Door Roel Videler

Redacteur

Samsung Neo QLED QN95B Review

Veelzijdig lichtkanon

29-07-2022 • 06:00

122

Singlepage-opmaak

Uiterlijk en aansluitingen

De vormgeving van de QN95B verschilt op meerdere punten van zijn voorganger: de tv heeft niet alleen een andere voet, maar ook een andere vorm. Waar het model van vorig jaar een lichte bolling had aan de achterkant, is er nu gekozen voor een vlakke afwerking. Dit zorgt ervoor dat het scherm bij wandmontage nog iets strakker op de muur komt. Zeker in een modern interieur zal deze keuze niet slecht uitpakken.

Samsung QN95B

Samsung QN95B RandafwerkingDoor de vierkante behuizing lijkt het scherm dikker dan de QN95A, maar het is dat niet. De QN95A van vorig jaar was 25,9 mm dik, terwijl de QN95B in totaal slechts 17,4 mm dik is. Dat is een vrij spectaculair verschil en juist door de rechte randen ziet wandmontage er strak en robuust uit.

De schermrand is afgewerkt met een zeer dunne rand van metaal, een kleine zwarte strook om het paneel heen en een goede overgang zonder zichtbaar diepteverschil naar het paneel. Alles bij elkaar is de rand 9mm, gemeten van de buitenrand tot het begin van de eerste pixel.

Samsung QN95B LooksDe druppel met het Samsung-logo is bijna gewaagd opvallend, maar wel klein als je hem vanuit een normaal perspectief bekijkt. De kubistische vormgeving van de behuizing gaat door in het logo van Samsung en steekt zelfs een klein stukje naar voren uit. Van onder gezien hebben ze wat meer ruimte genomen, maar vanuit een normale kijkhoek zul je dit niet zo snel zien.

Achterzijde

Ook aan de vormgeving van de achterzijde is bij het nieuwe model meer aandacht besteed. Het model van vorig jaar had ook al textuur in het plastic, maar was afgerond en had verder geen opvallend design. Bij de QN95B is het ontwerp van de 8k-toestellen van vorig jaar deels overgenomen. Dit is vooral zichtbaar bij de luidsprekers die een prominente plek hebben op de achterkant. Bij ons model, de 55"-versie, zijn drie luidsprekers zichtbaar. Vanaf het 65"-model worden dat er vier.

De textuur van de achterkant is nu een visgraatpatroon geworden met een ruw oppervlak. Een gewaagde keuze die wel wat smaakgevoeliger is dan de neutrale afwerking van vorig jaar, maar het straalt meer karakter uit. Als de televisie bijvoorbeeld midden in een ruimte staat, ziet het er een stuk aantrekkelijker uit dan een zwarte doos. Helaas zijn de ventilatieroosters een stuk groter geworden en is het niet makkelijk om stofjes en vuil van de grove textuur te verwijderen, omdat je doekje er ook door uit elkaar getrokken wordt. De gehele achterplaat komt ook niet erg stevig over en vertoont bij ons testexemplaar op verschillende plekken wat speling. Er zijn zelfs wat stukken die los zitten. We hebben twee exemplaren gehad die beide dit euvel vertoonden.

Bij dit toestel gebruikt Samsung de One Connect Box, die alle aansluitingen verplaatst van de achterkant van de tv naar een externe behuizing. Die behuizing is makkelijker weg te werken in de buurt van de apparatuur die je op de televisie wilt aansluiten. Vanuit de One Connect Box loopt er één vrij dunne kabel met zowel signaal als voeding naar de televisie. Over de aansluitingen op de One Connect Box later meer. Een tweede manier om de One Connect Box te gebruiken, is door deze op de helft van de voet vast te klikken. Je mist dan uiteraard het voordeel van één dunne kabel die naar de tv loopt; alle aansluitingen zijn dan feitelijk op de voet terug te vinden.

Deze keuze komt niet zonder concessies. In het geval dat je de tv op zijn voet zet, maar de One Connect Box in een kastje wegwerkt, zie je achter op de voet een wat gek ogende plastic plaat waar de One Connect Box op past. Het is een nichesituatie, maar als je dat niet weet, kan het een beetje tegenvallen. Het doorzetten van de textuur van de achterzijde van de tv in de afdekkap van de voet had dit probleem mogelijk kunnen verlichten.

Samsung QN95B LooksEen ander nadeel van de nieuwe hals van de voet is dat deze erg groot en vooral erg hoog is, zodat deze ruimte kan bieden aan de One Connect Box. Hierdoor ontstaat een vrij lange hefboom en is het scherm relatief wiebelig. In huizen met een houten vloer zal mogelijk merkbaar zijn dat het scherm een beetje beweegt als je langsloopt. Beide problemen zijn natuurlijk afwezig bij montage aan de muur en daar leent het One Connect Box-systeem zich uitstekend voor.

Vanaf de voorzijde is de voet niet opvallender aanwezig dan bij een ander design: hij is rechthoekig en strak vormgegeven met een gezandstraalde afwerking. In verhouding met de achterzijde is de voet ingetogen, maar wel netjes.

Het scherm is glanzend afgewerkt met een antireflectielaag die spiegelingen moet beperken. Antireflectie is altijd een kwestie kiezen tussen verschillende kwaden en in dit geval is er een keuze gemaakt voor een diagonaal ingeslepen patroon, zodat reflecties onscherp worden en minder hinderlijk overkomen dan zonder deze behandeling. Samen met de hoge helderheid van de QN95B maakt dat deze tv prima geschikt voor gebruik in ruimtes met veel omgevingslicht.

Aansluitingen

Samsung QN95B One ConnectDe QN95B maakt dus gebruik van de One Connect Box. Het voordeel van deze box is, zeker bij wandmontage, makkelijk uit te leggen. Alle aansluitingen die normaal aan de achterkant zitten, zijn verplaatst naar een extern apparaat dat de televisie zowel van voeding als signaal voorziet. Bij montage op de voet is die meerwaarde klein: het wordt misschien zelfs wat moeilijker om het kabelmanagement netjes te doen. Maak je gebruik van de langere kabel die is bijgeleverd, dan wordt het ineens makkelijk om het kabelmanagement netjes te doen. Dikke kabelgoten of bundels draden zijn niet aantrekkelijk voor het oog en één relatief dunne kabel is een stuk makkelijker weg te werken. Het enige nadeel van de One Connect-kabel is dat deze vrij brede connectoren heeft. Dus als er een kabelgeul is ingefreesd, moet je daar zeker rekening mee houden.

De aansluitmogelijkheden stellen niet teleur. We hebben vier HDMI 2.1-aansluitingen die allemaal 4k/144Hz-hdr aankunnen met FreeSync Premium Pro, waarvan HDMI 3 is toegewezen voor eventueel (e)ARC gebruik met een soundbar of receiver. Er is plek voor een CI+-module en de twee aanwezige tuners zijn aan te sluiten op satelliet, kabel of de ether met DVB-T2, DVB-C en DVB-S2.

USB-randapparatuur kan worden aangesloten op de drie aansluitingen op de One Connect Box waarvan er slechts één geschikt is voor een hdd of sdd die meer dan 500mA nodig heeft. Het zijn overigens alle drie USB 2.0-aansluitingen. Op het toestel zit ook nog een USB-C-aansluiting, maar die is alleen bedoeld voor een webcam.

Voor de liefhebber is er ook nog een Toslink-aansluiting, al is dit voor televisies van dit kaliber niet zo nuttig meer. Sinds de dvd zijn er geen ontwikkelingen geweest in de ondersteunde protocollen, maar als je graag digitaal naar je HDMI-loze versterker of soundbar wil, kan dat. Het is zeker geen bezwaar dat het er op zit, want het zal je ook niet in de weg zitten.

De netwerkconnectiviteit is een beetje beperkt: er is voorzien in 100Mbit/s-ethernet en Wi-Fi 5. Beide zijn inmiddels achterhaald. Een hogere verbindingssnelheid geeft vaak ook wat robuustheid tegen haperingen en gezien veel aspecten van een moderne Smart TV afhankelijk zijn van het netwerk, zou het toch fijn zijn als er voor modernere mogelijkheden gekozen zou zijn.

Als laatste beschikt de QN95B over Bluetooth 5.2, wat er onder andere voor moet zorgen dat het bereik voor headsets en speakers groter wordt. Met de groeiende populariteit voor wireless speakers en soundbars is dat een welkome verbetering en zeker geen overbodige luxe.