Door Donovan Kerssenberg

Redacteur

Samsung Galaxy Z Fold4 Review

Fractie dunner, en een klap sneller

05-09-2022 • 06:01

72

Singlepage-opmaak

Software en systeemprestaties

De Samsung Galaxy Z Flip4 draait Android 12L met daarbovenop Samsung One UI 4.1. Zoals je inmiddels gewend bent van Samsung-toestellen, betekent dat dus een eigen grafische interface, met veel elementen die zijn overgenomen van het standaard Android 12-systeem. Denk aan de privacyfuncties, de automatisch meeveranderende kleuren van de gebruikersinterface, de gumfunctie van de galerijapp en de mogelijkheid om je systeem in te richten naar je eigen smaak, al heeft Samsung een eigen draai gegeven aan deze functionaliteit.

Samsung Galaxy Z Fold4 Screenshots - OS en UISamsung Galaxy Z Fold4 Screenshots - OS en UISamsung Galaxy Z Fold4 Screenshots - OS en UISamsung Galaxy Z Fold4 Screenshots - OS en UISamsung Galaxy Z Fold4 Screenshots - OS en UISamsung Galaxy Z Fold4 Screenshots - OS en UI

Als we kijken naar de meegeleverde software, doet Samsung hetzelfde als het de laatste jaren deed. De Fold4 is voorzien van de nodige extra apps van Samsung naast de verplichte standaard Google-apps. Naast de Play Store is er de Galaxy Store, naast de Google Assistent is er Bixby en naast Berichten is er Samsung Berichten. Voor de rest zijn enkele standaardapps vervangen door Samsungs eigen versies, zoals de telefoonapp, galerij, klok, contactenapp en browser. Ook zijn er nog enkele Samsung-apps die niet ter vervanging dienen voor een standaardapp of -functie. Ook de bloatware is weer van de partij: Facebook en OneDrive staan weer op de gebruikelijke plekken. Facebook is netjes te verwijderen, maar OneDrive niet en deze app zal je zo nu en dan lastigvallen met notificaties om de dienst te gebruiken. Als je dat vervelend vindt, zul je de app handmatig uit moeten schakelen in het instellingenmenu. Het toestel wordt standaard geleverd met een hele zwik aan andere bloatware, maar deze is gelukkig optioneel en je kunt er tijdens het eerste gebruik van je telefoon voor kiezen om deze apps niet te installeren.

Samsung Galaxy Z Fold4 Screenshots - Bloatware keuzeschermenSamsung Galaxy Z Fold4 Screenshots - Bloatware keuzeschermenSamsung Galaxy Z Fold4 Screenshots - Bloatware keuzeschermenSamsung Galaxy Z Fold4 Screenshots - Bloatware keuzeschermen

DeX is ook weer aanwezig op dit toestel. Deze desktopachtige interface is nauwelijks veranderd ten opzichte van de vorige generatie smartphones. Dat is helemaal niet erg. De functie lijkt te zijn uitgekristalliseerd en doet zijn werk uitstekend. Sinds enkele generaties is het mogelijk DeX draadloos te gebruiken. Dat kan zowel via Miracast als via een applicatie die moet worden geïnstalleerd op een Windows-systeem. Uiteraard is het ook nog steeds mogelijk de smartphone bedraad te gebruiken met DeX, in de vorm van de DeX-cradle of een USB-hub. Eenmaal aangesloten krijg je een volledige desktop voor je neus. In deze desktop kun je verschillende Android-apps naast elkaar open hebben staan en ze in losse vensters of full screen gebruiken. Je smartphone kan eventueel worden gebruikt als trackpad.

Samsung Galaxy Z Fold4 Screenshots - DeXSamsung Galaxy Z Fold4 Screenshots - DeXSamsung Galaxy Z Fold4 Screenshots - DeXSamsung Galaxy Z Fold4 Screenshots - DeX

Een van de weinige nieuwe functies die aan de interface van de Fold4 is toegevoegd, is de taakbalk. Als je het toestel volledig openklapt en een app opent, verschijnt er onderin een balk die veel overeenkomsten heeft met de taakbalk van DeX. Deze balk is permanent in beeld. Alle apps op deze balk blijven op de achtergrond openstaan, waardoor het wisselen tussen apps zeer snel gaat. Het is ook bij deze versie mogelijk om verschillende apps naast elkaar open te hebben staan. Op de Z Flip4 zijn dat maximaal twee apps en op de Z Fold4 kun je maximaal drie apps tegelijk open hebben staan. Deze kunnen op verschillende manieren worden gearrangeerd om het multitasken makkelijker te maken. Het is ook mogelijk om je verzameling van apps die je tegelijk open hebt staan, te bewaren in de taakbalk, zodat je met een druk op de knop de groep apps tegelijk kunt openen in dezelfde opstelling als je hebt achtergelaten. Daarnaast kun je een extra app boven de gegroepeerde apps laten zweven, voor het geval je toch net wat extra’s wilt uitvoeren.

Samsung Galaxy Z Fold4 Screenshots - MultitaskenSamsung Galaxy Z Fold4 Screenshots - MultitaskenSamsung Galaxy Z Fold4 Screenshots - MultitaskenSamsung Galaxy Z Fold4 Screenshots - Multitasken

Samsung heeft ook de Flex Mode verder uitgebreid. Als je je smartphone in een hoek van 90 graden openvouwt en bijvoorbeeld op tafel zet, zijn er meer apps die automatisch het onderste deel van het scherm vullen met controle-elementen en de media op het bovenste scherm tonen. Dit is vooral handig als je de camera gebruikt; je hebt dan geen statief nodig om het toestel neer te zetten. Daarnaast heeft Samsung de mogelijkheid toegevoegd om de Flex Mode toe te passen op apps die het nog niet ondersteunen. Dit is in te schakelen in het geavanceerde-instellingenmenu. Het onderste schermdeel blijft dan leeg, behalve een paar generieke knoppen en, nieuw dit jaar, een virtuele touchpad. We vinden de Flex Mode echter nog steeds niet erg handig.

Samsung Galaxy Z Fold4 Screenshots - Flex ModeSamsung Galaxy Z Fold4 Screenshots - Flex ModeSamsung Galaxy Z Fold4 Screenshots - Flex ModeSamsung Galaxy Z Fold4 Screenshot Camera Flip modus

De Z Fold4 heeft net als de Fold3 ondersteuning voor de S Pen. Deze kan volgens Samsung nu 4000 verschillende drukniveaus detecteren, waardoor het tekenen en het schrijven nog beter aanvoelen. Daarnaast is de punt van de S Pen zachter en geeft deze wat meer mee om beschadigingen aan het flexibele binnenscherm te voorkomen. Als je met een andere pen ook maar in de buurt van de Fold4 komt, krijg je direct een melding dat je alleen een S Pen moet gebruiken die is bedoeld voor de Fold. In deze review kunnen we het gebruik van de pen niet uitgebreid beoordelen, omdat we deze niet opgestuurd hebben gekregen.

Samsung Galaxy Z Fold4 Screenshots - S Pen

Systeemprestaties

High-end toestellen van Samsung worden in Europa normaal gesproken aangedreven door een Exynos-processor, maar de foldables vormen een uitzondering. Die hebben tot nu toe allemaal een Qualcomm Snapdragon-soc. Bij de Galaxy Z Fold4 is dat de Snapdragon 8+ Gen 1, een refresh van de Snapdragon 8 Gen 1 van begin dit jaar. Zoals gebruikelijk ben je met de Snapdragon-chip beter uit dan met het Exynos-exemplaar in de overige Samsung-topmodellen en dat merk je op verschillende vlakken. Niet alleen scoort de Fold4 in verschillende benchmarks hoger dan de Galaxy S22 Ultra, ook andere functies zoals beeldverwerking gaan sneller en beter. Daarnaast is de chip efficiënter, waardoor de Fold4 langer meegaat op een lading. Dat bespreken we in het volgende hoofdstuk.

Net als de Galaxy Z Fold3 is de Z Fold4 evenmin de telefoon die je wilt om zijn maximale systeemprestaties. Zoals blijkt uit de 3DMark Wild Life Stress Test die we hebben uitgevoerd op het toestel, haalt het toestel een hoge snelheid op de korte sprint, maar zakken de prestaties dankzij throttling ook snel in. Dat gebeurt minder snel dan bij de Fold3, maar na twee runs begint het systeem al te throttlen. Bij andere smartphones blijven de scores beter op peil.

  • Wild Life Stress Test - Stabiliteit
  • Wild Life Extreme Stress Test - Stabiliteit
3DMark Wild Life Extreme Stress Test - Stabiliteit
Smartphone Gemiddelde stabiliteit in % (hoger is beter)
Samsung Galaxy Z Fold4
79,4
Samsung Galaxy Z Fold3
65,5
Samsung Galaxy S22 Ultra
59,3
3DMark Wild Life Unlimited Stress Test - Stabiliteit
Smartphone Gemiddelde stabiliteit in % (hoger is beter)
Samsung Galaxy Z Fold4
56,9
Samsung Galaxy Z Fold3
54,9
Samsung Galaxy S22 Ultra
53,1

In de praktijk is het toestel snel en reageert het vloeiend. Ook als er zware apps en games worden gespeeld, weet het toestel alles uit te voeren zonder haperingen of framedrops. De 8+ Gen 1-soc wordt ook niet zo warm als zijn voorganger.

De Fold4 is verkrijgbaar met 256GB, 512GB of 1TB werkgeheugen en heeft in alle configuraties 12GB ram aan boord. Deze opslag kan helaas niet worden uitgebreid met een geheugenkaart. Tot de draadloze verbindingen behoren 5G, Wi-Fi 6(E) en Bluetooth 5.2. Ook NFC behoort tot de verbindingsmogelijkheden, evenals uwb.

De AKG-luidsprekers zijn dezelfde als die van de Fold3 en produceren een goed geluid, iets voller zelfs. De lage tonen zijn iets beter hoorbaar dan bij de Fold3. De mid- en hoge tonen klinken duidelijk en er treedt geen vervorming op als het volume helemaal wordt opengedraaid.

De capacitieve vingerafdruklezer is verwerkt in de powerknop en werkt uitstekend. Het toestel wordt snel ontgrendeld en werkt accuraat. De haptische feedback is duidelijk en fijn. De motor kan hard trillen en de tikken zijn ook duidelijk te voelen.