Door Jurian Ubachs

Redacteur

F1 Manager 2022 Review

Kampioen worden vanaf de pitmuur

Lambiase en Max

F1 Manager 2022

F1 Manager 2022 slaagt erin om een fijn Formule 1-gevoel over te brengen. De game laat je als leider van een van de F1-teams races op een leuke manier managen. De aanwezigheid van de echte stemmen van alle coureurs en hun race-engineers zorgt voor zeer geloofwaardige radioberichten. Dat voegt veel toe aan de beleving. Het ontwikkelen en afstellen van de auto's is simpel genoeg en in de race inspringen op onverwachte omstandigheden geeft een kick. Helaas is de AI niet bijzonder intelligent, waardoor het winnen van races te snel te makkelijk wordt. Dat kost F1 Manager 2022 wat van zijn potentiële levensduur. Daarnaast zijn er nog wat andere kritiekpuntjes, zoals het ontbreken van Sprint Races en het niet kunnen overstappen naar een ander team tijdens je carrière. Die staan het spelplezier echter nauwelijks in de weg. F1 Manager 2022 is een vermakelijke game voor iedereen die het leuk lijkt om op de stoel van Christian Horner of Toto Wolff te zitten. Het spel had beter gekund, maar is zeker goed genoeg.

Getest

F1 Manager 2022, PC

Prijs bij publicatie: € 54,99

Vanaf € 48,94

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (5)

Wie herinnert zich F1 Manager nog? EA Sports bracht in 2000 al een managementgame op de markt waarin je de teambaas van je favoriete F1-team kon zijn. Op de cover van het spel stonden Eddie Jordan, Jean Todt en Ron Dennis. In het spel waren Michael Schumacher en Mika Häkkinen de beste coureurs, terwijl iconische namen als Jacques Villeneuve, Eddie Irvine, Jarno Trulli en Heinz-Harald Frentzen ook nog op de grid stonden. Het was destijds een van mijn favoriete games, al kan ik me niet meer herinneren of het echt een goede game was. Voor Motorsport Manager geldt dat in elk geval wel. Deze vooral op mobiele platformen groot geworden managementgame deed het zonder licenties, maar wist het idee van een team leiden en races winnen aardig neer te zetten. Het Engelse Frontier Developments komt nu met een nieuwe, volwaardige Formule 1-managementgame, in de vorm van F1 Manager 2022.

Motorsport Manager, maar dan met betere graphics, gelicenseerde teams, coureurs en banen: dat zou een heel ruwe omschrijving van F1 Manager 2022 kunnen zijn. De games lijken in veel opzichten op elkaar. Logisch natuurlijk; ze nemen beide dezelfde sport als uitgangspunt en proberen het besturen van een team in die sport op zo’n manier te simuleren dat het behapbaar blijft voor de gemiddelde gamer. Een Formule 1-auto ontwikkelen en goed afstellen is immers iets waar zelfs zeer ervaren, goed opgeleide mensen nogal eens moeite mee hebben, terwijl het in een game niet al te veel moeite moet kosten. Motorsport Manager en F1 Manager 2022 vinden elkaar dus in de manier waarop ze de sport simpeler maken voor speldoeleinden.

Toch is F1 Manager 2022 in bepaalde opzichten een heel andere game. In de eerste plaats is er hier geen sprake van meerdere autosportklassen, want je speelt alleen met de Formule 1. Je kunt ook niet je eigen team starten. Daar staat tegenover dat die Formule 1 wel tot in de puntjes is nagemaakt. De game opent met de kenmerkende Formule 1-introvideo en dat zet meteen de toon. Als je daarna beslist welk team je wil gaan leiden, vertelt niemand minder dan David Croft iets over het team dat je op dat moment bekijkt. Crofty verzorgt tijdens de raceweekenden ook het commentaar, samen met Karun Chandhok. Het geeft de game meteen al iets extra’s, terwijl je nog niet eens echt aan het spelen bent. Dat extraatje valt trouwens weg als je met Nederlands commentaar speelt. De meneer in kwestie - geen bekende commentator, voor zover wij konden nagaan - doet zijn best, maar komt niet in de buurt bij wat Crofty en Chandhok toevoegen aan de game.

Wat zij toevoegen, is geloofwaardigheid. Wanneer je F1 Manager 2022 speelt, wil je ongeveer zien wat je tijdens weekenden ook op televisie ziet en je wil horen wat je daar ook hoort. Daar slaagt F1 Manager 2022 behoorlijk goed in. In de eerste plaats ziet de game er voor een managementgame heel goed uit. F1 22 is mooier, maar als je nagaat dat F1 22 zich tot F1 Manager 2022 verhoudt als FIFA tot Football Manager, is het verschil in grafische prestatie hier eigenlijk best klein. Sterker nog, sommige aspecten, zoals de gezichten van de coureurs, ogen in F1 Manager 2022 misschien wel beter dan in F1 22. Aan andere zaken, zoals de crashes, merk je echter dat je met een grafisch wat simpelere game te maken hebt. Auto’s die in de muur knallen, vallen niet spectaculair uit elkaar, maar komen vrij droogjes tot stilstand.

Echte stemmen van coureurs en engineers

Hoewel de actie er onmiskenbaar goed uitziet, is dat niet het onderdeel waarvan we het meest onder de indruk waren tijdens het spelen. Er is namelijk een ogenschijnlijk klein detail dat Frontier Developments heel goed voor elkaar heeft: het radioverkeer tussen coureurs en hun engineers. Frontier heeft 25.000 zinnen aan echt radioverkeer gekregen om mee te werken, en daaruit de radioberichten gehaald die je in het spel hoort. Je hoort dus de echte stemmen van Lewis Hamilton, Max Verstappen en andere bekende namen. Nog belangrijker is dat ze met hun eigen race-engineers praten. Je hoort Gianpiero Lambiase aan Max vragen wat hij van de balans van de auto vindt, of hem vragen om de auto aan het eind van een race in ‘Fail 84’ te zetten.

Dat deze stemmen in de game zitten, lijkt wellicht een onbelangrijk detail, maar het levert een reuzenstap in geloofwaardigheid op. Je merkt het misschien niet eens als je naar de Formule 1 kijkt, maar radioverkeer is een belangrijk onderdeel van de races geworden. Tijdens het kijken smachten raceliefhebbers naar stukjes informatie over hoe de strategieën in elkaar zitten, hoe de banden ervoor staan, en andere wetenswaardigheden. Dat je radiogesprekjes hoort, is in een game als F1 Manager 2022 belangrijk, want hier draait het volledig om het bepalen en uitvoeren van de strategie. Wel vallen de gesprekjes na een paar races in herhaling, maar alsnog is het een toffe toevoeging. Wellicht kan het palet aan beschikbare zinnetjes in een volgende versie nog wat worden uitgebreid, maar voor nu is dit een prima start.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee