Samsung blijft investeren in zijn platform Tizen, voor televisies althans, want voor zijn smartphones en smartwatches heeft Samsmung er inmiddels volledig afscheid van genomen. Misschien komt dit de televisies zelfs wel ten goede: de focus van de ontwikkeling van het platform ligt nu volledig op tv's.
De nieuwe look van Tizen doet denken aan Google TV, maar wel met een eigen interpretatie. Dat is ook prima, want de fullscreeninterface werkt en oogt goed. Net als andere smart-tv-platforms duwt Samsung met 'suggesties' op het hoofdscherm helaas vrij opzichtig content van streamingdiensten naar voren, ook van diensten waar je niet op geabonneerd bent. De contentsuggesties staan los van advertenties, iets waarover we in het verleden meermaals kritisch waren bij Samsung-televisies. Samsung Nederland laat ons nu weten dat de mogelijkheid om advertenties in de interface te tonen nog altijd bestaat, maar dat deze alleen ingezet wordt voor content- en appsuggesties, niet voor advertenties die niets met het smart-tv-platform te maken hebben.
Tizen in de praktijk
Direct na het inschakelen wil de tv nog wel eens een beetje traag zijn, maar dat wordt daarna snel beter. Na een korte, maar niet vaste, tijd reageren navigatieknoppen bijna altijd direct en laden apps vlot. Bij uitzondering blijft de tv een beetje hangen, we merkten dat vooral in menu's rond de Game Mode. De vertraging is niet onoverkomelijk, maar wel merkbaar.
Net als vorig jaar zijn er functies zoals Multi-View voor het bekijken van een app of beeld van je telefoon naast beeld van andere input, en goede ondersteuning voor steamingdiensten. Ondersteund zijn in elk geval YouTube, NPO Start, RTL Gemist/RTL XL, NLZiet, Netflix, Amazon Prime, Videoland, Pathé Thuis, Disney+, Apple TV, Canal Digitaal en Spotify. Er is geen ondersteuning voor ZiggoGo en KIJK, het videoplatform van Net5, SBS en Veronica.
Het is mogelijk om met een webcam te bellen met behulp van Google Duo. Daarvoor kan de Samsung SlimFit Cam gebruikt worden of een 'compatibele' Logitech Webcam, zoals op de website van Samsung vermeld staat. Welke modellen daaronder vallen, is niet bekend, maar met het oog op de geringe ondersteuning voor videobellen, zal de QN95B daar niet vaak voor ingezet worden.
Het schakelen van bronnen gaat soms wel een beetje onhandig. De tv detecteert verandering in de HDMI-aansluitingen en reageert daar wat agressief op door automatisch om te schakelen, ook al zou je dat niet per se willen. Ook maakt de tv, als hij de bron niet onmiddellijk herkent, een uitgebreide scan om vast te stellen op wat voor manier met de HDMI-bron te communiceren is. Ook dit kan vervelend worden als je graag een laptop wilt aansluiten op de tv. Op de afstandsbediening zit geen sourceknop waarmee je snel naar een menu met alle aansluitingen gaat en dat is een gemis op een televisie met een niet al te handige menustructuur.
Afstandsbediening
De afstandsbediening, die de naam One Remote Control draagt, is voor de QN95B een andere als die van vorig jaar. Het is een op radio gebaseerde afstandsbediening, die dus geen directe zichtlijn nodig heeft tot het toestel. Op de achterzijde zit een zonnecel die volgens Samsung er zelfs bij kunstlicht voor zorgt dat de afstandsbediening nooit aan de lader gehangen hoeft te worden. Wil je dat toch doen, dan kan dat via een USB-C-aansluiting.
De afstandsbediening heeft geen wisselbare batterijen. Het is dan hopen dat de ingebouwde batterij goed blijft werken, maar met het oog op het lage verbruik van een afstandsbediening zal deze batterij over het algemeen niet snel slijten.
De knoppen op de afstandsbediening zijn summier, terwijl er wel is gekozen voor vier billboardknoppen van Netflix, Amazon Prime Video, Disney+ en Samsung TV Plus. Het nadeel hiervan ligt voor de hand: als dit geen diensten zijn die je gebruikt, heb je één of meerdere zinloze knoppen op een verder toch al niet uitgebreide afstandsbediening. Officieel is er geen manier om deze knoppen uit te schakelen of andere functies toe te wijzen. Het is helaas een trend, maar het is moeilijk om niet kritisch te zijn op de beperkte hoeveelheid knoppen die je nog overhoudt. Er zijn zeker met smart-tv's veel momenten waar je tekst of cijfers moet invoeren, en werken met de pijltoetsen is dan omslachtig. Daarbij moet gezegd worden dat het ook altijd een optie is om een bluetoothkeyboard te koppelen of om los de ouderwetse remote aan te schaffen.