twee tablets mager. Veel van de snelkoppelingen op het hoofdscherm hebben een downloadicoon, wat betekent dat de app pas wordt geïnstalleerd als je erop klikt. In sommige gevallen is een Samsung-account vereist om de app te installeren. Dit kost verder niets, maar het is wel vervelend een extra account te moeten aanmaken, zeker omdat daarvoor een telefoonnummer nodig is.
Wat veiligheid betreft scoren alle tablets goed. De kinderbrowser is op alle apparaten zeer streng afgesteld en zal alleen bekende, kindvriendelijke sites weergeven. Zelfs onze site wordt geblokkeerd. Dit geldt overigens alleen voor de Kurio-tablet. De Samsung- en Deplay-kinderbrowsers werken net iets anders. Je moet als ouder zelf websites toevoegen. De standaardwebsites in de Samsung-browser zijn geen sites waar je kinderen wat aan zullen hebben. Standaard kun je naar een Koreaanse nieuwssite, filmsite en boekensite. Ik vind dit een vreemde keuze. Een standaardvideospeler is ook niet te vinden in de kinderomgeving van Samsung. Hoewel je kind een eind kan komen met de standaardapps (koppelingen) in de kinderomgeving, is de kans dat je handmatig apps moet toevoegen, een stuk groter.
V.l.n.r: Samsung-, Kurio-, Deplay- en Samsung-kinderbrowsers
Als je kind wat ouder is en wellicht meer wil doen met de tablet, is de kans groot dat het de kinderomgeving probeert te omzeilen. Zowel de kindertablets als de Samsungs zijn daar goed tegen beveiligd. De Kurio gaat daarin zelfs zover dat sommige standaardfuncties in Android niet werken. Het sluiten of beheren van de kinderomgeving doe je op de Tab A-tablets en de Deplay door een pincode in te voeren. De Kurio werkt met een wachtwoord. Het is op alle tablets mogelijk om de kinderomgeving te sluiten en te werken in de normale Android-omgeving. Dit kan een mooie vervolgstap zijn als je kind groot genoeg is. Daarnaast kun je via de beheeromgeving elke app toevoegen die je maar wilt. Van de geteste tablets is de Kurio het meest dichtgetimmerd. Als je je kind veilig wilt houden zonder dat je zelf nog dingen moet aanpassen aan de tablet, zit je met de apparaten van Kurio goed.
V.l.n.r: eerste drie: Kurio-beheerfuncties, volgende drie: Samsung-beheerfuncties, laatste twee: Kurio-beheermodus
We blijven nog even bij de software. Een in mijn ogen belangrijk punt bij apparaten die door kinderen worden gebruikt, is de softwareondersteuning. Hoewel de fabrikanten de apparaten goed hebben dichtgetimmerd, kan een kwetsbaarheid in het onderliggende Android alsnog roet in het eten gooien. Het is daarom belangrijk dat niet alleen de kindersoftware van de fabrikant netjes wordt onderhouden, maar ook Android zelf. Dat is helaas een punt waarbij het bij veel kindertablets misgaat. Dat is ook de reden waarom er zo weinig 'echte' kindertablets in onze Best Buy Guide terecht zijn gekomen. Veel van de kindertabletmakers namen niet eens de moeite om antwoord te geven op de vraag hoelang de apparaten worden ondersteund en sommigen ontweken de vraag of gaven een vaag antwoord.
Kurio en Deplay hadden daar gelukkig wel antwoorden op, maar ook die waren in mijn ogen nogal apart. Kurio liet weten dat Android-tablets gemiddeld twee OS-upgrades en drie jaar lang beveiligingsupdates krijgen. Deplay heeft laten weten dat zijn tablet geen OS-upgrades krijgt, maar dat de tablet wel onbeperkt beveiligingsupdates krijgt. Als dat echt zo is, is dat in elk geval mooi meegenomen. Wat dat betreft lijkt de Tab A9 er op dit gebied als beste uit te komen. De tablet wordt vier jaar lang van beveiligingsupdates voorzien, dus tot en met 2027, en krijgt drie OS-upgrades.
Accuduur en conclusie
Naast de software die op de tablets te vinden is, is het natuurlijk belangrijk hoelang je kroost met de tablet kan spelen voordat de accu leeg raakt. En als de accu leeg is, hoelang het dan duurt voordat je kind verder kan met een opgeladen tablet. We hebben onze gebruikelijke browsertest en videotest uitgevoerd, en de resultaten vergeleken met die van andere tablets die ongeveer even duur zijn. De resultaten staan weliswaar in de onderstaande tabel, maar het is niet eerlijk om de tablets daarop af te rekenen of linea recta tegenover elkaar te zetten, omdat de tablets alle drie een andere maat hebben en dus ook een andere accu. Toch is het bijzonder om te zien dat de Samsung Galaxy Tab A9 het in de videotest ongeveer twee keer zolang volhoudt op één lading als de Deplay, die een grotere accu aan boord heeft.
- Browsetest Wifi
- Browsetest 4G
- Videotest
Als de tablets opgeladen moeten worden, gaat het redelijk gelijk op. Het valt op dat de Deplay het snelst is opgeladen, terwijl deze tablet de grootste accu aan boord heeft. De Samsung en de Kurio moeten beide ongeveer drie uur aan de lader hangen voordat ze volledig van energie zijn voorzien. Als je kind ongeduldig is, ben je met de Deplay het best af. Die is voor ongeveer veertig procent opgeladen als hij een halfuurtje aan de adapter heeft gehangen. De Kurio en de Samsung zijn dan ongeveer voor een kwart van stroom voorzien.
- Procent vol na 30 minuten
- Laadtijd
Conclusie
Het lijkt makkelijk om een winnaar uit te roepen op basis van de specificaties. Dat zou dan de Samsung Galaxy Tab A9-serie zijn, maar bij kindertablets is vooral de integratie van de kinderomgeving en bijbehorende apps bepalend. Op dat gebied scoort de Kurio Kindertablet Premium het best. De software op de tablet is uitgebreid en goed afgeschermd van de boze buitenwereld. Hij is echter ontzettend traag en het scherm is slecht. Naast het alfabet leren en leren rekenen zal je kind vooral leren om geduld te hebben. Het is dus maar net wat je het belangrijkst vindt. Kurio was hier al bang voor en liet in ons eerste gesprek al doorschemeren dat de tablet het op het gebied van technische specificaties zal afleggen tegen de rest, maar het vooral moet hebben van zijn software en veiligheid. Op dat gebied slaagt de Kurio zeker, maar sommige meegeleverde kinderapps sluiten niet goed aan op (Nederlandstalige) kinderen; andere vragen om een apart account of abonnement.
Dat een kindertablet niet per se op oude, trage hardware hoeft te draaien, laat Deplay tot op zekere hoogte zien. Niet dat de Kids Tablet Pro 10” een high-end of zelfs midrangesoc aan boord heeft, maar hij is wel een stuk sneller dan de Kurio en heeft een beter scherm. De software is ook goed, maar er zitten apps tussen die pas tegen betaling volledig kunnen worden gebruikt, en veel materiaal is Engelstalig.
De Tab A9-serie mag dan het krachtigst en snelst zijn, de kinderomgeving is in vergelijking met de andere twee tablets behoorlijk leeg. Het vullen van deze omgeving is makkelijk en snel gedaan, hoewel je voor sommige apps een apart Samsung-account moet aanmaken. Daarnaast heeft de omgeving nauwelijks educatieve applicaties aan boord. Die moet je als ouder handmatig toevoegen. Dat kun je zien als een voordeel of een nadeel. Aan de ene kant is het fijn dat je zelf kunt bepalen met welke apps je kind in aanraking komt, maar aan de andere kant zul je moeten onderzoeken welke kinderapps in de Google Play Store of Samsung Store daadwerkelijk goed zijn voor je kind.
Onderaan de streep heb ik gemengde ideeën over wat nou de beste kindertablet is. Persoonlijk zou ik iets meer geld neertellen en een wat krachtigere tablet aanschaffen met een grote, kindveilige hoes en deze handmatig inrichten, al dan niet met een kindermodus. Aan de andere kant is het fijn om een tablet te hebben die al helemaal is toegespitst op kinderen, en de juiste apps en omgevingen al aan boord heeft. Het is jammer dat dat meestal gepaard gaat met zwakkere specificaties. Daarom is het vooral een kwestie van smaak en voorkeuren, en zie je op de volgende pagina alle drie de tablets staan met hun voors en tegens, zodat je zelf de keuze kunt maken.
Dit is niet het einde van onze zoektocht naar de beste tablet voor kinderen. Net als bij alle andere Best Buy Guides zullen we kindertablets blijven testen en de BBG-pagina updaten als er iets verandert of als er nieuwe aanraders zijn. Daarnaast hebben we nu vooral gekeken naar goedkope tablets, omdat de gemiddelde kindertablet zich voornamelijk in de laagste prijscategorie bevindt.
We realiseren ons dat er vast mensen zijn die wat meer geld willen uitgeven aan een tablet voor hun kinderen. Specifieke kindertablets in hogere prijscategorieën die aan onze eisen voldoen, hebben we (nog) niet kunnen vinden en voor nu lijk je te zijn aangewezen op 'normale' tablets, waarbij de kindermodus na aankoop moet worden geactiveerd of zelfs apart moet worden gedownload. Niet alle tablets (en smartphones) zijn compatibel met deze modus, dus het is wellicht interessant om daar nog eens in te duiken. Voor nu kun je terecht op de nieuwe 'Beste tablets voor kinderen'-pagina om de aanraders met hun voors en tegens op een rijtje te zien.