Door Eric van Ballegoie

Reviewcoördinator

Samsung S90C-QD-oled-tv Review

Een top-tv, maar zijn voorganger is de betere deal

01-05-2023 • 13:00

92

Multipage-opmaak

Inleiding

Samengevat

De Samsung S90C-QD-oledtelevisie biedt kleine verbeteringen ten opzichte van de S95B van vorig jaar, maar is in de basis eigenlijk dezelfde televisie. De beeldverwerking is licht verbeterd: de S90C biedt officieel ondersteuning voor 144Hz-vrr en de gamefuncties zijn iets uitgebreid. Daarnaast is de tv voorzien van een SmartThings-hub zodat het apparaat dienst kan doen als aansturingspunt voor onder andere slimme verlichting. De S90C lijkt daarmee vooral als oledprijsvechter in de markt gezet te worden. Wil je een nog hogere helderheid, dan zal je moeten wachten op de duurdere S95C die binnenkort op de markt verschijnt. De S90C is onder de streep een uitstekende tv die nu, vlak na introductie, al onder de 2000 euro te koop is en de komende maanden ongetwijfeld verder in prijs zal dalen, waarmee het een interessante prijs-kwaliteitskeuze is.

Samsung Display gooide vorig jaar de knuppel in het hoenderhok door een QD-oledpaneel voor televisies op de markt te brengen en daarmee rechtstreeks de concurrentie aan te gaan met de oledschermen van LG Display. Dat lukte aardig, gezien de populariteit van de Samsung S95B (review), het toestel dat Samsung Electronics met dat paneel uitrustte. Dit jaar zet Samsung verder in op QD-oled en komt Samsung Electronics met twee nieuwe QD-oledtelevisies: de S95C-QD-oled die een extra helder paneel krijgt en de goedkopere S90C-QD-oled die wij in deze review bespreken.

Samsung S90C QD OLED TV

De extra heldere S95C met zijn nieuwe generatie QD-oledpaneel hopen we binnenkort te testen, maar voor die tijd werpen we een blik op de S90C, de nieuwe 'instap-oled' van Samsung. Net als de QD-oledtelevivies van vorig jaar beloven ook de nieuwe modellen een aantal voordelen ten opzichte van traditionele woledpanelen die in tv's gebruikt worden: een hogere piekhelderheid, een betere kleurverzadiging bij hoge helderheid en nog betere kijkhoeken. Hoewel ook de ontwikkeling van woled niet stil staat, zagen we eerder dat QD-oled die beloftes inderdaad waarmaakt, daarom gaven we de Samsung S95B van vorig jaar een Ultimate Award en werd die tv erg populair onder beeldliefhebbers.

De vraag is natuurlijk of Samsung met de S90C een vervolg aan dat succes kan geven. Wat uiterlijk betreft lijkt de nieuwe S90C als twee druppels water op de S95B van vorig jaar, maar Samsung heeft onder de kap meerdere veranderingen doorgevoerd. Zo is de tonemapping bij hdr-weergave aangepast, heeft Samsung de gamefunctionaliteit uitgebreid, wordt 144Hz nu officieel ondersteund, heeft de tv een nieuwe afstandsbediening en is het apparaat voorzien van een ingebouwde SmartThings-hub met ondersteuning voor Zigbee en Tread. Ook nieuw is een extra beeldmaat. Terwijl de S95B van vorig jaar alleen in 55 en 65 inch te koop was, zal de S90C ook in 77 inch beschikbaar komen. Komen, want op het moment van schrijven vinden we alleen de 55"- en 65"-varianten van het nieuwe model in de Pricewatch terug.

De door ons geteste 55"-versie is op het moment van schrijven te koop vanaf ongeveer 1850 euro. Dat is aanzienlijk goedkoper dan wat de S95B vorig jaar vlak na introductie kostte, maar op dit moment is het nieuwe model uiteraard aanzienlijk duurder dan de nog altijd verkrijgbare S95B. Na bijna een jaar gestaag in prijs gedaald te zijn, koop je die tv nu vanaf ongeveer 1250 euro. Wij zoeken daarom uit of die verbeteringen de moeite waard zijn, of dat je net zo goed een S95B uit 2022 op de kop kunt tikken zolang die nog te koop is.

Uiterlijk en aansluitingen

De nieuwe S90C lijkt wat uiterlijk betreft zoals gezegd als twee druppels water op zijn voorganger; het enige wat Samsung aangepast heeft, zijn de tint van de bezel en de voet. Die voet is niet langer een massief model, gemaakt uit één stuk waarvan ook de achterzijde gesloten is, maar bestaat nu uit twee losse voetjes die door een meegeleverde metalen afdekplaat optisch met elkaar verbonden worden. Je kan die afdekplaat ook weglaten, mocht je dat willen, maar dat is wat ons betreft geen fraaie oplossing, want de voetjes hebben geen nette afwerking.

De Samsung S95B uit 2022 (links) en de nieuwe S90C
De Samsung S90C (links) en de S95B uit 2022

De tweede aanpassing zit hem in de kleur van de metalen rand rond het scherm. Bij de S85B was die dunne aluminiumrand ongekleurd; bij de S90B heeft hij een donkerdere tint gekregen, waardoor deze meer opgaat in de zwarte bezel rond het paneel. Die bezels zijn gelijk gebleven en zijn net als bij het vorige model heel smal. Het scherm is inclusief de metalen achterplaat bovendien slechts 3,9mm dik, al geldt dat niet voor de tv als geheel. Als we het scherm omdraaien, zien we dat de tv middenonder aanzienlijk dikker is, omdat daar een module die naar achter uitsteekt achter het paneel gemonteerd is. In die module zijn de logica, aansluitingen en luidsprekers ondergebracht. De totale dikte van de S90C komt hierdoor uit op vier centimeter.

De S90C lijkt gebruik te maken van hetzelfde type QD-oledpaneel als zijn voorganger, wat betekent dat het scherm bij invallend omgevingslicht een lichte, grijzige tint heeft. De ontspiegeling van het scherm is goed, maar niet perfect. Of dit anders is bij de duurdere S95C, die naar verwachting over enkele weken op de markt verschijnt en gebruikmaakt van een nieuwer type paneel, kunnen we op dit moment nog niet zeggen. Op basis van prototypes die we begin dit jaar op de CES-beurs zagen, lijken de nieuwe panelen wat lichtabsorbtie en reflectie betreft sterk op de modellen van vorig jaar.

4x HDMI 2.1 met nu ook officieel 144Hz-vrr

Dat de S90C in alles lijkt op de S95B, betekent dus ook dat deze tv de aansluitingen gewoon achter op het scherm heeft zitten. Wil je een model met One Connect Box, dan zal je even moeten wachten op de duurdere S95C die alle aansluitingen en elektronica in zo'n externe behuizing heeft zitten, waardoor het scherm heel dun is en vrijwel plat tegen de muur gehangen kan worden.

Samsung heeft alle aansluitingen opzij en naar beneden gericht, zodat je ook de S90C relatief dicht tegen de muur kunt hangen. Daarnaast zijn er afdekkapjes die de kabels aan het zicht onttrekken. Dat is fijn als je je tv zodanig neerzet dat ook de achterzijde te zien is.

De tv heeft vier HDMI 2.1-aansluitingen die allemaal 4k-144Hz-hdr aankunnen met FreeSync Premium Pro, waarvan HDMI 3 is toegewezen voor eventueel (e)ARC gebruik met een soundbar of receiver. 144Hz-ondersteuning was vorig jaar als officieus beschikbaar op de S95B; bij de S90C van dit jaar heeft Samsung het als officieel ondersteunde feature toegevoegd. In de praktijk merk je geen verschil, maar mocht je problemen ondervinden met 144Hz-signalen, dan kan je nu dus bij Samsung aankloppen voor ondersteuning.

De tv biedt daarnaast ondersteuning voor auto low latency, waarbij het apparaat automatisch naar de gamemodus met een lage inputlag schakelt op het moment dat er een signaal wordt ontvangen dat door de bron is geflagd als gamecontent. Er is verder plek voor een CI+-module en de twee aanwezige tuners zijn aan te sluiten op satelliet, kabel of de ether met DVB-T2, DVB-C en DVB-S2.

USB-randapparatuur kan worden aangesloten op de twee aansluitingen en ook een optische digitale audio-uitgang ontbreekt niet. De tv beschikt verder over een LAN-poort en kan uiteraard ook draadloos verbinding maken met het thuisnetwerk via wifi en met andere apparaten via bluetooth.

Smart-tv en afstandsbediening

De S90C maakt gebruik van Tizen als smart-tv-systeem. De look-and-feel en werking hiervan zijn bij dit model (vrijwel) identiek aan de modellen van vorig jaar; Samsung heeft geen grote veranderingen doorgevoerd. Net als bij de S95B bemerken we ook bij de S90C af en toe een klein hikje bij het navigeren door de menu's, maar het opstarten van apps gaat vlot en over het algemeen voelt Tizen op de S90C lekker responsief. Net als afgelopen jaren geldt dat Samsung apps biedt voor alle grote internationale en Nederlandse streamingdiensten. Wil je gebruik kunnen maken van spraakgestuurd zoeken, dan ben je overigens verplicht om met een Samsung-account in te loggen op de tv, anders is de Bixby-assistent niet beschikbaar.

De grootste verandering die Samsung heeft doorgevoerd is dat de S90C een SmartThings-hub ingebouwd heeft, wat betekent dat het apparaat nu ook over Zigbee en Tread-radio's beschikt, en dienst kan doen als hub binnen een smarthome. Houd er wel rekening mee dat het energieverbruik van de tv in stand-by omhoog gaat van minder dan 1W naar ongeveer 6W als je de SmartThings-hub inschakelt; het deel van de tv dat deze functionaliteit biedt blijft immers altijd ingeschakeld.

Afstandsbediening

Samsung levert zijn high-end televisies de afgelopen jaren met een compacte afstandsbediening met een ingebouwde accu en zonnepaneel aan de achterzijde, waarmee de afstandsbediening opgeladen kan worden. De S90C heeft een nieuwe variant van deze afstandsbediening gekregen die in vergelijking met het vorige model iets platter en korter geworden is.

Lionks de 'oude' afstandsbediening uit 2022, rechte het nieuwe model van de S90C
De 'oude' afstandsbediening uit 2022 (links) en het nieuwe, kleinere model van de S90C

De knoppen op de afstandsbediening zijn helaas weer summier, terwijl er wel is gekozen voor vier billboardknoppen van Netflix, Amazon Prime Video, Disney+ en Samsung TV Plus. Die reclameknoppen zien we inmiddels bij alle tv-merken terug, maar vooral het feit dat Samsung de numerieke toetsen in de ban heeft gedaan blijft iets waar ik persoonlijk lastig aan kan wennen. Die functionaliteit zit nu, samen met toegang tot het instellingenmenu en de (teletekst)kleurknoppen, verstopt achter één fysieke toets. Na het indrukken daarvan moet je op het onscreenmenu de gewenste functie kiezen. Dat werkt zo bij het selecteren van zenders bij het bekijken van (ouderwetse) lineaire tv en bij de zenders van Samsung TV Plus, maar het is gewoon niet handig. En wanneer je, net als ik, vaak in het instellingenmenu moet of wilt zijn, is ook de ontsluiting daarvan niet optimaal.

Gaming en hfr

Samsungs high-end televisies van de afgelopen jaren waren uitstekend voor gaming, met vier HDMI 2.1-poorten en ondersteuning voor 120Hz, vrr en allm bij de meeste modellen. Ook de S90C beschikt over vier volwaardige HDMI 2.1-poorten met 48Gbit/s bandbreedte. Nieuw is ondersteuning voor 144Hz-vrr. Alhoewel nieuw.... de S95B van vorig kon dat ook, al ging dat model volgens de specs niet verder dan 120Hz.

Samsung heeft zijn Game Bar-menu wel verder uitgebreid. Op de S90C vinden we versie 3.0 terug. Het menu dat onder in beeld verschijnt, laat je presets voor verschillende gametypes kiezen, waarbij het beeld steeds iets anders wordt afgesteld. Daarnaast krijg je in één oogopslag info over resolutie, framesnelheid, hdr en vrr. Nieuw voor 2023 zijn opties om in te zoomen op een deel van het beeld om zo een eventuele onscreenminimap groter weer te geven en het is mogelijk om dat deel van het scherm te mirroren naar een ander apparaat, zoals een tablet. Daarnaast heeft Samsung de optie toegevoegd om een 'virtueel richtpunt' in beeld weer te geven, ofwel een crosshair die over het inkomende beeldsignaal heen wordt gelegd.

Samsung Game Bar 3.0

Inputlag

Voor snelle games is het belangrijk dat er zo min mogelijk vertraging zit tussen het uitvoeren van een actie en het moment dat je die op het scherm ziet. De lage 'inputlag', het tijdsverschil tussen het moment dat een signaal via HDMI de tv binnenkort en daadwerkelijk wordt getoond, is dus daarom belangrijk bij gaming.

Wij meten de inputlag met een Leo Bodnar-inputlagtester die closed loop de vertraging meet waarmee televisies HDMI-signalen weergeven. We doen dat in 1080p60-, 1080p120- en 4k-60-beeldmodi. De S90B scoort in alle drie deze tests zeer goed en identiek aan zijn voorganger, met als beste resultaat een vertraging van 5ms in de 1080p120-modus. Ook bij 60Hz-signalen is de inputlag met 9ms uitstekend.

  • Inputlag 1080p/120Hz
  • Inputlag 1080p/60Hz
  • Inputlag 2160p/60Hz

Energiegebruik en geluid

De energierichtlijnen vanuit de EU zijn voor dit jaar verder aangescherpt, wat in de praktijk vooral betekent dat sommige televisies die je nu koopt in sdr-modus (standaard) minder helder afgeregeld zijn dan voorgaande modellen.

Wij zijn niet zo geïnteresseerd in de standaardmodus, maar testen tv's in de beeldstand die de nauwkeurigste kleurweergave oplevert, zowel bij een gemeten helderheid van 120cd/m² om 's avonds tv-kijken in een gedimde ruimte na te bootsen, als bij 250cd/m², wat een realistische helderheid is voor overdag. We voeren deze metingen uit met een schaakbordpatroon dat voor de helft zwart en voor de helft wit is. De S95B van vorig jaar scoorde in deze test niet goed en wat opvalt is dat de S90C bij dezelfde helderheid nog iets meer energie gebruikt. Hoe dit precies komt, is ons niet duidelijk, maar duidelijk is dat de S90C zeker bij weergave van heldere beelden flink wat energie verbruikt. Net als bij andere oleds geldt wel dat het energiegebruik schaalt met de helderheid van het beeld; in donkere scènes ligt het gebruik dus aanzienlijk lager.

Geluid

De geluidskwaliteit van de S90C is identiek aan die van zijn voorganger. De tv is voorzien van een uitgebreid luidsprekersysteem met als primaire speakers twee naar beneden gerichte, langwerpige drivers waarvan het geluid grotendeels via reflectie bij de luisteraar terechtkomt. Tot zover weinig bijzonders, maar als aanvulling op die luidsprekers zijn er ook twee luidsprekers naar boven gericht. Deze geven voornamelijk surroundeffecten weer, waardoor het geluid ruimtelijker klinkt dan je met een normaal stereosysteem zou bereiken. Die surroundeffecten kunnen ontleend worden aan het bronmateriaal, de S90C ondersteunt alle Dolby-varianten inclusief Dolby Atmos, maar met zijn Object Tracking Sound-algoritme probeert Samsung ook te herkennen waar geluid vandaan moet komen, om het vervolgens naar de juiste luidspreker(s) te sturen. In de praktijk lijkt Samsung bij Dolby Digital- en Dolby Atmos-signalen inderdaad (vooral) gebruik te maken van de surroundinformatie die in de streams ingebakken zit, met een duidelijk ruimtelijk geluidsbeeld en een licht surroundeffect als gevolg.

Eén van de twee naar onderen gerichte luidsprekers van de Samsung S90C
Een van de twee naar onderen gerichte luidsprekers van de Samsung S90C

Voeden we de tv met normale stereo(muziek)signalen en laten we Samsungs algoritmes het werk doen, dan is het effect net als bij de S95B wisselend, waarbij soms een wat troebel geluidsbeeld ontstaat zonder duidelijke focus. Vorig jaar waren we daar geen fan van, en dit jaar is dat niet anders. Laten we de tv gewoon in stereomodus zijn werk doen, dan klinkt de S90C prima voor een platte tv, waarbij we willen opmerken dat vooral de basweergave bovengemiddeld goed is voor televisiebegrippen.

Paneel en beeldverwerking

Samsung Display, het zusterbedrijf waar Samsung Electronics de QD-oledpanelen voor zijn televisies inkoopt, brengt dit jaar zijn tweede generatie QD-oledpanelen op de markt. Precieze informatie over de verbeteringen bij deze nieuwe panelen is helaas schaars. Samsung Display spreekt over de toevoeging van 'HyperEfficient EL' en 'IntelliSense AI', prachtige marketingtermen die inhoudelijk natuurlijk niets zeggen. Zoals wij het begrijpen, komt het erop neer dat de efficiency van de blauwe oleds die Samsung gebruikt, en waarvan een deel van het licht door QD-materiaal wordt omgezet in rood en groen licht, verbeterd zijn door toepassing van deuterium. Daarnaast zorgt een slimmere paneldriver ervoor dat er plaatselijk meer (piek)spanning geleverd kan worden als slechts een deel van het scherm helder moet oplichten. De combinatie van beide moet zorgen voor een 30 procent hogere (piek)helderheid ten opzichte van de panelen van vorig jaar.

De vraag is natuurlijk in hoeverre de nieuwe S90C hiervan profiteert. Het korte antwoord is: niet. Sterker nog, voor zover wij kunnen nagaan, maakt in ieder geval ons testmodel gebruik van exact hetzelfde paneel dat in de S95B van vorig jaar gebruikt wordt. De pixelstructuur is identiek, net als de manier waarop het paneel invallend licht weerkaatst. Zoals je op de volgende pagina zal zien, is ook de maximale hederheid van de S90C identiek aan die van de S95B. Onverwacht? Niet echt. Samsung Electronics claimt namelijk ook niet dat de S90C een hogere helderheid heeft dan zijn voorganger. Die claim wordt wel gemaakt voor de duurdere S95C, die momenteel nog niet leverbaar is. Mocht de S90C inderdaad gebruikmaken van het 'oude' panel, dan is onduidelijk of dat voor alle exemplaren zal gelden; het lijkt namelijk niet logisch dat Samsung Display twee generaties QD-oledpanalen naast elkaar blijft produceren. Het zou dus goed kunnen zijn dat S90C-modellen die later (dit jaar) geproduceerd worden, over een ander panel beschikken dan ons testmodel.

Wat is QD-oled?

QD-oleds worden gemaakt door Samsung Display en gebruiken blauwe oleds met quantumdots om een deel van dat blauwe licht om te zetten in rood en groen, waar reguliere woledpanelen witte oleds gebruiken waarvoor normale kleurfilters geplaats zijn om rood, groen en blauwe subpixels te maken, samen met ongefilterde witte pixels die helpen de helderheid te verhogen. Het belangrijkste geclaimde voordeel van QD-oled boven woled is het kleurvolume. Bij woledpanelen neemt de kleurverzadiging in potentie af naarmate de helderheid toeneemt, omdat dit type scherm wit licht bijmengt om een hoge helderheid mogelijk te maken. Door het bijmengen van wit licht neemt de verzadiging af, wat resulteert in minder gesatureerde kleuren bij felle highlights, vooral in hdr-weergave. Dit is een beperking die alleen geldt voor woled. Andere schermtechnieken, zoals rgb-oled, die wordt toegepast in smartphones en tablets, en lcd-schermen, hebben hier net als QD-oled geen last van.

Opvallend is de manier waarop de subpixels bij QD-oledschermen zijn geordend. In plaats van naast elkaar zijn ze in een piramidevorm geordend, waarbij de groene subpixel boven de rode en de blauwe is geplaatst. Het nadeel van deze lay-out is dat het op contrastrijke overgangen voor een kleine groene of paarse rand kan zorgen. Dit is in de praktijk eigenlijk alleen zichtbaar als je het scherm als monitor gebruikt en bijvoorbeeld kleine zwarte tekst op een witte achtergrond toont. Bij videobeelden is het effect niet zichtbaar.

De kijkhoeken van QD-oledschermen zijn duidelijk beter dan die van reguliere oledtelevisies. Ook woledpanelen hebben zeer goede kijkhoeken, maar de laatste generatie EX-oledpanelen van LG Display laten van opzij bekeken een lichte, paarsige kleurtint zien. Bij de QD-oled is van kleurverandering geen sprake: ook onder een grote hoek blijft de kleurbalans perfect. Een ander verschil valt op ten nadele van de QD-oled: door het ontbreken van een polarisatiefilter voor het scherm is het paneel niet helemaal zwart bij invallend omgevingslicht. Zeker wanneer de tv naast of tegenover een raam staat, kan dit in de praktijk daadwerkelijk zichtbaar zijn, vooral wanneer je content bekijkt met zwarte balken boven en onder het eigenlijke beeld.

Beeldverwerking

Samsung heeft de beeldverwerking van de S90C licht aangepast ten opzichte van de S95B van vorig jaar. Wie daarbij hoopt op toevoeging van Dolby Vision HDR, komt helaas van een koude kermis thuis. Samsung blijft de enige grote televisiefabrikant die dit populaire formaat niet ondersteunt. Waarom is onduidelijk, waarschijnlijk heeft het te maken met de licentiekosten die Dolby hiervoor rekent. Ik vind dat jammer, want Dolby Vision is een systeem dat door veel streamingdiensten gebruikt wordt. Samsung ondersteunt wel HLG, HDR10 en HDR10+. Samsungs televisies moeten bij streamingdiensten met Dolby Vision dus terugvallen op normale HDR10-weergave, waarbij dynamische metadata ontbreekt. Afhankelijk van de content kan het scherm zich daardoor minder goed op het hdr-signaal aanpassen.

Samsung heeft wel een nieuwe Active HDR Tone Mapping-optie toegevoegd. Deze functie, die standaard uitgeschakeld is, zorgt ervoor dat hdr-beelden in het geheel helderder worden weergegeven. We hebben het dan niet over een hogere piekhelderheid, maar juist over de middentonen die opgekrikt worden. Het resultaat is dat het beeld in zijn geheel een helderheidsboost krijgt. Hierdoor oogt het beeld sprankelender en is het beter te bekijken in helder verlichte ruimtes, maar gaat het hdr-effect juist voor een deel verloren. Bovendien clipt de tv de highlights vrij agressief wanneer Active Tone Mapping is ingeschakeld. Wil je een zo realistisch mogelijke hdr-weergave? Laat deze nieuwe functie dan uitgeschakeld.

Samsung S90C

De hdr-weergave is verder erg goed. De kleine problemen die de S95B had met de mapping van content die op 4000 en 10000 nits gemasterd is en met de weergave van donkere details bij HLG-signalen, heeft Samsung namelijk opgelost en in de Film- of Filmmaker-beeldstand ziet HDR er prachtig uit op de S90C.

Wat verdere beeldverwerking betreft heeft Samsung, voor zover wij kunnen zien, geen verbeteringen doorgevoerd ten opzichte van de 2022-modellen. Motioncompensation werkt naar behoren, al zullen puristen deze functie ongetwijfeld uitschakelen, waarbij de S90C zowel 24p-, 50p- als 60p-beeldmateriaal altijd netjes juddervrij weergeeft. In vergelijking met bijvoorbeeld Sony, Panasonic en LG biedt Samsung nog altijd minder mogelijkheden om het beeld te finetunen op het gebied van motioncompensation, ruisonderdrukking en debanding. Helderheid, contrast, scherpte, kleur en tint zijn uiteraard aan te passen, waarbij gezegd moet worden dat de helderheidsinstelling bij Samsung echt de maximale helderheid regelt, en dus niet het zwartniveau bepaald, zoals bij de meeste televisies het geval is. Vooral in sdr-modus kun je daar je voordeel mee doen: stel je de helderheid hoger in, dan krijg je daadwerkelijk een helderder beeld.

Metingen en hdr

Het contrast is een van de belangrijkste eigenschappen als het op waargenomen beeldkwaliteit aankomt. Op dit vlak blinken alle typen oleds uit, dankzij hun perfecte zwartweergave. Doordat er bij het weergeven van zwart geen licht uit het scherm komt, is de contrastverhouding in principe oneindig groot, als je tenminste in een volledig verduisterde ruimte kijkt. Kijk je in een verlichte kamer, dan kan invallend licht de zwartweergave negatief beïnvloeden, iets waar QD-oled extra gevoelig voor is.

We hebben de beeldkwaliteit van de Samsung S95B gemeten met Portrait Displays Calman Color Calibration-software in combinatie met onze SpectraCal C6-colorimeter en X-Rite i1Pro 2-spectrometer en een VideoForge Pro-signaalgenerator. Voor tests met een pc als beeldbron gebruiken we een Inno3D GeForce RTX 3060 Ti iChill X3-videokaart. We voeren hierbij met sdr- en hdr-signalen een serie grijs- en kleurmetingen uit om zo de kleurtemperatuur, de grijs- en kleurfouten, de helderheid en het contrast te bepalen. We testen bij elke tv welke beeldmodus de nauwkeurigste weergave oplevert en voeren de metingen in die modus uit.

Sdr-weergave

De helderheid staat zowel in de Film- als in de Filmmaker-modus ingesteld op 36 op een schaal die tot 50 loopt, wat een maximale sdr-helderheid oplevert van ongeveer 165cd/m². Indien gewenst kun je die helderheid echter gemakkelijk opschroeven door de 'helderheid' te verhogen naar de maximale waarde van 50. Kies je bij de optie voor 'maximale helderheid' bovendien voor de maximale stand, dan neemt de maximale helderheid in de Filmstand bij sdr-weergave af tot een prima 460cd/m².

De meest high-end televisies laten tegenwoordig een vrijwel perfecte sdr-weergave zien wanneer we ze in de Film- of Filmmaker-modus instellen. Dit resulteert in Delta E2000-waarden die bij een tienpuntsgrijsverloop en de uitgebreidere colorcheckertest gemiddeld niet boven de zichtbare grens van drie uitkomen. De S90C doet het uitstekend in de colorcheckertest, met een gemiddelde Delta E2000 van 1,7. Ook de tests die specifiek kijken naar het grijsverloop en de weergave van gesatureerde primaire en secondaire kleuren, laten met respectievelijk Delta E2000-scores van 2,0 en 1,2 ook zeer goede waarden noteren.

  • Grayscale - gemiddelde grijsafwijking
  • Gemiddelde Delta E Colorspace
  • Gemiddeld Delta E colorchecker
Gemiddelde grijsafwijking
Televisie Paneeltype Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
LG OLED G2 65 OLED
0,70
Samsung OLED55S95B QD-OLED
0,70
Panasonic TX-55LZW2004 OLED
0,90
Panasonic TX-55HZW984 OLED
0,90
Samsung Neo QLED 55QN95B Zilver LCD
1,00
Panasonic TX-55HZT1506 OLED
1,10
LG OLED C1 55 OLED
1,60
Samsung Neo QLED QE55QN85A LCD
1,70
Samsung QLED 55Q74T LCD
1,70
Philips 55OLED807 OLED
1,90
Samsung OLED55S90C QD-OLED
2,00
Sony Bravia KD-55X80J LCD
2,00
LG OLED C2 55 OLED
2,60
Samsung Neo QLED QE55QN85B LCD
2,90
TCL 55C728 LCD
2,90
TCL 55C835 LCD
3,00
Sony Bravia XR-55A90J OLED
3,00
LG OLED A1 55 OLED
3,00
Sony Bravia XR 55A80J OLED
3,10
Sony Bravia XR-55A80K OLED
3,90
Philips 55PUS7906 LCD
3,90
Sony Bravia XR-55A95K QD-OLED
5,20
Gemiddelde kleurafwijking
Televisie Paneeltype Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Philips 55OLED807 OLED
0,80
Panasonic TX-55LZW2004 OLED
0,90
Panasonic TX-55HZT1506 OLED
0,90
Samsung OLED55S95B QD-OLED
1,00
Samsung Neo QLED 55QN95B Zilver LCD
1,00
Panasonic TX-55HZW984 OLED
1,00
Samsung OLED55S90C QD-OLED
1,20
LG OLED C1 55 OLED
1,20
LG OLED G2 65 OLED
1,30
Sony Bravia XR-55A80K OLED
1,40
Samsung Neo QLED QE55QN85A LCD
1,40
LG OLED A1 55 OLED
1,40
Sony Bravia XR-55A95K QD-OLED
1,50
Sony Bravia KD-55X80J LCD
1,70
Samsung QLED 55Q74T LCD
1,80
Samsung Neo QLED QE55QN85B LCD
1,90
Sony Bravia XR-55A90J OLED
1,90
TCL 55C728 LCD
1,90
TCL 55C835 LCD
2,20
Sony Bravia XR 55A80J OLED
2,20
Philips 55PUS7906 LCD
2,30
LG OLED C2 55 OLED
4,30
Gemiddelde gedetailleerde-kleurafwijking
Televisie Paneeltype Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Samsung OLED55S95B QD-OLED
0,60
Panasonic TX-55LZW2004 OLED
0,80
Panasonic TX-55HZW984 OLED
0,90
Panasonic TX-55HZT1506 OLED
0,90
Samsung Neo QLED 55QN95B Zilver LCD
1,00
LG OLED G2 65 OLED
1,20
Philips 55OLED807 OLED
1,30
Sony Bravia KD-55X80J LCD
1,60
Samsung OLED55S90C QD-OLED
1,70
Samsung QLED 55Q74T LCD
1,90
Samsung Neo QLED QE55QN85A LCD
2,00
LG OLED C1 55 OLED
2,00
LG OLED A1 55 OLED
2,20
Sony Bravia XR-55A80K OLED
2,50
Samsung Neo QLED QE55QN85B LCD
2,60
TCL 55C835 LCD
2,60
Philips 55PUS7906 LCD
2,60
TCL 55C728 LCD
2,80
LG OLED C2 55 OLED
3,10
Sony Bravia XR-55A90J OLED
3,10
Sony Bravia XR-55A95K QD-OLED
3,20
Sony Bravia XR 55A80J OLED
3,20

Hdr-weergave

Ook de hdr-weergave van de S90C is uitstekend. Wie had gehoopt op een hogere maximale helderheid dan de S95B van vorig jaar, komt zoals eerder aangegeven bedrogen uit. In de Filmmaker-modus meten we een piekhelderheid van bijna 970cd/m² bij de weergave van een 10 procent groot wit vlak op een zwarte achtergrond. Net als bij alle andere oleds neemt de helderheid af naar mate een groter deel van het scherm helder verlicht moet worden. Bij een 25 procent groot wit vlak daalt de helderheid naar 560cd/m² en bij weergave van een volledig wit scherm blijft onze meter steken op ongeveer 200cd/m². Dat is prima voor oledtelevisies, maar high-end lcd-televisies zoals Samsungs qledmodellen, behalen nog veel hogere waarden.

Het helderheidsverloop en de kleurweergave bij weergave van hdr-beelden is erg goed, waarbij Samsung kleine verbeteringen in de tonemapping heeft doorgevoerd, zodat donkere details iets beter zichtbaar blijven. In vergelijking met andere high-end televisies zijn de Delta E-waarden die de S90C laat noteren dan ook erg goed, al zagen we dat de LG G2 en Panasonic LZW2004 van vorig jaar nog net wat beter scoren.

  • Max helderheid HDR full screen
  • Max helderheid HDR 5% window
  • Gemiddeld dE ITP grayscale zonder luminantie
  • Gemiddeld dE ITP color checker zonder luminantie
Gemiddelde grijsafwijking zonder luminantie
Televisie Gemiddelde grijsafwijking in ΔE ITP (lager is beter)
LG OLED G2 65
1,77
LG OLED C1 55
2,37
Samsung OLED55S95B
2,52
Panasonic TX-55LZW2004
2,80
Philips 55OLED807
2,96
Samsung Neo QLED 55QN95B Zilver
3,49
LG OLED C2 55
3,79
Sony Bravia XR-55A90J
4,08
Samsung Neo QLED QE55QN85B
4,41
Sony Bravia XR-55A80K
4,51
Samsung OLED55S90C
4,60
Sony Bravia XR-55A95K
5,75
Samsung Neo QLED QE55QN85A
8,91
Philips 55PUS7906
13,92
TCL 55C835
18,20
Gemiddelde gedetailleerde-kleurafwijking zonder luminantie
Televisie Gemiddelde kleurafwijking in ΔE ITP (lager is beter)
Philips 55OLED807
2,58
LG OLED G2 65
2,70
Panasonic TX-55LZW2004
2,70
Samsung OLED55S95B
3,50
Samsung OLED55S90C
3,52
LG OLED C2 55
3,64
Sony Bravia XR-55A95K
4,42
LG OLED C1 55
4,95
Sony Bravia XR-55A80K
5,33
Samsung Neo QLED QE55QN85B
6,17
Samsung Neo QLED QE55QN85A
7,20
Samsung Neo QLED 55QN95B Zilver
7,42
Sony Bravia XR-55A90J
7,74
Philips 55PUS7906
9,21
TCL 55C835
15,47

Helderheidsverlaging

Om het oledpaneel tegen inbranden te beschermen, verlaagt de S90C de maximale helderheid wanneer er langere tijd statische content wordt weergeven. Bij een meting met een 50 procent groot wit vlak zien we dat de tv de helderheid vrij snel verlaagt van ongeveer 560cd/m² naar minder dan 100cd/m² over een periode van ongeveer vijf minuten, waarna de helderheid stabiliseert. Helaas treedt dit mechanisme soms ook in werking tijdens erg donkere scènes, waarbij de tv weinig beweging herkent. Gebruikers meldden dit probleem vorig jaar bij de S95B en hoewel de S90C minder snel ingrijpt, kan het in extreme gevallen nog altijd voorkomen.

Dekking DCI-P3-kleurruimte

Samsung Display belooft dat zijn QD-oledschermen de DCI-P3-kleurruimte geheel afdekken en dat blijkt inderdaad het geval: de tv beslaat met de kleurmodus ingesteld op DCI-P3, 99,6 procent van het P3-kleurbereik.

Samsung S90C gamut

Conclusie

De S90C is de directe opvolger van de S95B van vorig jaar en lijkt eigenlijk in vrijwel alles op die tv. Wie grote verbeteringen verwacht moet (waarschijnlijk) wachten op de S95C die binnenkort uitkomt. Dat nieuwe topmodel belooft een hogere helderheid en krijgt de beschikking over een externe One Connect Box.

De S90C herken je ten opzichte van de S95B door een iets andere voet en een donkerdere afwerking van de schermrand. Het Tizen-smart-tv-systeem is op wat aanpassingen van het instellingenmenu na eigenlijk ongewijzigd, al voorziet Samsung zijn nieuwe 2022-modellen van een ingebouwde SmartThings-hub waardoor de tv dienst kan doen als centraal punt in een slim huis.

Wat beeld- en geluidskwaliteit betreft biedt de S90C weinig meerwaarde boven de S95B. Het geluidssysteem is voor zover wij kunnen zien en horen identiek, en ook de beeldweergave is op wat kleine tweaks na vrijwel gelijk aan de S95B. En dat is wat ons betreft helemaal prima, want de S95B was en is een uitstekende televisie.

De nieuwe S90C is vlak na introductie nu al goedkoper dan zijn voorganger vorig jaar op hetzelfde moment was, en de S90C lijkt dan ook vooral een model te zijn waarmee Samsung op prijs wil concurreren met concurrent LG. De door ons geteste 55"-versie is op dit moment te koop vanaf ongeveer 1850 euro, waarmee de tv natuurlijk nog wel een stuk duurder is dan de S95B die je ook nog altijd kunt kopen, en te vinden is vanaf ongeveer 1250 euro. Wat prijs-kwaliteitverhouding betreft is de S95B dus uiteraard een betere deal, maar de S95B zal naar verwachting niet lang meer leverbaar zijn en de S90C gaat ongetwijfeld verder in prijs dalen. Zolang de S95B nog leverbaar is, is het gezien het prijsverschil lastig de nieuwe S90C aan te raden. Maar dat verhaal geldt elk jaar, uitlopende modellen zijn namelijk altijd goedkoper dan nieuwe tv's direct na introductie. Met die wetenschap in het achterhoofd heeft Samsung gewoon een uitstekend presterende oledtelevisie gemaakt die wat prijs betreft direct vrij scherp in de markt is gezet. Een Ultimate Award vinden we de S90C in 2023 niet meer waard, maar onze Excellent-waardering is meer dan verdiend.

Reacties (92)

92
90
47
3
0
36
Wijzig sortering
Als je deze tv (of zijn voorganger) overweegt kijk dan zeker even naar de burn in test op https://www.rtings.com/tv...stigations-update-3-month
De qd-oleds blijken daar erg gevoelig voor te zijn. Wat jammer is want ophalen papier leek dit een erg goede concurrent voor LG oled.
Merk zegt niks. Ik heb een LG oled van 3 jaar oud en zit vol met burn ins word ik gek van
In welke context gebruik jij hem dan want ik heb al ruim 4 jaar een C8 in gebruik en geen enkele burn in? Wij kijken dagelijks televisie/streaming maar gamen sporadisch.
Alles, gamen, films, series en tv kijken.
Dus de content is super divers toch al logos erin gebrand

[Reactie gewijzigd door alki op 22 juli 2024 13:22]

En de pixel refresh functie helpt niet? Ik hoor dat die bijna alles er uit weet te halen.
Dat is tegenwoordig toch wel ongebruikelijk. Laat je de tv altijd wel aan de stroom zodat hij zijn pixel refreshs kan doen?
Hier een C7 sinds het moment dat hij uitkwam, geen burn in te zien. Er word ook met de switch op gespeeld (statische beelden dus).

[Reactie gewijzigd door Ferio op 22 juli 2024 13:22]

Ook hier een C7 en volle burn in van het NPO logo.
Wel na jaren gebruik maar alsnog burn in.
Misschien moeten dit toch nog eens met meer mensen bij NPO aangeven. Het logo is nu transparant, maar zou beter helemaal weg moeten. NPO beweert dat inbranden niet mogelijk is, want dat zeggen de TV fabrikanten.
En ik na 5 jaar geen burn in. Het hangt puur af hoe je het gebruikt. Ik kijk weinig tot geen reguliere televisie, dus geen vaste logo's.
Ik had dat ook met mijn c7. Binnen 2 jaar zat hij vol met strepen en vlekken, in een aantal gevallen herkenbaar als logo’s van zenders etc. Zelfs van zenders waar we zeker niet vaak/lang naar keken. Na 3 jaar was het niet meer om aan te zien.
Gelukkig had ik bij Foka extra garantie gekregen, en werd het scherm onder garantie thuis vervangen. Het nieuwe scherm was wel een nieuwere versie, met zichtbaar andere hardware. Daarna geen last meer gehad, inmiddels 2 jaar later nog geen spoor van inbranden.
Nou ik heb een oudere OLED van LG en daar zou nog veel makkelijker burn in zijn. Nu ik hem 6 jaar heb moet ik het nog meemaken. Zelfs als hier bv 3 weken de tour aan staat. De test die RTings doet is om een TV zo extreem mogelijk te testen om problemen vroeger te kunnen zien, maar voor normaal gebruik zal je echt niks merken.
Heb idd het zelfde. Een bijna 6 jaar oude OLED van Panasonic. geen pixel ingebrand. AL kijk ik geen gewone tv, dus geen irritante logo etc. Voornamelijk films en series via Plex.
Hier een bijna 2 jaar oude LG G1 die ik voornamelijk gebruik via Windows als monitor geen vlekje te zijn het algoritme dimt na enkele minuten het beeld, klein tikje scrollen en weer fel, werkt uitstekend icm met werkbalken automatisch verbergen.
Heb er een 3070 aan hangen op 120hz en een Ps5.
Op 4K 120hz doen de LG oleds van de laatste 4 jaar 5ms.
Netflix geloof ik wel, na 8 jaar opgezegd, liever dikke Blu-ray files die zien er fantastisch uit.

[Reactie gewijzigd door Vage_Karel op 22 juli 2024 13:22]

Allemaal goede voorbeelden dus van LG OLED waar de maatregelen effectief zijn gebleken om burn-in tegen te gaan.

Nu QD-OLED nog, want daar zijn die maatregelen doorgaans niet heel geweldig geimplementeerd en juist veel belangrijker om te hebben. En actief op te controleren of ze aan staan, want dit zal het eerste Samsung paneel niet zijn dat niet helemaal doet wat het belooft.

Voor mij iig in geen honderd jaar meer een Samsung product of paneel. Er is altijd wel iets mee - of veel meer dan iets. Obv verschillende Samsung TVs en monitors... never again.

Verder is burn-in wel echt een ding. Als je die screensaver e.d. op je LG uitzet en de balk een tijdje laat staan, heb je gewoon plaatselijke slijtage die je elders niet hebt, en als je dat vaak en lang genoeg herhaalt, dan slijt je hele paneel sneller omdat de pixel refresher dat verschil wil wegpoetsen. Alles slijt, maar door de burn-in en de maatregelen ertegen, slijt het sneller. Bagatelliseer het dus niet - ook jouw perfect verzorgde en gebruikte schermpje is onderhevig aan slijtage als gevolg van degradatie van de pixels. LG weet het alleen zeer lang en zeer goed te verbergen, en als dat werkelijk lang genoeg is voor je gebruiksduur, dan is het doel bereikt.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 22 juli 2024 13:22]

Die pixel refresher is niks meer dan de pixels die minder gesleten zijn te slijpen tot ze even versleten zijn als de minste pixels zodat alles weer gelijk is maar meer power nodig hebben voor dezelfde opbrengst.
De G1 heeft het in 2 jaar tijd 2x aangeboden ik gebruik HDR via Windows en de PS5.
Mijn Panasonic plasma tv''s hadden al lang vlekken na 3 maanden en heb heerlijk van de tv's genoten na 20k uur op een VT60 zaten de HUD en de 60 van de kogels in COD er lekker ingebrand en was nog prima kijken.
Tv's slijten nou eenmaal woon ze uit en geniet ervan.
Die pixel refresher is dus precies wat ik hierboven beschrijf.

TV's slijten inderdaad, maar tegelijkertijd gaan ze 10-15 jaar mee en zelfs langer dan dat, dan is het wel handig als eea nog bruikbaar is. Plasma... goede maatstaf *ahem*, ik hoop dat OLED echt een stuk beter zal presteren...

[Reactie gewijzigd door Vayra op 22 juli 2024 13:22]

Ik begrijp niet goed waarom mensen het altijd over normaal gebruik hebben. Er is niet zoiets als normaal gebruik. De een kijkt veel nieuwsprogramma's..dat heeft vaak logo's..dat is slecht voor OLED..dat is gewoon normaal gebruik..daarvoor is een TV bedoelt.

Je moet bij OLED gevarieerde content kijken wat betreft soort programma' s en programma's met statische elementen. Je kunt bijvoorbeeld niet altijd naar programma's kijken waar veel op gezichten wordt ingezoomd, zoiets als praatprogramma's, omdat dit tot burn-in leidt.

Je moet ook zorgen dat de TV niet van het stroom af gaat en settings betreffende statische elementen moeten bestudeerd worden. Het komt erop neer dat een OLED TV gebabysit moet worden..dit was al zo bij Plasma TVs.
Normaal gebruik... gemiddeld gebruik. Ik moet helemaal geen gevarieerde content kijken op mijn Panasonic OLED. Helemaal geen last van burn-in. Op mijn Panasonic plasma ook nooit last van gehad.

Beetje overdreven om te zeggen dat een OLED ge-babysit moet worden. Als je 24/7 een logo op een LCD scherm hebt staan zal dit ook inbranden.
Wat mis ik aan kennis volgens jou dan? Mijn kijkgedrag is juist objectief omdat ik weet wat er kan zonder dat OLED inbrandt.

Subjectief zou zijn als ik maar wat roep en alleen maar wat op internet lees. Dat is wat jij lijkt te doen.
quote: Machlah
Normaal gebruik... gemiddeld gebruik. Ik moet helemaal geen gevarieerde content kijken op mijn Panasonic OLED. Helemaal geen last van burn-in.
Er zijn objectieve tests gedaan met OLEDs waaruit blijkt dat OLED burn-in en uneven wear gevoelig is. Er waren vooral problemen met CNN logo. Ook bleek dat veelvuldig blanke hoofden in beeld tot burn in leidde. Zwarte balken problemen traden op na 4,500 uur. Er zijn ook LG OLED engineers daar komen kijken. Die hebben naar aanleiding van die tests veranderingen doorgevoerd. Maar jij hebt er natuurlijk meer verstand van op basis van jouw ervaring met een OLED dan die mensen die OLEDs panelen ontwerpen.
quote: Machlah
Op mijn Panasonic plasma ook nooit last van gehad.
Ik heb 11 Plasma's in huis gehad waarvan er 3 logo burn-in hadden, 1 had uneven wear. En een zag eruit alsof de kleuren verbleekt waren. Er zaten ook twee grote blobs op. Volgens die meneer was de TV prima in orde. Dat was een Panasonic VT60. Blijkt dat die TVs te dun waren zodat de warme niet voldoende weg kon waardoor 2013 Panasonic Plasma's blob gevoelig waren. Dat is 5 van de 11 Plasma's met problemen waarvan de Panasonic eigenlijk meteen naar de vuilnisbelt kon.. Dat is ook allemaal algemeen bekend.
quote: Machlah
Als je 24/7 een logo op een LCD scherm hebt staan zal dit ook inbranden.
LCD gaat niet inbranden omdat dit zo niet werkt op LCDs. Als je al een LCD met burn-in achtige verschijnselen op bijvoorbeeld een vliegveld tegen komt waar zo'n TV 24 uur per dag aan staat dan heeft dat te maken met defecte onderdelen. Ik heb LCD laptops waar er vele duizenden uren statisch elementen zijn zonder het soort problemen wat je bij OLED en Plasma tegenkomt.
quote: Machlah
Beetje overdreven om te zeggen dat een OLED ge-babysit moet worden. Wat mis ik aan kennis volgens jou dan? Mijn kijkgedrag is juist objectief omdat ik weet wat er kan zonder dat OLED inbrandt.
...lees de gebruikaanwijzing eens zou ik zeggen. De TV mag al niet van de stroom want de TV moet kunnen herstellen...iedere dag. Je wordt geadviseerd om niet veelvuldig naar content met statische elementen te kijken. Er wordt geadviseerd op pixelverschuiver aan te zetten. Zoiets als logo dimming en dimmen van beeld bij lang stilstaande beelden gebeurd automatisch bij veel merken dus dit soort babysitten dat doen ze al voor je. Je moet feitelijk op allerlei dingen letten dat is precies wat babysitten is. Je kunt ook plug & play doen dus gewoon aanzetten en je ziet wel. Bij meer als de helft van eigenaars zal dit geen problemen op leveren vanwege het OLED /Plasma vriendelijke kijkgedrag. Maar ja, je weet nooit wat voor soort eigenaar je bent als je niet weet wat je kijkgedrag is. Dus dat is altijd riskant zeker.

Het komt erop neer dat je op kort termijn of lang termijn burn-in en uneven wear problemen kunt krijgen afhankelijk van hoeveel de TV aanstaat en hoeveel en soort statische elementen er aanwezig zijn. Problemen zullen in het algemeen na 5 jaar boven komen drijven. OLED monitors kunnen minder hebben wat dat betreft dan OLED TVs.
Zoals ze daar aangeven is de kans op een burn-in bij normaal TV gebruik erg laag, meer een probleem als je de TV als een monitor gebruikt.
Erg gevoelig valt wel mee. Rtings heeft er ook een disclaimer bij gezet, dat deze test op basis is van echt extreme omstandigheden. Bij "normaal" en gevarieerd gebruik zou het geen problemen moeten opleveren. Maar dat is het advies bij elke Oled. Gebruik je je tv gevarieerd etc ga er vooral voor vanwege de beeldkwaliteit etc. Ben je iemand die echt je TV hard pushed in termen van langdurig gamen (1 game meerdere uren per dag) of sport/nieuws met heel veel static content, kijk vooral rond voor een LCD.

Zie hieronder een uitgebreid filmpje over burn in van digital trends die het goed uitlegt en de huidige stand van zaken weergeeft.

https://youtu.be/gGrfaqzMMt4

[Reactie gewijzigd door Cryostorm op 22 juli 2024 13:22]

De test van RTings leidt naar hun eigen zeggen tot ongeveer 5 keer sneller veroudering dan bij normale praktijk. De RTings-test loopt nu 2400 uur, dus 12.000 praktijkuren. Als dat juist is, dan is er wat mij betreft niet zoveel aan de hand; ik acht 20.000 branduren een redelijke technische levensduur voor een televisie. Als de televisie over de helft is, dan vind ik de achteruitgang in beeldkwaliteit acceptabel. Het hangt er evenwel wel om hoe representatief de test van RTings nu werkelijk is.
Volgens mij zeggen ze letterlijk in de video dat ze 2 jaar testen en dat dat 10 jaar praktijkgebruik moet vertegenwoordigen. Daarna zeggen ze dat de 4-maanden-update dus 1 praktijkjaar vertegenwoordigd. Verder staan de tv's niet continue aan in de test, juist om werkelijk gebruik te reproduceren. Dus aan die 2400 uur ga je echt niet komen.

De testomstandigheden zijn inderdaad wel wat extremer, maar dit is volgens mij nog altijd de enige test op deze schaal. Voor de rest moeten we het doen met anekdotisch bewijs: "Ik heb mijn [naam TV] al [aantal] jaar en ik heb [wel/geen] last van burn-in." Natuurlijk moet je niet blindstaren op één test en zitten ook aan deze test haken en ogen, maar het zegt zeker wel wat. Zoveel zelfs dat verschillende fabrikanten met firmware-updates zijn gekomen voor bijv. het aanpassen van de pixel refresh algoritmes.
De definitie die RTings geeft is "running hours since start of the longetivity test", daaruit concludeer ik dat het ook echt om 2400 branduren gaat en de uren dat de TV al dan niet gepland uit stond hier niet inbegrepen zijn.
Er staat ook gewoon letterlijk bij dat ze gemiddeld 18 uur per dag aan staan dus dat komt idd in de buurt van die 2400 uur.
Ook nog in het artikel: 'Our test is an extreme case. Two months of runtime on our test is the equivalent of watching about four hours of CNN per day, for about eight months, without ever changing channels or watching anything else.'
En dan blijkt bij QD-OLED juist een wit logo een probleem waar dat bij WOLED rood/oranje logos waren :D

[Reactie gewijzigd door apis29 op 22 juli 2024 13:22]

Als je geld teveel heb dan zal 10,000/ 20,000 uur zeker prima zijn maar in principe gaat een degelijke TV dubbel zo lang mee. Je zult dan ook eerder bij een LCD terecht komen want een hoop OLEDs zullen dat niet halen door opstapelende statische elementen die burn-in en uneven wear veroorzaken. Maar LCD is minder geschikt voor semi donker TV kijken dan OLED.
De reden waarom ik 20.000 uur noem is omdat dat de gemiddelde halfwaardetijd van een beeldbuis was: Na gemiddeld 20.000 uur gaf een beeldbuis half zoveel licht en dat was de norm waarop de beeldbuis als versleten werd beschouwd. Ik vind het redelijk om moderne televisies aan vergelijkbare normen te onderwerpen.

Op moment dat het scherm zelf aanzienlijk langer meekan dan 20.000 uur worden andere oorzaken dominant waardoor het apparaat overlijdt. Apparaten gaan dan stuk aan defecte voedingen, moederborden en dergelijke.

De eerste TV met een versleten scherm in de RTings-test was overigens een LCD.
Ik heb nu zo'n 6 50'' Plasma's in huis met 20,000+ uur en die zijn allemaal eigenlijk nog prima in orde. Ik gebruik op het moment een met 31,000 uur voor films die ook gewoon prima in orde is. Het is wel veel beter als ze gereset worden omdat orginele zwartwaarden (vergelijkbaar met OLED!) terugkomen maar dat heeft ook bijeffecten zeg ik erbij maar dat is niet zichtbaar op kijkafstand. Ik kijk films in het donker waar problemen eerder opvallen en ook storender zijn. Maar zoals gezegd 31,000 na reset prima films kijk in het donker. Omdat ik er alleen films op kijk zal na zo'n 5/6 jaar uneven wear een probleem worden..daarom heb ik meerdere TVs gekocht. btw ik heb het hier over 2008 TVs die dus 15 jaar oud zijn. Een zus van mij heeft een LCD van mij overgenomen waar ze nog steeds naar kijkt..ook uit 2008.

Ik zou bij tests ook kijken naar hoe een TV zich houdt na 1 jaar, 5 jaar, 10 jaar en daarbovenuit. Want dat zullen momenten zijn waarop mensen de TV wegdoen.

[Reactie gewijzigd door 8mile13 op 22 juli 2024 13:22]

Nou... als plasma's het bij jou na 30.000 uur nog uithouden dan kun je gerust slapen over de OLED's: Plasma's zijn het meest inbrandgevoelig van alle televisies.
Bij mij op de zaak promootten en verkochten ze tot en met de Pandemie in hoofdzaak Panasonic. Hun plasma's zijn tot de laatste dagen enorm gepromoot en ook verkocht.
Erg vaak krijgen we nu voor de eerste keer plasma's binnen die straks al 15 jaar oud zijn.
Ik heb er al geweten die over de 50.000 speeluren zitten. Het geeft me sterk de indruk dat die van bijlange niet meer de helderheid "van toen" hebben, maar zichtbare inbranders zie je amper of niet.
Een grijs egaal beeld laat soms iets zien in de regio van de ondertitels en/of zenderlogo's. Op een "normaal" beeld zie je er niks van.
Een verkracht toestel zal je altijd ook wel hebben: steeds op 4:3 beeld gespeeld, of net op smalbeeld, tsja dat levert ingebrande balken op.

Als we even de OLED's van 2016-17 en 18 bekijken die geregeld op een fel logo staan te spelen, dan heb je er wel van na een paar jaar. En dan hangt het er volgens mij nog vanaf hoe fel je het paneel aanstuurt.

Een kennis van me heeft een Philips OLED van 2018 die dagelijks van 12u t/m 23u speelt en nul komma noppes is ingebrand. Staat erg donker ingesteld. Dat doet blijkbaar ook veel.

En eerlijk: ik heb zelf een OLED met een 65" paneel van 2017 in m'n woonkamer staan... Ik wil niks anders meer dan een OLED tv. Alhoewel ik plasma vroeger haatte wegens het geflikker.
We kijken ook erg veel films (zwarte balken boven en onder) en zenderlogo's. Beeld is erg donker ingesteld. Doet het voorlopig ook nog prima hoor.
Je weet dat 50.000 speeluren héééél erg veel is hé? 50.000/15/365 = 9,1 uur arbeid per dag. En dat is dus als je hem 15 jaar lang elke dag trouw aan zet en dus bijvoorbeeld nooit op vakantie bent. Gegeven dat plasma's de meest inbrandgevoelige techniek zijn die we gehad hebben, heb ik moeite om dat te geloven en of je niet een nulletje teveel hebt opgeschreven.... ?

Maar het klopt dat plasma's gevoeilig waren voor het inbranden van ondertitels en je daar bij normaal kijken weinig van zag. Dat is wel de reden dat velen hun plasma langen bleven gebruiken ondanks dat ze ingebrand waren: Ondanks de inbranders was de beeldkwaliteit van een LCD slechter.
Neen, das echt de tijd die in het service menu te vinden was.
De eigenaar in kwestie zette z'n toestel 's morgens aan en keek tot 's avonds. Bejaarde man die moeilijk te been was. Tsja dan kan het wel kloppen hè...
Dat wist ik van collega's: z'n beeldbuisbak daarvoor had hij op 5 jaar tijd een compleet versleten beeldbuis bezorgd.
oke. Maar die heb ik gebruikt gekocht. Bij mij gaan ze na vijf jaar last hebben van uneven wear omdat ik er alleen blu-ray films op kijk. Tis niet anders bij OLEDs.
Anecdote, maar eigen ervaring is toch anders. Plasma is voor zover ik zie aanmerkelijk minder inbrandgevoelig dan oled.
Je hebt dan zelf het artikel niet zo goed gelezen. Het gaat om hele specifieke scenario's die voor een gewone consument helemaal niet van toepassing zijn.
Ik vind dit altijd een beetje stemmingmakerij. Mijn televisie staat vrijwel dagelijks meer dan 8 uur aan, echt helemaal nergens last van.
Even hierover:
de twee aanwezige tuners zijn aan te sluiten op satelliet, kabel of de ether met DVB-T2, DVB-C en DVB-S2
... want dit is wel een buitengewoon korte bespreking van grote feature als een dubbele tuner, zeker omdat dubbele tuners voor een televisie allesbehalve standaard zijn. Daarbij ontstaan vragen als hoe goed werkt kijken en opnemen tegelijk? Hoe slim is het tunermanagement, als je op één zender opneemt blokkeert dan de hele tuner of zijn andere zenders op dezelfde transponder ook via dezelfde tuner te bkijken? Is het mogelijk de tuners intern door te lussen en bijvoorbeeld één aansluiting te gebruiken voor verbinding met een Unicable-satellietinstallatie en toch beide tuners te gebruiken? Is kabel en satelliet onafhankelijk? Hoe wordt de CI-module aan de tuners toegewezen?
Hebben mensen nog steeds last van reclame bij Samsung tv's?
Ik heb het in deze review niet benoemd, omdat ik het de afgelopen periode (sowieso de laatste plm acht weken) geen reclames meer heb gezien in de interface van verschillende Samsung tv's die wij hier in het testlab hebben staan. Dat wil uiteraard niet zeggen dat het niet/nooit meer voorkomt, maar ik heb het recent in ieder geval niet gezien.
Heeft iemand een pi-hole of adguard geïnstalleerd?
Ja, en je moet eens weten hoeveel mijn Samsung tv contact zocht met de servers.

Aangezien ik toch geen smart functies gebruik op mijn tv heb ik de hele internet verbinding van mijn tv maar verwijderd. Probleem opgelost
De reclame is voornamelijk voor Samsung hun eigen kanalen op de S95B.
"Last" is een groot woord, maar mijn samsung TV heeft nog reclames
Ik niet maar ik gebruik Adguard DNS.
Je kan handmatig de DNS-server van AdGuard instellen in het menu van de tv en dan ben je er van af.
Hebben mensen nog steeds last van reclame bij Samsung tv's?
Ja, ik zie het geregeld 1 seconde voorbij flitsen, maar dan staat-ie op de HDMI poort waar mijn Apple TV 4K op is aangesloten, en dat is vrij van reclame, als je de aanbevelingen van Netflix en andere diensten niet als reclame aanmerkt.
Ik heb het idee dat Samsung SLECHT tot NIET luistert naar hun klanten.
Mijn issues met de S95B en ik denk dat ze niet opgelost zijn met deze nieuwe tv.

De bouwkwaliteit is een issue. De TV is mooi maar IMO te dun en dus kwetsbaar.
De remote is handig en simpel maar bijvr het gemis om te switchen naar een bepaalde HDMI uitgang via 1 knop is een groot gemis.
Het OS oogt soms traag (met name als deze uit standby komt)
Lowbitrate content upscaling is matig.en ik had gehoopt dat dit opgelost zou kunnen worden via firmware updates.
Echter die zorgde bij mijn S95B ervoor dat de helderheid afnam. Vermoedelijk om de levensduur van het panel te beschermen. Maar daar kon je niks over lezen. Wat dat betreft luistert LG beter naar zijn klanten en geeft duidelijk aan wat in de update zit. Niet dat LG perfect is, maar toch.

Voor toekomstige kopers is mijn advies om te wachten tot Black Friday en te kijken naar reviews van users die de TV hebben gekocht. Dan krijg je meer waar voor je geld.

[Reactie gewijzigd door Lonnni op 22 juli 2024 13:22]

Ja bouwkwaliteit van de afstandsbediening is niet best en het scherm bovenin is flinterdun. Je kan zelfs op YouTube googelen op “bend-gate”. Zelf heb ik die issues niet.
Mijn ouders hebben een LG C1 en die is eerlijk gezegd niet veel beter in bouwkwaliteit (die van hen is wel krom getrokken in een maand tijd). Maar netjes vervangen door verkopende partij en de 2de doet het nu een 20 maanden prima.

Wat betreft de low bitrate upscaling ..sinds de 1430.1 firmware update is het een stuk beter voor mijn gevoel. Nu is die update al van feb j.l. , maar ik heb hem net pas binnen (Samsung was vergeten de range serienummers waar mijn tv toe behoord open te zetten voor ontvangst van firmware updates… dat was wel knullig).
Wat ik wel doe bij low bitrate content is de intelligent mode uitzetten. Die maakt er soms een potje van. Maar dat doet die expert modus of filmmaker modus van LG voor mijn gevoel ook bij low bitrate. Stoor me bij mijn ouders ook aan.
Daarentegen het zit hem al in de situatie, low bitrate, dus te weinig bitjes om een flink scherm goed te vullen.

Info bij LG is wel een stuk beter per update… daar kan Samsung zeker wat van leren
Mensen blijven beweren dat de helderheid niet merkbaar naar beneden was gegaan.
Vooral in de Game modus met HDR was dit voor een aantal mensen wel degelijk zichtbaar.
Toen zou dit bestempeld worden als een perceptie fout: de firmware zou namelijk de Gamma curve hebben gecorrigeerd, waardoor het oogt alsof de helderheid zou zijn afgenomen.
Dit met het onderbouwende excuus dat er überhaupt (bijna) geen content is wat op 1500 nits of hoger is ge-grade, dus dat het verschil in helderheid niet merkbaar zou zijn.
Tenzij je de FF7 remake probeert, of God of War op de PS met HDR.

Persoonlijk heb ik het nog niet aangedurfd om van 1211 af te stappen omdat ik niet wat te moeten geloven tot op de dag van vandaag.
Maar misschien moet het toch maar gaan gebeuren, want ineens heb ik heel veel last van flikkerend beeld in bepaalde scenes. Zij het games of series / films, zij het SDR or HDR.
Het lijkt alsof de TV maar niet kan bepalen wat de helderheid is in een bepaalde scene en tussen twee aanpassingen heen en weer blijft flikkeren. Super irritant en immersion breaking.
(Heb al maanden en maanden niets meer met de settings gedaan en zit echt zeker weten nog op 1211.)
Geen Dolby Vision bij Samsung dus helaas wordt ook deze niet de opvolger van mijn LG E9 OLED. En Sony is te duur dus blijf ik waarschijnlijk bij LG.
Anoniem: 499527 @Desembrood1 mei 2023 14:34
Alsof je het verschil gaat zien tussen DV en HDR10.
Je hebt een OLED en dat is sowieso een 10bit paneel. De volledige 12bit van Dolby Vision krijg je toch niet te zien.
Je ziet het verschil wel degelijk. Daarnaast: absurd dat Samsung een paar euro aan licentiekosten probeert uit te sparen op TV's van meer dan 1000 euro. Die optie hoort er gewoon op te zitten.
Anoniem: 499527 @Jeroenneman1 mei 2023 16:33
Absurd dat Samsung een paar euro aan licentiekosten probeert uit te sparen op TV's van meer dan 1000 euro. Die optie hoort er gewoon op te zitten.
Eens
Scheef vergelijk. Dolby Vision is dynamische HDR waar HDR10 statisch is. Vergelijk dan met HDR10+.
Anoniem: 499527 @FeaR1 mei 2023 16:18
Dolby Vision is dynamische HDR waar HDR10 statisch is.
Dat weet ik.
En het gros van de mensen zal het verschil niet zien ;)
Recentelijk de S95b aangeschaft. Dit nadat we een half uurtje hadden rondgelopen bij Hello TV om echt even kwalitatief te kunnen vergelijken. Qua beeld erg blij met de Samsung QD OLED. Had deze eerst gekoppeld aan de 4k Chromecast met Google TV, om de Samsung software te omzeilen, maar de link tussen die twee apparaten ging verre van vlekkeloos.

Nu moet ik zeggen als je even de tijd neemt om de Samsung software in te regelen is die niet slecht of langzaam. Sterker nog, sneller dan mijn 4k chromecast Google TV qua ui en look & feel. Desalniettemin vond ik de UI van de chromecast wel fijner.

Als je kijkt naar wat je voor het 55" model (S95b) betaalt en nu ook de prijs bij deze review - Als je kijkt naar helderheid in een zonnige kamer en toch contract waar je u tegen zegt; dit zijn wel tvs hoor!

Tot slot nog even iets wat echt ten positieve opvalt aan de S95b is dat het geluid daarvan zuiver en vol is. Heb onze JBL soundbar inmiddels verkocht, gezien daar hetzelfde geluid af kwam.
Worden beelden niet opgepoetst bij Hellotv om bepaalde tvs er beter uit te laten komen? Althans dat vertelde een medewerker mij. Hij raadde samsung juist af en beter Sony of LG te nemen.
Beelden die opgepoetst worden; Ongetwijfeld zijn er studio modussen op televisies beschikbaar. Echter staat in die winkel dezelfde hardware. Neem niet aan dat ze er 320 volt op pluggen om m gewoon wat feller te laten draaien. :P Maw: Deze beelden kan je thuis ook reproduceren.

Bovendien kan je gewoon een afstandsbediening vragen om een beetje met het paneel te spelen, voordat je 1500 euro aan een scherm uitgeeft, toch?

Nav daar even rustig naar gekeken te hebben, sprong dit QD OLED paneel er wel uit voor ons. Ik kan het je aanraden in ieder geval.
Klopt het dat bij de HDR-metingen alleen de Samsung OLED S95B 55" genoemd wordt?
AuteurEric van Ballegoie Reviewcoördinator @Kityeah1 mei 2023 16:38
Ik weet niet of ik jouw vraag goed snap, maar bij het stuk over de hdr-metingen staan toch grafieken met daarin meerdere tv's?
Dan ben ik ook gek, want de S90C staat oa niet in de grafiek van max helderheid @Eric van Ballegoie.

[Reactie gewijzigd door Devian op 22 juli 2024 13:22]

Er staan inderdaad meerdere tv's, maar de S90C zie ik niet in de grafieken staan. Alleen de S95B.
Zelf recentelijk de Samsung The Frame aangeschaft en hoewel dit een totaal andere TV is zie ik wel dat de software gelijk is qua werking. Ik vind de software echt ontzettend slecht vanwege de reclame die erin gestopt is. Ik had vermoedelijk niet deze TV gekocht als ik dit had geweten (slecht voorbereid.. ik wilde de One Connect Box graag hebben i.v.m. plaatsing)

Mijn kritiek:
- Je kunt de Disney, Netflix en Prime app niet verwijderen of uit het zich halen (en nog vele andere apps)
- Alles draait om Samsung TV app (gebruikt iemand dat?), automatisch springt hij terug, staat vooraan in de voorkeuzes.
- Geen verdere customization van je menu, ik zou het graag veel simpeler zien.

Maak dan de TV twintig euro duurder en maak dit aanpasbaar. Ik accepteer het om gesponsorde apps mee te leveren (niet fijn maar okay...), maar vind het echt belachelijk dat je deze apps niet kunt verwijderen en zelfs niet uit het zich kan halen in een TV die ik heb gekocht.
Je kunt de Disney, Netflix en Prime app niet verwijderen of uit het zich halen (en nog vele andere apps)
- Alles draait om Samsung TV app (gebruikt iemand dat?), automatisch springt hij terug, staat vooraan in de voorkeuzes.
Ik heb de S95B net een week staan en het eerste wat ik heb gedaan is alle apps die ik niet gebruik uit de lijst halen. Ik had wat meer tegenwerking verwacht, maar zelfs de Samsung TV app was met twee klikken te verwijderen uit de lijst.
ik heb een hele oude Samsung, doet het nog prima , maar ik heb me altijd wel geërgerd aan het gebrek aan software updates. Is dat tegenwoordig beter?
Zoveel pluspunten, maar de paar minpunten zijn voor mij wel enorm:

Grijzig bij invallend licht (op een OLED notabene), geen Dolby Vision, One connect pas bij het topmodel.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.