€ 1.299,- bij MediaMarkt

Anker Solix F2600 Review

6 november 2025, laatste update op 6 november 2025, 8 views Rapporteer
Product gekocht 0

Deze recent aangeschaft na het zoeken naar koopjes in de LiFePO4 powerstations, meeste kWh opslag voor minste euro prijs verhouding, kwam ik uit op de Anker Solix F2600 een uitloopmodel in vernieuwing van de Solix series waar op=op geld waar nog voorraden zijn. Natuurlijk heb ik een voorkeur voor Anker, vanuit eigen ervaring, maar staar niet blind op de soms vreemde prijsacties van Anker EU marketing en kwam ik uit bij de Nederlandse SolarPowerSupply.nl in Den Helder. Gewoon zoeken in Google naar laagste prijsaanbieding in de Black Friday aanbod. Ik heb al 2x een F2000 waar de F2600 als het grotere 'dubbelbroertje' van af is geleid. Daar gaat deze review over hoe ik hem thuis gebruik.

Pluspunten

• Krachtige powerstation 2560 kWh
  • Uittrekbare handgreep + wieltjes
  • Uitbreidbaar met de BP2600 voor dubbele capaciteit naar 5120 kWh

Minpunten

• Beperkt leverbaar (uitloop model)
  • Te weinig stekkerdozen, vier was beter geweest
  • Dubbele 12 volt stekkerdoos voor deze volledig overbodig in de EU

De SOLIX F2600, uitgerust met een 2560 Wh LiFePO4-batterij, is speciaal ontworpen voor avonturiers of thuisgebruikers. Voor wie nóg meer vermogen wenst, kan de capaciteit eenvoudig worden verdubbeld naar 4608 Wh door een uitbreidingsbatterij aan te sluiten. Met 3 krachtige uitgangspoorten die samen 2400 W (2800 W piekbelasting) leveren, is deze power station ideaal voor een breed scala aan apparaten. Naast de AC-uitgangen beschikt het apparaat ook over 3 USB-C PD-poorten van 100 W, twee 12V-poorten en 2 USB-poorten voor extra laadmogelijkheden.

Dankzij de GaNPrime-technologie profiteer je van snellere oplaadtijden, verbeterde efficiëntie en beter energiebeheer. Hierdoor kan de SOLIX F2600 binnen slechts 2 uur volledig worden opgeladen via de AC-kabel. Het slimme temperatuurcontrolesysteem checkt de temperatuur tot 100 keer per seconde, waardoor de power station vrijwel geluidloos kan laden en ontladen. Dit maakt hem ideaal voor gebruik in een camper, caravan of gewoon thuis. Met een intrekbaar handvat en wielen is de SOLIX F2600 gemakkelijk te vervoeren. Bovendien fungeert hij, dankzij de geïntegreerde UPS-functie, als portable home battery tijdens stroomuitval afhankelijk van type koelkast voor wel 24 uur.

De F2600 is een uitloop model in de eerste Solix generatie serie, dus niet overal meer verkrijgbaar

Ik weet uit eigen ervaring dat je nooit genoeg kan hebben aan kWh capaciteit opslag als je zonnepanelen hebt. De zon schijnt niet altijd en is schaars in de grijze dagen periode tussen half oktober en maart. Dat heb ik het afgelopen winter gemerkt, dat ik eigenlijk overcapaciteit moet hebben voor de winter periode. In mijn situatie als gepensioneerde eenpersoons huishouding met een te klein dak waar 6 panelen op liggen met effectieve 2.2 kWh capaciteit in meest gunstige omstandigheid is dit te weinig voor een thuisbatterij. En waarom zou ik terug willen leveren?

Wil je wel terug leveren? Ik niet!

Ik wil besparen op mijn energie verbruik op het vaste net verbruik en opslaan uitsluitend voor eigen gebruik. Mijn opgeslagen energie gebruik ik ’s morgens voor het koffie zetten, de PC aan voor emails en social media bekijken en zodra het donker wordt TV streamen, wat op de PC werken etc. Nachtstroom is 1 kW, te verwaarlozen om daar zelf in te voorzien, het is de CV pomp en de energie zuinige non-frost koelkast, wat wekkers, een led buitenlamp, bewaking camera’s en een dikke PC die uit op standbye staat. Alle het andere staan gewoon uit (stekkers er uit).

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/8UsvjrdEZTttRmGCTf0bis3-sRs=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/878181/1Vh5Zzdf56aU8sMTT132q8Lv6ALvG1TVuLZ4bctxOWtabeKOPR.jpeg?f=620xauto

(afbeelding: Bestelling bij Solar Power Supply Den Helder)

Bij het moment van schrijven van deze review is het nog steeds zo dat per 1 januari 2027 het salderen over is en wat je te veel terug levert boete op gaat betalen wat je meer terug levert dan je gemiddeld verbruikt. Ik heb te weinig capaciteit voor een thuisbatterij, waar een verdien model achter zit van ongeveer 7 jaar.

Met een powerstation ligt dat anders. Daar gaat alles handmatig of je moet stekkers hebben die je op afstand in en uit kan schakelen. Ik doe het nog handmatig als gepensioneerde. Met deze F2600 aanschaf toevoeging aan mijn reeds bestaande Anker Solix powerstations heb ik een totale opslag capaciteit van 13,3 kWh alles voor eigen gebruik.

Mijn powerstations staan waar de stroomverbruiker zijn. Kijkend op mijn Home~Wizzard App (P1 poort dongel in mijn slimme meter) zie ik mijn keuze wat ik doe, opladen of stroomgebruiken die ik al opgeladen heb. Zo heb ik invloed op mijn stroom verbruik. ’s Morgens koffie zetten met opgeslagen stroom is heel effectief, ’s avonds de airfryer, magnetron, of de inductie platen, daar voorziet de F2600 de stroom voor, overdag als de panelen leveren laad ik hem weer op, dat hoeft niet elke dag, kan er afhankelijk van de verbruikers daar 3 tot 5 dagen mee doen.

Met 3000 laadcyclussen (= aantal keren dat je oplaad) kom ik uit op een levensduur van 20+ jaar, die slijt ik niet meer. Je bespaard dus op de dure uren van het vaste net stroom en de belasting daarover, dat is zeer effectieve besparing!

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/P5OI4427efB4Mskfi3e4i8gK6kM=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/878181/1Vh5ZzrjG2OS5QuGrl4LNBURfUhILChMGL9VgXA5mkELwRnk2j.jpeg?f=620xauto

(afbeelding: De F2600 staat in de keuken, waar de groot gebruikers staan)

Had eerst daar eerst (in de F2000 review) de F2000 staan, de F2600 heeft de F2000 vervangen, die nu dankzij zijn handige uittrekbare handgreep en zijn wielen (heeft de F2600 ook) in huis de extra backup is waar ik opslag capaciteit te kort kom in de grijze dagen periode. De F2600 is aan afmetingen gelijk aan de Solix F2000 en ook het design en stroompunten, de F2600 is 1 kg zwaarder in gewicht. De F2600 heeft 512 kWh meer opslag, 100 watt meer in continu vermogen en 200 watt minder aan piek spanning en verder is alles gelijk aan de F2000 specificaties.

Anker claimt een rendement van 96%, ondertussen vele testers daar over gelezen en dat is iets minder, wat gemeten is een gemiddelde rendement van 93% en naarmate de batterij vaker opgeladen is gaat dat omlaag. De verwachting is dan ook dat na 10 jaar elke dag opladen en ontladen de degradatie 80% is, dan wordt het rendement evenredig omlaag, daar zijn nog geen harde cijfers van, de tijd zal het zeggen.

Anker App:

Scan de QR code op de gebruiksaanwijzing achterzijde. Met de app kan je de instellingen bedienen van de F2600, laadsnelheid is instelbaar afhankelijk van de kracht van je panelen leveren, firmware updates, aflezen wat verbruik is per poort en nog veel meer.
Je maakt een account aan met wachtwoord en alle Anker apparaten die met de app werken vind je er in terug. Je kan verbinden met bluetooth of met wifi. Mijn ervaring is dat wifi het beste werkt.

Samenvattend:

Ik heb in deze review uitgelegd hoe je een powerstation als deze F2600 kan gebruiken, als je eigenlijk wel een thuisbatterij had willen hebben, maar je hebt geen panelen capaciteit genoeg hebt (grens ligt bij circa 5 kWh effectief panelen capaciteit). Met een aantal powerstations in de buurt van de stroomverbruikers kan je zeker besparen op je eigen gebruik van de netstroom, je moet wel consequent dit toepassen, er moet iemand thuis zijn die dit kan of je moet op afstand bedienbare stekkers hebben die het laden inschakelt.

LiFePO4 accu’s kan je probleemloos in huis hebben, zijn niet brand gevaarlijk, je kan er 1 cel van beschadigen en heeft geen invloed op de anderen die gekoppeld zijn. Powerstations zijn beveiligd tegen overspanning en zijn temperatuur geregeld, hebben een langere levensduur dan Li-ion batterijen. De F2600 is een uitloop model en voor € 1199,= kocht ik hem bij Solar Power Supplies voor de minste euro per kWh opslag in de Black Friday aanbieding. Hieronder de specificaties samengevat.

Details:
  • 2560 Wh capaciteit
  • 2400 W continu vermogen, 2800 W piekvermogen
  • Tot 12 apparaten kunnen tegelijkertijd aangesloten worden
  • Snel opladen: max. 1440 W via lichtnet, 1000 W via zonnepaneel
  • 3 USB-C poorten met elk 100 W, 2 USB-A poorten, 2 DC uitgangen
  • Uitbreidbaar met de BP2000 of de BP2600
  • Ononderbroken voeding (schakelen < 20 ms)
  • Geluid 40 db
  • Inclusief transportwielen en telescopische handgreep
  • Bediening van de instellingen via de Anker app via wifi of Bluetooth
  • LiFePO4 batterij met meer dan 3000 laadcycli en 5 jaar garantie
Technische gegevens:
  • Batterij: Lithium ijzer fosfaat (LiFePO4)
  • AC-uitgangen: 4× NEMA 5-20, 1× NEMA TT-30
  • Solar-ingang: max. 1000 W (11-60 V, MPPT)
  • AC-ingang: max. 1440 W via los netsnoer
  • USB-C: 3× 100 W
  • USB-A: 2× 12 W
  • 12 V DC-uitgangen: 2× 120 W (sigarettenaansteker)
  • Afmetingen: 52,5 × 39,5 × 25 cm
  • Gewicht: F2600: 31,6 kg
  • App-verbinding: Wifi of Bluetooth
  • Oplaad-/ontlaadtemperatuur: 0-40 °C / -20-40 °C
Wat zit er in de doos:
  • Anker SOLIX F2600 'draagbare' powerstation
  • Losse AC geaarde stroomkabel
  • 12 volt / 120 watt auto stekker kabel op solar aansluiting.
  • Parallel Solar verbindingskabel (voor 5 Anker panelen)
  • Gebruiksaanwijzing in Engels, Frans, Chinees (niet in Nederlands, maar alles zit logisch en begrijpelijk, scan de QR code voor de Anker App)
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/kdb1JDsFZLuT2-oDoP6ll9syxNs=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/878181/1Vh5ZzYVfmSiUq1re1YekR0NVzkWjLreAtyAUzK07CTK8vcHTf.jpeg?f=620xauto

Heb jij ook een Anker Solix F2600?