De ROG Ally is geen directe concurrent voor de Steam Deck, maar eerder een duurder, krachtiger alternatief. Hij is echter niet op alle punten beter. ASUS scoort vooral met de hardware; de cpu en gpu zijn veel sneller, waardoor de schermresolutie omhoog kan naar 1080p. Het scherm is prima en het gemak waarmee je de Ally kunt demonteren voor een reparatie of upgrade, stemt de echte tweaker ongetwijfeld tevreden. De Ally draait op Windows en dat betekent dat je iedere pc-game kunt draaien, maar ook wordt geconfronteerd met de niet al te beste tabletervaring van dat OS. En hoewel ASUS serieuze stappen heeft gezet sinds onze eerste ervaringen vóór de release, kan ook de eigen software nog beter. De Ally is onder de streep geen aan- of afrader, maar een apparaat met duidelijke voor- en nadelen waarvan je, voordat je 'm koopt, goed moet bedenken of die bij jouw beoogde gebruik passen. Lees verder »
Lees de uitgebreide review en reacties
Gemiddelde gebruikersscore
Als eigernaar van zowel een Steam Deck als een ROG Aly moet ik eerlijk zeggen dat de meeste mensen voor de Steam Deck moeten gaan boven de ROG Ally. Maar diegene, zoals ik, dit even wil lol hebben aan het prutsen, pardon, tweaken van het apparaat. Dan is de ROG Ally een uitstekende keuze,
Het scherm is prachtig, de controls zijn prima. Lekkere grote knoppen die prima aanvoelen. De RGB is in mijn ogen overbodig en staat daarom bij mij uit.
Op Software vlak heeft de Ally nog veel nodig, Armoury Crate SE lijkt ontworpen door een begin 2000 gamer en werkt ontzettend clunky. Gelukkig is Steam Big Picture mode inmiddels dusdanig goed dat je dat makkelijk kan gebruiken.
UPDATE:
Ik heb mijn ROG Ally stevig verbetert op diverse fronten. Lees de bijgewerkte review.
Een geweldige handheld als je het als een portable desktop tablet gebruikt (wat ik dus doe). Samen met amd rx 6860mxt die ik ervoor gebruik is het zelfs een game laptop vervanger. Als handheld zo te gebruiken raad ik niet aan ivm hele korte batterij duur
Waar ik voorheen altijd naar de Switch Lite keerde voor mijn handheld gaming, kijk ik nu alleen nog maar naar de Ally. Het is echt een verademing om een handheld gaming device te hebben met genoeg kracht om moderne games in redelijke kwaliteit te spelen. De armory crate overlay is ook leuk bedacht en werkt in het algemeen prima, echter zorgt het ook soms voor conflicten met games of services. Dit is iets dat inmiddels eigenlijk wel verholpen had moeten zijn maar helaas. De accuduur is daarnaast ook dramatisch slecht. Zelfs in de 10 watt modus kun je blij zijn als je de anderhalf uur aantikt. Dat haalt het idee van "handheld gaming" een beetje weg. Hoe dan ook is het een voordelige manier van gamen. Het kost veel minder stroom dan een PC + scherm of Xbox Series X + OLED TV en geeft een vergelijkbare ervaring.
Een krachtig portable apparaat voor gamers.
De ROG Ally z1 extreme laat echt zien hoe ver men is gekomen met de APU's. Voor velen vervangt dit apparaat de behoefte om een game pc te kopen. Doordat het namelijk draait op windows kun je een breed scala aan programma's draaien die ook op je pc kunnen staan. Ondanks dat het goed draait merk je wel dat windows het niet leuk vindt om op een handheld te draaien. De batterij is voor zo'n relatief klein apparaat ook niet om naar huis te schrijven maar goed genoeg voor een uur of 2 flink gamen. Het scherm is echt goed voor de prijs. Vooral gezien andere handhelds vaak nog over een 720p scherm beschikken.
Voor iedereen die de aanschaf van een budget game pc overweegt, raad ik aan om de ROG Ally een serieuze blik toe te werpen.
Gekocht bij Mediamarkt nadat we ‘m naast de Legion Go hadden getest. Bij de Go bleven de joysticks vastzitten en dat was voor mij een red flag. Dus de ROG ALLY meegenomen. Na een avond op de bank met pijn in m’n onderarm en handen ging ie retour. Geweldige performance maan een draak in je hand. De Steamdeck scoort daarin echt beter.
Wat een apparaat! Speelt alles af wat je kunt bedenken maar, batterij is wel snel leeg. Ik heb voorheen de steam deck gehad welke erg luid was (mijn beleving) en tov de steam deck is deze handheld fluister stil. Forza horizon 5, call of duty modern warfare 3 of fifa zijn allemaal geen probleem. Verwacht echter niet dat je alles op hoogste settings gaat spelen daar is dit ding niet voor. 4 sterren omdat de batterij snel leeg is en dit voor mensen die veel onderweg zijn wel belangrijk is.
Ik heb deze ROG Ally nog maar net maar vind hem al super geweldig, hij is snel, draait mooi mee met de huidige generaties gaming, Ik gebruik hem nu als huidige werk/gaming console, elke dock werkt perfect, je komt thuis plaatst hem op je dock en je kunt verder waar je gebleven was.
Het enige nadeel wat ik vind en wat meerdere mensen vinden is het werkgeheugen, ik denk zelf als dit 32GB ram was geweest en daar 28GB van over zou blijven na de Shared GPU Geheugen dat dit een super mooi beestje is om mee door je dagelijkse leven heen te gaan, ik denk dat de Externe GPUs dan ook veel meer in trek komen dan nu.
Over al het algemeen is het geweldig te zien hoe snel deze markt groeit!
Een handheld met wat issues. Accuduur is bagger, MicroSD zou ik niet gebruiken, software kan wat buggy zijn. Waarom dan toch 4 sterren? Fantastisch scherm, top-of-the-line prestaties, goeie ergonomie, heerlijke controls, uitmuntende speakers. In het kort, er is veel om te waarderen, als je kan leven met een paar problemen.
Zou dit zeker aanraden maar denk er over na dat je maximum 2u batterijduur hebt
Erg fijn apparaat dat je voor meerdere gaming doeleinden kunt gebruiken; van je favoriete launcher (steam, epic, ubisoft, ea, gog) of een emulator het is allemaal te installeren. Ook werkt het streamen vanaf een gaming pc erg goed (via Sunrise / Moonlight 120 FPS Streamen)
Draait ook nieuwe games, al moet je wel wat tweaken en spelen met de settings.
Erg tof voor tweakers/pc gamers. Voor gebruikers die niet aan pc gaming gewend zijn kan dit apparaat absoluut overweldigend zijn.
De accuduur valt tegen. Diablo 4 kan ik ongeveer 65 minuten spelen (25 watt), dan is de accu leeg. Ook zitten er nog wat kinderziektes in de Armoury Crate Software (loopt soms vast).
Het is onduidelijk hoe de Software ondersteuning op termijn gaat zijn vanuit ASUS. Online lees ik dat ze een slechte trackrecord hebben, maar ik laat me graag verrassen.
Voor nu erg tevreden met de aankoop!
Ga hiervoor als je een beter scherm, betere speakers en een snellere chip wilt dan de Steamdeck. Enige kaviat is dat de Z1 Extreme dat pas laat zien als je hem naar hogere TDP brengt (20/25/30W tot 70% sneller op 30W). Op 15W is de Z1 Extreme net (10%) sneller.
Ook zou ik aanraden gelijk in een goeie PD 100W powerbank the investeren. Niet alleen kan je dan langer doorspelen on the go, maar ook op hoger TDP.
Minder populair dan de steamdeck kan later een probleem worden. Steamdeck krijgt meer support van 3rd parties accesories, game developers en mods.
In conclusie ben ik enorm tevreden, vooral wegens het scherm en de 30W performance voor Switch/PS3 emulatie.