Er is nu een feedbackperiode waarin alle geïnteresseerden na registratie anoniem hun zegje kunnen doen over het liggende voorstel. Daar is tot op het moment van schrijven 138 keer gebruik van gemaakt. Deze periode duurt tot 25 juli, al kan die deadline worden verschoven tot het wetsvoorstel beschikbaar is in alle talen in de EU. Alle feedback wordt gepubliceerd en is zichtbaar voor iedereen. De Commissie zal de feedback samenvatten en presenteren in het Europees Parlement en de Europese Raad met als doel om het mee te nemen in het wetgevingsdebat.
Het gaat nog om een voorstel van de Commissie. Dit vormt de aftrap van een wetgevingstraject dat een behoorlijke tijd in beslag kan nemen. Het Europees Parlement en de lidstaten in de vorm van de Europese Raad moeten zich er namelijk nog over buigen. Daar is op dit moment moeilijk een concrete tijdlijn voor te schetsen. De twee EU-organen hebben hun eigen procedures, kunnen wijzigingsvoorstellen indienen en aannemen, en zullen ook over en weer moeten onderhandelen om tot een eensgezind eindresultaat te komen.
Er ligt wel een enigszins harde deadline. De tijdelijke EU-verordening die momenteel van kracht is en de basis vormt voor het vrijwillig detecteren en melden van online seksueel misbruik van kinderen, loopt in juli 2024 af. Vanaf dat moment valt de juridische basis voor het vrijwillig detecteren en melden weg. Het zou ook kunnen dat die basis al eerder wegvalt, gelet op de rechtszaak die Breyer tegen Meta is begonnen. Een voor hem positief vonnis zou ook gevolgen kunnen hebben voor het huidige wetsvoorstel van de Commissie. Hoe dan ook, de Commissie, het Parlement en de Raad hebben nog ruim twee jaar de tijd. Gelet op de stevige kritiek op het voorstel, zal de Commissie behoorlijk haar best moeten doen om binnen deze tijd een wetgevingstraject te realiseren.