De Dream Machine SE voegt op een aantal belangrijke punten wat meer kracht toe aan de Dream Machine ten opzichte van de Pro-variant. In het uiterlijk zie je niet zo snel het verschil; dat zit met name aan de binnenkant. Net als de Dream Machine Pro is de SE uit te rusten met bescherming tegen stroomuitval via USP-RPS. De ethernetaansluiting voor internet is sneller, met 2,5Gbit/s doorvoer. De internetaansluiting kan ook toegewezen worden aan de SFP+-poort met een maximumsnelheid van 10Gbit/s. Voor het interne netwerk is er ook een SFP+-poort om een backboneverbinding tot 10Gbit/s te verzorgen. De processorsnelheid en het werkgeheugen zijn ongewijzigd ten opzichte van de Pro-variant, waardoor de maximumsnelheid met pakketinspectie ook 3,5Gbit/s bedraagt. De acht ethernetaansluitingen voor het interne netwerk hebben een maximumsnelheid van 1Gbit/s, maar ondersteunen allemaal PoE en twee ervan PoE+. Je kunt vanuit elke ethernetpoort een camera, accesspoint, switch of ander PoE-compatibel apparaat voeden. De Special Edition is ten opzichte van de Dream Machine Pro beter voorbereid op camerabewaking. De limieten zijn hetzelfde: in totaal kun je 24 hd-, 14 2k- of 8 4k-camera’s aansluiten. De opslag daarvoor is beter in orde, want naast de 16GB eMMC bevat de SE ook 128GB ssd-opslag. Daarnaast heb je de optie om zelf een 3,5"-SATA-opslagmogelijkheid toe te voegen. Lees verder »
Het is een redelijke stap vooruit als je vanaf de EdgeRouter X over gaat naar de UniFi Dream Machine Special Edition (UDM SE). Mijn algemene oordeel is zeer positief.
De aanschafprijs is toch wel een obstakel. Alles met PoE is nu (Q1 2023) erg duur.
Een goed (misschien beter) alternatief is de pro-versie welke geen PoE en HDD heeft. Want voor < €100 heb je een goede HDD voor je beelden. Zonder HDD is always record niet mogelijk
Zeer tevreden, maar weet waar je aan begint. De kosten kunnen snel oplopen wanneer je uitbreid binnen het ecosysteem.
En ja hoor, uiteindelijk belandt je bij de UDM (PRO) SE, zucht. Het begon met een Dream Machine en toen zei degene die mij de DM verkocht, je gaat automagisch over op de DM PRO. Ik dacht, zal wel...maar inderdaad.
Heb dus besloten om voor de UDM SE te gaan vanwege de PoE poorten welke niet op de PRO zitten. En ja, in een woord gewoonweg geweldig. Alles zit dus ineen. NIks geen cloud key voor Protect enzo, alles gaat nu via de UDM SE.
Heb er een 2TB Intel Enterprise SSD in geplaatst voor de camerabeelden en het werkt gewoon subliem. Er zit een 128GB SSD in, maar daar heb je niet heel veel aan voor je camera's. Misschien in de toekomst dat ik deze nog upgrade.
De touchscreen is ook een welkom iets. Het geeft je de nodig informatie zonder in de controllerapp te moeten.
Zojuist de UDM SE af geconfigureerd in mijn thuis netwerk. Wat een gebruikersgemak en wat een handige features. Device is bedoeld voor minimaal MKB en daar is de prijs ook naar. Ik gebruik m in combinatie met 2 Unifi AC Pro acces points.