Voorgeschiedenis/verantwoording:
Sapphire heeft een dochter van (bijna) 2 die graag met haar grote broers mee wil doen als die even op de tablet mogen. Aangezien deze dame slim genoeg is had ze daarvoor de tablet van papa gepikt (iPad Air 2) en dat beviel haar wel. Voor ik er erg in had kreeg de tablet helaas vliegles wat resulteerde in een kapot scherm
Maargoed er moest dus een tablet komen, met een kinderhoes dus beetje gangbaar model, niet te duur want vliegles en het is alleen voor af en toe Youtube kids en foto's kijken, hierdoor vielen de iPads af (+ overkill voor het doel).
Dan duik je als echte tweaker natuurlijk direct de PW in en ga je vergelijken.
Eisen waren geen vaag merk (voor tablets) zoals Denver, Archos, eStar of Alcatel, geen refurbished Apple want vind die vaak te duur voor wat ze bieden.
Niet te groot want het is voor een klein kind, niet te duur.
Dan kom ik op een lijstje met oa deze Samsung Tab A9, Tab A7 Lite, Lenovo M8 en M9,Acer Iconia's in het net boven de €100 segment.
Voor iets meer euro's heb je bijvoorbeeld ook een Redmi Tab SE of een Samsung Tab A7 maar prijs was een issue hier en maat ook.
Uiteindelijk voor de Samsung gekozen met als doorslaggevende redenen:
* Prijs, gekocht voor €115 nu zelfs te koop voor €109
* 4GB ram tov vaak 3GB ram
* Updatebeleid, 2 OS updates en tot 2028 beveiligingsupdates wat serieus langer is dan bv Lenovo, Acer, ect.
De Helio G99 was een neutraal punt, opzich ben ik geen fan van Mediatek ivm de in het verleden simpelweg slechte indersteuning qua drivers, custom roms, etc.
Ik lees wel prima berichten over de snelheid van de G99.
Een andere reden op de achtergrond is nog het design. Stel dat deze tablet over 2 jaar toch niets is dan wil ik deze aan de muur hangen als Home Assistant tablet en qua design is deze Samsung best netjes vind ik.
Ik verwacht niet dat dit een snelheidsmonster is en ben ook benieuwd hoe lang deze instap tablet bruikbaar blijft en daarom ook gekocht.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tot zover het deel wat ik geschreven heb enige weken na de aanschaf van de Tab A9. Het volgende deel is mijn ervaring na enkele maanden gebruik.
Qua snelheid is het wel een beetje wat ik verwacht had, het is geen snelheidsmonster. Youtube kids draait prima, beetje rommelen met de Home Assistant app gaat ook prima, beetje browsen en foto's kijken ook maar 'echt' gamen zoals Roblox of Pokemon Go vraag ik me af hoe soepel dat zou lopen.
De camera is bij goed licht niet meer dan OK en bij matig licht zoals in huis op een winteravond daalt dit tot niveau 'aardappel'. Amper echt te gebruiken dus.
De accuduur is voor zo'n kleine tablet niet verkeerd, onze dochter zit er vaak kort op en gooit hem dan aan de kant waar de tablet soms lang video's ligt af te spelen zonder dat iemand er naar kijkt. Gemiddeld gaat deze 1x per week aan de lader.
Het beeldscherm is ook weinig spannends, niet verrassend in deze prijsklasse. Resolutie van 1340x800 met een PPI van 179, TN paneeltje, 60Hz. Het is prima voor het doel, kleuren zijn OK en de kijkhoeken prima maar zoals ik zei weinig spannends.
Wel een opvallend punt in de negatieve zin is de bouwkwaliteit. Nu na een paar maanden gebruik waarbij helaas ook wel eens gegooid word met de tablet is duidelijk dat dit matig is. De Tab A9 zit in zo'n generieke roze rubber kinderhoes met dikke randen en een handvat en waar de 2 iPads in huis na jaaaaren gebruik nog 0 beschadigingen hebben heeft de Tab A9 er toch al enkele. Zo is deze tegen de tafelrand gekomen precies boven de 'power' knop waar nu dus een flinke buts in de behuizing zit. Ook lijkt het alsof de tablet wat verbogen is ter hoogte van de volumeknoppen waardoor de behuizing nu wijkt en er een bobbel zit die op gevoel de knoppen bedienen erg moeilijk maakt.
Hoe zwaar moet ik/je daar aan tillen, dat is lastig. Eenderzijds is dit natuurlijk niet helemaal normaal gebruik én zit in een flinke hoes, anderzijds zijn kinderen soms gewoon lomp en hebben de iPads na jaren
mishandeling gebruik geen van dit soort problemen. Niet helemaal fair natuurlijk want die zijn 3~4x zo duur maar die zijn wel al 6 jaar in gebruik tegenover 6 maanden van de Tab A9.
Zou ik de tablet aanraden? Ligt er aan wat je er mee wilt doen, als je primaire thuis tablet/device; nee. Daarvoor is het allemaal eigenlijk nét niks. Als kindertablet; ja hoor! Dichtgetimmerd met een Google kinder account voor Youtube kids, foto's en wat simpele dingen is het met een goede hoes toch wel een prima aankoop. IK ga er wat betreft de bouwkwaliteit ook even vanuit dat mijn kinderen bovengemiddeld lomp zijn en de prijs maakt ook eea. goed hij deze tablet.