Lees ook de zeer uitgebreide review van Masterjorie, die verteld al heel veel, ik alleen hoe ik hem gebruik in een andere insteek en vertel ook over de neven activiteiten die ik doe met blu-ray, het gaat dus niet alleen over de UB820 ~ 824, maar alles er om heen of verwant aan is, zo zijn mijn meeste reviews, afdwalen waar het informatief is, iedereen is anders.
Bestellen
Online bestelt bij Smits in Arnhem (bovenaan in de pricewatch), die mij 2 weken later belde zoals vooraf was afgesproken zodra de Panasonic weer binnen is. Persoonlijk contact vind ik altijd best belangrijk. Prima service van Smits die het via DPD kostenloos naar mij opstuurde. Ze stuurde alleen de verkeerde op, de DP-UB424 in plaats van de DP-UB824.
Zag al direct in de doosformaat en type nummer omdat het niet neutraal verpakt was.
Dus bellen, om retour label vragen, email met foto van de verkeerde doos en speler. Weer terug sturen en weer wachten op de goede. Tja kan gebeuren, goed scherp oplettend personeel, heb je niet overal. Dan heb je hem wel weer een week later en ik ervaarde dat als zeer vervelend, want de garantie wordt hiermee ook met de week verminderd.
Registreren voor de garantie
Je moet hem wel registreren wil je aanspraak maken op de 2 jaar garantie, ook weer een account aanmaken, die wat nukkig is in samenstellen van het wachtwoord, ik doe dat op de PC en laat Firefox dat beheren, maar moest hem toch nog aanpassen. Dan moet je registreren, dat S/N nummer staat op de zijkant van de doos, nadat je eerst je model via hun zoekfunctie gevonden heb. Je bent verplicht om de aankoop factuur in jpg formaat te uploaden waar je hem hebt gekocht. De site onthoud niet je email adres (daar hebben meerdere last van, o.a. Anker en TomTom) dus die moet je altijd intypen.
Unboxing
Deze Panasonic is alleen op bestelling leverbaar, je zult ze niet gauw vinden uit voorraad. Bij Amazon NL Market was hij ook niet op voorraad en nog iets duurder. Wacht je op 'black friday' kan je lang wachten, in grafiek van prijsverloop zijn er geen piekjes omlaag eind november, prijs loopt eerder op dan af. Dat zou betekenen dat de fabrieksvoorraad krapper wordt in een toch weer toenemende vraag.
Dat je zo'n apparaat koopt om je blu-ray's af te spelen is zo logisch als een paashaas zijn eieren verstopt, maar naast mijn omvangrijke film verzameling (DVD's zijn nu echt niets meer waard en voor blu-ray's vragen sommige de hoofdprijs op Marktplaats) en blu-ray's, stream ik ook nog wel, maar heb al afscheid genomen van NL-ziet, Netflix, HBOmax en NPOstart, deze laatste omdat mijn Internet provider (Ziggo) mij Ziggo Go aanbood voor € 6,50 euro incl. 70 zenders. Dat vond ik prima, kan ik weer Race Café live kijken en de nabeschouwingen. NOS journaal of RTL Nieuws terug kijken en had SkyShowtime al gratis erbij uit mijn Vodafone/Ziggo mobiel pakket, die ik eerder voor half geld had, vanaf begin en zo heb ik in feite Ziggo Go gratis in opheffen van de anderen. Wie overgestapt is naar KPN of andere, prima man, maar ik heb altijd prima internet gehad, geen klachten hier over Ziggo, alles LAN connected, de zaakjes in huis prima voor elkaar en de prijs is dubbeltjes kijken.
Snelstart gebruiksaanwijzing ook in het Nederlands, op pdf (download) volledige gebruiksaanwijzing.
Gebruikte Blu-ray's opkopen heeft laag risico
Waar voorheen videotheken mijn bron waren in opkopen van retail exemplaren in DVD's en Blu-ray's, moest ik het in de laatste jaren (betaalbaar) zoeken op Marktplaats bulk aankopen, waar ook een oninteressante handel is in stuksprijs, omdat je nu eenmaal 4 euro aan portokosten hebt in het kopen op die wijze negatief beïnvloed en bundels van 10 stuks interessanter zijn en de eventuele dubbelen daarin weer zelf kan verkopen in zo'n bundel aanbod.
Foto: Verbruik van 50 inch Sharp 4KTV, de blu-ray, de Sony Soundbar en standby van overige in TV omgeving = 99 ~ 101 watt. De Panasonic onder de kleinere TV staat op een 4 mm dikke rubberen mat om trillingen te abosrberen, de TV erboven staat op 3 cm dikke schuim omdat deze iets gekanteld staat en zo niet drukt op de Panasonic. Ja, rechts is de Anker Solix C1000 (+ de BP1000 expand) kleine thuisbatterij combo, mijn review daarover lees je HIER Kijk 's avonds TV op de opgeslagen zonnestroom van overdag
2e hands blu-ray films kopen
Maar er zijn ook goedkopere bronnen daar in, de gamingshops (Nedgames, Lamargames en vele anderen), verhandelen ook blu-ray films online prima en prima betrouwbaar in aanbiedingen kiezen, bestel daar regelmatig bundels om porto vrij te ontvangen, anders benoem ik ze niet, zeker om het te overwegen. Blu-ray's zijn harder, grotere data dichtheid in meerdere lagen en minder gevoelig voor krassen dan DVD's. Dat maakt gebruikt kopen minder risico vol. Check ze altijd of ze schoon zijn, geen vette chips vingerafdrukken.
Eerste indrukken
DVD's doen het in dit apparaat ook heel mooi, het upscalen, natuurlijk zie je altijd het verschil tussen een DVD en Blu-ray maar niet veel slechter dan bepaalde streamingdiensten dat via het kastje laten zien. Alles hangt af van de originele film kwaliteit, er zijn films die op Blu-ray het niet veel beter doen dan op DVD kwaliteit omdat het origineel weg of niet te traceren is. Het fijne van deze 824 is zijn automatische selectie in HDR+ of Dolby Vision, dat hoeft het niet zelf in te stellen, maar je moet nog wel de speler fine-tunen, dat gaat niet vanzelf. Beeld kan soms 3 seconden op zwart springen, da betekent dat je nog alles goed moet instellen, want daarna is het weg, daarover later meer in deze review.
Wat ik niet gebruik op deze Panasonic
Ik gebruik niet de internet streaming apps op de Panasonic, net zo min als de apps van mijn Sharp 4K ledTV, daar heb ik mijn Nokia of de Nvdia Shield Pro Streamingbox voor. Met streamingkastjes gebaseerd op Android heb je de snelste updates, zie vaak klachten van Tizen gebruikers in de facebook groepen over verouderde (5 jaar) apps die niet werken voor bepaalde streamingdiensten (NLziet loopt btw ook vast op de Nvdia Shiel Pro).
Ook gebruik ik niet de audio uitgangen behalve de hdmi out voor naar de TV (van de TV de optical, omdat ik daar maar 3 hdmi ingangen heb en de ARC niet lekker werkt met mijn Sony soundbar, daardoor luister ik via de koptelefoon (Anker-Soundcore Q45) over ear koptelefoon met NC via de Soomfon RX/TX zender (foto hieronder), omdat de muren van mijn sociale woning uit de vorige eeuw dertiger jaren erg dun zijn en wij (buren) onderling hebben afgesproken koptelefoons te gebruiken als je iets harder wil horen. Zo behouden we het woongenot, waar dat in deze tijd niet vaak vanzelfsprekend is.
De Soomfon bluetooth zender voor de koptelefoon via de optical kabel vanuit de TV en deze doorgelust naar de Sony soundbar (hoeft niet aan te blijven), zo luister het geluid wat via de Sharp 4KTV binnenkomt, de Nvdia Shiel Pro streaming, de laptop die op de TV verbonden is en de Panasonic UB824. Geluid is prima, ook voor muziek (verkrijgbaar bij Amazon NL of tientje goedkoper bij AliExpress). Ik heb geen beton in mijn huis en hoor via de koptelefoon alles overal, tot zelfs in mijn tuin. Kost niet wat en er zullen best beteren zijn, laat je ervaringen en bevindingen spreken in de reacties
Gebrande Blu-ray disc of met een usb-A externe SSD in 4K tot max. 4 Tb
Een eigen montage of gewoon ongemonteerd op een blu-ray disc branden heeft vloeiend en helder beeld, de upscaling versterkt de beleving in wat je ziet, maar ook via de usb-A 3.0 poort aan de achterzijde, 1 van de hoofredenen dat ik deze speler kocht. Er zijn niet veel afspelers die grote mp4 formaten slikken en dan nog in 4K. In de ondersteunende video hieronder die ik voor deze review gemaakt heb sluit ik mijn 2 TB externe SSD van SanDisk via een usb-A 3.0 verlengkabel, die achterin de usb-A 3.0 poort zit. Maximale ondersteuning is tot 4 TB SSD.
Bekijk het korte filmpje van 2,5 minuten, speciaal gemaakt voor deze review. Ik kan je verzekeren, mp4 afspelen is knetterscherp beeld in 4K. Nu pas zie je wat je aan kwaliteit in huis hebt, zo mooi, zo scherp heb ik ze op streamingdiensten nog nooit gezien. Deze UB824 omarm ik voor de 4K verfilming van mijn motorritten met de GoPro's. Had het eerder op mijn Nvdia Shield Pro geprobeerd, daar liep het ook op vast, dit is de eerste afspeler waar het lukte.
Ik brand ook zelf Blu-ray disc, dat doe ik met een ASUS BW-16D1H-U Pro (daar later een review over) Het aansluiten op een Windows 11 PC wat geen plug & play, waar Windows 10 dat wel herkent is dat in Windows 11 niet zo, mijn HP Omen 40L herkende hem niet, ook mijn Dell Precision laptop ook Windows 11 ook niet, moest echt de registers in om te zorgen dat hij werd herkent.
Asus custom support wist dat niet en reageerde daar ook enorm arrogant in en schuift dat af naar Microsoft zonder daar zelf initiatief in te nemen, maar dat bewaar ik voor het ASUS review waar ik hun totaal zinloze arrogantie in 'afbrand'. Kort samengevat ik brand dus zelf ook Blu-ray's, als data opslag maar ook mijn eigen films die ik monteer in DaVinci Resolve.
Offtopic in hoe ik film met de motor
Hier dwaal ik wat af. Had eerst Contour Roam tube actioncams in uitstekende HD kwaliteit en sinds 3 jaar werk ik met 2x GoPro Here 9 cams, op mijn motorhelm en op de kuipbeugel. Sinds een jaar ook een Insta360 X3 als toevoeging er bij. Filmen met meerdere camera's uit verschillende locatie punten in korte fragmenten, maakt een hobby of familie film leuker om naar te kijken.
Zo heb ik op mijn motor een kuipbeugel (bedoeld voor reistassen) waar ik de camera's via Ram mounts vast monteer die filmen gewoon mee vanuit de andere positie, de hoofdfilm komt
vanaf mijn helm kinband waar de GoPro Hero 9 op zit in een Mediamod (weinig windruis, zodat je dat geluidspoor ook als hoofd spoor aan houd, dan hoeven de andere camera's geen geluid op te nemen, de
Insta360 X3 filmt mij op 'afstand' net als of een drone mee vliegt, maar zit gewoon op een lange uitschuifbare stok, die uit beeld verdwijnt omdat ze overlappend filmt. Zo kan je op een stille locatie je zelf filmen met de stok onder je 'billen' voor shots van opzij die je in meerdere films kan gebruiken (let wel op in jaargetijden en motorkleding, in hergebruiken van die fragmenten, het moet wel kloppen)
Onder de motorkap
Waarom ik zelf blu-ray brand
Probleem wat ik had voorheen in afspelen van mp4 via de usb poorten, dat het schokkerig beeld of vastloopt (ook de VLC speler in Windows 11 hapert daar ook in bij 4K opnamen) Dat doet deze Panasonic beter dan wat tot nu toe heb gezien. Motorritten in 4K is gewoon knetterscherp, eigenlijk nog mooier dan je zelf in reallife ziet. Maar dat is bij mij thuis, vraagt iemand om de motorfilms mee te nemen (die een blu-ray speler heeft) dan gaat dat prima. De externe SSD meenemen naar een ander is in de praktijk wat lastig, de SSD wordt niet overal ondersteund, ook bij veel 4KTV's niet (254 Gb grens) of je komt er niet bij, omdat de achterkant van een speler of 4KTV ingebouwd zit, dan zijn de schijfjes handiger. Ik ben nog geen blu-ray speler tegengekomen die de gebrande schijfjes niet herkende.
Mijn externe Blu-ray brander, voor mijn eigen films en data opslag.
Gemonteerde 4K in Blu-ray naar UltraHD is bijna net zo verbluffend, loopt niet vast, mooie vloeiende beelden, bijna net zo knetterscherp mooi als ik ze afspeel via de externe SSD,
Er zijn goedkopere nieuwe blu-ray spelers, maar is dat wat?
Voor dat ik deze kocht, had ik de Panasonic DP-UB154 uitgeprobeerd, subliem beeld, daar scoort Panasonic in zijn hele range gewoon sterk in, totdat ik een modernere blu-ray die meer lagen geeft en groter capaciteit formule, herkende deze Panasonic DP-UB154 niet de discs van de GOT (Game of Thrones), alle 8 seizoen discs uitgeprobeerd, maar, op 2 discs na, die ook bleven hangen, was het niks. De speler kwam uit retourgoed Amazon aanbieding en daar heb ik inmiddels geen goede ervaringen mee, testen ze wel alles of blijft het bij inkijken wat er in de doos zit? Les hieruit geleerd, terugsturen en spaar door. Is alles rommel in de budget klasse blu-ray spelers onder de 400 euro?
De meesten als ze nog nieuw zijn doen wat ze moeten doen, veel problemen die ik gelezen heb van gebruikservaringen van andere ontstaan na veel gebruik na een jaar en stopt niet bij reinigen van de lens. Ga voor de duurdere exemplaren. Het verschil zit vaak in de kwaliteit van de gebruikte componenten in de speler.
Fine-tuning
Goed vergelijking voorbeeld zijn usb opladers, een Action, of andere B of merkloze laders doen in het begin net zo goed als de veel duurdere laders van iPhone, Samsung of Anker, die 5x zo duur zijn. Verschil zit binnen in de laders, zijn beveiligd tegen overspanning, hoeveel watt kunnen ze leveren, communiceert de lader met je toestel, naast de betere componenten is ook de kosten van ontwikkeling en zo is dat ook bij de duurdere blu-ray spelers, de betere gebruikte materialen, de verfijning van de software, waar je blu-ray speler kan fijn tunen met je dure 4KTV led of oled, je wilt immers de perfectie in afstelling.
Hebben we het over fijn tuning van de UB820 ~ UB824, bekijk dit filmpje hieronder, zet de ondertiteling in Nederlands aan. YouTube heeft veel tutorials in fijn afstemmen, niet altijd snel te vinden. Ik ga deze review updaten in YouTube fine tuning tutorials zodra ik weer geschikten daar in vind.
Fijn afstemmen op jouw 4KTV is wat je zelf moet doen.
De oudere blu-ray spelers?
Betrouwbaar is de Samsung BD-J4500R (niet meer te koop) is de beste in gebruikte koop budget als je hem op Marktplaats kan vinden voor rond de 30 euro, want hij was nieuw destijds, wat ik er voor betaalde € 69,=. Heb er twee, een in mijn caravan de tweede in de slaapkamer. Die gaat bij normaal gebruik niet kapot maar verwacht geen super prestaties. Als hij nieuw maar 70 euro koste, weet je ook wat hij kan en niet kan. Hij is basic best goed, wie geen fijn afstemming wil of kan. Mooi voor de slaapkamer of de caravan/camper TV. Wil je daar meer over lezen,
lees dan hier mijn review daarover daar vertel ik ook iets meer over de reden dat de blu-ray uit de gratie raakte om dat de massa ging streamen, maar de filmliefhebber, die gaat nog steeds voor de blauwe doosjes in bioscoop ervaring.
Ik heb de UB424 geprobeerd, veel overeenkomende specs als de 824, maar geen Dolby Vision. Welke dat wel heeft is het compacte model de UB450, ook voor minder euro's.
Een niet onbelangrijke issue wat ik zelf ervaarde, dat films of series maar beperkte tijd beschikbaar zijn op de streamingdiensten, met de eigen aanschaf blu-ray versies heb je dat niet, verder heb ik wat kennissen en buren die nog (gelukkig) zelf ook blu-ray films hebben en we hebben printjes van elkaar wie wat heeft.
Soms wat teleurstellende kwaliteit met de streamingkastjes, is 4K wel 4K?
Je ziet duidelijk het verschil tussen 4K of UltraHD via het Nvdia Shield Pro streamingkastje en de Blu-ray speler, die laatste is het beeld veel scherper, mooier van kleur, diepte. Getest met meerdere film en TVseries die ik ook op Blu-ray heb op een Sharp 4K LedTV, niet de duurste en is al 4 jaar oud. Ik gebruik thuis alleen de wifi voor de smartphones en tablets, alle andere apparaten LAN connectie met Netgear verdeelkastjes en snelle kabels, garantie voor strak beeld wat via het net komt.
Wie herinnerd goed die landelijke drama soap toen ViaPlay de F1 van Ziggo overnam, waar met name de wifi streamers tegen slecht beeld en buffers aan liepen, ik dat niet had omdat hier alles LAN is. Alles met LAN aansluiten is een gedoe met kabels doortrekken, verdeelkastjes, maar de kosten zijn veel lager dan die dure wifi routers, voor nog mooier beeld en voor mooi beeld hebben we vooral een blu-ray speler, daarmee zie je pas wat je aan dure 4KTV heb gekocht.
Is voor jou de UB824 een drempel in de prijs, kan je ook gaan voor de
UB424, in de specificaties veel van het zelfde, maar geen Dolby-Vision, beperkter instelbaar menu, de ventilator meer hoorbaar is dan de UB824, maar scheelt wel bijna de heft van de prijs. Mooi voor de slaapkamer als je daar kijkt met een NC koptelefoon op, zou ik zeggen.
Achterzijde van de Panasonic DP-UB824, zo gebruik ik de hdmi naar de TV, de optical uitgang daarvan voor een aansluiting voor mijn Soomfon 3-in-1 bluetooth zender & ontvanger als ik met de koptelefoon wil luisteren, zie daar amper verschil in synchroon lopen (wat je bij je TV instellingen kan corrigeren)
Nee, de Blu-ray is zeker nog niet uitgestorven, alleen in onmin geraakt bij de massa en dat geld ook voor de de Blu-ray brander, die vroeger veel duurder was en nu net zo veel kost als de DVD brander van destijds, ook de Blu-ray RW spindels, 50 stuks van 25 Gb voor 33 euro (Amazon) is de prijs van de vroegere DVD spindels, met die wetenschap is er zeker nog toekomst, zeker nu de streamingdiensten fors duurder worden met reclame pakketten, waar niemand op zit te wachten.
Heb je ooit wel eens een DVD-tje in een Blu-ray UltraHD/4K speler gestopt? Néé? Dan krijg je spijt van je verkochte bananendoos vol met je DVD verzameling, zelfde beeld kwaliteit als sommige streamingdiensten aanbieden

, stop je een Blu-ray er in, opent het je ogen ... knetter mooi beeld!
Disclaimer: Misschien straalt het merk Panasonic wat te dik in deze review, maar dat heeft ook een reden van beperkt aanbod of dat andere merken helemaal niet meer leveren. Ik ben een Sony-man (en Soundcore) in veel audio, had dus helemaal niets met Panasonic. In markt verkenning en heel veel lezen, vooral de gebruikers ervaringen reviews, kreeg ik een ander beeld van Panasonic, maar ook helaas van Sony, om voor deze laatste niet te kiezen, heb ook echt meerdere gebruikerservaringen hier over gelezen om het niet te doen en ik raad iedere lezer aan om dat (veel gebruikers ervaringen reviews lezen) ook te doen om geen miskoop aan te gaan.
Ik ben geen Panasonic fan al hoe wel ze altijd goede TV's produceren, maar met Blu-ray ben ik dat wel geworden, heb de centen niet voor de 9004 ... anders was dat misschien mijn keuze geweest, ondanks je best wel veel meer betaald, voor wat ook al in de 824 zit.
Is een PS4, PS5 & Xbox die ook een blu-ray speler heeft een alternatief voor een 824? Ze zitten immers dicht bij elkaar in de buurt qua prijs, maar die vlieger gaat niet op. Ga je de spelcomputer voor films gebruiken mis je de specifieke upscaling en beeld versterkende eigenschappen ervan het verschil tussen een blu-ray speler en de spelcomputer, het kan, maar daar houd het mee op, het is appelen met peren vergelijken. De blu-ray drive in een spellen computer is minder geschikt voor films kijken.
Wat zeggen de YouTube professors over de Panasonic dp-ub824:
In het overzicht wat meer modellen om het huidige aanbod van Panasonic weer te geven. Helemaal onderaan wat er aan kwaliteit aanbod is aan beste UltraHD Blu-ray, type nummers kunnen iets afwijken (regio gebonden) zo is elders de 9000 en hier heet het de 9004, net als de 820 en de 824.
Gebruik de ondertiteling van YouTube voor de vertaling.
Instellingen (fine tuning) Tips en Trucks 424, 824 en de 9004:
Een gebruikerservaring van de 820, luister goed wat hij te zeggen heeft:
Overzicht in keuzen van andere ook goede UltraHD Blu-ray spelers (hieronder in de YouTube) die er op de markt zijn met wel een duidelijke opmerking, lees ook de reviews van die andere (met name Sony) modellen voordat je na verloop van tijd voor vervelende verassingen komt te staan. Panasonic is een van de weinige die de Blu-ray spelers nog steeds leveren, zij het op bestelling omdat winkels en sommige online stores, ze niet op voorraad hebben in de duurdere geavanceerde modellen.
Tot slot wat info uit de NL handleiding (pdf download)