Review door de redactie

Door Chris Broesder - Redacteur mobile 25 juli 2019

Sony Xperia 1 - Extra lange en veelbelovende Xperia-reboot

De Xperia 1 is een goede nieuwe start van Sony op smartphonegebied. Waar de fabrikant achterliep met zijn smartphonecamera's, is nu een behoorlijke slag geslagen en ook op andere vlakken is dit een flinke verbetering ten opzichte van voorgaande Xperia's. Zo is deze keer een snellader meegeleverd. Andere sterke punten, zoals de software en het mooie scherm, zijn behouden. Juist door dat scherm is de accuduur echter geen pluspunt meer, want de telefoon gaat relatief snel leeg als het scherm aanstaat. Door de aparte schermverhouding en andere eigenwijze Sony-trekjes is dit een interessante telefoon, maar wel voor een beperkte groep. Lees verder »

Schrijf review

Reviews door gebruikers

Scoreverdeling

Gemiddelde gebruikers score Score: 5
Score: 5
6
Score: 4
1
Score: 3
0
Score: 2
0
Score: 1
0
Toon reviews van:
+2
Elazz 5 augustus 2019 Product gekocht

Sony Xperia 1 Grijs

De Xperia 1 wordt door Sony gezien als reboot waarbij de eigenschappen van het hele bedrijf omarmt moeten worden. Met de Xperia 1 is dat geslaagd. Sony Alpha, CineAlta, Bravia, Playstation en Music technologie zit hierin verwerkt en komt goed tot uiting om multimedia op dit formaat te beleven.

Pluspunten

  • Hoge kwaliteit materiaal + Design
  • Beeldscherpte en kleurenreproductie
  • Geluidskwaliteit (speakers en headset)
  • Smart features in Software (zie review)
  • Camera en functies

Minpunten

  • Dongle Leven
  • Batterijduur kan beter

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Prijs Score: 3
Betrouwbaarheid Score: 5
Featureset Score: 5
Beeldkwaliteit opname Score: 5
Design Score: 5
Bouwkwaliteit Score: 5
Bereik Score: 5
Accuduur Score: 3
Gebruiksgemak Score: 5
Scherm Score: 5

+1
eersie 17 juni 2019 Product gekocht

Sony Xperia 1 Grijs

Deze telefoon aangeschaft omdat ik een toptoestel wilde met plat scherm en zonder druppel of gaatje. Maar dit blijkt geen toptoestel.

Pluspunten

  • Scherm in alle opzichten
  • Degelijke bouw
  • Weerbestendig
  • Plat scherm
  • Gorilla glass 6

Minpunten

  • Batterij
  • Bijgeleverde headset
  • Toetsenbord in horizontale positie
  • Kan geen foto maken in de afmeting van het scherm.

Eindoordeel

Score: 4Per criterium
Prijs Score: 3
Betrouwbaarheid Score: 4
Featureset Score: 4
Beeldkwaliteit opname Score: 4
Design Score: 4
Bouwkwaliteit Score: 5
Bereik Score: 3
Accuduur Score: 2
Gebruiksgemak Score: 4
Scherm Score: 5

+1
XperiaMark 9 juni 2019 Product gekocht

Sony Xperia 1 Wit

In het kort, gewoon een uitstekend scherm en een camera met voldoende features. Het toestel is nog prima te bedienen ondanks de afmetingen, de designkeuzes zorgen wel voor het ontbreken van een enkele feature. Maar content consumeren én creëren is waar dit toestel in uitblinkt.

Pluspunten

  • Scherm in alle opzichten
  • 21:9 content komt goed tot zijn recht
  • Design, mooi en licht in gewicht
  • Camera is echt vooruit gegaan
  • Stabilisatie camera, nog beter bij full hd
  • Ligt goed in de hand ondanks lengte
  • Snelle soc
  • Veel nieuwe software features

Minpunten

  • Accuduur had toch net iets beter gekund
  • Wireless charging ontbreekt
  • 3.5mm jack ontbreekt

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Prijs Score: 4
Betrouwbaarheid Score: 5
Featureset Score: 5
Beeldkwaliteit opname Score: 5
Design Score: 5
Bouwkwaliteit Score: 5
Bereik Score: 5
Accuduur Score: 3
Gebruiksgemak Score: 5
Scherm Score: 5

Woestedroid 2 september 2022 Product gekocht

Sony Xperia 1 Zwart

Zeer goed toestel. Nooit geen probleem gehad.

Pluspunten

  • Een hele sterke telefoon

Minpunten

  • De prijzen zijn hoog

Eindoordeel

Score: 5
Grandaelus 7 oktober 2019 Product gekocht

Sony Xperia 1 Grijs

Één ding duidelijk maken: Sony meet zich eindelijk aan de beste smartphones? Ze zijn al minstens in de top3. Mensen zien dat niet door de massaproductie van anderen. Er is tevens niks mis met de geheugenindeling. Sorry maar dat kwam een beetje wanhopig over om willekeurig iets af te keuren.

Pluspunten

  • Prestaties
  • Camera
  • Beeld
  • Erg mooi geluid
  • Geen stofvangende 3,5 jack meer
  • Geen (electromagnetisch) draadloos laden
  • Sony actie: gratis WH-1000XM3

Minpunten

  • Batterijduur

Eindoordeel

Score: 5
i2obin 17 juli 2019 Product gekocht

Sony Xperia 1 Zwart

Ik heb lang op dit toestel gewacht als opvolger voor mijn XZ Premium. Het scherm is uitstekend en de telefoon heeft een fijne premium look & feel. De camera's zijn goed en flink verbeterd. Als je dit scherm eenmaal gewend bent kun je moeilijk terug naar een kleiner formaat/mindere kwaliteit.

Pluspunten

  • Bouwkwaliteit
  • Geen Notch!
  • 21:9
  • Snel
  • Cinema Pro
  • Cleane Android
  • Battery care

Minpunten

  • Niet bepaald ergonomisch

Eindoordeel

Score: 5
RamonRJC 11 juni 2019 Product gekocht

Sony Xperia 1 Zwart

De laatste jaren aardig wat telefoons versleten, maar absoluut geen spijt van deze keuze. Het scherm is geweldig en de camera's zijn erg goed. Jammer dat de batterijduur bij intensief gebruik wat tegenvalt. De prijs is erg hoog, maar daar krijg je dan wel weer een koptelefoon voor terug:)

Pluspunten

  • Scherm
  • Design
  • Camera
  • Handzaam
  • Snel
  • IP68

Minpunten

  • Batterijduur kan beter
  • Geen 3.5mm jack
  • Voorgeinstalleerde apps
  • Prijs

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Prijs Score: 3
Betrouwbaarheid Score: 5
Featureset Score: 5
Beeldkwaliteit opname Score: 4
Design Score: 5
Bouwkwaliteit Score: 5
Accuduur Score: 3
Gebruiksgemak Score: 5
Scherm Score: 5
Resultaten per pagina: 25 | 50 | 100

Heb jij ook een Sony Xperia 1 Zwart?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review



Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee