Door Jurian Ubachs

Redacteur

F1 23 Review

Stuk spannender dan het huidige F1-seizoen

22-06-2023 • 19:00

89

Multipage-opmaak

Terugkeer van Braking Point

F1 23

Wie vindt dat de F1-game altijd erg lijkt op de vorige versie, zal dat van F1 23 in grote lijnen ook kunnen vinden. Toch heeft Codemasters weer aardig wat nieuwe elementen toegevoegd, met verhaalmodus Braking Point 2 en F1 World als boegbeelden. De game speelt daarbij lekkerder met een controller dan ooit het geval is geweest en zet grafisch ook weer een klein stapje vooruit, met bovendien prima performance op de PlayStation 5. Voor pc-gamers blijft VR een leuke extra, maar het is jammer dat PSVR 2 niet wordt ondersteund. Verder is het leuk dat gamers in F1 23 alvast het nieuwe circuit van Las Vegas kunnen proberen. Al met al doet F1 23 genoeg om een overstap vanaf F1 22 te rechtvaardigen, al valt het ook wel te begrijpen als gamers ervoor kiezen om de F1-game eens per twee jaar te kopen en zo een grotere stap te zetten.

Getest

F1 23, PS5

Prijs bij publicatie: € 59,99

Vanaf € 22,99

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (4)

Is Formule 1 een sport of meer entertainment? Flauwe vraag natuurlijk, want het een bestaat niet zonder het ander. De bolides worden bestuurd door de beste coureurs ter wereld, die allemaal afgetraind zijn en onder zware omstandigheden kunnen functioneren. In de garages vind je de engineers en monteurs die onder grote druk kunnen werken. Het is dus zeker een sport. Tegelijk heeft Netflix’ Drive to Survive absoluut een boost opgeleverd. Het helpt de populariteit van de sport natuurlijk dat de jarenlang ongenaakbare Lewis Hamilton in 2021 eindelijk werd verslagen in wat een van de spannendste WK-ontknopingen ooit was. De Netflix-serie vat jaarlijks het voorbije seizoen op een wat gedramatiseerde manier samen. Dus F1 is zeker ook entertainment.

Precies die combinatie is goed zichtbaar in F1 23. De nieuwste versie van het jaarlijks verschijnende Formule 1-spel van Codemasters en EA Sports schotelt gamers dit jaar een nieuwe versie van Braking Point voor. Braking Point maakte zijn debuut in F1 21. Gamers speelden een verhaal door dat grotendeels verteld werd via interviews met de hoofdrolspelers: precies zoals dat werkt in Drive to Survive. In het verhaal zagen we hoe de jonge, talentvolle coureur Aiden Jackson een stoeltje in de F1 veroverde en teamgenoot werd van de Nederlandse coureur-op-leeftijd Casper Akkerman. Alsof de teamgenoten het al niet voldoende met elkaar aan de stok hadden, was daar ook nog rivaal Devon Butler om het allemaal nog wat moeilijker te maken. Het verhaal was vrij oppervlakkig, maar bood een goed genoeg kader om allerlei leuke missies aan op te hangen.

Braking Point 2 gaat min of meer verder waar het verhaal gebleven was, maar begint met de introductie van een nieuw team: Konnersport Racing. Dat nieuwe team begint zijn bestaan in de Formule 1 met Aiden Jackson en Devon Butler als coureurs. De vader van Butler blijkt bovendien de voornaamste investeerder te zijn, wat natuurlijk ook de nodige verhaallijnen mogelijk maakt. Casper Akkerman is ondertussen gestopt met racen en fungeert als begeleider van Callie Mayer, een jongedame die actief is in de Formule 2 en een mooie toekomst in de racerij voor zich lijkt te hebben.

Een deel van het verloop van het verhaal laat zich vooraf raden, maar toch is het erg leuk om Braking Point 2 door te spelen. Dat komt mede doordat je het verhaal niet vanuit een perspectief beleeft, maar verschillende rollen speelt. Je racet niet alleen als Aiden, maar ook als Callie en zelfs als Devon. Daarnaast maak je keuzes vanuit de rol van teambaas. Die keuzes hebben beperkt invloed op het verloop van het verhaal. Je kunt bijvoorbeeld beslissen of je team wel of niet meewerkt aan de opnames van een F1-film en dat heeft dan gevolgen voor het verloop van het verhaal, al zijn die beperkt. De merkbaarste gevolgen doen zich voor als je met je antwoorden als teambaas invloed hebt op de doelstellingen tijdens een race. Die doelstellingen zijn, net als in het eerste deel van Braking Point, lekker veelzijdig. Zo hoog mogelijk finishen is natuurlijk wat afgezaagd, maar met een falende auto proberen zo min mogelijk plekken te verliezen, is een stuk interessanter. Braking Point 2 wisselt niet alleen de verhaallijntjes leuk af, maar brengt ook variatie in de gameplay en dat maakt de spelmodus erg leuk om te spelen. Een geslaagde comeback voor Braking Point dus.

F1 World als nieuwe hub

De verdere game kent vooral veel bekende onderdelen, al is een groot deel daarvan in een net wat andere constructie gegoten. Die constructie heet F1 World en is een nieuwe hub in F1 23 die allerlei spelonderdelen met elkaar verbindt. Je vindt hier bijvoorbeeld de traditionele Time Trial- en Grand Prix-modi, waarin je dan kunt kiezen of je wilt rijden met normale auto’s uit de Formule 1 of Formule 2, of met je eigen F1 World-auto. Dit is een wagen die je doorlopend verbetert. Met alles wat je doet in F1 World, verdien je beloningen, vaak onderdelen voor je auto, die je dan in je garage terugvindt. De indeling van deze items lijkt veel op die in andere games waarbij loot centraal staat. De items kunnen bijvoorbeeld Epic of Rare zijn en hebben een bepaalde waardering die aangeeft hoe goed ze zijn. Ook kan een item nog een specifieke bonus hebben. Denk aan een achtervleugel die je DRS tien procent effectiever kan maken.

Niveau van je auto opkrikken

Behalve nieuwe onderdelen verdien je ook nieuwe medewerkers voor je team. Die geef je dan een contract en vanaf dat moment versterken ze je team, met daarbij eventueel ook weer de nodige specifieke bonussen. Het leidt allemaal tot een steeds sneller wordende auto en een steeds beter functionerend team. Dat speelt een rol in de races die je rijdt in F1 World. De game schotelt spelers een hele reeks series voor, die je zowel online als offline kunt rijden. Die series hebben dan vaak een getal bij hun titel dat indicatief is voor het gemiddelde niveau van de auto’s in die serie. Je kunt zo dus zien of je auto al snel genoeg is om die serie te winnen of niet.

F1 23

Nu kun je natuurlijk proberen om alleen races te rijden die je zeker weten kunt winnen, maar dat hoeft niet. Als je met een langzamere auto aan de start staat, verwacht de game ook niet van je dat je wel even naar het podium rijdt. Een finish die voldoet voor het niveau van jouw auto, levert nog steeds prima beloningen op. Dat is wel een verfrissend concept en ook iets wat goed past bij de sport. Teams in de middenmoot houden zich immers niet bezig met wat de snelste auto’s aan het doen zijn, maar proberen hun mogelijkheden te maximaliseren en punten te scoren. Dat effect zit hier dus ook wel een beetje in.

Licenties

F1 World biedt daarnaast een heel laagdrempelige manier om online te racen. Ook hier geldt dat je in ongelijke auto’s rijdt en dus ongelijke doelstellingen hebt. Tegen wie je speelt, wordt mede bepaald door een nieuw systeem met licenties. Op basis van je ervaring en je rijgedrag verdien je in F1 23 licenties die het mogelijk maken om aan moeilijkere races mee te doen. Je kunt per evenement kiezen op wat voor licentie je wilt rijden. Kies je voor licentie D of C, dan speel je bijvoorbeeld zonder schade en kun je niet botsen met andere spelers. Om dat wel te kunnen, moet je Licentie B verdienen. Houd je je echter niet aan race-etiquette en misdraag je je vaak op de baan, dan verdien je die licentie niet of ben je hem snel kwijt. Het is dus een manier om racers die F1 23 ongeveer even serieus nemen, online aan elkaar te koppelen.

F1 23

Of je de insteek van F1 World nu tof vindt of niet, het is een leuke toevoeging aan de game. Als je er niets mee hebt, zit het namelijk totaal niet in de weg en als je het wél leuk vindt, heb je er een nieuwe modus aan waar je je vol op kunt storten. Uiteindelijk bouw je ook een hele collectie prijzen op en gaat het huis van je F1 World-avatar er steeds cooler uitzien. Ik heb zelf weinig met dat soort dingen, maar vond het wel leuk om mijn F1 World-auto stukje bij beetje te verbeteren. Ik geloof best dat deze modus de game wat extra herspeelwaarde oplevert, omdat spelers op zoek zullen gaan naar de beste onderdelen en personeelsleden om zo de best mogelijke auto bij elkaar te verzamelen.

Carrièremodus en My Team

Voor de gamers die dit niet zien zitten, is waarschijnlijk de aloude Carrièremodus een fijner alternatief. Je kunt nog steeds kiezen voor een carrière als coureur of voor een carrière als coureur die ook teambaas is. En inderdaad, dit is de modus die in vorige versies nog te boek stond als My Team, maar nu dus gewoon terug te vinden is als carrièremodus. Aan de inhoud van deze modi is verder weinig veranderd. Je ontwerpt een auto en verzint een teamnaam, kiest een motor en een tweede rijder en begint aan het eerste seizoen. Tijdens dat seizoen werk je trainingen, kwalificaties en races af en ondertussen ontwikkel je allerlei onderdelen aan je auto, zodat je verder naar voren kunt komen. Zoals gezegd: niets nieuws onder de zon, maar uiteraard fijn dat deze modus gewoon nog aanwezig is.

Controllerbesturing flink verbeterd

Hoe leuk je F1 23 vindt, hangt af van hoe goed de game is, maar ook van keuzes die je zelf maakt. Ben je bijvoorbeeld een controllerracer of rijd je met een stuurtje en pedalen? Hang je een VR-set aan je pc of niet? En neem je de tijd om alle instellingen goed door te nemen, zodat de game op jouw voorkeuren aansluit? Die eerste onderdelen spreken voor zich, maar dat laatste is belangrijker dan je zou denken. Ik rijd zelf bijvoorbeeld met het AI-niveau rond 65 à 70 en de kleuren die snelheden aangeven voor bochten ingeschakeld. Dat levert mij een moeilijkheidsgraad op waarbij ik lekker relaxt kan spelen zonder me al te ernstig te hoeven concentreren. Ik win niet automatisch alles, maar hoef ook niet meteen te vrezen als ik een paar mindere rondjes rijd. Dat maakt de game vermakelijk; te makkelijk of te moeilijk zou minder leuk zijn.

Hulpmiddelen

Met het kiezen van assists is dat hetzelfde, maar daarbij komt je keuze voor een controller of een stuurtje ook om de hoek kijken. Zonder pedalen is rijden zonder tractioncontrol en abs behoorlijk uitdagend. Je zult het dan flink aan de stok krijgen met je eigen auto in plaats van met je concurrenten. Vind ik persoonlijk minder leuk. Het wordt natuurlijk anders als je wel je stuurtje en pedalen aankoppelt. Dan is spelen met het gaspedaal onderdeel van de lol. Als het op F1 aankomt, doe ik dat echter zelden. Voor mij is de game een fijne combinatie van entertainment en sport. Ik heb het uitdagende randje dat rijden met een stuurtje en zonder hulpmiddelen biedt, niet nodig om van de game te kunnen genieten.

F1 23

Voor gamers zoals ik is er in F1 23 goed nieuws te vinden, want de besturing voelt in vergelijking met vorig jaar iets directer aan. Volgens de makers is dit een wijziging die gamers met een controller sneller zullen merken. Dat heeft alles te maken met een nieuw systeem dat Codemasters ‘Precision Drive’ noemt. Het moet gamers beter in staat stellen een serie bochten met precisie af te ronden. Andere ingrediënten: een stabielere achterkant, een agressievere voorkant en een beter te doseren fictief gaspedaal op je rechter trigger. Dat laatste merk je direct als je een handmatige start uitvoert. Het is een stuk makkelijker om het juiste toerental vast te houden, wat het makkelijker maakt om een perfecte start uit te voeren. Ook het directere insturen werkt. Een bocht waarin je dat verschil goed merkt, is de combinatie 8-9 op Bakoe. Het was in de vorige games heel lastig daar scherp genoeg in te sturen, dus je snelheid moest verder omlaag dan eigenlijk de bedoeling is. Dat gaat nu een stuk beter.

Wennen

Wel is het zo dat ik moest wennen aan deze responsievere besturing. Ik tikte af en toe muurtjes in de binnenkant van een bocht aan. Daarbij komt dat het scherp kunnen insturen ook weleens leidt tot meer overstuur dan je in het verleden gewend was. Zelfs met tractioncontrol vol open merkte ik dat ik af en toe wat slippende bandjes had en de achterkant instabiel werd. Gelukkig wende ik daar snel aan en al met al vind ik de manier waarop F1 23 zich met een controller laat besturen, beter dan hoe dat voor de vorige games was.

Een oordeel over racen met een stuurtje vind ik lastiger te geven. Zoals gezegd, ik heb daar niet zoveel ervaring mee, omdat ik F1 22 ook primair met een controller heb gespeeld. Er zijn echter veel gamers die zweren bij de feedback van een stuur en pedalen, dus die optie is er zeker. Een paar testraces deed mij in elk geval niet vermoeden dat F1 23 zich op deze manier heel anders laat besturen dan F1 22. Wel zijn er al talloze gidsen verschenen op onder meer YouTube waarin contentmakers de beste instellingen voor stuurtjes doornemen, dus voor de best mogelijk ervaring lijkt het raadzaam daar even naar te kijken.

F1 23

VR: wel op pc, niet op PS5

Een stuurtje en pedalen zijn niet de enige extra hardware die je kunt gebruiken bij F1 23, tenminste, als je de game op een pc speelt. In dat geval kun je namelijk je VR-setje uit de kast halen en de game volledig in virtual reality spelen, net zoals dat vorig jaar het geval was. Het is uiteraard fijn dat het er is, maar dat het op de pc wel kan en op de PS5 niet, is tegelijk erg jammer. Ik zei het in de PSVR 2-review al: ondersteuning in de vorm van een tof aanbod aan games wordt belangrijk voor dat apparaat. F1 23 biedt die ondersteuning dus niet. De reden is overigens simpel; om VR voor de pc-versie te implementeren, heeft Codemasters samengewerkt met een andere studio en die samenwerking is om de PS5 van dezelfde ondersteuning te voorzien, vooralsnog niet hernieuwd. De ontwikkelaar houdt in het midden of het er later nog van gaat komen, dus wellicht is er op termijn nog hoop.

Daar hoeven pc-gamers verder uiteraard geen boodschap aan te hebben. Zij kunnen gewoon aan de slag en zelfs op een probleemlozere manier dan vorig jaar. Voor F1 22 had ik best wat moeite om VR goed werkend te krijgen, maar dit jaar werkte alles vrij snel. Wel vond ik de spelervaring die spelen met een Meta Quest 2 nu oplevert, niet indrukwekkend genoeg meer. De nieuwigheid is eraf en er zijn diverse brillen die een hogere beeldkwaliteit kunnen leveren. Dat is verder niet de schuld van de game zelf, maar het betekende wel dat ik vrij snel uitgekeken raakte op het spelen in VR.

Prachtig in Las Vegas

Een van de redenen dat gamers vaak vinden dat er jaarlijks niet heel veel verandert in de F1-game, is dat de game grafisch vaak maar een beperkte stap vooruitzet. Tegelijk wordt er wel altijd een stapje gezet, dus wellicht is dit ook een beetje ‘glas halfvol of halfleeg’. F1 23 ziet er in elk geval op diverse plekken anders uit dan F1 22. Een belangrijk hulpmiddel daarbij is dat de game nu gebruikmaakt van ACES, wat staat voor Academy Color Encoding System. Dit is een kleurenstandaard die in films en op tv veel gebruikt wordt. Het palet moet ervoor zorgen dat de game er minder uitziet als game en meer als hoe Formule 1 eruitziet op je televisie als je naar een race kijkt.

Fantastisch in het donker

Het resultaat daarvan is zeker zichtbaar, maar ik vond het niet overal even overtuigend. Het blijft zo dat de F1-game schittert in nachtraces. De vele lichten rond de baan weerkaatsen dan prachtig in de auto en F1 23 is dan echt op zijn best. Dat is echter niet per se een verbetering ten opzichte van vorig jaar, want dit was al zo. Ik had dan ook meer het idee dat dit verschil maakt voor races bij daglicht, maar het resultaat was niet overal even sterk. De ene keer zat ik inderdaad te kijken naar beelden die meer leken op televisie, maar op andere momenten leek alles een beetje overbelicht of net wat minder overtuigend. Het lijkt erop dat de game per circuit, weertype en dagdeel betere of mindere resultaten laat zien. Wel had ik de indruk dat de gezichten van de coureurs weer een stapje vooruit hebben gezet. Vooral in de cutscenes van Braking Point is dat goed te zien.

Wat tijdens het spelen verder vooral opvalt, is dat F1 23 behoorlijk stabiel is. Bij racen op hoge snelheid is de framerate uitermate belangrijk. Je bolide over de baan sturen luistert zo nauw dat een enkel schokje in het beeld al funest kan zijn. Het is dan ook fijn dat F1 23 dit op de PlayStation 5 in elk geval probleemloos doet. De game draait zowel in de Quality- als in de Performance-modus probleemloos in 60 frames per seconde. In die laatste modus heb je bovendien de optie om de game in 120 frames per seconde te laten draaien, als je een televisie hebt die dat ondersteunt. Als je weleens races terugkijkt in de replay, zul je merken dat het beeld daar net wat minder rustig is, want de replays lopen op 30 frames per seconde. NIet erg, want hier hoef je zelf immers niet meer te sturen en de beelden zijn er zeker niet minder mooi door.

Fragment uit een race, opgenomen in de Quality-modus op de PlayStation 5

Voorbeeld van performance tijdens replays. De veranderingen in frametime gebeuren vooral wanneer je switcht naar andere auto's. De replays draaien in 30 frames per seconde. De piek in framerate wordt waarschijnlijk veroorzaakt door tearing, die soms zichtbaar is in de replays, wat de analysesoftware dan interpreteert als aparte frames.

Misschien was het je al opgevallen, maar de baan die we hebben gebruikt voor deze beelden, is het gloednieuwe circuit in Las Vegas. Leuk natuurlijk, want de race in de woestijnstad is nog nooit verreden, dus alles wat er in de game gebeurt, is op dit moment nog puur op basis van simulatie. Of de lijnen die de coureurs rijden en de tijden die daarbij horen echt kloppen, weten we pas in de herfst, als de F1 in Vegas neerstrijkt. F1 23 biedt wat dat betreft dus een leuk voorproefje. Bovendien is het toch al de moeite waard om daar even een rondje te rijden. Codemasters heeft namelijk meer dan 1900 mandagen werk zitten in het bouwen van deze track en dat is ook wel te zien. Het is een lust voor het oog om over de Las Vegas Strip te scheuren.

F1 23

Drie extra circuits

Wie trouwens nog wat verder rondkijkt in F1 23, zal zien dat er een aantal extra circuits in de game zit die dit jaar niet op de kalender staan. China, Portugal en het Franse Paul Ricard zijn beschikbaar in F1 23, voor wie het leuk vindt om die circuits mee te nemen. In theorie kan de game ze gebruiken als je in je Carrièremodus naar een volgend seizoen gaat, om zo de kalender af en toe licht aan te passen. In de reviewperiode zijn we echter nog niet zover gekomen, dus geen idee of die mogelijkheid ook echt gebruikt wordt.

Conclusie

F1 23 is weer een heel fijne F1-game, maar wel een met een conclusie die veel lijkt op die van eerdere F1-reviews: dat de game, ondanks de nieuwe features en vernieuwingen, best veel op zijn voorgangers lijkt. Bij games die elk jaar verschijnen, weet je dat eigenlijk vooraf al. Het kan een reden zijn om af en toe een jaartje over te slaan, als het aanbod aan vernieuwingen voor jou wellicht niet overtuigend genoeg is. F1 23 gooit met Braking Point 2, F1 World, de net wat betere graphics, de directer aanvoelende controllerbesturing en het debuut van het circuit in Las Vegas aardig wat gewicht in de strijd, buiten de vanzelfsprekend aanwezige update aan de kalender, de teams en de rijders. Het is jammer dat VR-ondersteuning voor de PS5 ontbreekt en het lootsysteem dat hoort bij F1 World, zal zeker niet elke gamer aanspreken, maar buiten dat leveren Codemasters en EA Sports prima werk af met F1 23.

Reacties (89)

89
89
49
1
0
18
Wijzig sortering
Waar ik naar benieuwd ben:
Ik speel veel race games op de Xbox, voornamelijk Forza Horizon en Grid het afgelopen jaar. Hierbij hoef je weing tot niks af te stellen als je op niveau "plezier" speelt.
Ik heb nog niet eerder een moderne F1 game gespeeld (20 jaar geleden voor het laatst).
In hoevere gaat dat bij F1 2023 ook lukken? Ik hou er namelijk niet van om voor elke race de hele auto af te moeten stellen qua vleugel standen etc.
Kan dit bijvoorbeeld ook automatisch gaan, of hoe werkt dit?
Aan de titel te zien kijken mensen hier alleen maar voor Max naar F1. Dat is jammer want er gebeurt veel in het middenveld.

Wat betreft de review. Wordt veel informatie gegeven maar wat ik, net als bij fifa en andere yearly releases zoals dit, mis is dat de reskin als zwaar minpunt wordt gegeven. Fijn dat er minder onder stuur is, maar dat en de rest had ook een patch kunnen zijn.
Ja je kunt gebruik maken van de 5 presets voor auto afstelling. Je hoeft zeker niet voor elk circuit een custom setup te gebruiken. Afhankelijk van je niveau kun je de AI afstellen. Dat gaat tussen 0 en 110. Wat je in de F1 spellen tegenwoordig hebt is dat je dus prima als beginner met assists zoals ABS, traction control en racing line prima lol kan hebben met de bots. En als je op een gegeven moment meer uit het spel wil halen is dit ook een optie door een voor een de assists uit te zetten, de AI moeilijker in te stellen en custom afstellingen te gebruiken.

Voorbeeld van hoe het bij mij ging. Ik begon ooit met alle assists op toetsenbord en inmiddels heb ik een stuur en heb ik alleen nog racing line aan. Ik gebruik youtube voor hulp als het gaat om afstelling maar met custom setups ben ik ongeveer op het niveau van AI van 85-90 afhankelijk van het circuit.
Je kunt voor elk circuit de afstellingen van de snelste coureurs in time trial kopiëren en deze afstelling dan gebruiken in bijvoorbeeld de carrière modus.
Waar ik naar benieuwd ben:
Ik speel veel race games op de Xbox, voornamelijk Forza Horizon en Grid het afgelopen jaar. Hierbij hoef je weing tot niks af te stellen als je op niveau "plezier" speelt.
Ik heb nog niet eerder een moderne F1 game gespeeld (20 jaar geleden voor het laatst).
In hoevere gaat dat bij F1 2023 ook lukken? Ik hou er namelijk niet van om voor elke race de hele auto af te moeten stellen qua vleugel standen etc.
Kan dit bijvoorbeeld ook automatisch gaan, of hoe werkt dit?
Je kunt met de standaard setup prima rondetijden tijden. Volgens mij pakt hij tegenwoordig ook andere presets afhankelijk van het circuit. In ieder geval heb ik bij F1 22 nauwelijks custom setups gebruikt en kon ik alsnog van hard ai winnen. Wil je betere setups dan kun je deze downloaden vanuit de time trial, of in geval van pc bij de steam workshop,

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 22 juli 2024 16:23]

Aan de titel te zien kijken mensen hier alleen maar voor Max naar F1. Dat is jammer want er gebeurt veel in het middenveld.

Wat betreft de review. Wordt veel informatie gegeven maar wat ik, net als bij fifa en andere yearly releases zoals dit, mis is dat de reskin als zwaar minpunt wordt gegeven. Fijn dat er minder onder stuur is, maar dat en de rest had ook een patch kunnen zijn.
Je moet toegeven dat Max wat heeft losgemaakt. Zeker nu met Zandvoort op de kalender is het daar 1 grote gekkenhuis hoewel ik denk dat de helft van de Nederlanders niet eens echte Max fans of uberhoupt F1 fans zijn maar een soort van beroeps feestgangers. Ook helaas kunnen de Engelse fans maar niet ophouden over de "diefstal" van de 2021 titel maar nu Max (te) oppermachtig rijdt lijkt ook daar lichtelijk een verandering in te komen en zie je ook dat de reporters van Sky (ook na een stevig gesprek met het bestuur en de F1 organisatie) aardig bijdraaien.
Dus ja, dat een F1 spel ook de focus op Max richt is begrijpelijk.
Max is niets zonder RedBull team. Ik was vroeger een fan van F1 maar nu er totaal geen spanning meer in zit kijk ik niet eens meer terwijl ik er niets voor hoef te betalen. Veel wedstrijden worden gewonnen door de srategische software die bepaalt wanneer banden gewisseld moeten worden etc.
Die software draait dan klaarblijkelijk niet op de Italiaanse computers bij Ferrari..

Gelukkig wordt niemand verplicht om te kijken naar iets wat hij/zij niet leuk vindt.

Verder, F1 23.. Tsja. Lekker wachten op een generational leap voordat ik weer en "nieuwe" versie koop.
Max is niets zonder RedBull team.
Is het? Is het niet eerder andersom? Newey kan natuurlijk de beste auto's ontwikkelen maar het is nog steeds de coureur die de puntjes op de i moet zetten. Perez kan het blijkbaar niet. Kortom RB en Max kunnen niet zonder elkaar.
Max en RB zijn een hele goede combinatie, maar het is niet zo dat Max niets is zonder RB. Je ziet overduidelijk dat hij enorm goed is, kijk maar naar hoe hij rijdt in online competities.
Vroeger was het precies hetzelfde. Toen had je ook jaren dat één rijder/team domineerde, dus beetje zwak argument.
Formule 1 is altijd een samenspel tussen de coureur en het team. Dat is altijd al zo geweest en zal altijd zo blijven. Een uitstekende coureur kan niets zonder geweldige auto, maar een geweldige auto kan ook niks met een matige coureur achter het stuur. Red Bull Racing is daar juist een mooi voorbeeld van. Combineer een uitstekende coureur met een geweldige auto (Verstappen, kampioen met 146 punten voorsprong op Leclerc) en je wint de ene na de andere race en wordt met overmacht kampioen. Combineer diezelfde geweldige auto met een matige coureur en die snelste auto legt het gewoon af tegen een tegenstander in een mindere auto (Perez, derde op 3 punten achterstand ten opzichte van diezelfde Leclerc).
https://m.youtube.com/wat...gbWF4IHZzIGFsb25zbw%3D%3D

Kwalificatie monaco, bocht voor bocht analyse tegenover Alonso die dus al 1 van de beste rondes ooit heeft gereden.
Hij rijdt gewoon beter. Er is een reden waarom Perez niet constant hetzelfde rijdt als Max
hoewel ik denk dat de helft van de Nederlanders niet eens echte Max fans of uberhoupt F1 fans zijn maar een soort van beroeps feestgangers
En wat dan nog. Uiteindelijk is het entertainment voor iedereen dus ik snap dit soort gatekeeping achtige opmerkingen niet zo. Er zijn bij elke sport meer ‘pure’ fans en gewoon mensen die leuk vinden voor de eenmalige ervaringen en/of omdat er toevallig een Nederlands tintje aanzit. Ik zie niet echt wat daar mis mee is. Een deel van dit soort fans wordt misschien een meer langdurig liefhebben, een deel misschien niet. Boeiend.
Ik vat het in dit geval juist op als compliment. Het is toch bizar wat die jongen teweeg heeft gebracht? Succesvolle sporters worden door de wat meer diehard fans van de persoon of sport altijd wel op waarde geschat, maar Verstappen krijg het klaar om driekwart van Nederland F1 gek te maken, zelfs mensen die helemaal niks met autoracen hebben.
Mij valt op dat ten tijden van de hegemonie van Hamilton deze discussie van eentonigheid in Nederland relatief veel minder aanwezig was. Zou dat sentiment toen in Engeland in gelijke mate geleefd hebben of waren die allang blij met Hamilton....

Ik vraag me af of de vergrote aandacht voor F1 in Nederland ivm succes van Max verband houdt met de intensiever geworden discussie dat het saaier is geworden? Als straks weer n talentvolle(re) buitenlander domineert en de populariteit in Nederland weer normaliseert, zou de discussie dan nog steeds net zo groot zijn als nu dat men het saai vindt?....

Ik vind dit enigszins paradoxaal, want de F1 is juist populairder geworden in Nederland dankzij het succes van Max, maar parallel daaraan vinden opeens ook relatief meer mensen iets van de saaiheid. Ooit stopt Max en zul je zien dat als er geen Nederlander meer meedoet dat die populariteit weg is samen met al die mensen die wat vinden van de saaiheid.

PS: Ik zie overigens ook graag de inhaalacties van Max dan deze races, maar besef ook dat Max (en Hamilton) het niet lang volhoudt als hij jaarlijks dezelfde strijd moet leveren als in 2021. Zou dat wel zijn dan zijn alle 'kritikasters' sneller van Max af. ;) Van mij mag hij dus wel t/m 2028 ieder jaar kampioen worden en daarmee record van Schumacher/Hamilton verbreken. :)
Is redelijk typish gedrag van "Orginele Fans"

Hetzelfde zag je met Darten toen Barney opeens heel populair werd.... de oude garde deed net alsof zij beter waren dan de nieuwe fans die alleen maar kijken voor Barney, maar nu, 25 jaar later is de sport nogsteeds populairder dan toen.

Hopelijk gaat het met formule 1 net zo, meer nederlanders die gaan racen, meer Nederlanders die in de F1 mee kunnen komen en is de sport 20 jaar na Verstappen nogsteeds populair.

Ik keek ook F1 toen Schumacher nog met Jos in een team zat, en wordt ook echt niet altijd vrolijk van de Max hype in NL.... maar dat de sport hier populairder dan ooit is is natuurlijk alleen maar goed. En voor max had je Hamilton die domineerde, daarvoor Vettel en Schumacher en HEEUUULLL vroegan won Fangio ook gewoon 5 van de 8 jaren.
Beroeps feestgangers 😂
Niet perse om Max, want daar kijk ik al te veel jaar voor, maar je wil gewoon een gevecht voorin het veld en als dat er niets is gaat iedereen ineens roepen dat het middenveld zo spannend is. Nou noem maar eens op uit je hoofd wie de afgelopen jaren 5e t/m 12e zijn geworden in het kampioenschap. Het gaat gewoon nergens om en die teams zijn enkel leuk om af en toe een stunt te halen (zoals Hulk het laatste weekend).
Natuurlijk wil ik een gevecht voorin het veld, maar dat maakt mooie race acties in het middenveld niet minder spannend. De meeste spannende race voor mij was de ontknoping van het 2021 seizoen omdat het daar niet enkel voor P1 in de race ging, maar om het kampioenschap zelf. Spanning voorin is zeker leuker.

Maar als er goede actie op het middenveld is dan maakt dat het het kijken van de race wel waard voor mij. Verder zou ik ook zeggen dat er wel meer gebeurd dan het middenveld. De strijd om plek 2 in het kampioenschap gaat nu tussen drie rijders van drie teams, en wie op welke plek staat kan binnen één race omdraaien. De plek om P5 is ook erg close met weer drie verschillende teams (waarvan twee al een tijd bij de top 3 horen en de ander zich dit seizoen stevig neerzet bij de topteams en consequent om het podium racet).

Ook als Max het hele seizoen domineert, het kampioenschap misschien al binnen heeft maar er een race komt waar hij fenomenale inhaal acties moet maken, dan zou ik dat weer hartstikke mooi vinden. Al is het geen echte strijd om het kampioenschap. Maar zelfs als Max achteraan begint komt hij bijna iedereen langszij zonder enige moeite als hij DRS heeft. Ik was een fan van de Max Verstappen die kon knokken op de baan, en ik ben dat nog steeds, maar dat zien we gewoon nauwelijks meer terug. Mijn verwachtingen voor dit seizoen liggen bij Alonso, die maakt er nog regelmatig wat moois van op de baan! Daar kan Max niets aan doen verder, volgens mij begint hij zelf al steeds meer te praten over de F1 verlaten want hij wil ook gewoon echt racen.
AuteurTweakjur Redacteur @IKON22 juni 2023 23:54
Titel is een beetje gechargeerd natuurlijk hè. Ik vind de middenveldgevechten ook tof hoor.

Verder vind ik dit veel minder een reskin dan andere jaren het geval was. Best veel nieuwe dingen, andere handling. Kwam vandaag trouwens nog een deep dive over de vernieuwde simulatie van wear op de banden tegen. Was me nog niet eens opgevallen. Game zit goed in elkaar.
2 jaar geleden werd er gestreden om de titel, dat was een enorm spannend seizoen. Verder is max elke race als eerste over de finishlijn is net zo saai als Lewis over de finishlijn, daar hoef je geen Verstappen-fan voor te zijn.
Aan de titel te zien kijken mensen hier alleen maar voor Max naar F1. Dat is jammer want er gebeurt veel in het middenveld.

Wat betreft de review. Wordt veel informatie gegeven maar wat ik, net als bij fifa en andere yearly releases zoals dit, mis is dat de reskin als zwaar minpunt wordt gegeven. Fijn dat er minder onder stuur is, maar dat en de rest had ook een patch kunnen zijn.
Maar dat kan dus niet omdat het een officiële f1 game is. Zodra je een officiële licentie aankoopt moet je elk jaar een nieuwe game afleveren. Je mag niet zomaar de nieuwe auto's gebruiken, daarvoor heb je een nieuwe licentie nodig en die kostje weer een berg geld. Het heeft daarmee ook weinig zin om dit als minpunt van de game te zien. Dit is een gevolg van de licentiestructuur van de rechthebbende van de formule1.
De race van Albon dit weekend was prachtig. Kwalificaties ook trouwens.
Enigszins offtopic maar eens, deed mee een beetje denken aan Max zijn eerste overwinning, op de juiste momenten alle opgespaarde energie gebruiken en hierdoor elke keer net geen mogelijkheid bieden dat men er voorbij kon.
Ja er gebeurt veel in het middenveld, maar iedereen wil toch eerder een gevecht vooraan zien :). Max is te dominant op het moment, helaas.
De rest presteert te mager, inderdaad.
"Aan de titel te zien kijken mensen hier alleen maar voor Max naar F1. Dat is jammer want er gebeurt veel in het middenveld."

Helemaal mee eens!

Grijze haren, klagen en in slaap vallen op de bank Jurian wordt een oud mannetje! :D }>
Jeetje er zit eindelijk VR support in, maar het is nu alweer niet goed genoeg? Op deze manier niet heel gek dat de game zo lang geen VR support heeft gekregen :X . Zoals in de tekst eigenlijk ook staat; de conclusie mbt VR lijkt mij eerder geen minpunt van de game maar een minpunt van VR.

Wat mij betreft is VR vergelijkbaar met de Wii. In theorie super leuk om met bewegingen je spel aan te sturen maar op enig moment kom je tot de conclusie dat je in mario kart toch makkelijker kunt winnen wanneer je gewoon het pookje gebruikt. Vervolgens gaat de nieuwigheid eraf en gebruik je dat fictieve stuurtje nooit meer. Zo ook met VR. In theorie een leuke nieuwigheid, maar het zal je in huidige vorm niet persé competitiever maken (alhoewel je wel de bocht in kan kijken). Het is eerder een last om langdurig te gamen, de resolutie is lager, minder vloeiend, enz. Dus zodra het nieuwe eraf is verwacht ik dat het ding vooral in de kast blijft liggen.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 22 juli 2024 16:23]

VR op Gran Turismo voegt daarentegen echt wat toe, dus het kan wel goed gedaan worden.
Heb jij ooit met een moderne headset en een fatsoenlijk stuurtje gespeeld? Racen in VR is zoveel anders qua ervaring dan racen op een plat scherm dat het veel meer is dan een gimmick die je na een tijdje links laat liggen.

De implementatie in F1 23 (en 22) is gewoon echt heel erg brak.

[Reactie gewijzigd door SomerenV op 22 juli 2024 16:23]

VR is in theorie een leuke nieuwigheid:)

GT7 in VR heeft geen F1 maar wel Japanse Superformula wagens, die zien er praktisch hetzelfde uit, acceleren en rijden vergelijkbaar alleen halen de 300 km/uur niet. Maar dat kan je niet veel meer schelen als je met pakweg 250 per uur tussen de vangrails, de curbstones en de tegenstanders aan het racen bent. Angstaanjagend leuk. Racen in VR is sowieso leuker vanwege het perspectief, maar met die snelheid is dat perspectief pas echt heel cool. En of een stuur of controller sneller is, dat maakt dan niet meer uit. De hele ervaring is vele malen intenser, en een goed stuur maakt het nog veel leuker. Niet onbelangrijk bij een hobby zoals gamen.

Jammer om te lezen dat de Codies het ook voor PC verprutsen, zonder PSVR 2 support hoef ik er niet eens over na te denken.
Helaas is de pc vr versie wederop "schokkend…" (pun intended) en alsof je boter op je lenzen hebt gesmeerd.

Psvr ontbreekt zelfs geheel....
Klopt, was niet om aan te zien in VR. Data op t stuurtje was niet te lezen in tegenstelling tot F1 22 en andere games. Kreeg t niet voor elkaar, heb mijn geld terug gekregen via steam
Dat is vreemd, ik heb Braking Point 2 uitgespeeld in VR en had daar totaal geen last van. Ik gebruik een Pico 4 via Virtual Desktop. Heel scherp en alles is leesbaar.
Hier was ik dus benieuwd naar.

Ik had me voorgenomen om nooit meer een F1 spel te kopen tot er VR en crossplay in zat. Dus vorig jaar toch het ding in huis gehaald. VR was om te janken zo slecht. De hoop op patches die de problemen oplosten bleek ijdel te zijn. Maar ik had toch echt wel verwacht dat ze het met deze editie wel allemaal soepeltjes zouden hebben gekregen, maar blijkbaar niet dus.
Ongelooflijk eigenlijk, gezien ze Slightly Mad hebben overgekocht met alle know-how van Project Cars erbij. Die jongens hebben VR toch echt wel beter voor elkaar.

Ik ben al lang terug naar Assetto Corsa voor F1 en laat F1 23 dan ook maar links liggen en hou het volgend jaar wel weer in de gaten...
Ik ben geen gamer, dus misschien zeg ik nu iets geks, maar zijn deze graphics niet vrij achterhaald/slecht? Ik heb een keer Red Dead Redemption 2 gespeeld op een PlayStation 4 en was echt verbaasd over de graphics. Dit doet me denken aan spellen die ik vroeger wel eens speelde. Iemand een idee hoe dit kan?
Racing games maken al decennia geen grote sprongen qua graphics. Misschien gaat de resolutie omhoog en wordt licht en schaduw beter gedaan of geraytraced maar dat is het eigenlijk zo'n beetje.

Als je een oude ps3/360 racer (15-20 jaar oud) zoals forza of gran turismo upscaled in een emulator en er eventueel betere textures in hackt, kun je een dergelijke game zonder problemen in 2023 uitbrengen. Het ziet er gewoon goed uit.

Neemt niet weg dat de replay modus van gt7 en waarschijnlijk de nieuwe forza er geweldig uitzien en dat rdr2 grafisch eigenlijk niet zo indrukwekkend is.

[Reactie gewijzigd door oef! op 22 juli 2024 16:23]

dit is slechts mijn mening maar speelde je RDR2 op PC of console want ik vraag me af of wij de zelfde games speelden?

RDR2 kan althans op PC nog steeds meedoen met topper s van vorig jaar en dat spel is behoorlijk ouder
Mijn eerste indruk na de video's is dat het spel er echt heel erg slecht uit ziet.. Je zou zeggen dat met de systemen van nu er wel wat meer uit te halen moet zijn?
Wellicht dat het ook gewoon weer typisch console is. Daarom ook jammer dat er altijd alleen op console getest wordt. Op PC heb ik betere kwaliteit én hogere framerates.
De Xbox series X en PS5 houden echt de ontwikkeling op PC niet meer tegen.
SSD 8 core Zen 2 processor en een 5700xt/6700xt equiv. Gpu.

Daarnaast hebben beide een snelle SSD.
Als games ook voor vorige gen gemaakt worden dan is de maintarget vorige gen. En krijgt huidige gen wat opties zoals reso textures fps wat rt hulpfeatures en PC is dan ook aftreksel daar van met wat bredere config opties.
Als games voor huidige console als main target hebben dan kunnen nvmessd streaming toepassen en de default gfx op huidige gen ontwikkelen.
Vooral de jaguar CPU kernen zijn een probleem met de last gen consoles.
ik heb de ultimate edition gekocht, en ik speel t met een Thrustmaster t300. Afkomend van grandturismo is dit echt een flinke tegenvaller.Als je in cockpit rijdt heb je het gevoel dat je niet verbonden bent met de baan. je zweeft als t ware.

ook zit er totaal geen gevoel in remmen en is het accelereren en vooral met een lagere tractioncontrol setting behoorlijk snappy. klein momentje van overstuur en je staat in de grindbak. Dat is bij GT7 niet zo. daar is veel meer balans te voelen tussen geen tractie een beetje grip en normaal in de baan blijven.

ook onderstuur is in f1 2023 slecht voelbaar in je stuur en dat is heel jammer want dat is het enige contact wat je met de auto eigenlijk hebt.

Ik speel het op een ps5 en een 48 inch lg c2 en je hebt ook geen snelheidsgevoel, of je nou 150 of 250 rijdt het voelt aan alsof je 60 rijdt.... bij GT7 heb je wel snelheidsgevoel dus is er duidelijk iets mis met de f1 game.

mijn conclusie, 100 piek uitgegeven en zonde van mn geld....terwijl f1 2022 wel meer gevoel gaf. als laatste maar dat ligt meer aan mijn account denk ik, ik krijg altijd een EA melding en kan zoiezo niet multiplayeren met de F1 serie. kreeg t ook niet opgelost. (f1 2023/2022 beide t zelfde probleem).

misschien is t op de pc allemaal beter, maar op de ps5 zou ik m zeker niet aanraden.
Wellicht een overbodige tip, maar je kunt tot heden altijd 'understeer enhance' of iets vergelijkbaar inschakelen. Dan valt bij onderstuur de forcefeedback verder weg.
Ik vond de vorige games (21 en 22) er wel mooi uit zien. Deze lijkt, afgaande op de video, er een stuk valer uit te zien. Ook een wat mistig beeld in de verte. Weet niet wat ik van hun idee van palette veranderen moet vinden.
Ik sla even een jaartje over. Ben nog druk bezig met F1 22 op de PS5. Onwijs goede game maar ook een hoop op aan te merken. Je hele crew bestaat uit 4 of 5 poppetjes die de hele tijd gekopieerd zijn. Win je een race, zie je 4 dezelfde vrouwtjes in de crew staan juichen, sorry maar dat kan beter. Daarnaast zijn de Nederlandse teksten als je wint cringe en doet de AI soms echt vreemde dingen. Ik wacht wel even tot ze een nieuwe engine hebben. Wellicht pak ik dit jaar F1 Manager 23...
Hoe zit het met de Anti-Aliasing? Op de PC waren de laatste 5 jaar verschikkelijk.
Zo gauw het beeld beweegt werd alles vaag, en nee dat was geen motion blur.
Hun enorm brakke AA maakte dat ik er echt hoofdpijn van kreeg.
De rest was allemaal prima voor een semi-arcade racer.
Je kreeg het gevoel dat je bij een F1 race bent.
Ipv. de meeste games met lege pitlanes en vaak maar weinig toepasselijke reclame.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.