Door Pascal de Vink

Developer

Development-round-up - Iteratie #36

25-06-2013 • 13:51

76 Linkedin

Vaste lezers van de development-round-ups zetten er hun klok op gelijk; er is weer een iteratie opgeleverd. Tijdens deze iteratie bezocht het developmentteam de Dutch PHP Conference in de Amsterdamse RAI. Daar hebben we goede ideeën opgedaan, gepraat met mede-devvers en genoten van het bier. We hebben ook nog wat werk verzet in de vorm van 135 tickets. Hier volgen de belangrijkste punten.

Members' pick

In deze iteratie hebben we gewerkt aan de members' pick van twee iteraties geleden, namelijk 'altijd kunnen zoeken binnen het tabblad waar je je op dat moment bevindt'. Wanneer je je nu bevindt op het nieuwstabblad van de Games-categorie en je zoekt, krijg je alleen nog nieuwsberichten als resultaat.

In de komende iteratie gaan we aan de slag met de winnaar van de afgelopen keer: 'forumtopics de volledige breedte laten benutten, de gerelateerde onderwerpen naar boven verplaatsen'. De multi-upload-tool kreeg de minste stemmen en wordt weer even in de ijskast gezet. Voor de nieuwe poll zijn er uiteraard weer twee opties bijgekomen:

 • de update-tijd bij productreviews, zodat je als lezer weet of de review volledig nieuw is of dat deze alleen een update heeft gekregen;
 • quotefunctie bij dm's, zodat bij langere gesprekken makkelijker te zien is waar op gereageerd wordt.

De poll vind je zoals gebruikelijk onder aan deze .plan.

Responsive design

Net als in de afgelopen iteraties hebben we tijd besteed aan ons responsive design. Deze iteratie stond vooral in het teken van code-clean-up, wat finetune- en poetswerk, en een vernieuwde socialemedia-implementatie. Daarnaast hebben we de aparte omgeving, die was opgezet om het responsive design te testen, met de huidige website samengevoegd, zodat alle testers gewoon op .net kunnen testen. De leden die toegang hebben tot de bètatest kunnen bij hun voorkeuren aangeven dat zij het responsive design willen inschakelen. Als je nog geen toegang hebt: wees gerust, beetje bij beetje zetten we de poorten open tot het moment waarop we iedereen met een account toegang geven.

Review video's bij reviews

Op de reviewtab van een product vind je vanaf heden ook videoreviews. Die waren er al, maar werden alleen nog maar weergegeven op de videotab. Nu staan echt alle reviews in één gemakkelijk tabblad bij elkaar.

Scorelabels

Op alle plekken waar beoordelingen in sterren worden gegeven zijn de labels die horen bij het aantal sterren aangepast, om wat duidelijker onderscheid te tonen tussen halve en hele sterren. Waar bijvoorbeeld beoordelingen van 4 en 4,5 ster voorheen allebei het label 'goed' kregen, is dit nu aangepast naar 'goed' voor 4 sterren en 'zeer goed' voor 4,5 ster. Het label bij 5 sterren wordt voortaan aangeduid met 'uitstekend'.

Nieuw scoreembleem

Let wel: de aanpassing is beperkt tot het label bij de score; de scores zelf zijn dus niet aangepast. Aan het score-embleem bij een review is ook het jaartal van de review toegevoegd, zodat je altijd kunt zien in welk jaar het product beoordeeld is.

Sleutelen aan de reactieweergave

In de afgelopen iteratie hebben we een vernieuwde reactieweergave opgeleverd. Conform de idealen van iteratief werken hebben we de feedback erop ter harte genomen en zijn we daarmee aan de slag gegaan. Zo kunnen reacties en threads nu in- en uitgeklapt worden. Dat maakt het makkelijker om discussies die je niet interessant vindt, of al gelezen hebt, te verbergen.

In- en uitklappen van reacties

Hover met je muis over een reactie om de knoppen zichtbaar te maken. We hebben ook aan touchdevices gedacht; raak een reactie een keer aan om de knoppen weer te geven.

We zijn de reactieweergave nog verder aan het verbeteren. Meer daarover lees je in de volgende iteratie.

Verder

We hebben de product- en pricelistings wat opgepoetst, de 'hebben'- en 'willen'-knoppen van een nieuw jasje voorzien, en de code voor de categorieboom op de diverse portals zoals de Pricewatch wat opgeschoond. De plaatsnaam wordt opnieuw opgezocht als je bij het maken van een V&A-advertentie de postcode wijzigt, en je springt nu automatisch verder naar beneden op prijslijsten, zodat je de prijzen sneller ziet en nog veel meer.

Nieuwe features iteratie #38

Welke feature zie jij graag in de volgende iteratie?

In Vraag & Aanbod ook kunnen filteren op de rating van de (ver)koper
28,1%
Links naar Myreact, Active topics, Bookmarks overal op het forum rechts naast de breadcrumb
24,1%
Update-tijd bij productreviews
22,6%
Actualiseren opties in Tweakers CV
16,1%
Quote-functie voor bij DM's
9,1%

Aantal stemmen: 1.555. Deelname gesloten op 28-06-2013 23:59. Stemmen is niet meer mogelijk.

Reacties (76)

76
74
70
15
0
1
Wijzig sortering
Voor een volgende iteratie zou ik graag de menubar (de rode balk met logo en de transparant zwarte balk met het menu) sticky kunnen maken, zodat je niet altijd naar boven hoeft te scrollen voordat je ergens heen navigeren kan.
Dat is een verandering die zou vragen om een compleet nieuw ontwerp van de header. De huidige is niet geschikt voor vaste positionering of je moet allerlei kunstgrepen toepassen.
Kun je 'm niet clonen (met JS) op een vaste context en dan het orgineel verbergen?
Edit: zie sfranken in 'plan: Development-round-up - Iteratie #36'

[Reactie gewijzigd door sfranken op 25 juni 2013 14:51]

Android is geen fan van fixed-elementen. Als je een fixed element hebt en je gaat inzoomen, dan schaalt dat element vrolijk mee, waardoor je uiteindelijk op je beeldscherm alleen nog maar een navigatie hebt. Dat lijkt mij ook niet gewenst. :+ Het is afwachten tot de Androidjongens dat hebben opgelost
Ik zou het op de desktop ook wel fijn vinden eigelijk.. Of ben ik nou dwars?
Op een desktop met toetsenbord is het een kwestie van de 'home' toets meer gebruiken ;)
Ik gebruik mijn muis amper, maar meestal lees ik t.net op mijn 2e of 3e monitor en dan heb ik geen zin om met alt+tab daarheen te moeten navigeren door m'n vele terminal vensters...

oke, ik geef het toe: ik ben lui. Maar tis ook wel handig denk ik als je ver in een comment thread zit (zoals nu). Dan is het handig om gewoon alle vaste links op één plaats te hebben. Ga nou niet zeggen dat het met iets als skrollr (zoals gebruikt op inky). Dat het veel werk is: vast, tis maar een idee.
Ik zou het ook erg fijn vinden om te hebben hoor, begrijp me niet verkeerd. Maar met een grootschalige website als de onze moet je ook een breed scala aan devices ondersteunen. :) Dan kun je niet iets voor de ene groep wel doen, en het compleet onbruikbaar maken voor de ander
Ik begrijp je compleet Misha. Ik vind het al vreselijk om feature requests op de paar Drupal sites die ik onder m'n vleugels heb in te bouwen soms, met zoveel dingen waar je op moet letten; dat zal op een site als tweakers vast en zeker nog wel een stukje erger zijn.
Da's een non-argument, want de Tracker, die op mijn laptop keurig fixed is, is op mijn Android toestel niet-fixed. Dus zou de header theoretisch gezien (het argument van Femme daargelaten) ook op desktop browsers fixed kunnen zijn, en op mobiele devices niet-fixed.
Op onze testomgevingen als we de header fixed hebben, dan zoomt het behoorlijk mee. Zie bijvoorbeeld ook dit draadje op Stackoverflow: http://stackoverflow.com/...-app-positionfixed-broken. Je kunt bijvoorbeeld wel zeggen dat de gebruiker dan maar niet meer mag inzoomen, maar het is niet aan een designer om te bepalen of een gebruiker een OS-functie mag gebruiken of niet

Edit: zoals je in een DM vertelt heeft de tracker idd geen fixed op tablets en biedt dat perspectief :)

[Reactie gewijzigd door Misha op 25 juni 2013 14:36]

Daarnaast zijn er gewoon een heleboel oude devices allemaal bugs hebben met fixed-positionering.

Zolang we die moeten/willen ondersteunen is het niet mogelijk om, in ieder geval op responsive, een fixed header met sliding sidebars te hebben. We hebben het geprobeerd maar kregen het niet voor elk device goed werkend.
fixed is hoe dan ook kut, niet gebruiken, is nergens voor nodig.
Mee eens, dat zou super handig zijn.
Hier zit ik ook al een tijd op te wachten. Zodra ik een nieuwsbericht met bijbehorende reacties heb gelezen, wil ik graag weer in één keer naar de homepage kunnen klikken zonder eerst naar boven te moeten scrollen.
Persoonlijk zit ik hier niet in deze vorm op te wachten. Het vult de ruimte die normaal beschikbaar is voor de content die je wilt zien.

Een mogelijke implementatie zou misschien zijn om een dunne rode balk te laten hoveren? Hierop zouden dan (kleiner dan klein) het tweakers-kogo, de verschillende koppen en een zoekbalk naast elkaar kunnen worden weergegeven.

Zo kan de header blijven wat het is, en wordt er niet te veel ruimte opgeofferd.
[aldus iemand die de tabbladenbalken van browsers eigenlijk al te groot vindt]
Ik vind de nieuwe reactieweergave wel een nadeel hebben: eerst kon je een reactie openklappen door er gewoon op te drukken, nu moet je eerst over de reactie heen hoveren en dan nog eens op het plusje drukken. Ik vind dat wat omslachtig. Verder zijn die knoppen wel handig.
Het minnetje is prettig. Het plusje is afgrijselijk. Openklikken door in de 'titelbalk' van een post te klikken voelt veel natuurlijker.
Het mooiste zou zijn als dicht klikken ook weer via die 'titelbalk' zou kunnen.
mee eens vooral op smartphones is het nu priegelen
Voor smartphones zijn we bezig met een responsive design waarbij het vlug moet zijn om iets open of dicht te klappen :) dan heb je sowieso een groot touch-oppervlak nodig.
Maar kan dan, tot dat responsive desing klaar is, voor smartphones voorlopig de oude manier, dus zonder + en -, weer worden ingezet? Want ik heb nu al meerdere keren gehad dat ik ipv het plusje op een gebruikersnaam geklikt heb (tja, fingerspitzengefuhl...), en da's natuurlijk niet echt aangenaam lezen...
Straks kun je weer op de gehele header klikken om de reactie uit te klappen :)
Dat kan nu al weer ;)
Idd, dit vind ik ook jammer.
Ik vind de knoppen geen toegevoegde waarde hebben. De gehele implementatie heeft een regressie gevoel van "eerst kon je een reactie openklappen door er gewoon op te drukken,"

En nu ga ik echt niet na het openklappen de reactie weer dichtklappen. Ik scroll door de pagina heen en sluit de pagina af. Functionaliteit die gewoonweg echt overbodig is?

Nu moet ik weer fijn zoeken naar het kleine [+] 'je waar vroeger een heel groot vlak klikbaar was = meer muis movement.

Op hele kleine knopjes drukken is al irritant, het is een factor erger op een touchpad. En het is nog een factor ergerderderder op een smartphone/tablet. Zeker als ze pas "on hover" tevoorschijn komen!!!

Aldus, graag de klikbaarheid op reactie = open weer terug!

[Reactie gewijzigd door Phoenix_the_II op 25 juni 2013 14:19]

Reacties zijn weer uitklapbaar door op de header te klikken ;)
Mee eens! Ik kon vroeger de hele reactie-header klikken, nu moet ik op een minuscuul plusje mikken.
Ik zet het op de agenda, thanks! :)
Straks zijn ingeklapte reacties weer uit te klappen door op de header te klikken. Fixed! :)
De optie "Links naar Myreact, Active topics, Bookmarks overal op het forum rechts naast de breadcrumb" staat al sinds het begin (maart 2012) in de polls, en elke keer krijgt die 16-25% van de stemmen. Er is dus een grote groep gebruikers die door de tirannie van de meerderheid telkens achter het net vist. Een optie die zolang in de poll blijft staan, zou ook wel opgepakt mogen worden.

@Femme klopt, typfout, het is sinds iteratie 31.

[Reactie gewijzigd door GlowMouse op 25 juni 2013 17:18]

De optie "Links naar Myreact, Active topics, Bookmarks overal op het forum rechts naast de breadcrumb" staat al sinds het begin (maart 2012) in de polls
Niet overdrijven, de polls doen we pas sinds maart 2013 ;) .
Juist als je ff vergeet dat dit al in erg vroeg stadium van de invoering van de T7 is gemeld.
En dat dit altijd al op het "to do lijstje" van Zeef heeft gestaan.

En waar je zelf een voorbeeld versie hebt gemaakt met de vraag voor feedback.

En dan voor de volledigheid
24-10-2012 gepost.
Known issues die zeker opgelost gaan worden (timing nog niet te zeggen, maar binnen nu en 2 weken moet het overgrote deel gedaan zijn, niet op volgorde van prio)

Zoeken in topics DONE
Night mode (donkere achtergrond) DONE (zie hieronder)
Instelbaar contrast (wit tot grijs) van achtergrond naast de content-area als night mode je te donker is DONE
Informatiedichtheid (regelafstand + padding) instelbaar op 3 niveau's (normal / cozy / compact, waarbij cozy more or less Tweakers 6-stijl is) DONE, wordt nog aan gesleuteld
Nieuwslisting filteren op soorten content, meuk/video kunnen weergegeven worden als aparte contentblokken buiten de nieuwslisting
Tracker fixeerbaar. Klik hier voor het Bèta testen! DONE
Op het forum worden active topics, posthistorie, myReact en bookmarks vanaf elke pagina toegankelijk gemaakt. Posthistorie wordt toegevoegd aan de tabs op de forumindex
Absolute tijdsweergave in de nieuwslisting (20:00 uur ipv '2 uur geleden') DONE
Klikbare datums boven nieuwslisting om naar dagoverzicht te gaan DONE
link naar nieuws van voorgaande dagen onderaan nieuwslisting op frontpage DONE
categoriekleuren in de nieuwslisting DONE
Betere pagina-navigatie op het forum (volgende pagina-knop) DONE
Daarnaast natuurlijk bugfixing van allerlei kleinere en triviale issues, en oplossen van layout-inconsistenties.

[Reactie gewijzigd door Freaky_Revolt op 27 juni 2013 13:56]

Als je het befaamde T7 topic meetelt, is dit een verzoek die al sinds het begin loopt en toen 'snel' geimplementeerd ging worden. Althans, zeef had die in de ToDo staan van de topicwarning en die is van oktober 2012. We wachten nog steeds... ;)
Gelukkig doen we ook meer dan enkel wat als winnaar uit de poll komt. :) Komende iteratie worden er weer wat opgepikt, waar mogelijk ook deze alsnog in zit mocht hij niet als winnaar uit de bus komen
Dat in- en uitklappen van de reacties is een prima feature, maar naar mijn idee te nadrukkelijk aanwezig, niet iedereen zal hier gebruik van (willen) maken. Bovendien vindt ik de [+] en [-] icoontjes te groot, dat zou wel iets subtieler kunnen. Alvast bedankt! :)

Verder valt het jaartal in de scorelabels me op, dat is ook pas nieuw toegevoegd toch?
Klopt, de jaartallen in de scoreschildjes is ook deze iteratie toegevoegd.
In Vraag & Aanbod ook kunnen filteren op de rating van de (ver)koper lijkt me fijn

overigens linkt de link in het artikel naar
tweakers.org/pricewatch/320269/lg-nexus-4-16gb-zwart.html
dit moet zijn
tweakers.net/pricewatch/320269/lg-nexus-4-16gb-zwart.html

[Reactie gewijzigd door Sneek op 25 juni 2013 13:56]

In Vraag & Aanbod ook kunnen filteren op de rating van de (ver)koper lijkt me fijn
Daar heb ik ook voor gekozen, V&A gaat helaas steeds meer richting Markplaats perikelen
Zou bij die filter ook graag actieve Tweakers en "verkopers" willen filteren.

Die update-tijd bij reviews vat ik niet helemaal.
"Review titel [Updated]" of [Update 2] zoals het nu wordt getoond is toch duidelijk zat?
Het probleem hiermee is dat het voor nieuwe verkopers heel moeilijk wordt om de eerste verkopen te doen.
Daarom ook de mogelijkheid om te filteren tussen een verkoper, die dus nooit op het forum zit of op de frontpage.

V&A is in mijn ogen 'voor Tweakers door Tweakers' en geen publiekelijke Markplaats
Vergeet niet dat we ook dagelijks weer nieuwe Tweakers erbij krijgen. :)

Deze functie zie ik echter ook erg graag. Ik heb een keer in een verleden een business case gezien van een certifieds website die ook een seller-rating had ingevoerd. Eerst waren veel nieuwe gebruikers sceptisch erover, maar onder aan de streep hielden ze er een veel betere en betrouwbaardere website aan over en verkochten de nieuwe verkopers nog steeds net zoveel als voorheen. Het lijkt mij daarom geen verkeerde functie
Je zou er ook voor kunnen kiezen om alle verkopers met bv maar één ster weg te filteren, nieuwe verkopers, met geen of maar één rating (als die geen één ster is dan), worden dan niet weggefilterd.
Dat is volgens mij juist de bedoeling van het idee van Naaitsab. Veel mensen hier zoeken niet naar 'verkopers', die zitten namelijk op eBay en Marktplaats. Het Naaitsab filter zoekt naar Tweakers die iets verkopen.
Scherp! bedankt voor het melden. Het is aangepast
Wanneer je een reactie inklapt valt het mij gelijk op, dat de username en datum tegen elkaar aan staan. Voor de rest goed bezig met de iteraties ben benieuwd naar de volgende.
Ik heb er even een spatie tussen gezet ;)
Bedankt dat oogt gelijk netter.
Zo te zien is dat expres zo gedaan zodat een ingeklapte reactie minder ruimte inneemt. Het moderatieblokje wordt ook kleiner om die reden.
Hebben jullie toevallig ook aan de CSS gesleuteld? De header is op mijn iPad nu (in landscape) niet meer 1024px breed, maar ongeveer een vinger minder. De content en het forum zijn wel schermbreed.
Daar is inderdaad een bugje ingeslopen. Intern is dat al gefixed en komt hopelijk morgen online :)
Ik zag dat het al gefixed is. Top!
Is het jullie doel om de native app voor de verschillende platforms uiteindelijke uit te faseren en helemaal over te gaan op een responsive website?
De toekomst van de apps is nog een beetje onzeker. Ik ben zelf van mening dat native apps geen alternatief voor je website moeten zijn, maar een verlengstuk en iets toe moeten voegen. Wat dat verlengstuk precies inhoudt, dat is nog even gissen. :+
Ik vind het nieuwe in/uitklappen van de reacties geen verbetering. Het klikken op de header/balk van de reactie werkt naar mijn mening een stuk intuïtiever dan het klikken op een plusje/minnetje.
Je kunt straks weer uitklappen door op de header te klikken :)
Waar blijft de 'ik Henk `m' feature keuze? :P
Dat heeft (nog) geen prioriteit vermoed ik ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee