Welke onbenul gaat weer in blu-ray investeren anno eind oktober 2024, zal je in eerste instantie denken. Nou ik dan
Dat ga ik je uitleggen ...
Ik ben er klaar mee anno eind 2024
Als je denkt dat blu-ray met zijn schijfjes 'voltooid verledentijd' is valt dit wel mee, het is geen retro hunkering, geen LP & Singletjes als bij platenspelers, kicken bij het getik van de naald of hoofdpijn van die kras ... nee het zijn de streaming diensten zelf in hun graai, graai abonnement verhogingen die met al die andere prijsverhogingen een beetje te veel wordt en dan komen ze met abonnementen, goedkoper met reclame
... hoe zat dat ook al weer? Gingen we niet streamen omdat we het helemaal gehad hadden met die 20 minuten reclame onderbrekingen, je kon je hond uitlaten, relax op de plee bouten, nog even stukje van de haag snoeien, of de otto aan de straat zetten, die irritante reclame blokken.
Mijn streamingdiensten inkrimpen
Netflix, Videoland en HBOmax er uit. Heb SkyShowtime gratis uit mijn Vodafone/Ziggo familie Red abonnement, betaal een knaak per maand voor NPO start, voor voornamelijk de nieuwsprogramma's en Ik Vertrek etc en wat Engelse thriller series, niet te vergeten wat Max uitspookt op de circuits in F1TVpro (ook die is fors duurder geworden, maar heeft te maken met omslag van HD naar 4K). Amazon Prime, zolang dat zo blijft anders gaat het ook weg, hoor al ruis daarom heen dus die einddatum kon wel eens korter worden.
BACK to the (blu-ray) FUTURE
Eigenlijk kwamen de blu-ray te laat en was het te duur, na een lang bloeiende DVD marktaandeel, was dat waarom Netflix floreerde, zelf is ontstaan uit de DVD verhuur, (dat verhaal lees je HIER) de eerste stapjes maakte naar nieuwe opties als trendsetter streamingdienst, het was goedkoper dan dvd's kopen of huren, je kon kiezen uit een ruim aanbod, die regelmatig ververst werden. Massa is kassa en Netflix groeide uit tot marktleider, waar weer nieuwe streamingdiensten het succes daarin zagen.
Niet meer langs de videotheek, maar gewoon na het avond eten of de toen nog saaie zondagen, filmpje kijken of een serie seizoen in één keer afkijken. Het was goedkoper en kwaliteit was goed, je hoefde geen dure dure afspeler te kopen, maar ook drong het de noodzaak van illegaal kopiëren terug.
Ook de hardware floreerde daar in mee en begon het eerst met groter formaat TV's voor bioscoopervaring, kwamen de smart-TV's toen er een groot aanbod kwam in streamingdiensten, nog steeds betaalbaar, je kon zomaar kiezen uit een heel pakket, die ontwikkeling ging zo snel dat de smart software per TV merk was, de snelle ontwikkeling van streamingdiensten razend snel ging en de smart software binnen paar jaar niet alle streaming diensten meer konden weergeven, de streamingdiensten zelf met apps uitkwamen voor je tablet of smartphone, de chromecast voor je oude TV als plugin om je oude TV, smart te maken die veelal op Android draaide (andere versies als je mobieltje) en Apple ging daar ook in mee.
Zo zie je hoe de industrie daarin trends oppakken en bijdragen in het succes, vele nieuwe arbeidsplaatsen mogelijk maakte, maar alles was wel de doodsteek voor de blu-ray industrie, die te laat met een dure, maar uitstekende kwaliteit, voor een relatief kleine groep liefhebbers kwam. De doorontwikkeling naar 4K stagneerde omdat je nieuwe afspelers nodig had, die dik aan de prijs waren, de 3D die flopte naar massa succes.
Het ging niet goed met de blu-ray door het massa kassucces van de streamingdiensten, maar wat als die te duur worden? Panasonic als marktleider daarin, niet de prijs omlaag kan brengen van de kwalitatieve 4K UHD blu-ray afspelers die nu nog dik 400 euro kosten die ook alles op geluid kunnen afspelen ... daar ligt volgens mij het omslagpunt, verbeter de afspelers, nieuwe software en ook afspelen van 2 Tb externe SSD's van je vakantie filmpjes (hoe lang maakt GoPro al 4K camera's)
Terug naar mijn situatie
Ik was al lang een DVD verzamelaar, lid van online stores waar je CD's e/o DVD's kon bestellen (weet je het nog?) kocht ook ex retail DVD's bij de lokale videotheek en langzaam kwamen de blu-ray's er vanzelf bij.
De LG uit 2009 samen gekocht met mijn eerste grote 43 inch LCD HDTV, toen de TV zenders (dacht dat RTL als eerste naar HD ging en de providers daar weer nieuwe pakketten in gingen maken) in 2017 vervangen voor de Samsung BD-J4500R omdat hij Game of Thrones discs niet herkende, de nieuwere meerdere lagen blu-ray schijfjes om (150 Gb) per schijf weer te kunnen geven. De TV-serie boxen hadden alreeds hun intreden gedaan, maar de opslag techniek ook om meer data compressie op een disc te kunnen opslaan, wordt gemaakt in meerdere lagen. Wat betreft dynamisch bereik en compressie zal de Blu-ray altijd beter zijn dan welke streamingdienst dan ook, waar verdere innovaties en ontwikkelingen naar 4K eigenlijk geremd worden, door de afnemende blu-ray markt, veroorzaakt door de massale overstap naar 4K streamingdiensten.
Toch is er een positieve ontwikkeling in 4K Blu-ray, ondanks dat de goede afspelers een vanaf prijs hebben van € 400,= plus. Daaronder (uit eigen ervaring) zul je eerder teleurgesteld worden dan positief. Weergave is subliem maar niet alle discs worden herkent en aansluiten van externe bronnen als extended SSD om je vakantie filmpjes van je GoPro weer te geven draait uit op een teleurstelling.
Ook Sony, die ik altijd hoog had krijgt problemen in weergeven en functioneren in de gebruikers jaren waar ik al de vele reviews daarover lees. Waar LG vroeger goed in was, heeft Panasonic deze plek overgenomen in sublieme weergave maar verouderde software, blu-ray spelers verkopen gaan niet meer uit voorraad maar uit bestelling met wachttijden van 3 a 4 weken, zo ontdekte ik in mijn onderzoek hierin. Het begint bij € 420,= tot € 1400,= bij Panasonic afhankelijk van je wensen in geluid en weergave.
AU! dacht ik
Ja dat doet pijn, moet ik dik 400 euro uitgeven voor een blu-ray speler, die van 512 euro is nog de beste optie met de 3.0 usb-A 3.2 gen voor je externe SSD, je moet het maar hebben? Ik monteer zelf eigen films die ik film met de GoPro Hero 9 en de Insta360 X3, met Davinci Resolve, dat gaat niet lukken, of ik moet mijn mini Samsung usb-c 250Gb opslag gebruiken met verloop plug, ik weet niet of dat lukt, wie het wel weet, reageer in de reacties, maar mijn budget is te beperkt daar in ...
Ik heb zo'n 120 blu-ray films
Genoeg reden om met de 7 jaar uitstekende ervaring van de Samsung BD-J4500R weer opnieuw daarvoor te kiezen. Hij doet wat hij moet doen en wat hij doet, doet hij uitzonderlijk goed. Ik wilde een 2e en 3e erbij hebben en kon voor € 30,= nog twee scoren via Marktplaats, een goede prijs, net onder de helft van de nieuwwaarde. Zeven jaar goede ervaring verteld immers al genoeg. Als ik de tech markt volg en al camera's voor 8K uitkomen, heb ik zo iets ... maak je 4K markt eerst af.
Kan ook via USB-A (2.0) poort usb stick aflezen (geen externe SSD's ivm voeding en 250GB+ omvang) zolang dat in HD is, voor 4K zit je in een ander prijsniveau zoals ik al eerder in deze review beschreef. Dit zijn de basic blu-ray spelers, de goede van toen.
Kort samengevat: Beste budget deal in gebruikte simpele HD Blu-ray afspelers, doe je voordeel er mee! Nieuwe blu-ray spelers ontwikkeling ligt praktisch stil, de goedkopere versies met 4K upscaling weergave, hebben nog te veel betrouwbaarheid issues en herkennen niet alle in disk aanbod, de betere allrounder van Panasonic kost over de 500 euro, de topmodellen boven de 1000 euro, maar de veel gehoorde klacht: verouderde software en matige externe usb ondersteuning. Daarom ga ik voor gebruikte kwaliteit in afwachting hoe de markt zich ontwikkeld. Waar VHS zijn beperkte houdbaarheid had en ook harddisk na draaiuren dat ook heeft, zijn schijfjes langer houdbaar ...
Bloeiende handel in nieuwe of gebruikte blu-ray film
Iedereen kent Marktplaats, daar zit veel van de handel in goedkopere dan nieuwe prijzen in aanbod van blu-ray films, al denken nog veel verkopers de hoofdprijs er in te vragen, néé ze hebben niet meer de waarde van vroeger, door de massale overstap naar streamingdiensten, ruimen velen hun verzameling DVD's en Blu-ray's op voor dump prijzen in bananendozen. DVD's zijn echt niets meer waard, twee voor een euro. Blu-ray's doen nog vanaf net onder 2 euro tot veel euro's in gewilde content e/o de TV serie boxen. Dan heb je nog de steelbook versies, niets anders dan een blikken koektrommel er om heen, maar zeer gewild bij de verzamelaars. Ik heb ze ook, maar bij toeval verkregen.
Dan zijn er veel online stores waar heel veel gebruikte en nieuwe blu-ray films verkocht worden, doorgaans zijn dat de winkelketens die in de gaming actief zijn, gewoon even koekelen en je vind ze met de juiste tags wel. Heb mij onlangs verrijkt met veel blu-ray content via deze wegen en voor zo'n 40 euro heb je weer 10 nieuwe films ...
Wat zeggen de deskundige YouTube vloggers er over