De achtkoppige Ryzen 7 6800U maakt de Zenbook S 13 OLED een van de snelste laptops in zijn gewichtsklasse. In de lichtste configuratie is hij slechts 1 kilogram zwaar. Sneller dan een AMD-laptop van de vorige generatie blijkt hij echter niet, tenminste niet als we kijken naar de processorbenchmarks. De geïntegreerde gpu is wel sterk verbeterd en vergelijkbaar met een losse gpu van instapniveau. Je ziet de efficiënte werking van de processor terug aan de zeer lange accuduur onder zware belasting, maar de koeling is soms wat rumoerig. De Zenbook S 13 OLED heeft verder een lekker stevige behuizing met een goed toetsenbord en een goede touchpad, moderne aansluitingen en een oledscherm met een hoog contrast. Het scherm had wel wat helderder gemogen en de kleurinstellingen werken soms verwarrend.
Het heeft even geduurd, maar een paar maanden na de introductie op de CES in januari verschijnen de eerste Ultrabooks met AMD's nieuwste Ryzen 6000U-processors. Dat is hoog tijd ook, want Intel lijkt helemaal terug met zijn twaalfde generatie Alder Lake-laptopprocessors. AMD had in de afgelopen jaren de overhand op Intel als het op processorkracht aankwam. Het pleit werd vooral beslecht op het aantal rekenkernen, waarbij AMD-processors voor Ultrabooks er maximaal acht hadden en die van Intel slechts vier. Met Alder Lake zet Intel juist in op veel extra cores, tot maximaal veertien in het topmodel Core i7.
Intel heeft dus een inhaalslag gemaakt als het gaat om de prestaties van zijn processors. AMD lijkt zich daar bij deze generatie juist niet zo mee bezig te houden, maar wel met de performance-per-watt. Ryzen 6000U moet daardoor nog dunnere en lichtere laptopontwerpen mogelijk maken. De nieuwe Zen 3+-rekenkernen, gebakken op een kleiner 6nm-procedé, bieden verschillende efficiëntieverbeteringen boven Zen 3 in de voorgaande generatie. In ons eerdere achtergrondartikel over de nieuwe processorgeneratie lees je daar meer over.
AMD stuurde ons een zeer compact laptopje, zodat we Ryzen 6000U in de praktijk konden ervaren: de ASUS Zenbook 13 S OLED. Het 1,1kg zware machientje is opgebouwd rondom de Ryzen 7 6800U. Het topmodel van AMD's Ryzen 6000-line-up in de Ultrabook-categorie - dat wil zeggen, processors met een stroomverbruik tussen 15 en 28W - is opnieuw opgebouwd uit acht rekenkernen die aan zestien threads kunnen werken. AMD's processor heeft geen mix van trage kleine en snelle grote cores, zoals de Alder Lake-chips van Intel, maar alleen grote kernen.
De Zenbook 13 S OLED bevat verder, zoals de naam al zegt, een oledtouchscreen met een hoge resolutie en penondersteuning, plus moderne aansluitingen, de nieuwste Wi-Fi 6E en een relatief grote 67Wh-accu. De laptop moet hier in juni op de markt komen voor een bedrag van 1299 euro. De configuratie die wij hebben ontvangen, lijkt identiek aan wat hier in de winkels komt te liggen, behalve het scherm: dat is geen touchscreen.
Behuizing en aansluitingen
Volgens ASUS weegt de Zenbook S 13 OLED maar een kilogram, wat hem een echte 'ultralight' maakt zoals de LG Gram 14 of Samsung Galaxy Book2 Pro. Ons testmodel is echter geconfigureerd met een aanraakscherm met glasplaat ervoor, wat het gewicht op 1,1kg brengt. Dat is alsnog erg licht. Door de relatief zware schermklep is de laptop wel wat topzwaar, wat je merkt als je die klep probeert te openen. Het van elkaar halen van behuizing en schermklep gaat niet zo gemakkelijk, ook doordat het scharnier wat stroef opent, en bij het verder openen van het scharnier komt de basis een stukje mee. Eenmaal geopend had het scharnier juist wat stroever mogen zijn. Bij het verstellen van het scherm of verplaatsen van de laptop wappert het scherm steeds een beetje heen en weer.
ASUS past bij de Zenbook S 13 OLED hetzelfde trucje toe als bij veel van zijn andere laptops, waarbij de achterkant van de schermklep de behuizing bij het openen een stukje van de tafel tilt, om meer koellucht te kunnen aanzuigen. De laptop rust aan de achterkant dan op twee piepkleine nokjes aan het uiteinde van de klep, die gelukkig niet te ver uit elkaar zijn geplaatst voor als je hem op een smal tafeltje zou willen gebruiken. Toch kan de laptop zo wat meer heen en weer glijden over een onstabiel oppervlak.
Het scharnier kan dus nog beter bij een volgende versie, al waarderen we dat het scherm tot 180 graden kan worden geopend. In andere opzichten vinden we de laptopbehuizing van de Zenbook S 13 OLED in elk geval geslaagd. Net als andere superlichte laptops is hij gemaakt van een combinatie van aluminium en magnesium, en door ASUS van een donkerblauwe verflaag voorzien. Kleine beschadigingen zijn daardoor goed zichtbaar. De buitenkant voelt een beetje meer 'plasticachtig' aan dan het blanke aluminium van sommige andere luxe laptops. De zijranden van het 15mm dunne apparaat zijn netjes afgerond en snijden daardoor niet in de hand.
We zien fabrikanten van dit soort ultralichte laptops soms besparen op de dikte van het materiaal om de laptop maar zo licht mogelijk te maken, wat gevolgen heeft voor de stijfheid. De Zenbook S 13 OLED maakt voor een ultralight een zeer stevige indruk. Als geheel laat de behuizing zich nauwelijks verdraaien als je die met twee handen beetpakt, en ook het inveren van het deel rondom het toetsenbord valt mee. De onderplaat is traditioneel een zwakker gedeelte en ook bij de Zenbook S 13 OLED voelt die wat slapper aan, vooral bij de ventilatieroosters onder aan de achterkant van de behuizing. De schermklep van ons testmodel is als geheel vrij stijf doordat daar een glasplaat voor zit, maar de achterkant met ASUS' nieuwe logo had nog iets steviger kunnen zijn.
Het toetsenbord van de Zenbook S 13 OLED heeft prettig grote keycaps met een heel licht kuiltje voor je vingers. Voor zo'n dunne laptop is er relatief veel travel aanwezig. De aanslag is prettig duidelijk, maar niet heel stevig. De toetsverlichting is wat ongelijkmatig en door het smalle font dat ASUS gebruikt, zie je de ledjes meer om de toets heen schijnen dan dat de letters worden verlicht. Handig zijn de aparte knoppen voor webcam, microfoon en printscreen. De powerknop is onderdeel van het toetsenbord, maar heeft een afwijkende hoogte en een ander design om hem visueel en op de tast duidelijk te kunnen onderscheiden van de rest. In de knop is ook een vingerafdrukscanner ingebouwd om snel te kunnen inloggen.
Gezichtsherkenning heeft de Zenbook 13 S OLED niet, in tegenstelling tot de Zenbook 13 OLED uit 2020, die we eerder bekeken voor onze Best Buy Guide. Wellicht is de benodigde infraroodcamera geslachtofferd om de hoge screen-to-body ratio mogelijk te maken. Het moet gezegd dat de randen rondom het scherm van de nieuwe Zenbook zeer smal zijn, ook die aan de bovenkant. Dat laat enkel ruimte voor een piepklein cameraatje met de gebruikelijke 720p-resolutie. De beeldkwaliteit daarvan is ook nogal doorsnee.
De touchpad van de Zenbook 13 S OLED is geen gewoon exemplaar, maar een NumberPad 2.0, waarbij je met een druk op een virtuele knop rechtsboven in het aanraakgevoelige oppervlak een numeriek toetsenblokje te zien krijgt. De virtuele knop linksboven dient als sneltoets voor de rekenmachine. Het oppervlak van de touchpad is afgewerkt met een laagje glas en zo groot als het redelijkerwijs kan zijn, gelet op de ruimte die er is tussen het toetsenbord en de voorkant van de laptop. Dankzij het grote formaat kun je makkelijk multitouchbewegingen met vier vingers maken.
Links
Rechts
Zaten op de Zenbook 13 OLED uit de BBG nog USB-A-poorten, de Zenbook 13 S OLED heeft ze niet meer. Er zitten toch al niet zoveel aansluitingen op de behuizing, niet alleen vanwege de geringe dikte van de behuizing, maar ook omdat een groot deel van de linkerkant wordt ingenomen door ventilatieopeningen. De oude Zenbook blies hete lucht weg in de ruimte tussen behuizing en scharnier. Bij het nieuwe model is links één USB-C-poort te vinden en aan de andere kant nog twee, vergezeld van een 3,5mm-koptelefoonpoort. Die laatste had de Zenbook 13 OLED dan weer niet. De USB-C-poorten kunnen worden gebruikt voor het opladen van de laptop en zijn 'USB4 Ready', waarmee ze feitelijk dezelfde features ondersteunen als de Thunderbolt 4-poorten op Intel-laptops. Dat betekent een maximale theoretische bandbreedte van 40Gbit/s, DisplayPort 1.4 Alternate Mode voor het aansluiten van beeldschermen met resoluties tot 8k, en ondersteuning voor externe gpu's. Om al die features te activeren, is wel een biosupdate nodig, die in de loop van juni moet volgen.
Specificaties en benchmarks
De productpagina van de ASUS Zenbook S 13 OLED rept over verschillende processors, geheugenconfiguraties en schermpanelen, gestoken in vier verschillend gekleurde behuizingen. Hier in de Benelux komt voorlopig slechts één configuratie uit, met bijna dezelfde eigenschappen als ons testmodel. In België wordt die voorzien van een azertytoetsenbord en in Nederland van een qwertyexemplaar. In de onderstaande tabel vind je de belangrijkste specificaties.
ASUS Zenbook S 13 OLED UM5302TA-LX181W (testmodel)
ASUS Zenbook S 13 OLED UM5302TA-LV067W (verkoopmodel)
Processor
AMD Ryzen 7 6800U (8c / 16t, max. 4,7GHz)
AMD Ryzen 7 6800U (8c / 16t, max. 4,7GHz)
Gpu
AMD Radeon 680M
AMD Radeon 680M
Werkgeheugen
16GB Lpddr5-6400
16GB Lpddr5-6400
Ssd
Samsung PM9A1 (PCIe 4 M.2), 1TB
PCIe4 M.2, 1TB
Wifi
MediaTek MT7922 160MHz (Wi-Fi 6E + Bluetooth 5.2)
Wi-Fi 6E + Bluetooth 5.2
Scherm
13,3", 2880x1800, oled, touch+pen, glanzend
13,3", 2880x1800, oled, glanzend
Gewicht
1100 gram
1000 gram
Accu
67,1Wh
67,1Wh
Besturingssysteem
Windows 11
Windows 11
Als we kijken naar het binnenwerk, wordt duidelijk dat er niet bijster veel te upgraden valt. ASUS heeft gekozen voor Lpddr5-werkgeheugen dat op het moederbord is vastgesoldeerd, geen losse reepjes. Er is ook geen ruimte voor een tweede ssd, zoals in de grotere ultralights van LG en Samsung, maar eventueel kun je het geïnstalleerde exemplaar natuurlijk wel vervangen.
Ook de netwerkkaart van de Zenbook S 13 OLED is een aparte module, in tegenstelling tot bij de Zenbook 13 OLED van 2020, die we eerder in de BBG bekeken. Voorlopig lijkt er weinig reden om die te vervangen, want het is een modern exemplaar van MediaTek met ondersteuning voor de laatste wifi- en bluetoothstandaarden.
Processorbenchmarks
Via de MyASUS-software op de ASUS Zenbook S 13 OLED kun je uit drie prestatieprofielen kiezen, die invloed hebben op het energiegebruik van de processor en daarmee op de systeemprestaties.
Voor de benchmarks gebruiken we standaard het 'Performance'-profiel, dat de processor de ruimte geeft om te boosten tot 30W, met op de langere duur een verbruik van ongeveer 25W. Het standaard geactiveerde 'Balanced'-profiel wijkt daar niet zoveel vanaf, behalve dat de ventilator trager draait en het langetermijnverbruik van 25W daardoor minder goed kan worden volgehouden. 'Whisper' beperkt de processor te allen tijde tot 12W, met uiteraard een forse impact op de prestaties. In Cinebench 23 daalt de score met 40 procent ten opzichte van het standaardprofiel.
De Zenbook S 13 OLED is snel voor een Ultrabook, maar verwacht geen prestaties die vergelijkbaar zijn met die van een Ryzen 6000H- of Ryzen 6000HS-processor, die in de ROG Zephyrus G14 ongeveer twee keer zoveel mag verbruiken als de Ryzen 7 6800U in de Zenbook S 13 OLED. Opvallend is dat de Zenbook ook niet sneller blijkt dan de Lenovo Yoga Slim 7 13ACN5 met Ryzen 7 5800U. De Samsung Galaxy Book2 Pro op basis van Intel Alder Lake-i7 wordt wel verslagen, althans in de multithreaded benchmark. Singlethreaded blijkt de Galaxy Book2 Pro een procent of 10 sneller. Daarbij merken we op dat de processor in de Zenbook S 13 OLED minder verbruikt dan de concurrent. In de Cinebench-test piekte de Galaxy Book2 Pro op 52W om vervolgens in 45 seconden terug te zakken tot 28W.
Vergelijken we de score van het Whisper-profiel uit de eerste grafiek met het bredere testveld uit de tweede, dan blijkt dat de Zenbook S 13 OLED ook op 12W nog een hogere score neerzet dan de MSI Prestige 14 Evo A11M met de allersnelste U-processor uit Intels elfde generatie. In deze laptop verbruikt die processor meer dan het dubbele (33W) voor een 14 procent lagere score. De LG Gram 14Z90P, die standaard ongeveer dezelfde 12W aan processorverbruik noteert als de geknepen Zenbook, levert meer dan een kwart in.
Conform de beloften van AMD lijkt de Ryzen 7 6800U kortom een behoorlijk zuinige chip, maar de fenomenale efficiëntie van Apples anderhalf jaar oude M1 wordt niet geëvenaard, althans niet in deze test. In de passief gekoelde MacBook Air mag de chip naar verluidt zo'n 10W verstoken; gelimiteerd op een 20 procent hoger verbruik scoort de Zenbook S 13 OLED zo'n 20 procent lager in Cinebench.
In onze DaVinci Resolve-renderbenchmark, waarin we een 4k-video renderen, scoort de Zenbook S 13 OLED met Ryzen-processor wat beneden verwachting, meer in lijn met Ryzen 5-laptops van de vorige generatie dan met Ryzen 7-exemplaren, die een rendertijd onder de 10 minuten kunnen bieden. Dat lukt de Zenbook S 13 OLED niet, met een rendertijd van precies 13 minuten of 780 seconden, een stuk trager dan de Samsung Galaxy Book2 Pro. Deze test weet Intels bijzondere nieuwe architectuur met snellere en langzame cores goed te benutten.
Met het zuinige Whisper-profiel is de Zenbook S 13 OLED na 1324 seconden klaar, 40 procent sneller dan de LG Gram 14Z90P op ongeveer hetzelfde verbruik. Ook met het Performance-profiel geactiveerd lijkt ASUS hier nog niet het uiterste uit Ryzen 6000 te halen als het gaat om de rauwe prestaties.
Hierboven zeiden we al dat het processorverbruik op de lange duur op ongeveer 25W stabiliseert, en de Blender-test bevestigt dat het koelsysteem van de Zenbook S 13 OLED dat kan bijhouden, tenminste als je het Performance-profiel activeert. We renderen herhaaldelijk een afbeelding en noteren steeds de rendertijd, die bij de Zenbook S 13 OLED keurig stabiel blijft na een paar runs, zonder grote afwijkingen naar boven en naar beneden, zoals bij de LG Gram 14. In de eerste paar runs is de Zenbook S 13 OLED zoals gebruikelijk iets sneller dan daarna, doordat de processor initieel de ruimte krijgt om 30W te verbruiken. We zien dan wel dat de temperatuur van de processor toeneemt tot meer dan 95 graden, waarboven de processor gaat throttelen en het verbruik begint te dalen. Dat komt ook doordat ASUS de fansnelheid niet heel snel laat reageren op veranderingen in de temperatuur.
Grafische benchmarks
Waar het grafische gedeelte in AMD's apu's in de afgelopen jaren op de sterk verouderde Vega-architectuur was blijven steken, zit in de Ryzen 6000-chips eindelijk een nieuwe igpu op basis van dezelfde RDNA2-architectuur als in AMD's courante desktopvideokaarten. De Ryzen 7 6800U en andere Ryzen 7- en Ryzen 9-chips in de 6000-serie hebben een Radeon 680M-igpu, die beschikt over twaalf compute-unitsmet 768 shaders. Volgens AMD moet de chip 1080p-gaming mogelijk maken in bijna alle moderne titels, waarbij features als FidelityFX Super Resolution worden ondersteund om de framerate op te krikken. Er is zelfs raytracingsupport in de vorm van twaalf RT-cores, al had AMD de ruimte op de die wellicht beter ergens anders aan kunnen besteden, aangezien zelfs de losse RX 6500 XT met zestien RT-rekenkernen en een veel hogere tdp al twijfelachtig lage prestaties biedt op dit vlak.
In 3DMark Fire Strike en het zwaardere Time Spy wordt duidelijk dat AMD's nieuwe igpu terug is aan de top, nadat Vega was ingehaald door Intels Iris Xe Graphics. De Zenbook S 13 OLED noteert een plus van ongeveer 20 procent ten opzichte van de snelste Intel-notebook in dit overzicht, en is 60 tot 70 procent sneller dan de snelste Vega-implementatie. Dat zit hem puur in het grafische gedeelte, want in de cpu-tests wordt de Zenbook S 13 OLED weer voorbijgestoken door de Yoga Slim 7 met Ryzen 7 5800U. Om je een idee te geven waar de RX 680M staat ten opzichte van losse laptop-gpu's: de score van de Zenbook S 13 OLED in 3DMark Fire Strike is vergelijkbaar met die van entrylevelgaminglaptops met een Nvidia GTX 1050-videokaart die we enkele jaren geleden hebben getest.
We hebben ook nog een echt spel getest in de vorm van F1 2020, dat we normaal niet op Ultrabooks draaien. Vandaar dat de grafiek hierboven is gevuld met andere laptops. De Zenbook S 13 OLED heeft er niet zoveel moeite mee, zolang je het wat resolutie en instellingen betreft niet te gek maakt. Op full hd met medium-instellingen komt de framerate gemiddeld ruim boven de 60fps; wqhd met ultra-settings draait op ongeveer 30fps. Dat is logischerwijs lager dan de gelijknamige en wat opbouw betreft gelijke Radeon 680M in de ROG Zephyrus G14. Ook de tdp van het gpu-gedeelte ligt bij de Ryzen 9 6900HS een stuk hoger. De Zenbook scoort wel vergelijkbaar of beter dan laptops met een Nvidia MX450-instap-gpu.
Beeldkwaliteit
ASUS zet sinds een paar jaar in op laptops met oledschermen en uiteraard heeft ook de nieuwe Zenbook S 13 OLED er weer een. Dit jaar lijken er wat nieuwe mogelijkheden als het gaat om de schermverhouding, resolutie en refreshrate van oledpanelen in laptops, die overigens niet exclusief zijn voor ASUS. De panelen zijn immers van Samsung afkomstig.
Hadden veel van de voorgaande oledlaptops een standaard 16:9-verhouding en full-hd-resolutie (1920x1080 pixels), het scherm van de Zenbook S 13 OLED heeft een 16:10-ratio en een hogere '2.8K'-resolutie (2880x1800 pixels). De refreshrate van het scherm is 'gewoon' 60Hz, waar sommige nieuwe laptops een extra vloeiende 90 of 120Hz ondersteunen. De hogere aspectratio is prettig voor bijvoorbeeld webbrowsen en kantoortaken, doordat je minder vaak hoeft te scrollen. De hoge resolutie geeft in combinatie met de schermdiagonaal van 13,3" liefst 255 pixels per inch, wat een zeer scherp beeld oplevert. Het helpt ook de wat afwijkende subpixelindeling van het oledpaneel te verstoppen. De rode, groene en blauwe subpixels waaruit iedere pixel bestaat, zitten bij dit soort oledschermen niet in een rijtje naast elkaar, zoals bij een lcd.
Links de Zenbook S 13 OLED, rechts een laptop met een 'normaal' ips-beeldscherm (een Lenovo Thinkbook G3 15")
Ons testmodel is voorzien van een glazen touchscreen dat nogal spiegelt, maar ook de in de Benelux verkochte non-touchversie heeft een glossy scherm. Een matte optie was welkom geweest, maar we juichen toe dat ASUS hier niet voor het touchscreen is gegaan. Zo heeft de non-touchversie een iets hogere beloofde piekhelderheid en daarbij zie je met het blote oog een korrelig effect op effen kleuren, vanwege de digitizerlaag in het paneel.
Aan de MyASUS-software is te zien dat de fabrikant al langer oledlaptops verkoopt, want er zit een aantal interessante opties in die specifiek te maken hebben met het paneel. Om slijtage aan het paneel te voorkomen, het gevreesde 'inbranden', kun je bijvoorbeeld een pixelshiftfunctie activeren, waardoor het hele beeld periodiek een klein stukje wordt verschoven. Ook is er een optie die inactieve vensters dimt. ASUS raadt verder aan de donkere modus in Windows te activeren en de taakbalk automatisch te verbergen, wat standaard uit de doos al zo is ingesteld.
We beoordelen de beeldkwaliteit van het scherm met behulp van een colorimeter en Portrait Displays Calman Color Calibration-software. Beginnend met de helderheid, meten we bij dit scherm maximaal 337cd/m² in sdr-modus, wat lager is dan bij andere oledlaptops die we onlangs hebben gemeten. Het is in deze klasse ook wat ondergemiddeld en zeker in combinatie met het glimmende scherm hadden we liever wat meer helderheid gehad. In hdr-modus kan het scherm overigens wel feller zijn, met beloofde pieken tot 500cd/m². Uiteraard is het contrast oneindig hoog, zoals bij alle oledschermen, waardoor het beeld bij weinig omgevingslicht veel fraaier oogt dan dat van een lcd.
PWM- versus DC-dimming op ASUS Zenbook S 13 OLED, gemeten door onze oscilloscoop. De horizontale schaal op beide screenshots is dezelfde, de verticale niet. Met DC-dimming kan het paneel verder worden gedimd.
Een klacht die sommige gebruikers van oledschermen ervaren, is het knipperende effect bij het dimmen van het scherm, door het gebruik van pwm-dimming. Ook de Zenbook 13 OLED heeft er last van. Op volledige helderheid fluctueert de helderheid al een klein beetje, maar beneden de 60 procent helderheid treedt een duidelijkere knippering op, op een relatief lage frequentie van 240Hz volgens onze oscilloscoop. Dat zie je ook in de afbeelding hiernaast: op minimale helderheid zie je in de onderste grafiek een continue knippering optreden en is de helderheid niet constant. In de MyASUS-software zit een speciale helderheidsregelaar waarmee het scherm onafhankelijk van de Windows-helderheidsregeling gedimd kan worden zonder die 240Hz-flikkering te introduceren, maar het scherm flikkert wel degelijk nog een beetje, zoals te zien in de bovenstaande grafiek in de afbeelding hiernaast. Het gebruik van de MyASUS-helderheidsregelaar heeft bovendien effect op de beeldkwaliteit, waarbij je lelijke banding in vloeiende overgangen kunt zien als je de helderheid met deze regelaar ver terugschroeft. Als je gevoelig bent voor knippering, kun je het beste dus een combinatie van de Windows- en de MyASUS-helderheidsregelaar gebruiken. Een elegante oplossing is het niet, maar we waarderen het dat ASUS hieraan heeft gedacht.
Geen garantie op de juiste kleuren
Ook als Windows wel de juiste informatie heeft over het scherm, doordat het ingestelde kleurprofiel klopt met de daadwerkelijke paneeleigenschappen, is het nog maar de vraag of je in de praktijk de juiste kleuren te zien krijgt. In Edge of Chrome gaat het over het algemeen goed, maar het Windows-bureaublad, thumbnails in de Verkenner en bepaalde apps, zoals fullscreengames, worden altijd met de volledige verzadiging van het paneel getoond. Dat is geen directe kritiek op de Zenbook S 13 OLED, maar wetende dat het kleurbeheer van Windows al jaren rammelt, had ASUS misschien een andere manier kunnen vinden om gebruikers de kleuren van het paneel te laten afstemmen, bijvoorbeeld die in het kader hieronder. Dit nog afgezien van de kennelijke vergissing met kleurinstellingen die niet doen wat ze beloven in de MyASUS-app.
DC-dimming (hier de minimale helderheid) heeft invloed op de beeldkwaliteit, zoals blijkt uit de weinig vloeiende gammacurve.
Door het oneindig hoge contrast en het zeer brede kleurbereik van het scherm spatten de kleuren van het beeld. Net zoals de meeste oledschermen kan het scherm in de Zenbook S 13 OLED ongeveer het volledige DCI-P3-kleurbereik weergeven, waarmee vooral rood en groen beduidend feller zijn dan op een 'normaal' scherm. Veel content is daar niet op gemaakt. De MyASUS-software bevat zodoende een uitklapmenuutje met een 'sRGB'-optie om de kleuren terug te regelen naar die veelgebruikte kleurruimte. Dat zou je tenminste verwachten, want in de praktijk gebeurt eerder het tegenovergestelde. In Windows wordt dan een sRGB-kleurprofiel gekoppeld aan het scherm, waardoor het besturingssysteem 'denkt' dat het scherm de kleuren met minder verzadiging kan weergeven. Op die manier krijg je dus juist altijd oververzadigde kleuren te zien. Paradoxaal genoeg moet je voor een correcte weergave van sRGB-content dus kiezen voor Native of Display P3 in MyASUS.
Native
sRGB
Als je toepassing inderdaad weet hoe met dit scherm om te gaan en je ook eenmaal de juiste instelling hebt gevonden (zie kader hierboven), is de kleurweergave van de Zenbook S 13 OLED redelijk goed voor een laptop. Gemeten met het Native-profiel worden onze sRGB-testpatronen met de juiste verzadiging weergegeven, waarbij de gemiddelde kleurfout of ΔE ver onder de zichtbare grens van 3 uitkomt. De gemiddelde grijsfout is met 3,3 eveneens vrij laag, maar niet onzichtbaar laag. Er zijn laptops die het nog een stuk beter doen.
Met dank aan de AMD-hardware in de Zenbook S 13 OLED is er toch een trucje om het scherm te allen tijde terug te regelen naar sRGB. Je moet daarvoor in de Radeon Software de optie Custom Color aanvinken op het Display-tabblad, waarbij je Color Temperature Control uitzet. Als het goed is, worden nu alle kleuren in alle toepassingen gelimiteerd tot het sRGB-gamut. Controleer het eventueel aan de hand van je bureaubladafbeelding. Vergeet niet het door ASUS ingestelde kleurprofiel in het Windows-configuratiecentrum uit te zetten door het vinkje 'Mijn instellingen voor dit apparaat gebruiken' uit te schakelen in het onderdeel Kleurbeheer. Toepassingen die het kleurprofiel gebruiken, weten immers niet van de ingreep in de AMD-software, zodat kleuren dan te flets kunnen worden.
Geluidsproductie en accuduur
We hebben zoals altijd in drie situaties gemeten hoeveel geluid de Zenbook S 13 OLED produceert. Daarvoor maken we gebruik van een Larson Davis 831C-geluidsmeter met een 378A04-microfoon die is voorzien van een preamplifier. De microfoon heeft eennoisefloor van 5,5dB(A). Door onvermijdelijk omgevingsgeluid is de noisefloor van onze geluidsarme ruimte ongeveer 12dB(A). Om een veilige marge te nemen, kunnen we er vanaf 14dB(A) consistente metingen mee uitvoeren. We meten de geluidsdruk op 50 centimeter afstand, in een hoek van 45 graden. Dat doen we in drie scenario's: WebXPRT simuleert webbrowsen, PCMark 10 is representatief voor wat zwaarder desktopgebruik en Blender is een zware multithreaded workload voor de cpu. We meten de geluidsdruk over de periode die iedere test duurt en drukken het resultaat uit in een gemiddelde, LAeq, in dB.
Net zoals alle laptops stellen we de Zenbook S 13 OLED voor de eerste twee scenario's af op het powerprofiel waarmee hij uit de doos komt, in dit geval is dat Balanced, en voor de Blender-test op het Performance-profiel. Omdat we nog niet zo heel veel vergelijkingsmateriaal hebben van deze test, bevat deze grafiekset naast de Zenbook S 13 OLED en Samsung Galaxy Book2 Pro een aantal andere laptops dan de grafieken in de rest van dit artikel.
Tijdens webbrowsen is de ventilator van de Zenbook S 13 OLED niet helemaal uitgeschakeld, zoals het exemplaar in de Galaxy Book2 Pro, maar veel scheelt het niet. Onder normale omstandigheden is de laptop zodoende vrijwel onhoorbaar. Bij zwaardere belasting, gesimuleerd met PCMark, gaat de ventilator harder draaien, waarmee de Zenbook duidelijk meer geluid produceert dan de erg stille laptop van Samsung. Dat beeld zet door bij nog zwaardere rekenlasten, gesimuleerd met Blender, waarbij de dunne Zenbook tot de rumoerigste laptops behoort die we tot nu toe hebben getest. Het Performance-profiel lijkt weinig aan de prestaties van de laptop toe te voegen, maar hij wordt er wel lawaaiig van. Dat is ook teleurstellend omdat we hem zelfs met het Performance-profiel minder zien verbruiken dan de laptop van Samsung. Wij zouden het bij Balanced houden en je kunt het geluidsniveau natuurlijk verder inperken door voor het Whisper-profiel te kiezen. Dan is de laptop, zelfs bij volledige belasting, erg stil. Zoals eerder bleek, gaat dat wel gepaard met een fiks prestatieverlies.
Accuduur
Met 67,1Wh is de accu in de Zenbook S 13 OLED vrij groot, zeker als je bedenkt hoe dun en licht het systeem is. We zien dat vaker bij de laptops van ASUS. Naast de accucapaciteit zijn er nog andere factoren die een rol spelen bij de uiteindelijke accuduur. Het scherm is een heel belangrijke; bij licht gebruik is dat zelfs de grootste energieverslinder.
Oledschermen gebruiken meer energie als ze lichte kleuren weergeven dan wanneer ze donkere kleuren tonen. Bij de browsetest scrollen we door een reeks websites en die bevatten over het algemeen veel zwarte tekst op een witte achtergrond. Het oledscherm in de ASUS Zenbook S 13 OLED is er dan ook nog een met een hoge resolutie en dus kleine pixels, waardoor de efficiëntie van het paneel in theorie verder afneemt. Ondanks dat nadeel, scoort de Zenbook S 13 OLED niet slecht in de browsetest. Een accuduur van ruim 12 uur is niet zo lang als die van de best scorende laptops in deze test, maar ook niet ondergemiddeld. Je kunt de accuduur vermoedelijk nog verlengen als je websites in de donkere modus bezoekt, wat bij lcd-modellen geen effect heeft op de accuduur.
Accutest browsen 2013 (180cd/m²)
PCMark 10 - Accu - Tijd
Accutest browsen 2013 (180cd/m²)
Laptop
Cpu/soc
Gewicht
Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
We kijken met PCMark 10 naar de accuduur als de belasting hoger ligt. De ASUS Zenbook S 13 OLED voert die lijst aan, met een score van bijna zeven uur. We voeren deze test nog niet zolang uit, vandaar dat in deze grafiek maar vier modellen staan, maar ook als we kijken naar alle andere laptops waarop we deze test tot nu toe hebben gedraaid, scoort de nieuwe Zenbook het best. Op basis van de beperkte data die we hebben, lijkt de accuduur onder belasting bij de ASUS Zenbook S 13 OLED dus uitstekend, vermoedelijk weer vanwege het efficiëntievoordeel van de Ryzen 6000-processor.
PCMark 10 DCC. (netstroom)
PCMark 10 DCC. (accu)
Verschil - Netstroom vs. accu
ASUS Zenbook S 13 OLED UM5302TA-LX181W
7168
3707
-48,3%
Samsung Galaxy Book2 Pro (15", i7)
6153
3767
-38,8%
Verschil - Zenbook vs. Galaxy Book
+16,5%
-1,6%
Zoals de meeste laptops presteert de ASUS Zenbook S 13 OLED minder goed als de stekker er niet inzit. In de bovenstaande tabel hebben we de scores in de PCMark 10 Digital Content Creation-benchmark naast elkaar gezet met en zonder adapter. De Zenbook S 13 OLED verliest relatief meer aan snelheid dan de Samsung Galaxy Book2 Pro. Van ruimschoots sneller valt hij terug naar ongeveer even snel op de accu. In de hele PCMark 10-accutest, die naast Digital Content Creation ook lichtere taken omvat, gaat de Zenbook S 13 OLED echter wel twee uur langer mee dan de Galaxy Book2 Pro, dus dat is toch winst.
Conclusie
Met zijn Ryzen 6000-processors met U-achtervoegsel zet AMD in op nog zuinigere octacoreprocessors voor laptops, wat extra dunne en lichte modellen mogelijk maakt. De ASUS Zenbook S 13 OLED is daarvan een mooi voorbeeld. Hij weegt niet meer dan 1,1kg, zelfs in de door ons geteste uitvoering met glazen touchscreen. Met 1,5cm dikte en een 13,3"-scherm zijn ook de verdere afmetingen zeer compact.
De achtkoppige Ryzen 7 6800U maakt de Zenbook S 13 OLED een van de snelste laptops met die afmetingen en dat gewicht. Sneller dan een AMD-cpu van de vorige generatie is hij echter niet, tenminste niet als we kijken naar de processorbenchmarks. Misschien kan een agressievere afstelling nog wat betere prestaties opleveren, maar dat is uiteindelijk ook niet waar Ryzen 6000U om draait. Het viel ons vooral op hoe goed de nieuwe processor nog presteert als hij heel weinig kan verbruiken. Een Apple M1-achtig efficiëntiewonder is het niet, maar gelimiteerd tot 12W presteert de Ryzen 7 6800U soms beter dan een Intel-processor van de vorige generatie die het dubbele verbruikt. Je ziet de efficiënte werking van de processor ook terug aan de zeer lange accuduur onder zware belasting, al helpt ook de grote accu van de Zenbook S 13 OLED daar een handje bij. Ondanks de zuinige processor is de koeling rumoeriger dan we hadden verwacht.
Aantrekkelijk aan de Ryzen 7 6800U ten opzichte van de vorige generatie is ook de veel snellere geïntegreerde gpu, eindelijk gebaseerd op een moderne architectuur. Dat levert tientallen procenten hogere prestaties op in vergelijking met oude Ryzen-processors en brengt AMD ook ten opzichte van Intel weer naar de top van de ranglijst. Vergelijkbaar met losse laptopvideokaarten van entry level is het prima mogelijk om een modern spel als F1 2020 met 60fps te spelen, in 1080p-resolutie en met medium-settings, dat dan weer wel.
Naast de processor is er natuurlijk nog wel meer te vertellen over de ASUS Zenbook S 13 OLED, over het algemeen positief. We waarderen de voor een ultralight stevige behuizing van magnesium en aluminium, voorzien van een toetsenbord met veel travel dat lekker tikt en een grote, glazen touchpad. Je had je meer aansluitingen kunnen wensen, maar de drie USB-poorten die erop zitten, zijn geavanceerd, vergelijkbaar met de Thunderbolt 4-poorten op Intel-laptops. Om alle mogelijkheden te kunnen gebruiken is nog wel een bios-update nodig. Het scherm heeft een fraaie hoge resolutie en dankzij de oledtechniek een zeer hoog contrast. In combinatie met de spiegelende afwerking had de helderheid wel wat hoger mogen zijn. De kleurweergave is best goed als je eenmaal de juiste instelling gevonden hebt, maar dat is bij dit soort oledlaptops lastiger dan gemiddeld door de hoge kleurverzadiging van het paneel. Die kan ertoe leiden dat kleuren te fel worden weergegeven, waarbij de tool die ASUS meelevert voor het afstellen van het scherm, verwarrend werkt.
ASUS heeft rondom de nieuwe Ryzen-processor een competente laptop gebouwd met de nodige sterke punten. Met 1300 euro ligt de prijs nog wel wat boven die van de Ryzen-modellen van de vorige generatie, die momenteel voor prijzen onder de 1000 euro in de winkels liggen. De beste deal is het niet, maar wie op zoek is naar een luxe uitgevoerde laptop met de nieuwste componenten, heeft aan de Zenbook S 13 OLED een prima reisgenoot.
Mooie laptops om te zien. Nu de Macbook Air als instap 1.500 euro gaan kosten denk ik dat de Ryzen laptops nog zeer interessant gaan worden. Deze duikt straks een keer onder de 1.000 euro. Als je afdoende hebt aan Windows (wellicht met een VM) dan zit je natuurlijk top. Het hele lijstje van accuduur zijn allemaal 10 uur+. Daar wacht ik al 20 jaar op totdat dat de norm is. Mooi dat we daar eindelijk zijn!
[Reactie gewijzigd door Kecin op 23 juli 2024 15:12]
Accuduur omvat echt een heel groot spectrum en is best complexe materie, en is waarschijnlijk nog veel moeilijker om correct te doen dan simpelweg FPS en synthetische performance nummers naast elkaar leggen. (Die nog enigszins met logica te verifiëren vallen)
Reviewers die hun eigen test methodiek erop na houden snappen er (met alle respect) vaak maar weinig van, zeker aangezien dit vaak niet hun eigen fout is zozeer.
Vooral brak (geschreven) drivers, standaard out of the box windows installaties, out of the box (unoptimized) firmware/bios, op laptops vaak mandatory proprietary software voor control die bloaty is en niks goeds bijdraagt aan de power states die je juist wilt bereiken. Bijna altijd allemaal te fixen met genoeg know-how.
Zo heb ik, 2 jaar na dato eindelijk mijn Razer blade stealth zo zuinig gekregen dat ik met scherm aan gewoon de 35/40 uur op idle aan tik met een discharge rate van pak'm beet 1.5 watt en cpu package C-state C10 residency van 90+%.
Grote kans dat er een willekeurige laptop is die jij wilt, veel zuiniger kan worden geconfigureerd dan de meest favorable review die je tot nu toe bent tegengekomen.
Luiheid, slordigheid of attitude van veel fabrikanten is hier het grootste probleem. Heb je een gamelaptop? Ach dan zit niemand op goede accuduur te wachten als je ff niet gamed, toch?
Ik gok dat het gros van de in gebruik genomen laptops onnodig veel energie opslokken, zo zonde.
[Reactie gewijzigd door Marctraider op 23 juli 2024 15:12]
Heb wel veel aan notebookreviews forum gehad (Die nu pleite is).
Eigenlijk begon het voor mijn laatste laptop adventure, gewoon een degelijke Windows LTSC installatie met zo min mogelijk onnodige activiteit. Daarna drivers cherry picken, 'powercfg /energy' reports in de gaten houden.
Uiteindelijk zag ik in hoe Razer Synapse (De software die Razer je doet geloven die nodig te hebben voor maximale controle over je laptop, wat niet waar is) ook een bron van energie slurpende software is, en onnodig de windows timer resolutie naar beneden haalde.
Uiteindelijk een fysieke usb chip flasher aangeschaft en de bios rom aangepast waarna er talloze nieuwe opties verschijnen waardoor je onzin die je niet nodig hebt kan uitschakelen (Thunderbolt, interne camera, ahci controller, etc).
Hier komt ook het stukje bij kijken waar je eigenlijk voor 99% niet meer afhankelijk hoeft te zijn van je vendor software (In mijn geval Razer Synapse), maar alles gewoon kan 'unlocken' via de BIOS. (Turbo limits, undervolting -> Zuiniger en meer performance mbt. thermal envelope). Was best tevreden met het resultaat, maar ik vond 3 watt discharge nog altijd behoorlijk 'veel' voor een laptop die niks doet.
Uiteindelijk was de laatste trigger het interne keyboard, intern via de USB bus aangesloten. Gaat normaal gesproken niet in USB autosuspend (D3Cold) tenzij je een registry hack uitvoert. Toen ik hier achter kwam en opeens mijn C-state residency verder omhoog schoot, ging ik verder zoeken. Helaas bleek het auto suspenden van het interne keyboard (naar D3) onpraktisch mbt. de entry/exit latency. (Af en toe niet reageren bij power saving transitie).
Sinds het een USB 2.0 device betrof (Het interne keyboard) en USB 2.0 protocol erg 'chatty' is, heb ik Sweetlow driver gebruikt om de polling/interrupt rate van het keyboard te verlagen. Dit brengt mijn CPU uiteindelijk in de hoogst mogelijke C-state / residency van een moderne intel (C10 rond 90%)
Veel meer kan ik er niet meer uit halen! Maar zoals je ziet ben je vooral op jezelf aangeschreven als het op optimalizaties en deugdelijk resultaat aan komt. Je moet fabrikanten van laptops vooral zien als de guys die de hardware bij elkaar slappen op een enkele PCB, en hopen dat Windows automatisch alles regelt.
Liefst willen ze je gehooked hebben aan hun zogenaamde 'mandatory' software wat eigenlijk gewoon een verkapte vorm is van customer lock-in.
Er is altijd wel wat te zeggen over battery tests op verschillende review sites, en gelukkig doen ze het bijna allemaal op average load of higher. In dat geval worden C-states e.d. al minder aangesproken, maar zodra je enkel en alleen office werk of veel static content doet wordt het wel belangrijk.
[Reactie gewijzigd door Marctraider op 23 juli 2024 15:12]
Wow - dit is wel heel interessant. Gaaf zeg. Ik ga je comment opslaan. Mocht je nog andere bronnen / guides/ fora hebben waar je komt hoor ik het graag. Thanks !!
Standaard instellingen is dus het probleem, dat is bij elke vendor, driver configuratie, firmware totaal en compleet anders. Wat je dus krijgt is eenzelfde CPU die bij de ene review 1, 2 of 3 watt slurpt, en de ander 0.5, of 0.3w. (Geld overigens ook voor andere componenten icm. bijvoorbeeld D3Cold/Hot, D1/D2, ASPM, etc)
Rara wat dat met je test results gebeurd.
[Reactie gewijzigd door Marctraider op 23 juli 2024 15:12]
De instap MBA is gewoon de M1 versie en die blijft nog wel een tijdje in het assortiment vermoed ik. Voor 95% vd gebruikers nog meer dan goed genoeg namelijk.
Mogelijk, maar die is momenteel even duur als deze Asus (rond de 1200 euro) en heeft dan maar 8GB ram en een 256GB SSD. Vooral dat laatste is toch wat karig voor die prijs.
De instap MBA is rond de ~950 euro bij de meeste winkels, en regelmatig aanbiedingen. Prijs is een stuk lager in de praktijk dan de originele prijs bij Apple zelf.
Waar lees je dat je 16GB krijgt met de ASUS? Op de website van Asus zelf wordt er duidelijk gezegd met dit model dat het TOT 16GB te upgraden is. Dat betekend dat je het er niet standaard bij krijgt. Ook is 8GB centraal geheugen van Apple iets heel anders dan de traditionele reepjes die hierin zitten.
Overigens zie ik dat daar nu 1299 als prijs staat. Da's meer dan toen ik mijn eerdere bericht plaatste, maar alsnog vind ik het geen slechte prijs voor een ultrabook met deze specs.
[Reactie gewijzigd door pixeled op 23 juli 2024 15:12]
Wat ik lastig vind met specs is dat het letterlijk appels met peren is als het gaat om macOS en Windows. Helemaal sinds de introductie met de M1 chip. Ik werk met Davinci en dat gaat op een Mac super smood vergeleken met Windows maar Adobe gaat weer soepeler op een Windows dan op een Mac (met de elementen waar ik mee gewerkt heb)
Ik denk dat mensen moeten kijken wat ze nodig hebben en daarop moeten besluiten welk systeem en welke laptop/MacBook bij ze past.
Ja, maar door voor een oude MBA te gaan lever je jaren support in, die jaren support imho het prijsverschil niet waard zijn (tenzij je toch elke paar jaar een nieuwe MBA aanschaft).
Daar schrok ik ook onwijs van. Prima instapprijs van de Air m1, maar toen ik vervolgens 16gb en iets meer opslag selecteerde was het ding plots 50% duurder. Bizar.
Ik weet met factor 7 dat het niet zo simpel ligt als dat je voorschets. Al helemaal niet met 100,- wat er bovenop zit. Wij weten helemaal niet hoe de prijsafspraken zijn, wat de vervoerskosten zijn, de productiekosten, etc etc etc of weet je die wel? Want waar haal je anders de 100,- euro vandaan lijkt me? Omgerekend naar dollars?
Nou, een Samsung 980 m2 ssd van 1tb kost 92 euro. Op 256gb kost de 980 42 euro. Het verschil is 50 euro. Ik noem het verschil want in de 1500 euro prijs zit de 256GB SSD al inbegrepen.
Het geheugen kost 93 euro, 16GB ddr5 sodimm. 8gb kost 51 euro. Het verschil is 52 euro.
Samen zou de upgrade dus 102 euro moeten kosten. Apple vraagt er echter 700 euro meerprijs voor. Een factor 7.
Wat betreft prijsafspraken, vervoerskosten en productiekosten. Ik heb de prijzen van pricewatch genomen. Dat zijn retailprijzen voor de consument. Net zoals de prijzen in de Apple store.
[Reactie gewijzigd door lordawesome op 23 juli 2024 15:12]
Ja accuduur is nooit het sterke punt geweest van windows. prestaties zijn ongeveer gelijk aan mijn 4800H laptop, dus upgraden hoeft voor mij ook al niet, kleurtje is wel mooi! En over mijn macbook pro i9 laatste editie ben ik ook zeer tevreden qua accuduur, de 16 inch haalt nu met gemak 12 uur voor dagelijks gebruik, na wat sudo programmeren.
Ik zou zelf weer heel graag naar Windows willen, want ik vind MacOS verschrikkelijk. Maar helaas is er op de Windows markt echt helemaal niks wat in de buurt van een M1 Mac komt (als iemand suggesties heeft…). Ik baal er echt van dat er in Windows land weinig is wat in de buurt komt..
De touchpad is heerlijk om te gebruiken, scherm helderheid en resolutie zijn lekker hoog, accuduur is gemiddeld 15 uur en geen fans die lopen te loeien. Verder ook een schappelijke prijs van ongeveer 1000 euro.
Mooie specs, maar ik heb ontzettend veel issues gehad met de MediaTek wifi kaart in mijn Lenovo slim 7 pro (ook oled maar dan met 5800HS). Misschien is dat opgelost met dit model, maar ik ben er huiverig voor.
Drivers zijn niet of erg lastig te vinden, met versienummers die door elkaar heen lopen. Ik heb uiteindelijk met 1 driver en het uitschakelen van wifi 6E een stabiele setup voor elkaar gekregen. Ik had hem bijna teruggestuurd, want wat is een laptop zonder werkende wifi? (de verbinding viel random weg en er was dan een reboot nodig. Disable / enable werkte niet eens. Soms werd de hele kaart uit Device Manager gegooid)
Ik weet niet of dit een slechte ervaring was van 1 model, maar de wat meer pro lijnen van hun zoals de Thinkpads hebben doorgaans goede documentatie en support beschikbaar.
Ik heb diverse T-modellen gehad en ook nu een X1, en vind de ondersteuning minstens vergelijkbaar met HP zakelijk.
De MediaTek kaart in deze ASUS is wel een nieuwer model dan wat er in de Lenovo (en vorige generatie ASUS laptops) gebruikt wordt, maar ik ben er ook huiverig voor.
Zelfde problemen gehad met de MediaTek wifikaart in een Asus Zenbook 14, ook door bovengenoemde driver update opgelost, maar was wel even zoeken zeg...
Goed om te zien dat USB 4.0 langzaamaan gemeengoed begint te worden! In de tekst zie ik staan dat
De USB-C-poorten kunnen worden gebruikt voor het opladen van de laptop en zijn 'USB4 Ready', waarmee ze feitelijk dezelfde features ondersteunen als de Thunderbolt 4-poorten op Intel-laptops.
zoals ook al eerder besproken in dit artikel op Tweakers. Kan iemand bevestigen dat de AMD-versie ook 15W voeding voor randapparatuur en een 32 Gbps data transfer snelheid heeft zoals Thunderbolt 4 verplicht heeft?
Lijkt me sterk dat de drie poorten elk 15 Watt doen. Want de adapter van de laptop is maar 65 Watt. Dan blijft er maar 20 Watt over voor PC, scherm en batterij laden.
Volgens de kenmerken op de productpagina betreft een van de USB-C poorten een USB 3.2 (Gen1, 5Gb/s) poort. Gezien de algemene specificaties hiervan veronderstel ik dat deze poort sowieso niet maximaal 15W zal kunnen leveren. Jouw redenering snap ik maar gezien de ruimte binnen het vermogen van de adapter, het normale verbruik van de processor (12 tot 30W) en de verwijzing naar Thunderbolt 4 in het artikel was ik benieuwd in hoeverre alle Thunderbolt 4 kenmerken gematcht worden door AMD. Het lijkt mij op basis van voorgenoemde variabelen mogelijk maar een definitieve bevestiging kan ik helaas niet in het artikel vinden.
Bij sommige laptops kan het idd voorkomen dat bij max helderheid + max cpu + max gpu + max IO + max geluid + alle usb maximaal vermogen, de AC adapter niet voldoende is en je zowel AC-power als batterij tegelijk gebruikt.
Wat ik aan laptops zoals de Thinkpads ben gaan waarderen is als het scherm 180° kan openklappen, zodat je hem gemakkelijk ergens onder kunt schuiven of nu en dan op de bank op schoot kunt werken. Zo te zien kun je dat niet met deze notebook, of wel?
Omdat in deze test Davinci Resolve 16 is gebruikt. De resultaten van de normale M1 zouden dan rond de Core i7 uit 2020 liggen. Davinci Resolve 17,2 is geoptimaliseerd voor de M1. En de resultaten zijn dan veel beter.
Heeft men met testen goed naar de powersettings/powerthrotheling gekeken, want dat de 6800U slechter scoort dan de 5800U in de CPU benchmarks vind ik uitermate vreemd. Het zou beter moeten scoren, niet slechter dan een 5800U...
Weet iemand hoe het zit met deze moderne OLEDS en inbranden?
De beeldverhoudingen en resoluties van deze schermen staan mij ontzettend aan. De software die ik gebruik is behoorlijk statisch met enkele objecten die bewegen.
Het visuele uiterlijk van OLED-beeldschermen kan tijdens de levensduur van het product veranderen. Dit is ook te verwachten gedrag en kan effecten omvatten zoals beeldpersistentie of inbranden, waarbij het beeldscherm een zwak overblijfsel van een beeld laat zien, zelfs nadat een nieuw beeld op het scherm is verschenen. Dit lijkt alleen in extreme gebruiksgevallen voorkomen, bijvoorbeeld wanneer een statisch hoogcontrastbeeld gedurende langere tijd onafgebroken wordt weergegeven. ASUS-laptops met een OLED-scherm minimaliseren dit risico door de Dark-modus van Windows als standaard in te stellen, en door het verkorten van de inactieve tijd voordat het scherm wordt uitgeschakeld - zowel op netvoeding (AC) als op accuvoeding (DC). Deze dubbele benadering minimaliseert de kans op inbranden om de levensduur van het OLED-scherm te maximaliseren en vermindert ook onnodig energieverbruik, voor een optimale accuduur. We raden ook aan om de helderheid van het OLED-scherm aan te passen aan de omgevingsverlichting, in plaats van het scherm altijd op maximale helderheid te houden. U moet er ook voor zorgen dat u een geanimeerde screensaver met donkere achtergrond hebt ingeschakeld in de Windows instellingen-tool.
Mooie laptop! Ik ben heel benieuwd wat de komende tijd aan AMD laptops en Chromebooks gaat brengen. Ik ben na 17 jaar Mac nu echt aan het twijfelen om weer een andere laptop te halen. Al zet ik er dan wel Linux op 😊
Mooi ding, leuk voor de digital nomad. Heb een hele tijd een vergelijkbaar 2015 model van Asus gebruikt (ook een ZenBook van 1 kg) en je neemt ‘t echt overal mee naartoe zonder problemen. Uiteindelijk wel de deur uit gedaan omdat ik weer meer softwareontwikkeling ging doen en de processor daar toen wat te licht voor was, maar dat zou bij deze wel goed te doen moeten zijn, al is het natuurlijk geen powerhouse.
[Reactie gewijzigd door Argantonis op 23 juli 2024 15:12]