Anker Solix C1000 Review

LucW2
7 augustus 2024, laatste update op 12 december 2024, 5.428 views Product gekocht

Anker Solix C1000

Na ervaringen met eerst de Anker F1200 en de F2000, is dit mijn derde aanschaf en misschien nog wel de beste aanschaf, als je hem ook gebruikt voor in je caravan, compacte buscamper of op reis met de daktent op de auto. Dit wordt jouw energie 'maatje' voor de koffie en je koelbox.
(Update: 2e C1000 is ook aangeschaft) Deze is praktischer dan de eerdere F1200 die mogelijk niet meer te koop is, ja bij Anker is een redelijke snelle verloop in de modellenlijn door de snelle innovaties op powerstations. Ik heb hem gekocht met de expand BT1000 batterij, die ook nog compacter, maar wel die dikke weinig flexibele kabel heeft. Ik heb hem al een maandje en ga nu de eerste ervaringen delen. Ik heb nu vier Anker Solix powerstation (+ C300 DC) en schat in dat ik in de wintermaanden nog steeds grotendeels zelfvoorzienend kan zijn.

Pluspunten

• 1800 watt zuivere sinus, 1056Wh capaciteit
  • Dubbele capaciteit met de BP1000 expand batterij optioneel
  • 5 jaar garantie, na 10 jaar pas degradatie
  • Licht gewicht (12,9 kg), compact formaat
  • 130 watt usb-c snellader
  • Via de app aan te sturen
  • Mooie afwerking, stevig en robuust, verschuift niet makkelijk
  • Compatibel met de Anker 625 zonnepanelen 100 watt van de F1200

Minpunten

• Met garantie moet je wel zelf verzenden, het is ADR dus niet goedkoop
  • Is geen thuisbatterij! maar gebruik hem als je hem hebt!

:( UPDATE TIP: Heb je ook de C1000 combinatie met de BP1000, voer niet de firmware update uit naar versie 1.5.1. deze heeft een bug waar op de BP1000 de laad indicatie rondjes gaat draaien, ik volg de Amerikaanse gebruikers ervaringen hierin, het is wachten op de update fix :X

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/rb9n4a7L7OxWGXSFpnLNR1_hUjs=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/878181/1SBJfaeFbsvYcskO6NGsJxg14y1XDbCkgucAvXrIqRFJJkBtSe.jpeg?f=620xauto

Marktwerking technisch gezien is de C1000 de logische opvolger van de F1200 (powerhouse 757), die laatste is nog schaars verkrijgbaar, ik had hem destijds al voor een dump prijs., maar hij werkt perfect en heeft positie in de keuken waar hij maar 1x in de 3 a 4 dagen volledig wordt opgeladen, waar ik de opgeladen stroom uit de zonnepanelen gebruik voor de ochtend en de avond, de Senseo / Dolce Gusto, de airfryer, de eierkoker, elektisch mes, de wavelijzer, de magnetron, mini grill.
Wil je meer over de F1200 lezen, lees dan hier mijn review hierover.

In de modellenlijn tussen de F2000 (die ik ook heb met de BP2000 expand batterij en deze review lees je hier) en de C1000 komt nog een tussen model, de F1500 die al in Amerika verkrijgbaar is maar nog niet in Europa, dit najaar moet hij hier ook verkrijgbaar zijn.

(Update 25-09-2024)
Schreef ik eerder dat de C1000 niet de F1200 (type 625 solar panels 100 watt) uitwisselbaar waren, moet ik deze fout van mij corrigeren, ze zijn wel uitwisselbaar, zo bleek uit klantenservice info:
  • Anker SOLIX C1000 is compatibel met zonnepanelen met een maximale output tussen 11-32V⎓10A; en 32V-60V⎓12.5A (600W Max).
  • Het kan werken met Anker 625 Solar Panel (100W), Anker 531 Solar Panel (200W) en Anker SOLIX PS400 Solar Panel (400W).
  • Het kan verbinding maken met maximaal drie 100W zonnepanelen met behulp van een 1-naar-3 XT-60 connector, drie 200W zonnepanelen met behulp van een 1-naar-3 XT-60 connector, of twee 400W zonnepanelen met behulp van een 1-naar-2 XT-60 connector.
Dat het ook wel eens niet goed gaat, is deze ervaring:
Zo was een Engelse dame die een C1000 ontving die na ontvangst, de display niet werkte. Dan moet het teruggestuurd worden en daar gaat het fout, de koper draait zelf voor de retourzending op. Een thuisbatterij versturen valt onder de ADR gevaarlijke stoffen en is best prijzig. De in Nederland geleverde Anker Solix exemplaren komen uit het Duitse (Amazon) magazijn bij Hamburg en daar verzorgd DB Schenker (Oldenzaal) het vervoer, daar moet je dan ook zijn, dus bewaar de dozen!

Koop je Anker Solix producten bij een Nederlandse leverancier, dan breng je hem daar naar toe als je deze daar gekocht hebt, misschien is deze wat duurder, maar service bij garantie is daarin belangrijker.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/AxXuADwF5BlLeOGWNY-zPadWWzk=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/878181/1SBJfaRZtfignVps1aSa6DKBQFbcUBwSqlTehibwk5webl68rM.jpeg?f=620xauto

foto: Alles laden, laptop, fietsaccu. powerbank, koptelefoon, allemaal met opgeslagen (gratis) stroom geleverd vanuit de zonnepanelen op het dak van het huis.

De Solix C1000 heeft bij mij, als ik niet op reis ben, vaste plaats bij de grote TV, waar de huisPC ook mee verbonden is (foto). Met zijn dubbele capaciteit van 2,112 Wh heeft hij genoeg in huis om ook andere zaken van stroom te voorzien in opladen. Ik hoef hem (juli 2024) maar 1x per 3 a 4 dagen op te laden, na 's avonds TV streamen en in de ochtend de huisPC aan. Verbruik op die locatie is circa 130 watt per uur voor de TV met PC. Alle verbruik wat ook per poort kan je aflezen op de display, maar nog beter via de app. Op de app kan je ook het apparaat bedienen. De app werkt ook zonder internet. Bereik ligt op circa 20 meter zonder muren.

Ik koop mijn meeste Anker artikelen bij Anker EU zelf en vergelijk deze met Amazon NL Marketplace. Voor garantie zou ik eerder Amazon NL kiezen, maar als 'gezonde Nederlander' die van kortingen houd heeft de Anker EU website, periodieke voordelige aanbiedingen met artikelen die soms in Nederland niet verkrijgbaar zijn (zo heb ik twee docking 100 watt powerladers, ontzettend goedkoop gekocht voor mijn powerbanks waarvan je er 1 ziet op de foto, rechts, heb ook nog de 100 watt versie eerder aangeschaft voor snelladen van mijn DJ Mini 4 en Avata drones als ik op de motor op pad ben in een meerdaagse toerrit) in Prime dagen en je zag de verschillen van aanbod in Amazon NL Prime en de Anker Prime aktie dagen (zijn maar 2 dagen en dan moet je als een gedreven tech kannibaal toeslaan). De C1000 is nog niet leverbaar via Amazon NL, maar wel via de dealers en rechtstreeks via de Anker EU webshop. (Update hierin: mijn 2e C1000 gekocht via MediaMarkt. Die gaat de slaapkamer Sharp 4KTV met de Nvdia Shield Pro van stroom voorzien, daar kan ik 2 lange TV avonden op kijken voordat deze weer opgeladen moet worden, pak de aarde stekker van de badkamer)

Er is nog een kleinere formaat model de Solix C800, maar die is net als eerdere kleinere modellen niet zo relevant in kampeer gebruik, omdat deze tot 1200 watt zuivere sinus gaat, daar werkt geen koffiezetter op en ook de opslag capaciteit is te beperkt, of je moet hem uitsluitend voor laad doeleinden gebruiken, drone batterijen of dergelijke, maar daar heeft Anker meer handige kleine en veel goedkopere powerbanken met veel laadvermogen voor. Voor € 100,= meer boven de C800 heb je al de C1000, die 1800 watt zuivere sinus heeft en meer opslag capaciteit. Kijk naar de wattages van je elektrische apparaten die je er op wil aansluiten. Een waterkoker van 2200 watt blijft een hoge drempel, maar ook een capaciteit leeg trekker. Ik pak heet water (cuppesoep) van de Senseo of de Dolce Gusto, soms kan je gewoon niet alles hebben.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/S91KJwHzwuEfZcpV_10fMw4_e-0=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/878181/1SBJfaZvvwfDeJxECeAtsyx1Vb6zFIJ6G5KJfHgnmgvalW6uua.jpeg?f=620xauto

€ 1198,= voor het combi pakket, met € 400,= voordeel (minder hoeve uit te geven), die prijzen kloppen wel en waren ook direct weer hoger na de actie periode. Voor € 101,= duurder had ik een F2000, met iets meer capaciteit, maar onhandig om mee te nemen in de auto of camper, whatever je hem voor gebruikt.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/LtiGjjaXv5OtRshqcGFqqIE-OB8=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/878181/1SBJfarsU4i9Y4HQNH7srMEJBfvqSmUrYJtx0kheCTx4dC5ufX.jpeg?f=620xauto

Via de Anker app waar ik ook de F2000 en de 140 watt powerbank mee aanstuur kan je alles regelen ook de stroom volledig uit. Bij de F2000 waar mijn werk PC staat is dat best zinvol, daar is een nachtelijk sluipverbruik van 400 watt tijdens de nacht, dan werken de zonnepanelen niet dus dat is niet goed voor de 'knip'.

In mijn eerdere Solix reviews heb ik duidelijk gemaakt dat ik ze consequent gebruik en met vooruitziende blik dat ik simuleer van uit geen saldering, de periode vanaf 2027. En dat doe ik best goed met hieronder de cijfers van de maand juli 2024. Ik kreeg mijn zonnepanelen pas op 19 juni 2024 en ook rond die tijd mijn Anker powerstation, de maand juli is dan daarin het meest relevant.
In februari 2025 zal ik het overzicht van januari er naast plaatsen, om de verschillen te kunnen zien in opwekking en feitelijk gebruik. Dan weet ik ook of ik genoeg capaciteit heb met de 3 Anker powerstations (in mijn situatie) om ook de winterperiode zelfvoorzienend te zijn met de beperking van de zes zonnepanelen op het dak van het huis in combinatie met het opslaan van de goedkope energie.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/HCTHuZ0r4rDsAYyYvfsL2rDn19E=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/878181/1SBKawvqnEJVVAUqhw413vhfZZmE74B8dIXPg5lV41jULOJmdQ.jpeg?f=620xauto

Met deze powerstations kan je niet het thuisbatterij onderwerp los van zien en de vage politieke besluitvorming in het salderen. Ik ga er niet te diep op in, omdat het niet in deze review past, maar ook niet kan verzwijgen. Er zullen beslist reacties op komen, ik laat ze voor wat het is, ga er niet op in, ook niet de cijfertjes specialisten die vanuit hun berekeningen, de terugverdientijd anders zien. Stroomprijzen liggen niet vast en contracten daarin ook niet . Ik spreek over mijn eigen toko en die kan totaal verschillend zijn met die van jou.

De C1000 is absoluut geen thuisbatterij, net als de F1200 en de F2000 niet is. Anker heeft daar andere serie voor als de X1, dan praat je over grote thuisbatterijen die je neemt met een dynamisch energie contract, waar je de btw in die situatie van de aanschaf bij de overheid kan terugvorderen. Die salderen ook nog in 2027 en langer, waar het net de stroom uit je thuisbatterij trekt als het netwerk stroom te kort heeft. Er zijn ook andere aanbieders daarin zoals Zonneplan en nog meer. Zoek je dat dan zijn deze kleinere speeltjes niks voor jou.

Heb je een zware powerstation, gebruik hem dan ook consequent in thuisgebruik, als je niet op reis bent. Het bespaard wel degelijk op je energie rekening en ook salderen houd een keer op omdat er handige mensen waren die 30 zonnepanelen kochten om zo inkomsten te genereren uit de saldering. Het is volledig legaal, maar daar was het salderen niet voor bedoeld. De overheid heeft daar zelf niet goed over nagedacht destijds toen de saldering optie begon. Nu beginnen energie maatschappijen dit tegen te gaan door boetes op te leggen en de belastingdienst ziet het als extra inkomen.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/Lh6K2VWs0g1_NqW55r4mxf9WWRg=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/878181/1SBJfasCfN74A7NU39FwpqSQZGYl6CE6KFXUu1IlSmHdSEre7v.jpeg?f=620xauto

foto: De combinatie hoe ik hem kocht, de C1000 met de expandbatterij de BP1000 als set aanbieding

Politiek moet hier duidelijker in zijn, hoeveel kWh aan zonnepanelen je mag hebben voor eigen gebruik in salderen. Dan kan het salderen gewoon blijven zoals het nu ook is. Wie teveel kWh aan zonnepanelen heeft moet maar eens nadenken aan een grote thuisbatterij investering icm dynamisch energie contract. De btw over de thuisbatterij kan je terugvorderen. Terug verdien capaciteit is verschillend tussen de 8 en 10 jaar, maar informeer naar de aanbieders hier in. De verwachting is dat er nog een prijsdaling komt waar de terugverdientijd korter wordt.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/yncbL2J7NnqHmcb_8a4LcXPwVmI=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/878181/1SBKawQBbIp96xhBFtwEtSFanAtwRpToNXqOMacVheQgfjMMiU.jpeg?f=620xauto

Waarom ik geen thuisbatterij heb is simpel te verklaren, ik woon in een 30-er jaren klein huurhuisje waar het dak niet de ruimte heeft (foto) voor meer dan 6 panelen die gericht zijn op eigen gebruik.
Voor een thuis batterij moet je denken aan zonnepanelen capaciteit vanaf 6 kWh, daar kom ik met mijn capaciteit van 2,58 kWh dik aan te kort. Jammer omdat ik in een wijk woon, die van het gas af moet en niet content ben van door de woningbouwvereniging en gemeente aangeprezen warmtenet, wil mij niet binden aan een monopolist die veelvoudig duurder is dan wat ik nu aan (weinig) gas betaal. Als huurder sta je niet zo sterk.

Hoe de C1000 op vakantie bevalt komt in de nieuwe updates, heb al positieve ervaring met de F1200 dus, wat kan nog tegenvallen ...

Update 2024-12-06 De 2e C1000

Mijn goede ervaringen en bevindingen van de eerste C1000 deed mij besluiten om een tweede te willen hebben, die in de slaapkamer zijn plek gaat krijgen bij de TV. Maar hoe groot was de domper met Black Friday, de C1000 bij Anker EU was niet bepaald een mooie aanbieding, waar Anker USA voor $ 449,= aanbood was dat op de Anker EU website € 649,= ruim 200 euro duurder met de koerswisseling meegerekend. Ik heb de hele week het net afgespeurd om hem goedkoper te krijgen. De C800 wilde ik niet die heeft net te weinig opslag capaciteit, het scheelt ruim 200 Wh. Met de C1000 kan ik in de slaapkamer bijna 9 uur TV kijken, goed voor 3 avonden. Ik kijk naar de oplaadmomenten, na 3 dagen is er in winterperiode wel weer een zonnige dag om hem weer op te laden. Via Tweakers pricewatch zag ik dat hij bij de Mediamarkt Market opeens € 549,= was, direct bestellen, scheelt 100 piek!

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/2etI1Ma6yGvmbNvfmllsFvjXQms=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/878181/1TjBU9ZaU1YaRiCF2WpI48dGVRiYmCwBYdkhF6npYHSwFO0ayj.jpeg?f=620xauto
6 december op Mediamarkt, kassa!

Uurtje later keek ik weer .... en was € 649,= Snel toeslaan als het moment daar is loont,
Hij komt uit Frankrijk van een wederverkoper van Mediamarkt, denk dat ik hem volgende week wel heb. De C1000 is mooi compact in zijn formaatje en past mooi onder in de Ikea kast die onder de TV staat, zelfde TV als in de woonkamer, met het streamingkastje erbij aan trekt de combi 92 watt per uur zou ik met zijn 1058 Wh ruim 10 uur TV kunnen kijken, op stroom van de zonnepanelen overdag en dat is gratis stroom of tegen een lage prijs, want je trekt op dat moment geen stroom van het net en die is veel duurder met zijn btw, energie belasting, en die optelsom wat er bij komt. Dus verdien model is niet zo zeer vanuit de zonnepanelen, maar het minder verbruik van het net, die marge is groter.

Als ik naar mijn maandelijkse energie verbruik kijk is gemiddeld van 190 kWh naar 75 kWh gegaan, sinds ik de kleine 'thuisbatterijen' (zijn powerstations) gebruik. Als verse pensionaris kan ik mooi overdag het handmatig opladen managen, voor wie werkt is dat wat lastiger in handmatig opladen.

Wat vinden de heren YouTube specialisten er van?

De juiste zonnepanelen ....

Reviews te verwachten van mij:
- Anker 737 Powerbank (in mijn bezit)
- Anker 250 watt powerbank (in mijn bezit)
- Anker 200 watt powerbank (in mijn bezit)
- Anker A1902 dock&lader voor de 200 en 250 watt powerbank (in mijn bezit)
- Anker Solix C300 DC

Heb jij ook een Anker Solix C1000?

Vraag & Aanbod

Bedankt dat je ons op de hoogte houdt van je ervaringen met deze
power stations. Erg boeiend om te lezen hoe ze in de praktijk bevallen.
Dank je Mapuck,

Ik ben nog steeds erg tevreden over, maar mijn energie maatschappij snapt er niks meer van, krijg berichten of mijn slimme meter misschien stuk is, omdat er nauwelijks avond verbruik meer is (alleen de verlichting en de koelkast werken nog op directe stroom), met 6 panelen op het dak, bedoeld voor eigen gebruik, verdubbel ik met de batterijen de 'gratis' stroom capaciteit.
Over een jaar (19 juni 2025) weet ik exact de opbrengst van de batterijen en wat de terugverdien tijdzone gaat worden.
Bedankt. Leuke en informatieve review.
bedankt voor je info, ik zit ook te kijken naar deze , kan je ook wat vertellen over het geluid wat deze maakt ?
Maakt geen geluid. Alleen bij zware belasting hoor je even de ventilatoren, maar in een doodstille omgeving.
Deze info kan ik goed gebruiken.

Ga in Roemenie ooit min of meer off grid .
Ik heb daar een 3000 liter Butan gastank. Dus als de CV pomp draait kan ik wel twee jaar vooruit.

Twijfel enorm tussen Ecoflow en Anker. Ecoflow heeft een combi LPG benzine generator en dat maakt mijn bestaan bij langdurig stroomuitval extra zeker.
Jaren geleden, midden in de winter, een week zonder stroom gezeten en was totaal niet voorbereid.
Nu accu's met omvormer en enrome houtkachel. Maar toch.

Nu praat ik met wat vrienden over fe situatie in Nederland. In eerste instantie een systeem om de Cv pomp te laten draaien voor als het misgaat.
Niet duidelijk is of het nederlanfse aardgas systeem voorbereid is op langdurige stroomuitval. Zo niet, dan hebben wij die Powerstations voor niets. (Akthans voor verwarmen)

Heb miljoen miljard vragen en zoek dus een groep die ervaring heeft met powerstations / off the grid
Ik zat te wachten of hij weer in prijs zou zakken naar €549,-
Er is nu echter €200,- bovenop gekomen.
De prijs die je betaalt hebt wordt steeds beter.