Historie:
• 20251225 - Initiële review
Er volgt nog een update met daarin screenshots vanuit de app zelf, en dus een update t.a.v. de upgrade van de Homey Pro Mini. Houd dit historie overzicht in de gaten, om te weten wat erbij is gekomen!
Disclaimer: Ik heb deze Homey Pro Mini als kerstcadeau gekregen van Athom, de fabrikant van Homey, ten bate van het schrijven van deze review! Ik ontvang, buiten het product, geen financiële vergoeding voor het schrijven van deze review. Het product mag ik wel houden na de review, maar dit staat verder los van de beoordeling.
De review is verder niet door Athom gemodereerd, beïnvloed of wat dan ook, en betreft dus volledig mijn ongezouten mening en oordeel! Al mijn reviews zijn volledig afkomstig van mijzelf, en mijn mening is niet te koop. Ik help graag mijn medeTweakers met hun productkeuzes en doe daarin mijn best een product zo volledig mogelijk te testen.
Desondanks blijf ik het belangrijk vinden dat jij, mijn lezer, je er bewust van blijft dat ik dit product heb gekregen ten bate van het schrijven van deze review. Daarnaast kan ik niet alle mogelijke scenario’s bedenken en/of testen. Ik vind het dan ook belangrijk om te adviseren ook naar andere reviews te kijken van dit product, om zo een completer beeld te krijgen voordat je een aankoop doet!
En zoals altijd, heb je vragen, opmerkingen of feedback, laat het me vooral weten onderin in de comments, of via
een PB'tje! Voor nu veel leesplezier gewenst!
Leuk kerstcadeau! Ernaast zie je vast een SwitchBot Meter Pro staan, welke, óf via BLE, óf via de SwitchBot Hub(3) samenwerkt met Homey.
Inleiding
Vind je het saai om deze inleiding te lezen? Skip dan snel door naar de inhoudsopgave van deze review! Ik neem het je niet kwalijk.
In 2023 kreeg ik van Athom al de kans om de Homey Bridge te
testen en reviewen. Om nog een klein beetje extra achtergrond van Homey toe te lichten: in
juli 2024 werd aangekondigd dat LG Electronics Athom, het bedrijf achter smarthomeplatform Homey, zou overnemen.
Vandaag is het qua reviews de beurt aan een nieuwe telg in de Homey-familie: de Homey Pro mini, verder kortweg “Pro Mini” of “Mini” genoemd. Deze Pro Mini werd eerder al in
Noord-Amerika uitgebracht. Op 4 december 2025 kwam deze ook in Europa
beschikbaar.
De introductie van de Athom Homey Pro mini.
Met deze compacte hub beschik je over de meest essentiële smart home-connectiviteit, zonder abonnementskosten, waar je bij de Homey Bridge wel al snel mee te maken kreeg. Als liefhebber van eenvoudige, instapklare oplossingen, wilde ik de Pro Mini graag zelf proberen. Mijn eerdere avontuur met Home Assistant was functioneel, maar behoorlijk bewerkelijk. Uiteindelijk kon ik me er nooit echt toe zetten om er veel tijd in te steken.
Daarom was ik benieuwd naar wat een ‘kant-en-klare’ oplossing als de Homey Pro mini te bieden heeft – zéker voor een setup bij ons thuis, waar het gewoon moet werken. Maar is Homey wel écht zo ‘kant-en-klaar’? Of komt er nog wel wat bij kijken?
De Pro Mini is vooral een afgeslankte versie van de Homey Pro. Geen wifi, geen Z-Wave, Bluetooth LE, 433MHz of infrarood. Wat je wel krijgt: ondersteuning voor Zigbee, Matter en Thread, zonder abonnementskosten. Dat maakt deze Mini interessant voor wie wil beginnen met smarthome, zonder direct in een technisch doolhof te belanden (al heb ik me laten vertellen dat Home Assistant hierin de laatste paar maanden ook echt fors meters heeft gemaakt!).
Zelf begon ik aan deze test zonder enige actieve Homey of Home Assistant-setup in huis. Daarmee ging ik er relatief blanco in. En eerlijk is eerlijk: de Pro Mini voelt aan als een model welke goed geschikt is voor starters en mensen met minder veeleisende smarthomewensen. En ondanks het gemis van enkele protocollen, vind ik het een volwaardige, lokaal werkende hub.
Wat voor mij het belangrijkste was, is de vraag die veel Tweakers hadden: hoe zit het met die 1GB werkgeheugen? Is dat écht een bottleneck, of valt het mee? Want qua bruikbaarheid en toekomstbestendigheid klinkt 1GB werkgeheugen niet als royaal. De grotere broer, de Homey Pro 2023 heeft standaard 2GB werkgeheugen, en de recent uitgebrachte Homey Pro 2026 heeft zelfs 4GB werkgeheugen. Over het algemeen worden smart home wensen niet minder door de jaren heen, maar juist meer.
Athom zelf zegt in ieder geval dat de gemiddelde gebruiker, volgens hun statistieken, zo’n 13 apps draait op een Homey Pro, en dat de Mini comfortabel zo’n 20 apps aankan.
Ik ga mijn best doen dat te testen, maar daarnaast ook om te kijken wat het verschil is als ik dat werkgeheugen
upgrade. In deze review laat ik je dus ook zien hoe eenvoudig het upgraden gaat, en hoe de Pro Mini er van binnen uitziet. Ook heb ik een blik geworpen op een eventuele upgrade van het koelmechanisme van de Pro Mini, gewoon, omdat het kan.
Wel zal ik vooraf melden dat ik gebruik maak van bestaande componenten uit mijn huis. Zo heb ik onder andere Bluetooth LE SwitchBot-sensoren die ik via de Hub3 heb kunnen koppelen. Daarnaast heb ik mijn Hue-lampen via de
Hue Bridge Pro gekoppeld. Verder heb ik mijn
Ubiquiti G4 Doorbell Pro gekoppeld, mijn diverse Sonos-speakers, de nodige HomeWizard-meuk.
Dit is Homey, in drie minuten, aldus Athom
Voor deze review test ik eerst de ‘kale’ Mini zonder Bridge, daarna met een hardware-upgrade, en uiteindelijk ga ik de Mini ook nog testen in combinatie met de Bridge. Let wel, dit gebeurt in etappes, dus de review krijgt zo af en toe nog een update.
Voor nu: veel leesplezier gewenst!
Tot slot nog even dit: ik heb (nog) geen ervaring met de Homey Pro 2023 of 2026. Mocht die vergelijking in deze review ontbreken, dan weet je dus waarom. Wellicht volgt deze ooit nog, mocht ik de beschikking krijgen over een testexemplaar. Daarnaast is tijdens het schrijven van deze review ook Homey Self-Hosted Server aangekondigd.
Van een productgroep als deze is er uiteraard ook een algemeen topic:
Homey – A Better Smart Home. Hier kun je logischerwijs terecht voor meer informatie en vragen. Daarnaast heeft Homey ook zijn
eigen community.
Specificaties en hardware
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
De Homey Pro mini is qua specificities een afgeslankte versie van de reguliere Homey Pro. De Mini is gebouwd op een Raspberry Pi Compute Module 4, kortweg CM4 genoemd. Waar de reguliere Pro de CM4 mét wifi-chip bevat, bevat de Mini de CM4 zónder wifi-chip. Verder bevat dit model een 1,5GHz ARMv8 quadcore-rpocessor, 1GB LPDDR4 RAM en 8GB eMMC-flashopslag.
In onderstaand overzicht vind je een overzicht met een vergelijking qua specificaties tussen de Homey Pro mini en de Homey Pro, afkomstig van
de website van Homey:
Voor de meeste smart home-toepassingen biedt de Pro Mini voldoende rekenkracht. Volgens Homey kan de Pro Mini met 1GB RAM tussen de 20 en 25 apps comfortabel draaien. In de FAQ geeft Homey aan dat er meer apps kunnen worden geïnstalleerd, maar dat op een gegeven moment het geheugen vol zal raken. Dit hangt af van het type apps en hun geheugengebruik.
Homey houdt hier als vuistregel aan dat één app één merk smart home-apparaten ondersteunt, en als je meer apps wilt installeren, dat ze aanraden om de Homey Pro te overwegen, welke een stuk meer apps kan draaien.
Qua draadloze protocollen ondersteunt de Mini out-of-the-box Zigbee 3.0, Matter v1.3 en fungeert hij als Thread Border Router. Waar eerdere Homey Pro-modellen vaak brede ondersteuning boden voor onder meer Z-Wave, Bluetooth LE, 433MHz en infrarood, is dat op de Mini achterwege gelaten. Heb je toch apparaten met die technologieën in huis, dan kun je deze alsnog gebruiken door de Mini te koppelen aan een Homey Bridge, of überhaupt voor de Pro 2023 of 2026 te gaan.
Voor netwerkconnectiviteit is de Mini volledig afhankelijk van een bekabelde Gigabit Ethernet-verbinding. Er is dus géén wifi aan boord, ook niet als je een CM4-module mét wifi plaatst. Als je dit doet, schijnt de Mini niet te kunnen starten. Achteraf dus toevoegen lijkt geen optie te zijn.
Wat betreft softwarefeatures doet de Mini niet onder voor zijn grotere broers: Advanced Flows, Energy, Insights en Dashboards zijn allemaal gewoon aanwezig, net als integratie met spraakassistenten. Daarmee is het dus vooral de hardware die je begrenst, niet de mogelijkheden van het platform zelf.
Unboxing en verpakking
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
De Homey Pro mini wordt geleverd in een compacte, stevige kubusvormige doos. De verpakking voelt degelijk aan en alles is netjes georganiseerd binnenin. In tegenstelling tot eerdere, ronde, Homey’s, heeft de Mini een vierkante vorm, met afgeronde hoeken. De vormgeving deed me direct denken aan de
Hue Bridge Pro.
Op deze foto zie je het niet echt, maar er zit dus nog een plastic plakker boven op de Mini, om krassen te voorkomen. Verder zie je dus de mounting template die er bij de afbeelding van de Homey-website niet op staat. Kan erg praktisch zijn.
De Mini is voorzien van een plastic beschermsticker bovenop om krassen te voorkomen. Daarnaast zijn zowel de adapter als laadkabel verpakt in wegwerpplastic. Dat vind ik ergens wel een (mager) minpuntje, want dit voelt anno 2025 wat ouderwets aan, zeker vergeleken met wederom de Hue Bridge Pro, die nagenoeg volledig in papier was verpakt. Dit oogt wat mij betreft duurzamer en eenvoudiger te recyclen dan plastic, maar, daar heb ik verder geen verstand van; het is puur mijn gevoel.
Wat tref je dan zoal in de verpakking aan?
Afbeelding afkomstig van website Homey.
- Uiteraard de Homey Pro mini zelf
- Een USB-C naar USB-C-kabel (±1.5m)
- Een compact laadblokje
- Een CAT6 UTP-kabel
- Een handige mounting template (boormal)
Dat laatste vind ik een fijne toevoeging. Als je de Mini aan de wand of in een kast wilt bevestigen, weet je met behulp van de boormal perfect waar de boorgaten moeten komen. Kleine moeite, groot gemak, en het toont wederom aan dat Homey dit product echt heeft beoogd om ergens weg te stoppen buiten het zicht.
Een platte CAT6 UTP-kabel wordt meegeleverd.
De Homey Pro mini voelt solide aan. Onderop zit een smalle rubberen voet, in tegenstelling tot de brede rubberen voet van de Bridge. Mijn vermoeden is dat dit wederom te maken heeft met de positionering: de Mini is niet bedoeld als ‘in het zicht’-apparaat, maar gewoon om netjes weg te werken. Infrarood zit er toch niet op

Zelf vind ik het alsnog een fraai kastje, maar ook mijn exemplaar verhuist naar de meterkast. Hier krijgt ie een plekje naast… je raadt het niet: de Hue Bridge Pro.
Installatie en gebruik
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
De initiële setup van de Homey Pro mini verliep soepel en overzichtelijk. Kabels aansluiten, app installeren en de stappen volgen – meer is het eigenlijk niet. De app loodst je intuïtief door het installatieproces heen. Zodra je je Mini hebt toegevoegd, begint echter het echte werk pas: relevante apps installeren, je apparaten koppelen en flows aanmaken. En eerlijk is eerlijk: dat doe ik niet in een kwartiertje tussendoor. Dat is dus wel even iets waar je voor moet zitten, en logischerwijs afhankelijk van hoeveel smart home devices je in huis hebt.
In tegenstelling tot de Pro 2023 en Pro 2026, is de Pro Mini voorzien van een ingebouwde ethernetpoort. Door het ontbreken van WiFi heb je minder flexibiliteit, maar wél meer stabiliteit!
Op het moment van schrijven ben ik ook nog altijd bezig met het maken van flows en af en toe nog wat devices toevoegen. Geloof het of niet… ik vergeet wel eens een apparaat te koppelen. Maar ik ben nog altijd bezig, niet omdat het echt moeilijk is, maar simpelweg omdat het best wel een werkje is als je een redelijk gevulde smart home hebt.
Als je alles eenmaal hebt staan – én je een (lokale) backup hebt gemaakt – dan werkt het voortreffelijk en heb je er eigenlijk nog nauwelijks omkijken naar. Het bedenken van automatiseringen is echter wel een creatief proces. De Homey-community en Gathering of Tweakers kunnen daarbij best inspirerend zijn om een bijzondere, grappige of handige automatisering te bedenken of maken.
De Pro Mini is dus voorzien van twee openingen om de Mini aan de wand te bevestigen. Handig hierbij is de meegeleverde mounting template
Zelf liep ik tijdens de setup nog tegen een bug aan in de Android-app: als ik meerdere apparaten tegelijk toevoegde, kon ik van het eerste apparaat wel de kamer wijzigen, maar bij de daaropvolgende devices niet meer. Hiervoor heb ik reeds een bugreport voor ingediend, maar op moment van schrijven nog geen reactie op mogen ontvangen.
Het ontbreken van wifi, of eigenlijk meer, het verplicht bekabeld moeten aansluiten, vind ik geen enkel probleem. Sterker nog, ik prefereer bekabelde apparaten waar mogelijk. Dit werkt betrouwbaarder, levert geen ethervervuiling op en past prima in mijn thuisnetwerk. Qua responsiveness merk ik met de Mini in ieder geval geen vertraging op, alles werkt gewoon vlot. Ik weet echter niet hoe dit is met de andere Homey’s die via wifi aangesloten zitten, al verwacht ik hier ook weinig vertragingen, aangezien Homey in principe lokaal werkt. Wel is het sneller dan de cloudbased Homey Bridge.
De eerste apparaatgroep die ik koppelde was uiteraard Hue – daar heb ik veruit het meeste van. Het koppelen zelf verliep soepel, maar het toebedelen aan de verschillende kamers was dus ietwat arbeidsintensief door het bugje. De Hue-lampen werken via Zigbee, maar heb ik via de Hue Bridge Pro gekoppeld aan Homey. Thread en Matter gebruik ik op dit moment (nog) niet binnen mijn smart home, wellicht dat dit op termijn wel gaat komen. De Homey Bridge heb ik op dit punt van de review nog niet gekoppeld.
Wat me ergens wat verraste was dat mijn Shelly Plug S’en niet gekoppeld konden worden. Een nieuwere generatie blijkt een Z-Wave-apparaat te zijn, maar mijn WiFi-variant kan ik nog niet (eenvoudig) koppelen. De Mini is dus sowieso niet van de Z-Wave, al denk ik niet dat mijn Plug S het dan wel zou gaan doen... Verder heb ik Enphase, Google Nest, HomeWizard, Sonos, SwitchBot, Ubiquiti en Zonneplan (onze huidige energieleverancier) gekoppeld.
De Homey app vind ik redelijk overzichtelijk, al moet ik even wennen aan het feit dat ik een flinke verzameling devices heb. Doordat alles zo bij elkaar komt, is het wel een hele waslijst geworden. Daarin vind ik het dan handig dat je op de homepage van Homey favoriete apparaten kan instellen. Dan hoef je niet door de hele lijst te scrollen.
Mijn eerste flow, ik herinner het me nog als de dag van gisteren
(bijna), was in combinatie met mijn Netatmo koolmonoxidemelder
(Ohja! Die heb ik óók nog…). Wat ik mooi vind aan de flows van Homey: je kunt ze in mappen groeperen. Zo heb ik deze onder een “Prio1” mapje geplaatst, om het voor mezelf overzichtelijker te houden.
Binnen deze flow stuur ik bijvoorbeeld een melding (gewoon als extra notificatie op mijn telefoon) en zet ik alle verlichting in huis op maximale helderheid. Een auditieve waarschuwing via Sonos ga ik nog toevoegen. Ergens vind ik het jammer dat mijn
Nest Protect rookmelders niet kan integreren; de API daarvan zit al sinds jaar en dag dicht.
Dank, Google!
Op deze foto enkele dingen te zien: helemaal in het midden zie je rond de rand een klein inkepinkje. Mogelijk heeft deze Mini tijdens de productie hier een lichte beschadiging opgelopen. Doet er verder niet toe, want met het openen voor de upgrade, ga ik ongetwijfeld daar een extra beschadiging aanbrengen. Verder heeft de Mini, vergeleken met de Bridge, maar een kleine rubberen voet. Ik vermoed dat dit is, omdat de Mini dus meer uit het zicht wordt geplaatst, en wellicht meer beoogd is om in je meterkast opgehangen te worden.
Op het moment van schrijven laat ik de Mini nog niet automatisch iedere nacht herstarten. Wel las ik in de comments onder de verschillende Homey-artikelen dat het geen kwaad kan, omdat Z-Wave, 433MHz
(beide niet supported op de Mini) en Zigbee wel eens problemen wil geven om het niet te doen. Sowieso herstart ik mijn apparatuur graag regelmatig, dus dit is nog iets wat wel gaat volgen.
Voor de Mini is mijn ervaring vooralsnog dat het zeer stabiel draait. Ik heb inmiddels 23 apps draaien met de nodige flows, en heb nog geen narigheid mogen ervaren. Om te testen wat de limieten zijn, ga ik nog wel wat meer apps toevoegen, en daarna de hardware-upgrade uitvoeren. Ook denk ik dat ik de Bridge vóór de upgrade toevoeg, om te kijken of dat nog impact heeft op de stabiliteit.
Om het CPU- en geheugengebruik en temperatuur bij te houden, vind ik de app ‘
sysInternals’ wel een echte aanrader. Zou Homey eigenlijk gewoon standaard moeten integreren.
Nog wat flows ter inspiratie. Dit zijn flows die ik hier en daar ben tegengekomen:
- Als de
deurbel gaat, een ding-dong geluid over de Sonos speakers afspelen, en Hue-lampen in verschillende ruimtes kort laten knipperen.
- Als de wasmachine of wasdroger klaar is (gemeten door stroomverbruik middels een HomeWizard-stekker), een tekst-to-speech melding dat de wasmachine c.q. -droger klaar is.
- Als de kat op de bak is geweest, korte tijd later de robotstofzuiger een ronde laten maken rond de kattenbak.
- Als de hond wordt uitgelaten, de woonkamer laten stofzuigen.
- Als de gordijnen dicht zijn, de verlichting op de overloop minder fel laten inschakelen bij bewegingsdetectie.
- Als de zon schijnt, en het is (relatief) windstil, automatisch het zonnescherm uitdraaien en gordijnen sluiten.
En er is zeker nog veel meer moois te bedenken! Wat hierbij goed is om op te merken: de uitgebreide ‘Advanced Flows’ zijn alleen benaderbaar via de computer of tablet, niet via telefoon (tenzij je via de browser naar Homey gaat).
Terug naar de inhoudsopgave
Gebruikservaring, performance, warmteontwikkeling en meer
Algehele gebruikservaring
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
Mijn ervaring met de Homey Pro mini tot nu toe, zou ik samenvatten als leerzaam en leuk. Elke keer dat ik ermee bezig ben, ontdek ik weer nieuwe mogelijkheden, functies en creatieve flows. Dat maakt het werken met deze hub voor mij dan ook gewoon boeiend. En eerlijk is eerlijk: ik verwacht geenszins dat deze review alle ins en outs zal bevatten; daarvoor is de Mini te veelzijdig, en mijn ervaring met het ecosysteem nog te veel groeiende.
De Mini heeft in ieder geval al wel aan mijn verwachtingen voldaan, al ben ik er wel vrij blanco ingegaan. Mijn doel was vooral om verschillende elementen in huis verder te automatiseren, maar ook vooral te centraliseren. Zo gingen de stofzuigrobots via SwitchBot, de verlichting via Hue, slimme stekkers via HomeWizard en Shelly… En in vrijwel alle gevallen lukt dat uitstekend via Homey.
Voorop de status-LED, waar het bij de andere Homey’s een ring is. Omdat de Mini meer bedoeld is om úít het zicht te plaatsen, heeft deze slechts een subtiel LED’je.
Alleen bij de Shelly Plug S loop ik nog tegen een beperking aan. Het model welke ik heb werkt via WiFi, maar is al wel redelijk verouderd: de firmware dateert uit 2023, en er zijn geen updates meer beschikbaar. Homey kent echter de Wave Plug S, waarvan de naam al doet vermoeden dat deze via Z-Wave werkt, waarvoor je dus de Bridge nodig hebt.
Dus dat het me nog niet gelukt is die toe te voegen, is wel een tegenvallertje: op het moment van schrijven zit de kerstboom daaraan gekoppeld. En die wil ik zeker nu wel goed automatiseren. Eerst hadden we kerstverlichting erin hangen die nog geen 2W per uur verbruikte. Helaas hebben onze poezels besloten dat de verlichting goed was voor de gebitsverzorging, wat erin resulteerde dat we andere kerstverlichting hebben moeten ophangen in de boom. En die zit qua verbruik op bijna 8W, ongeveer het viervoudige van hiervoor… Dus nee, dat wil ik heel graag automatiseren, zodat het niet brandt wanneer we niet thuis zijn. 😉
Terug naar de Mini… De Mini draait bij mij eigenlijk grotendeels op de achtergrond. Als alles eenmaal goed is ingesteld, heb je er weinig omkijken naar. Wel verwacht ik op termijn wat meer gebruik te maken van de Homey-app op mijn telefoon, voornamelijk voor de Dashboards of bijvoorbeeld het raadplegen van het logboek. Handig als je wilt zien wanneer er beweging was bij de carport, bijvoorbeeld.
Tijdens de setup liep ik dus tegen een bug aan in de Android-app, waarbij ik bij het toevoegen van meerdere apparaten slechts bij de eerste het apparaat direct aan een ruimte kon koppelen. Dit was frustrerend, maar met een omweg prima te handelen. Buiten die bug heb ik gelukkig geen storingen, crashens, glitches, teleurstellingen
(okee, eentje dan) of koud eten ervaren. Alles werkt stabiel en vlot.
En zoals ik eerder al had benoemd, wat ik écht handig vind zijn twee specifieke automatiseringen die inmiddels onderdeel zijn van ons huishouden, of dit hopelijk spoedig zullen worden:
- De eerste betreft onze katten. Op dit moment hebben we nog geen automatische kattenbak. Zodra die er wel is, of als ik druksensoren onder de bak plaats, kan de stofzuiger automatisch aan de slag nadat een van onze poezels op de bak is geweest. Hopelijk levert dat minder grit door het huis, minder krassen op de vloer en meer gemak.
- De tweede is gekoppeld aan onze deurbel. We hebben maar één (digitale) gong in huis. Door de automatisering speelt er nu ook een tekst-to-speech melding via onze Sonos-speakers. Daarnaast knipperen enkele Hue-lampen in verschillende ruimtes. Wat mij betreft een eenvoudige, maar enorm praktische manier om nooit meer de pakketbezorger te missen. Nu nog een filter aanmaken die colporteurs herkent…
Ik kan niet uitsluiten dat er op termijn meer op mijn favorietenlijstje staan. Mocht je over een tijdje deze review lezen en benieuwd zijn, vraag het gerust! Wellicht levert het ook nog eens een kleine update van de review op. 😉
Al met al vind ik de Homey Pro mini een toegankelijke, krachtige en flexibele hub. Een smarthome-oplossing die je ondersteunt, zonder dat je er voortdurend mee bezig hoeft te zijn als je dat niet wilt. En als je dat wel leuk vindt, dan kan dat uiteraard ook.
Backups
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
Backups, misschien niet het meest sexy onderwerp binnen een smart home, maar wel eentje die je wellicht wat kopzorgen kan besparen. Want laten we eerlijk zijn: zodra je eenmaal een behoorlijk aantal apparaten hebt gekoppeld en je de nodige tijd hebt gestoken in het bouwen van flows, wil je dat niet kwijtraken door een verkeerde firmware-update of falende hardware.
Zelf heb ik op het moment van schrijven nog geen cloud backups ingesteld, maar dat ben ik wel van plan. De aanleiding is wat mij betreft simpel: mocht mijn Pro Mini ooit bricken of defect raken, wil ik snel weer operationeel zijn, zonder van meet af aan te hoeven beginnen met het configureren en automatiseren (al kan dat soms wel leuke, nieuwe automatiseringen opleveren… maar, tijd is kostbaar).
De eerste lokale backup heb ik al gemaakt – deels als test, deels als voorbereiding op een latere upgrade van de Mini. Dit proces behandel ik iets later in dit hoofdstuk. Belangrijk om te weten is dat je een degelijke USB-C-kabel nodig hebt die ook dataoverdracht ondersteunt. De meegeleverde kabel gaf bij mij telkens fouten bij het maken van een backup. Pas toen ik de kabel van mijn
Dygma Raise 2 gebruikte, werkte het zonder slag of stoot.
Waar je je lokale backup opslaat is aan jou, maar zorg in elk geval dat je erbij kunt. Zelf zie ik lokaal op mijn laptop als voldoende: mocht het huis affikken, heb ik toch andere zorgen dan het terugzetten van mijn flows. Hoewel het adagium “één backup is géén backup” ook hier eigenlijk opgaat, is het mijns inziens vooral belangrijk dat je íets van een backup hebt.
Cloud vs lokaal
Je kunt zelf een complete backup maken, of je kan je abonneren op Cloud Backups. Een Cloud Backup is geen complete kopie van je Homey, het bevat de data en metadata, maar bijvoorbeeld niet de apps zelf. Bij het terugzetten van een backup zullen dan ook altijd de laatste versies van apps en firmware worden geïnstalleerd. Afbeelding afkomstig van website Homey.
De
cloudbackup-dienst van Homey kost €10 per jaar, en ik plan deze zelf binnenkort te activeren. Niet alleen om de (dagelijkse) automatische backups die het levert – iets dat bij lokale backups voor mij toch wel snel versloft – maar ook als kleine bijdrage aan de ontwikkeling van het platform. Minder dan een euro per maand vind ik alleszins redelijk.
Wel is het belangrijk om het verschil tussen cloud backup en lokale backup goed te begrijpen:
- De
cloud backups bevatten beperkte data: welke apps zijn geïnstalleerd, je flows en instellingen. De apps en firmware zelf worden bij een restore opnieuw gedownload in hun nieuwste versie. Handig bij migratie, maar niet geschikt als je terug wilt naar een specifiek werkende versie bij issues na een update, of dat je met opzet een bepaalde app niet hebt geüpdatet, omdat er anders iets stuk gaat.
- De
lokale backups zijn volledig: apps, firmware, instellingen etc. worden één op één gekopieerd. Daardoor is het een snapshot van de Homey zoals hij op dat moment was. Maar let op: lokale backups zijn hardwarespecifiek. Als je in de toekomst upgradet naar een nieuwe versie Homey met andere hardware, kan het zijn dat je geen gebruik kunt maken van je lokale backup.
Ben jij iemand zonder een computer (laptop of desktop), dan ben je nagenoeg verplicht om voor de cloudoptie te kiezen. Voor mij persoonlijk is de combinatie van incidenteel lokaal en dagelijks in de cloud denk ik ideaal, dan heb ik legio aan opties mocht er iets mis gaan.
Mijns inziens zou je idealiter backups ook via het netwerk kunnen maken, bijvoorbeeld naar een NAS. Maar omdat de Mini in een speciale modus gestart dient te worden voor lokale backups, zie ik dat niet gebeuren.
Mijn advies zou zijn, zodra je Homey-setup ‘af’ begint te raken, regel iets van een backup. Cloud of lokaal maakt daarin denk ik niet zoveel uit, als je je backup maar hebt. Want opnieuw beginnen kan een hoop tijd kosten.
En dan nu een beschrijving van mijn ervaring met het maken van een lokale backup:
Een locale backup maken
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
Het maken van een lokale backup kan op het moment van schrijven niet met Firefox. Waar dit precies door wordt veroorzaakt, weet ik niet. Chrome en Edge zijn de browsers welke wel ondersteund worden voor het maken van een lokale backup.
Voor een lokale backup dien je een andere dan de meegeleverde USB-C-kabel te gebruiken, eentje waar wel dataoverdracht mee kan. Daarnaast heb je bijvoorbeeld een simwipper nodig voor de resetknop. Vervolgens ga je in Chrome of Edge naar de juiste pagina en volg je de stappen.
Zoals je op de afbeelding kunt zien, dien je de Mini in een specifieke modus te starten door eerst alles los te halen, vervolgens de resetknop in te drukken met bijvoorbeeld een simwipper, en daarna de Mini via USB aan je computer knopen. De stappen worden keurig weergegeven als je op je computer, via Chrome of Edge, navigeert naar
Als je de stappen juist gevolgd hebt en de Mini is in de juiste modus geboot, krijg je bovenin de browser een pop-up waar je het juiste apparaat kan selecteren. Zoals eerder gemeld, zorg ervoor dat je een goede USB-kabel gebruikt. In mijn geval werkte de meegeleverde kabel wel goed voor de eerste stappen, maar zodra ik een backup maakte, werd ik geconfronteerd met foutmeldingen. Als je op dit moment nog geen apparaat ziet, zou het kunnen zijn dat je de driver nog moet installeren. Onder onderstaande afbeelding heb ik een link naar de driver geplaatst welke op het moment van schrijven actueel was. Het kan zijn dat deze ooit wordt bijgewerkt. De stappen op de backup-pagina levert ook een link naar de meest actuele driver.
Als je de stappen goed hebt gevolgd, krijg je linksboven een apparaat te zien. Zie je niks, zoals op deze screenshot? Dan moet je nog de driver installeren.
Eenmaal de juiste driver geïnstalleerd, volgt er wat magie op de achtergrond:
Vervolgens gebeurt er wat magie, en krijg je daarna het scherm van de volgende afbeelding.
Zodra de Mini in de juiste modus is gestart, kun je kiezen tussen het maken van een backup, het terugzetten van een backup, het updaten van je firmware of het terugzetten naar fabrieksinstellingen.
Zoals in de volgende afbeeldingen te zien is, maakte ik vervolgens een backup. Lukt het maken van de lokale backup nog niet, dan kan het zijn dat je even van USB-poort moet wisselen, of dus een andere USB-kabel moet gebruiken. Zo kreeg ik bijvoorbeeld de foutmelding:
“Error Creating Backup: Failed to execute 'transferIn' on 'USBDevice': A transfer error has occurred.”
Ik koos vervolgens om een backup te maken. Hier gebruikte ik nog de meegeleverde USB-kabel.
Maar ja, dat had ik dus niet moeten doen. Het volgende wat ik deed, was een andere USB-poort proberen. Toen ook dat niet werkte, heb ik maar een andere USB-kabel gekozen, en toen...
… ging het gelukkig wel goed. De lokale backup kan best wat ruimte innemen op je schijf. In mijn geval ging het om een backup van 1.2GB, en ik deed daar ongeveer 8 minuten over, maar dit beide is uiteraard sterk afhankelijk van o.a. je gebruik.
Performance en warmteontwikkeling
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
Qua snelheid en responsiviteit presteert de Mini conform verwachtingen goed. Of ik (of een sensor) nu een flow trigger of een scene wijzig, het systeem reageert razendsnel. Een prachtig voorbeeld hierbij vind ik de automatisering bij deurbelactiviteit: het geluid via mijn Sonos-speakers speelt af nog vóórdat de Ubiquiti Chime afgaat. Bij het toevoegen van meer apparaten of complexere flows heb ik wederom geen enkele vertraging gemerkt. Ook de interface blijft vlot, zonder haperingen of laadtijden.
Standaard voorzien van een ethernetpoort voor de verbinding, maakt dat dit apparaatje stabiel werkt. Of het de snelheid ook ten goede komt… ongetwijfeld, alleen dat kan ik niet voor je meten.
Hoewel 1GB RAM aan de magere kant klinkt, is dat in de praktijk voor mijn gebruik nog geen enkele keer een bottleneck gebleken. Met inmiddels 25 apps in gebruik, zit ik technisch gezien aan de bovenzijde van het ‘advieslimiet’ van 20-25 apps, maar dankzij het swap-geheugen blijkt dat gelukkig geen probleem. De Mini maakt automatisch gebruik van swapruimte. Dat is een gedeelte van de interne opslag wat beschikbaar wordt gesteld om als RAM te gebruiken. Dat is wel trager dan regulier RAM, maar daarmee werk je wel een beetje om de beperkte hoeveelheid RAM-geheugen heen als je veel apps draait.
Om o.a. het geheugengebruik en de CPU-temperatuur inzichtelijk te maken, gebruik ik dus de app ‘
sysInternals’. En hoewel het RAM-geheugen constant behoorlijk vol zit, draait alles stabiel en zonder haperingen. En hoewel ik voorlopig geen noodzaak zie om te upgraden, ga ik dat tóch doen – enerzijds om te testen of het in de praktijk verschil maakt, een upgrade van zowel het geheugen als de koeling, maar ook omdat ik het een
leuk en interessant hoofdstuk vind voor in deze review.
Warmte en koeling
De Mini draait bij mij in de meterkast, waar hij gezelschap krijgt van een zwik andere netwerk- en smart home apparatuur. De kast is niet warm rond deze tijd van het jaar: circa 15 graden. De interne CPU-temperatuur van de Mini ligt redelijk stabiel rond de 43 graden volgens sysInternals. Extern gemeten met mijn warmtebeeldcamera zie ik aan de onderzijde een warmst gemeten temperatuur van 35 graden. Deze plek vind ik ergens ook wel logisch, want daar zitten de logic boards. De meegeleverde adapter blijft met circa 25 graden nog prima koel.
De adapter blijft met 25 graden prima koel.
Deze temperaturen lijken mij alleszins normaal en ik verwacht niet dat dit een bedreiging zou vormen voor de levensduur of stabiliteit. Dit is wel met de kanttekening dat omgevingstemperatuur beslist invloed zal hebben op de overall temperatuur, en het zou kunnen zijn dat het in de zomer in de meterkast warmer wordt.
De bovenzijde van de Mini straalt redelijk egaal de warmte uit.
Bij de onderzijde, daarentegen, zie je meer warmte vrijkomen bij de bevestigingspunten. Ergens best logisch, omdat dit dichter bij de logic boards zit, en daarmee bij de bron van de warmte.
Daarnaast ben ik toch benieuwd of een betere heatsink, die ik voor de upgrade heb besteld, iets aan de temperatuur verandert. Ik heb gekozen voor een koperen variant, omdat koper warmte beter geleidt dan aluminium. De uitdaging zat hem namelijk ook in de beperkte ruimte in de Mini: er is maar zo’n 3 tot 4mm speling boven de huidige heatsink. Of de koperen heatsink verschil gaat maken, valt nog te bezien, omdat ik verder geen openingen heb voor het creëren van een luchtstroom om de warmte beter af te voeren.
Bij de Pro 2023 (en 2026) kon de heatsink nog van 5mm naar 11mm fins worden vergroot, wat best verschil bleek te maken, aldus de Homey-community. Ook kunnen creatievelingen de behuizing wat aanpassen om actieve koeling toe te passen. Dit is iets wat ik zelf niet ga doen.
Maar goed, of een koperen heatsink verschil maakt, gaan we vanzelf zien in het upgrade-hoofdstuk.
En tot slot: ik heb op dit moment nog geen reden gevonden om de Mini automatisch te laten herstarten. Alles draait stabiel en ik heb geen haperingen of uitval ervaren. Maar wellicht dat ik dit op termijn dus alsnog ga instellen, gewoon als ‘
best practice’ o.i.d.
Functionaliteit en automatisering
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
Het échte krachtenspel van de Homey Pro mini (of überhaupt het Homey-ecosysteem) zit hem in de mogelijkheden tot automatisering. Eerder in de review heb ik al een aantal verschillende flows benoemd welke wij thuis gebruiken. Denk aan de deurbelautomatisering, meldingen voor de wasmachine en -droger en eventueel het alarm van de CO-melder. Langzaam maar zeker komt er steeds meer bij, en dat vind ik wel prettig van Homey: de aanpasbaarheid, en het groeit met je wensen mee.
Veel inspiratie haal ik uit de community, ook onder het mom van ‘liever goed gestolen, dan slecht bedacht!’. Dat geldt voor zowel automatiseringen/flows alsook handige apps. Een mooi toekomstplan dat ik heb, is het automatiseren van de airco’s als de zonnepanelen flink aan het terugleveren zijn, en/of de stroomprijs erg laag is. Hiervoor wil ik t.z.t.
ClimaControl-modules plaatsen (ontwikkeld door medeTweaker LED-Maniak), en gebruik maken van
de handleiding van medeTweaker HugoLXO, die uitlegt hoe je dit aan Homey kunt koppelen. Wanneer dit project precies gaat plaatsvinden, weet ik nog niet. Hopelijk ergens rond de zomer van 2026.
Waar ik erg blij mee ben, niet per se iets wat me verrast, is hoe goed Homey erin slaagt verschillende platformen en apparaten samen te laten werken. Zo kan ik bijvoorbeeld detecteren of de gordijnen dicht zijn (aan de hand van de stand van de
SwitchBot Curtain 3), en daarmee de helderheid van het ganglicht automatisch aanpassen. Dan maak je je partner niet wakker als ze al op tijd naar bed is gegaan, wanneer je de gang oploopt.
Er is eigenlijk maar één flow die ik momenteel nog niet werkend krijg, en dat is dus die kerstboom… Geen ramp, komt vast wel een keer goed zodra ik er wat meer tijd voor heb om het uit te zoeken of er een oplossing voor te bedenken. Daarnaast vind ik het jammer dat de advanced flow niet standaard een mogelijkheid biedt om een ‘loop’ in te bouwen. Ik ga er even vanuit dat dit een bewuste keuze zal zijn geweest, in plaats van iets wat ze over het hoofd hebben gezien.
Met advanced flows kun je een stuk uitgebreidere automatiseringen maken, dan met de normale flows. Afbeelding afkomstig van website Homey.
Het liefst zou ik namelijk een
loopje maken voor meldingen van mijn Netatmo koolmonoxidemelder. Zolang de melding actief is, dat er bijvoorbeeld elke 10 seconden een waarschuwing via Sonos wordt afgespeeld. En er is
een app om loops mee te creëren, maar ik heb dit nog niet werkend gekregen… Moet ik ook nog even naar kijken dus…
Maar ik maak vooral graag gebruik van de advanced flows. Voor mijn gevoel geven die veel meer controle en flexibiliteit dan de reguliere flows. De interface van de Advanced Flow-editor is prettig in gebruik, overzichtelijk en duidelijk. Het enige gemis waar ik tot nu toe tegenaan ben gelopen is dus de mogelijkheid om een loop aan te maken. Het zou fijn zijn als Homey hier op termijn gewoon een
native oplossing voor biedt.
Tot slot nog een keer terugkomend op de integraties: ik ben echt blij met hoe goed verschillende merken kunnen samenwerken binnen één flow. Hue, Sonos, SwitchBot, Netatmo – het gaat allemaal soepel samen. Een grote frustratie is echter mijn Nest Protect rookmelders dus… Door de gesloten API van Google zijn deze dus al jaren niet meer te integreren met Homey of welk platform dan ook. In dat opzicht zal ik die te zijner tijd uitfaseren en overstappen op een merk dat wel wordt ondersteund en/of een open API heeft.
Homey Bridge
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
Hoewel de Homey Pro mini een zeer capabele basis vormt voor een smart home, mist deze standaard ondersteuning voor enkele draadloze protocollen welke nogal eens worden gebruikt: Z-Wave, 433MHz, Bluetooth en Infrarood. De oplossing? De Homey Bridge die deze protocollen toevoegt aan je setup.
Eerder schreef ik al een review van de Homey Bridge. Mocht je die willen lezen, klik dan hier. Je vindt daar echter niks relevants voor de samenwerking van de Bridge met de Pro Mini. Dat probeer ik hieronder in dit hoofdstuk uit te lichten voor je.
De Homey Pro mini bevat het meest essentiële voor smarthome automatisering. Met de Bridge erbij krijg je daarnaast dus ook de beschikking over Z-Wave, Bluetooth, 433MHz en Infrarood. Afbeelding afkomstig van website Homey.
Het toevoegen van de Bridge aan mijn setup verliep moeiteloos. Via de Homey-app selecteer je dat je een Bridge wil toevoegen, volgt de stappen en binnen enkele seconden is alles operationeel. Let wel: de Bridge moet zich op hetzelfde netwerk bevinden als de Pro Mini. De communicatie loopt lokaal.
Eenmaal toegevoegd verschijnt de Bridge als een los apparaat in de app, niet onder je Homey-profiel zoals de Mini dat doet. Via dat apparatenoverzicht vind je de verschillende instellingen, waaronder de mogelijkheid om de LED-ring uit te schakelen. Hoewel ik het verlicht spectrum leuk vind, vind ik dat op een gegeven moment ook wel genoeg, en het bespaart tevens weer een klein beetje energie.
Hoewel ik de protocollen die de Bridge toevoegt nog niet actief gebruik, is het prettig dat de deur openstaat voor toekomstige integraties, zoals wat oudere KlikAanKlikUit-apparatuur dat op 433MHz werkt. Daarnaast is het bereik van de Mini voldoende voor mijn huidige setup, dus ook daarvoor was de Bridge voor mij geen vereiste. Voor grotere woningen zou de Bridge hier wellicht wel een rol in kunnen spelen.
Toch zit er een overweging in de keuze die je moet maken, tussen Mini + Bridge (totaal ongeveer €318) versus de Homey Pro 2023 (€349, of €378 met ethernetadapter). Voor €31 à €61 extra krijg je niet alleen alle draadloze protocollen ingebouwd, maar ook 2GB RAM-geheugen in plaats van 1GB, en daarmee dus meer ademruimte voor apps. In dat opzicht vind ik het prijsverschil tussen een Mini + Bridge wel meevallen, vergeleken met de kleine meerprijs naar de Pro 2023.
Kortom: de Bridge maakt de Pro Mini completer en breder inzetbaar, maar het prijsverschil met de Pro 2023 is klein genoeg dat dat ook een serieuze overweging waard is, zeker als je rekening houdt met eventuele uitbreiding in de toekomst.
Interface en gebruiksgemak
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
De Homey-app is als het ware het kloppende hart van je smart home. Of je nu een nieuw apparaat toevoegt, een flow aanpast of je dashboards bekijkt: vrijwel alles gebeurt via de app (of website). De app biedt veel mogelijkheden en een moderne interface, maar kan in het begin best wat gewenning vergen. Zeker als je – zoals ik – helemaal ingeburgerd bent met de apps van Hue, Netatmo, Sonos, SwitchBot en alle andere fabrikanten.
Wat ik merkte, is dat het maken van gewone flows prima werkt op de smartphone. Advanced Flows kunnen niet (standaard) via je mobiel. Via de website in desktopmodus kan dat wel, maar is verre van ideaal. Een groter scherm zoals dat van een tablet of computer is daarin toch wel wenselijk.
Een Dashboard is een gepersonaliseerd controlepaneel in de Homey app. Hiermee kun je bijvoorbeeld widgets voor verlichting, temperatuur, camera’s, energie of Flows presenteren om je apparaten overzichtelijk te bedienen en monitoren. Het is mogelijk meerdere dashboards te maken voor verschillende ruimtes, en ze aan te passen met standaard Homey-widgets of widgets van andere apps. Afbeelding afkomstig van website Homey.
Na een korte gewenningsperiode weet ik inmiddels redelijk goed mijn weg te vinden in de app, al is het naar sommige zaken soms best nog wel eens zoeken. Zie het maar net als bij
een toetsenbord met een nieuwe indeling (ook hiervan volgt nog een review, ergens in het nieuwe jaar), waar je in het begin ook een beetje struikelt, de nodige tikfoutjes maakt… na korte tijd gewenning werkt het intuïtief en efficiënt.
De dashboardfunctionaliteit van Homey biedt verder veel potentie, al maak ik er zelf op het moment van schrijven nog maar beperkt gebruik van. Het kan echter een fantastische manier zijn om een eigen overzicht samen te stellen van belangrijke apparaten, je favoriete flows of meest interessante statistieken. Zo zie ik het in de toekomst zeker als een mooie toevoeging, bijvoorbeeld voor als ik ons oude tablet
aan de muur monteer als centrale bedieningsunit.
Wat betreft gezinsgebruik is Homey een uitstekend platform: het centrale karakter maakt het geschikt voor meerdere gebruikers. Je kunt een voudig andere huisgenoten uitnodigen en toewijzen aan verschillende rollen: als eigenaar kun je gebruikers uitnodigen, waarin er drie typen gebruikers zijn: De Beheerder, die kan alles beheren, behalve gebruikers en systeemupdates. De Bewoner kan apparaten, zones, Flows, Insights en variabelen beheren. De Gast, ten slotte, kan Flows starten en apparaten beheren.
Wat hierbij even belangrijk is om in de gaten te houden! Bij het toevoegen van mijn partner ging het almaar niet goed. Waar dit door kwam, wisten we initieel niet. Een korte zoekopdracht leerde echter dat onze adblocker voor problemen zorgde hierin. Mocht je dus tegen problemen aanlopen: even adblocker uitzetten, of verbinden met een netwerk zónder adblocker.
Naast die drie verschillende gebruikers is het ook mogelijk een Lokale Gebruiker aan te maken. Hier stel je dan een gebruikersnaam en wachtwoord in. Mocht het internet er dan ooit langer uit liggen en je wilt wat wijzigen, kun je toegang krijgen tot de Homey Web App via je thuisnetwerk.
Standaard is je lokale gebruiker nog niet ingeschakeld. Bij het inschakelen hiervan, maak je een lokaal account aan waarmee je, indien gewenst, lokaal en zonder internettoegang kan inloggen op je Homey via het IP-adres welke wordt getoond.
Een leuke toepassing waarin interface, automatisering en (het gemak van) het gezin samenkomen, is bijvoorbeeld het gebruik van IR-afstandsbedieningen voor LED-kaarsjes. Via de Homey Bridge-toevoeging hoop ik deze in Homey te kunnen aanleren, zodat ook mijn partner eenvoudig de kaarsen kan in- of uitschakelen via de druk op één knop, in plaats van alle verschillende afstandsbedieningen.
De stijl van de app is in ieder geval modern en past perfect binnen het huidige app-landschap. Hierdoor voelen nieuwe gebruikers zich denk ik snel thuis, zonder dat het aan diepgang ontbreekt voor wie wat dieper erin wil.
Updates en onderhoud
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
Homey brengt regelmatig updates uit voor de verschillende producten, waaronder dus de Pro Mini. Voor de Homey Pro en Pro Mini vind je
online een overzicht met de changelog wat er met welke update is gewijzigd. Hier vind je zowel de changelog voor de reguliere, Stable versie, alsook de experimentele release candidates, mocht je functies vroegtijdig willen proberen, met het risico dat er bugs in zitten.
Zelf heb ik ervoor gekozen om automatische updates uit te schakelen. In plaats daarvan krijg ik een melding via de Homey-app als er een update beschikbaar is. Dan kan ik handmatig bepalen wanneer ik deze installeer. De reden hiervoor is simpel: ik las in het Homey topic dat het wel eens is voorgekomen dat een update automatiseringen brak, of dat er iets anders mis ging. Daarin acht ik het handiger een update uit te voeren op het moment dat ik er tijd voor heb, áls er iets fout gaat, dat ik het ook kan oplossen. Kanttekening hierbij is dat het langer zou kunnen duren gaten te dichten, mocht er een kritieke veiligheidsupdate zijn uitgerold.
Wat onderhoud betreft verwacht ik dat de Mini, zodra alles goed en wel is ingericht, grotendeels een ‘set and forget’-ervaring zal bieden. Afgezien van sporadisch een nieuwe flow aanmaken of bijwerken, zal er denk ik relatief weinig aandacht nodig zijn. Dit maakt Homey wat mij betreft uitermate geschikt voor gebruikers die een stabiele, onderhoudsarme smart home-oplossing zoeken, amar wel controle willen houden over wanneer wijzigingen plaatsvinden.
Upgrade van de Homey Pro Mini
De eerste (tijdelijke) let op! De inhoud van dit hoofdstuk volgt nog op een later moment!
Let op! Als je doet wat ik in dit hoofdstuk beschrijf, kan dit je je garantie kosten! Dus doe dit alleen als je dit aandurft, of reeds buiten de garantie zit en je Homey Pro Mini een upgrade wilt geven!
Voor power-users en Tweakers is het mogelijk om de Homey Pro mini, net als de Pro 2023 (en dus ook 2026) te upgraden. Ik zal dit hoofdstuk waarschijnlijk begin 2026 schrijven/aanvullen om mijn eigen upgradeproces te beschrijven, inclusief stappenplan, foto’s en waargenomen verschillen.
Alvast een klein voorproefje, omdat ik tijdens de eerste keer knutselen erachter kwam dat ik nog wat miste. En nee, ik heb geen ESD-proof werkopstelling. Fingers crossed dat alles gewoon goed gaat
Primair kun je de Homey’s upgraden met meer RAM-geheugen, maar het is soms ook mogelijk een verbeterde heatsink te plaatsen. Dit hoofdstuk zal straks dus gaan over alleen de Mini. Mocht ik ooit een Pro 2023 of 2026 weten te bemachtigen, wil ik daar ook nog dieper op ingaan.
Rechts heb ik de schroefjes al losgehaald (zoals je in de uithoek van de foto kunt zien). Links ligt het nieuwe CM4-bordje waarmee ik de Mini wil upgraden.
In hoeverre de upgrade van de heatsink bij de Mini verschil zal maken, zal me benieuwen. Ik verwacht voornamelijk verschil te zien (statistisch) in de extra hoeveelheid RAM-geheugen, zoals verminderd of afwezigheid van swapgebruik.
Op dit punt was ik er inmiddels achter gekomen dat de thermal pads best goed vast zitten, en bij loshalen wellicht niet meer herbruikbaar zijn… dus dat wordt nieuwe bestellen.
Voor nu, als je zelf ervaringen hebt met het upgraden van de Pro Mini, of als je alvast vragen hebt of aandachtspunten, laat het vooral onderin in de comments weten!
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
En dan de conclusie. Laat ik voorop stellen dat ik blij ben met de Homey Pro mini. De Mini heeft mij positief verrast. Niet omdat ik verwachtte dat het niks zou zijn – integendeel – maar juist omdat hij, ondanks de beperkte hoeveelheid RAM-geheugen, nog altijd een volwaardige Homey-ervaring weet te bieden.
Tweakers zijn gemiddeld genomen mensen die liever wat meer geld uitgeven en dan degelijke kwaliteit hebben. Voor 249 euro haal je een compacte, lokaal werkende smarthome hub in huis, die, zonder abonnementskosten, al behoorlijk krachtig en veelzijdig is. Het maakt Homey een aantrekkelijk platform voor mensen die hun huis willen automatiseren, zonder zich te hoeven verdiepen in welke hardware ze nodig hebben, en hoe ze Home Assistant werkend krijgen
(al schijnt dát sinds tegenwoordig ook al best eenvoudig te zijn!).
Voor wie de Homey Bridge kent of gebruikt: de Mini voelt aan als een flinke stap vooruit. Je bent niet meer afhankelijk van de cloud en een abonnement, alles werkt lokaal, en je behoudt de toegankelijkheid en eenvoud die Homey kenmerkt. Tegelijk merk je dat deze Mini wel wat meer een instapmodel is. Er zijn duidelijk concessies gedaan. Zo ontbreekt Z-Wave, Bluetooth LE, 433MHz en infrarood, tenzij je een Bridge toevoegt. Ook lijkt de 1GB RAM op papier best weinig, wat een duidelijke afbakening vormt voor gebruikers die écht los willen gaan met veel apps en flows.
De leveromvang is wat mij betreft compleet genoeg voor alle gebruikers.
Voor veel Tweakers zal die 1GB RAM een relevant discussiepunt zijn. Als je verwacht intensief gebruik te gaan maken van Homey, zou ik direct doorpakken naar de Homey Pro 2023 of 2026. Voor 31 (respectievelijk 81) euro meer
(vergeleken met de Mini+Bridge), krijg je met de Pro 2023 dubbele RAM-capaciteit, én alles in één apparaat, in plaats van twee. Daarmee vind ik het prijsverschil tussen de Mini mét Bridge (op het moment van schrijven 318 euro) en een Pro 2023 (349 euro, en 29 euro als je bekabeld netwerk wilt aansluiten) ineens best wel klein worden.
Dan terug naar de Mini: het RAM-geheugen is, via een omweg, te upgraden. Of dat pricewise interessant is laat ik in het midden, omdat prijzen van nieuwe CM4-bordjes wel wat kunnen fluctueren. Daarnaast vergooi je daarmee ook je garantie op je product.
Wat Athom met de Mini wel slim doet, is hun ecosysteem breder toegankelijk maken. Want laten we eerlijk zijn: 249 euro is nog steeds een forse uitgave, maar wel beter te behappen dan de prijskaartjes van de andere Pro-modellen. Geschikt voor nieuwkomers in de smarthome wereld, en de cloud- en Bridge-gebruikers die een stapje verder willen gaan.
Tegelijk weet Athom hun gebruikers nu op vier verschillende manieren te bedienen: volledig cloudgebaseerd, via de Homey Bridge, geheel lokaal via een Homey Pro, of via de recent aangekondigde Self-Hosted Server. Dat laatste is vooral interessant voor geavanceerde gebruikers die maximale controle willen, al komt dat wel al behoorlijk in het vaarwater van Home Assistant.
En dan dus een korte blik naar Home Assistant. Omdat ik geen (recente) hands-on ervaring heb met Home Assistant, moet ik hier een beetje uitgaan van wat ik er online over heb gelezen. Hierin zal Homey mogelijk wat stabieler zijn. Daarnaast is Homey, Self-Hosted buiten beschouwing latend, een compleet en kant-en-klaar pakket. Het verschil zal hem voornamelijk in de doelgroep zitten.
Ik denk dat Homey laagdrempeliger is en een eenvoudige flow- en advanced flow editor biedt. Home Assistant daarentegen is waarschijnlijk krachtiger, kan mogelijk met nóg meer smarthome devices overweg, maar is daarmee wel een stuk complexer. Gebruikers zullen hiermee dan ook zelf hun afweging moeten maken wat het beste is voor hunzelf. Ik denk dat Homey aantrekkelijk blijft voor de grotere groep die gemak wil, maar niet alles zelf wil hosten of er flink op los wil knutselen.
Voor wie is de Homey Pro mini volgens mij dan geschikt?
- Voor starters op het gebied van smarthome, die lokaal willen draaien zonder cloudafhankelijkheid;
- Voor mensen met een beperkte set aan protocollen (Zigbee, Matter, Thread) of die daarmee kunnen leven;
- Voor wie nog niet weet of ze écht hardcore gaan tweaken en automatiseren, maar wel alvast voorbereid willen zijn.
De Mini is minder geschikt voor gebruikers die Z-Wave, 433HMz, IR of BLE nodig hebben, of power users die meer dan de geadviseerde 20-25 apps willen kunnen draaien. In beide gevallen zou ik adviseren te kijken naar de Pro 2023 of Pro 2026. Je hebt dan een wat hogere aanschafprijs, maar zijn dan duidelijk de betere keuzes. Maar als instapper is deze Mini een verdraaid goede optie.
Terug naar de inhoudsopgave
Voor het derde jaar op rij heb ik, met dank aan de lezers die mijn reviews naar waarde modereren, de Community Award voor best beoordeelde gebruikersreview mogen ontvangen! Waarvoor dank! Dus mocht je het nog niet hebben gedaan, zou ik het waarderen als je mijn (en andermans) reviews modereert. Dit helpt mij en mijn medeTweakers om gemotiveerd te blijven en uitgebreid producten te testen!
Afsluiting
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
Heb je aan de hand van mijn review nog vragen over de Homey Pro Mini, als ik een (tik)foutje heb gemaakt, als je aanvullingen hebt op de review, van mening bent dat ik een plus- of minpunt heb gemist, dat er feitelijke onjuistheden in mijn review staan of als je het niet eens bent met de score, laat het me vooral weten in de comments of via
een PB'tje. Want zo kan ik betere content voor jullie creëren!
En last but not least, als je het einde van deze review hebt gehaald: hartelijk dank dat je de tijd hebt genomen om dit te lezen (en eventueel een reactie achter te laten)! Ik zou het ook top vinden als je mijn review op waarde zou willen beoordelen. Dit kan rechtsboven, of onder de afbeeldingengalerij!
Tot de volgende review!