Met de Qube 500 speelt Cooler Master handig in op de trend om groener te worden én komt het tweakers tegemoet die graag alles zelf bouwen. De Flatpack moet je namelijk zelf in elkaar zetten en kleinere verpakkingen zijn waarschijnlijk beter voor het milieu. Heel veel besparen op transportkosten doet het niet en ook de hoeveelheid verpakkingsmateriaal is nog altijd behoorlijk. De behuizing presteert met wat bescheiden componenten prima, maar kan wel extra koeling gebruiken met high-end onderdelen. Om die in deze heel compacte behuizing te krijgen, vraagt echter wel veel passen en meten, en we zouden eATX-moederborden of dikke videokaarten hierin afraden. Lees verder »
De Cooler Master Qube 500 is een fraaie compacte behuizing leuk voor als je graag aan je hardware zit te sleutelen. Zeker met als je een 3D-printer tot je beschikking hebt. Dat de Qube 500 als een flatpack binnenkomt verandert het bouwproces wat, maar is niet veel moeilijker om mee te werken.
Voor wie gewoon een behuizing met de standaard fanconfiguratie wil zonder verdere mods gebruiken, is de Qube 500 misschien wat minder geschikt. De standaard fanopstelling zuigt lucht van buiten aan. Verder is de behuizing qua koelprestaties niet geweldig.
Voor wie HDD's gebruikt, de standaard montagepunten in deze behuizing ondersteunen geen moderne grote HDD's (bijvoorbeeld 6 TB Toshiba schijven uit 2020)
De prijs bij publicatie was € 88, in deze prijsklasse zijn er genoeg andere opties, maar de Qube 500 is dan toch weer een redelijk unieke optie.
Als fanatieke tweaker mocht ik de Cooler Master QUBE 500-behuizing flink aan de tand voelen, nadat ik eerder al blij was met hun NR200P case. Bij het uitpakken viel meteen op dat alle mogelijke installaties op de zijflappen staan. De installatie, inclusief goed doordacht kabelbeheer, duurde 45 minuten en resulteerde in een moderne kast met veel mogelijkheden.
Ik heb het al gezegd, het resultaat mag er zijn, maar het vereist geduld, en creativiteit. Ik heb 2 x 4tb geplaatst met behulp van steuntjes voor een moederbord. Al met al toch een geslaagd experiment, maar of ik het kastje kan aanbevelen..? De koper is gewaarschuwd voor twee.
Voor een pc bouwfanaat is dit een geweldige kast. Door het flatpack design is het een uniek bouwervaring, en er kan leuk gespeeld worden met de locatie van alle onderdelen. Afhankelijk van de locatie van de voeding kunnen er boven, onder en aan de voorkant 280mm radiatoren geplaatst worden.
Om alle configuraties te kunnen gebruiken, ben ik zelf voor een mini-itx moederbord en een stx voeding gegaan. Dit maakt het installeren nog net iets makkelijker, zeker in combinatie met de Cooler Master vertical gpu bracket die ik erbij gebruik.
Één heel groot minpunt voor mij is de kwaliteit van de voetjes. Deze moeten heel voorzichtig losgemaakt worden, omdat het clipje snel afbreekt. In de testbench mode is het bijna onmogelijk om de voetjes los te krijgen zonder beschadiging. Let heel goed op welke kant je het voetje op duwt wanneer je hem losmaakt.
Ik wilde een iets compactere PC die eventueel op mijn bureau zou passen.
Deze behuizing is iets lager dan mijn oude kast, maar behoorlijk breed. Hoedanook te groot voor op mijn bureau. Dat is mijn fout. Ik vind het geen ramp dat hij onder mijn bureau moet.
Als ik wist hoe zwaar hij zou worden had ik hem waarschijnlijk niet gekocht. De grond dreunt letterlijk als ik hem neerzet.
Het monteren ging vlot. In 1 dag in elkaar gezet. Maar ik miste uitleg over de verschillende mogelijke configuraties en er ontbraken stappen (grafische kaart was ineens gemonteerd!). Achteraf gezien had ik de componenten in een andere volgorde gemonteerd (eerst testen zonder grafische kaart). Er staan stappen op de doos geprint die niet in de handleiding staan en stappen in de handleiding die niet in de video's staan. De video's zijn erg kort en hebben geen spraak alleen een liftmuziekje