Historie:
• 20240123 – Mooie datum voor een initiële review
Disclaimer: Ik heb deze SwitchBot Curtain 3 gesponsord gekregen van SwitchBot ten bate van het schrijven van deze review! Deze review is verder niet door SwitchBot gemodereerd, beïnvloed of wat dan ook, en betreft dus volledig mijn ongezouten mening en oordeel!
Inleiding
Vind je het saai om deze inleiding te lezen? Skip dan snel door naar de inhoudsopgave van deze review! Ik neem het je niet kwalijk.
Onlangs kreeg ik via SwitchBot de mogelijkheid om de
K10+ Mini Robotstofzuiger te testen en reviewen. Samen met de K10+ kreeg ik ook nog enkele andere producten van SwitchBot toegestuurd, waaronder de Curtain 3 van deze review, verder “Curtain” genoemd. Hiervan wilde ik jullie ook niet onthouden van mijn bevindingen.
Ooit begonnen met de
SwitchBot Bot, een apparaatje om normale schakelaars ‘smart’ te maken. Ook deze heb ik toegestuurd gekregen, maar hier zal ik voorlopig nog geen gebruik van maken, omdat ik hier nog geen use case voor heb bedacht.
De Curtain 3 met zonnepaneel in de walk-in closet
De Curtain is puur een luxeproduct, om een probleem op te lossen wat (mijns inziens) niet bestaat. Maar eerlijk gezegd, fijn vinden we het wel! ’s Avonds alvast de gordijnen dicht doen, terwijl je nog niet in de ruimte bent. ’s Ochtends de gordijnen openen, terwijl je nog lekker lui in je bed ligt!
Alle ins en outs die ik van dit product ben tegengekomen, lees je in deze review! Veel leesplezier!
Unboxing
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
Bij het uitpakken van Curtain vind je uiteraard de hoofdmotor, met één railhanger reeds bevestigd, een losse railhanger, USB-C kabel, enkele verschillende maten wieletjes en opzetstukjes voor de wieletjes, een tooltje om de wieletjes te bevestigen, een magneetje en een sim-ejectortool. In dit geval had ik er ook nog de optionele zonnepanelen, waarmee de Curtain overdag automatisch kan bijladen, waardoor je (althans, in theorie) de Curtain nooit meer hoeft bij te laden.
Van de verpakking vond ik het alleen jammer dat de producten in een witplastic blister zaten. Dit gaf een wat goedkoper gevoel. Wel zat het product hierdoor stevig ingepakt.
Gebruik
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
SwitchBot adverteert ermee dat je de Curtain, zowel de U-rail als de Rod uitvoering, in slechts 30 seconden kunt bevestigen. In theorie klopt dit, zeker. Want montage is kinderlijk eenvoudig. Wel moet je, in het geval van de U-rail uitvoering, checken of de wieletjes niet te breed zijn voor je rails. In mijn geval waren de standaard geplaatste rollertjes voor de U-rail te breed, en moest ik één maatje kleiner monteren.
Dit is nog altijd kinderlijk eenvoudig, maar ik kwam daardoor zeker wel buiten de geadverteerde 30 seconden. Na het plaatsen, is het alleen nog een kwestie van toevoegen in de SwitchBot app. Wat ik hier jammer vind, is dat een account verplicht is om de app te gebruiken.
De knop
Het lampje
Het instellen van de Curtain kan door de knop op de Curtain circa 2 seconden in te drukken. Vervolgens zie je bij de USB-C poort een wit lampje gaan knipperen. Dit is het teken dat de Curtain in pairingstand staat. Vervolgens kun je de stappen in de app volgen om hem in te stellen en te configureren.
In principe is de Curtain geschikt voor alle gordijnen, ook zwaardere. Maar lange, zware gordijnen, in combinatie met een vrij gladde rails, kan ik mij inbeelden dat de Curtain niet (naar behoren) werkt. Volgens SwitchBot kan de Curtain tot 16kg aan gordijnen verplaatsen voor de U-rail uitvoering, of 15kg voor de Rod uitvoering. Voor vitrage zou ik de Curtain niet adviseren, omdat je daar logischerwijs de Curtain doorheen ziet.
Er worden verschillende runner maten geleverd welke eenvoudig te wisselen zijn
Installatie van de Curtain ging dus eenvoudig. Wel moest ik dus de reeds geplaatste runners verwisselen, omdat de standaard gemonteerde te breed waren voor mijn (nieuwe) gordijnrails. In de snelle/standaard modus maakt de Curtain wel het nodige geluid, circa 42dB volgens SwitchBot.
Er is echter ook een stille modus beschikbaar, waardoor deze écht stil open of dicht gaat. SwitchBot geeft aan dat deze zogenaamde QuietDrift Mode slechts 25dB aan geluid produceert. De snelheid is dan echter slechts circa 27cm per minuut, en dit verbruikt meer batterijlading per keer.
Bediening kun je dus doen via de app op je telefoon. Via bluetooth verbinding heb je in principe geen Hub nodig. Daarnaast is het mogelijk om via zogenaamde ‘Touch&Go’ de gordijnen te bedienen. Je geeft dan een trek van enkele centimeters eraan, en dan doet de Curtain de rest. Er zijn tot maximaal 5 timers in te stellen zonder Hub, om de gordijnen te automatiseren.
Als je een (op moment van schrijven) Hub, Hub Mini of Hub 2 hebt, is het tevens mogelijk om de gordijnen uitgebreider te automatiseren en een spraakassistent te kunnen gebruiken. Wil je middels natuurlijk licht wakker worden, dan kun je dat hier automatiseren. Mijn advies zou zijn wel de ‘trage’ stand te selecteren, je hoort de SwitchBot dan niet open gaan. Wel moet je er rekening mee houden dat het openen dan enige tijd in beslag zal nemen, want hij gaat open vanaf het ingestelde moment. Met 1x timen weet je dan wanneer je moet starten om te weten hoe snel hij in welke stand komt.
Naast via de app automatiseren, kun je (waarschijnlijk) ook bijvoorbeeld via HomeAssistant gebruik maken van automatiseringen. Op de GitHub heeft SwitchBot bijvoorbeeld hun
API online gezet, waarmee de diverse toepassingen aangesproken kunnen worden, zij het via een online API.
SwitchBot Solar Panel
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
De Curtain kan, optioneel, worden voorzien van een zonnepaneel. Het bevestigen hiervan is, net als het ophangen van de Curtain, een fluitje van een cent: KKDWD!
(Kind Kan De Was Doen) Het zonnepaneel hangt vervolgens onder de Curtain, maar doordat dit áchter het gordijn hangt, zie je het niet.
De USB-C plug van het zonnepaneel kan eenvoudig aan de Curtain bevestigd worden
In combinatie met een Hub kun je dan ook nog eens automatiseren dat het gordijn op bepaalde momenten overdag ietsje dicht gaat, om zo zonlicht op het zonnepaneel te laten vallen. Zo kun je ervoor zorgen dat je de Curtain nooit meer van zijn rail hoeft te halen om op te laden. Volgens SwitchBot is het laden van drie uurtjes per dag via het zonnepaneel hier voldoende voor.
De lichtsensor
Met een zonnepaneel erbij, krijg je ook de mogelijkheid om middels de daarin ingebouwde lichtsensor een automatisering te maken, er zit dus geen lichtsensor in de motor zelf.
Het zonnepaneel is eenvoudig in verschillende standen te plaatsen.
Middels de drukknop kun je de stand van het paneel wijzigen
Los kost de Solar Panel 3 op dit moment net geen 26 euro, zonder aanbiedingen. Maar als echte Hollander kun je via de SwitchBot store natuurlijk zoeken, of wachten, op een aanbieding. Zo zijn SwitchBot producten regelmatig in de aanbieding, zoals 15 of 25 procent korting, ook op combo packs waar je al enige combinatiekorting krijgt.
Persoonlijk vind ik de 26 euro nog wel een wat prijzige toevoeging voor de 90 euro van de Curtain, maar het is en blijft een luxeproduct. Daarnaast hangt het zonnepaneel buiten het zicht, en heb je, na juist instellen, geen omkijken meer naar het geheel. En met die gedachte vind ik het zonnepaneel wel een aanrader.
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
Op de weg naar het automatiseren van mijn woning, kom ik hier op een punt: heb ik het nodig? Nee. Is het handig? Ja! Een product wat voor de meeste mensen écht een niet bestaand probleem oplost: De SwitchBot Curtain 3. Voor mindervaliden kan het daarentegen wél een bestaand probleem oplossen, maar dat is niet de insteek geweest van deze review.
Met de SwitchBot Curtain 3 is het mogelijk om je gordijnen te automatiseren: echt een luxeproduct pur sang. Zonder Hub werkt de Curtain via bluetooth, als je in de nabijheid bent. Mét Hub kun je de gordijnen volledig automatiseren maar ook op afstand bedienen.
Het product laat zich zeer eenvoudig plaatsen, is betaalbaar, en beter geprijsd dan diverse andere, vergelijkbare producten of een elektrische rails. Je hoeft geen voeding aan te leggen, aangezien de Curtain gevoed wordt door een oplaadbare accu. De batterijlevensduur is goed, en de mogelijkheid om een zonnepaneel toe te voegen om automatisch te laden is top!
Het zonnepaneeltje
Na plaatsing kan het soms wel noodzakelijk zijn opnieuw te kalibreren, omdat het kan gebeuren dat het wieletje van de Curtain slipt, waardoor je gordijn niet meer volledig dicht gaat. Ik kan mij inbeelden dat dit met gladdere en/of vette gordijnrails meer problemen oplevert.
Voor het sluiten adviseert SwitchBot het gebruiken van het meegeleverde magneetje. Deze kun je op de rails plakken. De Curtain detecteert deze dan, en weet dan tot waar de gordijnen dicht moeten. Omdat het magneetje wit is, en onze gordijnrails zwart, heb ik ervoor geopteerd deze niet te gebruiken. Dit werkt redelijk, al denk ik dat ik daardoor wel vaker opnieuw moet kalibreren.
Het witte magneetje
Tot slot had de verpakking van mij anders gemogen: Een plastic blister waar het product in zit voelt en oogt tijdens het uitpakken goedkoop. Anders dan de verpakking kan ik eigenlijk geen echte verbeterpunten bedenken.
Afsluiting
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
Heb je aan de hand van mijn review nog vragen over de SwitchBot Curtain 3, stel ze gerust hieronder in de comments. Heb je een foutje gespot of heb je aanvullingen op de review? Stuur me dan met liefde
een PB'tje!
En last but not least, als je het einde van deze review hebt gehaald, hartelijk dank dat je de tijd hebt genomen om dit te lezen (en eventueel een reactie achter te laten)! Ik zou het ook top vinden als je mijn review zou willen beoordelen. Dit kan rechtsboven, of onder de afbeeldingengalerij.