Door Jeroen Horlings

Redacteur

World of Warcraft Dragonflight Review

Misschien wel de beste uitbreiding sinds WotLK

24-12-2022 • 06:00

103

Singlepage-opmaak

Dracthyr Evoker, talent tree en vliegen in stijl

Soms biedt een nieuwe uitbreiding ook een nieuw race of nieuwe class. Bij de laatste twee uitbreidingen, Battle for Azeroth en Shadowlands, was dat niet direct het geval. Er werden later wel subraces aan toegevoegd, Vulpera en Mechagnome, die je eerst moest vrijspelen. Bij Dragonflight koos Blizzard voor een Hero-class, net zoals de Death Knight van Wrath of the Lich King en de Demon Hunter uit Legion. Deze start op een hoger level dan gebruikelijk.

Dracthyr evoker

Dracthyr Evoker

In dit geval gaat het om een nieuw race en een nieuwe class in een: de Dracthyr Evoker. Volgens de lore is ze gemaakt door Neltharion, Deathwing uit Cataclysm, en is ze na duizenden jaren op de drakeneilanden uit een diepe slaap ontwaakt. Deze draconische casters, bekend als de Dracthyr, zijn sterk in krachtige aanvallen op afstand en healing. Met hun draakachtige verschijning, inclusief vleugels en een staart, bezitten ze niet alleen speciale krachten, maar kunnen ze ook direct vanaf het begin vliegen. Eerst een klein stukje, maar later ook over grotere afstanden. Dat maakt verkenning van de drakeneilanden een stuk comfortabeler, maar het wordt al snel nog beter als je je verder ontwikkelt.

Evokers kunnen kiezen uit twee specialisaties: Devastation en Preservation. Standaard beschikken Dracthyr over een mix van dps- en genezende spells, maar door een specialisatie te kiezen kunnen ze dit verder verdiepen.

DracthyrDracthyr

De Dracthyr in draken- en menselijke vorm

Devastation Evokers zijn gespecialiseerd in aanvalskracht, maar hebben ook enkele spells waarmee ze zichzelf en een beperkt aantal anderen kunnen healen. Zo kun je de Living Flame-spell inzetten om anderen serieuze schade te berokkenen, maar als je hem op jezelf toepast, word je geheald. En de Emerald Blossom-spell zorgt ervoor dat jijzelf plus drie andere spelers in een bepaalde straal worden geheald. Ook helpt de Obsidian Scales-spell tijdelijk de schade van aanvallen op jezelf te reduceren, vooral nuttig voor bossgevechten in dungeons en raids. Toch zijn de healingmogelijkheden verre van voldoende om anderen te helpen tijdens dungeons en raids, daarvoor is de Preservation-specialisatie bedoeld.

Verder bevatten evokers een aantal unieke Area-of-Effect-spells, die een effect hebben als je ze langer laat opbouwen. Voor Fire Breath, op de totale schaal de krachtigste spell van de evoker, moet je eerst diep inademen. Na circa een halve seconde kun je de spell meteen uitvoeren of nog verder laten opbouwen, in vier fasen. De totale schade is hetzelfde, maar in de eerste fase is de directe kracht zwakker en is er sprake van een na-ijleffect. In de laatste fase wordt bijna alle schade ineens uitgevoerd; daarvoor moet je dus wel langer wachten. De Eternity Surge-spell kent een vergelijkbare opbouw, maar in dat geval heeft een langere opbouw effect op een groter aantal vijanden in de nabije omgeving. Deze bijzondere manier van spells uitvoeren is een originele aanvulling van Blizzard.

Een Preservation-evoker is gericht op het healen van jezelf, maar vooral van teamgenoten. Hoewel je deze specialisatie ook prima kunt gebruiken om solo te levellen, is ze vooral bedoeld om grootschalige gevechten aan te gaan in dungeons, raids en tijdens world quests. Net zoals andere healers zorg je er dan voor dat groepsgenoten - vooral dps'ers die dicht bij de vijand staan, maar ook zwakkere casters die geraakt worden - geheald worden om tegenwicht te bieden aan de schade die de vijanden toebrengen. Ze hebben bijvoorbeeld drie charges van de Emerald Blossom-spell en die laten ook een sprout achter die het effect hiervan verlengt. Daarnaast heb je nog specifieke spells, zoals Echo, waarmee je bijvoorbeeld een tank of een zwaargewonde medespeler kunt healen. Ook deze evoker beschikt over de krachtige Fire Breath-spell, maar in plaats van Eternity Surge heb je dan Dream Breath tot je beschikking. Deze werkt op een vergelijkbare manier, maar dan met healing. Deze al snel invullen zorgt voor healing over tijd en een beperkte hoeveelheid direct. In de vierde fase is dat andersom.

De evoker start in een speciale zone, de Forbidden Reach. Daar word je via quests vertrouwd gemaakt met alle eigenschappen en spells van deze class. Pas aan het eind kies je voor Devastation of Preservation en je krijgt pas volledige toegang tot die talent trees als je de buitenwereld betreedt.

Als je zo’n evoker creëert, zijn er bijzonder veel opties om het uiterlijk aan te passen, veel meer dan bij de andere races. Dat mag ook wel, want een Dracthyr ziet er vrij afwijkend uit ten opzichte van de rest. Een cape is bijvoorbeeld niet zichtbaar, omdat zijn vleugels daarvoor in de weg zitten. Net als bij de Worgen is er ook een menselijke gedaante die je kunt aannemen. Dan is wel alle kleding die je aanhebt zichtbaar. Zodra je in een gevecht terechtkomt, verander je automatisch weer in je Dracthyr-gedaante.

Vliegen in Dragonflight

Het nieuwe vliegen

Vliegen in World of Warcraft is al heel lang mogelijk. Al vanaf level 30, gerekend met de nieuwe levels, kun je in de meeste gebieden vliegen met een flying mount, zoals een draak. Normaal kun je niet direct vliegen in een nieuw gebied, maar moet je dit eerst vrijspelen. In Dragonflight is dat anders, want als je de campaign quests volgt, krijg je al snel de mogelijkheid voor speciale draken die je overal kunt oproepen. Daarmee kun je veel makkelijker de nieuwe eilanden ontdekken.

Vliegen met die nieuwe draken is wel wat anders dan je gewend bent. Zo kun je niet stil in de lucht blijven hangen en moet je vaak ook versnellen om te voorkomen dat je naar beneden zakt. Eigenlijk is het een stuk realistischer en dynamischer en daardoor ook leuker dan het eerst was. Je kunt zelfs sneller vliegen dan ooit tevoren, tot wel 830 procent. De dragon glyphs die je onderweg vindt, helpen om het vliegen wat makkelijker te maken. Want dat werkt op basis van een systeem met vigor, wat je min of meer kunt vergelijken met het uithoudingsvermogen van je draak. Waar je in oude gebieden vrijwel oneindig met een draak kunt stilhangen boven een gebied, kan dat nu niet; op een gegeven moment zakt je draak langzaam naar beneden. Je moet je vigor opladen door bijvoorbeeld een duikvlucht te nemen, waardoor je draak weer wat energie terugkrijgt. In het begin kan dit frusterend zijn, omdat je al naar beneden zakt voordat je je doel bereikt hebt. Je laadt ook op door op de grond te staan, maar het kan natuurlijk voorkomen dat je in een gebied vol lava of vijanden terechtkomt. Vooral wanneer je weer eens met een alt op een lagere level speelt, ervaar je hoe traag en saai de oude vorm van vliegen is.

Een leuke nieuwigheid zijn races waaraan je kunt deelnemen. Je vliegt dan langs een vastgesteld parcours door het landschap waarbij het de uitdaging is nergens tegenaan te botsen en de wind te gebruiken om onderweg te versnellen. Aan het einde van een race zie je je tijd en ook of dit een persoonlijk record is of niet. Uiteraard staat er een beloning tegenover, waarvan de waarde afhangt van je tijd. Er zijn diverse raceparcoursen te vinden op het eiland, dus er is voldoende variatie.

Een ander leuk feit is dat je het uiterlijk van je draak, net als je eigen uiterlijk en kleding, tot in de kleinste details kunt personaliseren. Je begint met een beperkt aantal opties, maar gaandeweg unlock je er meer en meer door quests te doorlopen en vijanden te verslaan.

Talent tree

Talent tree en andere verbeteringen

In de afgelopen jaren was er veel kritiek dat de makers het spel te veel wilden versimpelen om het toegankelijker te maken voor nieuwe spelers. Voor die laatsten was de uitgebreidheid best ingewikkeld, maar de versimpeling leidde ook tot verschraling. Zo moest de talent tree eraan geloven. Goed nieuws: die is nu terug. Je kunt hiermee de acties en spreuken van je personage helemaal naar wens instellen en laten aansluiten bij je speelstijl of een bepaald doel.

Er zijn nu twee keuzen: algemene talenten voor je class en een aparte talent tree voor je specialisatie. Ieder level omhoog betekent nieuwe opties voor je talent tree. De keuzen die je hier maakt, bepalen welke spells je hebt en dus ook hoe action bars eruitzien. En je kunt heel makkelijk wisselen tussen opgeslagen profielen. Ook kun je profielen van anderen importeren.

Verder heeft Blizzard het nu mogelijk gemaakt om zelf de interface grondig aan te passen. Tot nu toe had je daar verschillende mods voor nodig. Het is dan ook te merken dat er goed is gekeken naar populaire mods. Je kunt nu zelf bepalen waar en hoe onderdelen van de interface worden weergeven en wat je wel en niet in beeld wilt hebben. Ook heb geen mod meer nodig om de inhoud van je tassen in één oogopslag te zien. Wie nu al diverse mods gebruikt, zal dat vermoedelijk blijven doen, want perfect is het nog niet. Denk bijvoorbeeld aan Auctionator voor het action house, Recount voor het bijhouden van schade en een aangepaste kaart als Lantrix Maps of Carbonite. Ook add-ons om grijze items te verkopen, zijn een must, en voor dungeons, raids en world quests is DBM ook nog steeds een aanrader, evenals MaxDPS voor de dps'ers onder ons.

Het is nu mogelijk om de interface aan te passen
Het is nu mogelijk om de interface aan te passen.