Gemiddelde gebruikersscore
De Synology DiskStation DS423+ is een compacte 4-bays NAS en draait op het gebruiksvriendelijke DSM besturingssysteem. Dankzij de hot swap bays kunnen harde schijven makkelijk verwisseld worden, er is hier geen gereedschap voor nodig. Dat geldt ook voor het plaatsen van een M.2 SSD of extra geheugenmodule. Verder beschikt de NAS over vier cores wat handig kan zijn als je veel applicaties (in docker) draait. De (Intel Celeron J4125) CPU beschikt over integrated graphics, wat voordelen biedt voor video streaming. De M.2 SSD kan voor zowel caching als opslag gebruikt worden, dat is een vrij nieuwe mogelijkheid.
De NAS heeft echter maar 2x een 1GbE lan-poort, dat had best 2.5GbE mogen zijn anno 2023. Ook de (officiële) geheugen mogelijkheden zijn vrij beperkt met maximaal 6GB non-ECC geheugen. Tot slot biedt de NAS geen eSATA of PCI-e uitbreidingssloten, waarmee je bijvoorbeeld een 10GbE netwerkkaart of NAS expansion unit kan aansluiten.
Synology heeft met de DS423+ een goede NAS op de markt gebracht. Dankzij het zeer volwassen OS is het zelfs voor de leek goed in te stellen en blijft er voor de fanaat ook nog genoeg in te stellen. De NAS heeft 4 bays voor HDD's of SSD's. Daarnaast heeft de NAS ook nog een 2 bays voor M.2 cache. Helaas zie ik weinig toepassing voor SSD cache op deze NAS. De twee ventilatoren op de achterkant zijn groot en lekker stil. Deze zijn sterk genoeg om de krachtige quad-core processor te koelen. De DS423+ heeft twee 1 GbE ethernetpoorten. Op deze manier heb je weinig aan de cache-SSD's. Al met al vind ik de DS423+ een fijne NAS die nóg beter zou kunnen met wat hardwarematige vernieuwingen/modernisering vanuit Synology.
kwam van een DS415+ en wilde eenvoudig de set van 4 disks overzetten naar een nieuwere versie en dit was binnen 30 minuten volledig gerealiseerd, daarna nog even de laatste firmware versie en een paar applicaties updaten en alles was weer operationeel als van ouds., top
Deze gekocht als vervanger van een oudere Synology NAS. Gebruik al een jaartje of 15 hun producten maar het zou zomaar kunnen dat dit de laatste is. Ja ze zijn betrouwbaar en qua software zijn ze toch wel koploper. Maar de hardware keuzes maken de prijs toch wel steeds lastiger te rechtvaardigen. De concurrentie kiest voor modernere en snellere NIC's en CPU's maar Synology heeft volgens mij nog een te grote voorraad wat ouder spul liggen. Deze gekocht dus toch gezwicht. Volgende keer ga ik toch proberen zelf iets in elkaar te zetten.